Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

31/10/2010

Ανατολή ηλίου 7:49
Δύση ηλίου 17:28
Πανσέληνος: Σε 24 ημέρες

+Ε΄ Λουκά

Γιορτάζει: Αριστόβουλος

Ημέρα Αποταμίευσης

Καιρός


Γενικά: Αραιές νεφώσεις στα δυτικά που το βραδύ θα πυκνώσουν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Άνεμοι στα δυτικά αρχικά ασθενείς και σταδιακά νότιοι -νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Αττική
Αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις
Ανέμους ασθενείς μεταβλητούς με ένταση 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία σε άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, που θα κυμανθεί από 9-18 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα 1/11
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα βροχών, ανέμους ασθενείς και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Ημέρα Αποταμίευσης


«Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» η παλιά παροιμία για την αποταμίευση. Σήμερα όμως εν μέσω οικονομικής κρίσης, πού μπορείς να αποθηκεύσεις το φασούλι σου για να γεμίσεις το σακούλι σου;

Προθεσμιακές καταθέσεις
Η έλλειψη της ρευστότητας στην αγορά και καθώς οι τράπεζες πληρώνουν ακριβά για «ζεστό» χρήμα, κάνουν τις προθεσμιακές καταθέσεις να αποτελούν την υπ’ αριθμό 1 πιο κερδοφόρα επιλογή. Το επιτόκιο για προθεσμιακή κατάθεση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 6,5%, εξαρτώμενο βέβαια από το ποσό και την διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης, αλλά και την διαπραγματευτική δεινότητα του καταθέτου στο «παζάρεμα» μεγαλύτερου επιτοκίου.
Εάν χρειαστείτε τα χρήματα πριν την λήξη της προθεσμίας κατάθεσης και την «σπάσετε», εισπράττετε κανονικά τους μέχρι τότε αναλογούντες τόκους.
Ενδεικτικό παράδειγμα προθεσμιακής κατάθεσης 10.000 ευρώ για 1 χρόνο και με επιτόκιο 6,25%. Οι τόκοι θα ανέλθουν στα 625 ευρώ και αφαιρώντας τον φόρο καταθέσεων που ανέρχεται στο 10% των τόκων, το καθαρό ποσό που εισπράττετε είναι 562,5 ευρώ.

Ακίνητα
Κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη, ήταν το σλόγκαν της δεκαετίας του ’60 και μέχρι και σήμερα παραμένουν μια καλή επένδυση. Οι τιμές τους τα τελευταία χρόνια είχαν ανέβει βέβαια πάρα πολύ. Η κρίση στην αγορά επηρέασε και την οικοδομή με πτωτική τάση στις τιμές, που όπως εικάζεται μάλλον θα συνεχιστεί.
Βέβαια το ποσόν που πρέπει να δαπανήσετε για να επενδύσετε σε ακίνητα, είναι πολλαπλάσιο σε σύγκριση με των προθεσμιακών καταθέσεων ή άλλων επενδύσεων.
Και εδώ πάλι η συστηματική έρευνα στην αγορά, για την αναζήτηση πραγματικών ευκαιριών και η διαπραγματευτική δεινότητα του επενδυτή παίζουν ουσιαστικό ρόλο.

Μετοχές
Όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν σε μετοχές είναι κατάλληλη εποχή καθώς οι τιμές τους βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων. Όμως κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει πότε θα ανέβουν και αν θα ανέβουν. Πρέπει να γνωρίζετε ακόμα, ότι η επένδυση σε μετοχές χρειάζεται πάντα μακροχρόνιο ορίζοντα. Η απόδοσή μιας τέτοιας επένδυσης μπορεί να ξεπερνά και τα δυο ή τρία χρόνια.
Αν δεν γνωρίζετε από μετοχές απευθυνθείτε σε κάποιο αξιόπιστο χρηματιστηριακό γραφείο, που θα σας συμβουλεύσει ποιες μετοχές αποδίδουν καλύτερα και σε ποια χρονική στιγμή θα προβείτε στην αγορά τους και τέλος θα διαχειριστεί τον επενδυτικό σας φάκελο. Η επένδυση σε μετοχές ενέχει το μεγαλύτερο ρίσκο. Μετριάζετε τον κίνδυνο απώλειας της επενδύσεώς σας, αν την «σπάσετε» σε διαφορετικές μετοχές και ημερομηνίες αγοράς τους.

Χρυσός και λίρες
Κάποιοι τις ημέρες που κατακρημνίζονταν τα χρηματιστήρια, έτρεξαν να αγοράσουν χρυσές λίρες σε αρκετά τσουχτερή τιμή μάλιστα. Λίγες μέρες όμως μετά η τιμή τους έπεσε και οι αγοραστές τους, έμειναν στα κρύα του λουτρού ή του χρυσού αν προτιμάτε. Ο χρυσός μπορεί να θεωρείται ασφαλής επένδυση, ίσως τα παλαιότερα χρόνια, δεν σημαίνει όμως ότι είναι και η πλέον επικερδής, καθώς σήμερα υπάρχει και συναλλαγματική εξάρτηση με ευρώ –δολάριο και η αυξομείωσή τους επηρεάζει άμεσα και την τιμή του.

Νίκος Εγγονόπουλος


Στις 31 Οκτωβρίου 1985 πέθανε ο σπουδαίος εκπρόσωπος και σημαντικότερος ίσως έλληνας υπερρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής
Γεννήθηκε το 1907 στην Αθήνα, έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές εσώκλειστος στο Παρίσι. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα στην Σχολή Καλών Τεχνών, μαθήτευσε κοντά στους Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Φώτη Κόντογλου και συνδέθηκε με βαθιά φιλία με τους Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Διαμαντή Διαμαντόπουλο.

Από την πρώτη του κιόλας ατομική έκθεση το 1939, παρουσιάζει μια ιδιότυπη πορεία στην ελληνική ζωγραφική σε μια απολύτως προσωπική υπερρεαλιστική τεχνική, θέτοντας τα θεμέλια του κυριότερου εκφραστή του σουρεαλισμού στην χώρα μας.

Το 1941 πολεμώντας στην πρώτη γραμμή του αλβανικού μετώπου, συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και οδηγείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης από όπου καταφέρνει να δραπετεύσει. Επηρεασμένος από αυτές τις τραυματικές μνήμες και εμπνεόμενος από τον ομώνυμο ήρωα της λατινικής Αμερικής γράφει το μνημειώδες ποίημα του «Μπολιβάρ».

Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις, κριτικές, μελέτες και δοκίμια.
«Μην ομιλείτε στον οδηγό», «Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής», «7 Ποιήματα», «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες», «Ελευσίς», «Ο Καραγκιόζης: Ένα ελληνικό θέατρο σκιών» κ ά

Οι εικαστικές του δε δημιουργίες εκτέθηκαν με επιτυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Οτάβα, Βρυξέλλες, Τορίνο.
Το 1954 συμμετείχε με 72 έργα του στην Μπιενάλε της Βενετίας, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας.

Διετέλεσε καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών και στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Ακόμα συνεργάστηκε με την αρχιτεκτονική ομάδα του Δημήτρη Πικιώνη στο υπουργείο Οικισμού και Ανοικοδομήσεως, στην σχεδίαση νέων κτηρίων.

1993: Πέθανε σε ηλικία 73 ετών στην Ρώμη, ο Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι


Είχε γεννηθεί στις 20 Ιανουαρίου του 1920 στο Ρίμινι. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν γελοιογράφος, ηθοποιός και σεναριογράφος. Συνεργάζεται το 1946 με τον Ρομπέρτο Ροσελίνι, στο σενάριο της ταινίας « Roma, Citta aperta» (Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη). Από το 1951 περνάει και στην σκηνοθεσία. Το ’54 κερδίζει το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και το ’60 το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Για τις ταινίες, «La strada» (Ο δρόμος) το ‘56, «Le Notti Di Cabiria» (Οι νύχτες της Καμπίρια) το ’57, «8 ½» το ’64 και «Amarcord» το ’74, πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Άλλες ταινίες «La Dolce Vita» (Γλυκιά Ζωή), «Roma-Roma», «Satyricon» (Σατυρικόν), «Il Cazanova» (Καζανόβα), «La Citta delle Donne» (Η πόλη των γυναικών), «Intervista» (Η συνέντευξη) κ ά. Είχε παντρευτεί το 1943, στα 23 του χρόνια την ηθοποιό Τζουλιέτα Μασίνα, με την οποία έζησε 50 χρόνια μέχρι που τους χώρισε ο θάνατός του, στις 31 Οκτωβρίου του1993.

1517: Ο Γερμανός θεολόγος, Μαρτίνος Λούθηρος, τοιχοκολλεί τις περίφημες 95 θέσεις του στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ, για την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση.
Ακολουθεί το σχίσμα στην καθολική εκκλησία και η ίδρυση του κόμματος του προτεσταντισμού.

1882: Ο Άρθρουρ Κόναν Ντόϊλ, δημοσιεύει τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χόλμς.

1888: Ο Τζον Ντάνλοπ πατεντάρει το λάστιχο ποδηλάτου με πεπιεσμένο αέρα.

1918: Συμμαχικά και ελληνικά πλοία (Αβέρωφ, Κιλκίς) καταπλέουν στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα τμήμα Κρητών χωροφυλάκων εγκαθίσταται στο Φανάρι ως φρουρά του Πατριαρχείου

1922: Αρχίζει η δίκη των 6 (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Χατζανέστης) που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την μικρασιατική καταστροφή

1958: Παρουσιάζεται ο πρώτος βηματοδότης

1976: Ξεκινά διεθνής εκστρατεία για την σωτηρία των μνημείων της Ακρόπολης

1984: Πέθανε η Ίντιρα Γκάντι. Ήταν κόρη του Νεχρού και διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας για 15 χρόνια, από το 1966-1977 και από το 1980- 1984. Η τελευταία περίοδος της πρωθυπουργίας της, συγκλονίστηκε από την διαμάχη ανάμεσα στους Ινδουιστές και τους Σιχ. Διατάζοντας την ανακατάληψη του ιερού χώρου που κατείχαν οι Σιχ, εξοργίστηκαν και την σκότωσαν 3 σωματοφύλακές της Σιχ.

1985: Πέθανε ο Νίκος Εγγονόπουλος, ζωγράφος και ποιητής
(Διαβάστε κατηγορία Βιογραφίες)

Χειμερινή ώρα από την Κυριακή 31/10


Έληξε η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω.

Την Κυριακή, στις 4: 00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω, δηλαδή στις 3: 00.

28ος Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν στην πρωτεύουσα, την Κυριακή 31/10, από τις 07:00 έως τις 17:30, λόγω του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου

Όλες αυτές τις ώρες οι Λεωφόροι Μαραθώνος, Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλέως Κωσνταντίνου θα είναι κλειστές και στα δύο ρεύματα.

