Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

28/2/2011

Ανατολή ηλίου 6:59
Δύση ηλίου 18:17
Πανσέληνος: Σε 18 ημέρες

Γιορτάζει: Μαριάννα

Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

Ενημέρωση

Τα λεωφορεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από τις 11:00-17:00 και τα τρόλεϊ από τις 13:00- 17:00, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων. Τα άλλα ΜΜΜ θα κινηθούν κανονικά.

Αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων και τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, οι εκπαιδευτικοί (ΟΛΜΕ) στην Αττική θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 08:00-12:00 και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στις 09:00.

Αντίστοιχα οι συνάδελφοί τους εκτός Αττικής οργανώσουν στις 10:00 παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο

Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)

Λήγει η προθεσμία απογραφής των δικαιούχων των πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ

Λήγει η κυνηγετική περίοδος, εκτός του κυνηγιού του αγριοκούνελου που επιτρέπεται μέχρι τις 10/3

Καιρός


Γενικά: Γενικά βελτιωμένος με νεφώσεις στα ανατολικά και νότια όπου και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 -6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι στα δυτικά σε νοτιοανατολικούς 4- 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τη νύχτα και το πρωί.

Αττική
Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις
Οι άνεμοι ασθενείς από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί από 6-10 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 1 /3
Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ ενισχυμένοι στα 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα νότια. Παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τη νύχτα και το πρωί.

ΜΚ με πληροφορίες από την ΕΜΥ

2003: Πέθανε από καρδιακή ανακοπή, ο Ντίνος Δημόπουλος, σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου


Γεννήθηκε στο Πάλαιρο Ακαρνανίας το 1921. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Νομική Σχολή της Αθήνας και παράλληλα σε Δραματική Σχολή. Θα τον κερδίσει το θέατρο, όπου εργάζεται σαν ηθοποιός, στο Εθνικό, Κοτοπούλη, Κατερίνας, Μουσούρη κ ά.
Παίζει ακόμα στον κινηματογράφο σαν «ζεν πρεμιέ», αλλά ο Φιλοποίμην Φίνος τον προτρέπει να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία και έτσι από το 1953 αρχίζει και η σκηνοθετική του καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Μερικές από τις ταινίες του: «Χαρούμενο ξεκίνημα» (1954), «Στουρνάρα 288» (1959), «Μανταλένα» (1960), «Η Λίζα και η άλλη» (1961), «Λόλα» (1964), «Κοινωνία ώρα μηδέν» (1966), «Κονσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Η νεράιδα και το παλικάρι» (1969),
»Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (1969), «Η κόρη του ήλιου» (1971), «Η Ελλάδα και η θάλασσα» (1976), «Τρελός και πάσης Ελλάδος» (1983), «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» (1993) κ ά

1770: Ο Θεόδωρος Ορλώφ καταπλέει στην Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων.
Ο Θ. Ορλώφ φτάνει στο λιμάνι της Μάνης Οίτυλο με την μοίρα του ρωσικού στόλου που κυβερνούσε, παρακινώντας τους Έλληνες να επαναστατήσουν. Στην επανάσταση αυτή πήρε μέρος η Πελοπόννησος και μεγάλο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας. Πολλά ελληνικά πλοία σήκωσαν την ρωσική σημαία κι από τα Επτάνησα αποβιβάστηκαν εθελοντές στην Πελοπόννησο. Δυο στρατιωτικά σώματα, η Ανατολική λεγεώνα με διοικητή τον Αντώνιο Ψαρρό και η Δυτική με διοικητή τον ίδιο τον Ορλώφ, κατέλαβαν την Καλαμάτα, τον Μιστρά και την Κυπαρισσία.

1935: Ο Δρ Ουάλας Κράδερ χημικός στην αμερικάνικη χημική βιομηχανία Du Pont, εφευρίσκει το νάιλον

1940: Η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» σαρώνει τα βραβεία Όσκαρ
Θα προταθεί για 13 Όσκαρ και θα κερδίσει 8 και δυο τιμητικές διακρίσεις, (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α΄ και Β΄ Γυναικείου ρόλου κ ά)

1943: Δίνεται η πρώτη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο θέατρο Ολύμπια, υπό την διεύθυνση του Μανώλη Καλομοίρη
28/2/1945: Ολοκληρώνεται ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ, κατόπιν της συμφωνίας της Βάρκιζας

1986: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Σουηδός πολιτικός Ούλαφ Πάλμε
Γεννήθηκε το 1927 και υπήρξε ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος από το 1969- 1986, ενώ διετέλεσε πρωθυπουργός της Σουηδίας τα διαστήματα 1969-1976 και 1982-1986. Γυρίζοντας γύρω στα μεσάνυχτα με την σύζυγό του, χωρίς την συνοδεία φρουρών, από τον κινηματογράφο στο σπίτι του, θα πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης, σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης.

Συναυλία


Την Δευτέρα, 28 /2 στις 20.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Πλατεία Σολωμού, Ψυχικό) με το φωνητικό σύνολο-ορχήστρα φωνών «Έκληψις». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα από το χώρο της τζαζ και της λάτιν, μουσικής, επιτυχίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, αλλά και κομμάτια από τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία.

Τραγουδούν: Soprani: Μυρτώ Ακρίβου, Ελευθερία Βουτσινά, Alti: Αθηνά Εμβαλωματά, Ιωάννα Κίσσα, Tenori: Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Γιώργος Κουρόγιωργας, Bassi: Αλέξανδρος Φαρής, Κώστας Φλωράκης.
Πιάνο: Κώστας Βομπίρης - Μουσική Διεύθυνση: Ματθαίος Λεγάκης.

11ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ:Επιλογή της Ελληνικής Συμμετοχής

Την ελληνική συμμετοχή που θα πάρει μέρος στο 11o Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ στην Αθήνα, το οποίο διοργανώνει η “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων από τις 25 έως και τις 29/5, θα επιλέξει τριμελής επιτροπή που συστήθηκε για το λόγο αυτό και αποτελείται αλφαβητικά από τους: Γιώργο Κοντραφούρη (λέκτορα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καταξιωμένο jazzman), Γιώργο Χαρωνίτη (συνεκδότη του περιοδικού Jazz & Τζαζ) και Γιώργο Χατζηνάσιο (γνωστό μουσικοσυνθέτη).

Αιτήσεις μπορούν να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι επισυνάπτοντας ένα βιογραφικό σημείωμα και ένα CD ή Demo της δουλειάς τους, από την Δευτέρα 28/2 έως και την Πέμπτη 31/3 στη διεύθυνση: “Τεχνόπολις” Δήμου Αθηναίων Πειραιώς 100, 11854 Αθήνα
με την ένδειξη: Για την συμμετοχή του 11ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τζαζ

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα δοθούν από τρεις συναυλίες την ημέρα, η ώρα έναρξης των οποίων έχει καθοριστεί για τις 21:00 και η διάρκεια τους θα ολοκληρώνεται έως τα μεσάνυκτα

Πληροφορίες:210 3461589, κα Αλεξάνδρα Σουγιουτζόγλου,
από 10:00 έως 16:00 (εκτός Σαββατοκύριακου)

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

27/2/2011

Ανατολή ηλίου 7:00
Δύση ηλίου 18:16
Πανσέληνος: Σε 19 ημέρες

+ΑΠΟΚΡΕΩ Προκοπίου Δεκαπολίτου, Γελασίου μάρτ.
Γιορτάζουν: Ασκληπιός, Προκόπης

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες στα νότια. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Οι άνεμοι στα δυτικά ανατολικοί 4-6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τη νύχτα και το πρωί.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές
Οι άνεμοι μεταβλητοί από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 μποφόρ
Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί από 8-9 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα 28/2
Γενικά βελτιωμένος με νεφώσεις στα ανατολικά και νότια, όπου θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι στα δυτικά σε νοτιοανατολικούς 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τη νύχτα και το πρωί.

ΜΚ με πληροφορίες από την ΕΜΥ

Κατσικίσιο γάλα και τυρί


Δυο προϊόντα που ανάγουν κατευθείαν στην ελληνική παράδοση

Κατσικίσιο ή γίδινο όπως είναι ευρύτερα γνωστό στην χώρα μας το γάλα και το τυρί, βρίσκονται στο ελληνικό τραπέζι από τα αρχαία κιόλας χρόνια, καθώς υπάρχει σαφής αναφορά τους ακόμα και στον Όμηρο.

Μεγάλη η θρεπτική αξία του κατσικίσιου γάλακτος, καθώς περιέχει πρωτεΐνες, , υδατάνθρακες, βιταμίνες Α, Β1, Β3, μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο) και ιχνοστοιχεία σε ποσά μάλιστα που καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού.

Η σύσταση του σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και το ιδιαίτερο άρωμα και η γεύση του, εξαρτάται από την «ποικιλία» της κατσίκας και από την εποχή του χρόνου που αρμέγεται.

Το κατσικίσιο γάλα πρέπει απαραίτητα να βράζεται και όχι να καταναλώνεται κατευθείαν από το άρμεγμα. Προτιμάτε πάντα το παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα. Σε σύγκριση με το αγελαδινό είναι πιο εύπεπτο, καθώς περιέχει λιγότερη λακτόζη, μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης Α και ασβεστίου, έχει λιγότερες θερμίδες, όσο για το πιο λευκό του χρώμα οφείλεται στην έλλειψη καροτενοειδών χρωστικών.

Ριγκατόνι με σάλτσα και τυρί στον φούρνο


Την εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου, αλλά και Μακαρονούς, παραδοσιακά τρώμε φαγητά με γάλα και τυριά. Προτείνουμε μια κλασσική συνταγή ζυμαρικών που την εμπλουτίζουμε με ένα κατσικίσιο τυρί, που θα δώσει στο πιάτο την γευστική ένταση.

300 γρ ζυμαρικά ριγκατόνι, ½ κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη ή κον κασέ, 1 κ σ πελτέ, 1 κούπα κατσικίσιο τυρί χονδροτριμμένο, μοσχοκάρυδο, αλάτι πιπέρι

Βράζετε 5-6 λεπτά τα ριγκατόνι σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Στραγγίζετε και κρατάτε κατά μέρος λίγο από το νερό τους.

Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι, ρίχνετε την ντομάτα με τον πελτέ, γιαχνίζετε για λίγο, ρίχνετε τα ριγκατόνι, το μοσχοκάρυδο, λίγο νερό από τα μακαρόνια, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε 2-3 λεπτά.

