Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Με αεροπλάνα, με βαπόρια και με το τρένο…πάω διακοπές


Εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε με το καράβι, το αεροπλάνο, το τρένο, ή το λεωφορείο, πρέπει να φροντίσουμε να προμηθευτούμε το εισιτήριο μας, αρκετές μέρες νωρίτερα, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε θέση, καθότι όλοι θα τρέχουν να φύγουν από το κλεινόν άστυ για διακοπές.

Την ημέρα του ταξιδιού μας θα πρέπει να είμαστε τουλάχιστον μια, με μιάμιση ώρα νωρίτερα στο λιμάνι, αεροδρόμιο ή σταθμό πριν την αναχώρησή μας.

Οι αποσκευές μας πρέπει να είναι λίγες και ελαφριές, για να τις μεταφέρουμε και να τις ελέγχουμε καλύτερα. Οι βαλίτσες με ρόδες, όπως και τα ελαφρά σακίδια πλάτης είναι προτιμότερα. Απαραιτήτως πρέπει να αναγράφουν στις ειδικές ταμπελίτσες τα στοιχεία μας, (όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο), ούτως ώστε σε περίπτωση απώλειας να μπορούν να μας εντοπίσουν.

Στο ταξίδι με το καράβι ίσως χρειαστεί να έχουμε μαζί μας και σε πρώτη ζήτηση, γυαλιά ηλίου, καπέλο, αντηλιακό, κάποιο ελαφρύ μπουφάν, ένα μπουκαλάκι με δροσερό νερό, ή και κάποιο σνακ ή σάντουιτς, στην περίπτωση που δεν έχουμε εξασφαλίσει καμπίνα και χρειαστεί να παραμείνουμε στο κατάστρωμα. Εάν μας πιάνει ναυτία, έχουμε συμβουλευτεί τον γιατρό μας κι έχουμε μαζί μας δραμαμίνες.

Για το ταξίδι με το αεροπλάνο, επειδή οι αποσκευές συνήθως παραδίδονται στο αεροδρόμιο, κρατάμε ένα μικρό σακ-βουαγιάζ μαζί με τα απολύτως απαραίτητα, όπως εισιτήριο, διαβατήριο, ταυτότητα, συνάλλαγμα, πορτοφόλι, προσωπικά αντικείμενα και λοιπά.

31/7/2010

Ανατολή ηλίου 6:27
Δύση ηλίου 20:37
Πανσέληνος: Σε 24 ημέρες

Γιορτάζει: Ιωσήφ

Καιρός


Αίθριος
Άνεμοι ασθενείς, μεταβλητοί από βορειοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 2-3 μποφόρ
Θερμοκρασία σε πτώση που θα κυμανθεί από 23-31 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 1/8
Αίθριος, με ασθενείς ανέμους και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

1920: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Ίωνας Δραγούμης, πολιτικός και συγγραφέας


Ο Ίωνας Δραγούμης ήταν γιος του Στέφανου Δραγούμη που καταγόταν από το Βογατσικό Καστοριάς. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1878 και σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Υπήρξε διπλωματικός υπάλληλος και υπηρέτησε ως πρεσβευτής σε διάφορες διπλωματικές θέσεις, Μοναστήρι, Σέρρες, Ανατολική Ρωμυλία, Κωνσταντινούπολη κ ά. Ήταν ακόμα οργανωτής του μακεδονικού αγώνα και βοήθησε πάρα πολύ τον Παύλο Μελά, που ήταν γαμπρός του. Συνδέθηκε με ερωτική πλατωνική φιλία με την συγγραφέα Πηνελόπη Δέλτα. Επίσης ήταν λογοτέχνης, θιασώτης της δημοτικής γλώσσας και ένας από τους μαχητές του δημοτικισμού. Το 1910 συνέπραξε στην ίδρυση του «Εκπαιδευτικού Ομίλου». ‘Έγραψε διηγήματα ιδίως παιδικά που διακρίνονται, για το άδολο αίσθημα, την απλότητα της σκέψης και του ύφους. «Μαρτύρων και ηρώων αίμα», εμπνευσμένο από τον μακεδονικό αγώνα, «Σαμοθράκη», «Όσοι ζωντανοί» κ ά
Ήταν φανατικός αντιβενιζελικός και το διάστημα 1917-19 είχε εξοριστεί στην Κορσική από την κυβέρνηση Βενιζέλου. Η αντίθεσή του αυτή προς την παράταξη του
Βενιζέλου, έγινε και η αιτία να χάσει την ζωή του. Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου στο Παρίσι συλλαμβάνεται και δολοφονείται από βενιζελικούς αξιωματικούς στην οδό Κηφισίας στους Αμπελοκήπους, κοντά στους στρατώνες του πεζικού, όπου αργότερα στήθηκε αναμνηστική πλακέτα.

904: Οι Σαρακηνοί καταλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη

1914: Γεννήθηκε ο Γάλλος ηθοποιός, Λουϊ ντε Φινές.
Διακρίθηκε στον κωμικό ρόλο του αστυφύλακα του Σαιν Τροπέζ

1919: Τίθεται σε ισχύ το σύνταγμα της Βαϊμάρης στην Γερμανία
Το σύνταγμα αυτό θα προκαλέσει ασταθές πολιτικό σκηνικό, διευκολύνοντας μερικά χρόνια αργότερα την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και των ναζιστών στην εξουσία.

1922: Ο 18χρονος Ραλφ Σάμουελσον, είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που κάνει θαλάσσιο σκι

1958: Γίνεται η ανακοίνωση από σπηλαιολόγους της ανακάλυψης, μεγάλου λιμναίου σπηλαίου στην περιοχή του Δυρού Μάνης. (Διαβάστε κατηγορία Ταξίδια)

1965: Γεννήθηκε η Αγγλίδα συγγραφέας της σειράς βιβλίων του Χάρι Πότερ, Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ.

1976: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ λόρδο Κιλάνιν προτείνει την μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα

1992: Ο αρσιβαρίστας Πύρρος Δήμας κατακτά το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης, συμμετέχοντας στην κατηγορία των 82,5 κιλών και σηκώνοντας συνολικά 370 κιλά.

1992: Ψηφίζεται από την Ελληνική Βουλή η Συνθήκη του Μάστριχτ.

Ενημέρωση

Κλειστό θα παραμείνει από τις 31/7 έως τις 10/8 το τμήμα του ΗΣΑΠ Αττική - Φάληρο λόγω έργων ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής.

Το επιβατικό κοινό μπορεί να εξυπηρετείται από την Αττική έως το Μοναστηράκι με τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό (Αττική-Σύνταγμα-Μοναστηράκι) και από την Ομόνοια ως το Φάληρο με την λεωφορειακή γραμμή Χ19.

Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, αποφάσισαν μετά από πολύωρη σύσκεψη οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων

Το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε την άρση των περιορισμών κατ’ εξαίρεση αυτό το Σαββατοκύριακο (31/7 & 1/8) στην κυκλοφορία φορτηγών και βυτιοφόρων για τη μεταφορά καυσίμων

Πολιτιστική Ατζέντα


Στις 31/7 στις 21:00 στο Θέατρο Αττικού Άλσους με ελεύθερη είσοδο, ένα σπάνιο αφιέρωμα στην πιο τρυφερή και μελωδική περίοδο της ελληνικής μουσικής. Μια μοναδική συναυλία-παράσταση, γεμάτη από τα αριστουργήματα του ελαφρού τραγουδιού, από την αρχή του αιώνα έως τη δεκαετία του ΄50, με τραγούδια από τον Αττίκ, τον Σουγιούλ, τον Χαιρόπουλο, τον Γιαννίδη, τον Κορίνθιο και τον Γούναρη.
Ενορχήστρωση τραγουδιών: Δαυίδ Ναχμίας Τραγουδούν: Χρυσούλα Στεφανάκη, Θάνος Πολύδωρας και Μαρία Κανελοπούλου Μαζί τους 6μελής ορχήστρα.

Το μουσικό ταξίδι στην Τεχνόπολη στο Γκάζι θα κλείσει στις 31/7 συναυλία με ελεύθερη είσοδο με τους Ευσταθία, Ελεάννα Ζεγκίνογλου Αλεξάνδρα Κόνιακ, Βαγγέλη Βατσινέα

Στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου στις 31/7 από το Σίμο Κακάλα και την Ομάδα Χώρος, «Ερωφίλη-Άσκηση 2» του Χορτάτση & «Ερωτόκριτος». Θα ακολουθήσει γλέντι με τσικουδιά

Εκδηλώσεις


2ο Φεστιβάλ Οβριοκάστρου Κερατέας, το Σάββατο στις 31/7 μια ορχήστρα νέων παιδιών της Κερατέας τραγουδάνε στην αρχή του προγράμματος και στη συνέχεια το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Κερατέας «Θέσπις» παρουσιάζει για 5η φορά το έργο του Αλεσάντρο Κασόνα «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Πετρινόλη

Αυλαία για τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Βάρη στις 31/7 στην παιδική χαρά Χέρωμα στις 21:00 στην Λαϊκή Μουσική βραδιά με το συγκρότημα του Γιάννη Πρεβενιού «Ακούρδιστοι».

Στο πλαίσιο των Κενταύριων του Δήμου Λαυρεωτικής στις 31/7 στις 21.00 Συναυλία Χαρούλα Αλεξίου-Μάρθα Φριτζήλα, στο υπαίθριο του Τεχνολογικού & Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου. Γενική είσοδος: 20 € Φοιτητικό: 15 €

Ο Δήμος Κύμης στην Εύβοια στην κεντρική πλατεία της Κύμης στις 21:00 πραγματοποιεί την εκδήλωση «Αναβίωση Κουμιώτικου Γάμου»

Καρπούζι με το μαχαίρι


Το χρώμα του φλόγα, η γεύση του δροσιά. Κόκκινο, ζουμερό και δροσιστικό, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού.Το επιστημονικό του όνομα citrullus lamatus (Κιτρούλος ο κοινός), η ελληνική υδροπέπων, αντίστοιχη με την αγγλική water melon, ενώ η σημερινή του ονομασία καρπούζι, μάλλον προέρχεται από την τούρκικη karpouz, ή την περσική xarbuz.

Η ιδιότητά του ότι περιέχει νερό, δροσίζει και ξεδιψά, συνάδει για κάποιον τόπο καταγωγής, άνυνδρο ή με λιγοστό νερό, όπως η Αφρική. Και πραγματικά το καρπούζι απεικονίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο μΧ αιώνα, καλλιεργείται στην Κίνα, ενώ στην Ευρώπη εμφανίζεται μετά τον 13ο.

Υπάρχουν 2 ποικιλίες καρπουζιού, που διαφέρουν μεταξύ τους μόνο στο μέγεθος.
Καρπούζι σε κανονικό μέγεθος με ή χωρίς κουκούτσια και μίνι επίσης με ή χωρίς κουκούτσια.

Για να μην σας βγει «μάπα το καρπούζι», κατά την αγορά του, προσέχετε η επιφάνειά του να είναι καθαρή χωρίς σκασίματα, ξερά ή κίτρινα μέρη και το κοτσάνι του να είναι πράσινο και όχι ξερό, που σημαίνει φρεσκοκομμένο. Τέλος όταν το χτυπάμε, ο ήχος να είναι καθαρός κι όχι υπόκωφος.

Το καρπούζι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α, Β1, Β6, Β12, C, βήτα-καροτένιο, φυτικές ίνες, λυκοπένιο ( είναι αυτό που του δίνει το κόκκινο χρώμα), κάλιο, σελήνιο.

Είναι ευεργετικό για την υγεία, καθώς είναι διουρητικό, βελτιώνει την νεφρική λειτουργία, διευκολύνει το έντερο, συμβάλλει στην ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης, καταπολεμά τις μολύνσεις, βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και της έντασης.

