Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

30/11/ 2010

Ανατολή ηλίου 7:21
Δύση ηλίου 17:06
Πανσέληνος: Σε 20 ημέρες

+ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ
Γιορτάζουν: Ανδρέας, Ανδριάνα, Ανδρούλα

Η Ατζέντα της Τρίτης

Στο κέντρο της Αθήνας σήμερα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο

Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών την Τρίτη 30 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων – Αίθουσα «Φ. Κόντογλου» (Ακαδημίας 50).
Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ.-7.00μ.μ.

Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές:
Δήμος Αθηναίων (Παγκράτι, Ν. Φιλοθέη, Κυψέλη, Κεραμεικός, Βοτανικός, Αμπελόκηποι), Δήμος Αγ. Αναργύρων (Ανάκασα), Δήμος Αγ. Παρασκευής (Κοντόπευκο), Δήμος Αιγάλεω (Νταμαράκια), Δήμος Αλίμου (Σούλι, Άλιμος), Δήμος Αμαρουσίου, Δήμος Βύρωνα (Καρέας),
Δήμος Γαλατσίου, Δήμος Γλυφάδας (Τερψιθέα, Άνω Γλυφάδα), Δήμος Ηλιούπολης, Δήμος Ηρακλείου (Αν. Ψαλίδι), Δήμος Καισαριανής, Δήμος Καλλιθέας (Τζιτζιφιές, Αγ. Ελεούσα), Δήμος Κηφισιάς (Ν. Κηφισιά), Δήμος Μοσχάτου, Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας (Πολυκ. Ν. Φιλ/φείας, Ν. Φιλ/φεια), Δήμος Πειραιά (Πηγάδα, Καστέλα), Δήμος Περιστερίου (Χρυσούπολη), Δήμος Ταύρου, Δήμος Χαλανδρίου

Αγορές Βιοκαλλιεργητών:
Κορυδαλλός, Πλατεία Ελευθερίας 2.30-5.30 μ.μ.
Νέο Ηράκλειο, Ελ. Βενιζέλου 2.30-5.30 μ.μ.
Παλαιό Ψυχικό, Πλατεία Αρσακείου 14:00-17:30

Καιρός


Γενικά: .Στα δυτικά και βόρεια συννεφιά κατά διαστήματα αυξημένη με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά από το απόγευμα. Ευνοϊκές συνθήκες για μεταφορά σκόνης. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4-6 και από το βράδυ στο Β. Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες
Οι άνεμοι ασθενείς από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-4 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-21 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 1/12
Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με βροχές και καταιγίδες στα βορειοδυτικά της χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες. Ευνοείται η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

1900: Πέθανε ο Ιρλανδός λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας Όσκαρ Ουάϊλντ


Ο Oscar Fingal Wilde γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1954 στην Ιρλανδία και έζησε στο τέλος της βικτωριανής εποχής. Με την πρωτοτυπία του, την δεικτική του σάτιρα, αλλά και τις ερωτικές επιλογές του, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην εποχή του. Ήρθε σε αντίθεση με την κρατούσα κατάσταση, διώχτηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση και καταναγκαστικά έργα, κατά την περίοδο 1895-1897 για λόγους ηθικής. Πολλά από τα έργα του έχουν στοιχεία αυτοβιογραφικά και μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του κατά την διάρκεια της δίκης του. Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: «Poems»(1881), «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας και άλλα παραμύθια» «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέϋ» (1891), «Η βεντάλια της λαίδης Ουίντερμηρ (1892), «Μια γυναίκα χωρίς σημασία» (1893), «Ένας ιδανικός σύζυγος» (1895), «Η μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιγκ» (1898), «De Profundis» (1905) κά
Πέθανε στις 30 Νοεμβρίου του 1900 στο Παρίσι, από μηνιγγίτιδα κατά την επικρατέστερη άποψη. Πριν πεθάνει ασπάστηκε τον καθολικισμό.

1903: Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος δημοσιεύει στο λογοτεχνικό περιοδικό «Παναθήναια», το ιστορικό άρθρο του «Ένας ποιητής» για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, με το οποίο ο Αλεξανδρινός ποιητής γίνεται γνωστός στο ελληνικό κοινό.

1903: Η Θεσσαλονίκη αποκτά την πρώτη της μόνιμη κινηματογραφική αίθουσα τα «Ολύμπια», ιδιοκτησίας Ιμπροχώρη και Λάϊτμερ

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φοράνε κοντές φούστες στις εξόδους τους.

1938: Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι θα παρέχει πλήρη ιατρική περίθαλψη στους σφαλισμένους του.

1958: Υποβάλλεται στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή η μελέτη για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας.

1979: Κυκλοφορεί στην μεγάλη Βρετανία το άλμπουμ των Pink Floyd “The Wall”.

Ενημέρωση


Σε 48ωρη απεργία προχωρούν την Τρίτη 30/11 και την Τετάρτη 1/11 οι γιατροί του ΙΚΑ και οι υγειονομικές μονάδες του Ιδρύματος θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Την κινητοποίηση στηρίζει η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), καλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία.

Σε 24ωρη απεργία από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης, προχωρούν οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, όπως αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια και οι ομοσπονδίες του κλάδου. Στις 11:00 πμ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Νέα 48ωρη απεργία από τις 6:00 πμ της Τρίτης 30/11 έως τις 6:00 της Πέμπτης 2/12 αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά οχηματαγωγά, τα μεσογειακά φορτηγά και τα ακτοπλοϊκά φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης ανακοίνωσε την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών


Την απαγόρευση μπιμπερό που περιέχουν δισφαινόλη Α, μια αμφιλεγόμενη χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών δοχείων για τρόφιμα, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2011.Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπάρχουν φόβοι ότι το συγκεκριμένο χημικό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ανοσολογική απόκριση των μικρών παιδιών.

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 29/11/2010

Πτωτικά κινήθηκε το ΧΑ κατά την σημερινή συνεδρίαση καταγράφοντας σημαντικές απώλειες

Γενικός Δείκτης 1411,39 μον -1,76 %
Τζίρος 94.954.343 εκατ. ευρώ

Μετοχές
Ανοδικές 65
Πτωτικές 111
Αμετάβλητες 50

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

29/11/2010

Ανατολή ηλίου 7:20
Δύση ηλίου 17:06
Πανσέληνος: Σε 21 ημέρες
48η Εβδομάδα

Γιορτάζουν: Φαίδρα, Φαίδρος

Η Ατζέντα της Δευτέρας

Στο κέντρο της Αθήνας σήμερα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές:
Δήμος Αθηναίων (Πατήσια, Λεύκα, Κολοκυνθού, Γούβα), Δήμος Αγ. Βαρβάρας, Δήμος Αγ. Δημητρίου(Λιδωρίκι), Δήμος Αγ. Παρασκευής (Τσακός), Δήμος Αιγάλεω (Άνω Λιούμη, Αναγέννηση), Δήμος Γλυφάδας (Πυρνάρι), Δήμος Ζωγράφου, Δήμος Ιλίου (Παλατιανή, Ίλιον, Ν. Λιόσια), Δήμος Καλλιθέας, Δήμος Κερατσινίου (Αμφιάλη), Δήμος Κορυδαλλού (Άγ. Στυλιανός), Δήμος Ν. Ερυθραίας, Δήμος Ν. Ιωνίας (Καλογρέζα), Δήμος Νίκαιας (Οσία Ξένη), Δήμος Πειραιά (Ν. Φάληρο), Δήμος Περάματος, Δήμος Περιστερίου (Άσπρα Χώματα, Αγ. Τριάδα), Δήμος Πετρούπολης Άσπρα Χώματα), Δήμος Χολαργού, Δήμος Ψυχικού (Ν. Ψυχικό).

Αγορές Βιοκαλλιεργητών:
Χαϊδαρίου, όπισθεν νέου Δημαρχείου 2.30-5.30 μ.μ.
Kηφισιάς, Χ. Τρικούπη τέλος 2.30-5.30 μ.μ.
Νέας Σμύρνης, Ιωσηφόγλειο Ίδρυμα (παρ. Λ.Συγγρού) 2.30-5.30 μ.μ.

Καιρός


Γενικά: Στα δυτικά νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις με σποραδικές βροχές. Άνεμοι νότιοι θυελλώδεις με εξασθένιση από το βράδυ. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες
Οι άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί 4- 5 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ, με εξασθένιση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-22 βαθμούς

Πρόγνωση για Τρίτη 30/11
Στη δυτική και βόρεια Ελλάδα νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη μεταφορά σκόνης. Άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4-6 και από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ . Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

Εμμανουήλ Ξάνθος, από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας


Ο Εμμανουήλ Ξάνθος γεννήθηκε το 1772 στην Πάτμο, όπου και σπούδασε στην Πατμιάδα Σχολή. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στην Τεργέστη και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Από το 1810 εργάστηκε στην Οδησσό ως υπάλληλος του εμπορικού οίκου Β. Ξένη. Λόγω της δουλειάς του ταξίδευε σ’ όλη την Ελλάδα, όπου είδε την άθλια κατάσταση του ελληνικού λαού κάτω από τον τουρκικό ζυγό και αποφάσισε να δουλέψει για την απελευθέρωση του Γένους.

Για τον σκοπό αυτό ίδρυσαν το 1814 μαζί με τον Σκουφά και τον Τσακάλωφ την Φιλική Εταιρεία. Ήταν εύγλωττος, πειστικότατος και του ανέθεσαν τις πιο δύσκολες αποστολές. Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, στις παραδουνάβιες χώρες κατηχώντας πολλά σημαντικά πρόσωπα στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας.

Το 1920 έφτασε μέχρι την Μόσχα, και παρουσιάστηκε στον Ιωάννη Καποδίστρια, τότε υφυπουργό των εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας, όπου σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής της Φιλικής Εταιρείας του ζήτησε να αναλάβει την ανώτατη αρχηγία της. Ύστερα από την άρνησή του και σύμφωνα με την υπόδειξή του ο Ξάνθος απευθύνθηκε στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που δέχθηκε να γίνει αρχηγός, κρατώντας τον κοντά του σαν σύμβουλο και βοηθό του.

Με την έναρξη του αγώνα, προετοίμασε με τον Υψηλάντη την επανάσταση στις παραδουνάβιες χώρες και μετά την αποτυχία του κινήματος στην Βλαχία, τον Ιούνιο του 1923 κατέβηκε στην Πελοπόννησο και στάθηκε στο πλευρό του Δημήτριου Υψηλάντη, παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες.

Οι αγώνες του δεν εκτιμήθηκαν, καθώς κατηγορήθηκε ότι είχε καταχραστεί χρήματα του Αγώνα και έτσι αποσύρθηκε στο Βουκουρέστι όπου ζούσε στην αφάνεια. Ξαναγύρισε το 1837 στην Αθήνα, απολογούμενος για την ασύστατη κατηγορία.

