Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

«Αυλαία» για την Καίτη Λαμπροπούλου


Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών η γλυκιά και γλυκομίλητη, ηθοποιός του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μετακομίσει η οικογένειά της λόγω των εμπορικών δραστηριοτήτων του πατέρα της. Το 1942, ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια, ξεκίνησε τα μαθήματα στο θέατρο Τέχνης -κρυφά από την οικογένειά της.

Συμμετείχε στην πρώτη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Κάρολο Κουν το 1942-1943, στην «Αγριόπαπια» του Ίψεν. Με το Θέατρο Τέχνης συνεργάστηκε στα έργα «Σουάνεβιτ», «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Βυσσινόκηπος», «Στέλλα Βιολάντη», «Το πρώτο έργο της Φάννυ», «Δεν μπορείς να ξέρεις», «Χαρούμενα νιάτα», «Βρικόλακες».

Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο υπό τη διεύθυνση του Ροντήρη και πήρε μέρος στις παραστάσεις: «Φοιτηταί», «Ζητείται υπηρέτης», «Συρανό ντε Μπερζεράκ» «Το φιντανάκι» «Λοκαντιέρα», «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής», «Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ» κ.ά. Ακολούθησε τον Ροντήρη στην Ελληνική Σκηνή, αλλά συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους σε πολλές παραστάσεις.

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951 στην ταινία «Το παιδί μου πρέπει να ζήσει». Συμμετείχε σε περισσότερες από 20 κινηματογραφικές ταινίες, μερικές από τις οποίες στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη, με την οποία συνδεόταν με μακροχρόνια φιλία.

Μερικές από τις ταινίες της: «Σάντα τσικίτα», «Ένα βότσαλο στην λίμνη», «Σωφερίνα», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Η Μαρία της σιωπής», «Η ζηλιάρα» «Μανταλένα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Η Αλίκη δικτάτωρ» κ ά.

Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές, «Βασίλισσα Αμαλία», «Τυχεροί και άτυχοι» , «Μυστικοί αρραβώνες» καθώς και στο περίφημο «Θέατρο της Δευτέρας».

Σύζυγός της ήταν ο δημοσιογράφος και σεναριογράφος Γεώργιος Ρούσσος. Το 2004 τιμήθηκε με το έπαθλο «Κυβέλη» για τη συνολική της θεατρική προσφορά.

Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Απογραφή κτιρίων


Από την 1η έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η γενική απογραφή κτιρίων

Αντικείμενο της γενικής απογραφής κτιρίων, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς τη 15η Ιανουαρίου, είναι η καταμέτρηση όλων των κτιρίων της χώρας, με αναφορά στη βασική τους χρήση, στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώτος και σε άλλα χαρακτηριστικά τους, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών και ανέσεων όλων των κατοικιών της χώρας.

Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές των κτιρίων θα κληθούν να συνεργαστούν με τον εντεταλμένο και εκπαιδευμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ για τη συμπλήρωση του ειδικού ερωτηματολογίου, με τη μέθοδο της συνέντευξης. Το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων θα είναι εμπιστευτικό και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς.

Νέες ακριβότερες τιμές στα εισιτήρια


Από την 1/2 θα ισχύσουν νέες τιμές στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών

Το ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, ηλεκτρικός και Μετρό μέχρι το Κορωπί) με διάρκεια 90 λεπτά και για πολλαπλές διαδρομές κοστίζει 1,40. Το αντίστοιχο μειωμένο ανέρχεται στα 0,70 ευρώ.

Το εισιτήριο για μια διαδρομή (χρήση) και μόνο για τα λεωφορεία, Τρόλεϊ και Μετρό στα 1,20 και το αντίστοιχο μειωμένο 0,60 ευρώ. Το εισιτήριο αυτό δεν ισχύει για τις γραμμές express του Αεροδρομίου και της Σαρωνίδας.

Το ημερήσιο (για όλα τα μέσα μεταφοράς) αναπροσαρμόζεται στα 4 ευρώ και το εβδομαδιαίο στα 14 ευρώ.

Τα εισιτήρια των γραμμών express του αεροδρομίου για τα λεωφορεία 5 ευρώ για δε το Μετρό 8 ευρώ. Τα αντίστοιχα μειωμένα 2,50 και 4 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα παλιά εισιτήρια θα ισχύουν μέχρι τις 14/2

Κόμιστρα ΤΑΧΙ


Πλαφόν στα ταξί για τις διαδρομές από το κέντρο και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και αντίστροφα.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών που τίθεται σε ισχύ από την 1/2 προβλέπεται ότι κατά την περίοδο του 24ωρου (05:00 -24:00) που ισχύει η μονή ταρίφα στη συγκεκριμένη διαδρομή, ο επιβάτης θα καταβάλει στον οδηγό 35 ευρώ.
Για την ίδια διαδρομή στη διάρκεια της νύχτας (24:00 -05:00) που ισχύει η διπλή ταρίφα, το κόμιστρο ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Στο ποσόν αυτό περιλαμβάνονται όλες οι επιβαρύνσεις, όπως ο ΦΠΑ, το δικαίωμα εκκίνησης (πτώση σημαίας), τα πρόσθετα του αεροδρομίου και των αποσκευών και τα διόδια της Αττικής Οδού.

Ως κέντρο της Αθήνας το υπουργείο θεωρεί την περιοχή του δακτυλίου. Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές το κόμιστρο θα ορίζεται με βάση όσα "γράψει» το ταξίμετρο.

"Κατασκευή Μαριονέτας"


Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Λαϊκής Επιμόρφωσης θα δημιουργήσει ένα νέο τμήμα (15 ατόμων) στο μάθημα "Κατασκευή Μαριονέτας", το οποίο προσφέρεται δωρεάν και θα πραγματοποιείται στο Δωδεκανησιακό Σπίτι κάθε Τετάρτη 16:00 έως 20:00.

Αιτήσεις εγγραφής θα υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 50, τηλ. 210-3638138) από 1 έως και 3/2 και ώρα 9:00- 13:00.

31/1/2011

Ανατολή ηλίου 7:31
Δύση ηλίου 17:47
Πανσέληνος: Σε 17 ημέρες
5η Εβδομάδα

Γιορτάζει: Ευδοξία

Ενημέρωση

24ωρη απεργία των εργαζομένων στο Μετρό και τον ΗΣΑΠ, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών.

Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν 5ωρη στάση εργασίας (11:00-16:00) προκειμένου να μετάσχουν στη γενική συνέλευση του κλάδου.

Αρχίζει η κατάθεση των αιτήσεων για τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας

Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Κοινωνικό οικιακό Τιμολόγιο

Καιρός


Γενικά: Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Καταιγίδες είναι πιθανόν να σημειωθούν στο Ιόνιο Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Αττική
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες
Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς με ένταση 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί από 6-10 βαθμούς Κελσίου, ενώ παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες.

Πρόγνωση για Τρίτη 1/2
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενείς βροχών ή χιονόνερου στα πεδινά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί με ένταση 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, με παγετό στα ηπειρωτικά που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

Ζαχαρίας Παπαντωνίου


Στις 31 Ιανουαρίου 1940 πέθανε ο ποιητής, πεζογράφος και τεχνοκρίτης

Γεννήθηκε το 1877 στο Καρπενήσι. Το 1890 γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή, που σύντομα την εγκατέλειψε για να σπουδάσει ζωγραφική. Δεν εργάστηκε σαν ζωγράφος, όμως οι γνώσεις του πάνω σε θέματα εικαστικών τεχνών του έδωσαν την ευκαιρία να γράψει αξιόλογες κριτικές τέχνης και η γνώμη του να εισακούεται σε θέματα ζωγραφικής.

Παράλληλα εργάζεται σαν δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Ακρόπολις», «Σκριπ» και «Εμπρός», που τον έστειλε ανταποκριτή στο Παρίσι για 3 χρόνια. Ανταποκρίσεις του τα γνωστά «Παρισινά Γράμματα».

Όταν γύρισε στην Ελλάδα, διορίστηκε νομάρχης και υπηρέτησε στην Ζάκυνθο, τις Κυκλάδες και την Καλαμάτα. Το 1918 διορίστηκε διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, που την εμπλούτισε με πολλούς πίνακες Ελλήνων ζωγράφων. Το 1923 του απονεμήθηκε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών και το 1938 εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Σημαντικό και το λογοτεχνικό έργο του έργο, με πολύπλευρη έκφραση, ποιητική, πεζογραφική, τεχνοκριτική, παιδαγωγική και γλωσσική. Τόσο στην ποίση όσο και στον πεζό λόγο έχει ένα δικό του προσωπικό στυλ, που αποπνέει λυρισμό, κομψότητα και ευαισθησία.

Τα ποιήματά του, «Πολεμικά τραγούδια», «Χελιδόνια», «Θεία δώρα», «Ο παπαγάλος» κ ά μερικά από τα οποία μελοποιήθηκαν, όπως ο «Γεροβοσκός», «Ο πεύκος», «Η Μαριγώ» αποτελούν υποδείγματα ομορφιάς και ύμνων στην φύση.

Παράλληλα με την ποίηση γράφει και διηγήματα, που εμπεριέχονται σε τρεις τόμους: «Διηγήματα», «Βυζαντινός όρθρος» και «Θυσία», πεζά: «Πεζοί ρυθμοί», Έγραψε επίσης ταξιδιωτικές εντυπώσεις «Το Άγιο Όρος», κι ένα θεατρικό έργο «Ο όρκος του πεθαμένου».

Εξέχουσα θέση στο έργο του κατέχει το αναγνωστικό του με τίτλο «Τα ψηλά βουνά», που αποτελεί υπόδειγμα γλωσσικής ομορφιάς και λυρισμού, στον τομέα του σχολικού βιβλίου.