Τα αποτελέσματα νέων ερευνών, δίνουν ιδιότητες στο καρπούζι παρόμοιες με του Viagra. Τέλος εκτός του ότι δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερίνη, είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα ζάχαρης και με χαμηλή θερμιδική αξία, καθώς μια μεγάλη φέτα καρπουζιού παρέχει μόνο 90 θερμίδες.

Το καρπούζι τρώγεται σαν φρούτο, γρανίτα, μαρμελάδα, ή γλυκό του κουταλιού. Συνδυάζεται πολύ ωραία σε φρουτοσαλάτες, με φέτα ή κατσικίσιο τυρί.
Προτιμήστε το πριν τα γεύματα, καθώς χορταίνει χωρίς να παχαίνει.

Αμπελοφάσουλα γιαχνί


Ένα φαγητό από τα «λαδερά» όπως τα ονομάζουμε, καθώς τα κύρια συστατικά τους είναι το λάδι με λαχανικά (μπάμιες, φασολάκια). Το ελαιόλαδο και τα λαχανικά αποτελούν τους «θησαυρούς» της μεσογειακής διατροφής
Τα αμπελοφάσουλα γιαχνί, είναι λοιπόν ένα φαγητό για καλοφαγάδες. Αν το συνδυάσετε και με φέτα, γίνεται ένα φαγητό για έξυπνους καλοφαγάδες

1 κιλό φρέσκα φασολάκια, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη, 1 κσ πελτέ, 1 κγ ζάχαρη,1 σκόρδο ψιλοκομμένο, ρίγανη, αλάτι, 1-2 πατατούλες και φέτα (προαιρετικά).

Καθαρίζετε και πλένετε τα φασολάκια. Γιαχνίζετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτετε τα φασολάκια, γιαχνίζετε για λίγο. Διαλύετε στην ντομάτα τον πελτέ, την ζάχαρη και το σκόρδο και περιχύνετε το φαγητό.
Προσθέτετε τις πατάτες, την ρίγανη και το αλάτι.
Σιγοβράζετε το φαγητό για 40-45 λεπτά, αν χρειάζεται ρίχνετε λίγο ζεστό νεράκι. Μπορείτε αν θέλετε λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο να προσθέσετε την φέτα για να λιώσει.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

30/7/2010

Ανατολή ηλίου 6:26
Δύση ηλίου 20:36
Πανσέληνος: Σε 25 ημέρες

Γιορτάζουν: Ανδρόνικος, Ανδρονίκη

Καιρός


Γενικά αίθριος
Άνεμοι ασθενείς έως μέτριοι από βορειανατολικές διευθύνσεις εντάσεως 4-5 μποφόρ
Θερμοκρασία από 22-32 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 31/7
Αίθριος με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία σε άνοδο

Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Μακεδονίας


Γεννήθηκε το 382 πΧ στην Πέλλα και πατέρας του ήταν ο Αμύντας Γ΄. Από τα 15 του έως τα 18 του χρόνια όντας όμηρος στην Θήβα, μελέτησε τις στρατιωτικές τακτικές των Θηβαίων και παραδειγματίστηκε από τους δυο μεγάλους στρατηγούς της Θήβας, Πελοπίδα και Επαμεινώνδα.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του και του αδελφού του που βασίλευσαν διαδοχικά, ανέλαβε ο Φίλιππος στην αρχή σαν στρατηγός και το 359 πΧ, επεβλήθη και ανακηρύχτηκε βασιλιάς. Βασίλευσε 33 χρόνια και αναδείχθηκε σε μεγάλο πολιτικό και στρατηγό. Καλλιέργησε όμως και τα γράμματα και τις τέχνες, στην αυλή του είχαν μαζευτεί ρήτορες, ποιητές, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες. Δάσκαλο του γιού του Αλέξανδρου είχε τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη. Όμως και η γεωργία και το εμπόριο είχαν ενισχυθεί από τον Φίλιππο.

Με το δαιμόνιο στρατιωτικό του μυαλό δημιούργησε την περίφημη μακεδονική φάλαγγα και εφεύρε το νέο για τότε όπλο την σάρισα. Διοργάνωσε μόνιμο στρατό, με τον οποίο κατάφερε να υποτάξει τις περισσότερες γειτονικές πόλεις (Αμφίπολη, Ποτίδαια, Μεθώνη, Όλυνθο κ ά) και να επεκτείνει το μακεδονικό κράτος από τον Στρυμόνα στον Νέστο, στον Έβρο και πιο ανατολικά ως τον Ελλήσποντο. Αλλά και βόρεια μέχρι τον Δούναβη. Οι γύρω εχθροί υποτάσσονται Λυγκιστείς, Ιλλυριοί, Θράκες, Σκύθες, Τριβαλλοί. Μετά την νικηφόρα μάχη στην Χαιρώνεια, όπου συγκρούστηκε με τους Αθηναίους και τους Θηβαίους, κατεβαίνει μέχρι την Κόρινθο και ανακηρύσσεται στρατηγός της Ελλάδος.

Όνειρό του ήταν να ενώσει όλους τους Έλληνες μέσα σ’ ένα κράτος. Βρήκε όμως και αντιμαχόμενους, όπως τον Δημοσθένη, που με τους πύρινους λόγους του, τους γνωστούς Φιλιππικούς, τον αντιμάχεται.

Έταξε ακόμα σκοπό του να καθυποτάξει και τους Πέρσες. Κατά την διάρκεια των εορτών που διοργανώθηκαν για το ξεκίνημα της εκστρατείας, ένας νέος αξιωματικός της φρουράς του, ο Παυσανίας από το Άργος Ορεστικόν, όργανο των Περσών, τον δολοφόνησε στις 30 Ιουλίου 336 π Χ

1784: Πέθανε ο Ντενί Ντιντερό, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας


Γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του1713 στο Langres (Haute-Marne) και αν και καταγόταν από πολύ φτωχή οικογένεια, αυτός με την βοήθεια ενός τάγματος των Ιησουϊτών κατόρθωσε να μορφωθεί πολύ. Γνώριζε αρχαία ελληνικά, λατινικά, ιταλικά και αγγλικά. Το 1751 εξέδωσε τον πρώτο τόμο μιας πρωτότυπης γαλλικής εγκυκλοπαίδειας. Κατόρθωσε να εκδώσει την σειρά ως τον 10ο τόμο, αν και η πολιτεία τον καταδίωξε για ορισμένα άρθρα του.

1839: Οι μαύροι σκλάβοι καταλαμβάνουν το πλοίο «Αμιστάντ», που τους μετέφερε στην Αμερική.

1920: Δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι
Μετά την υπογραφή των Σεβρών στο Παρίσι από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από φανατικούς του πολιτικούς αντιπάλους.

1824: Η ναυμαχία της Σάμου
Ο ναύαρχος Γεώργιος Σαχτούρης, ως διοικητής μοίρας του στόλου, υπερασπιζόμενος την Κάσο, την Κάρπαθο και την Σάμο καταναυμαχεί μοίρα του οθωμανικού στόλου κοντά στην Σάμο.

1928: Ο Τζορτζ Ίστμαν παρουσιάζει την πρώτη έγχρωμη κινηματογραφική ταινία

1947: Γεννήθηκε ο Άρντολντ Σβατσενέγκερ, Αμερικανοαυστριακός ηθοποιός

1962: Καθιερώθηκε στην Ελλάδα, το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.

1982: Η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, έθεσε το θέμα επιστροφής στην χώρα μας, των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στην Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της Unesco, στο Μεξικό.

1996: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κέρδισε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα τύπου Μιστράλ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

2007: Πέθανε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σουηδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Ταινίες του: «Η επαφή», «Άγριες φράουλες», «Σκηνές από ένα γάμο», «Η σιωπή», «Η έβδομη σφραγίδα», «Φθινοπωρινή σονάτα» κ ά.

Ενημέρωση


Λήγει την Παρασκευή 30/7 η προθεσμία για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών
Μετά την ημερομηνία αυτή η σύνδεση του κινητού θα διακοπεί, ακόμα και αν υπάρχει πληρωμένο υπόλοιπο χρόνου ομιλίας.

Η ταυτοποίηση του καρτοκινητού γίνεται από τον ίδιο τον κάτοχο στον οποίο θα δηλωθεί ή άλλου εξουσιοδοτημένου προσώπου με την προσκόμιση του αποδεικτικού (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ) στα καταστήματα εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, στα ΕΛΤΑ κλπ. Παρέχεται η δυνατότητα στον κάτοχο της δήλωσης εμφάνισης ή όχι στην υπηρεσία πληροφοριών καταλόγου.

Έως τις 30/7 η εξόφληση ΕΤΑΚ και έκτακτης εισφοράς 2009

Την αναστολή όλων των προσλήψεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ανήγγειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος με επείγουσα εγκύκλιο.

Η υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) στα συνταγολόγια των ασφαλιστικών οργανισμών, από τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, κρίθηκε νόμιμη από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

ΧΑΑ: Κλείσιμο 29/7/2010 Γενικός Δείκτης 1708,38 μον +1,21%
Τζίρος 130,15 εκατ ευρώ

Πολιτιστική Ατζέντα


Στις 30/07 στις 21:00 στο Θέατρο Αττικού Άλσους (Είσοδος από οδό Καρπενησιώτη), Α΄ μέρος συναυλία με τους «Ωρίωνες», Β΄ μέρος συναυλία με τους Λεωνίδα Μπαλάφα και Πάνο Μουζουράκη σε ένα ξέφρενο πάρτυ!!! Είσοδος: 5€

Στις 30/7 θα τραγουδήσουν η Μαρία Λούκα, ο Θοδωρής Κοτονιάς και τα Μακρινά Ξαδέρφια με ελεύθερη είσοδο στις 21:00 στο "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι)

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου 30 & 31/7 «Ορέστης» του Ευριπίδη Εθνικό Θέατρο,
σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κουρής, Στεφανία Γουλιώτη, Δ. Ήμελλος, Χρ. Στέργιογλου

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου στις 30 & 31/7«Ερωφίλη-Άσκηση 2» του Χορτάτση από το Σίμο Κακάλα και την Ομάδα Χώρος. Θα ακολουθήσει γλέντι με τσικουδιά

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

29/7/2010

Ανατολή ηλίου 6:21
Δύση ηλίου 20:37
Πανσέληνος: Σε 26 ημέρες

Γιορτάζει: Καλλίνικος

Καιρός


Αίθριος με αραιή συννεφιά
Ανέμους ασθενείς μεταβλητούς από βορειανατολικές διευθύνσεις εντάσεως 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση που θα κυμανθεί από 22-31 βαθμούς

Πρόγνωση 29/7
Αίθριος με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

1890: Πέθανε (αυτοκτόνησε) ο Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, ολλανδός ζωγράφος


Γεννήθηκε στο Ζούντερ της Ολλανδίας το 1853. Μεγάλωσε σε αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον και ανέπτυξε έναν χαρακτήρα μελαγχολικό. Εργαζόμενος σ’ ένα κατάστημα έργων τέχνης άρχισε να μελετά τα έργα και να ζωγραφίζει. Αναζητώντας το περιβάλλον που θα τον εμπνεύσει, πήγε στο Παρίσι και αργότερα σε κάποιο χωριό της Ν. Γαλλίας. Η θαυμάσια φύση, με τις ποικιλίες, το πλούσιο φως και τα λαμπρά χρώματά της, ήταν ότι ζητούσε ο μεγάλος ζωγράφος. Ζωγράφιζε λοιπόν ολημερίς, ώσπου έπαθε υπερκόπωση. Το νευρικό του σύστημα τσακίστηκε κι άρχισε να παθαίνει παρακρούσεις τρέλας. Σε μια τέτοια κρίση έκοψε το αυτί του. Κλείστηκε πολλές φορές σε ψυχιατρείο, αλλά κι εκεί δε σταμάτησε να εργάζεται. Τελικά αυτοκτόνησε στις 29 Ιουλίου του 1890. Τα πιο γνωστά από τα έργα του είναι: η προσωπογραφία του «Μπάμπα Ταγκού», «Τα άνθη», «Το δωμάτιο με την κούνια», «Η αυλή της φυλακής», «Ο άνθρωπος με το κομμένο αυτί», «Οι ήλιοι» κ ά.