Η διαδρομή του αγώνα 5 χιλιομέτρων (εκκίνηση από Παναθηναικό Στάδιο) είναι: Βασιλέως Κωνσταντίνου - Ριζάρη - Βασιλίσσης Σοφίας - Λεωφόρος Αμαλίας - Στύλοι Ολυμπίου Διός - Διονυσίου Αρεοπαγίτου (αναστροφή στο Ηρώδειο) - Βασιλίσσης Ολγας - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η διαδρομή του αγώνα 10 χλμ (εκκίνηση από Παναθηναϊκό Στάδιο) είναι: Βασιλέως Κωνσταντίνου - Βασιλίσσης Σοφίας - Λεωφόρος Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Μεσογείων - Ανισόπεδος Κόμβος Κατεχάκη - Στρατόπεδο Πλέσσα (αναστροφή) - Λεωφόρος Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου - Φειδιππίδου- Κόμβος Κηφισίας/Αλεξάνδρας - Βασιλίσσης Σοφίας - Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Όσο για τη διαδρομή του Μαραθωνίου είναι: Μαραθώνας - Λεωφόρος Μαραθώνος - Είσοδος Τύμβου - Λεωφόρος Μαραθώνος - Σταυρός - Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου - Φειδιππίδου - Κόμβος Κηφισίας/Αλεξάνδρας - Βασιλίσσης Σοφίας - Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Σημαντικοί δρόμοι που επίσης επηρεάζονται από τις διαδρομές των αγώνων και θα αντιμετωπίσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα για πολλές ώρες είναι οι έξοδοι της Αττικής Οδού προς Ραφήνα, από 08:00 έως 13:30, προς Παλλήνη από 08:00 έως 15:00, τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μαραθώνος και στο τμήμα από Πικέρμι έως Σταυρό από 08:30 έως 15:10.

Τροποποιημένα θα είναι τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ).

Μεταξύ άλλων, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ, δεν θα λειτουργήσει η λεωφορειακή γραμμή Χ95 για το αεροδρόμιο, ενώ θα ενισχυθούν τα δρομολόγια της γραμμής Χ97. Επίσης δεν θα λειτουργήσουν οι λεωφορειακές γραμμές : 125, 303, 304, 305, 308, 310, 314, 315, 319, 324, 406, 407, 413, 416, 418 και Α5. Επιπλέον, οι γραμμές τραμ Τ1 και Τ2, θα τερματίζουν στην στάση Λεωφ. Βουλιαγμένης.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι οι πεζοί δεν επιτρέπεται να διασχίζουν το οδόστρωμα κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, κατά τις ώρες που διεξάγεται ο αγώνας.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στο δικτυακό τόπο του ΟΑΣΑ και στο τηλεφωνικό κέντρο 185.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δήμος Αμαρουσίου


Την Κυριακή 31/10 στις 20:00 στο Θέατρο Δαϊς (Μεσογείων 151, Μαρούσι) με ελεύθερη είσοδο αφιέρωμα στους Νικηφόρο Βρεττάκο- Γιάννη Ρίτσο.

Το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου σε συνεργασία με την Ένωση Πελοποννησίων διοργανώνουν Εκδήλωση-Αφιέρωμα υπό την διεύθυνση της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου και σολίστα τον Δημήτρη Μπάση.

Δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας από το Σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου . Ώρα αναχώρησης: 19:20 έως 19:50
Επιστροφή από το Δαϊς: 22:00-23:00

«Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι»


Την Κυριακή 31/10 με ώρα έναρξης: 20.30 στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων και με Ελεύθερη Είσοδο Σκιών ζωντάνεμα…

Τι θα συμβεί όταν οι δισδιάστατες φιγούρες ζωντανέψουν, ξεπηδήσουν από τον μπερντέ, πάρουν σάρκα και οστά, και αρχίσουν να κινούνται τρισδιάστατα στο χώρο και να διηγούνται την συναρπαστική τους ιστορία;

Μια ευφάνταστη παράσταση για όλη την οικογένεια, πάνω σε μια ιδέα του Μιχάλη Σδούγκου, που συνδυάζει ο θέατρο σκιών με το κλασσικό θέατρο, καθώς οι φιγούρες και οι ηθοποιοί θα εναλλάσσονται, θα συνομιλούν και θα συμπράττουν σε ένα λαϊκό θέαμα γεμάτο μουσική, χιούμορ, σάτιρα, μηνύματα και σχόλια για την κοινωνικό- πολιτικό- οικονομική κατάσταση τα χώρας.

Ο καραγκιόζης λοιπόν και η παρέα του, θα βιώσουν την ιστορία του «Μέγα Αλέξανδρου και του καταραμένου όφι» μέσα από σύγχρονη ματιά χωρίς όμως να αλλοιώνονται τα παραδοσιακά στοιχεία.

Ιδέα- Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σδούγκος
Διασκευή κειμένου: Κωνσταντίνος Πασσάς
Φωτογραφίες: Ευτυχία Ψαρρά
Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Κωνσταντίνος Πασσάς, Ζωή Κατσάτου, Δημήτρης Μικιός, Στάθης Λαγκαδάς.

Πολυχώρος «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων:
Τιμοκρέοντος 6Α - Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 93 44 131 & 818

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

30/10/2010

Ανατολή ηλίου 7:48
Δύση ηλίου 18:29
Πανσέληνος: Σε 22 ημέρες

Γιορτάζουν: Αστέριος, Αστέρω, Ζηνοβία, Κλεόπας, Μαρκιανός

Καιρός


Γενικά: Αίθριος με αραιές νεφώσεις, ανέμους ασθενείς μεταβλητούς με ένταση 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ και με εξασθένιση από το απόγευμα. Θερμοκρασία που θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αττική
Γενικά αίθριος με αραιή συννεφιά
Άνεμοι ασθενείς από βορειοδυτικές διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία που θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 11-17 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 31/10
Αίθριος καιρός με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία σε μικρή άνοδο

Κώστας Καρυωτάκης


Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1896 στην Τρίπολη και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στα Χανιά της Κρήτης. Το 1917 πήρε πτυχίο Νομικής από το πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Από πολύ νέος ακόμα έδειξε τις ποιητικές του ικανότητες. Το 1921 η ποιητική του συλλογή «Νηπενθή» βραβεύτηκε στον Φιλαδέλφειο διαγωνισμό. Άλλες συλλογές του είναι «Ο πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων» το 1919 και «Ελεγεία και σάτιρες» το 1927, μετέφρασε ακόμα, αριστοτεχνικά και ξένους ποιητές.

Στα ποιήματά του, που έχουν μια ιδιοτυπία στην μορφή και στην γλώσσα, καθρεπτίζεται η μελαγχολία και ο βαθύτατος ανθρώπινος πόνος, κάτι που χαρακτήριζε και την ίδια του την υπόσταση.

Η δυσκολία προσαρμογής στις εναντιότητες της ζωής, τον οδήγησαν στην αυτοκτονία το 1928, στην Πρέβεζα όπου υπηρετούσε ως νομαρχιακός υπάλληλος

1910: Πέθανε ο Ερρίκος Ντυνάν.


Ήταν Ελβετός συγγραφέας, Με το έργο του «Αναμνήσεις από το Σολφερίνο» όπου παρουσίασε γλαφυρά της φρικαλεότητες του πολέμου, κατά την διάρκεια της επώνυμης μάχης που έλαβε και ο ίδιος μέρος (24/6/1859), ξεσήκωσε την παγκόσμια κοινή γνώμη, στην ίδρυση τέσσερα χρόνια αργότερα, του Ερυθρού Σταυρού.
Για το έργο του -συγγραφικό και κοινωνικό- τιμήθηκε το 1901, με το Νόμπελ Ειρήνης. Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου, του εξασφάλισε και τα προς το ζην των τελευταίων χρόνων της ζωής του, καθώς ήταν χρεοκοπημένος και φτωχός.

1270: Αρχίζει η 8η και τελευταία σταυροφορία των χριστιανών

1821: Γεννήθηκε ο μεγάλος ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
«Έγκλημα και τιμωρία», «Αδελφοί Καραμαζώφ», «Οι φτωχοί» κ ά

1862: Ο δρ Γκάτλινγ πατεντάρει το οπλοπολυβόλο

1888: Γεννήθηκε στην Πύλο της Μεσσηνίας, ο Έλληνας αθλητής και 4 φορές Ολυμπιονίκης του άλματος άνευ φόρας, Κωνσταντίνος Τσικλητήρας.

1905: Εμφανίστηκαν στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία σταδιακά αντικατέστησαν τα ιππήλατα.

1966: Πέθανε ο λογοτέχνης Γεώργιος Θεοτοκάς
«Αργώ», «Ελεύθερο πνεύμα», «Το γεφύρι της Άρτας», «Λεωνή» κ ά

1975: Οι Ελληνίδες αποκτούν ίσα δικαιώματα με του Έλληνες, βάσει του Συντάγματος, που ορίζει για πρώτη φορά, ότι «όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

1988: Πέθανε ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης.
Έργα του: «Μάχη στην άκρη της νύχτας» (1952), «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» (1953), «Οι τελευταίοι» (1966), «Βιολί για μονόχειρα» (1977), «Εγχειρίδιο ευθανασίας» (1979), «Βιολέτες για μια εποχή» (1985), «Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα» (1987), ακόμα συμμετείχε στην συγγραφή των κινηματογραφικών σεναρίων «Θρίαμβος» και «Συνοικία το όνειρο».

1993: Πέθανε η Αλίκη Διπλαράκου. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που πήρε τον τίτλο της Μις Ευρώπη σε διαγωνισμό ομορφιάς, που έγινε το 1930 στο Παρίσι.

Μοδάτα αξεσουάρ για να μη περνάτε απαρατήρητη!


Μια βόλτα στα μαγαζιά της περιοχή σας θα σας πείσει , ότι το πιο μοδάτο αξεσουάρ για φέτος είναι το καπέλο και το σκουφί καθώς και τα συμπληρωματικά τους. Κασκόλ, γάντια, γκέτες, μανσέτες, εσάρπες, λαιμοί, αυτάκια, κοσμούν τις βιτρίνες των γυναικείων με ρούχα καταστημάτων .

Η ποικιλία σε χρώματα, υφή και σχέδια μεγάλη. Θα βρείτε σκούφους μαλακούς και χνουδωτούς, καρό ή ζακάρ, με χοντρή πλέξη, με ρίγες, με φιογκάκια, με γούνινα τελειώματα, (ελπίζω οικολογικά ), με μπομπόνια ή πλεξούδες που φτάνουν ως τους ώμους.

Μονόχρωμους, λευκούς η γκρι σκούφους , κόκκινους σε όλο το φάσμα αυτού του χρώματος, και βέβαια δε λείπουν οι ευκολοφόρετες καφέ αποχρώσεις, που καλωσορίζουν τις κρύες μέρες μας. Όπως και τα καλόγουστα καπέλα σε τολμηρά χρώματα και σχέδια. Κλασικά υφασμάτινα, βελούδινα, και μάλλινα, που δίνουν ιδιαίτερο λουκ.