Η Άνώτατη Επιτροπή Αγώνα, δέχθηκε τις εξηγήσεις του και τον κατέταξε «εις την εξαίρετον και ανωτάτην πάσης τάξεως θέσιν» αναθέτοντας στο έθνος την αμοιβή του. Τέτοια αμοιβή όμως δεν του δόθηκε ποτέ και έζησε στην Αθήνα παραγκωνισμένος και φτωχός μέχρι τον θάνατό του στις 29 Νοεμβρίου 1851.

1924: Πέθανε ο Ιταλός συνθέτης Ιάκωβος Πουτσίνι (Giacomo Puccini)


Γεννήθηκε στην πόλη Λούκα της Ιταλίας στις 22 Νοεμβρίου του 1858 καταγόμενος από οικογένεια μουσικών. Σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο στο Μουσικό Ινστιτούτο Πατσίνι και στο Ωδείο του Μιλάνου. Υπήρξε από τους δημιουργούς της λεγόμενης ρεαλιστικής ιταλικής τεχνοτροπίας της μουσικής. Ακολούθησε την παράδοση του παλιού λυρικού θεάτρου κι έγραψε πολλά μελοδράματα, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Τα σπουδαιότερα είναι: «Μανόν Λεσκό», «Έντγκαρ», «Μποέμ»,«Τόσκα», Μαντάμ Μπατερφάϊ», «Τρίπτυχο», «Τουραντό» που την άφησε μισοτελειωμένη και άλλα. Πέθανε στο Βέλγιο από επιπλοκές στην καρδιά κατά τη διάρκεια εγχείρησης.

1899: Ο Ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπελ, ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα

1906: Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Lancia από τον ραλίστα και μηχανικό Βιτσέντσο Λάντσια.

1963: Οι Beatles κυκλοφορούν την επιτυχία τους “I want to hold your hand”

1964: Σημειώνεται φονική έκρηξη στον χώρο της γέφυρας του Γοργοπόταμου, πιθανόν από εγκαταλελειμμένη νάρκη από τον πόλεμο, κατά την διάρκεια της 22ης εορταστικής εκδήλωσης από την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας, που έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 13 και των σοβαρό τραυματισμό 51 ατόμων.

1975: Ο Μπιλ Γκέϊτς και ο Πολ Άλεν, ονομάζουν την νέα εταιρεία που ιδρύουν Microsoft (Microcomputer Software)

2001: Πέθανε ο Βρετανός κιθαρίστας, μέλος των Beatles, Τζορτζ Χάρισον

«Έφυγε» Γιώργος Φούντας


Το «σκληρό παλικάρι» του ελληνικού σινεμά άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το απόγευμα

Γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδος, στην Φωκίδα.
Γύρω στα 1942 όταν τον βλέπει ο Γιώργος Τζαβέλας, του προτείνει να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Ακολούθως σπουδάζει υποκριτική στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών και δυο χρόνια αργότερα πρωτοεμφανίστηκε ταυτόχρονα στο θέατρο στο “Νυφιάτικο τραγούδι” και στον κινηματογράφο στην ταινία “Τα Χειροκροτήματα”.

Άλλες ταινίες: “Στέλλα” (1955), “Μαγική πόλη” (1955), “Το Κορίτσι με τα Μαύρα” (1956), “Γερακίνα” (1958), “Ποτέ την Κυριακή” (1960), “Πόθοι στα Στάχυα” (1960), “Τα κόκκινα Φανάρια” (1963), “Αμέρικα Αμέρικα” (1963), “Αλέξης Ζορμπάς” (1964), “Το Κορίτσι της Κυριακής” (1964), “Πυρετός στην Άσφαλτο” (1967), “Πολύ αργά για Δάκρυα” (1968), “17 Σφαίρες για έναν Άγγελο” (1981), “Το κορίτσι της Μάνη”ς (1986), “Λεβέντες της Θάλασσας” (1997).

Χαρακτηριστική έμεινε η ατάκα του στην Μελίνα Μερκούρη από την ταινία “Στέλλα”: «Φύγε Στέλλα, κρατάω μαχαίρι!».
Συμμετείχε ακόμα σε τηλεοπτικές σειρές: “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” (1975), “Γαλήνη” (1976), “Κούρσα του θανάτου” (1982), “Γόβα στιλέτο” (1993) κ ά
Τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στις ταινίες « Με την λάμψη στα μάτια» και «Πυρετός στην άσφαλτο το 1966 και 1967 αντίστοιχα.

Ήταν παντρεμένος με την χορεύτρια Χρυσούλα Ζώκα και είχαν ένα γιο, τον Πάνο. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και εδώ και μια βδομάδα η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και νοσηλευόταν στην εντατική. Η κηδεία του θα γίνει από το Α' νεκροταφείο Αθηνών στις 11:00 το πρωί της Τρίτης.

Πολιτιστική Ατζέντα


Την Δευτέρα 29/11 στις 20.30 και ελεύθερη είσοδο στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων, Συναυλία με τη Μικτή Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, υπό την διεύθυνση του Σταύρου Μπερή

Η Θεατρική Ομάδα Ψυχικού στις 20:00 παρουσιάζει στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Πλατεία Σολωμού Ψυχικού) «Το κλουβί με τις τρελές», όπως βιντεοσκοπήθηκε από τις περσινές παραστάσεις. Είσοδος ελεύθερη

Φεστιβάλ Γεωσυναντήσεις


Το «Φεστιβάλ Γεωσυναντήσεις» που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Επιτροπής UNESCO, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εστιάζει στις σχέσεις του Ανθρώπου και του Πλανήτη μας, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες: διαλέξεις καταξιωμένων επιστημόνων, τον «Κήπο των Αισθήσεων», για να ανακαλύψουμε θησαυρούς της Ελληνικής βιοποικιλότητας, συναντήσεις με ερευνητές και συγγραφείς, προβολές ταινιών, παιδικά βιωματικά εργαστήρια, μια έκθεση φωτογραφίας του Gilles Mermet με τίτλο «Το μεγαλείο της Φύσης, Φυτά και Έντομα».

Η επίσημη τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1/12/2010 και ώρα 20:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Jacques-Yves Cousteau.

Oι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από 29/11 - 8/12/2010 στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο Γαία και στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Πατάκη

Ομιλία – Συζήτηση με θέμα «Aidς: Από τους τρόπους μετάδοσης στις κοινωνικές διαστάσεις».


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Νέας Σμύρνης διοργανώνει τη Δευτέρα 29/11, στις 7.00 μ.μ,. Ομιλία – Συζήτηση με θέμα «Aidς: Από τους τρόπους μετάδοσης στις κοινωνικές διαστάσεις».

Εισηγητής θα είναι ο Παναγιώτης Δαμάσκος, Κοινωνιολόγος Υγείας – Υπεύθυνος Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Ψυχοθεραπευτικών Παρεμβάσεων του Τμήματος Παρεμβάσεων στην Κοινότητα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, ενώ σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ν. Σμύρνης κ. Θεόδωρος Καστόρης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

28/11/2010

Ανατολή ηλίου 7:19
Δύση ηλίου 17:07
Πανσέληνος: Σε 22 ημέρες

+ ΙΓ΄ ΛΟΥΚΑ Στεφάνου ομολ., Ειρηνάρχου μαρτ.
Γιορτάζει: Ειρήναρχος

Η Ατζέντα της Κυριακής


Ξεναγήσεις: Ώρα 10:30
- Αρχαιολογικό Μουσείο- Συλλογή Χάλκινων: Συνάντηση στην είσοδο του Μουσείου επί της οδού Πατησίων
- Κεραμεικός: Συνάντηση στην είσοδο επί της οδού Ερμού 148
- Μουσείο Μπενάκη- Βυζαντινά- Εκκλησιαστική Τέχνη: Συνάντηση στην είσοδο επί της οδού Κουμπάρη 1 (από τον κήπο)
- Μνημεία Πλάκας (Αλήκοκο - Ριζόκα- στρο - Αναφιώτικα) : Συνάντηση Πλατεία Φιλόμουσου Εταιρείας οδού Κυδαθηναίων, Πλάκα

Με αχνιστό καφέ και γλυκίσματα οι Σοροπτιμίστριες του Ψυχικού σας περιμένουν στο Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ τους, που θα δώσει χαρά και θα ενισχύσει την «Κιβωτό του Κόσμου» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Πλατεία Σολωμού, Ψυχικού), από τις 10:30 έως τις 16:00 το απόγευμα

Στις 6 μ.μ., λούμπεν ποδηλατοβόλτα στο Πεδίον του Άρεως

Ποιητική βραδιά του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμαρουσίου «Η Κασταλία» με τίτλο «Ο Γιώργος Σεφέρης και η Ελλάδα- Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου (Βασ Σοφίας 85). Είσοδος Ελεύθερη.

Καιρός


Γενικά: Βελτιωμένος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές το πρωί στα βορειοανατολικά και το βράδυ στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4- 6 μποφόρ και στο Αιγαίο από το απόγευμα 7 - 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Αττική
Αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες.
Οι άνεμοι νότιοι 3-5 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-23 βαθμούς

Πρόγνωση για Δευτέρα 29/11
Στη δυτική Ελλάδα νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά καταιγίδες. Βελτίωση από το μεσημέρι. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο κατά περιόδους νεφώσεις με λίγες σποραδικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 5- 7 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

Λορέντζος Μαβίλης


«Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δεν λάμπει.
Α! πως στο φως σου λαχταρούν οι θάλασσες και οι κάμποι…»

Ο Λορέντζος Μαβίλης γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1860 στην Ιθάκη, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του Παύλος, ως πρόεδρος των δικαστηρίων της Ιονίου Πολιτείας Η καταγωγή του ήταν από την Κέρκυρα, στην οποία πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και πήρε την πρώτη του μόρφωση.

Φοίτησε μόνο για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε από το 1879 στην Γερμανία, όπου παρέμεινε 14 χρόνια, κάνοντας ευρύτερες εγκυκλοπαιδικές σπουδές. Το 1890 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Έργαγκεν της Βαυαρίας. Ήταν ακόμα ικανός συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων και πήρε μέρος σε πολλά τουρνουά σκακιού αποκτώντας διεθνή φήμη.

Πολύ νέος ασχολήθηκε με την ποίηση και καλλιέργησε το λυρικό σονέτο.
Δημοτικιστής και οπαδός της Σολομωνικής σχολής δημοσιεύει τα πρώτα του σονέτα στο περιοδικό «Τέχνη». Η τεχνική του Μαβίλη είναι άμεμπτη, οι στίχοι του αρμονικοί και πλούσιοι σε εικόνες. Τα ποιήματά του διαπνέονται από κάποια μελαγχολία και απαισιοδοξία, είναι όμως γεμάτα φως και λαμπράδα, όταν εξυμνούν την Ελλάδα και τις φυσικές της καλλονές.