1014: Η μάχη στο Κλειδί
Ο Βασίλειος Β΄ ο επονομαζόμενος Βουλγαροκτόνος, άρχισε πόλεμο κατά των Βουλγάρων που κράτησε 40 ολόκληρα χρόνια. Στην αρχή βρήκε πολλές δυσκολίες , αργότερα όμως συνέτριψε τις βουλγαρικές δυνάμεις, στον Σπερχειό, στον Αξιό και τέλος στην θέση Κλειδί στις 29 Ιουλίου του 1014. Στην τελευταία αυτή μάχη αιχμαλώτισε 15.000 Βουλγάρους κι αφού τύφλωσε τα 99% απ’ αυτούς, με οδηγούς τους υπόλοιπους τους έστειλε πίσω στον τσάρο των Βουλγάρων, Σαμουήλ.

1588: Η ναυμαχία στο Γκραβελέν της Γαλλίας
Ο ισπανικός στόλος, που έφερε τον τίτλο της αήττητης αρμάδας, ηττάται ανοικτά του Γκραβελέν, από τον αγγλικό στόλο που διοικείται από τον λόρδο Τσαρλς Χάουρντ και τον σερ Φράνσις Ντρέϊκ

1829: Ο Ιωάννης Καποδίστριας διανέμει σε ακτήμονες 200.000 στρέμματα εθνικής γης.

1925: Γεννήθηκε στην Χίο ο διακεκριμένος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης
Πατέρας του ήταν ο Γιώργος Θεοδωράκης, νομικός και δημόσιος υπάλληλος που καταγόταν από την Κρήτη και μητέρα του η Ασπασία Πουλάκη. Από το 1922 οι γονείς του βρίσκονται στην Χίο, μαζί με χιλιάδες πρόσφυγες. Τρία χρόνια αργότερα θα γεννηθεί ο Μίκης και θα περάσει τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, Σύρο, Λήμνο, Μυτιλήνη, Πάτρα, Τρίπολη, λόγω μετακινήσεων της οικογένειας.

1973: Το ψευδοδημοψήφισμα που οργάνωσε η χούντα καταργεί την Μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την προεδρευόμενη δημοκρατία με πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο

1981: Ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας παντρεύεται την Νταϊάνα.
Ο Διάδοχος του βρετανικού θρόνου Κάρολος παντρεύτηκε την 20χρονη Νταϊάνα Σπένσερ, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Σύμπασα η καλή κοινωνία και οι εστεμμένοι όλου του κόσμου παρέστησαν στον γάμο. Η Νταϊάνα με τον γάμο της πήρε τον τίτλο της λαίδης και της πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Ενημέρωση

Μετά την άκαρπη συνάντηση του γγ γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών και της αντιπροσωπείας της Ένωσης Ιδιοκτητών φορτηγών, η κυβέρνηση προέβει στην πολιτική επιστράτευση οδηγών και ιδιοκτητών ΔΧ φορτηγών και βυτιοφόρων, με απόφαση του πρωθυπουργού

Λήγει σήμερα 29/7 η παράταση της προθεσμίας που είχε δοθεί για την απογραφή που αφορά το προσωπικό του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των δήμων και των νομαρχιών.

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Την παραίτησή του υπέβαλλε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ Γιώργος Γαμπρίτσος,

ΧΑΑ: Κλείσιμο 29/7 Γενικός Δείκτης 1688,00 μον -0,26%
Τζίρος 144,46 εκατ ευρώ

Πολιτιστική Ατζέντα


Στο πλαίσιο του Αθηναϊκού Φεστιβάλ 2010 στο Θέατρο Αττικού Άλσους (είσοδος από την οδό Καρπενησιώτη επί του Περιφερειακού Γαλατσίου), με ελεύθερη είσοδο Duo Ahenk” και “Εν Χορδαίς” σε ένα μοναδικό μουσικό “πάντρεμα” Η συναυλία θα μας ξεναγήσει στον ρυθμό της Βυζαντινής μουσικής καθώς και της τούρκικης, περσικής και αραβικής παραδοσιακής μουσικής και θα συνεχίσει με τα πιο μοντέρνα ακούσματα της Βυζαντινής μουσικής.

«Διακοπές στο Γκάζι. Κάθε βράδυ μουσική, κάθε βράδυ μια γιορτή». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Την Πέμπτη 29 του μηνός, στη μουσική σκηνή της «Τεχνόπολις» θα ανέβουν οι νέες ερμηνεύτριες Ασπασία Θεοφίλου, Σταυρούλα Μανωλοπούλου και Ειρήνη Τουμπάκη, με την συνοδεία του Γιάννη Τσέρτου στο πιάνο, για το αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι «Άρωμα Γυναίκας Piano Forte».

Στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στις 29/7 στις 21:00 συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη και της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Συμμετέχουν οι Imam Baildi. Τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ

Το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς, παρουσιάζει στις 29/7 στο Θέατρο Ρεματιάς (Πεζόδρομος Προφ. Ηλία) Πολύδροσο, Χαλανδρίου αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητρόπουλο (1896-1960) με την συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Διεύθυνση Ορχήστρας: Θόδωρος Αντωνίου

Εκδήλωση για τα ογδοηκοστά πέμπτα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη.


Στις 29 Ιουλίου του 1925 γεννήθηκε στη Χίο από πατέρα Κρητικό και μητέρα Σμυρνιά. ο πολιτικός, ο στοχαστής, ο στιχουργός, ο μουσικός, ο συνθέτης, ο άνθρωπος Μίκης Θεοδωράκης. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τιμώντας τα γενέθλιά του πραγματοποιεί μεγάλη επετειακή γιορτή την Πέμπτη 29/7, στις 21:00 στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Η είσοδος είναι ελεύθερη με προσκλήσεις, κατόπιν συνεννοήσεως με το γραφείο τύπου "Μίκης Θεοδωράκης"

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας και συμμετέχουν:
Οι συνθέτες Zülfü Livaneli, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Σαββόπουλος.
Οι τραγουδιστές Νένα Βενετσάνου, Καλλιόπη Βέττα, Λία Βίσση, Μαρία Βλάχου, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Δώρος Δημοσθένους, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Λέκκας, Μαίρη Λίντα, Δημήτρης Μπάσης, Πέτρος Πανδής, Σοφία Παπάζογλου, Ναταλία Ρασούλη, Γιάννης Σιδηράς, Μαρία Φαραντούρη, Lina Orfanos, Nadia Weinberg.
Οι ηθοποιοί Κάκια Ιγερινού, Μπέσυ Μάλφα, Γιάννης Μπέζος, Κατερίνα Παπουτσάκη, Παναγιώτης Πετράκης, Άννα Φόνσου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.
Ο συνθέτης και πιανίστας Gerhard Folkerts
Η Αρετή Κετιμέ (σαντούρι-φωνή)
Ο στιχουργός Μανώλης Ρασούλης.
Θα συνοδεύσει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Την τούρτα γενεθλίων του θα ετοιμάσει ο Στέλιος Παρλιάρος

Εκδηλώσεις στην Αττική


Στις 29-30-31/7 και 1/8, διοργανώνεται το 2ο Φεστιβάλ Οβριοκάστρου Κερατέας με κεντρικό σύνθημα «Τόπος πολιτισμού και όχι σκουπιδιών». Το πρόγραμμα ξεκινάει κάθε βράδυ στις 20:00 με ελεύθερη είσοδο και την Πέμπτη 29/7 είναι η βραδιά των νέων συγκροτημάτων με την συμμετοχή 10 συγκροτημάτων (ροκ, χιπ-χοπ, κτλ.) από την Αθήνα την Κερατέα και γειτονικούς Δήμους. Την ίδια βραδιά θα υπάρχει και Θέατρο δρόμου ενώ το πρόγραμμα παρουσιάζει ο Κουβανέζος καλλιτέχνης Mc Τσούτσο h.a.s.

Στο πλαίσιο Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010 ο Πολιτιστικός Οργανισμός Νέας Μάκρης με ελεύθερη είσοδο πραγματοποιεί στο πολιτιστικό & Αθλητικό Κέντρο Νέας Μάκρης (πρώην Αμερικάνικη Βάση) στο 35ο χλμ Λ. Μαραθώνος, συναυλία με την Ορχήστρα των Γραμμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΕΛΤΑ, με γνωστά κι αγαπημένα λαϊκά τραγούδια.

1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου


Στις 29, 30 και 31 Ιουλίου 2010 θα πραγματοποιηθεί στην Τήνο το 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου, στο οποίο θα συμμετέχουν 27 διάσημοι συγγραφείς και ποιητές από 18 χώρες καθώς και μουσικοί, χορευτές και ηθοποιοί από την Τήνο.

Το Φεστιβάλ οργανώνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πολιτισμού (2007-2013), από την «Κοινωνία των (δε)κάτων», την Αtlantis Ρroductions και Ιδεόγραμμα από την Κύπρο, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, το Δήμο Τήνου, το Δήμο Εξωμβούργου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Συμμετέχουν οι λογοτέχνες, ποιητές : Θανάσης Βαλτινός, Ζυράννα Ζατέλη, , Μάριος Μιχαηλίδης, Γιώργος Μολέσκης, Τίτος Πατρίκιος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Έρση Σωτηροπούλου (Ελλάδα), Νίκη Μαραγκού (Κύπρος), Έλλη Παιονίδου Κύπρος), Αλίσια Στόλινγκς (ΗΠΑ), Μόμα Ράντιτς (Σερβία), Φράνκο Λόι (Ιταλία), Ανν Κάρσον (Καναδάς), Ματθίλδη Γουόλτερ Κλάρκ (Δανία), Τσβετάνκα Ελένκοβα (Βουλγαρία), Λέντο Ίβο (Βραζιλία), Μεχμέτ Γιασίν (Κύπρος), Πιερ Ασουλίν (Γαλλία), Ντάμιρ Σόνταν (Κροατία), Φερνάντο Αραμπάλ (Ισπανία), Ομέρο Αρίτζις (Μεξικό), Λουάν Τζούλις (Αλβανία) κ ά

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

28/7/2010

Ανατολή ηλίου
Δύση ηλίου
Πανσέληνος: Σε 27 ημέρες

Γιορτάζουν: Ακάκιος, Δροσούλα, Ειρήνη

Καιρός


Γενικά αίθριος
Ανέμους ασθενείς από βορειοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα που θα κυμανθεί από 20-33 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 29/7
Ηλιοφάνεια, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

1750: Πέθανε ο Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ


Γεννήθηκε στην Θουριγγία της Γερμανίας το 1685, προερχόταν από οικογένεια μουσικών. Από μικρός ήταν μέλος εκκλησιαστικής χορωδίας, κατόπιν βιολονίστας στην βασιλική αυλή, οργανίστας σε εκκλησία, πρωτοψάλτης. Έγραψε πολλά και περίφημα μουσικά έργα. Ανάμεσα σ’ αυτά ξεχωρίζουν με την υψηλή τους έμπνευση, την ευγένεια του αισθήματος, την αρμονικότητα και την ομορφιά πολλά κομμάτια, που θεωρούνται κλασσικές μουσικές συνθέσεις, όπως τα «Βραδεμβούργια κονσέρτα», «Κατά Ματθαίο Πάθη», «Τέχνη της Φούγκας», «Τα κατά Ιωάννη πάθη», τα ορατόρια των Χριστουγέννων, του Πάσχα, λειτουργίες κ ά. Τυφλός λίγο πριν πεθάνει, υπαγόρευσε μια περίφημη θρησκευτική σύνθεση με τον τίτλο: «Εμφανίζομαι μπρος στον θρόνο σου».