Ρίχνετε τα ριγκατόνι με την σάλτσα σ’ ένα πυρέξ, πασπαλίζετε με το τυρί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

Κωστής Παλαμάς


68 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μας εθνικού ποιητή
«Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανένα
Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα».

Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα τον Ιανουάριο του 1859, όπου ο πατέρας του Μιχάλης ήταν δικαστικός. Οι γονείς του κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Επτά χρονών θα χάσει και τους δυο γονείς του. Από το 1864 ως το 1875 έζησε στο Μεσολόγγι στο σπίτι του θείου του Δημήτρη Παλαμά που τον είχε αναλάβει

Το 1876 γράφτηκε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γρήγορα όμως την εγκαταλείπει για να αφοσιωθεί στην ποίηση και την λογοτεχνία, που λάτρευε από μικρό παιδί γράφοντας στίχους. Από το 1879 αρχίζει να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του, «Ακρόπολη», «Ραμπαγιάς», «Εστία», δημοσιεύοντας λυρικά και σατιρικά ποιήματα, χρονογραφήματα, πολιτικά σχόλια, διηγήματα κ ά.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Τα τραγούδια της πατρίδας μου» εκδίδονται το 1886, ακολουθούν «Ο ύμνος στην Αθηνά» το 1889 και «Τα μάτια της ψυχής μου» το 1892, τον επιβάλλουν ως τον νέο ποιητή της εποχής του και καθώς γράφει στην δημοτική εντάσσεται στους ποιητές της Νέας Σχολής, μαζί με τον Παράσχο, τον Βασιλειάδη, τον Σούτσο κ ά.

Το 1886 παντρεύεται την Μαρία Βάλβη με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τη Ναυσικά, τον Λέανδρο και τον Άλκη, που πέθανε στα πέντε του χρόνια, βυθίζοντας τον ποιητή σε βαθιά οδύνη,. Αναζητά την λύτρωση και γράφει τότε το αριστουργηματικό ελεγείο «Ο τάφος».
«Άφτιαστο κι αστόλιστο,
του Χάρου δε σε δίνω
Στάσου με τ’ ανθόνερο
την όψη σου να πλύνω…»

Το 1879 διορίστηκε Γραμματέας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ αργότερα προήχθη σε Γενικό Γραμματέα, θέση που κράτησε μέχρι το 1928, οπότε αποχώρησε από την υπηρεσία με πολλές τιμητικές διακρίσεις. Το 1926 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Παλαμάς θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής των νεοελληνικών χρόνων, που γεμίζει με την φυσιογνωμία του όλη την εποχή του, ακόμα «Εθνικός ποιητής» μετά από τον Σολωμό. Η ποίησή του είναι πολύπλευρη, διακρίνεται για το μεγαλόσχημο της έμπνευσης, την μεγάλη ποικιλία των στιχουργικών μορφών, το πλήθος των θεμάτων της, την πυκνότητα του περιεχομένου της, αλλά και την λατρεία του για την Ελλάδα, είτε εκφράζεται για την φύση, την ιστορία, την τέχνη, το αρχαίο κάλλος, την φιλοσοφία ή την ζωή της.

Το ποιητικό έργου του ανέρχεται σε 21 τόμους: «Ίαμβοι και ανάπαιστοι» (1897), «Οι χαιρετισμοί της ηλιογέννητης» (1900), «Η ασάλευτη ζωή» (1904), «Ο δεκάλογος του γύφτου» (1907), «Η φλογέρα του βασιλιά» (1910), «Η πολιτεία κι η μοναξιά» (1912),
«Βωμοί» (1915), «Τα δεκατετράστιχα» (1919), «Δειλοί και σκληροί» (1928), «Οι νύχτες του Δήμιου»(1935) κ ά. Ακόμα το θεατρικό έργο «Τρισεύγενη» (1903), τα διηγήματα «Ο θάνατος παλικαριού» (1901), «Διηγήματα» (1920) και τα κριτικά έργα «Γράμματα», «Τα πρώτα κριτικά», «Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου» και τις μονογραφίες για τον Γκαίτε, τον Σολωμό, τον Βαλαωρίτη, τον Κρυστάλλη κ ά.

Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε στα χρόνια της κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου του 1943. Η κηδεία του την επόμενη μέρα, θα αποτελέσει μεγαλειώδη πατριωτική εκδήλωση. Μπροστά στον έκπληκτο κατακτητή, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου συνοδεύουν τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο. Ο Άγγελος Σικελιανός χαιρετά τον ποιητή λέγοντας:
«Ηχήστε, οι σάλπιγκες…Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη την χώρα, πέρα ως πέρα…
Βογγήστε, τύμπανα πολέμου…οι φοβερές σημαίες,
ξεδιπλωθείτε στον αέρα!
Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!»

1849: Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθηνών –Πειραιώς


Το έργο πραγματοποιήθηκε από την Ανώνυμο Εταιρεία με την επωνυμία «Απ’ Αθηνών εις Πειραιά Σιδηροδρόμου» (ΣΑΠ ΑΕ) και όταν αργότερα ο σιδηρόδρομος ηλεκτροδοτήθηκε μετονομάστηκε σε «Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών- Πειραιώς» (ΗΣΑΠ.), ο γνωστός «Ηλεκτρικός». Τα εγκαίνια του ατμοκίνητου σιδηρόδρομου τελούνται μέσα σε ατμόσφαιρα γενικού ενθουσιασμού, καθώς ένα όνειρο χρόνων, η σύνδεση της Αθήνας με τον Πειραιά, πραγματοποιείται. Η ατμομηχανή είχε 6 βαγόνια, κάλυπτε διαδρομή 8,5 χιλιομέτρων από το Θησείο μέχρι τον Πειραιά και η διάρκειά της διαδρομής ήταν 19 λεπτά περίπου. Στο πρώτο δρομολόγιο επιβάτες ήταν η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλ. Ζαϊμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και λοιποί επίσημοι.

273: Γεννήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Γεννήθηκε στην Ναϊσσό της Μοισίας (σημερινή Νίσσα της Σερβίας) και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Χλωρού και της Ελένης (μετέπειτα Αγίας).

1892: Πέθανε ο Λουί Βουτόν, ιδρυτής της ομώνυμης γαλλικής εταιρείας ειδών ταξιδίου και αξεσουάρ πολυτελείας.

1959: Θεμελιώνεται το ξενοδοχείο Χίλτον, από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή

1969: Ξεκινά η πρώτη προβολή της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά.
Η ταινία ήταν βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού και αναφερόταν στην δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη και στην αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη. Η δράση της ταινίας, όπως και τα γυρίσματα έγιναν στην Αλγερία για ευνόητους πολιτικούς, καθώς στην Ελλάδα ήταν η δικτατορία.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

26 /2/2011

Ανατολή ηλίου 7:02
Δύση ηλίου 18:15
Πανσέληνος: Σε 21 ημέρες

+Φωτεινής Σαμαρείτιδος, Πορφυρίου επ. Γάζης (Ψυχοσάββατο)
Γιορτάζουν: Ανατολή, Πορφύριος, Φωτεινή

Καιρός


Γενικά: Στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με σποραδικές βροχές και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 -6 μποφόρ και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα βροχής
Οι άνεμοι μεταβλητοί από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 8-12 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 27/2
Νεφώσεις με σποραδικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τη νύχτα και το πρωί.

ΜΚ με πληροφορίες από την ΕΜΥ

Στοιχεία του Καρναβαλιού: Έθιμα και Παραδόσεις


Η αποκριά είναι συνήθως στην αρχή της άνοιξης, τότε που η γη «ξυπνάει» από τον χειμώνα και αρχίζει να καρποφορεί και να βλασταίνει, τουλάχιστον έτσι συνέβαινε τα παλιά χρόνια. Οι μεταμφιέσεις και οι άσεμνες παραστάσεις, ο χορός και τα κτυπήματα της γης με τα πόδια, όπως και στις αρχαίες διονυσιακές γιορτές έχουν σαν στόχο ακριβώς αυτήν την καρποφορία της γης. Ακόμη το φαγοπότι και η καλοπέραση, είναι ομοιοπαθητικές προσπάθειες που θα συμβάλλουν σ’ αυτό.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, των Ψυχοσάββατων κατά την διάρκεια της Αποκριάς, όπου σύμφωνα με παγανιστικά έθιμα, θυμούνται τους νεκρούς για να τους εξευμενίσουν και να βοηθήσουν να καρπίσει η γη.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της αποκριάς είναι το γαϊτανάκι, ένα παραδοσιακό παιχνίδι, που αποτελείται από ένα ψηλό στύλο, που έχει μακριές χρωματιστές κορδέλες, όπου αγόρια και κορίτσια γυρίζουν χορεύοντας γύρω-γύρω.
Πιθανώς ο κυκλικός αυτός χορός με τις εναλλαγές μάλιστα των χρωματιστών λωρίδων, να συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, χειμώνας-άνοιξη, ζωή-θάνατος.

Ακόμα ένα γνώρισμα, οι φωτιές που ανάβουν στα τρίστρατα σταυροδρόμια το βράδυ της τελευταίας αποκριάς ή το βράδυ της «τρανής αποκριάς» για να κάψουν τον καρνάβαλο. Πιθανώς και η ονομασία τριώδιο να προήλθε από αυτό, τρεις οδοί.

Άλλο ένα έθιμο είναι οι «γάμοι» όπως ο βλάχικος στην Θήβα ή του Κουτρούλη στην Μεθώνη και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας, με την νύφη να παριστάνεται από άνδρα, το προξενιό, τα προικιά, το γλέντι του γάμου, με τα σκωπτικά πειράγματα και την σατυρική αθυροστομία

Αμαλία Φλέμινγκ


Η Αμαλία Κουτσούρη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Ιουνίου του 1912 και ήταν κόρη του γνωστού δερματολόγου της Πόλης Χαρίλαου Κουτσούρη. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και του Παρισιού.

Το 1945 με υποτροφία πηγαίνει στο Λονδίνο στο Whitght Fleming Institute, όπου εργάστηκε με τον νομπελίστα μικροβιολόγο Αλέξανδρο Φλέμινγκ. Η γνωριμία τους θα καταλήξει σε γάμο μερικά χρόνια αργότερα και η Αμαλία Κουτσούρη θα μετονομαστεί σε Φλέμινγκ, ενώ θα πάρει και τον τίτλο της λαίδης.

Το 1949 επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει την διεύθυνση του Ευαγγελισμού.
Κατά την διάρκεια της δικτατορίας αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση. Το ’71 συλλαμβάνεται και μετά από σκληρή ανάκριση 25 ημερών, δικάζεται και καταδικάζεται σε φυλάκιση. Η απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αθηνών θα αλλάξει σε απέλαση και στέρηση της ιθαγένειας της, από τον φόβο αντίκτυπων.