1828: Πέθανε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας


Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη και γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1792. Από πολύ μικρός κατατάχθηκε στον ρωσικό στρατό. Πολεμώντας μάλιστα εναντίον του Ναπολέοντα στην μάχη της Δρέσδης το 1813 έχασε το δεξί του χέρι. Προήχθη τότε σε στρατηγό του ρωσικού στρατού και έγινε υπασπιστής του Τσάρου της Ρωσίας. Το 1820 η Φιλική Εταιρεία τον όρισε αρχηγό του Επαναστατικού αγώνα των Ελλήνων. Το Φεβρουάριο του 1821 μαζί με τα αδέλφια του Γεώργιο και Νικόλαο και μερικούς άλλους συντρόφους, διάβηκε τον ποταμό Προύθο και έφτασε στην πόλη Ιάσιο, όπου στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών ύψωσε την σημαία της επαναστάσεως, καλώντας τους Έλληνες να καταταχθούν στον επαναστατικό στρατό, σχηματίζοντας τον Ιερό Λόχο. Δυστυχώς ο Ιερός Λόχος αποδεκατίστηκε από τους Τούρκους στην μάχη του Δραγατσανίου.
Ο Υψηλάντης θέλοντας τότε να κατέβει στην Πελοπόννησο, πέρασε στην Αυστρία.
Οι αυστριακοί όμως που ήταν σύμμαχοι των Τούρκων, τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν. Το 1827 κατόπιν των ενεργειών του τσάρου θα αποφυλακιστεί, αλλά η υγεία του έχει κλονιστεί από τις κακουχίες της φυλακής και θα πεθάνει στις 19 Ιανουαρίου του 1828.

1865: Το Αμερικάνικο Κογκρέσο ψηφίζει την 13η τροπολογία του συντάγματος που καταργεί την δουλεία

1901: Πρωτοπαρουσιάζεται στην Ρωσία το μυθιστόρημα του Άντον Τσέχοφ «Οι τρεις αδελφές»

1906: Σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί με τεχνικά μέσα. Είχε επίκεντρο την Κολομβία και μέγεθος 8,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ

1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην Ελληνική κυβέρνηση ότι παραχωρεί και νομικώς στην Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου, μόνον εφ’ όσον αποσύρει τις δυνάμεις της από την Βόρειο Ήπειρο και την νήσο Σάσωνα

1929: Ο Λέων Τρότσκι εξορίζεται από την ΕΣΣΔ

1949: Στην Αμερική κάνει πρεμιέρα η πρώτη πρωινή σαπουνόπερα, η διάρκειά της είναι μόλις 15 λεπτά

1982: Γεννήθηκε η Έλενα Παπαρίζου, τραγουδίστρια

Εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας


Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εξετάσεων Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Μαΐου 2011, σύμφωνα με το οποίο:

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 7 και 8 Μαΐου 2011 για την πιστοποίηση των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής Ισπανικής και Τουρκικής για τα επίπεδα :

Α (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση») σε ενιαίο διαβαθμισμένο test, στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική.
Β (Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση») σε ενιαίο διαβαθμισμένο test στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική και Τουρκική.
Γ1 «πολύ καλή γνώση» στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική.

Οι αιτήσεις κατατίθενται από τη Δευτέρα 31/1 μέχρι και την Τρίτη 22/2 στις Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

«Δυο αιώνες κοντραμπάσο»


Τη Δευτέρα 31/1 στις 8.30 μμ. στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας & Τομπάζη 18, Χαλάνδρι)

Στον ιδιαίτερο ήχο του κοντραμπάσου, βασίζεται η συναυλία αυτή, μ’ ένα πρόγραμμα που αντιπροσωπεύει τις γενικές τάσεις των δύο τελευταίων αιώνων .

Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες της Ένωσης Μουσουργών: Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο) , Παναγιώτης Γιαννακάκης (πιάνο), Μόρφω Τσαϊρέλη (αφηγήτρια)
ερμηνεύουν: Θωμά Σλιώμη, Ελένη Σκάρκου, Βασίλη Ρώτα, Sofia Gubaidulina,
Giovanni Bottesini, Alan Ridout/David Delve.

Την εκδήλωση προλογίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών
καθηγητής κ. Θόδωρος Αντωνίου.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

30/1/2011

Ανατολή ηλίου 7:32
Δύση ηλίου 17:46
Πανσέληνος: Σε 18 ημέρες

+ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ (Σχολική εορτή)
Γιορτάζουν: Αρχοντής, Αρχοντία, Μαύρος, Μαυρέτα

Καιρός


Γενικά: Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, και την Κρήτη νεφώσεις τοπικά αυξημένες, με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Καταιγίδες είναι πιθανόν να σημειωθούν στο Ιόνιο κυρίως από τις απογευματινές ώρες.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα ενώ στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Αττική
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες
Οι άνεμοι από βορειοδυτικές διευθύνσεις μεταβλητοί με ένταση 4 μποφόρ
Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί από 5-9 βαθμούς Κελσίου, ενώ παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες.

Πρόγνωση για Δευτέρα 31/1
Νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά και νότια της χώρας. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί με ένταση 6-7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με παγετό που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την

Σούπες


Νόστιμες δυναμωτικές, θρεπτικές και τονωτικές, αποτελούν το πρώτο και ιδανικό πιάτο για το χειμωνιάτικο τραπέζι.

Η λέξη σούπα είναι κοινή σε πολλές γλώσσες, όπως suppe στα γερμανικά, zuppa στα ιταλικά και soup στα αγγλικά και γενικά σημαίνει ένα κομμάτι ψωμί με ζωμό.

Είναι εύκολες συνήθως στην παρασκευή τους, μπορούν να αποτελέσουν το κύριο πιάτο ή να συνοδεύσουν το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι. Το μεγάλο προσόν τους ότι επιδέχονται αυξομείωση υλικών για την παρασκευή τους, ώστε να έρθουν γευστικά στις δικές μας προτιμήσεις. Όμως και το συνταίριασμα με υλικά όπως κρουτόν , ψωμί φρυγανισμένο, τυρί τριμμένο, αλλαντικά ή λαχανικά τις μετατρέπουν σ’ ένα πλήρες χορταστικό γεύμα.

Η διατροφική τους συμβολή μεγάλη λόγω των βιταμινών, των ιχνοστοιχείων, του ασβεστίου, του σιδήρου και της φυσικής ζελατίνης (κρεατόσουπες) που περιέχουν.
Ακόμα προσφέρουν ενυδάτωση στον οργανισμό, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να μειώσουν το οίδημα των ρινικών κοιλοτήτων, ιδιότητα που τις υποκαθιστά την ιδανική διατροφή για θεραπευτικούς ή αναρρωτικούς λόγους, σε ένα κρύωμα, ενώ τέλος αποτελούν μια ελαφριά διατροφή, με ελάχιστες θερμίδες και λίπος.

Στην Ελλάδα ίσως λόγω κλίματος, δεν έχουμε πολλές σούπες με την κλασσική έννοια. Από τα αρχαία ακόμη χρόνια, γνωστός ήταν ο μέλανας ζωμός των Σπαρτιατών και η φακόσουπα του Αθηναϊκού στρατού.

Πιο «σύγχρονες» σούπες, ο τραχανάς, η κακαβιά, κρεατόσουπες, πατσάς (πηχτή), μαγειρίτσα, γιουβαρλάκια, κοτόσουπες, αλλά και σούπες με όσπρια ή λαχανικά, όπως η πατροπαράδοτη φασολάδα μας, φακές, ρεβίθια, ντοματόσουπα, χορτόσουπες,.

Κρεατόσουπα με πλιγούρι


Ένα χορταστικό κύριο πιάτο, για τις χειμωνιάτικες μέρες που θα ζεστάνει το σώμα και την …ψυχή.

800 γρ μοσχάρι (ποντίκι), 1 κιλό μοσχαρίσια κόκαλα, 1 κούπα πλιγούρι, 1 κρεμμύδι, 5-6 γαρυφαλάκια, αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού

Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Πλένετε τα κόκαλα και το κρέας. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι που έχετε καρφώσει τα γαρυφαλάκια. Βάζετε νερό να τα σκεπάζει και αφήνετε να πάρουν βράση.

Κατεβάζετε την θερμοκρασία και αφήνετε να σιγοβράσουν, για 1 ½ -2 ώρες, ενώ ξαφρίζετε συχνά. Για οικονομία χρόνου μαγειρέματος, μπορείτε να βράσετε σε χύτρα ταχύτητος, μετά το ξάφρισμα.

Βγάζετε το κρέας σε πιατέλα. Αφαιρείτε τα κόκαλα και το κρεμμύδι από την κατσαρόλα.

Προσθέτετε το πλιγούρι στον ζωμό και βράζετε για 25-30 λεπτά.

Ξαναβάζετε το κρέας στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε. Σερβίρετε την σούπα ζεστή προσθέτοντας χυμό λεμονιού

Νίκος Κούρκουλος



Στις 30 Ιανουαρίου 2007 έφυγε ο απόλυτος Έλληνας ζεν πρεμιέ

Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1934 στην Αθήνα. Ο πατέρας του Αλκίνοος ήταν κουρέας, με καταγωγή από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Τήνο. Θα τελειώσει το νυχτερινό γυμνάσιο και αρχικά θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό, κολύμβηση, μπάσκετ και ποδόσφαιρο στον Παναθηναϊκό και έπειτα θα εργαστεί σε διάφορες δουλειές, σε υφαντουργείο, χρωματοπωλείο, χρυσοχοείο κ ά.

Η γνωριμία του με τον Μάνο Κατράκη θα τον φέρει σε επαφή με τον κόσμο του θεάτρου. Σπουδάζει ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο και την επόμενη χρονιά από την αποφοίτησή του, στις 5 Φεβρουαρίου του 1959, παίρνει το θεατρικό βάπτισμα, με ένα μικρό ρόλο, στο θέατρο Κεντρικόν, όπου η Έλλη Λαμπέτη και ο Δημήτρης Χορν έχουν ανεβάσει την «Κυρία με τας καμελίας».

Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα θεατρικές επιτυχίες μεταξύ άλλων: «Ιούλιος Καίσαρας», «Πύργος» του Κάφκα, «Ίλια Ντάρλινγκ», δίπλα στην Μελίνα Μερκούρη στο Μπρόντγουεϊ, «Όπερα της πεντάρας», «Να ντύσουμε του γυμνούς» του Πιραντέλο, «Λούλου» του Βεντεκίντ. Το 1974 αποκτά την δική του θεατρική στέγη, θέατρο Κάππα, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζει Μπρέχτ, Τσέχοφ, Ανούιγ, Πίντερ. Σημαντικές παραστάσεις: «Γλάρος», «Ψηλά από την γέφυρα», «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Φωλιά του κούκου».
Συμμετέχει ακόμα σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, «Μήδεια»(1959), Ορέστης» του Ευριπίδη, (1971), «Οιδίπους τύραννος» (1982), «Φιλοκτήτης» (1991) στην Επίδαυρο

Γύρισε περισσότερες από 33 ελληνικές ταινίες, ενώ συμμετείχε και σε ξένες παραγωγές. «Κατήφορος» (1961), «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Ορατότης μηδέν», «Κατάχρηση εξουσίας», «Οι αδίστακτοι» (1965), «Λόλα», «Κοινωνία, ώρα μηδέν»,«Αστραπόγιαννος» (1970) Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στο «13ο κιβώτιο» το 1992.

Στην θητεία του στο Εθνικό Θέατρο από το 1994, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής, δημιούργησε την «Πειραματική Σκηνή», το «Παιδικό Στέκι» και τον «Άδειο Χώρο», ενώ παράλληλα αγωνίστηκε για την ανακαίνιση του ιστορικού θεάτρου. Από το 1975 έως το 1980 ήταν πρόεδρος της Ένωσης Θιασαρχών Ελληνικού Θεάτρου (ΠΕΕΘ).

Το 1966 παντρεύτηκε την Μελίτα Κούρκουλου και απόκτησε μαζί της δυο παιδιά, τον Άλκη, που είναι επίσης ηθοποιός και την Μελίτα, που μάλιστα του χάρισε δυο εγγόνια.. Το 1988 γνώρισε και έπειτα παντρεύτηκε την Μαριάννα Λάτση, με την οποία απέκτησε την Εριέττα και τον Φίλιππο.

Η αναπάντεχη περιπέτεια με την υγεία του θα ξεκινήσει το 2001. Θα παλέψει παλικαρίσια για πέντε χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες η κατάστασή του θα επιδεινωθεί και θα εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Θα χάσει την μάχη για την ζωή στα 73 του χρόνια, το πρωί της 30ης Ιανουαρίου του 2007.

1975: Πέθανε στην Αθήνα, ο ηθοποιός Ορέστης Μακρής


Γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1899. Τελείωσε το Ωδείο Αθηνών και ξεκίνησε την καριέρα του ως τενόρος της οπερέτας. Μετά την παρακμή της οπερέτας περνάει στην επιθεώρηση και αργότερα στον κινηματογράφο. Ταυτίστηκε στον ρόλο του μεθύστακα, του φτωχού, βασανισμένου ανθρώπου, που πίνει για να ξεχνάει. Ακόμα καθιέρωσε τον τύπο του φτωχού, έντιμου, αυστηρού και παλαιομοδίτη πατέρα.
Συμμετείχε σε περισσότερες από 40 ταινίες, με σημαντικότερες: «Ο μεθύστακας» (1950), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Το αμαξάκι» (1957), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), Στουρνάρα 288» (1960), «Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα» (1964), «Οι καταφρονεμένοι» (1965), «Ένα κορίτσι αλλιώτικο από τ’ άλλα» (1968).

1880: Επί πατριαρχίας Ιωακείμ Γ΄ τίθενται τα θεμέλια του νέου μεγαλοπρεπούς οικήματος της Μεγάλης του Γένους Σχολής στο λόφο του Φαναρίου. Την μελέτη έκανε ο Έλληνας αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δημάδης και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μέχρι το 1883.

1951: Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο ο Φέρντιναντ Πόρσε, αυστριακός κατασκευαστής αυτοκινήτων, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και σχεδιαστής του θρυλικού Σκαραβαίου.

1957: Θεμελιώνεται η νέα λαχαναγορά του Ρέντη
Ιδρύεται ως Ν.Π.Δ.Δ με κοινωφελή χαρακτήρα, για να εξυπηρετεί τις καταναλωτικές ανάγκες σε λαχανικά και φρούτα των κατοίκων της Αθήνας, η λαχαναγορά στην περιοχή του Άγιου Γιάννη του Ρέντη. Η ανέγερση έγινε το διάστημα από το 1957-64. Εκεί θα συγκεντρωθούν στην αρχή οι έμποροι λαχανικών από την Ιερά Οδό, από το Γκάζι, τα λεμονάδικα του Πειραιά και αλλού. Από το 1970 θα μεταφερθούν με νόμο της τότε κυβέρνησης και οι χοντρέμποροι κρεάτων.

1965: Με νόμο καθιερώνεται στην Ελλάδα η 35ετία των δημοσίων υπαλλήλων

1969: Οι Beatles δίνουν την τελευταία δωρεάν συναυλία τους, πριν την διάλυσή τους. Διήρκεσε 42΄ κι έγινε στην ταράτσα της δισκογραφικής εταιρείας τους Apple

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

«Μουσική από τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο IV»


Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει με ελεύθερη είσοδο την συναυλία «Μουσική από τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο IV» την Κυριακή 30/1 στις 20:30 στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά.

H Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ιωάννη Ελεφάντη και τον Άγγελο Πολίτη - σόλο κλαρινέτο, θα ταξιδέψει το κοινό στη μουσική του παγκόσμιου κινηματογράφου των τελευταίων 50 χρόνων. Τα έργα που θα ακουστούν προέρχονται από τις ταινίες “The Three Musketeers”, “The Jungle Book”, “Western Graffiti”, “Le Retour du Grand Blond”, “Forrest Gump”, “Taras Bulba”, “Victor’s Tale”, “Avatar”, “Mission”, The Mask of Zorro”, “The Good, The Bad and The Ugly” και “Rabbi Jacob”. Αποτελούν δημιουργίες μεγάλων ξένων συνθετών και συγκεκριμένα των Michael Kamen, Robert & Richard Sherman, Arr. St. Schwalgin, Vladimir Cosma, Alan Silvestri, Frank Waxman, John Williams, James Horner και Ennio Morricone.

Δήμος Αμαρουσίου


Εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Δημήτρη Αλέκου την Κυριακή 30/1 στις 19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Αμαρουσίου (Βας. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6/2
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή: 11:30-13:30 & 16:30-20:30
Σαββατοκύριακο: 11:00-19:00

29/1/2011

Ανατολή ηλίου 7:32
Δύση ηλίου 17:44
Πανσέληνος: Σε 19 ημέρες

Καιρός


Γενικά: Στα ηπειρωτικά πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, το Ιόνιο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Γρήγορα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές και θα εξασθενήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές νωρίς το πρωί στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 3 -5 μποφόρ οι οποίοι το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 6 -8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση.

Αττική
Νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και χιόνι στην Πάρνηθα
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις μεταβλητοί με ένταση 5-7 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-10 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 30/1
Νεφώσεις με ασθενείς βροχές στην Θεσσαλία, στα ανατολικά και νότια της χώρας. Χιόνια στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί με ένταση 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

Αναστολή καθημερινών δρομολογίων του ΟΣΕ


Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Κυριακή 30/1 και μέχρι νεωτέρας, στο πλαίσιο των αλλαγών του νομοσχεδίου για την εξυγίανση του οργανισμού, αναστέλλονται τα κάτωθι δρομολόγια:

- Όλα τα επιβατικά δρομολόγια της μετρικής γραμμής του δικτύου της Πελοποννήσου πλην των Τοπικών δρομολογίων Πάτρας - Ρίου - Αγ. Ανδρέα , Κατάκολου - Πύργου - Ολυμπίας, Διακοφτού - Καλαβρύτων και των Λεωφορείων Κιάτου - Πάτρας.

- Όλα τα επιβατικά Τοπικά Δρομολόγια Λάρισας - Παλαιοφάρσαλου - Καλαμπάκας και αντιστρόφως, καθώς και Παλαιοφάρσαλου - Καλαμπάκας και αντιστρόφως πλην των 563/882, 883/592, 591/886, 887/564 και των 884, 885 στο συγκεκριμένο τμήμα.

- Όλα τα επιβατικά δρομολόγια στο τμήμα Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης -Δικαίων - Ορμένιου - Σβίλενγραντ και αντιστρόφως πλην των: 604, 605, 613, 614, καθώς και πλην των διεθνών δρομολογίων 460, 461, 360, 361, 362, 363, 444, 445.

- Όλα τα επιβατικά δρομολόγια μεταξύ Έδεσσας - Φλώρινας και αντιστρόφως.

Όσοι επιβάτες έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για τα αναστέλλοντα δρομολόγια πέραν της 30/1, μπορούν να αποταθούν στα σημεία πώλησης εισιτηρίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να τους επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου τους.

1948: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Μαχάτμα Γκάντι, Ινδός πνευματικός ηγέτης


Γεννήθηκε το 1869. Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο κι έγινε δικηγόρος στην Βομβάη και την Νατάλ. Σε μια αποστολή στην Ν. Αφρική, είδε την αθλιότητα που ζούσαν οι Ινδοί εργάτες, συμμερίστηκε την δυστυχία τους και παρέμεινε μαζί τους επί 20 χρόνια, φροντίζοντας να βελτιώσει την θέση τους και να τους μορφώσει.
Για την δράση του φυλακίστηκε από τους Άγγλους, που ωστόσο το 1914, αναγνώρισαν τα δικαιώματα των Ινδών εργατών. Το 1919 εκλέχθηκε αρχηγός του Εθνικού Κογκρέσου των Ινδιών και τότε κήρυξε την «Παθητική αντίσταση» εναντίον των Άγγλων και την μη «συνεργασία» μαζί τους. Γύριζε ξυπόλυτος και ρακένδυτος, σ’ όλη την χώρα κι αγωνιζόταν να ενώσει τους Ινδούς ανεξάρτητα από θρήσκευμα, κοινωνική τάξη και φυλή. Αλλά το 1948 έπεσε δολοφονημένος από κάποιο φανατικό εθνικιστή. Ο σπόρος της ελευθερίας όμως που έσπειρε ο Γκάντι, κάρπισε και οι Ινδίες έγινες ανεξάρτητες, ο δε λαός τιμώντας τον, τον αγιοποίησε ονομάζοντάς τον Μαχάτμα που σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.

1595: Ο Ουϊλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζει για πρώτη φορά τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα»

1845: Εκδίδεται ένα από τα γνωστότερα ποιήματα του Έντγαρ Άλλαν Πόε «Το κοράκι» (The Raven), που αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές ποίημα της αμερικάνικης
Λογοτεχνίας.

1827: Ο Μακρυγιάννης νικάει τους Τούρκους στην Καστέλα του Πειραιά

1900: Η Ιφιγένεια Συγγρού δωρίζει στο Ελληνικό Δημόσιο 13 εκατομμύρια δραχμές για την σκυρόστρωση των πλατειών και των κυριότερων δρόμων της Αθήνας
Η Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου Συγγρού ήταν σύζυγος του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. Μετά τον θάνατό του το 1899, δώρισε το Κτήμα Συγγρού, κατασκεύασε το Νοσοκομείο μεταδοτικών νοσημάτων «Ανδρέας Συγγρός» και τέλος δώρισε στο δημόσιο, ένα σημαντικό ποσό για την σκυρόστρωση πλατειών και δρόμων της Αθήνας.

1964: Τελετή έναρξης των 9ων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ίνσμπουρκ της Αυστρίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων, η ολυμπιακή φλόγα μεταφέρεται από την Αρχαία Ολυμπία

1985: Γεννήθηκε η Αθηνά Ωνάση, εγγονή και μοναδική κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση
Γεννήθηκε στο Νεϊγύ του Σηκουάνα στην Γαλλία. Είναι η κόρη της Χριστίνας Ωνάση και του 4ου συζύγου της Τιερύ Ρουσέλ. Στα τρία της χρόνια θα χάσει την μητέρα της και την ανατροφή της αναλαμβάνει ο πατέρας της και η δεύτερη σύζυγός του. Έχει ακόμα 3 ετεροθαλή αδέλφια. Τον Δεκέμβριο του 2005 παντρεύτηκε τον Βραζιλιάνο συναθλητή της ιππέα Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο

2000: Άνοιξε τις πόρτες του στο επιβατηγό κοινό το Μετρό της Αθήνας

Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι Δείκτες για την εβδομάδα 24-28/1
Δευτέρα 24/1
1.548,65 +0,79 %

Τρίτη 25/1
1.534,38 -0,92 %

Τετάρτη 26/1
1.567,83 +2,83 %

Πέμπτη 27/1
1.570,05 +0,14 %

Παρασκευή 28/1
1.591,23 +1,35 %

Παρουσίαση παιδικού βιβλίου

Το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου, η Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» και οι εκδόσεις Ηλίβατον, παρουσιάζουν το παιδικό βιβλίο του Δημήτρη Γαλάνη «Τα παιδιά είναι…;» το Σάββατο 29/1, στις 11:30 στην Παιδική Βιβλιοθήκη
«Μίμης Βασιλόπουλος» (Παλαιολόγου , Αβέρωφ και Σόλωνος Χαλάνδρι)

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αντιολισθητικές αλυσίδες στα ορεινά οδικά δίκτυα


Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι οδηγοί που κινούνται στα ορεινά οδικά δίκτυα της χώρας.
Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο νομό της Φλώρινας, με τη θερμοκρασία στους -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει ακόμη και μέσα στην πόλη της Φλώρινας.

Ανοιχτή είναι η πρόσβαση προς το χιονοδρομικό κέντρο τους Καϊμάκτσαλαν από την Κερασιά και τον Άγιο Αθανάσιο. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ορισμένα σημεία του δρόμου.

Χωρίς προβλήματα γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων από τη Νάουσα προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια» στο όρος Βέρμιο.

Λόγω της χιονόπτωσης έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των λεωφορείων και βαρέων οχημάτων στους δρόμους Πατρών - Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας και Αιγίου - Καλαβρύτων, μέσω Πούντας και Φτέρης. Η κυκλοφορία όλων των άλλων οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στον Πατραϊκό κόλπο έχει απαγορευτεί, σύμφωνα με την Αστυνομία, η διέλευση άδειων φορτηγών και δικύκλων από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

Απαγορευτικό απόπλου πλοίων


Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε πολλές περιοχές της χώρας απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο.

Το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων καλεί του επιβάτες πριν αναχωρήσουν για τον προορισμό τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυλλήνη-Ζάκυνθο και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Επίσης, κλειστή παραμένει η πορθμειακή γραμμή Ρίο-Αντίρριο, ενώ από την Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα-Λευκίμη και Ιόνια νησιά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Το πρωί από την Πάτρα δεν έφυγε το πλοίο «Κεφαλλονιά» για Σάμη. Επίσης δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων Πρίνου-Καβάλα.

Από τον Πειραιά δεν γίνονται τα δρομολόγια των μικρών πλοίων για Σαλαμίνα.

28/1/ 2011

Ανατολή ηλίου 7:33
Δύση ηλίου 17:43
Πανσέληνος: Σε 20 ημέρες

Εφραίμ του Σύρου, Παλλαδίου & Ιακώβου οσίων
Γιορτάζουν: Παλλάδιος, Χάρις

Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Ενημέρωση
Τα φαρμακεία παραμένουν και σήμερα κλειστά

Εκκενώθηκε η Νομική

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που κράτησαν έως τις 3.30 τα ξημερώματα, εκκενώθηκε τελικά το κτίριο της Νομικής Σχολής από τους 237 μετανάστες. Κατευθύνθηκαν πεζή σε κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου.

Κατά την συμφωνία που επετεύχθη θα παραμένουν στο κτήριο για διάστημα μικρότερο των 15 ημερών, η αστυνομία θα βρίσκεται σε απόσταση από το κτήριο, ο ρόλος της θα είναι διακριτός και τέλος ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες θα είναι περιορισμένος.

Καιρός


Επιδείνωση με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες και χιόνια σε όλα τα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα αλλά από το απόγευμα στη δυτική και νότια χώρα θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6-8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση που από το απόγευμα και από τα δυτικά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Αττική
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά.
Οι άνεμοι από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς με ένταση 3-4 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 10-12 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 29/1
Άστατος καιρός με νεφώσεις, σποραδικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 6-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

1881: Πέθανε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας


Γεννήθηκε στην Μόσχα το 1821. Φοίτησε στην στρατιωτική σχολή μηχανικών στην Πετρούπολη και έγινε αξιωματικός. Αργότερα παραιτήθηκε από το στράτευμα κι επιδόθηκε στην μελέτη της ρωσικής και της γαλλικής φιλολογίας και στην συγγραφή φιλολογικών έργων. Γράφει το πρώτο μυθιστόρημά του το 1846 «Οι φτωχοί», που είναι διαποτισμένο από ρεαλισμό και ανθρωπισμό, ενώ εκφράζονται οι δημοκρατικές του τάσεις. Παίρνοντας μέρος στις πολιτικές ζυμώσεις της εποχής του, το 1849 κατηγορήθηκε ως συνωμότης, γιατί αγωνιζόταν για την απελευθέρωση των χωρικών, την ελευθεροτυπία, την ίδρυση ελεύθερων δικαστηρίων και την εισαγωγή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Για τους αγώνες του αυτούς φυλακίστηκε κι εξορίστηκε στην Σιβηρία για τέσσερα χρόνια. Όταν ξαναγύρισε στην Πετρούπολη αναμίχθηκε πάλι στην πνευματική κίνηση. Έγινε συντάχτης του περιοδικού «Χρόνος» και δημοσίευσε τα μυθιστορήματα «Οίκος των νεκρών», «»Σωσίας», «Έγκλημα και τιμωρία», «Ηλίθιος», «Γράμματα από το υπόγειο», «Αιώνιος σύζυγος», «Δαίμονες», «Σωσίας», «Νοικοκυρά», «Αδελφοί Καραμαζώφ».

1896: Κόβεται η πρώτη κλήση για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στην Μεγάλη Βρετανία

814: Πέθανε ο αυτοκράτορας των Φράγκων Καρλομάγνος
Το όνομά του στα λατινικά σημαίνει Κάρολος ο Μέγας. Γεννήθηκε σε ένα από τα τρία βασίλεια των Φράγκων, την Νευστρία και ήταν γιος του βασιλιά Πεπίνου του Βραχέος. Διαδέχθηκε τον πατέρα του στο θρόνο το 768 και βασίλεψε με τον αδελφό του Καρλομάνο. Ο Καρλομάγνος ήταν βασιλιάς του Ανατολικού βασιλείου και ο αδελφός του, του Δυτικού. Το 771 πέθανε ο αδελφός του και ο Καρλομάγνος έγινε μονοκράτορας. Βασίλεψε για 47 χρόνια και θεωρείται ο βασικός πολιτικός οργανωτής της νεότερης Ευρώπης. Η καθολική εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο.

1813: Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Τζέϊν Όστεν «Περηφάνια και προκατάληψη»
Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1796-97 με τον τίτλο «Πρώτες εντυπώσεις». Ο τελικός του τίτλος προέρχεται από κάποια κλισέ έκφραση της εποχής.

1908: Καθίσταται υποχρεωτικό το μάθημα της γυμναστικής για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάσταση Συγκλήτου και Υπουργείου Παιδείας

1918: Ο Λέων Τρότσκι αναλαμβάνει την ηγεσία του κόκκινου στρατού

1955: Γεννήθηκε στο Παρίσι, ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλίας
Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Paul Sarkozy και της Antree Mallah. Ο πατέρας του καταγόταν από ουγγρική αριστοκρατική οικογένεια και η μητέρα του ήταν Εβραία με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη.

1986: Το διαστημόπλοιο «Τσάλεντζερ» εξερράγη λίγο μετά την απογείωσή του

2008: Πέθανε ο Χριστόδουλος, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κατά κόσμο Χρήστος Παρασκευαίδης

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

«Τα Νέα των Ταξιαρχών»


Κυκλοφόρησε το 10ο φύλλο της εφημερίδας του εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών Ολυμπίας. Τα θέματά της όπως πάντα προσεγμένα και ενημερωτικά. Μεταξύ άλλων διαβάσαμε:

«Επιμένουμε…» που αναφέρεται στα έργα που για περισσότερο από ένα χρόνο έχουν σταματήσει στον παραδοσιακό οικισμό των ταξιαρχών
Σημείωμα εκδότριας
Η εκδρομή που προγραμματίζεται για τους Αγίους Τόπους
Αρχαιολογικός χώρος Κακοβάτου
Αφιερώματα στα Χριστούγεννα
- Ήθη και Έθιμα
- Χριστός επί γης, Υψώθητε!
- Τα κάλαντα
- Οικονομικά και οικολογικά Χριστούγεννα
- Σωστή επιλογή των παιδικών δώρων
Επιστολές αναγνωστών
Στα ιατρικά θέματα ενημέρωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
Στις παραδοσιακές συνταγές διαβάσαμε για το χοιρινό πρασοσέλινο αυγολέμονο και την βασιλόπιτα
Δραστηριότητες του δήμου και των συλλόγων της περιοχής
Αποτελέσματα περιφερειακών- δημοτικών εκλογών 2010

Μουσείο της Ακρόπολης


Από την Παρασκευή 28/1 και κάθε Παρασκευή το Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό έως τις 10 το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου με θέα την φωτισμένη Ακρόπολη.

Αυτή την Παρασκευή στις 8 το βράδυ, ο ειδικευμένος συντηρητής Κώστας Βασιλειάδης θα παρουσιάσει τη διαδικασία καθαρισμού των Καρυατίδων στο κοινό.

Επίσης, το εστιατόριο στο δεύτερο όροφο του μουσείου θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή έως τις 12 τα μεσάνυχτα, προσφέροντας ένα ξεχωριστό μενού από πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, όπως και μια επιλογή από γλυκά εδέσματα.

Ενημέρωση


Συνθήκες παγετού επικρατούν από τα ξημερώματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ανοιχτή είναι η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν από Άγιο Αθανάσιο και Κερασιά. Ανοιχτός είναι ο δρόμος από τη Νάουσα προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια».

Αλυσίδες ή χιονολάστιχα απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου στο νομό της Φλώρινας, με το θερμόμετρο να δείχνει -8 βαθμούς Κελσίου.

Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στα ορεινά τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των συνθηκών παγετού και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών

Την Παρασκευή 28/1 λόγω της 48ωρης απεργίας των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, καταργούνται τα δρομολόγια 613 στη διαδρομή Δίκαια - Αλεξανδρούπολη και 734 στη διαδρομή Φλώρινα - Έδεσσα, καθώς και τα δρομολόγια 444 & 445.

27/1/2011

Ανατολή ηλίου 7:34
Δύση ηλίου 17:42
Πανσέληνος: Σε 21 ημέρες

+ Ανακομιδή λειψ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, Κλήμεντος Αθηναίου
Γιορτάζει: Χρυσόστομος

Ενημέρωση
Τα φαρμακεία σήμερα και αύριο θα είναι κλειστά.

Συνεχίζεται η απεργία σε ΟΣΕ και Προαστιακό. Tο Μετρό θα λειτουργήσει κανονικά και στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο, επίσης κανονικά λειτουργούν και τ’ άλλα ΜΜΜ.

Συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ
Απεργούν οι μηχανικοί, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Οι μηχανικοί σκοπεύουν να καταλάβουν συμβολικά έξι πολεοδομίες στην Αττική.

Καιρός


Γενικά: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα στα δυτικά κεντρικά και νότια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν ανατολικότερα.
Οι άνεμοι στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 6-7 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο 8 και πιθανώς 9 μποφόρ. Στα ανατολικά μεταβλητοί 3 -4 μποφόρ και από το απόγευμα θα στέφουν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 4-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές, παρόλα αυτά τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί και πάλι παγετός.

Αττική
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών
Οι άνεμοι από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς με ένταση 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερη Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες

Πρόγνωση για Παρασκευή 28/1
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων από το απόγευμα στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 6-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

ΠΑΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ


«Έφυγε» σε ηλικία 84 ετών, στις 27 Ιανουαρίου 2009, μετά από μακρόχρονη ασθένεια ο τραγουδιστής ποιητής και συνθέτης Πάνος Τζαβέλας γνωστός ιδιαίτερα για τα αντάρτικα τραγούδια.

Ο Πάνος Τζαβέλας είχε γεννηθεί το 1925 στην Κοζάνη και όταν ήταν ακόμα μαθητής γυμνασίου τον βρίσκει ο B' παγκόσμιος πόλεμος και εντάσσεται στην ΕΠΟΝ. Τον επόμενο χρόνο βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ και μετά ξαναβγαίνει στο βουνό με το Δημοκρατικό στρατό, όπου τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και ακρωτηριάζεται στο δεξί του πόδι.

Δικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο, αρρώστησε βαριά το 1959 από τη νόσο του Burgen και πήγε στη Σοβιετική Ένωση για θεραπεία. Έμεινε μέχρι το 1965. Αφού θεραπεύτηκε, του δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσει μουσική. Εκεί γνωρίζει και το μεγάλο Δημήτρη Σοστακόβιτς.

Γυρνά στην Ελλάδα το 1965 και φυλακίζεται πάλι το 1968 από το δικτατορικό καθεστώς για παράνομη δράση ενάντια στη χούντα. Αποφυλακίζεται το 1971 με "ανήκεστο βλάβη" και ξεκινά ως μουσικός να παίζει στις μπουάτ της Πλάκας. Εκεί τον βρίσκει η μεταπολίτευση, όπου πλέον ελεύθερα τραγουδά τα τραγούδια της εθνικής αντίστασης.

Χιλιάδες νέοι αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι κατακλύζουν το μαγαζί της οδού Κυδαθηναίων όπου τραγουδά, επτά μέρες τη βδομάδα. Πολλές φορές κάνει τρεις παραστάσεις τη νύχτα ώστε να χωρέσουν όλοι όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε στους νεότερους το μουσικό, αλλά και ιστορικό έπος της εθνικής αντίστασης.

Νοσηλευόταν από τις αρχές Ιανουαρίου στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός μετά από καρδιακό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Πέθανε στις 27 Ιανουαρίου του 2009 και η κηδεία του έγινε στις 30 Ιανουαρίου από το Νεκροταφείο Σχιστού.

Ελλάδα μας Ελλάδα μας:
Ω Ελλάδα μας γλυκιά
όλοι για την λευτεριά
εμπρός παιδιά
Δημοκρατία λαϊκιά...

Από τον δίσκο του Πάνου Τζαβέλα: "Τα Τραγούδια της Κατοχής"

Χάρης Κόντος

1901: Πέθανε στο Μιλάνο ο Τζουζέπε Βέρντι, Ιταλός μουσικοσυνθέτης του μελοδράματος


Γεννήθηκε το 1813 στο Ρονκόλε στην Βόρεια Ιταλία. Ολόκληρη την ζωή του υπήρξε φαινόμενο εργατικότητας, καλοσύνης και σεμνότητας. Ακόμα υπήρξε θερμός πατριώτης, παίρνοντας μέρος σε όλα τα κινήματα για την ανεξαρτησία της Ιταλίας, αλλά και την συνένωσή της σε ενιαίο εθνικό κράτος (1848-1870). Στο συνθετικό του έργο, αρχικά είχε επηρεαστεί, από τον Ροσίσι, αργότερα όμως ανέπτυξε ένα νέο είδος μελοδράματος με πηγή έμπνευσης πρόσωπα της καθημερινότητας, αντίθετα από ότι συνηθιζόταν μέχρι τότε στην όπερα. Τα σημαντικότερα έργα του: «Ριγκολέτο» (1851), «Τραβιάτα», «Τροβατόρε» (1853), «Μπάλλο ιν Μάσκαρα» (1859), «Αϊντα» (1871), «Ρέκβιεμ» (1884), «Οθέλλος» (1887), «Θρησκευτικά κομμάτια» (1898) κ ά.

1756: Γεννήθηκε ο Γιόχαν Κρισοστόμ Βολφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, συνθέτης
Γεννήθηκε το 1756 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, από πατέρα μουσικό. Από την νηπιακή του ηλικία έδειξε καταπληκτικά μουσικά προσόντα.

1880: Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον πατεντάρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα

1888: Ιδρύεται ο οργανισμός National Geographic, με στόχο την αύξηση και διάδοση της γεωγραφικής γνώσης

1918: Κάνει πρεμιέρα σε κινηματογράφο της Νέας Υόρκης η πρώτη ταινία με ήρωα τον Ταρζάν.
Ο Ταρζάν γεννήθηκε από την πένα του Αμερικανού συγγραφέα Έντγαρ Λι Μπάροους, αλλά θα γνωρίσει την δόξα, όταν θα παρουσιαστεί ως κινηματογραφικός ήρωας, σε περισσότερες από 80 ταινίες. Η πρώτη γυρίζεται με πρωταγωνιστή τον Έλμο Λίντολμ και είχε τίτλο «Ο Ταρζάν των πιθήκων». Ιδανικός ερμηνευτής θα αποδειχθεί την δεκαετία του ’30, ο πρωταθλητής κολύμβησης Τζόννι Βαϊσμίλερ.

1926: Ο Σκοτσέζος Τζον Μπερντ παρουσιάζει στο βασιλικό Ινστιτούτο του Λονδίνου, την πρώτη μορφή της τηλεόρασης

1973: Υπογράφεται στο Παρίσι, η συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ

1979: Καθιερώνεται ενιαίος τύπος εθνικής σημαίας, που θα φέρει 9 λευκές και μπλε λωρίδες, εναλλασσόμενες με το σταυρό στο άνω αριστερό άκρο

1994: Πέθανε από καρδιακή προσβολή στα 68 του χρόνια, ο Γάλλος κωμικός
Λουϊ ντε Φινές.
Γεννήθηκε το 1914 στην Γαλλία και είχε ισπανική καταγωγή. Έγινε γνωστός από την ερμηνεία του στον ρόλο ενός νευρικού και υπερκινητικού αστυφύλακα και οι περισσότερες ταινίες που συμμετείχε έχουν την ίδια θεματολογία.
«Ο χωροφύλακας του Σεντ Τροπέζ», «Φαντομάς», «Οι μεγάλες διακοπές» κ ά.

1994: Πέθανε η Μιράντα Μυράτ, ηθοποιός.
Γεννήθηκε το 1905 στην Αθήνα και ήταν κόρη του Μήτσου Μυράτ και της Κυβέλης. Συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, μέχρι την δεκαετία του ’60, που αποσύρθηκε. Υπήρξε ακόμα ιδανική αναγνώστρια λογοτεχνικών κειμένων, σε ραδιοφωνικές παραγωγές.

Τα παιδιά πάνε...έκθεση


Έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου από την Πέμπτη 28-31/1 στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι.

Στη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν 200 εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους αλλά και για γονείς και εκπαιδευτικούς, κυρίως παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, ημερίδες, σεμινάρια, λογοτεχνικά εργαστήρια, μουσικά, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα κλπ με τη συμμετοχή συγγραφέων, εικονογράφων, πανεπιστημιακών και καλλιτεχνών.

Για πρώτη φορά , φέτος τα Μουσεία πάνε...στην έκθεση. Ειδικότερα, θα υπάρχουν δύο εργαστήρια για τα παιδιά με θέμα τη γνωριμία με την καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων αλλά και τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια, τα οποία επιμελείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο εργαστήρια για εφήβους, δημιουργικής γραφής και βιωματικής συζήτησης των θεμάτων που αφορούν στην εφηβεία μέσα από τους κώδικες του θεάτρου.

Απλά αντιγριπικά μαθήματα


Ως κύρια μέτρα προφύλαξης, για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα εξής:

-Αποφεύγουμε τις χειραψίες, τα αγκαλιάσματα και τα φιλιά
- Καλύπτουμε με χαρτομάντιλο το στόμα και την μύτη μας κατά την διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος.
-Αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το στόμα, τα μάτια και την μύτη
-Πλένουμε ταχτικά και σχολαστικά τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι
-Αναγκαίο είναι να αερίζονται σε καθημερινή βάση, οι κλειστοί χώροι σπίτια, σχολεία, γραφεία ή αλλού, όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας
-Τέλος ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα πρέπει να δοθεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων, (καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί, άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα), για να μην μεταδοθεί από ασθενούντες ο ιός σ’ αυτούς.

Παράταση για υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

Με υπουργική απόφαση, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, που υποβάλλονται για τις φορολογικές περιόδους του τετάρτου τριμήνου του 2010 και του Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και την 31/1,.

Η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών καθώς και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια ΔΟΥ.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών και ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρερχομένων υπηρεσιών που υποβάλλονται για την ημερολογιακή περίοδο του Δεκεμβρίου 2010

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

26/1/2011

Ανατολή ηλίου 7:35
Δύση ηλίου 17:41
Πανσέληνος: Σε 22 ημέρες

Γιορτάζει: Ξενοφών

Ενημέρωση
Την Τετάρτη 26, την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 /1 τα φαρμακεία θα είναι κλειστά.

Η ∆ιδασκαλική Οµοσπονδία κήρυξε δίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 26/1, προκειµένου να πάρουν μέρος οι εκπαιδευτικοί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας

48ωρη απεργία σε ΟΣΕ και Προαστιακό. Tο Μετρό θα λειτουργήσει κανονικά και στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο

Καιρός


Γενικά: Στο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις στα δυτικά πρόσκαιρα αυξημένες.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 - 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από το βράδυ στα δυτικά θα γίνουν νότιοι 3 - 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός στα ηπειρωτικά που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

Αττική
Γενικά αίθριος
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς με ένταση 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 4-8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερη Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες

Πρόγνωση για Πέμπτη 27/1
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά της χώρας. Χιόνια στα ηπειρωτικά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Οι άνεμοι στα δυτικά νότιοι 5-7 και στα ανατολικά μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

Αχιλλέας Παράσχος


Πέθανε στην Αθήνα στις 26 Ιανουαρίου του 1895

Ο Αχιλλέας Νασάκης ή Νασίκογλου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στο Ναύπλιο το1838, με καταγωγή από την Χίο. Δεν είχε μεγάλη μόρφωση και ότι ήξερε το είχε μάθει από τον μεγαλύτερο κατά 15 χρόνια αδελφό του Γεώργιο, ποιητή επίσης.
Από αυτόν διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα, αλλά καθοριστική ήταν ακόμα και η συμβολή του στην ποιητική του σταδιοδρομία.

Ο Αχιλλέας Παράσχος άρχισε να γράφει το 1860, αλλά μόλις το 1881 εξέδωσε τους τρεις πρώτους τόμους με τα ποιήματά του, που τον επέβαλλαν ως ποιητή και του απέφεραν σημαντικά κέρδη. Ο ποιητής χώρισε τα ποιήματά του σε «Δάφνες» (πατριωτικά), «Ιτέας» (ελεγειακά), «Χλόη» (παιδαγωγικά) και «Φύλλα» (διάφορα).

Ήταν ρομαντικός ποιητής και η ποίησή του άρεσε πάρα πολύ, όταν δε επρόκειτο να απαγγείλει κάπου ο κόσμος έτρεχε να τον ακούσει. Ο Κωστής Παλαμάς τον είχε χαρακτηρίσει «λυρικό ίνδαλμα των νιάτων του». Θεωρείται κύριος εκπρόσωπος της Α΄ Αθηναϊκής Σχολής και ήταν ο τελευταίος μεγάλος ρομαντικός της ελληνικής ποίησης. Αναδείχθηκε στις πιο ονομαστές προσωπικότητες της εποχής του, χαρακτηριζόμενος μάλιστα, ως εθνικός ποιητής.

Έντονη όμως υπήρξε η παρουσία του και πολύτιμη προσφορά του στις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές. Για τις προοδευτικές του ιδέες και για τον αγώνα του κατά του Όθωνα φυλακίστηκε δυο φορές. Μετά την έξωση του Όθωνα, αγανακτισμένος από την πολιτική ρουσφετολογία και διαφθορά, εγκατέλειψε κάθε πολιτική δραστηριότητα και αφοσιώθηκε στην ποίηση.

Πέθανε στην Αθήνα στις 26 Ιανουαρίου του 1895 και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Χιλιάδες κόσμου με κλάματα και ωδίνη αποχαιρέτησε τον τελευταίο ρομαντικό ποιητή. Η πατρίδα μας τιμώντας τον, έστησε την προτομή του στον κήπο του Ζαππείου.

Στρατής Τσίρκας


Στις 26 Ιανουαρίου 1980 έφυγε από την ζωή ο μεγάλος μας λογοτέχνης

Ο Γιάννης Χατζηανδρέας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1911 στο Κάιρο της Αιγύπτου, με καταγωγή από την Ίμβρο. Τελείωσε την Αμπέτειο Σχολή (Εμπορική Σχολή Καϊρου) και εργάστηκε σ’ ένα εργοστάσιο βυρσοδεψίας στην Αλεξάνδρεια. Το 1963 ήρθε στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα.

Έγραψε όλα τα λογοτεχνικά είδη, ξεκινώντας με την ποίηση, συνέχισε με το διήγημα, το μυθιστόρημα, το δοκίμιο, ενώ μετέφρασε και ξένους λογοτέχνες.
Το συγγραφικό του έργο επηρεάστηκε από τον Κωνσταντίνο Καβάφη, με τον οποίον γνωριζόταν από την Αίγυπτο.

Αντλούσε τα θέματά του από το χώρο των κοινωνικών συγκρούσεων της εποχής του και η πένα του ήταν πολλές φορές σκληρή κι αφτιασίδωτη, αποδίδοντας στα έργα του έναν ιδιαίτερο ρεαλισμό.

Σημαντικότερο έργο του η πολιτική τριλογία «Ακυβέρνητες Πολιτείες» ( «Η Λέσχη», «Αριάδνη», «Η νυχτερίδα»). Άλλα έργα του: «Χαμένη άνοιξη», «Ο ύπνος του θεριστή», «Αλλόκοτοι άνθρωποι», «Ο Απρίλης είναι πιο σκληρός» κ ά.

1977: Πέθανε ο Φιλοποίμην Φίνος, πρωτοπόρος του ελληνικού κινηματογράφου


Γεννήθηκε το 1908 στην Τιθωρέα Λοκρίδας και σπούδασε Νομικά, χωρίς όμως ποτέ να ασκήσει το επάγγελμά του, καθώς τον κέρδισε ο κινηματογράφος, στην αρχή σαν ηθοποιό και αργότερα σαν τεχνικό και σκηνοθέτη. Τον Μάρτιο του 1943 ιδρύει την «Φίνος Φιλμ» όπου θα γυρίσει περισσότερες από 180 ταινίες, μερικές από τις οποίες παραμένουν κλασσικές και ανάγουν τον Φίνο σε «πατέρα» του ελληνικού κινηματογράφου. «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Η ωραία των Αθηνών», «Το σωφεράκι», «Κατήφορος», «Υπολοχαγός Νατάσσα», «Ηλέκτρα», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Αστραπόγιαννος», «Μανταλένα», «Η θεία από το Σικάγο», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται» κ ά

1821: Αρχίζει η διάσκεψη της Βοστίτσας (Αίγιο). Ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει στους πρόκριτους, ότι η επανάσταση εναντίων των Οθωμανών, έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου

1887: Ξεκίνησε η κατασκευή του Πύργου του Άιφελ και ολοκληρώθηκε το 1889, με την ευκαιρία της Α΄ Παγκοσμίου Εκθέσεως που έγινε στο Παρίσι

1928: Γεννήθηκε ο Ροζέ Βαντίμ, Γάλλος δημοσιογράφος, συγγραφέας, ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης

1939: Ξεκινούν τα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας «Όσα παίρνει ο άνεμος»

1980: Πέθανε στα 85 της χρόνια, η Κούλα Πράτσικα, πρωτοπόρος του κλασσικού χορού στην Ελλάδα. Υπήρξε συνεργάτης του Άγγελου Σικελιανού στην διοργάνωση των Δελφικών γιορτών.

1992: Η ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» παίρνει το Α΄ Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου

"Κλασική μουσική από τη Συμφωνική Ορχήστρα"


Την Τετάρτη 26/1 Ώρα έναρξης: 20.30 στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων (Τιμοκρέοντος 6Α - Νέος Κόσμος), με ελεύθερη είσοδο

Η Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα θα δώσει συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Haydn, Smetana, Liszt. Σολίστ: Κώστας Δεστούνης, πιάνο

Δήμος Ψυχικού-Φιλοθέης


Την Τετάρτη 26/1 στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου ενημέρωση με θέμα «Πράσινη Ανάπτυξη». Η είσοδος είναι ελεύθερη

O Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού ανταποκρίνεται στην πρόκληση της Πράσινης Ανάπτυξης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σε συνεργασία με μηχανικούς, ειδικούς επιστήμονες και οικονομολόγους καλεί για ενημέρωση τους δημότες για τις εξελίξεις, αλλά και για το πώς οι ίδιοι μπορούν να εκμεταλλευτούν όλες τις νέες τεχνολογίες στα σπίτια και τη ζωή τους, ώστε να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Οι παρευρισκόμενοι θα μάθουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην εκμετάλλευση της ηλιακής, αιολικής και γεωθερμικής ενέργειας.
Θα περιγραφεί σε βάθος η πιο προσιτή και εφαρμόσιμη σε οικιακές εγκαταστάσεις τεχνολογία των φωτοβολταϊκών που γνωρίζει σήμερα μεγάλη ανάπτυξη και πώς μπορούμε να ωφεληθούμε οικονομικά από αυτά.

Τέλος, θα μάθουν πως μπορούν να «πρασινίσουν» τις ταράτσες και τις βεράντες τους, παράγοντας μάλιστα οι ίδιοι τα... λαχανικά για το τραπέζι τους.

Νέα 48ωρη απεργία σε ΟΣΕ, Προαστιακό


Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τελικά για άλλο ένα 48ωρο τα τρένα του ΟΣΕ, λόγω της νέας απεργίας που εξήγγειλαν οι μηχανοδηγοί για την Τετάρτη και Πέμπτη 26 και 27/1, παρότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ΠΟΣ ανέστειλε τις κινητοποιήσεις

Έτσι την Τετάρτη και την Πέμπτη δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο των τρένων και του Προαστιακού. Εξαιρούνται τα διεθνή δρομολόγια 334, 335, 336, 337, 460, 461, τα οποία καταργούνται μεν στην ελληνική διαδρομή τους, αλλά οι επιβάτες τους θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με λεωφορεία.

Επίσης, την Παρασκευή καταργούνται τα δρομολόγια 613 στη διαδρομή Δίκαια - Αλεξανδρούπολη και 734 στη διαδρομή Φλώρινα - Έδεσσα, καθώς και τα δρομολόγια 444 & 445.

Το Μετρό θα λειτουργήσει κανονικά και στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο, καθώς η διαχείριση του δικτύου δεν γίνεται από τους μηχανοδηγούς
.

Υποψηφιότητες για Όσκαρ


Ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Με δώδεκα υποψηφιότητες Ο Λόγος του Βασιλιά καθοδηγεί την κούρσα των Όσκαρ, ενώ ακολουθεί το Αληθινό Θράσος των αδελφών Κοέν με δέκα υποψηφιότητες και τα Inception και Social Network με οκτώ.

Στην πεντάδα για το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας είναι, εκτός από την ελληνική συμμετοχή, υποψήφια τα: Biutiful (Μεξικό), In a Better World (Δανία), Incendies (Καναδάς), Outside the Law (Αλγερία).

Στην κατηγορία καλύτερης ταινίας υποψήφια είναι τα: Μαύρος Κύκνος, The Fighter, Inception, Τα Παιδιά είναι Εντάξει, Ο Λόγος του Βασιλιά, 127 Ώρες, The Social Network, Toy Story 3, Αληθινό Θράσος, Winter's Bone.

Υποψήφιοι για Α΄Ανδρικού Ρόλου: Κόλιν Φερθ, Τζεφ Μπρίτζες, Τζέσε Αϊζενμπεργκ (The Social Network), Τζέιμς Φράνκο (127 Ώρες), Χαβιέρ Μπαρδέμ (Biutiful).

Ανέτ Μπένινγκ (Τα Παιδιά είναι Εντάξει), Νικόλ Κίντμαν (Rabbit Hole), Τζένιφερ Λόρενς (Winter's Bone), Νάταλι Πόρτμαν (Μαύρος Κύκνος) και Μισέλ Ουίλιαμς (Blue Valentine) διεκδικούν το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας διεκδικούν οι: Ντάρεν Αρονόφσκι (Μαύρος Κύκνος), Ντέιβιντ Ο' Ράσελ (The Fighter), Τομ Χούπερ (Ο Λόγος του Βασιλιά), Ντέιβιντ Φίντσερ (The Social Network), Τζόελ και Ίθαν Κοέν (Αληθινό Θράσος).

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

25/1/2011

Ανατολή ηλίου 7:35
Δύση ηλίου 17:40
Πανσέληνος: Σε 23 ημέρες

+Γρηγορίου του Θεολόγου, Αυξεντίου νεομ. Μαργαρίτα
Γιορτάζουν: Γρηγόρης, Γρηγορία, Αυξέντιος, Μαργαρίτα

Καιρός


Γενικά: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις πρωινές ώρες την Κρήτη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, σε ημιορεινές κεντρικές και βόρειες περιοχές και στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, χιονόνερο στα βόρεια και λίγα χιόνια στα ορεινά. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5-7 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε πτώση.

Αττική
Αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα βροχών
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις μεταβλητοί, με ένταση 4 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 5-9 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 26/1
Νεφώσεις και βροχές ή καταιγίδες στο Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός στα ηπειρωτικά που κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

Γρηγόριος, ο Θεολόγος


Εκοιμήθη στις 25 Ιανουαρίου 390

Γεννήθηκε το 329 στην Καππαδοκία σε μια κωμόπολη κοντά στην Ναζιανζό και γι αυτό και λέγεται και Ναζιανζηνός Η πνευματική του καλλιέργεια ήταν εξαιρετική. Σπούδασε στα ονομαστότερα πνευματικά κέντρα της εποχής εκείνης, στην Καισάρεια, στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα, όπου είχε συσπουδαστή τον Μ. Βασίλειο.

Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, γύρισε στην πατρίδα του, βαπτίστηκε χριστιανός και έφυγε στην έρημο, όπου έγινε μοναχός, έχοντας σαν συνασκητή πάλι τον Μ. Βασίλειο, για να εφαρμόσουν στην ζωή και στην πράξη ότι διδάχτηκαν. Αλλά ύστερα από ένα μήνυμα του γέρου πατέρα του, για να τον βοηθήσει στο ποιμαντικό του έργο, ξαναγύρισε στην πατρίδα του, όπου κατ’ απαίτηση των πιστών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος.

Αργότερα και παρά την θέλησή του ο Μ. Βασίλειος που ήταν επίσκοπος στην Καισάρεια της Καπαδοκίας, τον χειροτόνησε επίσκοπο στην μικρή πόλη της επαρχίας του, Σάσιμα. Ο Γρηγόριος μετά τον θάνατο του πατέρα του προτίμησε να ασκητέψει και πάλι.

Ήταν όμως γνωστός για την αρετή του, την θεολογική του σοφία και για τα ορθόδοξα φρονήματά του και οι χριστιανοί στην Κωνσταντινούπολη τον κάλεσαν για να αγωνιστεί κατά του Αρειανισμού. Για τους πέντε λόγους που εκφώνησε εκείνη την εποχή, στον μικρό ναό της Αγίας Αναστασίας, θα επονομαστεί Θεολόγος.

Το 380 ο Γρηγόριος έγινε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και την επόμενη χρονιά πρόεδρος της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Γρηγόριος όμως ήταν άνθρωπος γαλήνιος και ειρηνικός και επειδή παρουσιάστηκε αντίδραση στην Σύνοδο, υπέβαλε την παραίτησή του από τον Πατριαρχικό θρόνο, αποχαιρέτησε μ’ ένα ωραίο λόγο (συνταχτήριο) τους επισκόπους, τον κλήρο και τον λαό και πήγε να μείνει οριστικά στην έρημο, ασκητεύοντας ως το τέλος της ζωής του.

Η εκκλησία τον κατέταξε μεταξύ των αγίων και εορτάζει την μνήμη του στις 25 Ιανουαρίου, καθώς και στις 30 του ιδίου μηνός, μαζί με την μνήμη των άλλων δυο Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου και του Ιωάννου Χρυσοστόμου.

1925: Γεννήθηκε ο Γιώργος Ζαμπέτας


Γεννήθηκε στο Μεταξουργείο, με καταγωγή από την Κύθνο και ήταν το τέταρτο από τα εφτά παιδιά του Μιχάλη και της Μαρίκας Ζαμπέτα, που έμεναν στον Αι-Γιώργη στην Ακαδημία Πλάτωνος. Εκεί στην οδό Ναυπλίου, πήγε στο δημοτικό και από τα επτά του σχεδόν χρόνια αρχίζει η σχέση του με την μουσική, καθώς κερδίζει σ’ ένα μουσικό σχολικό διαγωνισμό. Αργότερα στην οδό Λένορμαν, σ’ ένα μπαρμπέρικο που είχε ο πατέρας του, γρατσουνάει το μπουζούκι του προσπαθώντας να κάνει το ντέρτι του επάγγελμα για ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Η γνωριμία του με τον Βασίλη Τσιτσάνη το 1938, θα αποτελέσει το έναυσμα της μεγάλης καλλιτεχνικής του πορείας.

1833: Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος διορίζεται από την αντιβασιλεία υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος

1836: Θεμελιώνεται το κτίριο των Ανακτόρων.
Κτίστηκε στον λόφο της Μπουμπουνίστρας σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Γκέρτνερ. Πρόκειται για το σημερινό κτίριο της Βουλής

1882: Γεννήθηκε η Βρετανίδα συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ

1897: Η Κρήτη επικυρώνει ψήφισμα που κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα

1919: Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών, πρόδρομος του ΟΗΕ
Ιδρύθηκε με πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ Ουϊλσον, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, με στόχο την ένωση των φιλειρηνικών κρατών, για την διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων, στους τομείς της υγείας, της εργασίας, της μόρφωσης κλπ. Έδρα της ήταν η Γενεύη.

1938: Μονογραφείται η τελική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Γερμανικής εταιρείας Telefunken για την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.

1949: Λαμβάνει χώρα η πρώτη τελετή απονομής των τηλεοπτικών βραβείων ΕΜΜΥ

1985: Πέθανε στην Αθήνα, ο Ηλίας Ηλιού από επιπλοκές του διαβήτη. Υπήρξε δικηγόρος, βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ).

Πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο της Μόσχας


Τριάντα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν (εκ των οποίων 20 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση) από την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο, της Μόσχας.

Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στον χώρο παραλαβής των αποσκευών της αίθουσας αφίξεων διεθνών πτήσεων. Οι αρχές εκτιμούν ότι έχουν βρει το κεφάλι του βομβιστή, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Αστυνομική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ότι στον χώρο όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρέθηκε το κεφάλι ενός άνδρα "αραβικής εμφάνισης", ηλικίας 30-35 ετών. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη.

Τρεις ξένοι, μεταξύ των οποίων ένας Βρετανός υπήκοος, περιλαμβάνονται στα θύματα ενώ πολλοί άλλοι ξένοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει, νωρίτερα, ότι οι αρχές θεωρούσαν πως ο βομβιστής προερχόταν από την περιοχή του βορείου Καυκάσου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2ο Συνέδριο «Παιδειατροφή»


Απλός, Υγιεινός και Οικονομικός τρόπος Διατροφής

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25/1 από τις 09:30-15:00 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βας. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα) και η είσοδος είναι δωρεάν και ανοιχτή για το κοινό.

Στόχος του Συνεδρίου είναι πρώτον να γίνει ένας απολογισμός της εξέλιξης του προγράμματος σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τη χρονιά που μας πέρασε και δεύτερον να αναλυθεί το πολύ επίκαιρο θέμα Διατροφή και Οικονομία.

Στο Συνέδριο έχουν καλεστεί να συμμετάσχουν επαγγελματίες υγείας, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη του κλάδου της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και απλοί πολίτες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

24/1/ 2011

Ανατολή ηλίου 7:36
Δύση ηλίου 17:39
Πανσέληνος: Σε 25 ημέρες
4η Εβδομάδα

Ξένης οσίας, Ζωσιμά οσίου, Βαβύλα ιερομάρτυρος
Γιορτάζουν: Ξένη, Φίλωνας

Ενημέρωση

Κλειστά τα φαρμακεία στον Πειραιά

Αρχίζει η διάθεση των καρτών απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ

5ωρη στάση εργασίας από τις 11:00- 16:00 θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, λόγω γενικής συνέλευσης.

Καιρός


Γενικά: Στη δυτική Ελλάδα , τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες . Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι δυτικοί 3 -5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες
Οι άνεμοι από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς, με ένταση 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 9-13 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 25/1
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και νότια, κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα δυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

1924: Η Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας μετονομάζεται σε Λένιγκραντ


Κτίστηκε στις όχθες του ποταμού Νέδα, στο σημείο που εκβάλλει στην Βαλτική Θάλασσα, το 1703 από τον Μέγα Πέτρο ονομάστηκε δε από το όνομά του Πέτερμπουργκ και αποτελούσε την πρωτεύουσα των Τσάρων. Θεωρείται μια από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου. Στην εκβολή του Νέδα δημιουργούνται πολλοί βραχίονες, που περνούν μέσα από την πόλη, ενώνονται με διώρυγες και σχηματίζουν νησίδες. Τα διάφορα τμήματα της πόλης συνδέονται με 197 γραφικότατες γέφυρες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι «λευκές νύχτες» του Ιουνίου. Λόγω της θέσεώς της, πολύ κοντά στον Αρκτικό κύκλο, δημιουργείται ένα φαινόμενο τις νύχτες εκείνες, κατά το οποίο φαίνεται σαν μην σκοτεινιάζει. Η ονομασία της πόλης ακολούθησε και την πολιτική κατάσταση της χώρας. Το 1914 κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, μετονομάστηκε από Πέτερμπουργκ σε Πέτρογκραντ, καθώς θύμισε Γερμανία, με την οποία η Ρωσία εκείνη την εποχή ήταν αντίπαλες.. Το 1924 μετά τον θάνατο του Λένιν ονομάστηκε Λένιγκραντ και ξαναπήρε την πρώτη της ονομασία τον Ιούνιο του 1991.

41: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Γάϊος Καίσαρας Γερμανικός, γνωστότερος ως Καλιγούλας, Ρωμαίος αυτοκράτορας

1827: Μοίρα του ελληνικού στόλου υπό τις διαταγές του Βρετανού ναυάρχου Φραγκίσκου Άστιγγα, αποβιβάζεται στο Πασαλιμάνι και καταλαμβάνει τον Πειραιά

1837: Ψηφίζεται στην Ελλάδα, ο πρώτος κώδικας οδικής κυκλοφορίας

1935: Η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τέμενος σε μουσείο

1935: Κυκλοφορεί η πρώτη μπύρα σε κουτάκι
Από την δεκαετία του ’30 αναπτύχθηκε η τεχνολογία κονσερβοποίησης υγρών. Αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά συσκευάζονται σε τενεκεδένια κουτάκια σε σχήμα μπουκαλιού και κλείνουν με φελλό. Στις 24 Ιανουαρίου του 1935 κυκλοφορεί στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, το πρώτο κυλινδρικό κουτάκι μπύρας, από την αμερικανική εταιρεία Kruger Brewing

1963: Ο διάδοχος του Ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνος, αρραβωνιάζεται με την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία. Η Άννα Μαρία ήταν η τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου και της βασίλισσας Ίγκριντ.

1965: Πέθανε ο Ουίνστων Τσόρτσιλ, Βρετανός πρωθυπουργός
Γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1874. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Μεγάλης
Βρετανίας κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, συντελώντας στην νίκη των συμμάχων. Γι αυτό και επονομάστηκε πατέρας της νίκης. Ιστορική έμεινε η χειρονομία του, υψώνοντας τα 2 δάχτυλα του σε σχήμα V υπονοώντας την νίκη (Victory). Εκτός από πολιτικός υπήρξε και συγγραφέας, τιμήθηκε μάλιστα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1953.

1982: Ανοιχτός πόλεμος Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον πολιτικό γάμο

Αυξήσεις στα διόδια


Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 24 προς Τρίτη 25/1 θα ισχύσουν οι νέες αυξημένες τιμές στα διόδια που είχαν ανακοινώσει στις αρχές του μήνα οι εταιρείες παραχώρησης που κατασκευάζουν τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. Συγκεκριμένα:

Στο δρόμο Κόρινθος – Καλαμάτα:
- Στο Σπαθοβούνι τα δίκυκλα θα πληρώνουν 1,70 ευρώ, τα ΙΧ 2,40 ευρώ, τα μεσαία φορτηγά 6,20 ευρώ και τα μεγάλα 8,70 ευρώ.
- Στην Νεστάνη οι τιμές θα είναι αντίστοιχα 1,60, 2,30, 5,90 και 8,20
- Στην Ασέα οι τιμές θα είναι 1,30, 1,90, 4,80 και 6,70.
- Στα διόδια της Ελευσίνας τα δίκυκλα θα πληρώνουν 2,20 τα ΙΧ 3,10 τα μεσαία φορτηγά 7,90 και τα μεγάλα φορτηγά 11.
Οι τιμές στα διόδια του Ισθμού στο ρεύμα προς Αθήνα, στα διόδια του Ζευγολατιού στο ρεύμα προς Πάτρα και το Ρίο, στο ρεύμα προς Αθήνα:τα δίκυκλα 2,20 ευρώ, τα ΙΧ 3,10 ευρώ, τα μεσαία φορτηγά 7,90 ευρώ, τα μεγάλα φορτηγά 11 ευρώ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από τη Δευτέρα 24/1 και μέχρι νεωτέρας, αναστέλλεται η κυκλοφορία των δρομολογίων 1350, 1351, 1352, 1353 μεταξύ Πύργου - Καλαμάτας - Πύργου.

Κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ


Αρχίζει τη Δευτέρα 24/1 η διάθεση των ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών για το 2011. Συγκεκριμένα:

1) Ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών, αξίας 450 ευρώ, όπου ο επιβάτης θα μπορεί να μετακινείται με όλα τα ΜΜΜ, δηλαδή με τα Λεωφορεία, τα Τρόλεϊ, το Τραμ, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, το Μετρό μέχρι το σταθμό Κορωπί και τον Προαστιακό (στο τμήμα της γραμμής του Μαγούλα - Πειραιάς - Κορωπί).

2) Κάρτα απεριορίστων διαδρομών για Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ αξίας 200 ευρώ. Εξαιρούνται οι γραμμές express του Αεροδρομίου και το τμήμα Βάρκιζα - Σαρωνίδα της γραμμής Ε22).

Η παραλαβή των καρτών γίνεται από τα εκδοτήρια της Ομόνοιας, του Συντάγματος και του Πειραιά.