1586: Ο σερ Τόμας Χάρριοτ εισάγει τις πρώτες πατάτες στην Αγγλία, από την Κολομβία.

1741: Πέθανε ο Αντόνιο Βιβάλντι, Βενετσιάνος συνθέτης

1794: Πέθανε (καρατομήθηκε) ο Ροβεσπιέρος, πρωτεργάτης της Γαλλικής επανάστασης
Ήταν Γάλλος δικηγόρος και πολιτικός. Εκλέχθηκε από την πατρίδα του, το Αράς στην Συνέλευση των Τάξεων το 1789. Αργότερα μπήκε σαν αντιπρόσωπος του Παρισιού στην Συμβατική Συνέλευση και ψήφισε το θάνατο του Λουδοβίκου και την κατάργηση της βασιλείας. Το 1793 εκλέχθηκε Μέγας Ποντίφικας. Για να στερεώσει την εξουσία του έστελνε στην λαιμητόμο κάθε μέρα εκατοντάδες αντιφρονούντες.
Οι εχθροί του, που είχε προγράψει, συνασπίστηκαν και τον κήρυξαν εκτός νόμου. Τον συνέλαβαν και μαζί με τον αδελφό του και τους συνεργάτες του Ζαν Ζιστ και Κουτόν και τον οδήγησαν στην λαιμητόμο.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα, τον φοίνικα.

1836: Γεννήθηκε στην Σύρο, ο λόγιος και συγγραφέας Εμμανουήλ Ροϊδης.
Οι γονείς του ήταν από την Χίο. Μερικά από τα έργα του: «Πάπισσα Ιωάννα» (1866), «Γεννηθήτω φως» (1879), «Τρεις επιστολές ενός Αγρινιώτου», «Η ιστορία ενός σκύλου» (1893), «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» (1894).

1914: Αρχίζει ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος, καθώς η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στην Σερβία.
Αφορμή αποτέλεσε η δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστρίας Φερδινάνδου στο Σεράγεβο της Βοσνίας, για την οποία οι Αυστριακοί θεώρησαν υπεύθυνοι την σερβική κυβέρνηση και της κήρυξαν τον πόλεμο.

1931: Η συνθήκη του Βουκουρεστίου
Με την συνθήκη αυτή έληξε ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος και υπογράφτηκε από τις αντιμαχόμενες δυνάμεις, Ελλάδας, Σερβίας, Μαυροβουνίου, Ρουμανίας εναντίον της Βουλγαρίας, που ήταν και η μεγάλη χαμένη. Στην Ελλάδα προσαρτήθηκε μεγάλο μέρος της Μακεδονίας.

1961:Θεμελιώνεται η πρώτη υψικάμινος της Χαλυβουργικής.

2005: Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) ανακοινώνει μετά από 36 χρόνια, τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα κατά της Βρετανικής παρουσίας στην Βόρεια Ιρλανδία.

Πολιτιστική Ατζέντα


Στις καλοκαιρινές βραδιές πολιτισμού 2010 του Δήμου Αμαρουσίου
στον χώρο των Πολιτιστικών εκδηλώσεων Αμαλιείου (Λ. Κηφισίας 219, Μαρούσι) στις 28/7 Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλο για το περιβάλλον με τα έργα του

Στο πλαίσιο του Αθηναϊκού Φεστιβάλ στο Θέατρο «Δόρας Στράτου» (Περιφερειακός Φιλοπάππου) την Τετάρτη 28/7 στις 21:00 η θεατρική παράσταση «Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ με τον Θύμιο Καρακατσάνη. Είσοδος: 10 ευρώ.

“23o φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα: Στη σκιά των βράχων 2010″, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στην παράσταση «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Έρση Δρίνη, χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού. Παίζουν
Δικαιόπολις: Σταμάτης Κραουνάκης, Λάμαχος: Γρηγόρης Βαλτινός,
Μεγαρίτης: Κώστας Βουτσάς

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας στην Πετρούπολη στις 28/7 «Ορέστεια» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Λουκά Θάνου, με τους Γιάννη Βόγλη, Μαρία Κατσανδρή κ ά με ώρα έναρξης 21:30.

«Διακοπές στο Γκάζι. Κάθε βράδυ μουσική, κάθε βράδυ μια γιορτή» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 28/7 η μπάντα Latino θα ταξιδέψει το κοινό σε λάτιν ρυθμούς και εξωτικές μελωδίες

Το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς, παρουσιάζει στις 28/7 στο Θέατρο Ρεματιάς (Πεζόδρομος Προφ. Ηλία) Πολύδροσο, Χαλανδρίου συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων

Η «Αϊντα» του Βέρντι παρουσιάζεται στις 28/7 στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την μπαγκέτα του Λουκά Καρυτινού και τις λυρικές φωνές της Τιτσιάνα Καρούζο (Αΐντα), του Μπάντρι Μαϊσουράτζε (Ρανταμές), της Ελένα Κασσιάν (Άμνερις), του Δημήτρη Πλατανιά (Αμονάσρο) και της υψιφώνου Χούι Χε.

Στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου στο πλαίσιο των Κενταυρίων 2010, «Αφιέρωμα στο έργο του Ν. Καββαδία», από την Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαυρεωτικής, με ελεύθερη είσοδο στις 21:00

Είμαστε για τα πανηγύρια…


Έκφραση που μάλλον έχει τις ρίζες της στην Κόρινθο επί Φραγκοκρατίας, όταν ήκμαζε σαν εμπορικό και οικονομικό κέντρο, τα δυο πασίγνωστα πανηγύρια της δε κρατούσαν 1-2 μήνες και όταν ξεκίναγαν να πάνε πολλοί ντόπιοι και ξένοι έλεγαν «είμαστε για τα πανηγύρια». Στην σημερινή εποχή η φράση έχει παραφθαρεί και εκφράζει την έξω καρδιά διάθεση, την αποποίηση της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας Τι είναι όμως τα πανηγύρια;

Τα πανηγύρια είναι κατάλοιπα ή απόηχος αν θέλετε των αρχαίων βακχικών γιορτών που στο πέρασμα όμως των αιώνων, εντάχθηκαν στις θρησκευτικές γιορτές ενσωματώνοντας διάφορα πολιτιστικά στοιχεία από το τους τόπους που διεξάγονται.
Η παράδοση των πανηγυριών συνδέεται κυρίως με τον αγροτικό χώρο με επίκεντρο την εκκλησία του χωριού ή το υπαίθριο ξωκλήσι. Αποτελούσαν το γεγονός της χρονιάς και δεν συμμετείχαν μόνοι οι ντόπιοι αλλά και οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά, γιατί αποτελούσαν τόπο συνάθροισης, επικοινωνίας, εμπορικής συναλλαγής και κοινωνικής συναναστροφής, αλλά και ευκαιρία για διασκέδαση και χορό.

Τα παλαιότερα χρόνια χαρακτηρίζονταν ως εμποροπανήγυρις, όπου έφερναν και πουλούσαν διάφορα αγροτικά προϊόντα (αυγά, τυριά, κηπευτικά, φρούτα) ή ζώα (άλογα, κότες κλπ.) και από κει αγόραζαν ρούχα, παπούτσια, εργαλεία κ ά. Ακόμα κλείνονταν συμφωνίες για αγοροπωλησίες κτημάτων, ή συμφωνίες για γάμους, καθώς αποτελούσαν κι ένα είδος «νυφοπάζαρου», όπου οι νέοι της εποχής μπορούσαν να δουν και να γνωρίσουν τις κοπέλες.

Οι παιδικές αναμνήσεις των παππούδων ή και των γονιών μας ακόμα από τα πανηγύρια, είναι συνυφασμένες με την γλύκα από το «κοκοράκι» ή το μαλλί της γριάς και την αλμύρα του αλατιού, από τον πασατέμπο και το ποπ-κορν.
Η γιορταστική κοινωνικοποίηση στους χώρους των πανηγυριών ολοκληρωνόταν με τα «κλαρίνα», μουσική και τραγούδι από οργανοπαίχτες και λαϊκούς τραγουδιστές.
Απαραίτητο συμπλήρωμα του πανηγυριού αποτελούσε το γλέντι και η διασκέδαση. Μουσική, χορός, κρασί, και φαγοπότι. Οι ευκαιρίες για διασκέδαση σε κάποιο κέντρο στην πόλη ελάχιστες, έτσι το πανηγύρι έπαιζε και το ρόλο του κέντρου διασκέδασης.

Δεκάδες πανηγύρια γίνονταν κατά την διάρκεια του χρόνου σε συνάρτηση με τις θρησκευτικές εορτές ή τα κοινωνικά δρώμενα στον κύκλο του έτους. Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα πανηγύρια έχει επικρατήσει να γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί τότε οι ντόπιοι ή οι ξένοι επισκέπτονται τα χωριά. Μεγάλα πανηγύρια γίνονται Πέτρου και Παύλου, Προφήτη Ηλία, Αγίας Μαρίνας Αγίας Παρασκευής, με σημαντικότερο όμως όλων της Παναγίας , το Δεκαπενταύγουστο.

Τα πανηγύρια στις μέρες μας έχουν αλλάξει ρόλο και στόχο. Διοργανώνονται πλέον από τους πολιτιστικούς ή εξωραϊστικούς συλλόγους, αποτελώντας κίνητρο επιστροφής στην πατρώα γη τους καλοκαιρινούς μήνες για τις διακοπές και μια από τις ελάχιστες ευκαιρίες συνάντησης με τους υπόλοιπους συντοπίτες. Και αν οι παλιοί είχαν την λαχτάρα για το «κοκοράκι», σήμερα η χαρά της συνεύρεσης, το γλέντι και η διασκέδαση με τους συχωριανούς μας και γιατί όχι και η γουρνοπούλα, ας αποτελέσουν το κίνητρο της συμμετοχής μας στα εναπομείναντα πανηγύρια, μήπως καταφέρουμε και «οσμιστούμε» ή «γευτούμε» αλλοτινές εποχές, αλλά και για να ξαναζωντανέψουν τα ξεχασμένα χωριά μας έστω και κάποιες καλοκαιρινές μέρες.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

27/7/2010

Ανατολή ηλίου 6:24
Δύση ηλίου 20:39
Πανσέληνος: Σε 28 ημέρες

+ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ
Γιορτάζει: Παντελής

Καιρός


Γενικά αίθριος
Ανέμους ασθενείς από βορειοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα, που θα κυμανθεί από 21-33 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 28/7
Λίγα σύννεφα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Τζένη Καρέζη, ηθοποιός


Η Ευγενία Καρπούζη όπως το ήταν πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου του 1936. Η αγάπη της για το θέατρο εκδηλώνεται από τα μαθητικά της κιόλας χρόνια, όπου συμμετέχει σε σχολικές παραστάσεις. Το 1951 γίνεται δεκτή στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου θα αποφοιτήσει το 1954, χρονιά που θα χριστεί και πρωταγωνίστρια στα έργα «Ωραία Ελένη» και «Το σπίτι της Μπερνάλντα Άλμπα» στο θέατρο Κοτοπούλη.

Την επόμενη χρονιά κάνει και το ντεμπούτο της στην μεγάλη οθόνη, με την ταινία του Αλέκου Σακελάριου «Λατέρνα, φτώχια και φιλότιμο». Η κινηματογραφική της καριέρα αριθμεί πάνω από 30 ταινίες, με πιο γνωστές: Το 1962 «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδας», με συμπρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, το 1963 «Τα κόκκινα φανάρια» με τον Γιώργο Φούντα, το 1964 «Λόλα» με τον Νίκο Κούρκουλο και «Δεσποινίς Διευθυντής» με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, το 1966 «Τζένη-Τζένη» με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, το ΄68 «Ένας ιππότης για την Βασούλα» με τον Φαίδωνα Γεωργίτση, το ΄70 «Μια γυναίκα στην αντίσταση» με τον Κώστα Καζάκο το ‘71 «Μαντώ Μαυρογένους», με τον Πέτρο Φυσσούν, «Λυσιστράτη» το ’72.