Θα παραμείνει στο Λονδίνο μέχρι το ’74, μόνη της πλέον γιατί ο Φλέμινγκ έχει πεθάνει. Με την μεταπολίτευση επιστρέφει στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται πολιτικά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το ’77 εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας. Επανεκλέγεται στην Α΄ Αθηνών το ’81 και το ’85.

Τα τελευταία χρόνια κάνει σκοπό της ζωής της, την δημιουργία Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας, που δυστυχώς θα πραγματοποιηθεί μετά τον θάνατό, που θα επέλθει στις 26 Φεβρουαρίου του 1986, στα 74 της χρόνια.

2003: Πέθανε ο Δημήτρης Ποταμίτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας


Γεννήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου τον Μάρτιο του 1945. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Το 1973 ιδρύει το Θέατρο Έρευνας, όπου εκτός από ηθοποιός, ήταν σκηνοθέτης, αλλά και συγγραφέας των έργων, ιδίως των παιδικών που παρουσίαζε.
Πρωταγωνίστησε σε έργα μεγάλων συγγραφέων Ελλήνων και ξένων, Σοφοκλής, Αριστοφάνης, Μολιέρος, Λόρκα, Μπρέκτ, Ντοστογιέφσκι κ ά, ενώ ήταν ο πρώτος που παρουσιάστηκε σε ρόλους ατόμων με ιδιαιτερότητες. Ο σημαντικότερος ρόλος του ως ηθοποιού, θεωρείται «Ο άνθρωπος-ελέφαντας». Ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στην παράσταση «Φάρμα των ζώων», σε επιθεωρήσεις στο Δελφινάριο και στο μιούζικαλ «Καμπαρέ», που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Ασχολήθηκε ακόμα με την συγγραφή ποιημάτων «Συμπόσιο», «Κυπριάδα», «Ένα δέντρο που νομίζει πως είναι πουλί», «Ο άλλος Δημήτριος» και θεατρικών έργων «Πως φαγώθηκε η Κοκκινοσκουφίτσα», που ανέβασε ο θίασος του Στέφανου Ληναίου και «Οι τελευταίες περιπέτειες του Αδάμ και της Εύας» που ανέβασε στο δικό του θέατρο το 1974, «Γλυκό του κουταλιού» κ ά.

1802: Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.
Γεννήθηκε στο Μπεζανζόν, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως ανώτατος αξιωματικός του γαλλικού στρατού

1815: Ο Ναπολέων με 1200 οπαδούς του ξεκινά από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος, με προορισμό το Παρίσι, για να ξανααναλάβει την εξουσία

1936: Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες ο Φερδινάνδος Πόρσε, παρουσιάζει το λαϊκό αυτοκίνητο, γνωστότερο ως Volkswagen

1987: Ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Αποκριά 2011


Δήμος Αθηναίων
Σάββατο 26 /2
- Ώρα 11.30 (Πλατ. Κοτζιά, Αιόλου, Ερμού).
Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων
- Ώρα 12.00 Διον . Αρεοπαγίτου (στο ύψος του Μετρό )
Μουσική εκδήλωση από το καλλιτεχνικό σχολείο και τα μουσικά σχολεία Αττικής.
- Ώρα 13.00 Πλάκα
Περίπατος της χορωδίας των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων

Κυριακή 27/2
- Ώρα 11.30-14.30 Ζάππειο Εμψυχωτές, μασκότ, εργαστήρια, μουσική, face painting και αποκριάτικα δρώμενα περιμένουν τους μικρούς μας φίλους.
- Ώρα 11.00-13.00 (Λ. Αμαλίας, Θησείο, Μοναστηράκι)
Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων .

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

1ο Διαμέρισμα
Σάββατο 26/2 Ώρα 12.00 Πλατ. Κολωνακίου Λάτιν μουσική από τη Big Band του Δήμου Αθηναίων.
Κυριακή 27/3 Ώρα 11.30 Πλατ. Αγ. Παύλου Αποκριάτικη γιορτή για παιδιά .

2ο Διαμέρισμα
Σάββατο 26/2 Ώρα 13.00-14.00 Άλσος Παγκρατίου Αποκριάτικο δρώμενο παντομίμας από την ομάδα «Ανήσυχοι Θεατρίνοι ».
Κυριακή 27/2 Ώρα 11.00-13.00 Πλατ. Χελντράιχ Αποκριάτικο ξεφάντωμα για παιδιά.

3ο Διαμέρισμα
Σάββατο 26/2 Ώρα 20.00 Θησείο (έναντι σταθμού ΗΣΑΠ ) Το μουσικό σχήμα Encardia τραγουδά ταραντέλες . Συνοδεύει το χορευτικό ντουέτο ballo del mare .

4ο Διαμέρισμα
Κυριακή 27/2 Ώρα 11.00 Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων (Πλατ. Σ. Πέτρουλα, Αϊ-Γιώργης, Ακαδημία Πλάτωνος).
Ώρα 11.30 Πλατ. Σ. Πέτρουλα Αποκριάτικο ξεφάντωμα για παιδιά.

5ο Διαμέρισμα
Κυριακή 27/2
Ώρα 11.30 -13.30 Πλατ. Αγ. Ανδρέα Αποκριάτικο ξεφάντωμα για παιδιά.
Ώρα 11.30 -1330 Άλσος Προμπονά Αποκριάτικο ξεφάντωμα για παιδιά.

6ο Διαμέρισμα
Σάββατο 26/2 Ώρα 12:30 Πεζόδρομος Φωκ. Νέγρη (Μεγίστης και Σκύρου )
Το συγκρότημα Ritmo Latino σε λάτιν ρυθμούς .
Κυριακή 27/2Ώρα 12.00 Πλατ. Αττικής Συναυλία salsa και ποπ λάτιν μουσικής.

7ο Διαμέρισμα
Κυριακή 27/2 Ώρα 11.30 Πλατ. Αγ. Δημητρίου Αποκριάτικο ξεφάντωμα για παιδιά.

Δήμος Χαλανδρίου
Η εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 27/2 λόγω επιδείνωσης του καιρού αναβάλλεται για το Σάββατο 5/2 την ίδια ώρα.

Την Κυριακή 27/2 στην Κεντρική Πλατεία από 12:00-15:00, Μπαλονοκατασκευές, Ξυλοπόδαροι, φουσκωτά Τραμπολίνο, Παιχνίδια, Face Painting με την ορχήστρα και τη μπάντα της Φιλαρμονικής του Δήμου να διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους

Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι Δείκτες για την εβδομάδα 21/2-25 /2

Δευτέρα 21/2
1668,25 -2,73 %

Τρίτη 22/2
1619,36 -2,93 %

Τετάρτη 23/2
1629,72 +0,64 %

Πέμπτη 24/2
1999,97 -1,83 %

Παρασκευή 25/2
1583,20 -1,05 %

Θανατηφόρο τροχαίο με λεωφορείο στην Κων/πολη


Πέντε νεκροί και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός σοβαρού δυστυχήματος που σημειώθηκε στις 6.30 το πρωί στην περιοχή Μάλκαρα της επαρχίας Τεκιρντάγ (Ραιδεστός) όταν το λεωφορείο της τουρκικής εταιρίας METRO, που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από την Αθήνα προς την Κωνσταντινούπολη, έπεσε σε γκρεμό κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Aυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα, βάθους 8 μέτρων, προφανώς λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που περιόριζαν την ορατότητα.

Η Ελληνίδα Πρόξενος στην Αδριανούπολη, κ. Παρασκευή Τζιβελέκου, έχει επιληφθεί της αναγνώρισης των νεκρών και της περίθαλψης των τραυματιών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στο δημόσιο νοσοκομείο στα Μάλκαρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι περισσότεροι από τους επιβάτες του λεωφορείου ήταν Ελληνες υπήκοοι Ποντιακής καταγωγής, προερχόμενοι από περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

25/2/2011

Ανατολή ηλίου 7:03
Δύση ηλίου 18:14
Πανσέληνος: Σε 22 ημέρες

Γιορτάζουν: Ρηγίνος, Ρηγίνα

Ενημέρωση

Στάση εργασίας στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ από 11:00 -16:30. Τα υπόλοιπα ΜΜΜ θα κινηθούν κανονικά

Συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι της χώρας (εκτός Αθήνας και Πειραιά) μέχρι και σήμερα Παρασκευή 25/2.

Παράταση έως τις 30/6 έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων

Στον δακτύλιο της Αθήνας κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Καιρός


Γενικά: Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, εξέδωσε η ΕΜΥ, με νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και πιθανώς της κεντρικής χώρας. Τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 - 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ και πιθανόν στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα 9. Στα νοτιοανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 -5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα

Αττική
Αυξημένες νεφώσεις με ισχυρές βροχοπτώσεις
Οι άνεμοι μεταβλητοί από βορειανατολικές διευθύνσεις με ένταση 5 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 9-12 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 26/2
Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά και νότια. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα δυτικά αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ που το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4-6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΜΚ με πληροφορίες από την ΕΜΥ

2002: Πέθανε ο Κώστας Μάνεσης, στιχουργός, δημοσιογράφος, εκδότης


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917. Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1930 και συνέχισε αδιάκοπα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Πολυγραφότατος σαν τραγουδοποιός, έγραψε στίχους για λαϊκά, ρεμπέτικα, αλλά και ελαφρά τραγούδια. Συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες και τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων: Βασ Τσιτσάνης, Γ. Παπαϊωάννου, Κ. Καπλάνης, Γ. Λαύκας, Απ. Χατζηχρήστος, Μ. Χιώτης, Απ. Καλδάρας, Γ. Βέλλας, Μ. Σουγιούλ, Γ. Μουζάκη, Ν. Γούναρης, Στρ. Παγιουμτζής, Στ. Περπινιάδης, Ν. Γούναρης, Δ. Στρατηγοπούλου κ ά.
Μερικά από τα τραγούδια του: «Μοδιστρούλα» (1937), «Μάνα μου γιατί με γέννησες», «Πέντε Έλληνες στον Άδη» (1947), Άλλα μου λεν τα μάτια σου», «Αραμπάς περνά» (1948), «Ας μην ξημέρωνε ποτέ» (1949), «Ήρθες σαν όνειρο» κ ά.

1822: Καταργείται η δουλεία στη Ελλάδα

1841: Γεννήθηκε ο Ογκύστ Ρενουάρ, Γάλλος ζωγράφος, κύριος εκπρόσωπος του ιμπρεσιονισμού.