Ακόμη στα αυτιά μου ηχεί η φωνή της μαμά μου, ως παιδί. Κάνει κρύο… το σκουφί σου το πήρες? Εκτός λοιπόν από την αποτελεσματικότητά του στο κρύο, ο σκούφος ή το καπέλο είναι ένα όμορφο αξεσουάρ, που μπορεί να συνδυαστεί με πολλά στυλ ντυσίματος (πρωί - βράδυ), και να σε κάνει να ξεχωρίζεις.

Όταν μάλιστα τα συνδυάζετε με τα συμπληρωματικά τους, γάντια ή γκέτες, κασκόλ ή εσάρπα, σίγουρα δεν περνάτε απαρατήρητη. Το μόνο που μπορώ να βρω αρνητικό είναι, ότι όταν τα φοράς για ώρα ,το καπέλο ή το σκούφο και τον βγάλεις, το χτένισμά σου δεν είναι αυτό που ονειρεύτηκες!

Οι τιμές τους είναι ανάλογες με τη ποιότητα αλλά και το κατάστημα, όμως υπάρχουν για όλα τα πορτοφόλια. Προσθέστε αυτό το αξεσουάρ φέτος στην εμφάνιση σας και σίγουρα θα κάνετε τη διαφορά!

Κατερίνα Καψοκαβάδη Μάντη

Συναυλία- αφιέρωμα σε μεγάλους τροβαδούρους


Το Σάββατο 30/10 με ώρα έναρξης 20:30 και ελεύθερη είσοδο, στον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων

Συναυλία-αφιέρωμα στους τροβαδούρους Νίκο Γούναρη, Τώνη Μαρούδα και Φώτη Πολυμέρη με τη Δημοτική Εστουντιαντίνα της Αθηναϊκής Χορωδίας & Μαντολινάτας Εξαρχείων "Ο Διονύσιος Λαυράγκας".

Τόπος: Πολυχώρος “Άννα & Μαρία Καλουτά”
Διεύθυνση: Τιμοκρέοντος 6α, Νέος Κόσμος

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

29/10/2010

Ανατολή ηλίου 7:47
Δύση ηλίου 18:30
Πανσέληνος: Σε 23 ημέρες

Ημέρα κατά της Ψωρίασης

Στο κέντρο της Αθήνας σήμερα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση από το απόγευμα. Άνεμοι 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της

Αττική
Άστατος με νεφώσεις, και πρόσκαιρες βροχές
Άνεμοι, μεταβλητοί με ένταση 4-5 μποφόρ
Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, που θα κυμανθεί από 12-15 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 30/10
Αίθριος με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Μίμης Φωτόπουλος.


Στις 29 Οκτωβρίου 1986 πέθανε στην Αθήνα, από ανακοπή καρδιάς

Ο Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Ζάτουνα της Γορτυνίας στις 20 Απριλίου 1913. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο Β΄ έτος όμως την εγκατέλειψε, για να σπουδάσει υποκριτική στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, εμφανιζόμενος σε δεκάδες ταινίες: «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Οι Απάχηδες των Αθηνών», «Το σοφεράκι», (1953), «Η ωραία των Αθηνών», (1954), «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Τα κίτρινα γάντια», «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» (1955), «Ο Θόδωρος και το δίκανο» ( 1962), «Ο εμίρης και ο κακομοίρης» (1964), «Μπετόβεν και μπουζούκι» (1965), «Οι τέσσερεις άσσοι» (1970), «Ο Πατούχας» (1972), «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» (1984) κ ά.

Στο θέατρο ξεχώρισε για το εντελώς προσωπικό του στυλ ερμηνείας, τους έξυπνους αυτοσχεδιασμούς του και τις πολύ εύστοχες ατάκες του. «Θα κάθεσαι…». «Βυσσινόκηπος» του Τσέχωφ, «Αγριόπαπιες» του Ίψεν, «Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας» του Σαίξπηρ, «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», «Δον Καμίλλο».Τελευταία παράσταση που συμμετείχε η επιθεώρηση «Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο» το 1984. Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές «Ο θείος μας ο Μίμης», «Δον Καμίλο».

Ακόμα ασχολήθηκε με την τεχνική του κολάζ γραμματοσήμων, φιλοτεχνώντας πίνακες που εκτέθηκαν σε πολλές εκθέσεις, και με την συγγραφή βιβλίων. «25 χρόνια θέατρο», «Μπουλούκι», «Ημιτόνια», «Το ποτάμι της ζωής μου» κ ά.

2006: Πέθανε η Μαρία Καλουτά.


Γεννήθηκε το 1916 στην Αθήνα. Μαζί με την αδελφή της Άννα γνωστές ως «Καλουτάκια», ξεκίνησαν γύρω στα έξι τους χρόνια να εμφανίζονται στο θεατρικό σανίδι, μετά από παρότρυνση της Μαρίκας Κοτοπούλη, που αναγνώρισε το ταλέντο τους. Μεγαλώνοντας μπήκαν στο μουσικό θέατρο και την επιθεώρηση. Συμμετείχε ακόμα σε ταινίες («Δόκτωρ Επαμεινώνδας», «Όταν ο σύζυγος ταξιδεύει» κ ά). Εγκατέλειψε το θέατρο το 1967, όταν παντρεύτηκε τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων Δημήτρη Κωνσταντόπουλο. Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, μετά από μακροχρόνια αρρώστια, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν κατάκοιτη.

1814: Καθελκύεται στις ΗΠΑ το πρώτο πολεμικό ατμόπλοιο, με το ελληνικό όνομα «Δημολόγος»

1863: Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός στην Γενεύη από τον Ερρίκο Ντυνάν.
Ο Ελβετός επιχειρηματίας Ερρίκος Ντυνάν, βλέποντας τις φρικαλεότητες μεταξύ Γάλλων και Αυστριακών, στην μάχη του Σολφερίνο της Λομβαρδίας το 1859, οραματίστηκε και πραγματοποίησε την ιδέα της ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου, μέσω ενός παγκόσμιου κινήματος ανθρωπιστικής δράσης. Ξεσηκώνοντας την κοινή γνώμη, βρήκε πολλούς υποστηρικτές και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1863 ιδρύεται στην Γενεύη, το Διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού.

1911: Πέθανε ο Αμερικανός εκδότης Τζότζεφ Πούλιτζερ, εμπνευστής των ομώνυμων δημοσιογραφικών βραβείων.

1918: Ιδρύεται η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ)

1929: Η «Μαύρη Τρίτη» του αμερικάνικου χρηματιστηρίου ή αλλιώς το «μεγάλο κραχ» έκανε χαρτιά χωρίς αξία εκατομμύρια τίτλους μετοχών οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους από την καταστροφή ως την απελπισία

1933: Τοποθετούνται οι πρώτοι φωτεινοί σηματοδότες στην Ευρώπη

2004: Στην Ρώμη οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράφουν την συνθήκη που εγκαθιδρύει το πρώτο ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ενημέρωση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση του ΟΣΕ, αποφάσισε την αναστολή της απεργίας για την Παρασκευή 29/10, προσανατολιζόμενη σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ανακοινωθούν στο μέλλον.

Μια ώρα πίσω τα ρολόγια από την Κυριακή 31/10

Παίζω-Μαθαίνω-Αποταμιεύω


Κάνοντας την εκμάθηση, διασκέδαση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα γιορτάσει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου) στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, από την Παρασκευή 29/10 έως τις 31/10

Σε ένα ξεχωριστό εορταστικό «τριήμερο αποταμίευσης», παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων θα μπορέσουν να συνδυάσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία με τη γνώση, ενώ μικροί αλλά και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη σημασία της αποταμίευσης μέσα από τις συλλογές και τα εκθέματα του μουσείου.

Πρόγραμμα
• Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, ώρες 17:00-20:00
• Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010, ώρες 10:00-15:00
• Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010, ώρες 10:00-15:00

Παράλληλα, σε κάθε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μουσείου τα παιδιά θα μπορούν να:
• φτιάξουν τα δικά τους ευρωμπισκότα
• «χτίσουν» τους δικούς τους κουμπαράδες
• διαχωρίσουν τις πραγματικές τους ανάγκες από τις επιθυμίες τους

Μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου το Μουσείο θα είναι γεμάτο με μεταλλικούς κουμπαράδες ΤΤ για κάθε παιδί-επισκέπτη και η αποταμίευση θα γίνει το πιο δημιουργικό, ζωντανό, επίκαιρο παιχνίδι.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος παρουσιάζει το νέο του CD


Την Παρασκευή 29/10 και ώρα 20:30 στον Πολυχώρο “Άννα & Μαρία Καλουτά” ο Γεράσιμος Ανδρεάτος παρουσιάζει το νέο του CD. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος έχει τα χαρακτηριστικά του λαϊκού τραγουδιστή που τον αναδεικνύουν ως τον σημαντικότερο της γενιάς του. Από το 1985 που ξεκίνησε ν' ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι, έχει συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της έντεχνης ελληνικής μουσικής σκηνής.

Στις 29 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει και έντεχνα και λαϊκά τραγούδια από το καινούργιο του CD με τίτλο "Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει" το οποίο κυκλοφορεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Μαζί του οι Άκης Μουχλιανίτης στο πιάνο, Βασίλης Παπαδόπουλος στο μπουζούκι, Ηλίας Δουμάνης στα τύμπανα, Βαγγέλης Κονταράτος στην κιθάρα, Κώστας Σκελιώτης στο μπάσο και Λάζαρος Σαμαράς στο ακορντεόν.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με χιονοπτώσεις στα ορεινά, ανέμους με ένταση 4-6 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 7 και θερμοκρασία σε πτώση. Βελτίωση από τις απογευματινές ώρες.

Αττική
Άστατος καιρός με νεφώσεις, βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά και διαστήματα με ήλιο. Άνεμοι μεταβλητοί με ένταση 5-6 μποφόρ
Θερμοκρασία που θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 14-19 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 29/10
Νεφώσεις με πιθανότητα βροχής, ανέμους μέτριους και θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση.

Ενημέρωση


Έκτακτες κυκλοφοριακές αλλαγές την Πέμπτη 28/10 λόγω των μαθητικών παρελάσεων, με απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης από τις 06:00 πμ και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 10:00 πμ και έως και το τέλος της παρέλασης, στους κεντρικούς δρόμους των δήμων της Αττικής.

Στο κέντρο της Αθήνας λόγω της επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, θα διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων στους οδούς : Σκουφά, Λυκαβηττού, Σόλωνος (στο τμήμα μεταξύ των οδών Κανάρη και Σίνα) και Δημοκρίτου (στο τμήμα μεταξύ των οδών Σόλωνος και Σκουφά).

Επίσης λόγω της παρέλασης δεν θα επιτρέπεται η κίνηση στη λεωφόρο Αμαλίας, στην οδό Πανεπιστημίου και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας (στο τμήμα μεταξύ των οδών Σέκερη και Πανεπιστημίου).

Λόγω των εργασιών στην σιδηροδρομική γραμμή, την Πέμπτη 28/10 δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια στο τμήμα του Προαστιακού από το σταθμό Λιοσίων, έως το σταθμό Νερατζιώτισσα.

Συνεχίζοντας για δεύτερη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι έκτακτοι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, την Πέμπτη 28/10 θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 10:30 πμ στην είσοδο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Τα πολεμικά τραγούδια του ‘40


Οι Έλληνες δεν πολέμησαν μόνο με τα όπλα, πολέμησαν και με τα τραγούδια.

Η κήρυξη του πολέμου, δεν βρήκε απροετοίμαστους τους Έλληνες, καθώς οι εφημερίδες και το ραδιόφωνο μετέδιδαν ειδήσεις από τον κόσμο. Μετά την έντονη αναστάτωση των πρώτων ημερών, ο ενθουσιασμός και οι πατριωτικές εκδηλώσεις, έδωσαν θέση στην αγωνία για την επιστράτευση αλλά και τις αλλαγές στον τρόπο της από δω και πέρα ζωή τους, συσκότιση, έλλειψη αγαθών, καυσίμων κλπ.

Το μεγαλύτερο βάρος για την ηθική και ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που έμειναν στα μετόπισθεν και αγωνιούσαν για την έκβαση του πολέμου, αλλά και την τύχη των ανθρώπων τους που πολεμούσαν στα βουνά ανέλαβαν οι άνθρωποι του θεάτρου και του τραγουδιού. Διασκεδάζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης οι στιχουργοί και οι επιθεωρησιογράφοι της εποχής, βγάζουν αμέσως σε τραγούδια, τις πρώτες σατυρικές παρωδίες, κυρίως πάνω σε γνωστές επιτυχίες του ελαφρού-ευρωπαϊκού τραγουδιού της εποχής εκείνης.

Όλα τα θέατρα της Αθήνας το ένα μετά το άλλο ανεβάζουν πολεμικές σάτιρες.
Στο θέατρο Μουντιάλ, σε στίχους του Γ. Θίσβιου και βασισμένο στο τραγούδι του Θεόφ. Σακελλαρίδη « Πλένει η Βάσω τα προικιά της», η Σοφία Βέμπο τραγουδά:
«Αχ βάζει ο Ντούτσε την στολή του / και την σκούφια την ψηλή του / μ’ όλα τα φτερά / και μια νύχτα με φεγγάρι / την Ελλάδα πάει να πάρει / βρε, τον φουκαρά!».

«Παιδιά της Ελλάδος παιδιά/ που σκληρά πολεμάτε/ πάνω στα βουνά/ Παιδιά στην γλυκιά Παναγιά/ προσευχόμαστε όλες/ να έρθετε ξανά...»
Αξίζει να αναφέρουμε την ιστορία που γράφτηκαν «Τα παιδιά της Ελλάδος παιδιά».
Ο Μ. Τραϊφόρος έχει γράψει για την επιθεώρηση «Πολεμική Αθήνα» ένα πατριωτικό τραγουδάκι για την Ρένα Βλαχοπούλου, που αρέσει στην Βέμπο. Ζητάει λοιπόν από τον μετέπειτα μνηστήρα της, να γράψει και για εκείνη ένα, πάνω στην μουσική της
«Ζεχρά, πίστεψέ με Ζεχρά» του συνθέτη Μιχ. Σογιούλ. Ο Τραϊφόρος της γράφει «Τα παιδιά..» και τελειώνει το ρεφρέν με τους στίχους: «Κι αν δεν βγείτε νικητές να μην έρθετε ποτέ», που η Σοφία Βέμπο τους βρίσκει πολύ σκληρούς, αλλάζοντάς τους σε: «Με της νίκης τα κλαδιά σας προσμένουμε παιδιά».

Η φωνή της γεμάτη παλμό, μετατρέπεται σε πολεμικό σάλπισμα για την νίκη, εμψυχώνοντας και τονώνοντας το ηθικό του ελληνικού λαού. Η τραγουδίστρια της νίκης πολεμάει και εξευτελίζει τον εχθρό μέσα από τα τραγούδια της.

Ένα άλλο τραγούδι, χαρακτηριστικό της αυτοπεποίθησης που είχαν προκαλέσει οι πρώτες νίκες του Ελληνικού Στρατού στην Αλβανία, είναι αυτό που έγραψε ο φαντάρος τότε Γιώργος Οικονομίδης, τραγουδισμένο από την Ρένα Βλαχοπούλου στην πολεμική επιθεώρηση «Μπέλλα Γκρέτσια». Εμείς σήμερα το γνωρίζουμε με την φωνή της Σοφίας Βέμπο.
«Με το χαμόγελο στα χείλη/ πάνε οι φαντάροι μας μπροστά/ και γίνανε οι Ιταλοί ρεζίλι/ γιατί η καρδιά τους δεν βαστά...»

Ένα ταγκό του πολέμου, είναι το επόμενο τραγούδι του Μιχ. Σογιούλ, σε στίχους του Κώστα Κοφινιώτη, τραγουδισμένο πάλι από την Σοφία Βέμπο.
«Ούτε ‘να δάκρυ απ’ τα μάτια ας μην κυλήσει/ στου χωρισμού μας το πικρό φιλί/ πρέπει ο καθένας μας τώρα να πολεμήσει/ αφού η γλυκιά πατρίδα το καλεί»

Τραγούδια για το έπος του ‘40 έγραψαν και οι λαϊκοί δημιουργοί και μάλιστα σε ρυθμό ζεμπέκικο, όπως οι Μ. Μάτσας- Σ. Περιστέρης «Το όνειρο του Μπενίτο», Μπαγιαντέρας, «Ψηλά στις Πίνδου τα βουνά», Μάρκος Βαμβακάρης «Γεια σας φανταράκια μας», Παναγιώτης Τούντας «Δεν με φοβίζει ο πόλεμος», ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης «Με θάρρος αγωνίζομαι», Γενίτσαρης, Περπινιάδης, Παπαϊωάννου κά
«Σου στέλνω χαιρετίσματα απ’ τα βουνά μανούλα/
Στο καραούλι βρίσκομαι στην πιο ψηλή ραχούλα/
Ψηλά βουνά κι απάτητα, μανούλα μου περνούμε/
Νεμέρσκα, Πίνδο, Μόροβα και πάντοτε νικούμε».

Θα τελειώσω με τα λόγια που είχε πει η Σοφία Βέμπο, πολλά χρόνια αργότερα το 1974, για τα τραγούδια εκείνης της εποχής:
«Τα πολεμικά μου τραγούδια, δεν είναι κοινά καθημερινά τραγούδια. Είναι κραυγές λευτεριάς, σπίθες υπερηφάνειας. Δεν τραγουδώ εγώ σ’ αυτά, τραγουδάει η ψυχή της πατρίδας, η ψυχή της ράτσας, η ψυχή του αδούλωτου λαού μας. Είναι τραγούδια που η δόξα τους έχει βάλει μουσική σε στίχους, που τους έχει γράψει η λεβεντιά η Ελληνική. Με τα τραγούδια μου αυτά, θαρρώ πως αφήνω στις καινούριες γενιές μια κληρονομιά Ελληνικού θάρρους, Ελληνικής λεβεντιάς και Ελληνικής ...αποκοτιάς».

Χάρης Κόντος

1940: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα


Μετά την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου από τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν επίθεση κατά της Ελλάδας μέσω της Αλβανίας.

Ο ελληνικός στρατός δίνει σκληρότατες μάχες στην Πίνδο, όπου παίρνει μέρος ακόμα και ο άμαχος πληθυσμός, οι γυναίκες μεταφέροντας πολεμικό υλικό. Σε λίγες μέρες ο ιταλικός στρατός αναγκάζεται να υποχωρήσει κάτω από τα ισχυρά πλήγματα του ελληνικού πεζικού και πυροβολικού, παρόλο που ήταν τελειότερα εξοπλισμένος.

Ο ελληνικός στρατός μέσα σε φοβερή κακοκαιρία, με χιόνια και παγωνιές επάνω στα άγρια βουνά της Αλβανίας, κυνηγά τους Ιταλούς και απελευθερώνει της πόλεις και τα χωριά της Βορείου Ηπείρου, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Άγιους Σαράντα κ ά. Πολλοί Ιταλοί παραδίδονται αιχμάλωτοι, ενώ ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών και των δυο αντιπάλων είναι μεγάλος.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με θαυμασμό τα κατορθώματα των Ελλήνων, που στην κρίσιμη αυτή στιγμή, όχι μόνο υπερασπίζουν το δικαίωμα της ελευθερίας τους, αλλά βοηθούν και ολόκληρη την δημοκρατική ανθρωπότητα στον αγώνα της κατά του φασισμού

1886: Αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη


Στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, υψώνεται κολοσσιαίο άγαλμα που συμβολίζει την ελευθερία. Είναι έργο του γλύπτη Fred. Bartholdi και την παριστάνει σαν γυναίκα με ακτινωτό κάλυμμα της κεφαλής και με δάδα στο ανυψωμένο δεξί χέρι. Το άγαλμα έχει ύψος 46 μέτρα περίπου και μαζί με το βάθρο του 93 μέτρα. Στο εσωτερικό του λειτουργεί αναβατήρας που οδηγεί ως το άκρο της δάδας. Είναι δώρο της Γαλλίας για την 100 επέτειο ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Κλίβελαντ.

312: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος νικά τον Μαξέντιο.
Ο Κωνσταντίνος, ήταν γιος της Αγίας Ελένης και Αύγουστος του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους. Στην εκστρατεία του εναντίον του Αύγουστου του δυτικού ρωμαϊκού κράτους, Μαξέντιου και ενώ βάδιζε κατά της Ρώμης, είδε στον ουρανό ένα λαμπρό ακτινωτό σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα». Κατασκευάζει τότε ένα λάβαρο με σταυρό και με τα αρχικά του ονόματος του Χριστού Ι.Χ. Με την βοήθεια του σταυρού νικά τον Μαξέντιο, στην μάχη της Μουλβίας Γέφυρας, στην δεξιά όχθη του Τίβερη ποταμού και μένει μόνος αυτοκράτορας του ανατολικού και του δυτικού ρωμαϊκού κράτους.

1704: Πέθανε ο Άγγλος φιλόσοφος Τζον Λοκ, πρωτοπόρος του φιλελευθερισμού

1912: Ξεκινά στις ΗΠΑ η ποτοαπαγόρευση

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

27/10/2010

Ανατολή ηλίου 7:45
Δύση ηλίου 18:32
Πανσέληνος: Σε 25 ημέρες

Γιορτάζει: Νέστορας, Νεστορία

Καιρός


Γενικά: Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικινδύνων καιρικών φαινόμενων που εξέδωσε η ΕΜΥ, ο καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση, με βροχές και καταιγίδες και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι ισχυροί και θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση.

Αθήνα
Πρόσκαιρες νεφώσεις που θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες που από το βράδυ θα είναι ισχυρές.
Άνεμοι νοτιοανατολικοί με ένταση 4-5 μποφόρ
Θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 19-21 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 28/10
Βροχές και πιθανές καταιγίδες, άνεμοι ισχυροί και θερμοκρασία σε πτώση

1912: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης


Μετά την νικηφόρα μάχη των Γιαννιτσών οι ελληνικές δυνάμεις προελαύνουν να απελευθερώσουν και άλλες ελληνικές πόλεις. Οι γνώμες όμως ανάμεσα στο αρχιστράτηγο διάδοχο Κωνσταντίνο και τον υπουργό Στρατιωτικών Ελευθέριο Βενιζέλο διίστανται, ως προς το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο μεν Κωνσταντίνος ήθελε να κατευθυνθούν προς το Μοναστήριο, ο δε Βενιζέλος προς την Θεσσαλονίκη, πριν προλάβουν οι Βούλγαροι και την καταλάβουν
Με την μεσολάβηση του Βασιλέα Γεωργίου Α΄ , και ενώ ο Βενιζέλος τον θέτει προ των ευθυνών του, ο Κωνσταντίνος κατευθύνεται προς την Θεσσαλονίκη και συνάπτει συμφωνία παράδοσης με τον Τούρκο αρχιστράτηγο Χασάν Ταξίν.

Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, στις 11 ή ώρα οι πληρεξούσιοι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτωρας Δουσμάνης, υπογράφουν στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, τα σχετικά έγγραφα παράδοσης της Θεσσαλονίκης, από τους Οθωμανούς στον ελληνικό στρατό.

Το πρωί της 27ης μπαίνουν στην Θεσσαλονίκη, 2 τάγματα ευζώνων της Ζ΄ Μεραρχίας και υψώνουν την ελληνική σημαία, στο Διοικητήριο της πόλης, ενώ τα τάγματα της Α΄, Β΄. Γ΄, Δ΄ και οι υπόλοιποι από την Ζ΄ καταλαμβάνουν θέσεις στα υψώματα γύρω από την πόλη.

Την ίδια μέρα υπογράφεται συμπληρωματικό πρωτόκολλο με το οποίο παραδινόταν στους Έλληνες, όλη η φρουρά της πόλης, αποτελούμενη από 25.000 στρατιώτες και 1000 αξιωματικούς, με τον ατομικό οπλισμό τους. Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου εισέρχεται στην Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος και το μεσημέρι τελείται πανηγυρική δοξολογία στον ναό του Αγίου Μηνά.

1938: Η δημιουργία του νάιλον από την χημική βιομηχανία Du Pont


Η αρχική του ονομασία του ήταν ρεγιόν 66, γρήγορα όμως εγκαταλείφτηκε, χωρίς όμως να υπάρχει και γνωστή αιτιολογία για την ονομασία του ως νάιλον (αγγ.nylon)
Το νάιλον είναι συνθετική υφάνσιμη ύλη από πλαστικό υλικό που παρασκευάζεται από το μακρομοριακό σύμπλεγμα αδιπικού οξέως και εξαμεθυλενοδιαμίνης.
Υπάρχει ευρεία γκάμα προϊόντων που το χρησιμοποιών ως πρώτη ύλη, όπως ως υφάνσιμη ύλη (ενδύματα, εσώρουχα, κάλτσες, τραπεζομάντιλα κ ά) και ακόμα στην ταπητουργία, στην ψηκτροποιία, στην σκοινοποιία, στην κατασκευή ειδών ηλεκτρισμού, οικιακού εξοπλισμού, συσκευασίας, τεντοποιίας κλπ.

1782: Γεννήθηκε στην Γένουα ο Ιταλός βιολονίστας και συνθέτης Νικολό Παγκανίνι. Γιος φτωχού εμπόρου, από την ηλικία των έξι ετών αρχίζει να μαθαίνει βιολί, πρώτα σε άσημους δάσκαλους και μετά στον Κόστα και στον Αλ. Ρόλλα της Πάρμας. Νεότατος έγραψε συνθέσεις για βιολί με καταπληκτικές δυσκολίες, που μόνο αυτός μπορούσε να εκτελέσει. Στα δεκαέξι του μόλις χρόνια προξενούσε κατάπληξη στο κοινό που τον άκουγε με την δεξιοτεχνία του. Συνέθεσε πολλά έργα για βιολί και άλλα έγχορδα όργανα. Πέθανε στην Νίκαια το 1840.

1822: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί τουρκική υποναυαρχίδα στην Τένεδο.

1829: Πολεμική βοήθεια στην Ελλάδα
Ο τσάρος Νικόλαος Α΄ , κατόπιν αιτήματος του Καποδίστρια για την ενίσχυση του νεοσύστατου ελληνικού στρατού, αποστέλλει 6000 τυφέκια και 12 πυροβόλα

1860: Πέθανε ο πολιτικός Θρασύβουλος Ζαΐμης.
Ήταν γιος του Ανδρέα Ζαΐμη και γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1822. Υπήρξε πολέμιος του Όθωνα και διαδραμάτισε ρόλο στην έξωσή του. Ίδρυσε δικό του κόμμα και διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός διακρινόμενος για την σωφροσύνη του.

1927: Η Εθνική Τράπεζα παραιτείται του εκδοτικού προνομίου της υπέρ της νεοσύστατης Τράπεζας της Ελλάδος

Συναυλία –Αφιέρωμα στην Σοφία Βέμπο


Την Τετάρτη 27/10 με ώρα έναρξης 20.30 και ελεύθερη είσοδο στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων Συναυλία –Αφιέρωμα στην Σοφία Βέμπο με τον τενόρο Γιώργο Φιλαδελφέα

«100 χρόνια από την γέννηση της Σοφίας Βέμπο». Μια παράσταση με τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε με τον τενόρο Γιώργο Φιλαδελφέα.
Συμμετέχουν επίσης η σοπράνο Σουζάνα Γιαννακοπούλου και η πιανίστα Valentina Vasssileva.
Ακορντεόν Alexander Voulgariev.
Βιολί: Dimitrios Popov.

Πολυχώρος «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων:
Τιμοκρέοντος 6Α - Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 93 44 131 & 818

Εκδηλώσεις


Την Τετάρτη 27/10 και ώρα 20:00 στο Θέατρο Δαϊς (Μεσογείων 151 Μαρούσι) Φθινοπωρινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου, με ελεύθερη είσοδο

Δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία της Δημ. Συγκοινωνίας από τον Σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου Ώρα αναχώρησης: 19:20-19:50 Επιστροφή από Δαϊς: 22:00-22:20

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 26/10

Γενικός Δείκτης 1608,08 μον -1,78%
Τζίρος 133,30 εκατ ευρώ

Μετοχές
Ανοδικές 56
Καθοδικές 124
Σταθερές 51

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Καιρός


Γενικά: Στα δυτικά και βόρεια της χώρας νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα. Άνεμοι νότιοι-νοτιανατολικοί 5-7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ. Θερμοκρασία σε άνοδο.

Αθήνα
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Το πρωί κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα.
Άνεμοι ασθενείς μεταβλητοί 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία σε άνοδο, που θα κυμανθεί από 19-24 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 27/10
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, ανέμους ασθενείς και θερμοκρασία σε πτώση

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης


Στις 26 Οκτωβρίου 303 θανατώθηκε ο μεγαλομάρτυρας Δημήτριος

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 280. και από πολύ νέος κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έγινε αξιωματικός. Διακρίθηκε για την γενναιότητα και την ευγένειά του κερδίζοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση.

Από νωρίς έγινε χριστιανός και με βαθιά πίστη, θέρμη και αποφασιστικότητα διέδιδε την χριστιανική διδασκαλία. Ζούσε την εποχή που βασίλευαν οι αυτοκράτορες Διοκλητιανός και Μαξιμιλιανός, τρομεροί πολέμιοι του χριστιανισμού. Σ’ ένα διωγμό των χριστιανών συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.

Στην φυλακή συνέχισε την διάδοση της διδασκαλίας του Χριστού, κερδίζοντας νέους οπαδούς. Το 303 όταν ο Διοκλητιανός επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη, οργανώθηκαν παλαιστικοί αγώνες προς τιμήν του. Στους αγώνες αυτούς έλαβε μέρος ένας ειδωλολάτρης γιγαντόσωμος παλαιστής ο Λυαίος, που νικήθηκε από έναν μικροκαμωμένο χριστιανό τον Νέστορα.

Όταν πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας ότι ο Νέστορας μυήθηκε στον χριστιανισμό από τον Δημήτριο και κατάφερε να νικήσει αντλώντας δύναμη από την πίστη του, διέταξε την θανάτωση του Δημητρίου.

Τον 5ο αιώνα στον τάφο του κτίστηκε ένας μεγαλόπρεπος ναός, τύπου ελληνικής βασιλικής, που ήταν αφιερωμένος στον άγιο Δημήτριο. Στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Θεσσαλονίκη το 1917 τον κατέστρεψε ολοσχερώς. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1928.

Η εκκλησία μας τον ονομάζει ακόμα Μυροβλύτη, καθώς κατά την παράδοση ανέδυε μύρο από τον τάφο του. Η μνήμη του εορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου, την ίδια ημερομηνία το 1912 ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη, πολιούχος άγιος της οποίας είναι.

Νίκος Καζαντζάκης


Πενήντα τρία χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μας ποιητή και πεζογράφου

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε το 1885 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι.
Από μικρός ασχολήθηκε με την ποίηση και ερχόμενος στο Παρίσι, επηρεάζεται από τα ρεύματα της εποχής. Χαρακτηριστικό είναι και το θέμα της διατριβής του για το διδακτορικό του «Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του δικαίου και της πολιτείας». Στο μεταξύ συνεργάζεται με το περιοδικό «Νουμάς» με το ψευδώνυμο Πέτρος Ψηλορείτης.

Το 1906 δημοσίευσε την πρώτη ποιητική συλλογή του «Όφις και κρίνος» και το 1910 την τραγωδία «Πρωτομάστορας» που ο μουσουργός Μανώλης Καλομοίρης διασκευάζει σε μελόδραμα. Ακολουθούν οι τραγωδίες «Χριστός», «Νικηφόρος Φωκάς», «Ιουλιανός ο παραβάτης», «Βούδας» «Οδυσσέας», Μέλισσα» κά

Πνεύμα ανήσυχο, ερευνητικό και γεμάτο οράματα, ταξιδεύει σε πολλές χώρες και γεύεται την διαφορετική ζωή κάθε τόπου, την οποία και μεταφέρει στα βιβλία του, με τρόπο παρατηρητικό, ζωντανό, γλαφυρό και διανθισμένο με φιλοσοφικές σκέψεις. «Τι είδα στην Ρουσία», «Ισπανία», «Αγγλία», «Αίγυπτος-Ιερουσαλήμ-Σινά» κά.

Το 1927 το φιλοσοφικό του έργο η περίφημη «Ασκητική» που εκφράζει την βαθιά αγωνία του για την ανθρωπότητα. Τα συναρπαστικά έργα του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ο Καπετάν Μιχάλης», Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο φτωχούλης του θεού» και το δοκίμιό του «Αναφορά στον Γκρέκο», που εκδίδεται μετά τον θάνατό του, γνωρίζουν τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ μεταφράζονται σε πολλές ξένες γλώσσες.

Το 1935 εξέδωσε το μεγάλο έπος του «Οδύσσεια», που αποτελείται από 33.333 στίχους, και αρχίζει από εκεί που τελειώνει η Οδύσσεια του Ομήρου.
«Ο τελευταίος πειρασμός» το ’53, αποτελεί σημείο τριβής με την Εκκλησία, που τον θεωρεί ιερόσυλο, γλυτώνει τον αφορισμό χάριν στην μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Από τις μεταφράσεις του, αναφέρουμε την «Θεία κωμωδία» του Δάντη, τον «Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης» του Γιόργκενσεν, τον «Φάουστ» του Γκαίτε, τις «Συνομιλίες Έκκερμαν και Γκαίτε» του Έκκερμαν, την «Γένεση των ειδών» του Ντάρβιν και τέλος την μετάφραση που κάνει με τον καθηγητή Ι. Κακριδή, της «Ιλιάδας « του Ομήρου. Έχει γράψει ακόμα γύρω στις 800 επιστολές στην πρώτη του γυναίκα Γαλάτεια Αλεξίου, στην δεύτερη Ελένη Σαμίου και στον Παντελή Πρεβελάκη

O Νίκος Καζαντζάκης το 1919 έγινε γενικός διευθυντής του Υπουργείου Περιθάλψεως και το 1945 υφυπουργός Παιδείας. Εν συνεχεία το 1947 διορίστηκε στην Ουνέσκο αντιπρόσωπος της Ελλάδας και διεύθυνε το τμήμα κλασσικών μεταφράσεων. Το 1956 του απονέμεται στην Βιέννη το βραβείο Ειρήνης του Παγκοσμίου Συμβουλίου της Ειρήνης.

Πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 1957 στην Γερμανία, γυρνώντας από ένα μεγάλο ταξίδι του στην Κίνα. Σύμφωνα με την θέλησή του, ενταφιάστηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

1929: Εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το Φράγμα του Μαραθώνα


Για την ύδρευση της πόλης των Αθηνών κατασκευάστηκε τεχνητή λίμνη στην συμβολή των χειμάρρων Χάραδρου και Βαρνάβα στον Μαραθώνα
Το φράγμα έχει ύψος 50 μέτρα στην βάση του και πλάτος 47, η χωρητικότητα του δε ως τον εγχειλιστήρα είναι 44.000.000 κυβικά μέτρα.
Η έναρξη του έργου έγινε τον Οκτώβριο του 1926 και η αποπεράτωσή του 3 χρόνια αργότερα. Στις 26 Οκτωβρίου του 1929 εγκαινιάστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο Στην συνέχεια, που ήταν και το δυσκολότερο μέρος του έργου κατασκευάστηκε σήραγγα, για την μεταφορά του νερού προς την Αθήνα, που αποπερατώθηκε τον Φεβρουάριο του ’31. Η σήραγγα αυτή αρχίζει από την Χελιδονού και φτάνει στην Αθήνα και τον Πειραιά. Το 1935 κατασκευάστηκε και δεύτερος αγωγός

303: Θανατώθηκε στην Θεσσαλονίκη ο μεγαλομάρτυρας Δημήτριος
(Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1912: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη από τους Οθωμανούς

1955: Κάνει πρεμιέρα η ταινία «Επαναστάτης χωρίς αιτία»
Η ταινία του Ελία Καζάν «Επαναστάτης χωρίς αιτία» με πρωταγωνιστές τον Τζέιμς Ντιν και την Νάταλι Γουντ, κάνει πρεμιέρα στην Νέα Υόρκη. Λίγες εβδομάδες πριν, ο Τζέιμς Ντιν, είχε χάσει την ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 24 ετών.

1957: Πέθανε ο μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και πολιτικός Νίκος Καζαντζάκης (Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1986: Τραγωδία στο Στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας, καθώς ένας φίλαθλος χάνει την ζωή του, από φωτοβολίδα κατά την διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Λάρισας-ΠΑΟΚ.

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 25/10

Γενικός Δείκτης 1637,15 μον +1,95%
Τζίρος 130,54 εκατ ευρώ

Μετοχές
Ανοδικές 127
Καθοδικές 50
Σταθερές 48

“Έτσι είναι ο κόσμος”


Την Τετάρτη 26/10 στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο στον Πολυχώρο “Άννα & Μαρία Καλουτά” η τρίπραχτη κωμωδία «Έτσι είναι ο κόσμος», του Γρηγόρη Ξενόπουλου

Στην τρίπραχτη κωμωδία του «Έτσι είναι ο κόσμος», ο Ακαδημαϊκός Γρηγόρης Ξενόπουλος με πλούσιο ηθογραφικό χρώμα καταγράφει τα προβλήματα μιας μικροαστικής οικογένειας στη δεκαετία του ‘30 προσφέροντας άφθονο γέλιο αλλά και προβληματισμό.

Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Κανάκη, η μουσική του Βασίλη Καραμπάτση, τα σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Ματαράγκα, και οι φωτισμοί του Γιώργου Νεοχωρούση.

Διανομή
• Κυρ Θάνος: Θόδωρος Ρωμανίδης
• Λαμπρινή: Αντιγόνη Κανάκη
• Σμαρώ: Μαρία Λογοθέτη
• Νώντας: Δημήτρης Δρακόπουλος
• Βγενιώ: Έμιλυ Παύλου
• Αρετή: Νότα Παρούση
• Μάτα: Γρηγορία Αυγερινοπούλου
• Παύλος: Μπάμπης Βρακάς

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

25/10/2010

Ανατολή ηλίου 7:43
Δύση ηλίου 18:35
Πανσέληνος: Σε 27 ημέρες

Γιορτάζουν: Μαρκιανός, Μαρκιανή, Χρύσανθος, Χρυσάνθη

Ημέρα Ζυμαρικών

Στο κέντρο της Αθήνας σήμερα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Καιρός


Γενικά: Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά πιθανόν να είναι ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Άνεμοι νότιοι 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αθήνα
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών
Άνεμοι μέτριοι μεταβλητοί με ένταση 4 και τοπικά 5 μποφόρ
Θερμοκρασία σε πτώση που θα κυμανθεί από 15-19 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 26/10
Βροχή με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα σημειώσει μικρή άνοδο

1822: Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου


Το Μεσολόγγι, μπήκε στην επανάσταση στο τέλος Μαρτίου του 1821 κι έγινε αμέσως το κυριότερο πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο της Στερεάς, έδρα της Γερουσίας της Χέρσου Ελλάδας (Δυτικής Ελλάδας), με πρόεδρο τον Αλ. Μαυροκορδάτο, αποτελώντας στόχο των Τούρκων. Ο Κιουταχής κατεβαίνοντας από την Λάρισα πολιόρκησε το Μεσολόγγι από ξηράς με 10.000 άνδρες κι ο Γιουσούφ Πασάς με 3 πλοία από την θάλασσα. Οι 700 Μεσολογγίτες, ανθίστανται σθεναρά. Ο Ανδρέας Μιαούλης έλυσε από την θάλασσα την πολιορκία κι έφερε βοήθεια και τροφές.

1881: Γεννήθηκε στην Μάλαγα της Ισπανίας, ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο

1914: Η Μεγάλη Βρετανία προσαρτά την Κύπρο

1917: Ξεσπά η επανάσταση των Μπολσεβίκων στην Ρωσία (Οκτωβριανή Επανάσταση)

1922: Η ανακριτική επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο, παραπέμπει με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας στο στρατοδικείο στρατιωτικούς και πολιτικούς ως υπεύθυνους για την Μικρασιατική καταστροφή

1936: Ο Μπενίτο Μουσολίνι και ο Αδόλφος Χίτλερ δημιουργούν τον άξονα Βερολίνου –Ρώμης

1947: Αποχωρούν από την Ελλάδα τα βρετανικά στρατεύματα

1963: Τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης
Είναι το πρώτο βραβείο Νόμπελ που παίρνει Έλληνας. Επικρατέστεροι υποψήφιοι ήταν ο Γιώργος Σεφέρης και ο Πάμπλο Νερούντα, που αποκλείστηκε ως αναρχοκομουνιστής. Το βραβείο παρέλαβε στην Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου.

2001: Κυκλοφορούν από την Microsoft τα Windows XP

2001: Πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 69 ετών, η Σοράγια Εσφαντιάρη, αποκαλούμενη και «θλιμμένη πριγκίπισσα». Υπήρξε δεύτερη σύζυγος του Σάχη της Περσίας, Ρεζά Παχλεβί, με τον οποίο χώρισε το 1957, όταν δεν κατάφερε να τεκνοποιήσει.

Ενημέρωση


Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ από την Δευτέρα 25/10

Συγκεκριμένα ανακοίνωσαν 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις για την Δευτέρα 25, την Τρίτη 26, την Τετάρτη 27 και την Παρασκευή 29 και για την Πέμπτη 28 και για το Σάββατο 30 Οκτωβρίου ματαίωση δεκάδων δρομολογίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προωθούμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ.

Κατά την διάρκεια της απεργίας δεν θα δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του ΟΣΕ του Προαστιακού και τα δρομολόγια του Μετρό, από τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο.

«Έφυγε» από την ζωή η Καίτη Χωματά


Φτωχότερο το «νέο κύμα» από τα ξημερώματα της Κυριακής 24 Οκτωβρίου

Η Καίτη Χωματά γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Νάξο και σπούδασε κλασσικό μπαλέτο. Το 1964 εμφανίστηκε στα ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη, που την προώθησε στον χώρο της μουσικής. Ακούγοντας την ο Παπαστεφάνου θα την συστήσει στον Γιάννη Σπανό, που στην φωνή της θα βρει την ιδανική ερμηνεύτρια του μουσικού ρεύματος της εποχής του «νέου κύματος».

Έβγαλε 18 δίσκους και τραγούδησε περίπου 200 τραγούδια μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν: «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Θα διώξω τα σύννεφα», «Άσπρα καράβια τ’ όνειρα μου» (σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη).

Εμφανίστηκε σε πολλές μπουάτ στην Ελλάδα, ενώ περιόδευσε στο εξωτερικό σε πολλές χώρες, Αμερική, Καναδά, Γερμανία, Κύπρο. Τελευταία της εμφάνιση την χειμερινή σεζόν 2009-2010, σε μουσική σκηνή στο Γκάζι, με άλλους νεοκυματικούς τραγουδιστές, Μ. Βιολάρη, Πόπη Αστεριάδη, Κ. Καράλη.

Είχε κάνει δυο γάμους και με τον πρώτο της άνδρα τον ηθοποιό Βασίλη Μαυρομάτη είχε αποκτήσει 2 κόρες.

Χτυπήθηκε από τον καρκίνο σε νεαρή ηλικία και έδωσε σκληρή μάχη μαζί του για περισσότερα από 28 χρόνια. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, μετά από τον τραυματισμό της σε τροχαίο. Θα αφήσει την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 24 Οκτωβρίου, στα 64 της χρόνια.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί την Τρίτη στις 16:00 στον Ιερό Ναό Αγ. Μαρίνας Ηλιούπολης και θα ταφεί στο Νεκροταφείο της Ηλιούπολης.

Χάρης Κόντος

Big Band και Χαρά Κεφάλα με …τζαζ διάθεση


Την Δευτέρα 25/10 με ώρα έναρξης 20.30 και με ελεύθερη είσοδο στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων, συναυλία τζαζ μουσικής με τη Big Band των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων.

Τραγουδά η Χαρά Κεφαλά.
Μουσική Διεύθυνση: Γιάννης Τερζάκης

Πολυχώρος «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων:
Τιμοκρέοντος 6Α - Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 93 44 131 & 818

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

24/10/2010

Ανατολή ηλίου 7:42
Δύση ηλίου 18:30
Πανσέληνος: Σε 27 ημέρες

+ΣΤ ΛΟΥΚΑ, Αρέθα μεγαλ., Σεβαστιανής μάρτυρος
Γιορτάζει: Σεβαστιανή

Ημέρα του ΟΗΕ
Παγκόσμια Ημέρα Ακτών

Καιρός


Γενικά: Στα δυτικά αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βραδύ καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ασθενείς 3-4 μποφόρ και από το μεσημέρι τοπικά ενισχυμένοι σε 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία σε άνοδο

Αθήνα
Αίθριος καιρός με αραιή συννεφιά
Άνεμοι βόρειοι ασθενείς με ένταση 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία που θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 13-20 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα 25/10
Συννεφιά με πιθανότητα ασθενών βροχών, άνεμοι ασθενείς και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ»


Ο τύπος του πλοίου είναι θωρακισμένο καταδρομικό με μήκος 140 μέτρα, πλάτος 21 μέτρα και βύθισμα 7,5 μέτρα. Το εκτόπισμά του είναι 9.450 -10.200 τόνοι, με κύρια ζώνη θωράκισης 200 χιλιοστά, ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 22,5 κόμβους, με καύσιμο το κάρβουνο. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Ορλάντο, στο Λιβόρνο της Ιταλίας και έφτασε στην Ελλάδα, στο Φάληρο το 1911.
Στις 24 Οκτωβρίου του 1909, η Ελληνική κυβέρνηση είχε αγοράσει το θωρηκτό « Γεώργιος Αβέρωφ», αντί 24 εκατομμυρίων δραχμών, εκ των οποίων τα 8 είναι δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ, Έλληνα μετανάστη της Αιγύπτου. Προς τιμήν του το θωρηκτό, ονομάστηκε «Γεώργιος Αβέρωφ»

Το πολεμικό αυτό πλοίο έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία της Ελλάδος. Έδρασε πρώτα στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913), εξασφαλίζοντας την ναυτική υπεροχή της Ελλάδος απέναντι στην Τουρκία. Με ναύαρχο τον ατρόμητο Παύλο Κουντουριώτη, απέκλεισε τα παράλια της Μικράς Ασίας κι εμπόδισε τους Τούρκους να μεταφέρουν όλες τους τις δυνάμεις από την Ανατολή στην Βαλκανική.

Δυο απόπειρες του τουρκικού στόλου μα βγει από τα Δαρδανέλια, όπου ήταν αποκλεισμένος ματαιώθηκαν. Το 1912 Ναυμαχία της Έλλης και το 1913 Ναυμαχία της Λήμνου. Χάρη στον «Αβέρωφ» τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου Χίος, Μυτιλήνη, Λήμνος, Τένεδος κά απελευθερώνονται και γίνονται ελληνικά.

Το 1913 στον Ελληνοβουλγαρικό Πόλεμο, ο «Αβέρωφ» με τον υπόλοιπο στόλο, κατέλαβε το Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη) και την Καβάλα, που τα είχαν οι Βούλγαροι.

Μεγάλη η συμβολή του όμως και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) όταν μαζί με αγγλογαλλικά πλοία, πήρε μέρος στην καταδίωξη γερμανικών πολεμικών.
Το 1918, στην Κωνσταντινούπολη το Θωρηκτό υψώνει την Ελληνική σημαία υποδηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους νικητές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1919 αποβιβάζει ελληνικά στρατεύματα στα παράλια της Μικράς Ασίας, αλλά μετά την Μικρασιατική καταστροφή το ’22, θα βοηθήσει στην αποχώρηση των Ελλήνων, στρατού και πληθυσμού, που καταδιώκονται άγρια από τους Τούρκους.

Το 1926 το πλοίο θα εκσυγχρονιστεί στα ναυπηγεία της Τουλώνης, για να συνεχίσει και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την κήρυξη του πολέμου το 1941, όταν η Ελλάδα σκλαβώθηκε στους Ιταλούς και τους Γερμανούς, ξέφυγε με μύριους κινδύνους, από τον κόλπο της Ελευσίνας, όπου έτυχε να βρεθεί και κατάφερε να πάει στο συμμαχικό λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Επί τρία χρόνια κάνει περιπολίες και συνοδεύει νηοπομπές στην Μέση Ανατολή και τον Ινδικό Ωκεανό.

Με την απελευθέρωση, φέρνει την ελληνική κυβέρνηση πίσω στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά το ’45, βρίσκεται στην Ρόδο, όπου συμμετέχει στον εορτασμό της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, που ως τότε βρισκόταν υπό ιταλική κατοχή

Από το 1956, το πλοίο παροπλίζεται και μένει για 27 χρόνια παραμελημένο στον Πόρο. Το 1983 ξανασυντηρείται και μετατρέπεται σε μουσείο, στο Φάληρο, να μας θυμίζει την ένδοξη ιστορία του.

1922: Πέθανε ο διηγηματογράφος Ανδρέας Καρκαβίτσας


Γεννήθηκε στα Λεχαινά της Ηλείας το 1866. Σπούδασε γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ως γιατρός του Ναυτικού έκανε πολλά ταξίδια, όπου αποκόμισε εντυπώσεις και πείρα ζωής που αποτύπωσε στα βιβλία του. Θεωρείται ο κύριος εκπρόσωπος του ηθογραφικού μυθιστορήματος. Πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα το 1986, με την «Λυγερή», που τυπώνεται στην καθαρεύουσα. Ενθουσιασμένος από το γλωσσικό κίνημα του Ψυχάρη, αρχίζει να γράφει στην δημοτική με πρώτο μυθιστόρημα τον «Ζητιάνο». Ακολουθούν «Τα διηγήματα», «Παλιές αγάπες», «Η θάλασσα», «Αρχαιολόγοι», «Η γοργόνα». Το 1899 εκδίδει το αριστούργημά του «Τα λόγια της Πλώρης», μια σειρά με θαλασσινά διηγήματα, που μιλούν για την σκληρή μάχη των ναυτικών με τα κύματα. Πέθανε στο Μαρούσι, από φυματίωση.
1648: Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, που τερματίζει τον Τριακονταετή Πόλεμο και επιφέρει αλλαγές στην ισορροπία των δυνάμεων της Ευρώπης. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα της Ελβετίας.
1909: Αγοράζεται το θωρηκτό «Αβέρωφ»
(Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1929: «Μαύρη Πέμπτη» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αρχή της μεγάλης χρηματιστηριακής κρίσης, που συγκλόνισε τον κόσμο

1957: Πέθανε σε ηλικία 52 χρονών από καρδιακή προσβολή ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, Κριστιάν Ντιόρ. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας. Αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού και επέβαλλε την δική του γραμμή δημιουργίας που ονομάστηκε New Look.

1970: Ο Έλληνας αθλητής Χρήστος Παπανικολάου, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5,49 μέτρα.

Καρώτο


Υγεία, γεύση και χρώμα στο πιάτο μας
Το καρώτο είναι μονοετές ή διετές φυτό και ανήκει στην οικογένεια των σελινοειδών. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα λαχανικά, αν και τρώγεται η ρίζα του και όχι τα φύλλα του. Είναι δε διαθέσιμο στην αγορά όλο τον χρόνο η κατ’ εξοχήν όμως εποχή του είναι τώρα το φθινόπωρο. Ακόμα είναι το πρώτο λαχανικό που κονσερβοποιήθηκε.

Η καλλιέργειά του ξεκίνησε από την κεντρική Ασία, πιθανότατα από το Αφγανιστάν. Ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες με την ονομασία Δαυκός ο καρωτός (σταφυλινός) και στους Ρωμαίους ως παστινάκα. Η κατανάλωση του με την σημερινή του μορφή, (από κόκκινο σε πορτοκαλί) τοποθετείται περίπου την περίοδο της Αναγέννησης, αρχικά στην Ολλανδία και από κει σ’ όλη την Ευρώπη.

Τα καρώτα σήμερα έχουν διάφορες μορφές, από σχεδόν σφαιρικό, έως λεπτό, κυλινδρικό ή baby, αλλά και χρώματα κόκκινα, κίτρινα, λευκά. Στην Ελλάδα η βασική ποικιλία τους είναι αυτή της «Αιγίνης» με κωνικό σχήμα και πορτοκαλί χρώμα., αλλά και οι διάφορες εισαγόμενες Chantenay, Tuchon, Nantes, Amsterdam.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών, καθώς είναι πλούσιο σε καροτένιο, δηλ προβιταμίνη Α. Ακόμα περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, C και Κ, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, που ενισχύουν σημαντικά την μνήμη, ενώ προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό. Η περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο σε συνδυασμό με το καροτένιο, μας προστατεύουν από τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Τρώγεται ωμό, ή τριμμένο σε σαλάτες, βραστό, πουρέ, σε πίτες και μαγειρεμένο με ψάρι, κρέας, αρακά ή φασόλια, καθώς αποτελεί το κύριο συστατικό στην φασολάδα. Ακόμα σε γλυκά, κουλουράκια, μαρμελάδες, κέικ, αλλά και καρωτόζουμο.

Όταν αγοράζετε καρώτα προτιμήστε μεσαία ή μικρά και όχι μεγάλα, που είναι σκλήρά. Να είναι ολόκληρα και όχι σπασμένα, να μην έχουν μαύρα σημάδια. Η όψη τους να δείχνει φρέσκια και τραγανή, ένδειξη ότι είναι φρεσκοκομμένα. Αν έχουν και τα κοτσάνια τους, κόψτε τα, πριν τα βάλετε στο ψυγείο, καθώς έτσι διατηρούνται περισσότερο

Λαχανοσαλάτα με καρώτο


Πεντανόστιμη σαλάτα γεμάτη με θρεπτικά στοιχεία, που συνοδεύει ιδανικά κρέας, ψάρι αλλά και όσπρια

1 λάχανο σφικτό, 2 καρώτα, 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά), ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 κ σ λευκό ξύδι, αλάτι

Σε ξύλο κοπής κόβετε το λάχανο σε ψιλές λωρίδες. Το βάζετε σε τρυπητό.
Καθαρίζετε και τρίβετε στον τρίφτη του κρεμμυδιού τα καρώτα. Τα βάζετε κι αυτά στο τρυπητό και ξεπλένετε σε αρκετά νερά. Τα αφήνετε να στραγγίξουν αρκετή ώρα.

Βάζετε σε σαλατιέρα, λιώνετε το σκόρδο, ανακατεύετε με το λάχανο, προσθέτετε τα καρώτα και αλατίζετε.

Σ’ ένα βαζάκι που κλείνει κτυπάτε το λάδι και το ξύδι και περιχύνετε την σαλάτα.

Ήρθε η ώρα για να φτιάξουμε τις ντουλάπες μας


Η αλλαγή του καιρού είναι πια αισθητή, η ψυχρούλα το πρωί αλλά και το αεράκι το βράδυ επιβάλουν να φοράμε κάτι πιο ζεστό. Η αντικατάσταση των ρούχα στη ντουλάπα μας απαραίτητη, έτσι λοιπόν τα όμορφα καλοκαιρινά μπλουζάκια, τα εξώπλατα φουστανάκια και φυσικά τα μαγιό πρέπει να πέσουν σε χειμερία νάρκη.

Για να ξεκινήσουμε να τις φτιάχνουμε, θα πρέπει για αρχή, να έχουμε υπομονή, καλή διάθεση και χρόνο.

Πρώτα-πρώτα βγάζουμε τα λινά που δε φοριούνται πια, τα κοντά μπλουζάκια με ραντάκια, τα σορτάκια, τα ψαράδικα παντελόνια, τα παρεό, τα καλοκαιρινά πιζαμάκια μας και ότι άλλο ρουχαλάκι λόγω καιρού δεν μπορούμε να φορέσουμε. Τα τοποθετούμε διπλωμένα σε μικρές ντάνες πάνω στο κρεβάτι, τα χωρίζουμε ανάλογα με το είδος-μέγεθος τους και τον αποθηκευτικό χώρο που έχουμε. Μετά τα βάζουμε μέσα σε αρωματικές σκοροκτόνες σακούλες ή κουτιά έτοιμα για αποθήκευση.

Μπορούμε να βάλουμε ανάμεσα στα ρούχα αρωματικά χαρτάκια λεβάντα αλλά και καμφορά που θα βρούμε στα σούπερ μάρκετ. Παλαιότερα οι γονείς μας έβαζαν ναφθαλίνη, εγώ δε σας τη προτείνω, γιατί το άρωμα της προκαλεί και επιδεινώνει αλλεργίες. Η επιλογή όμως είναι δική σας. Μια έξυπνη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε τις παλιές και φθαρμένες εξωτερικά βαλίτσες μας, (αυτές που δεν τις πάμε πια ταξίδια) σαν αποθηκευτικό μέρος.

Κάνουμε μια ανακατάταξη στα συρτάρια της ντουλάπα και αφήνουμε μέσα της, ρούχα που φοριούνται όλο το χρόνο, γιατί ο καιρός έχει διαφοροποιήσει της εποχές στη πόλη μας.
Έτσι παραμένουν τα κοντομάνικα βαμβακερά φανελάκια, τα λεπτά πουκάμισα με κοντά μανίκια, τα τζιν μπουφάν και παντελόνια που δεν έχουν εποχή, τα λεπτά μεταξωτά μπλουζάκια που μπορούν να φορεθούν μέσα από σακάκια (που θα είναι και στη μόδα φέτος) και αφήνουμε τον υπόλοιπο χώρο κενό γιατί οσονούπω έρχονται τα μάλλινα.

Σε μεγάλα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού μπορούμε να βρούμε όμορφα πολύχρωμα αλλά και μονόχρωμα κουτιά για να τοποθετήσουμε τα καλοκαιρινά παπούτσια μας, κάποια μάλιστα από αυτά έχουν και διάφανα σημεία για να μπορούμε να ελέγχουμε πιο ζευγάρι έχουμε μέσα χωρίς να τα ανοίγουμε. Επίσης υπάρχουν και διάφανες σακούλες που βγάζοντας τον αέρα εξοικονομούμε χώρο κάτι που όλους μας ενδιαφέρει κατά την αποθήκευση.

Μπορεί να είναι λίγο κουραστική αυτή η δουλειά που ο καιρός μας επιβάλει, αλλά σίγουρα έχει και τη νοσταλγία από τις διακοπές μας, εντός ή εκτός των τειχών. Αλήθεια πόσο όμορφα πέρασα εκείνη τη βραδιά που φόραγα αυτό το λινό φουστάνι! Πάρτε την απόφαση και ξεκινήστε σήμερα κιόλας!

Κατερίνα Καψοκαβάδη Μάντη

Electro-blues και rock από τους “4-BLUES”


Την Κυριακή 24/10 με ώρα έναρξης: 20.30 και ελεύθερη είσοδο στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων (Τιμοκρέοντος 6α, Νέος Κόσμος) συναυλία των “4-BLUES”

Το συγκρότημα 4-BLUES δημιουργήθηκε το 2008 από τον Τάκη Αναγνωστόπουλο, τον Γιάννη Παπαδάκη, τον Αλέξη Περδίκη και τον Γιώργο Γατζίδη. Είναι ένα group που ασχολείται με electro-blues και rock μουσική. Το μουσικό ρεπερτόριο των 4-BLUSE είναι από τη διεθνή blues-rock σκηνή και από τους διασημότερους εκφραστές της, προσπαθώντας πάντα να αναπαράγει τις αυθεντικότερες εκτελέσεις.

Ηλεκτρική κιθάρα: Αναγνωστόπουλος Τάκης & Περδίκης Αλέξης
Τύμπανα: Γατζίδης Γιώργος
Μπάσο: Παπαδάκης Γιάννης

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

23/10/2010

Ανατολή ηλίου 7:41
Δύση ηλίου 18:37
Πανσέληνος: Σε 28 ημέρες

+Ιακώβου Αδελφοθέου, Ιγνατίου πατρ. Κων/πόλεως
Γιορτάζει: Ιάκωβος

Καιρός


Βελτίωση του καιρού με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και νότια. Άνεμοι στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Αθήνα
Γενικά αίθριος με αραιή συννεφιά
Άνεμοι μεταβλητοί από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4-5 μποφόρ
Θερμοκρασία σε πτώση που θα κυμανθεί από 14-19 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 24/10
Νεφώσεις, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

333 π. Χ.: Η μάχη της Ισσού


Η Ισσός ήταν αρχαία παραλιακή πόλη της Μ. Ασίας στην Κιλικία, στον Ισσικό Κόλπο (κόλπος Αλεξανδρέττας).

Εκεί διεξήχθη η δεύτερη μεγάλη μάχη κατά των Περσών. Ο Μέγας Αλέξανδρος με 50.000 άνδρες κατατρόπωσε τα περσικά στρατεύματα που αποτελούνταν από 200.000 άνδρες και είχαν αρχηγό τον βασιλιά των Περσών, Δαρείο.

Σημαντικής σημασίας η νίκη των Ελλήνων καθώς αποκτήθηκε ο έλεγχος της νότιας Μικράς Ασίας.

1919: Γεννήθηκε ο Μανόλης Ανδρόνικος, αρχαιολόγος


Γεννήθηκε στην Προύσα. Αργότερα οικογενειακώς εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και συνέχισε στην Οξφόρδη. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Οργάνωσε και διεύθυνε αξιολογότατες ανασκαφές σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας (Βέροια, Νάουσα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη) που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Με τις ανασκαφές του στην Βεργίνα έφερε στο φως το σημαντικότερο νεκροταφείο τύμβων των γεωμετρικών χρόνων, επιβεβαιώνοντας την άποψή του, ότι εκεί ήταν η πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου.

1925: Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.

1945: Ξεκίνησε η μάχη του Ελ Αλαμέϊν που διήρκησε μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.
Μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ Βρετανών και Γερμανών. Στην μάχη συμμετείχαν και ελληνικά στρατεύματα. Οι Βρετανοί υπό τον Μοντγκόμερι, όχι μόνο συγκράτησαν την προέλαση των Γερμανών υπό τον στρατηγό Ρόμελ, αλλά και τους έδιωξαν από την Αίγυπτο.

1949: Ίδρυση του ΟΤΕ.
1960: Εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το Καυτατζόγλειο Εθνικό Στάδιο.
1964: Ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ, αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονέμεται, αποστρεφόμενος βάσει των αριστερών τοποθετήσεών του, επίσημες τιμές και διακρίσεις

Ενημέρωση

Στις 23 & 24/10 κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της κατεδάφισης κτηρίου στην Ομόνοια.

Από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοινώθηκε ότι λόγω της κατεδάφισης θα διακοπεί η κυκλοφορία και θα απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση των οχημάτων από τις 07:00 πμ της 23ης, έως τις 12:30 μμ της 24ης Οκτωβρίου στις οδούς:

Βερανζέρου, μεταξύ Σωκράτους και Μάρνης
Μενάνδρου, μεταξύ Μάρνης και Γ’Σεπτεμβρίου
Ξούθου, μεταξύ Σωκράτους και Μενάνδρου
Σατωβριάνδου, μεταξύ Μάρνης και Σωκράτους
Κουμουνδούρου, μεταξύ Αγ. Κων/νου και Μάρνης
Χαλκοκονδύλη, μεταξύ Σωκράτους και Μάρνης

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 22/10/2010

Γενικός Δείκτης 1605,82 μον +1,24%
Τζίρος 97,37 εκατ ευρώ

Μετοχές
Ανοδικές 102
Καθοδικές 63
Σταθερές 63

Δήμος Γέρακα


Στις 23/10: Συναυλία αφιέρωμα στο Λαϊκό Τραγούδι
Στις 24/10: Θεατρική παράσταση «Ο τρελός της Αθήνας»

Ο Δήμος Γέρακα και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Γέρακα, σας προσκαλούν:
στην Συναυλία- Αφιέρωμα στο Λαϊκό τραγούδι (από τον Βαμβακάρη και τον Τσιτσάνη μέχρι σήμερα), το Σάββατο 23/10 και ώρα 20.30, Συμμετέχουν o Δημήτρης Κατοίκος και η Εξαμελής Λαϊκή Ορχήστρα

Την Κυριακή 24/10 και ώρα 20:30 η θεατρική εταιρεία ΒΗΜΑΤΑ, της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, θα παρουσιάσει το έργο "Ο τρελός της Αθήνας", βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Δημητρίου Γρ. Καμπούρογλου. Παίζουν : Αντώνης Ξένος - ο Γιάννης ο Τρελός Αγγελική Ξένου - Καρυά

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Γέρακα (Οδός Κλειτάρχου & Αριστείδου). Θα τηρηθεί σειρά Προτεραιότητας

Εκδηλώσεις


Αφιέρωμα στον Βασ. Τσιτσάνη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θεσσαλών Μεσογαίας «Ο Δευκαλίων», με ελεύθερη είσοδο

Μια μοναδική βραδιά συναυλία-αφιέρωμα στον λαϊκό μουσικοσυνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, την Κυριακή 24/10 στην ταβέρνα «Φωτογράφος» (Αγίας Μαρίνας 3, Παιανία), από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θεσσαλών Μεσογαίας «Ο Δευκαλίων».

Θα παίξουν οι μουσικοί: Μάρα Καλοζούμη φωνή, Τάσος Κακλαμάνης μπουζούκι-φωνή, Γιάννης Χαραλαμπάκης μπουζούκι –φωνή, Γιώργος Μιχελινάκης κιθάρα-φωνή και Βαγγέλης Ακριβός μπαγλαμά-κρουστά-φωνή.