Όμως και στο θέατρο είχε κάνει πολλές επιτυχίες, όπως «Η κυρία δεν με μέλλει», «Πάπισσα Ιωάννα», «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ», «Βυσσινόκηπος» και ακόμα «Αντιγόνη», «Λυσιστράτη»,»Εκκλησιάζουσες», «Κλυταιμνήστρα», «Μήδεια», καθώς υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου.
Από το 1960 ηγείται δικού της θιάσου και αργότερα με τον Κώστα Καζάκο, είχαν και το δικό τους θέατρο, όπου ανέβασαν «Θεοδώρα η Μεγάλη», «Ασπασία», «Εντα Γκάμπλερ», «Εχθρός λαός», με τελευταία αυλαία «Διαμάντια και μπλουζ» το 1990.

Μνημειώδεις παράσταση το καλοκαίρι του ’73, στο θέατρο «Αθήναιον» «Το μεγάλο μας τσίρκο», όπου συμμετέχει και ο μεγάλος τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης.
Ακόμα εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές σειρές «Μαρίνα Αυγέρη», το ‘73, «Η μεγάλη περιπέτεια» το ‘76 και «Η μαύρη χρυσαλίδα» το ’90.

Έκανε δυο γάμους, το ’62 με τον Ζάχο Χατζηφωτίου και το ’67 με τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο, με τον οποίο απόκτησε και τον γιο της Κωνσταντίνο.
Στις 27 Ιουλίου του 1992, έχασε την ζωή, μόλις στα 56 της χρόνια, μετά την άνιση μάχη της με τον καρκίνο. Στην μνήμη της, λειτουργεί το ίδρυμα «Τζένη Καρέζη» για την φροντίδα και υποστήριξη ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο.

1940: Πρώτη εμφάνιση του Μπάγκς Μπάνι


Ο Τζορτζ Γουάσινγκτον Μπάνι όπως είναι το πλήρες όνομά του είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ήρωες των κινουμένων σχεδίων. Είναι ο γκρι σκανδαλιάρης λαγός που όπως δηλώνει και το όνομά του τρελούτσικος (Μπαγκς). Συνήθως ανταγωνίζεται τους Έλμερ Φάντ, Ντάφι Ντακ, Γιοσεμάιτ Σαμ κ ά και όταν στο τέλος βγαίνει νικητής τρώγοντας το καρώτο του, λέει την χαρακτηριστική ατάκα: «Eh, what's up, doc?». Γεννήθηκε στις αρχές του 1940 από την πένα των τεσσάρων σχεδιαστών Μπομπ Κλάμπετ, Τσακ Τζόουνς, Φριζ Φρίλενγκ, Ρόμπερτ Μακ Κίμσον και του ηθοποιού Άρθουρ Ντέιβις, που του δάνεισε τη φωνή του. Για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του στην ταινία κινουμένων σχεδίων «A wild Hare» (Ένας άγριος λαγός) του καρτουνίστα Τεξ Άβερι, που έκανε πρεμιέρα στις 27 Ιουλίου 1940.

1576: Ο σερ Γουόλτερ Ράλεϊ φέρνει για πρώτη φορά τον καπνό στην Βρετανία από την Βιρτζίνια της Αμερικής.

1775: Πέθανε ο Κύριλλος Ε΄ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1832:Η Εθνική Συνέλευση στο Ναύπλιο, επικυρώνει την απόφαση των μεγάλων δυνάμεων στην εκλογή του Όθωνα, δευτερότοκου γιου του βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκου στον ελληνικό θρόνο

1900: Γεννήθηκε ο μεγάλος διανοητής φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής της ελληνικής εκπαίδευσης Ευάγγελος Παπανούτσος

1967: Ιστορική συνάντηση στο Φανάρι των προκαθήμενων Ανατολικής (Ορθόδοξης) εκκλησίας και της Καθολικής, Πατριάρχου Αθηναγόρα και Πάπα Παύλου ΣΤ΄

2001:Πέθανε ο Τζακ Λέμον, Αμερικανός ηθοποιός

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

26/7/2010

Ανατολή ηλίου 6:23
Δύση ηλίου 20:43
Πανσέληνος: Σήμερα
30η Εβδομάδα

+ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΟΣ
Γιορτάζουν: Παρασκευή, Παρασκευάς, Έρση, Ερμόλαος

Καιρός


Συννεφιά με πιθανή βροχή
Άνεμοι ασθενείς μεταβλητοί από βορειοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 23-34 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 27/7
Γενικά αίθριος, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

1822: Η μάχη στα Δερβενάκια


Ιστορικό στενό μεταξύ Κορίνθου και Άργους, όπου ο Κολοκοτρώνης κατέστρεψε ολοσχερώς σχεδόν την δύναμη του Δράμαλη. Ο Κολοκοτρώνης είχε διατάξει την καταστροφή των σιτηρών στην αργολική πεδιάδα και ο Δράμαλης δυσκολευόταν να βρει τροφή για τα στρατεύματά του που βρίσκονταν στην Πελοπόννησο. Σκέφτηκε τότε να γυρίσει πίσω στην Κόρινθο, θέλοντας όμως να εξαπατήσει τους Έλληνες για να προχωρήσει ανεμπόδιστα, διέδωσε πως θα πάει προς την Τρίπολη. Όλοι οι άλλοι αρχηγοί πίστεψαν και μόνο ο Κολοκοτρώνης κατάλαβε την πονηριά του και έπεισε και τους άλλους πως θα πέρναγε από τα Δερβενάκια. Έτσι αυτός κατέλαβε τα στενά των Δερβενακίων και οι υπόλοιποι το ύψωμα του Άγιου Σώστη. Στις 26 Ιουλίου του 1822 φάνηκαν οι εμπροσθοφυλακές του Δράμαλη. Μόλις οι Τούρκοι μπήκαν στα στενά, οι Έλληνες άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ανυποψίαστοι οι Τούρκοι αποδεκατίστηκαν και έντρομοι έφυγαν προς τον Άγιο Σώστη που τους περίμεναν ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας και ο Υψηλάντης, που τους κτύπησαν αλύπητα.
Χιλιάδες οι νεκροί και άπειρα τα λάφυρα. Ο Δράμαλης με τα λείψανα του στρατού του, μόλις κατόρθωσε να σωθεί και να φτάσει στην Κόρινθο, όπου πέθανε από τις ταλαιπωρίες και την λύπη του.

1867: Πέθανε ο Όθων, βασιλιάς της Ελλάδας
Μετά την έξωσή του από τον θρόνο το 1862, έφυγε από την Ελλάδα, στην αρχή για το Μόναχο και μετά για την Βαμβέργη, όπου πέθανε στις 26 Ιουλίου του 1867. Τάφηκε σύμφωνα με την επιθυμία του με την ελληνική φουστανέλα στο Μόναχο.

1940: Γεννήθηκε ο Τόλης Βοσκόπουλος, τραγουδιστής και ηθοποιός

1946: Γεννήθηκε ο Μικ Τζάγγερ, Άγγλος μουσικοσυνθέτης και μέλος του συγκροτήματος Rolling Stones

1952: Πέθανε η Εύα Περόν, πρώτη κυρία της Αργεντινής
Η Εύα ή Εβίτα Ντουέρτε ντε Περόν, ήταν η δεύτερη σύζυγος του Προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν και πρώτη κυρία της Αργεντινής από το 1946-1952

1953: Πέθανε ο Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πολιτικός
Υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1945 και από το 1950 έως το 1952

1953: Τερματίζεται ο πόλεμος στην Κορέα
Η υπογραφή ανακωχής στην πόλη Μουνσάν της Βόρειας Κορέας, έδωσε τέλος στην τρίχρονη σύρραξη μεταξύ των δυο κορεατικών κρατών, που αποτέλεσε και κρίκο στην αλυσίδα του ψυχρού πολέμου. Οι απώλειες και από τις δυο πλευρές ήταν σημαντικές, 1600.000 άνθρωποι από τις κορεατικές και κινεζικές δυνάμεις,118.000 από τις δυνάμεις του ΟΗΕ, χωρίς να υπολογίζονται και οι άμαχοι

1974: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Σχηματίστηκε με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεν συμμετείχαν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και στελέχη της αριστεράς.
Διήρκεσε μέχρι τις 21 Νοεμβρίου του 1974, οπότε διεξήχθησαν εκλογές

Ενημέρωση


Από τα ξημερώματα της Δευτέρας 26/7 οι οδηγοί φορτηγών και βυτιοφόρων, προχωρούν σε απεργία διαρκείας, αντιδρώντας στην απόφαση που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων»

Από την Δευτέρα 26/7 και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, το τμήμα του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, Αττική-Μοναστηράκι θα παραμείνει κλειστό, λόγω των έργων ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής.

Οι συρμοί θα λειτουργούν από Πειραιά μέχρι Μοναστηράκι και από Αττική μέχρι Κηφισιά και το επιβατηγό κοινό μπορεί να εξυπηρετείται από τις γραμμές
2 και 3 του Μετρό (Αττική - Σύνταγμα - Μοναστηράκι).

Οι κάτοχοι των ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικής χρήσης ΗΣΑΠ και μόνο για το τμήμα Αττική- Σταθμό Λαρίσης - Μεταξουργείο- Σύνταγμα - Μοναστηράκι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το μετρό στις μετακινήσεις τους, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Πολιτιστική ατζέντα


Στον Δημοτικό θερινό κινηματογράφο Σινέ Αστέρι (Νέστορος & Φιλοκτήτου, Ίλιον) στις 26-27-28/7 με ελεύθερη είσοδο προβάλλονται οι ταινίες στις 21:00 «Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας» (μεταγλωττισμένη) και στις 23:00 «Τα μάθατε για τους Μόργκαν;», με την Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και τον Χιού Γκραντ

Το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς, παρουσιάζει στις 7 & 8/7 στο Θέατρο Ρεματιάς (Πεζόδρομος Προφ. Ηλία) Πολύδροσο, Χαλανδρίου, την Δευτέρα 26/7 Συναυλία αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από την Φιλαρμονική Δήμου Χαλανδρίου

Στο πλαίσιο το Φεστιβάλ Βύρωνα στις 26/7 στις 21:00 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, παρουσιάζει την «Ορέστεια» του Αισχύλου σε Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Μουσική-Σκηνογραφία Λουκά Θάνου με τους Γιάννη Βόγλη, Μαρία Κατσανδρή Κων/νο Μάρκελλο κ ά

Στο Αθηναϊκό Φεστιβάλ στο Θέατρο Αττικού Άλσους (Είσοδος από οδό Καρπενησιώτη, Αττικό Άλσος) στις 26/7 στις 21:00 Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με την Λαϊκή Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής "Έμμετρον". Ερμηνεύουν ο Παντελής Θαλασσινός και η Αναστασία Μουτσάτσου. Απαγγέλουν η Μπέσυ Μάλφα και ο Δευκαλίων Κόμης. Είσοδος: 5€

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Καιρός


Γενικά αίθριος με λίγα σύννεφα που ενδέχεται να πυκνώσουν
Ανέμους ασθενείς από βορειοδυτικές κατευθύνσεις εντάσεως 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, που θα κυμανθεί από 24-38 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα 26/7
Τοπικές βροχές, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία σε πτώση

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, επτανήσιος επικός ποιητής


Γεννήθηκε στην Λευκάδα το 1824 και μεγάλωσε τον καιρό που βροντούσαν ακόμα τα κανόνια της επανάστασης του’21. Περνώντας από την Λευκάδα στην Κέρκυρα κι από κει ταξίδευσε στην Γενεύη, στο Παρίσι και τελικά στην Πίζα όπου ολοκλήρωσε και τις σπουδές του παίρνοντας το πτυχίο της Νομικής.