1883: Πέθανε ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, Έλληνας πρωθυπουργός

1889: Πέθανε ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόϊτερ, δημοσιογράφος και ιδρυτής του Πρακτορείου Ρόϊτερ.

1973: Μακελειό σε κέντρο διασκέδασης από τους αδελφούς Κοεμτζή, που για μια «παραγγελιά» σκότωσαν 3 ανθρώπους και τραυμάτισαν 2. Λίγο αργότερα ο Διονύσης Σαββόπουλος εμπνεόμενος από το γεγονός γράφει το τραγούδι «Μακρύ ζεμπέκικο για τον Νίκο».

1983: Πέθανε ο Τένεσι Ουϊλιαμς, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας
Έργα του: «Κεριά στον ήλιο» (1936), «Φυγάς» (1937), «Γυάλινος κόσμος» (1944), «Λεωφορείον ο πόθος» (1947), «Τριαντάφυλλο στο στήθος» (1951), «Λυσσασμένη γάτα» (1955), «Γλυκό πουλί της νιότης» (1959), «»Η νύχτα της ιγκουάνα» (1961).

1984: Πέθανε ο Κούλης Στολίγκας, ηθοποιός
Γεννήθηκε το 1909 στην Δράμα. Συμμετείχε στις ταινίες: «Μια ζωή την έχουμε» (1958), «Έξω οι κλέφτες» (1961), «Η νύφη το ‘σκασε» (1962), «Ο εμίρης κι ο κακομοίρης» (1964), «Ο Μελάτης στην Άμεσο Δράση» (1966), «Ο φαλακρός καμικάζι» (1979) κ ά.

Πάρτι –Πάρτι - Πάρτι!!!


Τα πάρτι είναι η χαρά των παιδιών, τι πιο ωραίο λοιπόν αυτήν της εποχή να τους ετοιμάσετε ένα αποκριάτικο πάρτι, καλώντας φίλους και συμμαθητές

Η οργάνωση, η προετοιμασία και η διεξαγωγή του πάρτι, αν αφορά και παιδιά πολύ μικρής ηλικίας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Η σωστή όμως προετοιμασία μπορεί να κάνει το πάρτι μοναδικό, πρωτότυπο και κυρίως ασφαλές

Προσκλήσεις
Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του τους φίλους που θέλει να καλέσει.
Συμβουλεύστε το ο αριθμός των παιδιών να είναι όσο γίνεται μικρότερος για να μπορούν να συμμετέχουν όλα στο παιχνίδι και να μην μένουν κάποια παραπονεμένα. Αν τα παιδιά είναι πολύ μικρής ηλικίας, καλό είναι η πρόσκληση να αφορά και την μαμά. Η διάρκειά του πάρτι να κυμαίνεται ανάμεσα στις 2 με 2,30 ώρες, γιατί μετά τα παιδιά αρχίζουν και κουράζονται. Οι προσκλήσεις πρέπει να είναι γραμμένες με σαφήνεια, όσον αφορά τον χώρο, τον τόπο και την διάρκεια διεξαγωγής του πάρτι και τέλος να δοθούν τουλάχιστον ένα δεκαήμερο νωρίτερα. Ζητείστε ακόμα να σας ενημερώνουν, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, για την συμμετοχή τους, όπως και τον αριθμό των συμμετασχόντων, ώστε να προετοιμαστείτε καλύτερα.

Ετοιμασία του σπιτιού
Απομακρύνετε τα βαριά έπιπλα από το σαλόνι, δημιουργώντας άνετο χώρο για παιχνίδι. Μεριμνήστε για αφύλακτες πρίζες, γυμνά καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές (μίξερ, αποχυμωτές, κ ά), ακόμα στο μπάνιο (ξυριστικές λεπίδες, σεσουάρ) ώστε να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά.
Φυλάξτε σε απρόσιτο χώρο για τα παιδιά, απορρυπαντικά , φάρμακα, μπογιές και άλλα τέτοια προϊόντα που μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για τα παιδιά.
Απομακρύνετε ή τουλάχιστον μη βάλετε σε χώρο προσιτό στα παιδιά, τσιγάρα, τασάκια, ποτά ή ξηρούς καρπούς (τα φιστίκια ευθύνονται για ένα μεγάλο αριθμό πνιγμών)

Φαγητό και διασκέδαση

Φροντίστε να έχετε CD’s με την μουσική που αρέσει στα παιδιά Βρείτε διάφορα παιχνίδια με τα οποία μπορείτε να απασχολήσετε τα παιδιά, όπως ερωτήσεις με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, υλικά για να ζωγραφίσουν, αποκριάτικες μάσκες κ ά.
Όσο για το φαγητό τα παιδιά δεν χρειάζονται ούτε μαχαιροπήρουνα, ούτε πορσελάνινα πιάτα, ούτε πολύπλοκα φαγητά. Ετοιμάστε ένα μπουφέ με πολλά φρέσκα λαχανικά (αγγούρι, ντομάτα, καρώτο, μπρόκολο, μαρούλι), τυριά (φέτα, ανθότυρο, κίτρινα), καναπεδάκια, σαντουϊτσάκια, κεφτεδάκια, σπανακοπιτάκια και φρεσκοστυμμένους χυμούς. Όσο για γλυκό πρωτοτυπήστε και σερβίρετε τηγανίτες με μέλι, χαλβά σιμιγδαλένιο, κρέπες με μαρμελάδα, γιαούρτι με γλυκό κουταλιού (κυδώνι, βύσσινο), κ ά.

Προτείνουμε, διαβάστε στην κατηγορία Συνταγές:
Κεφτέδες, ρολάκια με σπανάκι και τυρί, κοτομπουκίτσες, κεμπάπ, τυροπιτάκια, Berger, κοτοπιτάκια, κέικ με πορτοκάλι, χαλβάς σιμιγδαλένιο κ ά

Παράταση έως Ιούνιο για τους ημιυπαίθριους


Παράταση έως το τέλος του Ιουνίου για την τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λόγω του συνωστισμού, που παρατηρείται στις πολεοδομίες από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί και νέα παράταση στη διαδικασία και πρόσθεσε ότι το υπουργείο εξετάζει τη μείωση των προστίμων για τη διατήρηση των αυθαιρέτων κτισμάτων. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρέπεμψε σε σχετική ρύθμιση, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μη κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Ειδικά για το παραπάνω ζήτημα τονίστηκε ότι είναι στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να καθορίζει δημοτικά τέλη και πως αυτά θα τα εισπράξει. Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

24/2/2011

Ανατολή ηλίου 7:04
Δύση ηλίου 18:13
Πανσέληνος: Σε 23 ημέρες

+Α΄ και Β΄ εύρεσις τιμ κεφαλής Προδρόμου (Τσικνοπέμπτη)

Ενημέρωση

Στον Δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο

Συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους δικηγόροι της χώρας (εκτός Αθήνας και Πειραιά) μέχρι και την Παρασκευή 25/2.

Καιρός


Γενικά: Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, βόρεια και κεντρικά της χώρας. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας, με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 8 και πιθανώς 9 μποφόρ Η θερμοκρασία σε πτώση.

Αττική
Νεφώσεις με ασθενείς βροχές
Οι άνεμοι μεταβλητοί από βόρειες διευθύνσεις και ένταση 4 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 10-12 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 25/2
Νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και πιθανώς της κεντρικής χώρας. Τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5-6 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 7-8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.

ΜΚ με πληροφορίες από την ΕΜΥ

Τσικνοπέμπτη


Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδος (της κρεατινής) του Τριωδίου, κατά την οποία παραδοσιακά τρώμε πολύ κρέας, κατά κάποιο τρόπο προετοιμαζόμενοι για την μεγάλη νηστεία του Πάσχα.

Ο εορτασμός αυτής της ημέρας είναι ένα έθιμο που δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται, με βασικό του όμως χαρακτηριστικό το «τσίκνισμα» του κρέατος στα κάρβουνα, από όπου και το όνομα της ημέρας. Πιθανόν, για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη είναι η καταλληλότερη μέρα για φαγοπότι και κραιπάλη

Τα παλαιότερα χρόνια, μια εβδομάδα πριν την Τσικνοπέμπτη, ξεκινούσε η διαδικασία της σφαγής των χοιρινών, τα χοιροσφάγια. Γι’ αυτό και η εβδομάδα ονομαζόταν «σφαγαριά». Την Tσικνοπέμπτη ήταν η ημέρα που ετοίμαζαν το παστό, διαδικασία γιορταστική με λιχουδιές, που σε πρώτη θέση ήταν το «τσίκνισμα» του χοιρινού, σε τσιγαρίδες, καγιανάδες κλπ.

Στα διάφορα μέρη της Ελλάδος έχουν και ιδιαίτερα έθιμα, γι αυτήν την ημέρα. Στην Πελοπόννησο, την Τσικνοπέμπτη σφάζουν χοιρινά και φτιάχνουν τσιγαρίδες πηκτή, λουκάνικα, παστό, γουρναλοιφή κ.ά.

Στην Πάτρα στον γενικότερο εορτασμό της αποκριάς, την Τσικνοπέμπτη αναβιώνει το έθιμο της Κουλουρούς, όπου η Γιαννούλα η κουλουρού ντυμένη νύφη πηγαίνει στο λιμάνι, να συναντήσει τον ναύαρχο Νέλσωνα, με τον οποίο νομίζει ότι είναι ερωτευμένη και με την συνοδεία των Πατρινών να γελούν με τα καμώματά της.

Στην Κέρκυρα, τελούνται τα «κορφιάτικα» ή «πετεγολέσια», όπου οι γυναίκες βγαίνουν στα καντούνια κουτσομπολεύοντας στην ντοπολαλιά τους.

Στην Κομοτινή καψαλίζουν την κότα που τρώνε την Κυριακή των Απόκρεω, ενώ στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες όπου ψήσουν κρέατα, χορεύουν, γλεντούν και πηδάνε τις αναμμένες φωτιές κάνοντας σκωπτικά πειράγματα.

1981: Ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 R


Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 R με επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους στον Κορινθιακό Κόλπο, συντάραξε την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέτα, τα Μέγαρα αλλά και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Ακολούθησαν πλήθος μετασεισμών, που ανάγκασαν τον κόσμο να παραμένει σε πάρκα και πλατείες, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε. Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν σε κτήρια και ο τραγικός απολογισμός, 14 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους, οι περισσότεροι από κατάρρευση ξενοδοχείου στην Περαχώρα, ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες

391: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α΄ απαγορεύει την ειδωλολατρία.

1788: Γεννήθηκε ο Άρθουρ Σοπενχάουερ, Γερμανός φιλόσοφος
Ήταν οπαδός του πεσιμισμού (απαισιοδοξίας). Έργο του «Ο κόσμος ως θέληση και παράσταση»

1786: Γεννήθηκε ο Βίλχελμ Γκριμ, Γερμανός συγγραφέας
Μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο, έγραψαν συλλογή παραμυθιών «Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ», αλλά και γλωσσολογικά και εγκυκλοπαιδικά έργα, «Γερμανικό λεξικό» κ ά

1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, κηρύσσει την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα

1983: Το Ο/Γ Χρυσή Αυγή βυθίζεται στο Κάβο Ντόρο
Το οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή» είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Ραφήνας για τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο. Το πλήρωμά του ήταν 23 άτομα, ενώ μετέφερε 9 βυτιοφόρα, 4 φορτηγά και 14 οδηγούς αυτοκινήτων. Γύρω στις 6: 30 το απόγευμα και ενώ βρισκόταν 4 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Μαντήλι στο Κάβο Ντόρο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Ο τραγικός απολογισμός 28 άτομα χάνουν την ζωή τους.

Διόδια στην Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου


Σε ισχύ από την Πέμπτη 24/2 οι νέες αυξημένες τιμές. Συγκεκριμένα:

Μοτοσικλέτες: Από 1,80 σε 1,90 ευρώ
Επιβατηγά ΙΧ: Από 12,20 σε 12,90 ευρώ

Φορτηγά
- 2 άξονες από 18,80 σε 19,90 ευρώ
- 3 άξονες από 30,80 σε 32,00 ευρώ
- 4 άξονες από 39,50 σε 41,00 ευρώ
- 5 άξονες και άνω από 39,50 σε 41,00 ευρώ

Λεωφορεία
- έως 20 θέσεις: Από 28,20 σε 29,70 ευρώ
- από 20 έως 40 θέσεις: Από 39,50 σε 41,50 ευρώ
- άνω των 40 θέσεων: Από 60,80 σε 64,00 ευρώ

Οι τιμές παραμένουν σταθερές για εβδομαδιαίες και μηνιαίες κάρτες, αλλά μόνο για Ι.Χ. και νταλίκες μέχρι 3 άξονες. Στα φορτηγά με 4 άξονες και άνω, οι τιμές αυξάνονται από 325 σε 338 ευρώ για τις εβδομαδιαίες κάρτες και από 363 σε 374 ευρώ για τις μηνιαίες. Τέλος, υπάρχουν και ορισμένες μειώσεις. Η κάρτα πήγαινε-έλα από 17,20 μειώνεται σε 13,50 ευρώ και η διάρκεια της από 2 αυξάνεται σε 3 ώρες.

Αποκριά 2011 Δήμος Αθηναίων


Ώρα 11.00 Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων (Πλατ. Κοτζιά, Βαρβάκειος, Μοναστηράκι) .

Ώρα 11.30 Πλ. Βαρβακείου
Τσίκνισμα κρεάτων προσφορά του Συλλόγου κρεοπωλών Βαρβακείου Αγοράς .
Λαϊκό ξεφάντωμα με τη Γιούλη Τσίρου και το συγκρότημά της.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

23/2/2011

Ανατολή ηλίου 7:06
Δύση ηλίου 18:12
Πανσέληνος: Σε 24 ημέρες

Γιορτάζουν: Πολύκαρπος, Δαμιανός

Η Ατζέντα της ημέρας


24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με μισθολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα.
Στις 11:00 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίον του Άρεως, ενώ την ίδια ώρα χωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια οργανώνει το ΠΑΜΕ.

Στην απεργία συμμετέχουν:
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι εργαζόμενοι στις πολεοδομίες, και οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες.
- Οι τραπεζικοί υπάλληλοι, το προσωπικό των ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί.
- Οι γιατροί, οδοντίατροι, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στην πρόνοια. Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούν τα νοσοκομεία.
- Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της απεργίας το κοινό θα εξυπηρετείται κανονικά, από τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.
- Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που συνεχίζουν την 48ωρη απεργία τους
-Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν Λεωφορεία, Τρόλεϊ και ο Προαστιακός. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ), θα λειτουργήσει από τις 09:00 – 17:00Το Τραμ θα κινηθεί από τις 06.00 -24:00.
Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια του Μετρό, ωστόσο δεν θα λειτουργήσει το τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει οι υπάλληλοι του ΟΣΕ.
- Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00-16:00 καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα κάνουν στάση εργασίας.
- Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία.
- Κλειστά θα είναι τα καταστήματα, μετά από απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
- Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να μην μεταδοθούν ενημερωτικές ή δημοσιογραφικές εκπομπές στα ηλεκτρονικά μέσα, ενώ την Πέμπτη δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες
- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ανακοίνωσε πως θα συμμετέχει στις αυριανές κινητοποιήσεις - συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Τίθεται σε ισχύ το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων

Πολύνεκρος σεισμός στη Νέα Ζηλανδία


Ο σεισμός που είχε ένταση 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 12:51 μμ (τοπική ώρα), σε εστιακό βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας. Τραγικός ο απολογισμός με περισσότερους από 75 νεκρούς και 100 εγκλωβισμένους, ενώ εκφράζονται φόβοι για ακόμα περισσοτέρους, καθώς ο εγκέλαδος χτύπησε την ώρα του μεσημεριάτικου γεύματος, όταν πολύς κόσμος ήταν στα γραφεία, στα καταστήματα ή στα σπίτια. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Καιρός


Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και χιονόνερο. Τις πρωινές ώρες καταιγίδες στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Από το βράδυ επιδείνωση του καιρού στα νοτιοδυτικά με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 -7 μποφόρ και στα πελάγη 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 4 -6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Αττική
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ασθενείς βροχές
Οι άνεμοι ασθενείς από βορειοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 9-14 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 24/2
Επιδείνωση του καιρού νεφώσεις, βροχές, χιονόνερο αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και στα κεντρικά της χώρας. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ και από τα δυτικά. Οι άνεμοι 5-7 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 8 από βόρειες διευθύνσεις με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία σε πτώση.

ΜΚ με πληροφορίες από την ΕΜΥ

Μαρίκα Νίνου


Η καταγωγή της ήταν αρμενική και το πραγματικό της όνομα Ευαγγελία Αταμιάν. Γεννήθηκε το 1922 πάνω στο πλοίο «Ευαγγελίστρια» που έφερνε την μητέρα της, τις δυο αδελφές και τον αδελφό της από την Σμύρνη στον Πειραιά. Την βάπτισε μάλιστα ο καπετάνιος δίνοντας της το όνομα του πλοίου.

Η οικογένεια θα εγκατασταθεί στην Κοκκινιά. Η Ευαγγελία στα επτά της χρόνια θα πάει στο αρμένικο σχολείο Ασκαήν. Από μικρή θα δείξει τα φωνητικά της προσόντα, συμμετέχοντας στην χορωδία και στις παραστάσεις του σχολείου, αλλά και ψέλνοντας στην αρμένικη εκκλησία του Αγίου Ιάκωβου.

Το 1939 θα παντρευτεί τον συμπατριώτη της Χάϊκ Μεστροπιάν, με τον οποίο θα αποκτήσει ένα γιο. Θα χωρίσουν το 1946. Ήδη όμως από 1944 έχει γνωρίσει τον ακροβάτη και θιασάρχη Νίκο (Νίνο) Νικολαϊδη, με τον οποίο θα αποτελέσουν ακροβατικό ζευγάρι με το όνομα Ντούο Νίνο. Με τον γάμο της με τον Νίνο θα αλλάξει και το όνομά της σε Μαρίκα Νίνου.

Η γνωριμία της με ανθρώπους του ρεμπέτικου, θα ανοίξουν και τον δρόμο της στο τραγούδι. Το 1948 θα γράψει σε δίσκο για την Columbia, δυο τραγούδια του Μανώλη Χιώτη, «Ώρες σε κρυφοκοιτάζω» και «Θα στο πω το μυστικό μου».
Θα συνεργαστεί ακόμα με τον Μιχάλη Γενίτσαρη, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Στέλιο Κερομύτη, τον Γιώργο Μητσάκη και φυσικά τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Το 1954 ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο της μήτρας. Πηγαίνει στην Αμερική για εμφανίσεις με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Κώστα Καπλάνη, καθώς έχει οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και για να μπορέσει να δοκιμάσει νέες θεραπείες για την αρρώστια της. Επιστρέφει το 1956 με σοβαρά κλονισμένη την υγεία της.
Η Μαρίκα Νίνου θα φύγει στα 35 της μόλις χρόνια, στις 23 Φεβρουαρίου του 1957.

Ενδεικτική Δισκογραφία:
«Άνθρωποι-άνθρωποι» (Γ. Παπαϊωάνου) Μ. Νίνου- Σ. Περπινιάδης (1948)
«Κούκλα μου εσύ» (Κ. Σωτηριάδη-Δ.Χατζηθεολόγου) Μ. Νίνου (1949)
«Έχασα τα ωραία σου μάτια» (Μ. Χιώτη) Μ. Νίνου-Μ. Χιώτης (1950)
«Τι σου φταίω» (Γ Μητσάκης) Μ. Νίνου (1950)
«Η Σεράχ» (Β. Τσιτσάνη) Μ. Νίνου (1951)
«Τα διαλεκτά παιδιά» (Β. Τσιτσάνη) Μ. Νίνου-Σ. Τζουανάκος- Σ. Ευσταθίου (1951)
«Καβουράκια» (Β. Τσιτσάνης) Μ. Νίνου-Β Τσιτσάνης-Χ Μαυρίδης (1953)
«Απόψε κάνεις μπαμ» Β Τσιτσάνη) Μ Νίνου-Β. Τσιτσάνης (1953)
«Βουνό» (Λ.Νταράλα-Β. Πρέκα) Μ. Νίνου (1954)
«Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» (Β Τσιτσάνη) Μ. Νίνου-Β Τσιτσάνης (1954)
«Ζαϊρα» (Β Τσιτσάνη) Μ Νίνου-Ι Σαλασίδης (1954)
«Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι» (Β Τσιτσάνη-Μ Χατζιδάκι)
Μ Νίνου (1956) Β΄ εκτέλεση από την ταινία «Στέλλα»
«Θάλασσα πικροθάλασσα» (Δ Ευσταθίου-Γ Τσάκαλου) Μ Νίνου (1955)
«Κάθε βράδυ πάντα λυπημένη» (Β Τσιτσάνη) Μ Νίνου-Β Τσιτσάνης (1956)
«Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις» (Στ Χρυσίνη-Χρ Κολοκοτρώνη
Μ. Νίνου- Χ Μακρής (1956)
«Παραπονιάρικο» (Γ Κλουβάτου) Μ Νίνου (1956)

Πηγή: haris kontos.blogspot.com

1973: Πέθανε η Κατίνα Παξινού


Η Κατίνα Παξινού- Κωνσταντοπούλου, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1900 στον Πειραιά. Θα παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής και τραγουδιού στα Ωδεία της Γενεύης, της Βιέννης και του Βερολίνου.
Ερχόμενη στην Ελλάδα, πρωτοεμφανίζεται το 1920, στον ρόλο της Βεατρίκης, στην ομώνυμη όπερα του Μητρόπουλου στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
Η πρώτη της εμφάνιση στην πρόζα είναι με τον θίασο της Κοτοπούλη, το 1929 στην «Γυμνή γυναίκα» του Μπρατάϊγ. Από το 1931-40 συνεργάζεται με τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Αλέξη Μινωτή, με παραστάσεις όπως «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγ. Ο Νήλ», «Ο πατέρας» του Στρίντμπεργκ, «Ο θείος Βάνιας» του Τσέχωφ κ ά.
Ακολουθεί η συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, μέχρι τον πόλεμο, οπότε και εγκαθίσταται στις ΗΠΑ. Εκεί στην ταινία «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα» θα υποδυθεί την Ισπανίδα πατριώτισσα Πιλάρ, όπου και παίρνει το ’44 το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου. Για την ταινία «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» τιμάται με το βραβείο Κοκτώ. Επιστρέφει στην Ελλάδα το ’52 και εντάσσεται στην δύναμη του Εθνικού, όπου συμμετέχει σε παραστάσεις αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο την Επίδαυρο, αλλά και το εξωτερικό. «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, «Εκάβη, «Μήδεια», «Φοίνισες», «Βάκχες» του Ευριπίδη κά. Με τον δικό της θίασο και του Αλέξη Μινωτή, πού ήταν σύζυγός της, την δεκαετία του ’60 παρουσιάζουν «Ο ματωμένος γάμος» του Λόρκα, «Η Ήρα και το παγώνι» του Ο’ Κέισι, «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Ντύρεμαντ, «Το σπίτι της Μπερνάλντα Άλμπα» του Λόρκα, «Η τρελή του Σαγιώ» του Ζιροντού, με τελευταία παράσταση την περίοδο 1971-72
«Μάνα κουράγιο» του Μπρεχτ. Το 1960 θα συμμετάσχει στην ταινία του Βισκόντι «Ο Ρόκκο και τ’ αδέλφια του», «Ο κύριος Αρκάντιν» του Όρσον Ουέλς και το ‘69 «Το νησί της Αφροδίτης». Έκανε ακόμα μεταφράσεις θεατρικών έργων του Ο’ Νηλ, ενώ έγραψε την μουσική για την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή.

532: Θεμελιώνεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, μετά την καταστροφή του παλαιότερου στην στάση του «Νίκα»

1455: Ο εφευρέτης της τυπογραφίας Ιωάννης Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο βιβλίο, την Βίβλο

1839: Θεμελιώνεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

1966: Αρχίζει να εκπέμπει η ΕΙΡ (σημερινή ΕΡΤ)
Στις 6:30 το απόγευμα η Ελένη Κυπραίου με την φράση «Καλησπέρα σας, από σήμερα…» εγκαινιάζει την πρώτη επίσημη τηλεοπτική εκπομπή της τότε ΕΙΡ. Η εκπομπή ήταν δίωρης διάρκειας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κάρτερ. Το πρόγραμμα λαμβάνουν 1500 τηλεοπτικοί δέκτες.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

22/2/2011

Ανατολή ηλίου 7:07
Δύση ηλίου 18:11
Πανσέληνος: Σε 25 ημέρες

Γιορτάζει: Ανθούσα

Ημέρα Σκέψης

Ενημέρωση

48ωρη απεργία την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23/2 θα πραγματοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) διαμαρτυρόμενοι για την μείωσης στις αποδοχές τους, αλλά και στις δαπάνες για την Παιδεία.

Στάση εργασίας και συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας έχει προγραμματίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00- 13:00.

Οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12:00-16:00, ενώ τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν από τις 11:00- 16:00, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στην Γενική Συνέλευση τους για να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων τους

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις με βροχές και στις παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Βελτίωση από το βράδυ στα δυτικά. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και στα βόρεια ανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Βροχές, με σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα
Οι άνεμοι ασθενείς από νοτιοανατολικές διευθύνσεις και ένταση 2 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-15 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 23/2
Νεφώσεις που βαθμιαία θα ενταθούν και θα δώσουν σποραδικές βροχές και κατά τόπους σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα ενταθούν στα νότια της χώρας με ένταση 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

ΜΚ με πληροφορίες από την ΕΜΥ

1512: Πέθανε ο Αμέρικο Βεσπούτσι, γενοβέζος έμπορος και θαλασσοπόρος


Γεννήθηκε στην Φλωρεντία στις 9 Μαρτίου του 1454. Έκανε 4 ταξίδια στην νέα ήπειρο και εξερεύνησε τα παράλια της Βραζιλίας. Έγινε γνωστός από τις επιστολές του σε διάφορα επίσημα πρόσωπα της εποχής του, με τις περιγραφές των ταξιδιών του. Μετά από εισήγηση του Γερμανού γεωγράφου Βαλνττζεεμύλερ το 1507, δόθηκε το όνομά του στην νέα ήπειρο, καθώς θεωρείτο ότι εκείνος την ανακάλυψε. Μετά από καιρό διαδόθηκε το σωστό, ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος, του οποίου το όνομα δόθηκε σε μια μόνο χώρα της Ν. Αμερικής την Κολομβία, είχε ανακαλύψει την Αμερική. Πέθανε στην Σεβίλλη της Ισπανίας στις 22 Φεβρουαρίου του 1512.

1630: Οι Βρετανοί άποικοι γνωρίζουν το ποπ-κόρν


Το δημοφιλές σνακ από τους καβουρδισμένους σπόρους του καλαμποκιού, που όπως δηλώνει και το όνομά του, όταν σκάει πάνω σε φωτιά κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο pop (σκάω) έχει μια πολύ μακριά ιστορία. Σε αρχαιολογική ανασκαφή στο Ν. Μεξικό έχουν βρεθεί υπολείμματα ποπ-κορν που χρονολογούνται πάνω από 5000 χρόνια. Η παράδοση αναφέρει ότι οι άνθρωποι των σπηλαίων κρατούσαν πάνω από την φωτιά κόκκους καλαμποκιού περασμένα σε κλαράκια. Το 1630 ένας ινδιάνος ο Κουαντακένα θα δείξει τον τρόπο της παρασκευής του ποπ-κορν σε Βρετανούς αποίκους στο Πλύμουθ. Θα το τρώνε για πρωινό και μάλιστα θα προσθέτουν και ζάχαρη. Πολύ αργότερα, κατά τον 19ο αιώνα, οι πλανόδιοι πωλητές θα το πουλάνε σε πανηγύρια, πάρκα και τελικά στους κινηματογράφους, αλλάζοντας όμως την ζάχαρη με αλάτι. Σε σύγκριση με άλλα σνακ (γαριδάκια, πατατάκια) είναι πιο υγιεινό αρκεί να μην έχει μεγάλη ποσότητα αλατιού και λιπαρής ουσίας.

1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο για να κηρύξει την επανάσταση στην Μολδοβλαχία

1907: Το πρώτο ταξί εφοδιασμένο με ταξίμετρο, κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους του Λονδίνου

1950: Κάνει πρεμιέρα η ταινία κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϋ, «Σταχτοπούτα»

1989: Θεσμοθετείται το νέο βραβείο Ωνάση με το όνομα «Δελφοί» για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Φοιτητικό επίδομα

Μέχρι τις 31 Μαρτίου μπορούν να υποβάλουν οι φοιτητές τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις κατά τόπους Εφορίες, για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το επίδομα των 1.000 ευρώ καταβάλλεται στους γονείς των φοιτητών εφόσον οι τελευταίοι φοιτούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε ανώτερες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και Ακαδημίες εμπορικού ναυτικού, καθώς και σε σχολές του πανεπιστημίου της Κύπρου, που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στις προϋποθέσεις, που απαιτούνται για την χορήγηση του επιδόματος, περιλαμβάνονται η ελληνική ιθαγένεια ή η ιθαγένεια κράτους μέλους της ΕΕ, η μίσθωση κατοικίας λόγω σπουδών σε πόλη άλλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειας, ενώ απαιτείται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Το επίδομα μπορεί να χορηγηθεί και στους ίδιους τους φοιτητές, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, είναι ορφανοί και από τους δυο γονείς ή οι γονείς τους είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Το "ρολόι" για την πίεση


Μια ιατρική συσκευή που μπορεί να φορεθεί σαν ρολόι στο χέρι, ετοιμάζεται να φέρει, τα επόμενα χρόνια, επανάσταση στον τρόπο που μετρείται η πίεση του αίματος, παρέχοντας πολύ πιο ακριβή στοιχεία.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία, υπό τον καθηγητή Μπράιαν Ουίλιαμς, σε συνεργασία με την εταιρία ιατρικού εξοπλισμού HealthSTATS International της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με το ΒΒC, ανέπτυξαν μια συσκευή που καταγράφει την πίεση στην μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, την αορτή, δίνοντας μάλιστα πολύ πιο ακριβείς μετρήσεις σε σχέση με την παραδοσιακή συσκευή στο μπράτσο.

Η νέα τεχνολογία, η ανάπτυξη της οποίας χρηματοδοτείται με 5,6 εκατ. λίρες από το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, βασίζεται σε ένα αισθητήρα που καταγράφει το σφυγμό και στη συνέχεια στέλνει τα στοιχεία σε ένα υπολογιστή, μαζί με τις μετρήσεις από την παραδοσιακή μέθοδο.

Οι επιστήμονες μπορούν έτσι να «διαβάσουν», από την αορτή, την πίεση του αίματος κοντά στην καρδιά. Η αορτή, που απέχει λίγα χιλιοστά από την καρδιά και βρίσκεται σχετικά κοντά στον εγκέφαλο, δίνει πιο αξιόπιστη εικόνα της πίεσης του αίματος.

Επίσης η μέτρηση της πίεσης κοντύτερα στην καρδιά δείχνει πιο καθαρά κατά πόσο είναι αποτελεσματική μια εξελισσόμενη θεραπεία για την πίεση, συνεπώς η συσκευή θα επιτρέψει την ταχύτερη αναπροσαρμογή μιας θεραπείας που δεν έχει το κατάλληλο αποτέλεσμα, προφυλάσσοντας έτσι καλύτερα από ένα πιθανό εγκεφαλικό.

Η νέα συσκευή, που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σύντομα σε νοσοκομεία, ενώ θα γίνει ευρέως διαθέσιμη σε πέντε χρόνια, όπως είπε ο Ουίλιαμς, «θα αλλάξει τον τρόπο που η πίεση του αίματος μετρείται εδώ και πάνω από ένα αιώνα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

21/2/2011

Ανατολή ηλίου 7:08
Δύση ηλίου 18:10
Πανσέληνος: Σε 26 ημέρες

Ημέρα Μητρικής Γλώσσας
Ημέρα Ξεναγών

Ενημέρωση

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11:00 -16:30 και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ από τις 11:00-16:00

Ξεκινά η απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες) των νομών Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών τους για την εφαρμογή του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Η αμερικανική πρεσβεία και το προξενικό τμήμα στην Αθήνα, το γενικό προξενείο στην Αθήνα, το γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη και όλα τα αμερικανικά δημόσια γραφεία στην Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Προέδρων.

Καιρός


Γενικά: Στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες και από το βράδυ τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά αλλά και σε περιοχές της ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.
Οι άνεμοι στα δυτικά νότιοι νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα φθάνουν στο Ιόνιο τοπικά τα 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ που από το βράδυ στα νότια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση

Αττική
Συννεφιά και ασθενείς βροχές
Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί ασθενείς και ένταση 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί από 11-12 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 22/2
Νεφώσεις με βροχές και στις παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Βελτίωση από το βράδυ στα δυτικά. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και στα βόρεια ανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΜΚ με πληροφορίες από την ΕΜΥ

Κόσμος

Γερμανία: Σύμφωνα με τα exit polls νικητής στις εκλογές στο Αμβούργο αναδεικνύεται ο Όλαφ Σολτς και ήττα σημειώνει το κόμμα της Μέρκελ.

Μέση Ανατολή: Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα με την συνέχιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σε πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής (Λιβύη, Μπαχρέιν, Υεμένη, Μαρόκο, Τζιμπουτί) και την καταγραφή καθημερινά πολλών νεκρών και τραυματιών.

Διώρυγα του Σουέζ: Αναβάλλεται για 48 ώρες η διέλευση ιρανικών πλοίων

Αφγανιστάν: Πολύνεκρη επίθεση με 18 νεκρούς και περισσότερους από 70 τραυματίες, μετά από ένοπλη επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, σημειώθηκε σε τράπεζα στην πόλη Τζαλαλαμπάντ

Παρίσι: Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις, κυρίως με την Κίνα, που κρατούσε διαλλακτική στάση, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 συμφώνησαν σε έναν κατάλογο δεικτών για τη μέτρηση των παγκόσμιων ανισορροπιών.

Κόσοβο: Το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με μικρότερα κόμματα, ανέλαβε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι

Βερολίνο: Η ιρανική δραματική ταινία "Ναντέρ και Σιμίν, ένας χωρισμός" του Ασγκάρ Φαρχαντί κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο 61ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ

.

Απόσυρση Αυτοκινήτων


Τι προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί

Η απόσυρση αφορά αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας, η άδεια κυκλοφορίας των οποίων εκδόθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 1998, που στην συνέχεια θα καταστραφούν και την αγορά νέου αυτοκινήτου μέχρι 2000 κυβικά.. Η απόσυρση θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011, μέσου εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ). Από τη διαδικασία της οριστικής διαγραφής οχημάτων εξαιρούνται οχήματα τα οποία έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

Αναλυτικά η διαδικασία απόσυρσης έχει ως εξής:
1) Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος παραδίδει το αποσυρόμενο όχημα σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημείο συλλογής ΟΤΚΖ και λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής.
- Το αποσυρόμενο όχημα θα πρέπει να προσκομίζεται προς παράδοση, να διαθέτει όλα τα μηχανικά του μέρη και να διαθέτει όλα τα στοιχεία του αμαξώματος.
2) Το σύστημα ΟΤΚΖ εκδίδει πιστοποιητικό καταστροφής το οποίο και χορηγείται στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη μέσα σε 8 ημέρες.
3) Το αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος, διαβιβάζεται από το σύστημα ΟΤΚΖ στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για την οριστική διαγραφή του οχήματος.
4) Το υπουργείο εκδίδει και παραδίδει στον ιδιοκτήτη τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής, εφόσον δηλωθεί υπευθύνως ότι η συγκεκριμένη διαγραφή πραγματοποιείται ώστε να χρησιμοποιηθεί για την απόσυρση.
5) Το πιστοποιητικό καταστροφής συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την κατάσταση του οχήματος.
6) Σε περίπτωση απώλειας άδειας κυκλοφορίας ή πινακίδων, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του οχήματος να υποβάλλει στο υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που απαιτούνται, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της απόσυρσης
7) Για την παραλαβή καινούργιου αυτοκινήτου ο ιδιοκτήτης που έχει αποσύρει το όχημα του υποβάλλει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή το παραστατικό, στο οποίο επισυνάπτονται η πράξη οριστικής διαγραφής και η βεβαίωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας.

Για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης απαιτείται προηγουμένως η καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή καθώς και τυχόν οφειλόμενων προηγουμένων ετών.

Σε ότι αφορά οχήματα για τα οποία οι ιδιοκτήτες αυτών έχουν υποβάλλει δήλωση ακινησίας για το αποσυρόμενο όχημα , χορηγείται αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με την ένδειξη «για την παράδοση οχήματος σε σημείο συλλογής ΟΤΚΖ, χωρίς την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή.

Τα πήραμε τα Γιάννινα…»


Στις 21 Φεβρουαρίου του 1913 ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στα Ιωάννινα

Με το Βαλκανοτουρκικό πόλεμο του 1912, οι ελληνικές δυνάμεις με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Κ. Σαπουντζάκη μπαίνουν στο έδαφος της Ηπείρου και καταλαμβάνουν την Φιλιππιάδα, την Πρέβεζα, τα Πέντε Πηγάδια.

Άλλο ένα σώμα στρατού καταλαμβάνει το Μέτσοβο. Οι Τούρκοι με ενισχύσεις που έρχονται από το Μοναστήρι, πυρπολούν το Κεράσοβο και λεηλατούν το Ζαγόρι. Μετά όμως από πολύνεκρη μάχη, όπου ο ελληνικός στρατός πολεμάει με ηρωισμό και αυτοθυσία, πέφτει το Μπιζάνι, ανοίγοντας τον δρόμο για τα Γιάννενα.

Μετά από πολιορκία ενός μηνός, ο Εσσάτ Πασάς διοικητής των Ιωαννίνων στέλνει τον Βεχήμ Μπέη που υπογράφει το πρωτόκολλο παράδοσης με τους Έλληνες λοχαγούς Ιωάννη Μεταξά και Ξενοφώντα Στρατηγό. Έτσι τα Ιωάννινα μετά από 484 χρόνια σκλαβιά, επανέρχονται στην Ελλάδα.

Η λαϊκή μούσα τραγούδησε για το γεγονός:
«Τα πήραμε τα Γιάννινα, μάτια πολλά το λένε,
μάτια πολλά το λένε όπου γεννούν και κλαίνε.
Το λεν΄ τα πουλιά των Γρεβενών κι αηδόνια του Μετσόβου,
όπου τα σκίαζεν η παγωνιά κι ανατριχίλα φόβου.
Το λεν΄ οι χτύποι και οι βροντές, το λένε και οι καμπάνες,
το λένε κι οι χαρούμενες κι οι μαυροφόρες μάνες.
Το λένε κι οι Γιαννιώτισσες που ζούσαν χρόνια βόγγου,
το λένε και οι Σουλιώτισσες κι οι βράχοι του Ζαλόγγου».

1991: Πέθανε η Μαργκότ Φοντέϊν, Αγγλίδα μπαλαρίνα


Η Πέγκυ Χούκαμ όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αγγλία στις 18 Μαΐου του 1919. Μέχρι τα 14 της χρόνια έζησε στην Κίνα. Κάνει το ντεμπούτο της στον «Καρυοθραύστη» το 1934 και μέχρι το 1961, αναδεικνύεται σε μια από τις πλέον γνωστές μπαλαρίνες στον κόσμο, κάνοντας μια λαμπρή καριέρα. Για μεγάλο διάστημα είναι μούσα του χορογράφου Φρέντερικ Άστον. Το 1961 και ενώ βρίσκεται σε ηλικία 42 χρόνων και θα μπορούσε να τερματίσει την καριέρα της, γνωρίζεται με τον 23χρονο τότε χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ξεκινάει μια δεύτερη καριέρα σαν παρτενέρ του μέχρι τα 58 της χρόνια. Μαζί χόρεψαν σε πολλές παραστάσεις «Ζιζέλ», «Λίμνη των κύκνων» κ ά, κερδίζοντας την αναγνώριση και χαρίζοντας στον κόσμο μοναδικές στιγμές χορευτικής μαγείας. Θα αποσυρθεί στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, αλλά μέχρι το θάνατό της θα παραμείνει ενεργό μέλος της χορευτικής κοινότητας.

1677: Πέθανε ο Μπαρούχ Σπινόζα, Ολλανδοεβραίος φιλόσοφος

1742: Ο Σουηδός Α. Κέλσιος επινοεί την θερμαντική κλίμακα

1835: Πέθανε ο Στάϊκος Σταϊκόπουλος, αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης

1848: Ο Μάρξ και ο Ένγκελς δημοσιεύουν το «Κομουνιστικό Μανιφέστο».

1913: Ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στα Ιωάννινα
(Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1915: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός κατόπιν διαφωνίας του με τον Βασίλη Κωνσταντίνο για την συμμετοχή της Ελλάδος στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Αρχή του διχασμού.

1916: Αρχίζει η μάχη του Βερντέν στην Γαλλία, μια από τις σημαντικότερες μάχες κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου

1958: Ο Άγγλος Τζέραλντ Χόλτομ σχεδιάζει το σύμβολο της ειρήνη

Πολιτιστική Ατζέντα


“Η κρίση μέσα από την ματιά των καλλιτεχνών”
Έκθεση γελοιογραφίας, όπου παίρνουν μέρος καλλιτέχνες-μέλη του ΕΕΤΕ, καθώς και γελοιογράφοι-σκιτσογράφοι και σπουδαστές, οι οποίοι “σχολιάζουν” με τον δικό τους τρόπο την οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας, διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος με την υποστήριξη της “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων μέχρι τις 28/2 στο “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα “Τάκης Παπατσώνης” (Πειραιώς 100, Γκάζι). Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι ώρες λειτουργίας καθημερινά από 12:00-21:00

«Σπάνιοι αλλά Ίσοι»
Στη σειρά εκδηλώσεων και δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τις Σπάνιες Παθήσεις, στις 28/2, η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ.) διοργανώνει αναδρομική Έκθεση Ζωγραφικής της Κατερίνας Λάμπρου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων- Αίθουσα «Κόντογλου»: (Ακαδημίας 50), από τις 21-28/2. Τα έσοδα, σύμφωνα με την επιθυμία της καλλιτέχνιδος, θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών της Ελληνικής Εταιρείας Οζώδους Σκληρύνσεως και της Πανελλήνιας Εταιρίας Σπανίων Παθήσεων.
Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 21/2 στις 19.00 με την συμμετοχή του μουσικού Παντελή Θαλασσινού Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10.00- 20.00 και Κυριακή 10.00-14.00

Συναυλίες


Την Δευτέρα 21/2 στις 20:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Πλ. Σολωμού, Ψυχικό) συναυλία της Κατερίνας Κτώνα (τσέμπαλο και κλάβικορντ) και του Παντελή Σταματέλου (βιολί), σε έργα των Μπαχ, Χέντελ και Τέλεμαν.Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων και η Πρόεδρός τους Κυριακή Μπιλιάνη διοργανώνουν τη Δευτέρα 21/2 και ώρα 20.30, συναυλία στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός (Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8). Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη Μουσική Διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη ερμηνεύει Τρεις Μεγάλους Κλασικούς. Η Είσοδος για το κοινό είναι Ελεύθερη.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

20/2/2011

Ανατολή ηλίου 7:19
Δύση ηλίου 18:09
Πανσέληνος: Σε 27 ημέρες

+ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ

Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Ενημέρωση

Το κίνημα «Δεν πληρώνω» από τις 14:00 έως τις 18:00 θα ανοίξει τις μπάρες των διοδίων πανελλαδικά, καθώς και στην Αττική Οδό και στην γέφυρα Ρίου-Αντιρίου.

Εργασίες καθαρισμού, συντήρησης ηλεκτροφωτισμού και καθαρισμού φρεατίων θα πραγματοποιηθούν στις υπόγειες διαβάσεις αυτοκινήτων, Κηφισού – Καβάλας, Θηβών - ΕΟ Αθηνών Κορίνθου και Διασταύρωση Μαγούλας, από τις 06:00 έως τις 19:00. Η κυκλοφορία θα περιορίζεται κάθε φορά σε μια λωρίδα ανά κατεύθυνση.

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και τη βόρεια Κρήτη. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4-6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα βροχών
Οι άνεμοι ασθενείς από βορειοδυτικές διευθύνσεις και ένταση 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 10-13 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα 21/2
Στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες και από το βράδυ τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά αλλά και σε περιοχές της ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.
Οι άνεμοι στα δυτικά νότιοι νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα φθάνουν στο Ιόνιο τοπικά τα 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ που από το βράδυ στα νότια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

ΜΚ με πληροφορίες από την ΕΜΥ

Μανιτάρι


Το καπελάκι του αγρού

Μακριά η ιστορία τους όσο και οι ιδιότητές τους, με γνωστότερη εκείνης του δηλητηρίου. Ερευνητές ισχυρίζονται ότι η αμβροσία των θεών του Ολύμπου δεν ήταν τίποτα άλλο από μανιτάρι, που μάλιστα είχε και παραισθησιογόνες ιδιότητες.

Πολλοί αρχαίοι λαοί τα είχαν εντάξει όχι απλώς στην διατροφή τους, αλλά στην κορυφή της πυραμίδας, όπως οι Ατζέκοι που τα ονόμαζαν κρέας των θεών και οι Ρωμαίοι βασιλική τροφή, εξισώνοντας τα με το κρέας και τα ψάρια.

Τα μανιτάρια ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των μυκήτων που αριθμεί περίπου 30000 είδη παγκοσμίως. Είδη μανιταριών που βρίσκουμε και στην Ελλάδα, αμανίτες, αγαρικά, βολέτοι, μορχέλες, πορτσίνι, πλευρότους, τρομπέτες, κανθαρέλες, τρούφες. Ορισμένα μανιτάρια είναι δηλητηριώδη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εμπειρία αν τα μαζεύουμε μόνοι μας και δεν τα γνωρίζουμε.

Μεγάλη η θρεπτική αξία των μανιταριών, καθώς είναι πλούσια σε άπαχη πρωτεϊνη, σε φυτικές ίνες, ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες και λίπος. Ακόμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, σελήνιο.

Στην αγορά κυκλοφορούν φρέσκα μανιτάρια (άγρια και καλλιεργημένα), αποξηραμένα, κατεψυγμένα και κονσέρβας. Στα φρέσκα επιλέγουμε μανιτάρια με ζωντανό χρώμα, χωρίς κηλίδες (μαυρίλες), ζάρες ή σκισίματα. Ένα άλλο σημείο φρεσκάδας η μεμβράνη κάτω από το κεφαλάκι τους πρέπει να δείχνει φρέσκια και όχι μαραμένη.

Τα φρέσκα μανιτάρια τα διατηρούμε στο ψυγείο στην συσκευασία τους, για 6-9 ημέρες. Τα καθαρίζουμε κόβοντας λίγο το πόδι τους και δεν τα βάζουμε στο νερό να τα πλύνουμε γιατί το απορροφούν και χάνουν από την γεύση τους. Είναι προτιμότερο να τα σκουπίσουμε με μια βρεγμένη πετσέτα.

Συντηρούνται για διάστημα ενός μηνός στην κατάψυξη, αφού όμως προηγουμένως τα καθαρίσουμε, τα περάσουμε με βρεγμένη πετσέτα, τα κόψουμε (προαιρετικά) ακι τα τοποθετήσουμε σε αεροστεγές δοχείο.

Τα αποξηραμένα μανιτάρια, φυλάσσονται καλά κλεισμένα στις συσκευασίες τους, σε μέρος ξηρό και δροσερό και όταν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε, τα μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό για μισή ώρα.

Κοτόπουλο με μανιτάρια


Μια γευστική και εύκολη πρόταση για την Τσικνοπέμπτη και όχι μόνο

8 μπουτάκια κοτόπουλου, 500 γρ φρέσκα μανιτάρια, ½ κούπα ελαιόλαδο, 1 κσ βούτυρο, ½ ποτήρι λευκό κρασί, ½ ποτήρι κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών), αλάτι πιπέρι.

Σοτάρετε σ’ ένα βαθύ τηγάνι τα μπουτάκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αλατοπιπερώνετε, τα μεταφέρετε σε ταψάκι και τα ψήνετε στο γκριλ.

Με μια βρεγμένη πετσέτα σκουπίζετε τα μανιτάρια και τα κόβετε σε φετάκια. Στο τηγάνι λιώνετε το βούτυρο, σοτάρετε τα μανιτάρια και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε λίγο νερό και τα σιγοβράζετε.

Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να σκουρύνει η σάλτσα. Σερβίρετε με τα μπουτάκια του κοτόπουλου.

Απλές συμβουλές για την υγεία των δοντιών και των ούλων.


Στις 20 Φεβρουαρίου του 1937 γίνεται το πρώτο σφράγισμα δοντιών με πορσελάνη

Οι ασθένειες που απειλούν την στοματική μας υγεία:
Η τερηδόνα, είναι η μικροβιακή μόλυνση που προσβάλει την αδαμαντίνη των δοντιών και η οποία τα φθείρει και τα καταστρέφει.
Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή του βλεννογόνου των ούλων, από την πλάκα που σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια, τα ούλα και το οστό. Εκδηλώνεται με αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή γενικά το πλύσιμο των δοντιών, με ερυθρότητα και διόγκωση των ούλων, αλλά και κακοσμία του στόματος.
Η περιοδοντίτιδα είναι το εξελικτικό στάδιο της ουλίτιδας, που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών .

Τα βήματα για υγιή δόντια και ούλα
Βουρτσίζετε τα δόντια σας και τα ούλα σας 2 φορές την ημέρα
Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να τοποθετείται στο σημείο της ένωσης των ούλων με τα δόντια, ούτως ώστε κατά το βούρτσισμα να γίνεται μάλαξη και καθαρισμός και των ούλων. Η διαδικασία του βουρτσίσματος πρέπει να γίνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των δοντιών. Ακόμα πρέπει να βουρτσίζουμε και την επιφάνεια της γλώσσας, με την ειδική επιφάνεια της οδοντόβουρτσας, καθώς και εκεί μαζεύονται μικρόβια.

Η οδοντόβουρτσα
Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι σχετικά μαλακές στα ούλα σας. Μην κάνετε το λάθος νομίζοντας ότι οι σκληρές οδοντόβουρτσες καθαρίζουν καλύτερα.
Προτιμήστε οδοντόβουρτσες με ανατομική λαβή που μπορεί να διευκολύνουν το βούρτσισμα. Δοκιμάστε ακόμα και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, έχουν καλύτερη απόδοση και είναι πιο άνετες. Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες.

Η οδοντόκρεμα
Αναζητείστε την αντίστοιχη οδοντόκρεμα ανάλογα με το τι χρειάζονται τα δόντια σας, πχ ευαίσθητα ούλα, πιο λευκά δόντια, καθαρή αναπνοή κλπ.

Το οδοντικό νήμα
Είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια. Κόβετε 40-50 εκατοστά νήματος τυλίγετε τις άκρες στις ειδικές λαβές συγκράτησής του ή στα δάχτυλά σας και περνάτε μαλακά ανάμεσα στα δόντια.

Το στοματικό διάλυμα
Μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το οδοντικό νήμα χρησιμοποιήστε σε καθημερινή βάση το στοματικό διάλυμα, για ολοκληρωμένη καθαριότητα του στόματος.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο
Απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο δυο φορές τον χρόνο για προληπτική εξέταση. Εξυπακούεται ότι εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο ενδιάμεσο (πόνος, πρήξιμο κλπ), η επίσκεψη είναι επιβεβλημένη