Το έργο του μικρό ποσοτικά, αλλά αξιόλογο ποσοτικά αποτελείται από πρωτότυπα ποιήματα και αξιόλογες μεταφράσεις από την ξένη ποίηση και την λογοτεχνία. Εκδόθηκε με τον τίτλο «Άπαντα», μετά τον θάνατό του στην Αλεξάνδρεια, με την φροντίδα του φίλου του Κ. Θεοτόκη.
Από τα ποιήματά του πασίγνωστα είναι τα σονέτα «Λήθη», «Ελιά», «Πατρίδα», «Ευθανασία», «Μνήμη», «Καλλιπάτειρα» κά.

Η εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα συμπίπτει με τις ουσιώδεις κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην νεότερη Ελλάδα, που τον επηρεάζουν τόσο στο ποιητικό του έργο, αφιερώνοντας το στην εξύμνηση της Ελλάδας, που την συνδέει άρρηκτα με την έννοια της ελευθερίας, όσο και στην προσωπική του ζωή.

Φύση ορμητική και ενθουσιώδης, παίρνει μέρος ως επικεφαλής ανταρτικού σώματος στον άτυχο πόλεμο του 1897 στην επαναστατημένη Κρήτη. Το 1910 εκλέγεται βουλευτής της Κέρκυρας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου . Ιστορική παραμένει η αγόρευσή του στην αναθεωρητική Βουλή, για την δημοτική γλώσσα, όπου πολλοί βουλευτές την αποκαλούν «χυδαία γλώσσα». Τότε είπε την περίφημη φράση: «Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει, μόνο χυδαίοι άνθρωποι…»

Αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη του για την πατρίδα, πολεμάει στα ηπειρωτικά βουνά ως εθελοντής λοχαγός στο σώμα των Γαριβαλδινών. Το 1912 σε ηλικία μόλις 52 ετών, στις 28 Νοεμβρίου πέφτει μαχόμενος στο Δρίσκο των Ιωαννίνων.

Μνήμη
Το πνεύμα παραδόθηκε στην ύλη
φτωχή σοδειά οι στίχοι κι εφέτο.
Μαράθηκε στους κάμπους τ’ ασφοδίλι.
που τ’ κοβα να πλέξω ένα σονέτο…

Πατρίδα
Πάλε ξυπνάει της άνοιξης τ’ αγέρι
στην πλάση μυστικής αγάπης γλύκα
σαν νύφ ‘η γη, πόχει αμέτρητα άνθη προίκα,
λάμπες ενώ σβηέται της αυγής τ’ αστέρι…

Καλλιπάτειρα
Αρχόντισσα Ροδίτισσα πώς μπήκες;
Γυναίκες διώχνει μια συνήθεια αρχαία εδώθε.
-Έχω ένα ανίψι, τον Ευκλέα, τρία αδέλφια, γιο, πατέρα Ολυμπιονίκη…

Λήθη
Καλότυχοι οι νεκροί που λησμονάνε την πίκρα της ζωής.
Όντας βυθίσει ο ήλιος και το σούρουπο ακλουθήσει,
μην τους κλαις, ο καημός σου όσος και αν ‘ναι…

Ελιά
Στην κουφάλα σου εφώλιασε μελίσσι,
γέρικη ελιά που γέρνεις
με την λίγη πρασινάδα που ακόμα σε τυλίγει…

Φάληρο
Είχε όλα της τα μάγια η νύχτα μόνη,
εσύ έλειπες. Αργά κινάω να φύγω,
μα ξάφνου στην μπασιά του μπαρ ξανοίγω
αυτοκίνητο να γοργοζυγώνει….

Επιμέλεια: Νίκος Κόντος

1751: Ο Γάλλος συγγραφέας Διονύσιος Ντιντερό, δημιουργεί την πρώτη σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια.


Ο Γάλλος φιλόσοφος , συγγραφέας και ηγέτης των εγκυκλοπαιδιστών Denis Diderot, γεννήθηκε το 1713 και πέθανε το 1784. Οι γονείς του ήταν φτωχοί, αλλά αυτός με την βοήθεια ενός τάγματος των Ιησουιτών κατόρθωσε να λάβει ανώτατη μόρφωση. Γνώριζε αρχαία ελληνικά, λατινικά, αγγλικά και ιταλικά. Έγραψε φιλοσοφικά έργα με τρόπο μεγαλόπνευστο και λογοτεχνική χάρη. Ακόμα έγραψε για ζητήματα της τέχνης, της αισθητικής, της τεχνοκριτικής, καθώς και μυθιστορήματα και δράματα. Στις 28 Νοεμβρίου του 1571 εκδίδει τον πρώτο τόμο μιας πρωτότυπης γαλλικής εγκυκλοπαίδειας. Κατόρθωσε να εκδώσει την σειρά έως τον δέκατο τόμο αν και η πολιτεία τον καταδίωξε για ορισμένα άρθρα του

1937: Πέθανε ο Παύλος Νιρβάνας, λογοτέχνης


Το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος Αποστολίδης, γεννήθηκε το 1866 στην Μαριούπολη της Ρωσίας και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και υπηρέτησε ως γιατρός στο πολεμικό ναυτικό.
Μετά την αποστράτευσή του το 1922 με τον βαθμό του αρχιάτρου, ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, που ήταν νεανικό του όνειρο. Συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες, έγραψε χρονογραφήματα, μελέτες, ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα. Ένα μεγάλο μέρος του έργου του είναι αφιερωμένο στα παιδιά και πολλά από τα παιδικά του ποιήματα, έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά βιβλία. Έργα του: «Δάφνες», «Η φιλοσοφία του Νίτσε», «Το αγριολούλουδο», «Το έγκλημα του Ψυχικού», «Το χελιδόνι», «Το βιβλίο του κυρίου Ασόφου», «Η ζωή του δρόμου», «Γλωσσική αυτοβιογραφία», «Το συναξάρι του παπά-Παρθένη», «Παγά λαλέουσα».
Το 1928 έγινε μέλος της Ακαδημίας. Πέθανε στο Μαρούσι από βρογχοπνευμονία.

1814: Για πρώτη φορά στον κόσμο χρησιμοποιείται ατμοκίνητο πιεστήριο για την εκτύπωση των Times του Λονδίνου.

1895: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας ταχύτητος αυτοκινήτων (ράλι) στην Αμερική. Πήραν μέρος 6 αυτοκίνητα που διένυσαν μια απόσταση 55 χιλιομέτρων.

1912: Πέθανε μαχόμενος ο επτανήσιος ποιητής Λορέντζος Μαβίλης.
(Διαβάστε κατηγορία Βιογραφίες)

1939: Πέθανε ο Καναδός γυμναστής Τζέϊμς Νάισμιθ, που δημιούργησε το μπάσκετ

1948: Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη

1953: Έπειτα από μακρά διαδικασία απαγγέλθηκαν οι ποινές στην επονομαζόμενη δίκη των αεροπόρων.

2002: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει ποσόν 13,7 εκατομμυρίων ευρώ, ως αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου, για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Συνεχίζει την απεργία η ΠΝΟ

Νέα 48ωρη απεργία από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής 28/11 έως τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 30/11, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά Επιβατηγά - Οχηματαγωγά, τα Μεσογειακά Φορτηγά και τα Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Από την απεργία της ΠΝΟ που συνεχίζεται εδώ και μέρες έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα κυρίως για τους παραγωγούς της Κρήτης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επεισόδια μικράς κλίμακας στο λιμάνι μεταξύ ναυτεργατών και αγροτών.

Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Ναυτιλίας και Αλιείας σε δήλωσή του αναφέρει «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα που εγγυώνται τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος».

Ταυτόχρονα κάλεσε τους εργαζόμενους να λύσουν την απεργία και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να υπογράψουν κιόλας τις συλλογικές συμβάσεις

Μπαρμπούνια και κουτσομούρες


Είναι γένος ψαριών της οικογένειας των mulidae με την επιστημονική ονομασία mullus surmeletus. Το μπαρμπούνι και η κουτσομούρα είναι παραλλαγές του ίδιου είδους, με διαφορετικές βιολογικές και οικολογικές συνήθειες

Το μπαρμπούνι ή πετρομπάρμπουνο, από την λατινική λέξη barba που σημαίνει γένια, έχει χρώμα κοκκινωπό, γευστικότατο κρέας και ζει σε κοπάδια, στους πετρώδεις βυθούς, όπου βρίσκει την τροφή του, εντομόστρακα, μικρά μαλακόστρακα και ψαράκια.

Η κουτσομούρα, ονομασία επειδή το ρύγχος της κατεβαίνει απότομα, καθώς είναι πιο κοντό και κοφτό, ζει σε λασπώδεις βυθούς, εξ ου και ονομάζεται και λασπομπάρμπουνο. Το χρώμα της, όπως και το ραχιαίο πτερύγιό της δεν είναι τόσο κόκκινα σαν του μπαρμπουνιού και τέλος δεν έχει τις κοκκινοκαφέ και κίτρινες ρίγες, που διατρέχουν το σώμα του μπαρμπουνιού.

Επίσης η κουτσομούρα είναι πιο παχύ ψάρι από το μπαρμπούνι. Ψαρεύονται την νύχτα από τις μηχανότρατες, ή με μανωμένα (σύνθετα) δίχτυα. Οι κουτσομούρες στην αγορά είναι πάντα ελληνικές, γιατί στο εξωτερικό δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στα δυο ψάρια.

Ήταν ψάρια γνωστά από την Αρχαία Ελλάδα και υπάρχουν πολλές συνταγές, με κύριες τηγανιτά ή σαβόρο (γευστικό), ουσιαστικά μια παραλλαγή των τηγανιτών περιχυμένα με σάλτσα. Σε νησιώτικες συνταγές, τα αυγοκόβουν, τα παντρεύουν με κάπαρη, με ρύζι, με πράσα, τα γεμίζουν με παξιμάδι ή γαλέτα, ή τα ψήνουν στο φούρνο ή σε λαδόκολλα με λαχανικά.

Μπαρμπούνια σαβόρο


Σαβόρο στα ιταλικά σημαίνει γευστικό. Και πραγματικά είναι ένα πολύ γευστικό πιάτο

• 1 κιλό μπαρμπούνια ή κουτσομούρες, φρέσκα ή κατεψυγμένα, 1 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη ή κον κασέ, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 κ σ ξύδι, 2 κ σ σταφίδα, μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι χονδρό.

Καθαρίζετε πλένετε και αλατίζετε τα ψάρια.

Τα αλευρώνετε, τα τηγανίζετε και τα βάζετε σε πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι που τα τηγανίσατε και χωρίς να βγάλετε τα κατάλοιπα του αλευριού, ροδίζετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε την ντομάτα, το σκόρδο, τις σταφίδες, το ξύδι και σιγοβράζετε 10-12 λεπτά να δέσουν σε σάλτσα.

Περιχύνετε τα μπαρμπούνια και πασπαλίζετε με τον μαϊντανό.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

27/11/2010

Ανατολή ηλίου 7:18
Δύση ηλίου 17:07
Πανσέληνος: Σε 23 ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής

Καιρός


Γενικά: Στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα και τα νησιά ανατολικού Αιγαίου αναμένονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά θα είναι τοπικά ισχυρές, γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται παροδικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, δυτικοί, νοτιοδυτικοί 3- 5 μποφόρ, στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 6- 7 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 8- 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες
Οι άνεμοι μεταβλητοί, νότιοι νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανατολικά και νότια 7 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-23 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 27/11
Γενικά βελτιωμένος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές το πρωί στα βορειοανατολικά και το βράδυ στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και στο Αιγαίο από το απόγευμα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

1895: Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς Υιός


Ο Αλέξανδρος Δουμάς γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1824 στο Παρίσι και ήταν γιος του Αλέξ. Δουμά Πατέρα. Σπούδασε στο Institution Goubaux και στο College Bourbon.
Το 1844 συνάντησε την Marie Duplessis που τον ενέπνευσε και έγραψε το μυθιστόρημα «Κυρία με τας καμελίας».Ασχολήθηκε ακόμα με το θέατρο και έγραψε πολλά δράματα, παρμένα από την ατομική και οικογενειακή του ζωή, όπως «Ο ημίκοσμος» κ ά που ξεχώρισαν για την χάρη τους και τα πλούσια συναισθήματα των ηρώων. Πέθανε στις 27 Νοεμβρίου 1895 στο Marly le Roi, Yvolines και τάφηκε στο κοιμητήριο της Μονμάρτης στο Παρίσι.

1914: Ισχυρός σεισμός, που ακολουθείται από τσουνάμι, πλήγει την Λευκάδα, με αποτέλεσμα 16 ανθρώπους νεκρούς και πολλές καταστροφές σε κτήρια.

1921: Ο αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Μελέτιος Μεταξάκης εκλέγεται οικουμενικός πατριάρχης. Ο νέος πατριάρχης είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1928: Γεννήθηκε ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης (Βλέπε Βιογραφίες)

1953: Πέθανε ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο’ Νηλ.
Ο Eugene O’ Neil γεννήθηκε το 1888 στην Νέα Υόρκη. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα που μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες και γνώρισαν παντού μεγάλες σκηνικές επιτυχίες. «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», «Παράξενο ιντερμέτζο», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», «Πέρα από τον ορίζοντα», «Άννα Κρίστι», «Ο παγοπώλης ήρθε», «Το εκατομμύριο του Μάρκο Πόλο κ ά. Τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ και το 1963 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Ατζέντα του Σαββάτου


Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές:
Δήμος Αθηναίων ( Πλ. Αττικής, Κυπριάδου, Εξάρχεια, Αμπελόκηποι, Άγ. Γεώργιος), Δήμος Αγ. Αναργύρων, Δήμος Αλίμου (Αναπήρων),Δήμος Αμαρουσίου (Πολύδροσο, Μαρούσι), Δήμος Αργυρούπολης, Δήμος Γλυφάδας (Ν. Ευρυάλη), Δήμος Δάφνης (Ζωοδ. Πηγή), Δήμος Ηλιούπολης, Δήμος Ιλίου (Μιχελή), Δήμος Κερατσινίου (Ν. Ευγενεία), Δήμος Κορυδαλλού (Κουτσικάρι, Κορυδαλλός), Δήμος Μεταμόρφωσης, Δήμος Ν. Ιωνίας (Περισσός), Δήμος Νίκαιας (Νεάπολη, Κουτσικάρι), Δήμος Πειραιά (Καλλίπολη), Δήμος Πεντέλης (Ν. Πεντέλη), Δήμος Περιστερίου (Μπουρνάζι), Δήμος Χαϊδαρίου (Χαϊδάρι, Κουνελιά, Αγ. Γρηγορούσα), Δήμος Χαλανδρίου (Κ. Χαλάνδρι), Δήμος Χαλκηδόνας (Ν. Χαλκηδόνα).

Αγορές βιοκαλλιεργητών:
Κάτω Πατήσια, Πάτμου και Καραβία 9 π.μ.-2 μ.μ.
Κυψέλη, Δημοτική Αγορά Κυψέλης 9 π.μ.-2 μ.μ.
Ίλιον, Λεωφόρος Δημοκρατίας (πλησίον Carrefour) 9 π.μ.-2 μ.μ.
Βούλα, Ξενοφώντος και Λυκούργου 9 π.μ.-2 μ.μ.

Πολιτιστική Ατζέντα


Το Σάββατο 27/11 με ελεύθερη είσοδο και ώρα έναρξης 20:30 στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων Μουσική βραδιά από την Πολιτιστική Ομάδα «Όμηρος, με τους συνθέτες Χρύσανθο Μουζακίτη, Στάθη Ουλκέρογλου και Μιχάλη Τρανουδάκη.

Τραγουδούν: Δημήτρης Βουτσάς, Ρωμανός Μουζακίτης και Μάγκυ Μπαζίνη.
Παίζουν οι μουσικοί: Βασίλης Γραβάνης, Θανάσης Λατσούδης, Θοδωρής Μουζακίτης και Μαρία Ρουμελιώτη.

Το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Περιστερίου παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη στο θέατρο «Ξυλοτεχνία» (Παρασκευοπούλου και Κωστή Παλαμά) το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28/11 με ώρα έναρξης 20:45 και ελεύθερη είσοδο

Ξεναγήσεις


Το Σάββατο 27/11 στις 09:45 στο Μουσείο Ακρόπολης θα πραγματοποιούνται δύο ξεναγήσεις, μόνο με δήλωση συμμετοχής. Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15

Το Σάββατο 27/11 Ξενάγηση στην Αθήνα της Οθωμανικής Περιόδου στις 10:30. Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Σταθμού τρένου Πλατείας Μοναστηρακίου

Ξενάγηση στην Παριλίσσια Αθήνα στις 10:30 στις 27/11 με σημείο συγκέντρωσης στην είσοδο Σταθμού Μετρό "Ευαγγελισμός"-Άγιος Γεώργιος Ριζάρη

Παράταση για ημιυπαίθριους


Παρατείνεται με τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, ως τις 28 Δεκεμβρίου 2010 η προθεσμία υποβολής με συστημένη επιστολή στην πολεοδομία, των δικαιολογητικών για τη διατήρηση χώρων που άλλαξαν χρήση (ημιυπάιθριοι κλπ).

Παρατείνεται η προθεσμία, κατά την ίδια τροπολογία, καταβολής του ειδικού προστίμου διατήρησης και αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων καταβολής, ανά κατηγορία ακινήτων.

Συγκεκριμένα εντός 30 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και 32 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης πλην κατοικίας από την έναρξη ισχύος του νόμου 3843/2010 ολόκληρο ή τμηματικά σε 10 και 8 ισόποσες δόσεις αντιστοίχως, εκ των οποίων η πρώτη εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του ιδίου νόμου.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κατά το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 10%.

Ορίζεται ότι για τους χώρους που διατηρούνται δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος.

Για τους χώρους επίσης αυτούς δεν έχουν εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις της κειμένης ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ειδικά ως προς τον φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη, όπως ήταν πριν της τακτοποίησής τους. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 26/11/2010

Αρνητικό κλίμα επικρατεί στο XA στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με ρευστοποιήσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους της αγοράς.

Γενικός Δείκτης 1436,66 μον -0,28 %
Τζίρος 90.789.676 εκατ. ευρώ


Μετοχές
Ανοδικές 52
Πτωτικές 119
Αμετάβλητες 54

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

26/11/2010

Ανατολή ηλίου 7:17
Δύση ηλίου 17:07
Πανσέληνος: Σε 24 ημέρες

Γιορτάζουν: Στυλιανός, Στυλιανή, Στέλιος, Στέλλα, Στέργιος

Η Ατζέντα της ημέρας

Στο κέντρο της Αθήνας σήμερα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο

BAZAAR του «Κέντρου Ζωής» την Παρασκευή 26 & το Σάββατο 27/11 με ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ.-7.00μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων Αίθουσα «Φ. Κόντογλου» (Ακαδημίας 50)

Στην Αθήνα σήμερα θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές:
Δήμος Αθηναίων (Πετράλωνα, Παγκράτι, Κολωνάκι, Ιλίσια, Βεϊκου, Άνω Κυψέλη, Άγ. Σώστης), Δήμος Αγ. Δημητρίου (Μπραχάμι, Ανθέων), Δήμος Αγ. Παρασκευής, Δήμος Αιγάλεω (Λιούμη, Αιγάλεω Α΄, Αιγάλεω Β΄), Δήμος Βριλησσίων, Δήμος Βύρωνα (Ν. Ελβετία), Δήμος Γαλατσίου (Άνω Γαλάτσι), Δήμος Ελληνικού (Αγ. Παρασκευή), Δήμος Ηρακλείου (Ν. Ηράκλειο), Δήμος Καλλιθέας (Π. Σφαγεία, Καλλιθέα), Δήμος Κερατσινίου (Άγ. Μηνάς), Δήμος Ν. Ιωνίας (Ειρήνη), Δήμος Νίκαιας (Χαλκηδόνα), Δήμος Π. Φαλήρου (Π. Φάληρο, Αμφιθέα, Αγ. Βαρβάρα), Δήμος Πειραιά (Ταμπούρια, Καμίνια), Δήμος Περιστερίου, Δήμος Πετρούπολης (Πετρούπολη, Ά. Πετρούπολη, Αγ. Τριάδα), Δήμος Ρέντη (Ά. Ι. Ρέντης), Δήμος Ψυχικού (Π. Ψυχικό)

Αγορές βιοκαλλιεργητών:
Κολωνάκι, Πλατεία Δεξαμενής 2.30-5.30 μ.μ.
Χολαργός, Οδός Σύρου, δίπλα στο Δημαρχείο 2.30-5.30 μ.μ.
Καισαριανή, Άλσος, όπισθεν γηπέδου Νήαρ Ηστ 2.30-5.30 μ.μ.
Νέα Ιωνία, Ελευθερόπολις Οδός Φιλελλήνων 2.30-5.30 μ.μ.

Καιρός


Γενικά: Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονιά στα βουνά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης το απόγευμα. Στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νησιά του ανατολικού αιγαίου.
Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 4-6 και βαθμιαία στα πελάγη 7-8 και πρόσκαιρα στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Από τη νύχτα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με πιθανότητα βροχής μικρής διάρκειας
Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί ασθενείς με ένταση 3-4 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-20 βαθμούς

Πρόγνωση για Σάββατο 27/11
Στα δυτικά και τα βόρεια αρχικά βροχές και καταιγίδες, γρήγορα όμως τα φαινόμενα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, ενώ στην κεντρική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα βρέξει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι νότιοι, στα δυτικά μέχρι 5 μποφόρ και στα ανατολικά μέχρι 7 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

«Καζαμπλάνκα»


Εξήντα έξι χρόνια από την πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς, μέχρι σήμερα κινηματογραφικής ταινίας

Η “Cazablanca” το film noir των τριών Όσκαρ -διασκευασμένου σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας για το 1944- ήταν βασισμένο στο θεατρικό έργο των Μάρεϋ Μπάρνετ και Τζόαν Άλισον “Every body comes to Rick’s”. Η δράση της ταινίας, βάσει του σεναρίου των αδελφών Julius και Philip Epstein και του Χάουαρντ Κοξ, μεταφέρεται από την Βιέννη στην κοσμοπολίτικη παραθαλάσσια πόλη του Μαρόκου, Καζαμπλάνκα.

Το φιλμ έχει διάρκεια 102 λεπτά, είναι ασπρόμαυρο και γυρίστηκε στην αγγλική γλώσσα. Την σκηνοθεσία έκανε ο Μάικλ Κέρτιζ, την μουσική έγραψε ο Μαξ Στάϊνερ και το τραγούδι “As time goes by”ο Χέρμαν Χάπφελντ. Πρωταγωνιστούν Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ (Ρικ), Ίνγκριντ Μπέργκμαν (Ίλσα), Πόλ Χένριντ (Βίκτορ), Κλάουντ Ρέϊν, Πίτερ Λόρε, Κόρνταντ Βέϊτ κά

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου του 1942 και ολοκληρώθηκαν περίπου τρεις μήνες αργότερα. Τα περισσότερα πραγματοποιήθηκαν σε στούντιο και μόνο η σκηνή στο αεροδρόμιο ήταν σε φυσικό χώρο. Η πρεμιέρα έγινε στις 26 Νοεμβρίου του 1942, στο «Χόλυγουντ Θίατερ» της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου του 1943.

Η υπόθεση της ταινίας: Η Καζαμπλάνκα κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται υπό την επιρροή του Άξονα. Εκεί ο εξόριστος Αμερικανός Rick (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), που είναι ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου “Rick’s Café Americain”, ξανασυναντά την παλιά του αγάπη Ίλσα ( Ίγκριντ Μπέργκμαν), που όμως συνοδεύεται από τον σύζυγό της Βίκτωρα (Πόλ Χένριντ), καταζητούμενο των Ναζί, καθώς είναι ηγέτης της τσέχικης αντίστασης. Το ζευγάρι καταφεύγει στην βοήθεια του Ρικ, για να διαφύγει από την χώρα… η συνέχεια επί της οθόνης.

Παραλειπόμενα της ταινίας:
Ο ρόλος του Ρικ είχε προταθεί πρώτα στον Ρόναλντ Ρέηγκαν (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ)..
Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ στις σκηνές με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, είναι αναγκασμένος να παίζει πατώντας απάνω σε βάθρο, καθώς εκείνη του «ρίχνει» σε ύψος.
Το γνωστό φιλί μεταξύ των πρωταγωνιστών πρώην εραστών κατατάσσεται στα 10 καλύτερα της μεγάλης οθόνης.

Χαρακτηριστικές έχουν μείνει οι ατάκες: “Here’s looking at you, kid”, ‘Louis, I thing this is the beginning of a beautiful friendship”, “We ‘ll always have Paris”, “Play it Sam. Play it. As time goes by”, “Round up the usual suspects”.
Εντυπωσιακή η τραγουδιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην «Μασσαλιώτιδα» και την «Φρουρά του Ρήνου» και κλασσικά ρομαντικό το τραγούδι “As time goes by”.

1826: Ο Γάλλος συνταγματάρχης Κάρολος Φαβιέρος απελευθερώνει την Αθήνα.


Ο Charles Favier, γεννήθηκε το 1782 και πέθανε το 1855. Είχε διακριθεί στους ναπολεόντειους πολέμους στην Ισπανία και την Αυστρία. Το 1823 ήρθε στην αγωνιζόμενη Ελλάδα και συμπαραστάθηκε στους αγωνιστές της Μεθώνης και της Κορώνης. Εργάστηκε άοκνα κάνοντας ταξίδια, για να ξυπνήσει τον φιλελληνισμό στην Ευρώπη και το 1825 ξαναγύρισε στην Ελλάδα, προσπαθώντας να δημιουργήσει ταχτικό στρατό. Στις 26 Νοεμβρίου του 1826, με 500 μπιστικούς του, μπήκε στην Ακρόπολη της Αθήνας και την απελευθερώνει από την πολιορκία του Κιουταχή.
Το 1829 έφυγε από την Αθήνα και πολιτεύτηκε στην Γαλλία, διατηρώντας πάντα τις φιλελεύθερες ιδέες του και τον φιλελληνισμό του. Η Ελληνική Εθνοσυνέλευση το 1842 τον ανακήρυξε επίτιμο Έλληνα πολίτη.

1889: Το πρώτο τζουκ-μποξ αρχίζει να λειτουργεί σε σαλούν στο Σαν Φραγκίσκο.

1922: Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, εισέρχεται στον τάφο του Τουτανχαμών, που βρίσκεται στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο. Αν και είχε συληθεί σε παλαιότερη εποχή, βρέθηκαν σ’ αυτόν θάλαμοι γεμάτοι από βασιλικά έπιπλα, σκεύη και όπλα. Όλα τα αντικείμενα ήταν επίχρυσα, πολλά δε από αυτά ολόκληρα από χρυσό.

1942: Πρεμιέρα για την κινηματογραφική ταινία –σταθμό «Καζαμπλάνκα»
(Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα).

1943: Τα γερμανικά στρατεύματα εκτελούν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 πατριώτες

1956: Ο επικοντιστής Θόδωρος Ρουμπάνης, κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, με επίδοση 4,5 μέτρα.

1983: Η μεγαλύτερη κλοπή του κόσμου.
Ράβδοι χρυσού αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων κάνουν φτερά από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου

Ενημέρωση

Νέα 48ωρη απεργία από την Παρασκευή 26, στις 6:00 πμ έως την Κυριακή 28/11 στις 6:00 πμ αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε συνεδρίασή της.

Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά Επιβατηγά - Οχηματαγωγά, τα Μεσογειακά Φορτηγά και τα Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Aνοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 12/12 από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 6:00 μ.μ.

Δωρεάν εξέταση ελέγχου οστεοπόρωσης


O Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Περιστερίου (ΟΚΑΔΗΠ), στα πλαίσια της προώθησης και προαγωγής της υγείας, εξασφάλισε τη συνέχιση της συνεργασίας του με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» για τη δωρεάν εξέταση ελέγχου οστεοπόρωσης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες, δημότες - κατοίκους του Δήμου Περιστερίου, που ενδιαφέρονται για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Όσοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή, της δωρεάν εξέτασης, μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 8:00 έως 14:30.

Στα γραφεία του ΟΚΑΔΗΠ, Δ/νση: Δημοτικά Καταστήματα όπισθεν Ευαγγελίστριας, τηλ. 210-5743376 κα. Ιωάννα Σαββάκη

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 25/11/2010

Πτωτικά κινήθηκε το ΧΑ και την Πέμπτη, κρατώντας τον γενικό δείκτη κάτω από τις 1500 μονάδες

Γενικός Δείκτης 1440,64 μον -0,70 %
Τζίρος 64.954.291 εκατ. ευρώ


Μετοχές
Ανοδικές 65
Πτωτικές 99
Αμετάβλητες 48

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

25/11/ 2010

Ανατολή ηλίου 7:16
Δύση ηλίου 17:08
Πανσέληνος: Σε 25 ημέρες

+Αικατερίνης μεγαλ. Μερκουρίου μεγαλ.
Γιορτάζουν: Αικατερίνη, Κατερίνα, Μερκούριος, Μερκούρης

Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Μελανό σημείο της σύγχρονης κοινωνίας, η βία κατά των γυναικών


Σεξουαλική παρενόχληση, εκφοβισμός (bullying), ηθική παρενόχληση (mobbing), είναι συνήθη δεινά στον εργασιακό χώρο που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, τρεις φορές περισσότερο από ότι οι άνδρες -σε ποσοστά που αγγίζουν το 50% των εργαζομένων γένους θηλυκού σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ποσοστά πολύ υψηλότερα στην Ελλάδα σύμφωνα με ντόπια έρευνα. Αυτά τα δεινά «φωτίζονται» σήμερα από τον προβολέα της «Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών» που έρχεται να φωτογραφίσει το πρόβλημα, πως αυτό εκδηλώνεται, τι ψυχοσωματικές συνέπειες επιφέρει και ποια αντιμετώπιση μπορεί να έχει μέσα από έναν οδηγό συμπεριφοράς. Γιατί κάθε θύμα πρέπει να ξέρει ότι η σιωπή του προστατεύει τον θύτη, ενώ η δημοσιοποίηση των μεμπτών πράξεων τον αποδυναμώνει.

Ειδικότερα στην Ελλάδα το χάσμα μεταξύ επίσημων και ανεπίσημων στοιχείων, το μεγάλο πρόβλημα της υπο-καταγραφής, η έλλειψη επίγνωσης του προβλήματος από εργοδότες και εργαζόμενους καθιστούν αδύνατη την ολοκληρωμένη καταγραφή του προβλήματος και σαφώς την αντιμετώπισή του.

"Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν έχει θέση σε μία κοινωνία. Η ατιμωρησία για τους δράστες δεν είναι πλέον ανεκτή. Σε αυτή την Διεθνή Ημέρα, καλώ όλους - τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τις επιχειρήσεις, τους απλούς πολίτες - να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών", τονίζει σε μήνυμά του ο γγ του ΟΗΕ. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ατζέντα της ημέρας

Στο κέντρο της Αθήνας σήμερα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Στην Αθήνα σήμερα θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές:
Δήμος Αθηναίων (Σεπόλια, Προμπονά, Κυψέλη, Ελλην/σων, Αχαρνών, Αγ. Ελευθέριος), Δήμος Αγ. Βαρβάρας, Δήμος Βούλας, Δήμος Βύρωνα (Νεράιδα), Δήμος Γαλατσίου, Δήμος Γλυφάδας, Δήμος Ελληνικού, Δήμος Ζωγράφου (Άνω Ιλίσια), Δήμος Ηλιούπολης (Άγιος Κων/νος), Δήμος Ιλίου (Αγ. Νικ. Λιοσίων), Δήμος Κερατσινίου (Γαλήνη), Δήμος Κορυδαλλού, Δήμος Νέας Ιωνίας (Περισσός, Ν Ιωνία, Αλσούπολη), Δήμος Παπάγου, Δήμος Πειραιά ( Δεληγιάννη, Αγ. Σοφία), Δήμος Περάματος, Δήμος Περιστερίου (Ανθούπολη), Δήμος Υμηττού, Δήμος Χαϊδαρίου, Δήμος Χαλανδρίου (Τούφα).

Αγορές βιοκαλλιεργητών:
Γέρακας, Στα μέσα της Εθνικής Αντιστάσεως 2.30-5.30 μ.μ.
Παλαιό Φάληρο, Ναϊάδων και Ζαΐμη 2.30-5.30 μ.μ.
Θρακομακεδόνες, Πλατεία Αλμπανέλλα 2.30-5.30 μ.μ.

Καιρός


Γενικά: Στη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές. Λίγα χιόνια στα βουνά της Ηπείρου. Οι άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθεί βροχή και πιθανόν καταιγίδα. Βελτίωση αργά το απόγευμα.
Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί με ένταση 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12-20 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 26/11
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, βόρεια και κεντρικά της χώρας. Χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι μέτριοι μεταβλητοί με ένταση 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

1940: Κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο Γούντι ο Τρυποκάρυδος


O Woody Woodpecer, ο ατίθασος δρυοκολάπτης με το λοφίο, το εκνευριστικό γέλιο και το ράμφος του που τρυπάει ότι βρεθεί μπροστά του, βγήκε από το πενάκι του καρτουνίστα Μπεν Χαρντγουέι, εμπνεόμενος από την περιπέτεια του Γουόλτερ Λάντς, ιδιοκτήτη των στούντιο που δούλευε ο Χαρντγουέι.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’30 , ο Λάντς με την σύζυγό του Γκρέϊσι, έκαναν τις διακοπές τους, με το τροχόσπιτό τους, στην λίμνη Σέργουντ της Καλιφόρνια. Ένας εκνευριστικός θόρυβος, από έναν δρυοκολάπτη που τρύπαγε με το ράμφος του το τροχόσπιτο, δεν τους άφηνε να ησυχάσουν. Η πρώτη ταινία που εμφανίζεται ο Γούντι έχει τίτλο “Knock, Knock” και κάνει πρεμιέρα στην μεγάλη οθόνη στις 25 Νοεμβρίου του 1940. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, μεταπηδά και στην μικρή οθόνη με τον τίτλο Woody Woodpecer Show, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στην Ελλάδα προβαλλόταν από την ΕΡΤ στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

1826: Η φρεγάτα «Ελλάς», η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου φτάνει στο Ναύπλιο από τις ΗΠΑ με ξένο πλήρωμα. Ήταν χωρητικότητας 1600 κόρων και είχε ναυπηγηθεί στην Νέα Υόρκη αντί του ποσού των 750.000 δολαρίων. Χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Τούρκων τα τελευταία χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Πυρπολήθηκε την 1 Αυγούστου του 1831, στον Πόρο, από τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, κατά την διάρκεια της στάσης των Υδραίων εναντίον του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.

1942: Ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου, από ελληνικές ανταρτικές ομάδες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ και Άγγλους κομάντος, υπό τους Βελουχιώτη, Ζέρβα και Μάγιερς, για να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής προς τον Ρόμελ στην Βόρεια Αφρική Η γέφυρα επισκευάστηκε και καταστράφηκε πάλι από τους Γερμανούς όταν έφευγαν από την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944.

1952: Το θεατρικό έργο της Αγκάθα Κρίστι «Ποντικοπαγίδα» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο, με πρωταγωνιστές τον Ρίτσαρντ Ατέμπορο και Σίλα Σιμ. Η παράσταση παίζεται μέχρι σήμερα.

1973: Ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης ανατρέπει τον Γ. Παπαδόπουλο και επιβάλλει προσωπική δικτατορία.

2005: Πέθανε ο βορειο-ιρλανδός βιρτουόζος της μπάλας Τζώρτζ Μπεστ, με σημαντική προσφορά στην Μάνζεστερ Γιουνάϊτεντ

Παναττική στάση εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ


Με κεντρικό σύνθημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να κατέβουν σε τρίωρη παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη, από τις 12:00-16:00 και σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 15:00.

Στην απεργία έχουν δηλώσει συμμετοχή η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, η ΟΤΟΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ και η ΕΡΤ καθώς συμμετέχει η ΠΡΟΣΠΕΡΤ.

Οι οδηγοί στα αστικά λεωφορεία θα ακινητοποιήσουν τα οχήματα τους από τις 5:00 έως τις 7:00 πμ και από τις 22:00 μμ έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ και οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ), το Τραμ και τα Τρόλεϊ, θα κάνουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00.

Τέλος από τις 12:00 έως τις 16:00 ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του προαστιακού και του ΟΣΕ, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων σ’ αυτά.

Την ίδια μέρα το ΠΑΜΕ καλεί στις 13:30 στην Ομόνοια τους εργαζόμενους του Δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ με στόχο την πραγματοποίηση μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας για τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και της τρόικας.

48ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε για την Πέμπτη και την Παρασκευή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 24/11/2010

Οριακή πτώση

Γενικός Δείκτης 1450,81 μον 0,04 %
Τζίρος 109.744.311 εκατ. ευρώ


Μετοχές
Ανοδικές 83
Πτωτικές 89
Αμετάβλητες 49

«Η Βεζυροπούλα και οι Μνηστήρες»

Την Πέμπτη 25/11 με ώρα έναρξης: 20.30 και ελεύθερη είσοδο στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων, Παράσταση Θεάτρου Σκιών και Σωματικού Θεάτρου στο πλαίσιο της Ημέρας κατά της βίας των Γυναικών

ΜΕΡΟΣ Α΄
Σε αυτή την παράσταση, το Θέατρο των Σκιών συνυπάρχει με το Σωματικό Θέατρο, δίνοντας έμφαση στους παραμελημένους γυναικείους ρόλους του καραγκιόζη. Σκηνοθεσία, Σενάριο: Μαίρη Τσαρέα, Καραγκιοζοπαίχτης: Ιάσονας Μελισσηνός, Ερμηνευτές: Αργυρώ Τσιώτου, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Μαίρη Τσαρέα, Τατιάνα Κουτσουμπά, Τέτα Παναγωπούλου, Σκηνικά: Αlexis Laugel Διάρκεια: 1 ώρα

ΜΕΡΟΣ Β΄
Παρουσίαση δρώμενων για τη σεξουαλική παρενόχληση- βιασμό- κακοποίηση, Τράφινγκ. Σκηνοθεσία: Μαίρη Τσαρέα, Ερμηνεύουν: Η Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας Διάρκεια: 15 λεπτά

ΜΕΡΟΣ Γ΄
Η «Ψ-ΠΟΛΙΣ» (Μη κυβερνητική οργάνωση) θα προβάλλει βίντεο για τη βία και την κακοποίηση.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

24/11/2010

Ανατολή ηλίου 7:15
Δύση ηλίου 17:08
Πανσέληνος: Σε 26 ημέρες


Η Ατζέντα της ημέρας

Η Ατζέντα της ημέρας


Στο κέντρο της Αθήνας σήμερα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο

Στην Αθήνα σήμερα θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές:
Δήμος Αθηναίων (Πλ. Κολιάτσου, Πλ. Αγάμων, Κολωνός, Κ. Πετράλωνα, Γκύζη, Ά. Πατήσια, Αγ. Στυλιανός, Άγ. Παύλος), Δήμος Αγ. Αναργύρων, Δήμος Αγ. Δημητρίου (Μπραχάμι), Δήμος Αργυρούπολης (Αλεξιούπολη), Δήμος Δάφνης, Δήμος Δραπετσώνας, Δήμος Ηλιούπολης (Αστυνομικά), Δήμος Ηρακλείου (Π. Ηράκλειο, Ν. Ηράκλειο), Δήμος Ιλίου (Ραδιοφωνία), Δήμος Κερατσινίου (Άγ. Γεώργιος), Δήμος Κηφισιάς, Δήμος Λυκόβρυσης, Δήμος Μεταμόρφωσης (Καναπίτσα), Δήμος Ν. Σμύρνης, Δήμος Νίκαιας (Γερμανικά), Δήμος Π. Φαλήρου (Κοψαχείλα), Δήμος Πειραιά (Παλ. Κοκκινιά, Μυρτιδιώτισσα, Αγ. Μαρίνα), Δήμος Περιστερίου (Κηπούπολη), Δήμος Πεύκης

Αγορές βιοκαλλιεργητών:
Ηλιούπολη, Μ. Αντύπα 2.30-5.30 μ.μ.
Πειραιάς, Πλατεία Καλαβρύτων (Πηγάδα) 2.30-5.30 μ.μ.
Γλυφάδα, Πλατεία Ξενοφώντος 2.30-5.30 μ.μ.

Καιρός


Γενικά: Στη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα βροχές και τοπικές καταιγίδες που κατά τόπους στα δυτικά θα είναι ισχυρές.
Στις υπόλοιπες περιοχές κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση σε όλη τη χώρα.

Αττική
Αρχικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής, ιδίως στα βόρεια του νομού.Οι άνεμοι μέτριοι από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-18 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 25/11
Βροχές και τοπικές καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και αραιές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

1859: Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει το έργο του «Η καταγωγή των ειδών»


Ήταν Άγγλος φυσιοδίφης και γεννήθηκε το 1809. Συμπλήρωσε τις σπουδές του και πήρε μέρος σε μια μεγάλη εξερευνητική αποστολή, διαρκείας πέντε ετών στο Νότιο Ημισφαίριο. Εκεί έκανε πολλές παρατηρήσεις σε ζώα και φυτά της Νοτίου Αμερικής και των νησιών του Νοτίου Ειρηνικού και Ατλαντικού Ωκεανού. Έγραψε πολλά έργα και είναι ο πατέρας της θεωρίας, ότι τα σημερινά γένη των ζωντανών οργανισμών σχηματίστηκαν σιγά-σιγά με την εξέλιξη προσαρμοζόμενα στο περιβάλλον. Η θεωρία του έχει το όνομα Δαρβινισμός και την εξέθεσε στο σύγγραμμά του «Περί γεννήσεως των ειδών» το οποίο πρωτοδημοσίευσε στις 23 Νοεμβρίου του 1859. Η θεωρία του δημιούργησε πολλές αντιρρήσεις. Πολλοί άλλοι φυσιοδίφες την αντέκρουσαν ή και την τροποποίησαν.

1822: Η Ελλάδα ζητάει την υποστήριξη του Πάπα
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, ως αντιπρόσωποι του Έθνους πηγαίνουν στην Ιταλία για να ζητήσουν την υποστήριξη του Πάπα στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Ο Ποντίφικας θα αρνηθεί να συναντηθεί μαζί τους, κατόπιν υποδείξεως του αυστριακού πολιτικού Μέτερνιχ.

1901: Θεμελιώνεται το Εθνικό Θέατρο στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.
Μετά από πολύμηνη αναζήτηση οικοπέδου για την δημιουργία Βασιλικού (Εθνικού) Θεάτρου, επιλέχτηκε το οικόπεδο του αυλικού Νικολάου Θων επί της Αγίου Κωνσταντίνου κατόπιν της αποφάσεως του Βασιλιά Γεωργίου Α΄. Το κτήριο του θεάτρου σχεδίασε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ, με βάση τον αναγεννησιακό ρυθμό. Στην ανέγερσή του συνέβαλαν εκτός του Ελληνικού Δημοσίου και οι Ευστρ. Ράλλης, Ε. Ευγενίδης και Α. Κοριαγένης.

1944: Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν για πρώτη φορά το Τόκιο κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1953: Στην Ελλάδα εκδίδεται εσωτερικό προαιρετικό δάνειο.
Εξαλείφονται τα τρία μηδενικά όλων των χαρτονομισμάτων και κόβονται κέρματα από 5λεπτο μέχρι 10λεπτο.

1957: Πέθανε ο μεξικανός ζωγράφος Ντιέγκο Ριβιέρα. Υπήρξε σύντροφος της συμπατριώτισσάς του επίσης ζωγράφου Φρίντα Κάλο.

1969: Προσθαλασσώθηκε η σεληνάκατος Απόλλων 12

Κρύο-κρύο, καιρός για δυο… κουβεντούλες


Ο χειμώνας αρχίζει να μας δείχνει τα δόντια του, εν μέσω όμως οικονομικής κρίσης και με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, μερικές συμβουλές για να ζεστάνουμε οικονομικά το σπίτι μας για να μην τρίξουν και τα δικά μας δόντια και η τσέπη μας

Συντηρείτε τον καυστήρα και τον λέβητα δυο φορές τον χρόνο. Αν η απόδοσή τους δεν ξεπερνά το 70% πρέπει να αντικατασταθούν, αφού τα έξοδα αγοράς θα αποσβεστούν με την οικονομία που θα επιτευχθεί, από την μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου. Εξαερώνετε συχνά τα σώματα του καλοριφέρ, μην τα καλύπτετε με διάφορα αντικείμενα και μην στεγνώνετε ρούχα απάνω τους.

Αν έχετε θέρμανση με φυσικό αέριο, φροντίστε η συντήρηση και η ρύθμιση του καυστήρα και του λέβητα να γίνεται από έμπειρο αδειούχο τεχνικό. Αερίζεται επαρκώς και καθημερινώς το σπίτι σας.

Ρυθμίζεται χαμηλότερα τον θερμοστάτη, όταν λείπετε από το σπίτι και δεν κλείνεται τελείως την θέρμανση, (εκτός αν πρόκειται να απουσιάσετε πολλές ημέρες), καθώς η κατανάλωση του καυσίμου είναι μεγαλύτερη όταν πρόκειται να ξαναζεσταθεί ένας κρύος χώρος.

Αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα ή κλιματιστικά, φροντίστε να ενημερωθείτε για την ενεργειακή κατανάλωση τους και εφαρμόστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή τους. Με τακτική συντήρηση, θα λειτουργούν καλύτερα και θα καταναλώνουν λιγότερο. Ανάβετε την ηλεκτρική συσκευή μόνο όταν είστε στο δωμάτιο, με πόρτες και παράθυρα κλειστά.

Η θερμομόνωση είναι το πρώτο και το κύριο μέλημά μας για το σπίτι, αν όμως δεν υπάρχει προσπαθούμε να την δημιουργήσουμε, φροντίζοντας να μονώσουμε με την ειδική αυτοκόλλητη ταινία αφρολέξ τα κουφώματα, πόρτες και παράθυρα, για να μην έχουμε απώλειες θερμότητας, αλλά και να μην μπαίνει ο κρύος αέρας απ’ έξω.

Κλείνουμε καλά τα παντζούρια και τις κουρτίνες τα χειμωνιάτικα βράδια αλλά και τις εσωτερικές πόρτες για να ζεσταίνεται καλύτερα κάθε ένα δωμάτιο. Η τοποθέτηση χαλιών ή μοκετών στο δάπεδο θα δημιουργήσει μια πρόσθετη θερμομόνωση.

Είναι προτιμότερο να φορέσετε ένα πιο ζεστό ρούχο και να ρυθμίσετε λίγο χαμηλότερα την θερμοκρασία καθώς χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη κατά ένα βαθμό, μειώνετε έως και 10% τον λογαριασμό σας.

Ενημέρωση


Ανεστάλη η απεργία της ΠΟΕ/ΟΤΑ μετά τις διαπραγματεύσεις με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο στην έκτακτη συνάντηση που είχαν μαζί του αργά το μεσημέρι. Ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι από 1/1/2011 καθορίζεται ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και απασχόλησης για τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις. Επίσης υπογράφεται άμεσα η συλλογική σύμβαση του κλάδου, ένα από τα βασικά αιτήματα των απεργών. Έτσι από σήμερα το βράδυ θα αρχίσει η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Τη συνέχιση της απεργίας του για το επόμενο 48ωρο, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε έκτακτη συνεδρίασή της. Η ΠΝΟ διεκδικεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα Ακτοπλοϊκά -Επιβατηγά Πλοία, Πορθμεία Εσωτερικού, Μεσογειακά Φορτηγά Πλοία και Ακτοπλοϊκά Φορτηγά Πλοία, κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας

Ειδήσεις


Πολεμικό επεισόδιο σημειώθηκε στην Κορέα, όπου έχασαν την ζωή τους δυο νοτιοκορεάτες στρατιώτες, όταν πυρά πυροβολικού από την Βόρειο Κορέα έπληξαν νησί της Νότιας Κορέας. Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την ανησυχία της για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Κορυφώνεται η αντίδραση με αίτημα την άμεση προσφυγή στις κάλπες, προς τον ιρλανδό πρωθυπουργό μετά τις ενέργειες του για ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ. Ο ίδιος αρνείται ερχόμενος σε σύγκρουση ακόμα και με τους συγκυβερνώντες Πράσινους, θέλοντας να επιτύχει πρώτα την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ ο σε ύφεση φαίνεται περνά η παγκόσμια επιδημία HIV/AIDS, καθώς τα κρούσματα από τον ιό την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά το ένα πέμπτο, παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Περισσότεροι από 345 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πλέον των 329 τραυματίστηκαν, κατά την διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ Νερού στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, όταν ποδοπατήθηκαν ή πνίγηκαν μετά τον πανικό που επικράτησε, από κάποια περιστατικά ηλεκτροπληξίας.

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 23/11/2010

Οριακή πτώση

Γενικός Δείκτης 1451,45 μον -0,61 %
Τζίρος 114.237.365 εκατ. ευρώ


Μετοχές
Ανοδικές 53
Πτωτικές 105
Αμετάβλητες 46

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

23/11/2010

Ανατολή ηλίου 7:14
Δύση ηλίου 17:09
Πανσέληνος: Σε 27 ημέρες

Γιορτάζει: Μερόπη

Η Ατζέντα της ημέρας

Στο κέντρο της Αθήνας σήμερα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Στην Αθήνα σήμερα θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές:
Δήμος Αθηναίων (Παγκράτι, Ν. Φιλοθέη, Κυψέλη, Κεραμεικός, Βοτανικός, Αμπελόκηποι), Δήμος Αγ. Αναργύρων (Ανάκασα), Δήμος Αγ. Παρασκευής (Κοντόπευκο), Δήμος Αιγάλεω (Νταμαράκια), Δήμος Αλίμου (Σούλι, Άλιμος), Δήμος Αμαρουσίου, Δήμος Βύρωνα (Καρέας),
Δήμος Γαλατσίου, Δήμος Γλυφάδας (Τερψιθέα, Άνω Γλυφάδα), Δήμος Ηλιούπολης, Δήμος Ηρακλείου (Αν. Ψαλίδι), Δήμος Καισαριανής, Δήμος Καλλιθέας (Τζιτζιφιές, Αγ. Ελεούσα), Δήμος Κηφισιάς (Ν. Κηφισιά), Δήμος Μοσχάτου, Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας (Πολυκ. Ν. Φιλ/φείας, Ν. Φιλ/φεια), Δήμος Πειραιά (Πηγάδα, Καστέλα), Δήμος Περιστερίου (Χρυσούπολη), Δήμος Ταύρου, Δήμος Χαλανδρίου

Αγορές βιοκαλλιεργητών:
Κορυδαλλός, Πλατεία Ελευθερίας 2:30-5:30 μ.μ.
Νέο Ηράκλειο, Ελ. Βενιζέλου 2:30-5:30 μ.μ.
Παλαιό Ψυχικό, Πλατεία Αρσακείου 2:00-5:30

Καιρός


Γενικά: Στη Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και από το βράδυ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τη νύχτα στη Βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Αττική
Γενικά αίθριος με νεφώσεις
Οι άνεμοι μεταβλητοί μέτριοι με τάση ενίσχυσης, 5-6 μποφόρ
Θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 16-21 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 24/11
Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες και πιθανόν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Θερμοκρασία σε πτώση σε όλη τη χώρα

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

1996: Η Ειρήνη Σκλήβα στέφεται Μις Υφήλιος


Η δεκαοκτάχρονη Ειρήνη Σκλήβα, με τον τίτλο της Μις Ελλάς τον Ελληνικών καλλιστείων, πηγαίνει στο μακρινό Μπαγκαλόρ της Ινδίας για τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος. Ανάμεσα σε 87 καλλονές από όλη την υφήλιο η μελαχρινή ομορφιά της εντυπωσιάζει τους κριτές που την αναδεικνύουν ως την ωραιότερη γυναίκα για το 1996, απονέμοντάς της, τον κορυφαίο τίτλο της Μις Υφηλίου.
Είναι η δεύτερη φορά που μια Ελληνίδα αναδεικνύεται η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Το 1964 τον επίζηλο τίτλο είχε κατακτήσει η Κορίνα Τσοπέη

1826: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης μετά την πρώτη του νικηφόρα μάχη στην Δόμβραινα, στρατοπεδεύει στο Δίστομο. Εκεί μαθαίνει πως εχθρική δύναμη, 2000 Τουρκαλβανών υπό τον Μουσταφάμπεη που βρισκόταν στο Μοναστήρι της Ιερουσαλήμ στην Δαύλεια, έρχεται προς την Αθήνα. Με μιας τους κόβει το δρόμο στην Αράχοβα και στις 23 Νοεμβρίου στην μάχη που ακολουθεί τους νικάει κατά κράτος.

1889: Το πρώτο τσουκ -μποξ τίθεται σε λειτουργία σε σαλούν στο Σαν Φραντζίσκο.

1916: Η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας

1964: Ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάϊκλ Ντι Μπέϊκι, πραγματοποιεί την πρώτη παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (μπαι-πας)

1981: Αρχίζει η εφαρμογή του μονοτονικού συστήματος στα σχολεία.

1989: Δίδεται στο κινηματοθέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» υπό την διεύθυνση του ιδρυτού της Μάνου Χατζιδάκι.

Ενημέρωση

Δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

Από τις απογευματινές της Δευτέρας μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, στη Δυτική Ελλάδα, θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
• Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
• Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους στις ανωτέρω περιοχές.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
• Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

Μερική απαγόρευση του απόπλου λόγω έντονων καιρικών φαινομένων


Μερική απαγόρευση απόπλου τέθηκε σε ισχύ, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο της για έντονα καιρικά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα, από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι το Σάββατο με ισχυρούς ανέμους, βροχές και καταιγίδες.

Συγκεκριμένα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις περιοχές Ηγουμενίτσα-Ιόνια νησιά, Ηγουμενίτσα-Λευκίμη. Τα δρομολόγια Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων Κυλλήνη - Κεφαλλονιά -Ζάκυνθο, Κυλλήνη-Ζάκυνθο και Πάτρα-Ιόνια Νησιά.

Εξάλλου, απαγορεύτηκε ο απόπλους των μικρών πλοίων που εκτελούν τα δρομολόγια Σαλαμίνα-Πειραιά.

24ωρη απεργία των ναυτεργατών

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης 23/11 ως τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης 24/11, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), που διεκδικεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα Ακτοπλοϊκά -Επιβατηγά Πλοία, Πορθμεία Εσωτερικού, Μεσογειακά Φορτηγά Πλοία και Ακτοπλοϊκά Φορτηγά Πλοία κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας. Η απεργία δεν αφορά τα πλοία -επιβατηγά- οχηματαγωγά- της γραμμής Ελλάδας-Ιταλίας.

Νέα διόδια στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας


Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 22/11 ξεκινούν τη λειτουργία τους τα διόδια της Αγίας Τριάδας στη Φθιώτιδα που βρίσκονται κοντά στις Θερμοπύλες.

Οι τιμές των διοδίων διαμορφώνονται ως κάτωθι:
- Δίκυκλα 1,10 ευρώ
- ΙΧ 1,55 ευρώ
- Φορτηγά και λεωφορεία με λιγότερους από τέσσερις άξονες 4 ευρώ
- Βαριά οχήματα 5,6 ευρώ.

Δήμος Χαλανδρίου

Από την Τρίτη 23/11 τροποποιείται η διαδρομή της επιστροφής από το Πάτημα της Γραμμής Β της Δημοτικής Συγκοινωνίας λόγω έργων στην οδό Ελικώνος.

Η γραμμή Β (Κ. Πλατεία-Τούφα Μεταμόρφωση-Πάτημα- Κοιμητήριο-Κ. Πλατεία) θα ακολουθεί την εξής διαδρομή στην επιστροφή από το Πάτημα:
Ηρακλείτου-Δουκίσσης Πλακεντίας- δεξιά Μεταμορφώσεως-αριστερά Αρτεμισίου-δεξιά Έβρου-αριστερά Ελικώνος-Θησέως και συνέχεια ως έχει.

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 22/11/2010

Αρνητικά κινήθηκε το ΧΑ στην συνεδρίαση της Δευτέρα σημειώνοντας πτώση 2,17%

Γενικός Δείκτης 1460,33 μον -2,17 %
Τζίρος 92.491.899 εκατ. ευρώ


Μετοχές
Ανοδικές 36
Πτωτικές 132
Αμετάβλητες 49

Εκδηλώσεις


Την Τρίτη 23/11 με ώρα έναρξης 20.30 και ελεύθερη είσοδο στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων, η χορευτική ομάδα του Εθνομουσικολογικού Ιδρύματος Πέτρου Γ. Ζήση, που εδρεύει στο Χαλάνδρι, και ο πρόεδρος του κ. Περικλής Κώτσης θα παρουσιάσουν χορούς από Ανατολική Ρωμυλία, Δυτική Θράκη, Φλώρινα, Μέτσοβο, Καρδίτσα, Σέρρες και Κυκλάδες.Η σειρά των χορών είναι η εξής: Σέρρες, Καρδίτσα, Δωδεκάνησα, Δυτική Θράκη, Μέτσοβο, Κυκλάδες, Φλώρινα (Ξινό Νερό), Ανατολική Ρωμυλία

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης και ο Πολιτιστικός Οργανισμός την Τρίτη 23/11 διοργανώνει στο Δημοτικό Πολυχώρο "Γαλαξίας" στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας, μουσικό αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκη με τους Χ. Γεωργαλή και Ν. Κοντογεώργη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8.00 μ.μ. και η είσοδος θα είναι δωρεάν για όλους

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

22/11/ 2010

Ανατολή ηλίου 7:13
Δύση ηλίου 17:09
Πανσέληνος: Σε 28 ημέρες
47η Εβδομάδα

Γιορτάζουν: Φιλήμων, Φιλουμένη

Η Ατζέντα της ημέρας

Στο κέντρο της Αθήνας σήμερα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο

Στην Αθήνα σήμερα θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές:
Δήμος Αθηναίων (Πατήσια, Λεύκα, Κολοκυνθού, Γούβα), Δήμος Αγ. Βαρβάρας, Δήμος Αγ. Δημητρίου(Λιδωρίκι), Δήμος Αγ. Παρασκευής (Τσακός), Δήμος Αιγάλεω (Άνω Λιούμη, Αναγέννηση), Δήμος Γλυφάδας (Πυρνάρι), Δήμος Ζωγράφου, Δήμος Ιλίου (Παλατιανή, Ίλιον, Ν. Λιόσια), Δήμος Καλλιθέας, Δήμος Κερατσινίου (Αμφιάλη), Δήμος Κορυδαλλού (Άγ. Στυλιανός), Δήμος Ν. Ερυθραίας, Δήμος Ν. Ιωνίας (Καλογρέζα), Δήμος Νίκαιας (Οσία Ξένη), Δήμος Πειραιά (Ν. Φάληρο), Δήμος Περάματος, Δήμος Περιστερίου (Άσπρα Χώματα, Αγ. Τριάδα), Δήμος Πετρούπολης Άσπρα Χώματα), Δήμος Χολαργού, Δήμος Ψυχικού (Ν. Ψυχικό).

Αγορές Βιοκαλλιεργητών:
Χαϊδαρίου, όπισθεν νέου Δημαρχείου 2.30-5.30 μ.μ.
Κηφισιάς, Χ. Τρικούπη τέλος 2.30-5.30 μ.μ.
Νέας Σμύρνης, Ιωσηφόγλειο Ίδρυμα (παρ. Λ. Συγγρού) 2.30-5.30 μ.μ.

Καιρός


Γενικά: Αρχικά στα βορειοδυτικά και μετά το μεσημέρι στα υπόλοιπα δυτικά νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ στα βορειοδυτικά θα ενταθούν.
Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 μ- 7 και τοπικά αρχικά στο Ιόνιο και αργότερα στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο κυρίως στα νότια.

Αττική
Νεφώσεις
Οι άνεμοι από νοτιανατολικές διευθύνσεις, ασθενείς με ένταση 3-4 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 14-19 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 23/11
Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα κυρίως στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικά αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες μικρής διαρκείας. Οι άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από την ΕΜΥ

1963: Δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας ο Τζον Κένεντι


Ο John Fitzgerald Kennenty υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίες των μεταπολεμικών χρόνων. Γεννήθηκε στην Μασαχουσέτη στις 29 Μαΐου του 1917. Σε ηλικία 29 ετών άρχισε την πολιτική του σταδιοδρομία με την εκλογή του ως βουλευτή. Ακολούθως το 1952 γίνεται γερουσιαστής και οκτώ χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του ’61, ορκίζεται 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, κερδίζοντας τις προεδρικές εκλογές με το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 συνοδευόμενος από την σύζυγό του Τζάκι, στις 12:30 τοπική ώρα Αμερικής και ενώ κατευθύνεται με μια ανοικτή λιμουζίνα από το αεροδρόμιο του Love Field στην εμπορική αγορά του Ντάλας, όπου πρόκειται να εκφωνήσει μια ομιλία για την εθνική ασφάλεια, δέχεται δολοφονική επίθεση και πέφτει στην αγκαλιά της γυναίκας του χτυπημένος θανάσιμα. Το Προεδρικό αυτοκίνητο αναπτύσσοντας ταχύτητα τον μεταφέρει στο γειτονικό νοσοκομείο Parkland Μemorial του Ντάλας όπου οι γιατροί παρά τις απελπισμένες προσπάθειες ανάνηψής του, αναγγέλλουν και επίσημα τον θάνατό του στις 13: 00.

1897: Υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Κωνσταντινούπολης, με την οποία τερματίζεται και επισήμως ο ελληνογερμανικός πόλεμος του 1897.

1906: Τα αρχικά SOS καθιερώνονται ως διεθνές σήμα κινδύνου, στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου

1928: Ο Γάλλος συνθέτης Μορίς Ραβέλ παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Παρίσι την πιο δημοφιλή σύνθεσή του το «Μπολερό». Η επίσημη πρεμιέρα δόθηκε στην Όπερα των Παρισίων, με διευθυντή ορχήστρας τον Βάλτερ Στάραμ. Την σκηνογραφία είχε κάνει ο Αλεξάντερ Μπενουά και τις χορογραφίες η Μπρανισλάβα Νιζίσκα.

1934: Γεννήθηκε στην Σητεία της Κρήτης, η λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακελαρίου. Ο πατέρας της ήταν από την Κάλυμνο και η μητέρα της από την Σμύρνη. Όταν ήταν ακόμα μωρό η οικογένειά της μετακομίζει από την Κρήτη στον Πειραιά.

1940: Μονάδες του Γ΄ Σώματος Στρατού καταλαμβάνουν την Κορυτσά κατά την διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου.

1953: Ιδρύεται το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Εκπαίδευση


Την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας που έχουν προσληφθεί μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ και παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή της χρονιάς, αποφάσισε η ΔΟΕ για την Δευτέρα 22/11, οπότε και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας

Στην απόφασή της η ΔΟΕ περιλαμβάνει και την κήρυξη δίωρης στάσης εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι έως 14:00 για την πρωινή βάρδια και από τις 14:00 έως τις 16:00 για την απογευματινή βάρδια για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, στο Μαρούσι, στις 12:00 το μεσημέρι