Η ποίηση όμως τον τραβούσε περισσότερο από τα νομικά. Έγραψε επικά και λυρικά ποιήματα, που διαπνέονται από πατριδολατρία και λεβεντιά και γι αυτό χαρακτηριστικά τον ονομάζουν ποιητή του αρματολισμού. Έργα του: «Η κυρά Φροσύνη», «Θανάσης Βάγιας», «Αθανάσιος Διάκος», «Ο Δήμος και το καριοφίλι του», «Αστραπόγιαννος» «Φωτεινός», «Σαμουήλ», «Αγράμπελη», «Ο βράχος και το κύμα», «Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄», «Μνημόσυνα», «Η φυγή» κ.ά.

Παράλληλα με την ποίηση επιδόθηκε και στην πολιτική. Υπήρξε βουλευτής της Ιονίου Πολιτείας, για επτά ολόκληρα χρόνια, αγωνιζόμενος για τα δικαιώματα των Ιόνιων Νησιών. Μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, οι συμπατριώτες του τον ψήφιζαν συνέχεια βουλευτή, στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι αγορεύσεις του είχαν μείνει αξέχαστες, λόγω της ρητορικής του δεινότητας, αλλά και της ποιητικής χροιάς που τους έδινε. Το 1868 παραιτήθηκε και αποτραβήχτηκε από την ενεργό πολιτική. Μέχρι όμως το τέλος της ζωής του, αφοσιώθηκε στην υπόθεση της απελευθέρωση της Ηπείρου

Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 24 Ιουλίου 1879, στο νησάκι Μαδουρή, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ὁ Ἀστραπόγιαννος
[ἀπόσπασμα]

Βαρειὰ σπαράζει φοβερὴ στὸ χέρι τοῦ Λαμπέτη
Ἡ κάρα τ᾿ Ἀστραπόγιαννου. Τὸ μάτι ἀνταριασμένο
Τοῦ σκοτωμένου τρεῖς φορὲς ἀνεβοκατεβαίνει
Καὶ βασιλεύει σκοτεινό. Στὸ μέτωπό του ἡ νύχτα
Ἄλλο σημάδι ὀπίσω της παρὰ στ᾿ ἀχνὸ τὸ στόμα,
Σὰ μίαν ἀκτίδα φεγγαριοῦ στὸ μάρμαρο τοῦ τάφου,
Ἕνα χαμόγελο βουβό, νεκρό, σαβανωμένο
Στοῦ γέροντα τ᾿ ἀρματολοῦ τὰ κάτασπρα τὰ γένεια.
Σπρώχνει στὴ θήκη κόκκινο τὸ γιαταγάνι ὁ κλέφτης,
Κι ἁρπάζει τὸ δισάκκι του! Στὴ μιὰ μεριὰ φορτώνει
Τὸ κρίθινό του τὸ ψωμί, στὴν ἄλλη ματωμένο
Τὸ λείψανό του τ᾿ ἀκριβό. Τὸ δάχτυλό του βάφει
Στὸ αἷμα, π᾿ ἄφριζε στὴ γῆ, σταυρώνει τὸ κουφάρι
Καὶ χάνεται στὴ λαγκαδιά... Καπνὸς ὁ πεζοδρόμος.

1893: Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου


Κατά την αρχαιότητα για να αποφύγουν τον περίπλου της Πελοποννήσου, χρησιμοποιούσαν τον Δίολκο. Ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της τομής για την δημιουργία της διώρυγας ήταν ο Περίανδρος το 602 π Χ. Οι πρώτες δε προσπάθειες γίνονται επί των ρωμαίων αυτοκρατόρων πρώτα του Καλλιγούλα και αργότερα του Νέρωνα. Αλλά και οι Βενετοί προσπάθησαν το 1687 χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στα νεώτερα χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια διάνοιξης το 1882, σε μελέτη του Ούγγρο αρχιμηχανικού Β. Gerfer. Ύστερα όμως από 8 χρόνια, το 1890, η εταιρεία αυτή διέκοψε τις εργασίες της – εξαιτίας της εξάντλησης όλων των κεφαλαίων της – και τελικά διαλύθηκε. Τη συνέχιση του έργου ανέλαβε η Ελληνική εταιρεία με την επωνυμία « Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου» υπό τον Α. Συγγρό, που ανέθεσε την εκτέλεση των εργασιών στην εργοληπτική εταιρεία του Α. Μάτσα, η οποία και αποπεράτωσε το έργο, μετά από 11 χρόνια, 2500 χιλιάδες εργάτες και τα τελειότερα μηχανήματα της εποχής. Έτσι στις 25 Ιουλίου του 1893 ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ εγκαινιάζει με μεγάλη επισημότητα την Διώρυγα της Κορίνθου, που έχει μήκος 6340 μ, πλάτος πυθμένα 21μ και στην επιφάνεια της θάλασσας 25μ, ενώ το βάθος της είναι 7,50- 8 μέτρα.

325: Τελείωσε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος στην Νίκαια της Βιθυνίας,
Έγινε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου και πήραν μέρος σ’ αυτή 318 πατέρες, μεταξύ των οποίων και ο Άγιος Αθανάσιος. Στην σύνοδο καταδικάστηκε η διδασκαλεία του Αρείου, ενώ συνέταξε τα πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, («Πιστεύω») και κανόνισε να εορτάζεται το Πάσχα την πρώτη Κυριακή ύστερα από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

1917: Καταδικάζεται σε θάνατο ως πράκτορας της Γερμανίας κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, η Μαργκαρίτα Γκιρτουίντα Ζελ, γνωστή ως Μάτα Χάρι

1929: Ψηφίζεται το «Ιδιώνυμο»
Ψηφίζεται από την Βουλή, επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, ο νόμος περί μέτρων ασφαλίσεως του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών. Σαν στόχο είχε την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης.

1967: Πέθανε ο Έλληνας ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης

1978: Γεννιέται στην Αγγλία το πρώτο παιδί του σωλήνα
Στο νοσοκομείο Όλντχάϊμ της Αγγλίας, η Λέσλι Μπράουν με την βοήθεια του δρ Πάτρικ Στέπτοου, γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει 2 κιλά και 600 γραμμάρια. Είναι η Λουϊζα Μπράουν το πρώτο παιδί του σωλήνα στον κόσμο.

1984: Η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια είναι η πρώτη γυναίκα που περπάτησε στο διάστημα.

Σουβλάκια χοιρινά με κρεμμύδι και πιπεριά


1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο, 2 μεγάλα κρεμμύδια, 2 μεγάλες πιπεριές (πράσινη ή κόκκινη), λάδι, λεμόνι, μουστάρδα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.

Κόβετε το κρέας σε μεγάλες μπουκίτσες, το περιχύνετε με το λάδι, το λεμόνι και την μουστάρδα, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με την ρίγανη. Ανακατεύετε να αναμιχθούν τα υλικά, σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε να μείνει στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή ως την επομένη.

Πλένετε και κόβετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε τετράγωνες φετούλες.

Περνάτε το κρέας σε ξύλινα σουβλάκια βάζοντας ανάμεσα τα λαχανικά.

Ψήνετε στην σχάρα ή στο γκριλ

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Καύσωνας: Οδηγός …επιβίωσης


- Τις ημέρες με αυξημένη ζέστη καλόν είναι να αποφεύγεται η απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες (11:00-17:00), αλλά και η έντονη σωματική δραστηριότητα και οι βαριές χειρωνακτικές εργασίες
- Μειώνουμε τις μετακινήσεις στο ελάχιστο, ενώ διατηρούμε τους χώρους του σπιτιού ή της εργασίας σε δροσερή θερμοκρασία, είτε τεχνικά, με την βοήθεια κλιματιστικών ή ανεμιστήρων, είτε φυσικά με σκίαστρα ή με την δημιουργία ρεύματος, όπου αυτό είναι εφικτό.
- Στις μετακινήσεις μας με τα πόδια, προτιμάμε σκιερές οδούς και χρησιμοποιούμε καπέλο και ομπρέλα.
- Φοράμε ανοιχτόχρωμα, ελαφρά και φαρδιά ρούχα, για να δημιουργείται στρώμα αέρος μεταξύ σώματος και ρούχων.
- Πίνουμε πολύ δροσερό νερό και φυσικούς χυμούς, ενώ αποφεύγουμε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και αναψυκτικών με ζάχαρη
- Αποφεύγουμε την κατανάλωση «βαρειών» φαγητών, πλούσιων σε λιπαρά. Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και εύπεπτα. Ιδανική λύση είναι τα φρούτα και οι σαλάτες από φρέσκα λαχανικά.
- Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο το χλιαρό νερό δροσίζει.
- Αυξήστε την κατανάλωση αλατιού (αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)
- Η θάλασσα παρουσιάζεται ως ιδανική λύση της μέρες του καύσωνα. Ωστόσο δώστε προσοχή στις μετακινήσεις, αποφύγετε την ηλιοθεραπεία τις ιδιαίτερα θερμές μέρες της ημέρας (12:00-16:00) και καθίστε σε σκιερό μέρος όταν βγείτε από την θάλασσα.

Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ), αλλά και οι ηλικιωμένοι πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για τυχόν αλλαγή της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Τέλος ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στα πολύ μικρά παιδιά και στα νεογνά.
Πρέπει να είναι ντυμένα ελαφρά, με ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια και σε καμιά περίπτωση φασκιωμένα. Μάλιστα, τις μέρες του καύσωνα εκτός από το γάλα, πρέπει να λαμβάνουν και άλλα υγρά, όπως χαμομήλι ή νερό.
Επίσης πρέπει να τα βρέχουμε στο σώμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

24/7/2010

Ανατολή ηλίου 6:21
Δύση ηλίου 20:42
Πανσέληνος: Σε 2 ημέρες

+ΧΡΙΣΤΙΝΗΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ
Γιορτάζουν: Χριστίνα, Χριστιάνα, Αθηναγόρας

Καιρός


Γενικά αίθριος με υψηλές θερμοκρασίες
Ανέμους ασθενείς, μεταβλητούς από νοτιανατολικές διευθύνσεις εντάσεως 3-4 μποφόρ. Θερμοκρασία σε άνοδο που θα κυμανθεί από 26-39 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 24/7
Καλός με πιθανότητα τοπικών βροχών, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Ενημέρωση


Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου λόγω των έργων ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής. Στις 24 και 25/7 το τμήμα Άνω Πατήσια - Φάληρο θα παραμείνει κλειστό και το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται με την λεωφορειακή γραμμή Χ20.

Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε παράταση μέχρι την Πέμπτη 29/7 για να απογραφούν το προσωπικό του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των δήμων και των νομαρχιών.

Στις 31/7 λήγει η προθεσμία δήλωσης των καρτοκινητών τηλεφώνων. Τα τηλέφωνα που δεν θα δηλωθούν την επόμενη μέρα 1/8 θα σιγήσουν.

ΧΑΑ: Κλείσιμο 23/7/2010 Γενικός Δείκτης 1590,50 μον -1,36%
Τζίρος 101,23 εκατ ευρώ

1974: Επιστρέφει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Παρίσι


Μετά από 10 χρόνια αυτοεξορίας και ύστερα από πρόσκληση των Ελλήνων πολιτικών, επιστρέφει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, στενός προσωπικός του φίλος, του διαθέτει το γαλλικό προεδρικό αεροπλάνο. Το αεροπλάνο φτάνει από το Παρίσι και προσγειώνεται στις 2 πμ. Πλήθος κόσμου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, τον υποδέχεται. Ακολούθως μετά από συναντήσεις με σημαίνοντα πρόσωπα και πολιτικούς, ορκίζεται πρωθυπουργός της χώρας στις 4 μμ μπροστά στον στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη. Η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην χώρα σημαίνει και το τέλος της επταετούς χούντας και την αρχή της μεταπολιτευτικής περιόδου.

1793: Γεννήθηκε στο Καράκας της Βενεζουέλας ο Σιμόν Μπολιβάρ, «απελευθερωτής» των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής

1923: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα
Με την συνθήκη επικυρώθηκαν οι διατάξεις της συνθήκης των Σεβρών, που αποσπούσαν διάφορα εδάφη από την Τουρκία. Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχτηκαν στα σημερινά τους όρια. Στην στεριά διαχωριστικό όριο καθορίστηκε ο μέσος ρους του ποταμού Έβρου, ενώ στην θάλασσα αποδόθηκαν στην Ελλάδα κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα που βρίσκεται πέρα από τα 3 μίλια από τις Μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο. Με ειδική σύμβαση κανονίστηκε η ανταλλαγή των πληθυσμών της Τουρκίας και της Ελλάδος και η παραμονή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

1935: Αποστέλλεται το πρώτο ευχετήριο τηλεγράφημα στην Βρετανία

1952: Αρχίζει να ισχύει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) πρόδρομη μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1980: Πέθανε ο Πήτερ Σέλερς, Βρετανός ηθοποιός
Ενσάρκωσε τον Επιθεωρητή Κλουζώ στις ταινίες του Μπλέηκ Έντουαρντς «Ροζ πάνθηρας».

1982: Καταργείται στην Ελλάδα με νόμο του ΠΑΣΟΚ η ποινική δίωξη της μοιχείας.

Jazz από την Big Band και τη Χαρά Κεφάλα


4ο Αθηναϊκό Φεστιβάλ Αττικού Άλσους στις 24/07 στις 21:00 με ελεύθερη Είσοδο στο Θέατρο Αττικού Άλσους ( Είσοδος από οδό Καρπενησιώτη) η Big Band του Δήμου Αθηναίων σε jazz ρεπερτόριο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιάννη Τερεζάκη. Τραγουδάει η Χαρά Κεφαλά.

«Διακοπές στο Γκάζι. Κάθε βράδυ μουσική, κάθε βράδυ μια γιορτή» στην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) στις 24/7 τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και το ποπ-ροκ συγκρότημα De Stijl θα δώσουν συναυλία με τίτλο "Από βαρύ ζεϊμπέκικο μέχρι σκληρό ροκάκι", όπου θα συμμετάσχουν οι ερμηνεύτριες Σοφία Βόσσου και Λένα Αλκαίου.

Εκδηλώσεις στην Ελλάδα


Στο πλαίσιο Φωκαϊκά 2010 στην κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας το Σάββατο 24/7 στο Θέατρο λιμανιού, Χορευτική παράσταση από το συγκρότημα του Εξωραϊστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Π. Φώκαιας «Αγία Ειρήνη» σε Διδασκαλία Ευαγγελίας Ιερωνυμάκη.

Στο πλαίσιο Προγράμματος Kενταύρια του Δήμου Λαυρίου στις 24/7, στο υπαίθριο του Τεχνολογικού & Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου στις 21.00, μουσική παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου με τίτλο «Μια βραδιά με ιδιαίτερη τιμή».
Γενική είσοδος: 15 € Φοιτητικό: 10 €

Το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Βάρης «Ο Αναγυρούς» παρουσιάζει την Δήμητρα Γαλάνη, ην Ελένη Τσαλιγοπούλου & τους Imam Baildi σε μία μοναδική συναυλία το Σαββάτο 24/7 στις 21:00 στο Στάδιο της Βάρης. Είσοδος 15 Ευρώ

Το Σάββατο 24/7 στον αύλειο χώρο του δημαρχείου Κύμης Ευβοίας (Ιπποκράτους Βάχλα 14), στις 21:00 θα γίνει παρουσίαση του DVD με θέμα τα «Σπήλαια της Περιοχής»

«Ο απηλπισμένος σύζυγος»


Ένα πέτρινο θεατράκι 300 θέσεων, έργο ιδιώτη κοντά στις κατασκηνώσεις του Διονύσου Κερατέας, χρησιμοποιεί το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου ως ένα νέο εναλλακτικό πολιτιστικό χώρο της Κερατέας και το Σάββατο 24/7 στις 21:00 η θεατρική ομάδα «Τέττιγες» παρουσιάζει το έργο του Δ.Κ. Μισιτζή «Ο απηλπισμένος σύζυγος» σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού και ελεύθερη είσοδο

Ο “Απηλπισμένος σύζυγος” είναι το πρώτο έργο του Δημοσθένη Μισιτζή (1826-1911) και γράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1868 και είναι μια κοινωνικοπολιτική σάτιρα που διακωμωδεί τα ήθη της εποχής, αλλά δεν πρόκειται για αναβίωση ενός παλιού κειμένου. Είναι μια μεταφορά του έργου στην καθ’ ημάς, στην εποχή μας. Το κείμενο χρησιμοποιείται σαν μέσο για να καυτηριάσει τις πρακτικές της σύγχρονης εξουσίας.

Οι αντιστοιχίες μεταξύ ρόλων και προσώπων αλλάζουν και ο λόγος των Δημόφιλων και του Ιπποκράτη που προτάσσουν την ολιγάρκεια και την αρετή έναντι της σπατάλης, τώρα δεν σηματοδοτεί παρά το δημαγωγικό λόγο της εξουσίας στην προσπάθεια να περιορίσει τα δικαιώματα της ανθρώπινης εργασίας.

Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Πάνος Ξενάκης, Κωνσταντίνα Κούτσιου, Κώστας Τζουβάρας, Δέσποινα Πόγκα, Λεωνίδας Βαρδαρός, Γιάννης Νικολάου.Τα σκηνικά είναι του Μπάμπη Δαραδήμου, τα κουστούμια της Μπέτυς Λυρίτη, η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Νικολάου, οι φωτισμοί του Ξενοφώντα Βαρδαρού, η κίνηση της Αγνής Παπαδέλη.

Η αναχώρηση του πούλμαν για το κοινό από το δημοτικό πάρκινγκ Κερατέας θα γίνει στις 8:30 το βράδυ του Σαββάτου.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

"Έχω και αμάξι, πάμε διακοπές;"


Προτού ξεκινήσουμε το ταξίδι μας επισκεπτόμαστε το συνεργείο αυτοκινήτων, για να ελέγξουμε την καλή κατάσταση της μηχανής και των ελαστικών. Αν ταξιδέψουμε σε μακρινά μέρη, καλό είναι να γίνει αλλαγή λαδιών αν χρειάζεται και εξυπακούεται ότι γεμίζουμε το ρεζερβουάρ με βενζίνη.

Ελέγχουμε τα χαρτιά του αυτοκινήτου (μην τυχόν έχουν λήξει) την άδεια κυκλοφορίας, το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας, το χαρτί του ΚΤΕΟ, το δίπλωμά μας (αν είμαστε πάνω από 65 ετών χρειάζεται διαδοχικές ανανεώσεις κάθε 3 χρόνια), το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και τα τηλέφωνα της ασφαλιστικής μας εταιρείας. Απαραιτήτως πρέπει να έχουμε όλα αυτά τα χαρτιά μαζί μας στο ταξίδι.

Το φαρμακείο του αυτοκινήτου
Ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξεως των φαρμάκων που υπάρχουν και ανανεώστε τα αν έχουν λήξει. Φροντίστε να υπάρχουν (αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας) βαμβάκι, αποστειρωμένες γάζες, αιμοστατικοί επίδεσμοι, λευκοπλάστ, οξυζενέ, αντισηπτικό, αντισταμινικά, (ενέσιμες κορτιζόνες, κορτιζονούχα αλοιφή, για την αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων ή κνησμού σε περίπτωση δήγματος εντόμων). Ακόμα ένα απλό αντιπυρετικό-αναλγητικό φάρμακο, σκευάσματα κατά της ναυτίας, της διάρροιας και του εμετού. Εξυπακούεται ότι έχετε μαζί σας τα δικά σας φάρμακα, με έξτρα ποσότητες (μην τυχόν και δεν υπάρχουν εκεί που πηγαίνετε διακοπές), την συνταγή του γιατρού σας και τέλος τα βιβλιάρια υγείας. Φροντίστε το φαρμακείο του αυτοκινήτου να είναι εύκολα προσβάσιμο και προστατευμένο από την ζέστη και τον ήλιο, για να μην χαλάσουν τα φάρμακα.

Σε πολλά αυτοκίνητα υπάρχει πλέον πλοηγός οδήγησης, αν όχι φροντίστε να έχετε οδικούς χάρτες και τοπικούς χάρτες των περιοχών που πρόκειται να επισκεφτείτε.

Είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, νωρίς το πρωί, που έχει δροσιά, ο οδηγός είναι ξεκούραστος και γενικά έχουμε όλη την ημέρα μπροστά μας. Καλόν είναι να υπάρχει και κάποιος άλλος οδηγός που θα μπορούσαν να εναλλάσσονται στην οδήγηση, ιδίως σε μακρινά ταξίδια. Εάν συνταξιδεύουμε και με άλλα άτομα με αυτοκίνητα, κρατάμε συχνή επαφή μέσω κινητών.

Δε βάζουμε στο αυτοκίνητο περισσότερα άτομα απ’ ότι γράφει η άδεια κυκλοφορίας του, όπως και δεν το παραγεμίζουμε με μπαγκάζια και ιδιαιτέρως φορτωμένα στην σκάρα του. Φοράμε ΠΑΝΤΑ τις ζώνες ασφαλείας και αν υπάρχουν μικρά παιδιά πρέπει να ταξιδεύουν στα πίσω καθίσματα και αν είναι πολύ μικρά πρέπει να κάθονται στο ειδικό καθισματάκι και κάποιος μεγάλος να κάθεται δίπλα τους να τα επιτηρεί.

Ο οδηγός απαγορεύεται να καταναλώνει αλκοόλ καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού.
Κάνουμε συχνές στάσεις για να ξεμουδιάσουμε και να ξεκουραστούμε.
Μέσα στο αυτοκίνητο κατά την διάρκεια του ταξιδιού, δεν μαλώνουμε, δεν φωνάζουμε και δεν αποσπούμε την προσοχή του οδηγού.

Ακολουθούμε τις οδηγίες των τροχονόμων και των οδικών πινακίδων, δεν υπερβαίνουμε το όριο ταχύτητας, δεν κάνουμε άσκοπα προσπεράσματα και τέλος σεβόμαστε τους άλλους οδηγούς αυτοκινήτων και μηχανών.

23/7/2010

Ανατολή ηλίου 6:21
Δύση ηλίου 20:42
Πανσέληνος: Σε 3 ημέρες

Καιρός


Γενικά καλός με λίγα σύννεφα, που ενδέχεται μετά τις απογευματινές ώρες να πυκνώσουν και να σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες
Άνεμοι από βορειανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ
Θερμοκρασία σε άνοδο, που θα κυμανθεί από 25-34 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 24/7
Αραιή συννεφιά, ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Αλίκη Βουγιουκλάκη


Το ποντικάκι, η μουσίτσα, αλλά και η αρχόντισσα του ελληνικού κινηματογράφου.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1933 στο Μαρούσι Αττικής.
Από τα μαθητικά της κιόλας χρόνια θα φανεί το υποκριτικό της ταλέντο και η σταδιοδρομία της θα ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ενώ ακόμα είναι σπουδάστρια στην Δραματική Σχολή του Εθνικού (Βασιλικού τότε) Ωδείου.

Θα γυρίσει περισσότερες από 40 ταινίες, που όλες θα γίνουν μεγάλες επιτυχίες και θα την καθιερώσουν ως την «εθνική μας σταρ». Ας θυμηθούμε μερικές:
«Το ποντικάκι»( 1954), «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»( 1955), «Διακοπές στην Αίγινα» (1957), «Η μουσίτσα» (1958), «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Το κλωτσοσκούφι» (1959), «Η Αλίκη στο ναυτικό» (1960), «Μανταλένα» του Ντίνου Δημόπουλου, όπου θα της απονεμηθεί και το 1ο Βραβείο Ερμηνείας Α΄ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (1963), «Το δόλωμα» (1964) «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1966), «Το πιο λαμπρό αστέρι» (1967), «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (1968), «Υπολοχαγός Νατάσσα», (1970), «Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα» (1980) κ.ά.

Ερμήνευσε ακόμα πολλά τραγούδια, τα περισσότερα στις ταινίες, που έγιναν διαχρονικές επιτυχίες:«Αλητάκι μπατιράκι», «Γαϊδαράκος», «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου», «Είναι το στρώμα μου μονό», «Χτυποκάρδια», «Έχω ένα μυστικό», «Φεύγουν τα νιάτα», «Ρίκοκο», «Θάλασσα πλατιά», «Καροτσέρη», «Κλωτσοσκούφι», «Χάλι Γκάλι», «Ο γλάρος», «Μες σ' αυτή τη βάρκα», «Φεύγουν τα νιάτα», «Νιάου νιάου βρε γατούλα» , «Ο αμαξάς», «Σήκω χόρεψε συρτάκι», «Τράβα μπρος».

Μετά την δεκαετία του ’70 που ο ελληνικός κινηματογράφος αρχίζει να φθίνει, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ξαναγυρίζει στο θέατρο και μάλιστα στο μιούζικαλ, που εκείνη πρωτοπαρουσιάζει στην Ελλάδα, ξεκινώντας με το έργο του Νιλ Σάϊμον «Καμπίρια». Ακολουθούν «Καμπαρέ», «Τζούλια», «Εβίτα», με κύκνειο άσμα «Την μελωδία της ευτυχίας».

Συμμετείχε ακόμα σε τηλεοπτικές σειρές «Βασίλισσα Αμαλία» (1975), «Η θεατρίνα» (1977), «Νύχτα μάγων» (1990), «Και εύθυμη και χήρα» (1991), αλλά και ως γκεστ στους «Δέκα μικρούς Μήτσους» του Λ. Λαζόπουλου κ ά.

Είχε κάνει δυο γάμους, έναν με τον συμπρωταγωνιστή της σε πολλές ταινίες Δημήτρη Παπαμιχαήλ, το 1965, από όπου και απέκτησε το μοναχογιό της Γιάννη και έναν άλλο γάμο, την δεκαετία του ’80, με το Κύπριο επιχειρηματία, Γιώργο Ηλιάδη, όπως αποκάλυψε η ίδια στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος ενωπίω»,τον οποίον για πολλά χρόνια κρατούσε μυστικό. Σύντροφοί της υπήρξαν ακόμη, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Κωνσταντίνος, ο Βλάσης Μπονάτσος, ο Κώστας Σπυρόπουλος.

Ο θάνατος την βρήκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μόλις στα 63 της χρόνια, στις 23 Ιουλίου του ’96, μετά από σύντομη μάχη με την επάρατη νόσο. Η σορός της τέθηκε σε διήμερο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών και ετάφη δημοσία δαπάνη στις 25 Ιουλίου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών

776 π Χ: Οι πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες αρχίζουν στην Ολυμπία


Οι ολυμπιακοί αγώνες ήταν οι περιφημότεροι και σπουδαιότεροι αγώνες των ελλήνων και γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, κατά το καλοκαίρι στην Ολυμπία.
Από τα μυθικά χρόνια αρχίζει η τέλεση των αγώνων και για ιδρυτή τους αναφέρουν τον Ιδαίο Ηρακλή. Αλλά και ο Ηρακλής ο γνωστός ήρωας, τέλεσε στην Ολυμπία αγώνες αφού νίκησε τον βασιλιά της Ήλιδας Αυγεία και φύτεψε την ελιά, που με τα κλωνάρια της στεφάνωναν τους νικητές. Για ιδρυτή και αναδιοργανωτή όμως των αγώνων θεωρούν τον βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, καθώς από τότε οι αγώνες ορίστηκαν ως πανελλήνια γιορτή. Από το 776 π Χ κήρυκες από την Ηλεία ανήγγελλαν την τέλεση των ολυμπιακών αγώνων κι άρχιζε η εκεχειρία, δηλ σταμάταγαν οι εχθροπραξίες. Από όλα τα μέρη της Ελλάδος πολλοί αθλητές και χιλιάδες θεατές μαζεύονταν στην Ολυμπία. Οι αγώνες άρχιζαν με μεγαλόπρεπες θυσίες στον Δία κι άλλους θεούς από τους ιερείς της Ολυμπίας. Μόνο οι ελεύθεροι πολίτες Έλληνες αγωνίζονταν, ενώ θεατές μπορούσαν να είναι και βάρβαροι. Εκτός από την ιέρεια της θεάς Δήμητρας, σε καμιά άλλη γυναίκα δεν επιτρεπόταν να παρακολουθεί τους αγώνες. Το κυριότερο αγώνισμα ήταν ο δρόμος στο στάδιο. Αργότερα πρόσθεσαν το πένταθλο (άλμα, δίσκος, ακόντιο, δρόμος και πάλη), την αρματοδρομία (με τέθριππο) και παγκράτιο (πάλη και πυγμαχία) και τέλος αγωνίσματα για παιδιά. Τους αγώνες διεύθυναν οι ελλανοδίκες, οι οποίοι στεφάνωναν τους νικητές με κότινο (κλαδί αγριελιάς) στο τέλος των αγώνων. Το στεφάνωμα του νικητή δεν ήταν μόνο γι αυτόν εξαιρετική τιμή, αλλά και για τους συγγενείς και την πατρίδα του.

1903: H Ford πουλά το πρώτο της αυτοκίνητο
Είναι το μοντέλο Α που κόστιζε 850 δολάρια και ανέπτυσσε ταχύτητα 48 χλμ/ώρα

1942: Ο Ναπολέων Ζέρβας, ιδρύει τις Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών (ΕΟΕΑ)

1953: Αρχίζει η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη στο Στρατοδικείο Αθηνών

1957: Γεννήθηκε ο Νίκος Γκάλης, κορυφαίος Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών
Ο Νικόλαος Γεωργαλής όπως είναι το πραγματικό του όνομα, ήταν παιδί φτωχών μεταναστών με καταγωγή από την Ρόδο και γεννήθηκε στο New Jersey των ΗΠΑ

1974: Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιβάλλεται κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο

1974: Αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην χώρα μας
Η χούντα καταρρέει μετά τα τελευταία αιματηρά γεγονότα στην Κύπρο. Σε σύσκεψη με την συμμετοχή και πολιτικών, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο παραιτείται από την προεδρία ο διορισμένος Νίκος Σαμψών και την θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.

1996: Πέθανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, δημοφιλής ηθοποιός
(Διαβάστε κατηγορία Βιογραφίες)

Ενημέρωση


Παραδίδεται την Παρασκευή 23/7 για χρήση στο επιβατικό κοινό στις 10:00 ο σταθμός «Χολαργός» του Μετρό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, περίπου 20.000 επιβάτες θα εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση, με προέλευση από τους Δήμους Χολαργού, Χαλανδρίου, αλλά και Ν. Ψυχικού. Ο χρόνος κάλυψης της απόστασης μέχρι το σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, θα είναι 9΄. Επίσης την ίδια μέρα θα δοθεί στο επιβατικό κοινό και ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στο Σταθμό Νομισματοκοπείο, με τρία επίπεδα, 630 θέσεις αυτοκινήτων και υπόγεια σύνδεση με το σταθμό του Μετρό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, οι αιτήσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 23/7/2010 έως και τις 14/9/2010, προκειμένου να τύχουν επιχορήγησης ίσης με το 40% των εργοδοτικών εισφορών για 12 μήνες.

Λήγει την Παρασκευή 23/7 η προθεσμία για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων

ΧΑΑ: Κλείσιμο 22/7/2010 Γενικός Δείκτης 1612,38 μον +2,66%
Τζίρος 103,21 εκατ ευρώ

Συναυλία με το Φοίβο Δεληβοριά με καινούργια τραγούδια και ... «Big Band»!


Στο πλαίσιο του 4ου Αθηναϊκού Φεστιβάλ Αττικού Άλσους στο Θέατρο Αττικού Άλσους (Είσοδος από οδό Καρπενησιώτη) την Παρασκευή 23/7
στις 21.00 με Ελεύθερη Είσοδο, ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Big Band» με 30 μουσικά όργανα επί σκηνής!

Τη «μεγάλη μπάντα» αποτελούν στην ουσία οι εξής δύο: ο Σταμάτης Σταματάκης στο κοντραμπάσο και ο Γιώργος Κατσάνος, συλλέκτης και σολίστας όλων των μουσικών οργάνων: μουσικό πριόνι, theremin, βιμπραντονεόν, hang, καλίμπα, glockenspiel, στυλόφωνο είναι λίγα μόνο από τα όργανα που χρησιμοποιεί στην παράσταση, στήνοντας ένα «μουσικό περίπτερο» που ίσα-ίσα αφήνει λίγο χώρο στην κιθάρα και στο πιάνο του Φοίβου. Οι τρεις τους, παρέα με τη Ρένα Μόρφη στο τραγούδι, «παίζουν» με το υλικό του τραγουδοποιού, ενώ παράλληλα επισκέπτονται τραγούδια του Cohen και του Brassens, αλλά και του Καζαντζίδη και της Πλάτωνος.

Πολιτιστική Ατζέντα


Την πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη, «Αχαρνής», παρουσιάζει στις 23 & 24/7 στην Επίδαυρο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Στο ρόλο του Δικαιόπολι ο Σταμάτης Κραουνάκης, Λάμαχος ο Γρηγόρης Βαλτινός και Μεγαρίτης ο Κώστας Βουτσάς.Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Πάτσα, τα κοστούμια της Έρσης Δρίνη, η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού.

Στις 23 & 24/7 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου Κριστίνα Μπράνκο «Αφιέρωμα στην Αμάλια Ροντρίγκες Chocolate Quintet-Maria Zoao & Μ. Λαγκίνια

Στο πλαίσιο των Κενταύριων στο υπαίθριο του Τεχνολογικού & Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου η Εταιρία 5η Εποχή παρουσιάζει στις 23/7 στις 21.30 την «Λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι. Παίζουν οι: Ρένια Λουιζίδου, Κώστας Κόκλας, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, κ.α.
Τιμή προπώλησης( έως 21/7): 15 €
Τιμή εισιτηρίου από 21/7: 20 €
Φοιτητικό: 15 €

«Διακοπές στο Γκάζι. Κάθε βράδυ μουσική, κάθε βράδυ μια γιορτή» στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) στις 23/7 στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο οι Tango with Lions, Leon, Jack shirt, Egg hell

«Γέρμα και Χουάν» σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθετική επιμέλεια Κωστή Καπελώνη, κινησιολογία Χρυσηίς Λιατζιβίρη, φωτογραφία Ιωάννη Τουλουπάκη
σύλληψη Ιδέας ομάδα ΠΟΤΕ....? παίζουν Ελένη Δούναβη, Γιώργος Τσακίρης στις
23- 24- 30-31/7 στις 21:30 στον Πολυχώρο τέχνης «8 Δυτικά» (Λ. Αθηνών 387, στο ύψος των ΤΕΙ Αθηνών)

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

22/7/2010

Ανατολή ηλίου 6:20
Δύση ηλίου 20:43
Πανσέληνος: Σε 3 ημέρες

Γιορτάζουν: Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαρκέλλα

Καιρός


Γενικά αίθριος με αραιή συννεφιά
Ανέμους ασθενείς έως μέτριους από βορειανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 25-34 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 23/7
Σχεδόν αίθριος, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή