Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

30/6/2010

Ανατολή ηλίου 6:06
Δύση ηλίου 20:52
Πανσέληνος: Σε 25 ημέρες

+ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Γιορτάζουν: Απόστολος, Αποστολία, Μελίτων

Καιρός


Καλός με αραιή συννεφιά που ενδέχεται να πυκνώσει και να σημειωθούν τοπικές βροχές, ιδίως κατά τις απογευματινές ώρες
Άνεμοι, μεταβλητοί ασθενείς εντάσεως 3 μποφόρ
Θερμοκρασία σε άνοδο που θα κυμανθεί από 21-32 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 1/7
Άστατος, με ασθενείς ανέμους και άνοδο της θερμοκρασίας

Ενημέρωση


Λήγει σήμερα η προθεσμία της ρύθμισης με ευνοϊκούς όρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο

Χωρίς εφημερίδες σήμερα λόγω της χθεσινής 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων

Συνεχίζεται μέχρι τις 7/7 η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους σ’ όλη την χώρα

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων για τους υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζονται σήμερα με την Αρμονία στις 14:00 μμ

Στον δακτύλιο της Αθήνας κυκλοφορούν σήμερα 30/6 τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο

ΧΑΑ: Κλείσιμο 29/6/2010 Γενικός Δείκτης 1434,41 μον -0,88%
Τζίρος 82,85 εκατ ευρώ

Αναπροσαρμογή στις τιμές των διοδίων


Από την Πέμπτη 1η Ιουλίου, Λόγω αύξησης του συντελεστή Φόρου Προστιθεμένης Αξίας (ΦΠΑ) από 21% σε 23% αυξάνονται και οι τιμές των διοδίων. Οι νέες τιμές που θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 30/6 διαμορφώνονται ως εξής:

Στην Αττική Οδό, το κόστος διέλευσης αυξάνεται στα 2,80 ευρώ για τα αυτοκίνητα (από 2,70 € ), στα 1,40 € για τις μοτοσικλέτες (από 1,30 € ), στα 7 € για τα μικρά και μεσαία φορτηγά (από 6,70 €) και στα 11,20 € για τα μεγάλα φορτηγά (από 10,80 €).

Παράλληλα αναπροσαρμόζονται και οι τιμές που ισχύουν για τα συνδρομητικά προγράμματα, του e-PASS για τα ΙΧ διαμορφώνονται για το βασικό πρόγραμμα Express σε 2,52 € ανά διέλευση. Ακολούθως τα προγράμματα Friendly και Business θα διαμορφωθούν σε 2,52 €, 2,24 € και 1,96 €, ανάλογα με τον αριθμό των διελεύσεων. Και τέλος στο πρόγραμμα Bonus διατηρείται η δυνατότητα των 15 δωρεάν διελεύσεων εντός εκάστου ημερολογιακού μήνα.

Κοινοπραξία Μορέας Α.Ε (Αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Τρίπολης), αναπροσαρμόζονται οι τιμές για φορτηγά ως ακολούθως:
Στον σταθμό διοδίων Νεστάνης:
Οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, με ύψος έως 2,20 μέτρα 1,40 € (από 1,30 €). Οχήματα 2-3 αξόνων, με ύψος άνω των 2,20 μέτρων 3,50 € (από 3,40 €), Οχήματα 4 και άνω αξόνων, με ύψος άνω των 2,20 μέτρων 4,90 € (από 4,80 €)
Στο σταθμό διοδίων Σπαθοβουνίου
Οχήματα 4 και άνω αξόνων, με ύψος άνω των 2,20 μέτρων 5,10 € (από 5,00 €).

Ολυμπία Οδός ΑΕ ( Εθνική Οδός Ελευσίνας-Κορίνθου-Πάτρας)
Οι αυξήσεις αφορούν τα φορτηγά με 2-3 άξονες, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος πάνω από 2,20 μέτρα, η τιμή διαμορφώνεται σε 7,40 € (από 7,30 €), ενώ για τα φορτηγά με 4 ή περισσότερους άξονες, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος πάνω από 2,20 μέτρα, η νέα τιμή θα ανέλθει σε 10,40 € (από 10,30 €).

Κοινοπραξία Νέα Οδός (διόδια των Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Τραγάνας, Οινοφύτων και Θήβας). Στις Αφίδνες τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 1,90, τα φορτηγά 4.80 και οι νταλίκες 6.70. Στη Θήβα τα Ι.Χ. 2.30, τα φορτηγά 5.80 και οι νταλίκες 8.10. Στην Τανάγρα τα Ι.Χ. 2.20, τα φορτηγά 5.60 και οι νταλίκες 7.85

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (διόδια Πελασγίας, Μοσχοχωρίου και Λεπτοκαρυάς). Στην Πελασγία, τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 2.40, τα φορτηγά 5.90 και οι νταλίκες 8.30. Στο Μοσχοχώρι, τα Ι.Χ. 2.30, τα φορτηγά 5.80 και οι νταλίκες 8.20. Και στη Λεπτοκαρυά τα Ι.Χ. 2.40, τα φορτηγά 5.90 και οι νταλίκες 8.30

«Όσα παίρνει ο άνεμος»


Στις 30 Ιουνίου 1936 εκδίδεται το μοναδικό ερωτικό μυθιστόρημα που άφησε εποχή

Το έγραψε η Μάργκαρετ Μίτσελ, με τον τίτλο “Gone with the wind’
και είχε κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ το 1937. Είναι ένα ιστορικό ερωτικό μυθιστόρημα, που αναφέρεται στον παθιασμένο έρωτα της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, μιας όμορφης, δυναμικής, αλλά ματαιόδοξης γυναίκας και του συζύγου της Ρετ Μπάτλερ, στα χρόνια του Αμερικάνικου Εμφύλιου.

Το μοναδικό αυτό έπος του Νότου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία που γράφτηκαν ποτέ, καθώς παραπάνω από 28 εκατ αντίτυπα του βιβλίου, πουλήθηκαν σε περισσότερες από 37 χώρες.

Τρία χρόνια αργότερα γυρίστηκε σε ταινία με πρωταγωνιστές τους Βίβιαν Λι, Γκάρκ Γκέϊμπλ, Λέσλι Χάουαρντ και Ολίβια Ντε Χάβιλλαντ. Προτάθηκε για 13 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε 8, διατηρώντας το ρεκόρ της ταινίας με τόσα Όσκαρ για 20 χρόνια. Κέρδισε ακόμα 2 τιμητικές διακρίσεις. Η διάρκειά της είναι 4 ώρες και την σκηνοθεσία έκανε ο Βίκτωρ Φλέμινγκ.

Χαρακτηριστικές ατάκες της ταινίας που έγραψαν στην ιστορία του κινηματογράφου: «Αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα», η αποστομωτική απάντηση του Ρετ, όταν η Σκάρλετ του ομολογεί τον ερωτά της για κείνον.
“After all…tomorrow is another day” «Στο κάτω-κάτω αύριο είναι μια άλλη μέρα»
Η αισιοδοξία της Σκάρλετ Ο Χάρα, σε όλο της το μεγαλείο.

1997: Η Κίνα αποκτά και πάλι την κυριαρχία στο Χονγκ-Κονγκ


Χονγκ-Κονγκ στα κινεζικά σημαίνει «Λιμάνι των αρωμάτων». Βρίσκεται στις ΝΑ ακτές της Κίνας και αποτελείται από το ομώνυμο νησί, την χερσόνησο Καουλούν και από μέρος της ηπειρωτικής Κίνας. Εκεί εκβάλλει ο ποταμός των Μαργαριτών. Η έκτασή του είναι 1013 τετρ χιλιόμετρα και πρωτεύουσά του η Βικτωρία (σημερινό Χονγκ Κονγκ), που είναι κτισμένη στο νησί. Στην αρχή ήταν ένας άσημος συνοικισμός από ψαροκαλύβες και σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου, λόγω της τεράστιας στρατηγικής του θέσης. Αποτελεί κόμβο ναυτικών συγκοινωνιών της Άπω Ανατολής με μεγάλη ναυτική κίνηση και θεωρείται ένα από τα πρώτα λιμάνια του κόσμου. Η ζωή του λιμανιού είναι πολυθόρυβη, καθώς στους δρόμους του συνωστίζονται άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου. Περιήλθε στα χέρια των Άγγλων με την συνθήκη του Ναγκίν, το 1842. Στις 30 Ιουνίου του 1997 η Κίνα ανέκτησε και πάλι την κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ.

1905: Δημοσιεύεται η πρώτη εργασία του Αϊνστάιν
Μετά την συμπλήρωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ο Αϊνστάιν διορίστηκε μέλος επιτροπής σ’ ένα γραφείο ευρεσιτεχνιών. Εκεί άρχισε τις έρευνες του για την θεωρία της σχετικότητας. Τα πρώτα πορίσματά του τα δημοσιεύει το 1905 με τον τίτλο «Επί της ηλεκτροδυναμικής των κινουμένων σωμάτων».

1938: Κυκλοφορεί το πρώτο κόμικ με περιπέτειες του Σούπερμαν
Κυκλοφόρησε από την εταιρεία National Comics στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Action Comics. Θεωρείται ο πρώτος υπερήρωας και ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία που σημείωσε, ώστε σύντομα η εταιρεία κυκλοφόρησε και δεύτερο ήρωα τον Superman.

1957: Εγκατάσταση του πρώτου ατομικού αντιδραστήρα στην Ελλάδα

1958: Γεννήθηκε η στιχουργός, Λίνα Νικολακοπούλου

1966: Εγκαινιάζεται το Νοσοκομείο ΚΑΤ στην Κηφισιά

1972: Εγκρίνεται στην Ελλάδα το αυτόματο δικαστήριο

1984: Πέθανε η Λίλιαν Χέλμαν, Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας.
(Μικρές αλεπούδες, Τζούλια, Παιχνίδια στην σοφίτα).

1993: Ο Αντώνης Σαμαράς προχωρά στην ανακοίνωση της ιδρυτικής διακήρυξης ενός νέου κόμματος, της «Πολιτικής Άνοιξης»

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

29/6/2010

Ανατολή ηλίου 6:05
Δύση ηλίου 20:32
Πανσέληνος: Σε 26 ημέρες

+ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Γιορτάζουν: Πέτρος, Παύλος, Πετρίνα, Πετρούλα, Παυλίνα

Καιρός


Άστατος με συννεφιά και πιθανότητα τοπικών βροχών
Άνεμοι ασθενείς από νότιες διευθύνσεις, εντάσεως 3 μποφόρ
Θερμοκρασία σε άνοδο, που θα κυμανθεί από 19-32 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 30/6
Συννεφιά, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία σε μικρή άνοδο

Ενημέρωση


Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξαν για τις 29/6 ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίο του Άρεως στις 11:00, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Απεργούν οι εφοριακοί, οι τελωνιακοί, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι στα ΕΛ-ΤΑ, στα αεροδρόμια, οι ιδιωτικοί γιατροί και οδοντίατροι, δυο σωματεία της ΠΝΟ ενώ στην απεργία καλεί το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ τις ομοσπονδίες των εμποροβιοτεχνών.

Ακόμα συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ( ΠΟΣ), αναστέλλοντας την απεργία που είχε προαναγγέλλει για τις 30/6, ενώ οι εργαζόμενοι στο Μετρό, στον Ηλεκτρικό και το Τραμ πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 10:00 πμ έως τις 16:00 μμ, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ από τις 08:00 μμ έως τις 20:00 μμ και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ από τις 7.30 πμ έως τις 22:00 μμ

Στην απεργία συμμετέχει και η ΟΣΥΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στις πτήσεις εσωτερικού, ενώ όλες οι πτήσεις του εξωτερικού να πραγματοποιηθούν κανονικά, καθώς στην απεργία δεν συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Οι δημοσιογράφοι απεργούν από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης έως τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων για τους υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζονται σήμερα με τα Γαλλικά στις 16:00 μμ.

ΧΑΑ: Κλείσιμο 28/6/2010 Γενικός Δείκτης 1.447,15 μον -0,91%.
Τζίρος 71,99 εκατ. ευρώ.

Στον δακτύλιο της Αθήνας σήμερα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών


Στις 29 Ιουνίου του 67 πέθανε (σταυρώθηκε) ο Απόστολος Παύλος, στην Ρώμη

Γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας το 5 μ Χ και πριν γίνει χριστιανός ονομαζόταν Σαούλ ή Σαύλος. Επειδή όμως απέκτησε και το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, είχε και δεύτερο όνομα, το ρωμαϊκό Πάουλους = Παύλος. Στην πατρίδα του έμαθε ελληνικά και στα Ιεροσόλυμα σπούδασε την εβραϊκή θεολογία, κοντά στον σοφό Γαμαλιήλ. Ήταν ακόμα σκηνοποιός, έραβε σκηνές και τέντες για τους ταξιδιώτες.

Ο Σαούλ ήταν γεμάτος έχθρα για τους χριστιανός, πήρε μάλιστα μέρος και στον λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρα Στέφανου. Όταν έμαθε ότι στην Δαμασκό υπήρχαν πολλοί χριστιανοί, πήγε στους αρχιερείς και πήρε την άδεια να τους συλλάβει και να τους φέρει στα Ιεροσόλυμα. Καθώς πήγαινε με τους συνοδούς του, μια λάμψη τον κτύπησε στο πρόσωπο και τον έριξε στην γη, ενώ άκουσε μια φωνή να του λέει:
«Σαούλ, Σαούλ γιατί με καταδιώκεις;» Κατατρομαγμένος ο Σαούλ ρώτησε: «Ποιος είσαι Κύριε;» Τότε ο Σαούλ είδε ολοζώντανο μπροστά του τον Χριστό που του είπε:
«Εγώ είμαι ο Ιησούς και συ με καταδιώκεις. Σήκω πάνω και πήγαινε στην Δαμασκό και εκεί θα μάθεις τι πρέπει να κάνεις».

Ο Σαούλ σηκώθηκε μα δεν έβλεπε, ήταν τυφλός. Οι συνοδοί του καταφοβισμένοι τον συνόδεψαν στην πόλη, στο σπίτι του Ιούδα. Εκεί έμεινε τρεις ημέρες, νηστικός και τυφλός. Την τρίτη μέρα κατά διαταγή του Χριστού πήγε και τον βρήκε ο Ανανίας, που αφού έβαλε τα χέρια του στα μάτια του, τον θεράπεψε κι αμέσως άνοιξαν τα μάτια του, φωτίστηκε με Άγιο Πνεύμα, πίστεψε στο Χριστό και από τρομερός διώχτης του χριστιανισμού έγινε ο θερμότερος κήρυκας του Ευαγγελίου.

Από την Δαμασκό πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου γνωρίστηκε με άλλους χριστιανούς, κηρύττοντας τον λόγο του θεού. Οι Ιουδαίοι όμως τον καταδίωκαν για να τον σκοτώσουν και έτσι αυτός αναγκάστηκε να φύγει για την Καισαρεία της Παλαιστίνης και αργότερα με τον Βαρνάβα για την Αντιόχεια της Συρίας, όπου οι οπαδοί του Χριστού πήραν για πρώτη φορά το όνομα χριστιανοί. Ακόμα εκεί ο Απόστολος Παύλος κατέστρωσε το σχέδιο για την διάδοση και την εξάπλωση του χριστιανισμού. Για τον σκοπό αυτό διάλεξε μεγάλες πόλεις και έκανε τέσσερεις περιοδείες.

Πρώτη περιοδεία:
Το 45 ο Παύλος με τον Βαρνάβα και τον Ευαγγελιστή Μάρκο ξεκίνησαν από την Αντιόχεια για την Σελεύκεια κηρύττοντας. Με το πλοίο πέρασαν στην Κύπρο, όπου ίδρυσε χριστιανικές εκκλησίες. Από ‘κει πήγε στην Πέργη της Μικράς Ασίας, στο Ικόνιο, στα Λύστρα και την Δέρβη, όπου πίστεψε και ο Τιμόθεος. Το 48 πήγε στα Ιεροσόλυμα και πήρε μέρος στην Αποστολική Σύνοδο.

Δεύτερη περιοδεία:
Το 52 ξεκινώντας από την Αντιόχεια, με βοηθούς τον Τιμόθεο, τον Σίλα και τον Ευαγγελιστή Λουκά, επισκέφθηκε τις πόλεις της Μικράς Ασίας, όπου ίδρυσε εκκλησίες και έφθασε στην Τροία. Με πλοίο πήγε στην Καβάλα και από κει στους Φιλίππους, όπου ίδρυσε εκκλησία. Ακολουθώντας την Εγνατία Οδό έφτασε στην Θεσσαλονίκη και στην Βέροια. Κατόπιν πήγε στην Αθήνα, όπου κήρυξε στον Άρειο Πάγο τον αληθινό Θεό. Στην Αθήνα πίστεψε ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και η γυναίκα του η Δάμαρη. Μετά πήγε στην Κόρινθο, όπου ίδρυσε εκκλησία και από κει στην Έφεσο.

Τρίτη περιοδεία:
Το 56 επισκέφθηκε μέρη της Μ Ασίας, της Ελλάδας και τα Ιεροσόλυμα. Εκεί τον έπιασαν οι Ιουδαίοι, αλλά ο Ρωμαίος διοικητής τον έστειλε στην Καισάρεια της Παλαιστίνης όπου έμεινε 2 χρόνια φυλακισμένος. Επικαλούμενος το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, στάλθηκε με συνοδεία στην Ρώμη για να δικαστεί. Εκεί έμεινε άλλα δυο χρόνια φυλακισμένος και όταν δικάστηκε και αφού απολογήθηκε, αθωώθηκε.

Τέταρτη περιοδεία:
Όταν ελευθερώθηκε επισκέφθηκε τις πόλεις της Μικράς Ασίας, την Κρήτη και την Ήπειρο. Το 67 ήρθε στην Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Απόστολο Πέτρο. Τότε όμως τους έπιασε ο Νέρωνας και τους θανάτωσε, στις 29 Ιουνίου, οπότε γιορτάζεται και η μνήμη τους. Εκτός όμως από τις περιοδείες έγραψε και 14 επιστολές, στις οποίες διδάσκει ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά των χριστιανών σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Ονομάζεται Απόστολος των Εθνών, γιατί κήρυξε σε διάφορα έθνη.

Σπύρος Καλογήρου


Ένας χρόνος αφότου έφυγε ο «καλύτερος κακός» του ελληνικού σινεμά

Γεννήθηκε στην Αθήνα στην Κυψέλη στις 3 Νοεμβρίου του 1922. Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955 με τον «Ερωτόκριτο». Παίζοντας ρόλους ενός μεγάλου φάσματος του κλασσικού ρεπερτορίου συνεργάστηκε με τους θιάσους Ροντήρη, Μινωτή, Μυράτ, Σολωμού, Λαμπέτη, Κουν κ ά.

Συμμετείχε σε περισσότερες από 60 ταινίες παίζοντας συνήθως τον ρόλο του κακού. Χαρακτηριστική έχει μείνει η ατάκα του προς τον Νίκο Κούρκουλο, από την ταινία «Λόλα». «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη». Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1955 στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας». Μερικές από τις ταινίες του:
« Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Μανταλένα», «Λόλα», «Κονσέρτο για πολυβόλα», «5000 ψέματα», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η κόρη του Ήλιου», «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», «Η εκδίκηση του πατέρα», «Στάκαμαν»

Το 1966 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχε πάρει τιμητική διάκριση για την μικρή μήκους ταινία «Τζίμης ο τίγρης».
Ήταν παντρεμένος από το 1952 με την ηθοποιό επίσης Ευαγγελία Σαμιωτάκη και είχαν αποκτήσει ένα γιο.

Πέθανε στις 27 Ιουνίου 2009, σε ηλικία 87 ετών, εξ αιτίας εγκεφαλικής λοίμωξης στο Τζάνειο Νοσοκομείο, που νοσηλευόταν από τις αρχές Μαΐου. Η υγεία του ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη τα τελευταία χρόνια, λόγω των εγκεφαλικών που είχε υποστεί.

1892: Πέθανε ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, λόγιος και διπλωμάτης


Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Δεκεμβρίου το 1809, με καταγωγή από αρχοντική φαναριώτικη οικογένεια. Τα παιδικά του χρόνια έζησε στο Βουκουρέστι. Σπούδασε στην Οδησσό και ύστερα στην στρατιωτική σχολή του Μονάχου. Γυρνώντας στην Ελλάδα υπηρέτησε ως αξιωματικός του πυροβολικού και μετά την παραίτησή του, αναγορεύτηκε καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, εργαζόμενος για την οργάνωση της αρχαιολογίας. Όταν έγινε υπουργός Εσωτερικών το 1856, με δικές του ενέργειες ιδρύθηκε το Ζάππειο, το βρεφοκομείο της Αθήνας, το αστεροσκοπείο και η Ακαδημία Αθηνών. Υπηρέτησε ακόμα ως πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, το Παρίσι και την Κωνσταντινούπολη και το 1878 μαζί με τον Θ. Δεληγιάννη και τον Άγγ. Βλάχο αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στο συνέδριο του Βερολίνου. Υπήρξε όμως και λόγιος, αναγνωρίστηκε μάλιστα και ως πατριάρχης της φαναριώτικης ποίησης και ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στην Ελλάδα. Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, ιστορικά και αρχαιολογικά βιβλία κ ά. Έργα του: «Δήμος και Ελένη», «Ο κλέφτης», «Φροσύνη», «Διονύσου πλους», «Ο αυθέντης του Μορέως», «Ο συμβολαιογράφος», «Του Κουτρούλη ο γάμος», «Τριάκοντα τύραννοι», «Δούκας», «Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας», «Αρχαιολογικές μελέτες», «Λεξικό της ελληνικής αρχαιολογίας».

67: Πέθανε (σταυρώθηκε) ο Απόστολος Παύλος, στην Ρώμη
(Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1900: Γεννήθηκε ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξεπέρν, Γάλλος συγγραφέας
Έγινε ευρύτατα γνωστός με το έργο του «Ο μικρός πρίγκιπας».

1929: Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στην μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση

1949: Η Νότια Αφρική επιβάλλει το απαρτχάιντ, αρχίζοντας με την απαγόρευση των μικτών γάμων.

1951: Πέθανε ο Αιμίλιος Βεάκης, κορυφαίος ηθοποιός του δραματικού θεάτρου
Γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1884 στον Πειραιά και ήταν εγγονός του θεατρικού συγγραφέα Ιωάννη Βεάκη. Ξεκίνησε τις σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά τις εγκατέλειψε και αφοσιώθηκε στο θέατρο, συνεργαζόμενος με τους θιάσους της Κοτοπούλη, της Κυβέλη, Οικονόμου, Λεπενιώτη κ ά. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, «Το λιμάνι των δακρύων», «Αστέρω», «Η φωνή της καρδιάς», «Αρραβωνιάσματα», «Οι απάχηδες των Αθηνών»

1982: Πέθανε ο Pierre Bellman, Γάλλος σχεδιαστής μόδας

2002: Συλλαμβάνεται έπειτα από έκρηξη στον Πειραιά, ο Σάββας Ξηρός. Αφετηρία για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

2003: Πέθανε η Κάθριν Χέπμπορν, Αμερικανίδα ηθοποιός

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

28/6/2010

Ανατολή ηλίου 6:05
Δύση ηλίου 20:52
Πανσέληνος: Σε 27 ημέρες

Γιορτάζει: Γερμανός

Καιρός


Συννεφιά με πιθανότητα ασθενών βροχών
Άνεμοι νοτιοανατολικοί ασθενείς με ένταση 2 μποφόρ
Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή, που θα κυμανθεί από 20-28 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 29/6
Καλός με αραιή συννεφιά, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία σε μικρή άνοδο

Ενημέρωση


Από τις 28/6-2/7 κλειστό θα παραμείνει το τμήμα του Ηλεκτρικού Ν. Ιωνία – Νερατζιώτισσα, λόγω έργων ανακαίνισης στις γραμμές του ΗΣΑΠ.
Το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται με την λεωφορειακή γραμμή Χ18, που θα έχει αφετηρία επί της οδού Κάλβου στην Ν. Ιωνία και ενδιάμεσες στάσεις:
Με κατεύθυνση προς Νερατζιώτισσα: Λεωφ. Ηρακλείου (Αστέρια) και Νερατζιωτίσσης (Ειρήνη και Νερατζιώτισσα)
Με κατεύθυνση προς Νέα Ιωνία: Ειρήνη και Αστέρια
Τέλος από σήμερα 28/6 θα πραγματοποιείται στάση στον σταθμό Ν. Ιωνία στην άνοδο, που παρέμενε κλειστή λόγω έργων.

Από τα ξημερώματα σήμερα 28/6 σε κινητοποιήσεις προβαίνει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ για το απόγευμα έχει εξαγγείλει συγκέντρωση μπροστά στα κεντρικά γραφεία της και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

48ωρη απεργιακή κινητοποίηση 28 & 29/6 πραγματοποιεί η ΕΣΗΕΑ και η ΠΡΟΣΠΕΡΤ

Συνεχίζεται μέχρι τις 7/6 αποχή των δικηγόρων σ’ όλη την χώρα.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων για τους υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζονται σήμερα με τα γερμανικά στις 16:00.

Στον δακτύλιο της Αθήνας κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Πολιτιστική Ατζέντα


Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας στην Πετρούπολη χοροί και τραγούδια από κάθε γωνιά της χώρας μας, με ελεύθερη είσοδο

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πολιτιστικού Κέντρου και με την συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων των Εθνικοτοπικών Συλλόγων της πόλης: Σύλλογος Κρητών «Η Μεγαλόνησος», Σύλλογος Ποντίων «Μανουήλ Κομνηνός», Σύλλογος Ηπειρωτών, Σύλλογος Ρουμελιωτών, Σύλλογος Μυτιληναίων «Ο Θεόφιλος», Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων και Ευρυτάνων " Ο Αχελώος", παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει χορούς από την Θράκη ως την Κρήτη και από τη Μικρά Ασία ως το Ιόνιο.

Από την Κοινωφελή Πολιτιστική Επιχείρηση Δήμου Αγίας Παρασκευής στις 28-29/6 στο Δημ. Κινηματογράφο Σινέ Σχολείο (Νεαπόλεως 5-7 Αγία Παρασκευή) προβάλλεται στις 21:00 και στις 23:10 η ταινία « Μονάκριβη» Εισ.: € 6,00

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στις 28-29/6 Πειραιώς 260 (Ε) The Trackworkers Whaletraching unlimited, M.D.

TerraVibepark (Θεματικό Πάρκο-37ο χλμ Αθηνών-Λαμίας) στις 28/6 Rammstein

Θεοδώρα


Στις 28 Ιουνίου του 548 πέθανε η Θεοδώρα, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου

Γεννήθηκε στην Κύπρο. Καταγόταν από φτωχή και ταπεινή οικογένεια, ήταν κόρη αρκουδοτρόφου στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης. Κι η ίδια ήταν χορεύτρια, ήταν όμως πανέξυπνη, πνευματώδης, εξαιρετικά όμορφη, συνετή και θαρραλέα.

Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός όταν την γνώρισε γοητεύτηκε από την ομορφιά της, αλλά και από τα μεγάλα πνευματικά της χαρίσματα και αψηφώντας την ταπεινή καταγωγή της την ανέβασε στον θρόνο του Βυζαντίου. Θεωρείται η πιο ενδιαφέρουσα, παράδοξη και επιφανέστερη γυναίκα, που ανέβηκε στον βυζαντινό θρόνο.

Βοήθησε πολύ τον Ιουστινιανό και συνετέλεσε στην λαμπρότητα της βασιλείας του. Ίδρυσε φιλανθρωπικά καταστήματα (νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ), και έκανε κοινωφελή έργα.

Κατά την κρίσιμη «Στάση του Νίκα» η γενναία και αποφασιστική επέμβασή της ενέπνευσε και στήριξε τον Ιουστινιανό, που είχε δειλιάσει, λέγοντάς του το περίφημο: «Καλόν εντάφιον η βασιλεία Αύγουστε» δηλαδή Καλύτερα Αύγουστε να πεθάνεις σαν βασιλιάς παρά σαν φυγάς. Η τόλμη της έδωσε θάρρος σ’ όλους και ο Ιουστινιανός διέταξε το στρατηγό Βελισάριο να επιτεθεί εναντίον των στασιαστών, κατανικώντας τους και στερεώνοντας τον θρόνο του.

1985: Πέθανε ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας


Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1913 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε υποκριτική στο Παρίσι, κοντά στον μεγάλο θεατράνθρωπο Λουϊ Ζουβέ και από εκεί ξεκίνησε το 1937 την καριέρα του συμμετέχοντας σε οπερέτες και στο θέατρο. Γυρίζοντας στην Αθήνα σχημάτισε δικό του θίασο, όπου συμμετείχαν γνωστές ηθοποιοί της εποχής , Μάρω Κοντού, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη. Έγινε όμως ευρύτατα γνωστός με την συμμετοχή του, σε περισσότερες από 80 ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, άλλοτε υποδυόμενος τον πατέρα γνωστών σταρ (Βουγιουκλάκη, Καρέζη ) και άλλοτε παριστάνοντας τον ώριμο γυναικά. «Διαγωγή μηδέν», «Οι απάχηδες των Αθηνών», «Ούτε γάτα ούτε ζημιά», «Το τρελοκόριτσο», «Ο ζηλιαρόγατος», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Η Λίζα και η άλλη», «Η βίλα των οργίων», «Ο μπλοφατζής», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Ο κύριος πτέραρχος», «Ο τρελός τ’ χει τετρακόσια», «Καπετάν φάντης-μπαστούνης», «Τι 30, τι 40, τι 50», «Ο άνθρωπος που γύρισε από την ζέστη», «Βίβα Ρένα», «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ», κ ά. Στην τηλεόραση το 1976, πρωταγωνίστησε στην σειρά «Εκείνες κι εγώ» στον ρόλο του Ζάχου Δόγκανου.
Είχε κάνει δυο γάμους και είχε αποκτήσει έναν γιο, τον δημοσιογράφο και πολιτευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα, που του χάρισε δυο εγγόνια τον συνονόματό του αθλητικό δημοσιογράφο Λάμπρο και την Παυλίνα.

548: Πέθανε η Θεοδώρα, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου
(Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1577: Γεννήθηκε ο Φλαμανδός ζωγράφος Πίτερ Πολ Ρούμπενς, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 17ου αιώνα

1914: Έναρξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου
Ο πόλεμος αυτός ήταν ο πρώτος που εξαπλώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, όπου πήραν μέρος τα περισσότερα κράτη του κόσμου. Η αιτία ήταν ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ της Αγγλίας και της Γερμανίας, για την κυριαρχία στις μεγάλες αγορές του κόσμου. Την αφορμή έδωσε η δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστρίας, Φραγκίσκου Φερδινάνδου, στην αγορά του Σεράγεβο από τον Σέρβο φοιτητή Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Οι Αυστριακοί θεώρησαν υπεύθυνη την Σερβική κυβέρνηση και της κήρυξαν τον πόλεμο.

1919: Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών
Υπογράφτηκε στο Παρίσι στην αίθουσα Καθρεπτών του Ανακτόρου των Βερσαλλιών, ουσιαστικά ανάμεσα στις δυνάμεις της Ανταντ και της Γερμανικής αυτοκρατορίας, που ήταν η μεγάλη χαμένη και έθεσε τέρμα στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Συμμετείχαν 70 αντιπρόσωποι από 26 έθνη και οι τρεις μεγάλοι που διαπραγματεύθηκαν την συνθήκη ήταν ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Λόϋντ Τζόρτζ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζωρζ Κλεμανσό και ο Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον.

1977: Η Ελληνική Βουλή με 193 ψήφους υπέρ και με απουσία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, επικυρώνει την συμφωνία ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ

2007: Η καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

27/6/2010

Ανατολή ηλίου 6:05
Δύση ηλίου 19:53
Πανσέληνος: Σε 28 ημέρες

Ε΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Καιρός


Άστατος με αυξημένη συννεφιά
Άνεμοι ασθενείς από νοτιανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 μποφόρ
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, που θα κυμανθεί από 20-31 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα 28/6
Συννεφιά με ασθενής ανέμους και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Πολιτιστική Ατζέντα


Στο θέατρο Φοίνικας του Περιστερίου στις 20:30 στο πλαίσιο των Μαθητικών Δημιουργιών 2010, οι μαθητές του Εθνικού Ωδείου Περιστερίου και η χορωδία «Μουσική Αργώ» τραγουδούν, αντιστέκονται και προτείνουν.

Την Κυριακή 27/6 στις 21:00 στην πλατεία Ελευθερίας, παραδοσιακοί χοροί μαθητών του Πνευματικού Κέντρου Νέου Ψυχικού (Διδασκαλία Άννα Μακρή). Ακολουθεί στις 21:45 παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών «Άθως Δανέλλης».

Στο λιμάνι της Βάρκιζας στις 20:30, χορός και μουσική σε παραδοσιακούς ήχους ισπανικού flamenco.

Στο πολιτιστικό κέντρο Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης» στις 21:00 «στην Ανέμη της παράδοσης…» με την χορευτική ομάδα του Θουκυδίδειου Πολιτιστικού Οργανισμού

Στο Ξύλινο Στέκι Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος) με ελεύθερη είσοδο, από 20-30/6 η ομάδα Vice Versa παρουσιάζει την «Πεντηκοστή» του Ντέιβιντ Έντγκαρ σε σκηνοθεσία Αγγελική Γκιργκινούδη. Παίζουν οι ηθοποιοί Νίκος Αλεξίου, Ανδρέας Γιαννόπουλος, Κων/νος Εξαρχόπουλος, Λουϊζα Πορφύρη και πολλοί ερασιτέχνες.

1951: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, μεγαλοεπιχειρηματίας και ευεργέτης


Γεννήθηκε το 1857 στο Καντηκιόϊ της Μικράς Ασίας και ήταν πρωτότοκος γιος του μεγάλου ευεργέτη Ιωάννη Σισμάνογλου. Σπούδασε στο ελληνικό Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή των Παρισίων. Εργάστηκε στις οικογενειακές εμπορικές επιχειρήσεις στο πλευρό του πατέρα του, μετά τον θάνατο του οποίου, τις ανέλαβαν μαζί με τον αδελφό του Αναστάσιο. Ο πατέρας τους Ιωάννης άφησε τεράστια περιουσία, που τα δυο αδέλφια, αύξησαν περισσότερο, μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, με χρηματομεσιτικές επιχειρήσεις στο Παρίσι. Συνέχισαν το φιλανθρωπικό έργο του πατέρα τους, με ευεργεσίες και φιλανθρωπίες. Βοήθησαν με σεβαστά ποσά τους ομογενείς της Πόλης, πολλές κοινωνικές οργανώσεις για την βοήθεια του ελληνικού στοιχείου, την Μεγάλη του Γένους Σχολή, δώρισαν το πατρικό τους στο ελληνικό δημόσιο, για την στέγαση του Ελληνικού Προξενίου, στην Αθήνα ίδρυσαν το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και αντίστοιχο στην Κομοτηνή, δώρισαν στο ελληνικό δημόσιο, μεγάλη έκταση που κατείχαν στην Καβάλα, για να διανεμηθεί στους εκεί πρόσφυγες από την Μικρά Ασία

1350: Γεννήθηκε ο Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου

1678: Πέθανε ο Κύριλλος Λούκαρις, πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
Γεννήθηκε το 1572 στο Ηράκλειο της Κρήτης και σπούδασε σε πανεπιστήμια της Ιταλίας, λαμβάνοντας μεγάλη μόρφωση. Το διάστημα 1602- 1612 ήταν πατριάρχης Αλεξανδρείας. Διετέλεσε πέντε φορές πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, όπου έκανε αγώνες εναντίον των αιρέσεων των καθολικών, οι οποίοι τον συκοφάντησαν στους Τούρκους, ότι ετοίμαζε επανάσταση εναντίον τους. Συνελήφθη από τους Γενίτσαρους, που τον στραγγάλισαν και έριξαν το πτώμα του στην θάλασσα.

1693: Εκδίδεται το πρώτο γυναικείο περιοδικό στο Λονδίνο με τίτλο “Ladies Mercury”

1880: Γεννήθηκε η Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα συγγραφέας
Σε ηλικία 19 μηνών οι γονείς της ανακαλύπτουν ότι είναι τυφλή και κωφή. Σπούδασε στο ειδικό σχολείο Τυφλών της Βοστώνης. Έγινε γνωστή με τα βιβλία της «Το ημερολόγιο της Έλεν Κέλερ», «Η ιστορία της ζωής μας», «Απαισιοδοξία», «Ειρηνικό βραδινό» κ ά

1913: Απελευθέρωση της Καβάλας
Το 1912 η πόλη κατελήφθη από του Βουλγάρους, που προσπάθησαν να εκβουλγαρίσουν τους εκεί Έλληνες. Κατά τον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο του 1913, στις 27 Ιουνίου, ελληνική ναυτική μοίρα υπό τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ελλιμενίστηκαν στην Καβάλα, αναγκάζοντας τους βούλγαρους να την εγκαταλείψουν.

1913: Ανακατάληψη του Σιδηρόκαστρου Σερρών, από τον ελληνικό στρατό και απελευθέρωση από την βουλγαρική κατοχή.

1921: Αρχίζει η προέλαση του ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα, στην διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας.

1929: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος
Ο προορισμός της ιδρύσεώς της ήταν η προώθηση και η ενίσχυση της γεωργικής οικονομίας, αλλά και η άσκηση της αγροτικής πίστης σ’ όλες τις μορφές της.

1929: Το πρώτο έγχρωμο τηλεοπτικό πρόγραμμα

1954: Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, στην ΕΣΣΔ

1967: Το πρώτο ΑΤΜ εγκαθίσταται σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Ένφιλντ του Λονδίνου

Εκδηλώσεις στην Αττική


Με αφορμή τα 2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα, το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα (ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ) παρουσιάζει την τραγωδία του Ευριπίδη «Ηρακλείδαι»
στις 9:15 στο θέατρο «Βασίλης Τσάγκλος» Παλαιό Δημαρχείο Μαραθώνα.

Στις 27/6 στις 13:00 «Συλλογική κουζίνα» στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος (είσοδος από Τηλεφάνους και Μοναστηρίου) πικ-νικ μέσα στο πράσινο

Ο Αθλητικός Οργανισμός Ραφήνας σε συνεργασία με το Δημοτικό Σύλλογο Ραφήνας «ΔΑΣ» ΑΡΑΦΗΝ» διοργανώνουν στις 27/6 στις 6:00 το απόγευμα, Φεστιβάλ Πάλης με την συμμετοχή των συλλόγων ΔΑΣ ΑΡΑΦΗΝ, ΠΟ Ψαχνών, ΟΑ Λαυρίου, ΑΤΕ Ψαχνών, Φιλαθλητικός Χαϊδαρίου, & ΑΣ Πολιτικών Ευβοίας.

Την Κυριακή 27/6 ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Μάκρης διοργανώνει παράσταση κουκλοθέατρου «Πετροτσουλούφης» του Χάϊνριχ Χόφμαν με ελεύθερη είσοδο στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης (πρώην Αμερικάνικη Βάση-35ο χλμ Λ. Μαραθώνος.

Φιλαρμονική συνάντηση κάτω από το Αττικό Φεγγάρι στις 27/6 στις 20:30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στον Μύλο πλατεία Εμπειρίκου Μαρκόπουλο, στην συναυλία των σχολών της Φιλαρμονικής Μαρκοπούλου (φλάουτα, κλαρινέτα, σαξόφωνα, τρομπέτες, κόρνα, τρομπόνια και τούμπες).

Πάμε παραλία…


Οι ζέστες έπιασαν για τα καλά και το μπανάκι στην θάλασσα επιβεβλημένο. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν και μικρά παιδιά.

Προμήθειες
Απαραίτητα πρέπει να έχουμε μαζί μας ομπρέλα, ψάθες ή ξαπλώστρες, πετσέτες, παγωμένο νερό, νερό για ξέπλυμα, καπέλα, γυαλιά, αντηλιακά, αλλά ακόμα ελαφρύ φαγητό προστατευμένο σε ψυγειάκι ή σακούλες που θα το κρατούν κρύο.

Στο αυτοκίνητο
Τα παιδιά πρέπει να ταξιδεύουν πάντα στα πίσω καθίσματα, στο ειδικό παιδικό κάθισμα, ανάλογα με την ηλικία τους και δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας, ακόμα και για μια ολιγόλεπτη διαδρομή. Αν είναι πολύ μικρά, πρέπει και εμείς να καθόμαστε, δίπλα τους στα πίσω καθίσματα για επιτήρηση, φορώντας πάντα τις ζώνες ασφαλείας

Για την ναυτία έχουμε συμβουλευτεί τον παιδίατρο για τα φάρμακα και τις δόσεις ανάλογα με την ηλικία τους, που πρέπει να τους χορηγήσουμε κατά την διάρκεια της διαδρομής. Εμπειρικά είναι προτιμότερο να φάνε κάτι στερεό (τοστ, σάντουϊτς), ενώ αποφεύγουμε να τους δώσουμε να πίνουν πολλά υγρά.

Στην θάλασσα
Είναι προτιμότερο να πάμε σε μια οργανωμένη παραλία, που θα παρέχει τα εχέγγυα καθαρής θάλασσας, ακόμα εκεί μπορούμε ευκολότερα να βρούμε ομπρέλες, ξαπλώστρες ή και κάποια καταστήματα, αν χρειαστεί να αγοράσουμε κάτι.

Απαραίτητα φοράμε στο παιδί καπέλο με πλατύ γείσο, γυαλιά και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας , που το ανανεώνουμε συχνά. Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται σταδιακά, ενώ φροντίζουμε να μην εκτίθενται τα παιδιά στον ήλιο κατά το διάστημα 11 με 4 και όσο είναι δυνατόν να κάθονται στην σκιά μιας ομπρέλας ή των δέντρων.

Καλή προστασία προσφέρουν ακόμα και τα ενδύματα ανοιχτού χρώματος με πυκνή ύφανση. Φορέστε τους και μέσα στην θάλασσα και έξω τα ειδικά παπούτσια για την θάλασσα, για να είναι τα πόδια τους προστατευμένα, από μύκητες που αφθονούν στην άμμο, αλλά και από τυχόν χτυπήματα, από πέτρες και άλλα

Για να μπείτε στην θάλασσα τηρείστε σχολαστικά το τρίωρο τουλάχιστον, μετά από κάθε γεύμα και δεν ταΐζουμε ποτέ τα παιδιά, ενώ «πλατσουρίζουν» στην θάλασσα.
Δεν θεωρούμε πως το σωσίβιο, τα μπρατσάκια, ή η μάσκα και τα βατραχοπέδιλα, αποτελούν ασφαλή προφύλαξη για τα παιδιά που δεν γνωρίζουν μπάνιο. Η συνεχής επίβλεψη ενός ενηλίκου, μέσα και έξω από την θάλασσα, είναι πάντα απαραίτητη για τα παιδιά.

Επιστροφή
Μαζεύουμε σχολαστικά όλα τα σκουπίδια μας και τα πετάμε είτε στους κάδους που υπάρχουν εκεί, είτε τα γυρίζουμε στο σπίτι μας.
Προτιμήστε να γυρίσετε μια λογική ώρα πριν τα παιδιά κουραστούν πάρα πολύ και δεν κάθονται στο αυτοκίνητο, αλλά ακόμα και για να μην συναντήσετε μεγάλη κίνηση στον δρόμο, όταν θα επιστρέφουν όλοι μαζί.

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

26/6/2010

Ανατολή ηλίου 6:04
Δύση ηλίου 19:52
Πανσέληνος: Σήμερα

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Καιρός


Άστατος με αυξημένη συννεφιά και πιθανότητα ασθενών βροχών
Άνεμοι ασθενείς νοτιανατολικοί εντάσεως 4 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 21-29 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 27/6
Συννεφιά, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία σε μικρή άνοδο

ΧΑΑ: Κλείσιμο 25/6/2010 Γενικός Δείκτης 1460,46 μον -0,57%
Τζίρος 79,99 εκατ ευρώ

Ενημέρωση


Κλειστό θα παραμείνει το Σαββατοκύριακο 26-27/6 λόγω έργων, το τμήμα του ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια-Νερατζιώτισσα

Ο επιβατηγό κοινό μπορεί να εξυπηρετείται από την γραμμή Χ17 με αφετηρία την στάση Αγ. Βαρβάρα επί της Αγ. Λαύρας. Μια δεύτερη λεωφορειακή γραμμή η Χ18 με αφετηρία επί της οδού Κάλβου στην Ν. Ιωνία θα λειτουργήσει από τις 28/6-2/7 με αντίστοιχη συχνότητα λεωφορείων όπως των συρμών του ΗΣΑΠ.

Το Σάββατο 26/6 οι υποψήφιοι των πανελληνίων στα ειδικά μαθήματα εξετάζονται στο Γραμμικό Σχέδιο στις 11:00 πμ.

Εκδηλώσεις στην Αττική


Με την ψυχή στο στόμα με την καρδιά στα χέρια
Στην πλατεία ΗΣΑΠ στο Μαρούσι από τις 09:00-16:00 Ημερίδα Ανοιχτής Εκπαίδευσης στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση
Βασική υποστήριξη της ζωής και απινίδωση σε ενήλικες
Βασική υποστήριξη της ζωής και αντιμετώπιση της πνιγμονής σε παιδιά και βρέφη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) το Κέντρο Πρόληψης Δήμου Περιστερίου «Οδοιπορικό», διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων σε κεντρικά σημεία του Δήμου Περιστερίου.

1ο Δημοτικό Φεστιβάλ Λάτιν Χορού Δήμου Αμαρουσίου στις 26/6 στις 21:30 με ελεύθερη είσοδο. Συμμετέχουν ομάδες λάτιν χορού από τους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Αλίμου, Αυλώνος, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Κερατσινίου, Μελισσίων, Νέας Σμύρνης, Νέου Ψυχικού, Πετρούπολης, Πεύκης, Χαϊδαρίου

Στο πλαίσιο του Go… Festival Νεολαίας 2010 δήμου Γέρακα στις 18:30 στο Γήπεδο Skate (δίπλα από το 4ο Αθλητικό Κέντρο-Χαντμπολ, Αγ. Ιωάννη Θεολόγου & Δερβενακίων.

Στην αίθουσα της Πνευματικής Εστίας του Δήμου Βούλας (Αγ. Ιωάννου 3, πάρκο Εθ. Αντίστασης) αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Βίκυς Ζαγούρη. Εγκαίνια 25/6 στις 21:00, διάρκεια έως 27/6 , ώρες λειτουργίας 10:00-13:00 και 19:00-22:00

Το Εθνικό Ωδείο Νέου Ψυχικού πραγματοποιεί στην πλατεία Ελευθερίας στις 21:00 συναυλία με μουσικοχορευτικά αποσπάσματα από το μιούζικαλ «Μαίρη Πόπινς».

Στην πλατεία Ελευθερίας Νέου Ψυχικού στις 9:45 συναυλία μαθητών και αποφοίτων 1ου Λυκείου Ν. Ψυχικού από τα συγκροτήματα Taratsa-Act of Go-Floating Worlds.

Η Δημοτική Θεατρική Ομάδα Νέας Μάκρης ΠΑΡΟΔΟΣ παρουσιάζει στις 27/6 στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο στο Σινέ Αλίκη την κωμωδία του Rick Abot «Βασιλικοί μετά τρούλου» σε σκηνοθεσία Ρόρης Αναστασίου.

Κοτοπιτάκια


2 φύλλα σφολιάτας, 1 κούπα κοτόπουλο ψαχνό βρασμένο, ½ κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 2 κ σ ελαιόλαδο, ½ κούπα φέτα, κάρυ, αλάτι, πιπέρι, γάλα για το άλειμμα

Ανοίγετε τα φύλλα της σφολιάτας και με το ρολάκι τα κόβετε σε έξι κομμάτια, σχηματίζοντας 12 πιτάκια.

Μαδάτε το κοτόπουλο με τα χέρια και θρυμματίζετε την φέτα.

Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, προσθέτετε το κοτόπουλο, σοτάρετε για λίγο, σβήνετε την φωτιά, ρίχνετε την φέτα το κάρυ, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφήνετε λίγο να κρυώσει

Μοιράζετε την γέμιση στα πιτάκια, βάζετε στις άκρες λίγο νερό και πιέζετε να κολλήσουν.

Αλείφετε τα πιτάκια με γάλα, τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Στις 26 Ιουνίου του 1498 οι κινέζοι εφεύραν την οδοντόβουρτσα


Με αφορμή το γεγονός αυτό μερικές συμβουλές για την επιλογή της σωστής οδοντόβουρτσας και του σωστού βουρτσίσματος των δοντιών.

Διαλέγοντας οδοντόβουρτσα
- Προτιμήστε μια οδοντόβουρτσα με σχετικά μικρή κεφαλή για να μπορεί να φτάνει μέχρι το βάθος του στόματος και σε όλες τις γωνιές των δοντιών.
- Διαλέξτε μια με μαλακές τρίχες, για να μην πληγώνονται τα ούλα. Η ιδέα ότι όσο πιο σκληρή είναι η οδοντόβουρτσα, τόση περισσότερη πέτρα βγάζει δεν ευσταθεί.
- Είναι προτιμότερο η οδοντόβουρτσα να έχει ανατομική λαβή, καθώς επιτρέπει να γίνεται το βούρτσισμα σταθερότερο και χωρίς να ασκείτε μεγάλη ένταση.
- Αλλάζετε συχνά την οδοντόβουρτσα. Μια μέση διάρκεια χρήσης είναι το τρίμηνο.
- Διαλέξτε οδοντόβουρτσα με ειδική επιφάνεια και για τον καθαρισμό της γλώσσας.
- Δοκιμάστε και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, είναι πιο άνετες και πιο αποδοτικές.
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ιδίως εκείνες που περιστρέφεται η κεφαλή τους έχουν την ικανότητα να αφαιρούν περισσότερη πέτρα από κάθε σημείο του δοντιού.

Σωστό βούρτσισμα
- Βουρτσίζουμε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα τα δόντια μας, ενώ η διάρκεια του σωστού βουρτσίσματος είναι τουλάχιστον δυο λεπτά.
- Για το σωστό βούρτσισμα, τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα στο σημείο που ενώνονται τα ούλα με τα δόντια, ούτως ώστε ταυτόχρονα με το βούρτσισμα των δοντιών, να γίνεται και μάλαξη και καθαρισμός των ούλων. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται τόσο για το εσωτερικό, όσο και για το εξωτερικό των δοντιών.
- Πρέπει ακόμα να βουρτσίζουμε και την γλώσσα με το ειδικό σημείο της οδοντόβουρτσας, καθώς κι εκεί υπάρχουν μικρόβια.

1945: Υπογράφεται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών


Στο Σαν Φραγκίσκο εκπρόσωποι 50 κρατών υπογράφουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδρύοντας τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που αντικατέστησε την Κοινωνία των Εθνών (ΚΤΕ). Σκοπός του είναι η συνεργασία των λαών για την εξασφάλιση της ειρήνης στον κόσμο. Σήμερα ο ΟΗΕ είναι μια τεράστια οργανωτική μηχανή με συνεχή εξέλιξη και οργάνωση. Η έδρα του Οργανισμού βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και τα βασικά όργανά του είναι: η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Γενική Γραμματεία, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Κηδεμονιών και το Ανώτατο Διεθνές Δικαστήριο.

363: Πέθανε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν ανιψιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σπούδασε στην Αθήνα και επηρεάστηκε από το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων και την θρησκεία τους, σε σημείο, όταν έγινε αυτοκράτορας το 361 να θελήσει να επιβάλει την λατρεία των ολύμπιων θεών, καταδιώκοντας και παραγκωνίζοντας τους χριστιανούς. Γι’ αυτό κι ονομάστηκε Παραβάτης. Πέθανε το 363 όταν τραυματίστηκε βαριά σε μια μάχη με τους Πέρσες.

1498: Οι κινέζοι εφεύραν την οδοντόβουρτσα
(Διαβάστε κατηγορία Υγεία)

1867: Πέθανε ο βασιλιάς της Ελλάδας, Όθωνας
Την έξωσή τους από τον θρόνο της Ελλάδας ο Όθωνας και η Αμαλία την πληροφορήθηκαν ενώ βρισκόντουσαν σε περιοδεία στην Πελοπόννησο. Με το ατμόπλοιο «Αμαλία» ξαναγύρισαν στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά δεν τους επετράπει η αποβίβαση. Την επόμενη μέρα επιβιβάστηκαν με την ακολουθία τους στο αγγλικό ατμόπλοιο «Σκύλλα» κι έφυγαν για το Μόναχο και εν συνεχεία για την Βαμβέργη, όπου και έζησε μέχρι το θάνατό του.

1896: Άνοιξε ο πρώτος κινηματογράφος στις ΗΠΑ με εισιτήριο 10 δολάρια

1903: Γεννήθηκε ο Τζώρτζ Όργουελ, Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ο Έρικ Άρθρουρ Μπλαιρ, γνωστότερος ως Τζώρτζ Όργουελ, γεννήθηκε στο Μοντιχάρι της Ινδίας και ήταν γιος δημοσίου υπαλλήλου. Έμεινε γνωστός από τα έργα του «1984» προφητικό για την επικράτηση ενός ολοκληρωτισμού και την «Φάρμα των ζώων» που καυτηριάζει την γραφειοκρατία συμβατικών καθεστώτων.


1972: Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) κηρύσσει αντάρτικο στην Βόρεια Ιρλανδία εναντίον των Άγγλων.
Η επαναστατική οργάνωση Irish Republican Army (IRA) ιδρύθηκε το 1916 και έδρασε κατά της βρετανικής παρουσίας ως το 1923. Μετά την ίδρυση της Ιρλανδικής δημοκρατίας η δράση του IRA πέρασε στο πολιτικό επίπεδο. Ξαναξεκίνησε την δράση του το 1972, στην προσπάθεια προσάρτησης στο ιρλανδικό κράτος του Βορείου τμήματος της Μεγάλης Βρετανίας

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

25/6/2010


Ανατολή ηλίου 6:04
Δύση ηλίου 19:52
Πανσέληνος: Σε 1 ημέρα

Γιορτάζουν: Φεβρωνία, Έρωτας

Καιρός, ΧΑΑ:
Συννεφιά, με πιθανότητα ασθενών βροχών ιδίως τις πρωινές ώρες
Άνεμοι ασθενείς βορειοδυτικοί εντάσεως 3 μποφόρ
Θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί από 20-28 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 26/6
Συννεφιά, ασθενής ανέμους και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

ΧΑΑ: Κλείσιμο 24/6/2010 Γενικός Δείκτης 1468,86 μον -3,71%
Τζίρος 85,73 εκατ ευρώ

Τίτλοι ειδήσεων


Σε εξέλιξη η έρευνα για την βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο δέμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που σημειώθηκε χθες το βράδυ γύρω στις 8:30 και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εκ των στενότερων συνεργατών του Μιχ. Χρυσοχοϊδη, του υπασπιστή του και υπεύθυνου για την αλληλογραφία του Γ. Βασιλάκη.

Αρχίζει σήμερα το απόγευμα το 8ο συνέδριο της ΝΔ στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του προανήγγελλε την ίδρυση νέου κόμματος της «Δημοκρατικής και Ανανεωτικής Αριστεράς».

Στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων στις πανελλαδικές, οι υποψήφιοι εξετάζονται στις 11:00 στο Ελεύθερο Σχέδιο

Στις 7 Ιουλίου αναμένονται να αναρτηθούν στα Λύκεια της χώρας οι βαθμολογίες των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων.

Αναστέλλεται από σήμερα η μεταμεσονύχτια λειτουργία των συρμών του ΗΣΑΠ

Πολιτιστική Ατζέντα


«Το παιχνίδι παίζεται»
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» σήμερα 25/6 στις 21:00, συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, μαζί του Τ. Κικίδου, Κ. Μακαβού, Φ. Μπρουζάκη, Τ. Σκούρας.

«Οι κινηματογραφιστές στην ομίχλη» στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών απόψε στον Κήπο Δ προβάλλονται οι ταινίες «Εθνικός Κήπος» ντοκιμαντέρ 85΄ σκηνοθεσία Απόστ. Καρακάσης στις 21:30, «Χρυσόσκονη» μυθοπλασία 85΄σε σκηνοθεσία Μαργ. Μαντά στις 23:00 και «Το κακό στην εποχή των ηρώων» μυθοπλασία 85΄σε σκηνοθεσία Γιώρ. Νούσια

Εκδηλώσεις


«Μελωδικός Περίπατος»
Το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου πραγματοποιεί στις 25/6 Συναυλία της Μικτής χορωδίας του Δήμου υπό την διεύθυνση της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου στις 20:30 στον Χώρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Αμαλίειου (Λεωφόρ. Κηφισίας 219).

Ο Δήμος Αμαρουσίου και ο πολιτιστικός Σύλλογος « Η Δωδώνη» πραγματοποιούν την γιορτή του Αη Γιάννη του Ρηγανά στις 20:30 επί της οδού Σολωμού 4-8 (απέναντι από το Ρέμα, Στούντιο ΑΤΑ). Στην εκδήλωση θα αναβιώσει το έθιμο του Αη-Γιάννη με την παραδοσιακή φωτιά και θα ακουστούν από ορχήστρα παραδοσιακοί ρυθμοί και τραγούδια

Στις «Μαθητικές Δημιουργίες 2010» στον Δήμο Περιστερίου το 13ο ΓΕΛ Περιστερίου παρουσιάζει στις 25/6 στις 20:30 στο Θέατρο Φοίνικα την μουσική εκδήλωση «Η κοινωνία της Ελλάδας του 20ού αιώνα μέσα από το λαϊκό τραγούδι».

Μαθητικό Φεστιβάλ Μαριονέτας 2010 στις 25/6 στις 21:00 στην πλατεία Ελευθερίας από την Πρότυπη Σχολή Μαριονετών Δήμου Νέου Ψυχικού (Δ.& Μ Καλαϊτζάκης)

Από την Κοινωφελή Πολιτιστική Επιχείρηση Δήμου Αγίας Παρασκευής από τις 25-27/6 στο Δημ. Κινηματογράφο Σινέ Σχολείο (Νεαπόλεως 5-7 Αγία Παρασκευή) προβάλλεται στις 21:00 και στις 23:30 η ταινία “ROBIN HOOD” Εισ.: € 6,00

Ο Δήμος Πεύκης πραγματοποιεί στις 25-26-27/6 από τις 11:00-13:00 και 18:00-21:00, έκθεση Ζωγραφικής και Κεραμικής στην αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης.

Μαϊκλ Τζάκσον


Ένας χρόνος χωρίς τον «βασιλιά της ποπ»

Γεννήθηκε στο Γκάρι της Ινδιάνα στις 29 Αυγούστου του 1958. Ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του ‘60 ως μέλος του οικογενειακού συγκροτήματος The Jackson 5. Το 1971 ξεκίνησε σόλο καριέρα, που τον ανέδειξε ως καλλιτέχνη του διεθνούς στερεώματος, κερδίζοντας την αγάπη μεγάλης μερίδας του κοινού.

Τα τραγούδια του ξεχώρισαν και ανέβηκαν στην κορυφή των διεθνών sharts, χαρίζοντάς του 13 φορές βραβείο Grammy. Μερικά από τα τραγούδια του: “Thriller”, “Don’t stop till you get enough”, Rock with you”, “Billie Jean”, “Bad”, “Beat it”.

Είχε υποστεί πολλές πλαστικές εγχειρήσεις που είχαν αλλάξει τελείως το πρόσωπό του, ακόμα και αυτή την χροιά του δέρματός του. Είχε εμπλακεί στα δικαστήρια και απαλλάχτηκε το 2005, για κακοποίηση ανηλίκου, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε καταστραφεί οικονομικά χάνοντας μεγάλο μέρος της περιουσίας του.

Εδώ και 12 χρόνια είχε σταματήσει τις εμφανίσεις του, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε και επρόκειτο να ξαναδώσει συναυλίες, από τις 13 Ιουλίου, αρχής γενομένης από το Ο2 του Λονδίνου. Σημειωτέον ότι τα εισιτήρια των συναυλιών του ήταν προπωλημένα από τον Μάρτιο.

Στις 25 Ιουνίου 2009, μεταφέρθηκε εσπευσμένα από την έπαυλή του στο Μπέβερλι Χιλς στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου UGLA του Λος Άντζελες.
Οι τραυματιοφορείς που τον μετέφεραν τον βρήκαν χωρίς αναπνοή και παρ’ όλη την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη που του έκαναν δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν.

1997: Πέθανε ο Γάλλος ωκεανογράφος και εξερευνητής Ζακ Ιβ Κουστώ


Γεννήθηκε το 1910 στο Μπορντό της Γαλλίας. Από μικρή ηλικία ταξίδευε ακολουθώντας τον πατέρα του. Σπούδασε στην Ναυτική Ακαδημία της Βρέστης και υπηρέτησε ως πλοίαρχος του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Ίδρυσε και προήδρευσε στην Γαλλική Ωκεανογραφική Υπηρεσία και στο Κέντρο Εξελιγμένων Θαλάσσιων Ερευνών. Το 1952 αγόρασε ένα παλιό ναρκαλιευτικό σκάφος που μετέτρεψε σε εξερευνητικό με το όνομα «Καλυψώ» και αφού δημιούργησε ειδική ομάδα υποβρύχιων ερευνών ξεκίνησε να εξερευνά τους βυθούς των θαλασσών.
Πέτυχε με την ομάδα του με ειδικές υποβρύχιες στολές κι εγκαταστάσεις να παραμείνει πολλές ώρες κάτω από την θάλασσα, όπου τράβηξε πολλές κινηματογραφικές ταινίες όπως: «Ο κόσμος του βυθού», «Ναυάγια», «Σιωπηλά».
Το 1975 και μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης εξερεύνησε τα θαλάσσια έγκατα στην Κρήτη, στην Σαντορίνη, το ναυάγιο του Βρετανικού, μελέτησε τον μηχανισμό των Αντικυθήρων κ ά. Το ωκεανογραφικό όμως σκάφος «Καλυψώ»χάθηκε άδοξα καθώς προσάραξε σ’ ένα ύφαλο στο λιμάνι της Σιγκαπούρης και βυθίστηκε. Ένα χρόνο αργότερα ο Ζακ Υβ Κουστώ πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Παρίσι.

1822: Πέθανε ο Έρνεστ Τιοντόρ Αμαντέους Χόφμαν, γερμανός παραμυθάς
Γεννήθηκε στις 24 Ιανουάριου 1875. Το σημαντικότερο έργο του, που έγραψε το 1816, το παραμύθι «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών».

1982: Καταργείται στον ελληνικό στρατό το κούρεμα με την ψιλή.

1984: Πέθανε ο Μισέλ Φουκώ, Γάλλος φιλόσοφος
Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1926, στο Πουατιέ της Γαλλίας. Σπούδασε φιλοσοφία και ψυχολογία και διετέλεσε καθηγητής ψυχολογίας σε διάφορα πανεπιστήμια. Είχε προσβληθεί από τον ιό του AIDS και πέθανε στο νοσοκομείο De la salpetriere στο Παρίσι Έργα του: «Ψυχική ασθένεια και ψυχολογία», «Ο στοχασμός του έξω», «Ο μεγάλος εγκλεισμός», «Η ιστορία του λόγου» κ ά.

1991: Διασπάται η Γιουγκοσλαβία, η Σλοβενία και η Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

Αιματηρή έκρηξη στο γραφείο του Μ. Χρυσοχοΐδη


Λίγο μετά τις 8:00 το βράδυ εξερράγη βόμβα στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 4, στην Κατεχάκη λίγα μόλις μέτρα από το προσωπικό γραφείο του ίδιου του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 52χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης, που ήταν υπασπιστής του. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την επίθεση.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

24/6/2010

Ανατολή ηλίου 6:04
Δύση ηλίου 19:51
Πανσέληνος: Σε 2 ημέρες

+Το γενέθλιον Ιωάννου του Προδρόμου

1798: Πέθανε ο αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης, Ρήγας Φεραίος


Γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο (αρχαίες Φερές) γι αυτό και ονομάστηκε Βελεστινλής ή Φεραίος. Σπούδασε σε διάφορες σχολές στα Αμπελάκια, το Βελεστίνο και στην Ζαγορά και στα 20 του χρόνια διορίστηκε δάσκαλος στον Κισσό Πηλίου. Εκεί σκοτώνει τον πρόκριτο και αναγκάζεται να βγει κλέφτης στο βουνό. Αργότερα φεύγει κρυφά για την Βλαχία και το 1796 εγκαταστάθηκε στην Βιέννη, όπου έστησε το επαναστατικό του στρατηγείο και με τους συνεργάτες του αρχίζει την επαναστατική του δράση, μέσω της εκπαίδευσης και της διαφώτισης του λαού. Κυκλοφόρησε την «Χάρτα» και την «Επαναστατική Προκήρυξη» που περιλαμβάνει και τον «Θούριο». O Ρήγας Φεραίος, ήθελε να γυρίσει στο τέλος του 1797 στην Ελλάδα, περνώντας πρώτα από την Τεργέστη, για να βοηθήσει στην απελευθέρωση της Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών. Γι αυτό πριν ξεκινήσει έστειλε στον έμπιστό του φίλο Αντώνη Κορωνιό, τα κιβώτια με την «Επαναστατική Προκηρύξη» και άλλα έγγραφά του. Ο φίλος του όμως έλειπε από την Τεργέστη και τα κιβώτια παρέλαβε ο Δημήτρης Οικονόμου, μεγαλέμπορος από την Κοζάνη. Αυτός είτε επειδή φοβήθηκε, είτε επειδή ήταν προδότης, ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές της Τεργέστης. Και έτσι όταν ο Ρήγας με τον συνεργάτη του Χριστόφορο Περαιβό, έφτασε στην Τεργέστη, οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στην φυλακή. Από το γαλλικό προξενείο της Τεργέστης μάταια προσπαθούν να τον απελευθερώσουν. Εν τω μεταξύ συλλαμβάνονται άλλοι 8 συνεργάτες του. Απελευθερώνεται ο Περαιβός που ήταν Γάλλος υπήκοος και άλλος ένας. Τους υπόλοιπους μαζί και τον Ρήγα, η αυστριακή κυβέρνηση αποφασίζει να τους στείλει στον πασά του Βελιγραδίου. Ο αυστριακός όμως ηγεμόνας νομίζοντας ότι ο πασάς θα τους ελευθερώσει, σκοτώνει τους φυλακισμένους, χωρίς να είναι εξακριβωμένο το πως. Η μια εκδοχή αναφέρει ότι στραγγαλίστηκαν και η άλλη ότι τους έπνιξαν στον Δούναβη.

1821: Ιδρύεται η πρώτη αστυνομία στην Ελλάδα, με απόφαση των προκρίτων της Ύδρας.

1859: Η μάχη του Σολφερίνο
Η μάχη στην πόλη της Λομβαρδίας, Σολφερίνο, διεξάγεται μεταξύ των Γάλλων και των Αυστριακών. Ο Ελβετός επιχειρηματίας Ερρίκος Ντυνάν συμμετείχε στην μάχη και βλέποντας τις φρικαλεότητες, συνέλαβε, οραματίστηκε και πραγματοποίησε την ιδέα της σύστασης μιας παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ανακούφιση από τον ανθρώπινο πόνο, ιδρύοντας μερικά χρόνια αργότερα τον Ερυθρό Σταυρό.

1901: Ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο εκθέτει για πρώτη φορά έργα του.

1947: Η πρώτη αναφορά για ιπτάμενους δίσκους

1949: Πέθανε ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, αρχαιολόγος, πολιτικός και πρωθυπουργός
Γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου το 1860. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και στην συνέχεια αρχαιολογία στην Γερμανία. Για κάποιο διάστημα υπήρξε υφηγητής αρχαιολογίας και μετά την μη αγόρευσή του σε καθηγητή, ασχολήθηκε με την πολιτική στην γενέτειρά του. Διετέλεσε πρωθυπουργός για μικρό διάστημα κατά την διάρκεια του εμφύλιου. Αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας πέθανε στις 24 Ιουνίου του 1949.

Καιρός, ΧΑΑ


Αυξημένη συννεφιά με πιθανότητα ασθενών βροχών, ιδίως μετά τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι ασθενείς από βορειοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 3 μποφόρ
Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή που θα κυμανθεί από 18-28 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 25/6
Άστατος καιρός με συννεφιά, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

ΧΑΑ: Κλείσιμο 23/6/2010 Γενικός Δείκτης 1525,53 μον -2,83%
Τζίρος 82,08 εκατ Ευρώ

Συμβαίνει σήμερα


«Να μην κλείσει ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο, να συνεχιστεί η λειτουργία του και να τεθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης σαφές χρονοδιάγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου».
Με το μήνυμα αυτό που αποτελεί απόφαση της σύσκεψης που έγινε στην Καλαμάτα στις 18/6, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Εργατικά Κέντρα, τα Επιμελητήρια, οι οικολογικές κινήσεις, εκπρόσωποι της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, οι «Φίλοι του Σιδηροδρόμου», και κάτοικοι της Πελοποννήσου, πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη 24/6 στις ώρα 12.00 το μεσημέρι, Συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), Πορεία στη Βουλή και επίδοση ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στους Προέδρους των Κομμάτων του Κοινοβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά και πορεία προς το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσουν σήμερα 24/6 στις 9:30 το πρωί οι συνταξιούχοι.

Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας σε ΟΣΕ και Προαστιακό

Στο πρόγραμμα των πανελληνίων στα ειδικά μαθήματα, στις 24/6 οι υποψήφιοι εξετάζονται στις 16:00 στα Αγγλικά

Στον δακτύλιο της Αθήνας στις 24/6 κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Πολιτιστική Ατζέντα


Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα σήμερα 24/6 στο θέατρο Νέου Κόσμου η θεατρική παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου, Εκάβη: Λυδία Κονιόρδου

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260 (Η) από τις 24-27/6 θέατρο Schaubune-Τόμας Οστερμαϊερ/ Ερρίκου Ίψεν Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν

Από την Κοινωφελή Πολιτιστική Επιχείρηση Δήμου Αγίας Παρασκευής 24/6 στο δημοτικό Κινηματογράφο Σινέ Σχολείο (Νεαπόλεως 5-7 Αγία Παρασκευή) προβάλλεται στις 21:00 και στις 23:10 η ταινία «Το τέρας» Εισ.: € 6,00

Στις 24-25-26-27/6 η Δημοτική θεατρική ομάδα Νέας Μάκρης ΠΑΡΟΔΟΣ παρουσιάζει στο Σινέ Αλίκη με ελεύθερη είσοδο στις 21:00 την κωμωδία του Rich Abot «Βασιλικοί μετά τρούλου» σε σκηνοθεσία Ρόρη Αναστασίου.

«Ένα ουζάκι με μεζέ…»


Καλοκαιράκι, η παρεούλα συγκεντρώνεται, σκέφτεστε τίποτα καλύτερο από ένα ουζάκι με μεζέ;

Το ούζο είναι ένα δυνατό οινοπνευματώδες ποτό που προέρχεται από την απόσταξη στεμφύλων, με την προσθήκη νερού και μυρωδικών, προεξάρχοντος του γλυκάνισου, από το οποίο παίρνει και το χαρακτηριστικό του άρωμα. Η περιεκτικότητα του σε οινόπνευμα κυμαίνεται από 40% έως 50%.

Για την ονομασία του υπάρχουν δυο εκδοχές. Η μια ότι προέρχεται από την τούρκικη λέξη ϋzum που σημαίνει ρόφημα σταφίδας ή σταφυλιού. Μέχρι το 1920 ονομαζόταν ρακί. Όταν όμως άρχισε η εξαγωγή του στην Ευρώπη, οι φιάλες ανέγραφαν “As uso da tavola”,που στα ιταλικά σημαίνει για επιτραπέζια χρήση. Η ονομασία αυτή κατοχυρώθηκε μερικά χρόνια αργότερα, το 1989 και επίσημα, δίνοντας το δικαίωμα στην Ελλάδα να το παράγει και να το εμπορεύεται, μ’ αυτήν την ονομασία.

Η Μυτιλήνη είναι η πιο σημαντική παραγωγός περιοχή. Άλλες περιοχές παραγωγής ούζου, ο Τύρναβος, η Χίος, η Λήμνος, η Καλαμάτα, η Σέρρες
Σαν ποτό συνοδεύεται πάντοτε από μεζέ, ενώ πίνεται και αραιωμένο με νερό, όπου παίρνει το χαρακτηριστικό γαλακτώδες χρώμα. Και στην μαγειρική όμως βρίσκει χρήση, κυρίως για μαρινάρισμα, σάλτσες, αλλά και σαλάτες

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

23/6/ 2010

Ανατολή ηλίου 6:03
Δύση ηλίου 19:31
Πανσέληνος: Σε 3 ημέρες

Γιορτάζει: Αριστοκλής

Ολυμπιακή Ημέρα

Καιρός, ΧΑΑ
Άστατος με αυξημένη συννεφιά και πιθανότητα ασθενών βροχών

Άνεμοι ασθενείς, βόρειοι-βορειοδυτικοί, εντάσεως 4 μποφόρ
Θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 18-27 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 24/6
Αυξημένη συννεφιά με πιθανή βροχή, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.

ΧΑΑ: Κλείσιμο 23/6/2010 Γενικός Δείκτης 1569,99 μον -1,58%
Τζίρος 68,75 εκατ ευρώ

1901: Πέθανε ο Ανδρέας Λασκαράτος, ποιητής, σατυρικός συγγραφέας


Γεννήθηκε το 1811 στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς και σπούδασε μαθηματικά στην Τοσκάνη και το Παρίσι και νομικά στην Πίζα της Ιταλίας, που όμως άσκησε ελάχιστα, ως δικαστής, μετά ασχολήθηκε με την ποίηση και την συγγραφή. Στα πρώτα του βήματα στην ποίηση είχε δάσκαλους τον Διονύσιο Σολωμό και τον Ανδρέα Κάλβο. Πνεύμα ανήσυχο και δύσκολος σαν χαρακτήρας, κάτι που πέρασε και στα έργα του, όπου σατίριζε και καυτηρίαζε ότι τον ενοχλούσε, όπως την κοινωνία ή τους ιερείς ισχυριζόμενος ότι καπηλεύονταν την θρησκεία. Το βιβλίο του «Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς» όπου σατίριζε χωρίς οίκτο τα πάντα στάθηκε και η αιτία να αφοριστεί από την εκκλησία, να αποκτήσει πολλούς εχθρούς, και να αναγκαστεί να φύγει το 1856 από την πατρίδα του, αρχικά για την Ζάκυνθο και αργότερα για το Λονδίνο. Ξαναγύρισε όμως το 1862 στην Κεφαλονιά εξακολουθώντας να γράφει όπως και πριν. Άλλα έργα του: «Η απόκριση στον αφορισμό», «Η αυτοβιογραφία» του, «Ήθη και δοξασίες της Κεφαλονιάς», «Γιατί τα τάλαρα τα λένε τάλαρα», «Η δίκη μου με την Σύνοδο», «Στοχασμοί» κ ά.

1454: Ο Γουτεμβέργιος εφευρίσκει την τυπογραφική αναπαραγωγή των κειμένων και γίνεται ο πατέρας της τυπογραφίας και η Βίβλος είναι το πρώτο βιβλίο που τυπώνει.

1894: Ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
Ο Γάλλος βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ήταν μανιώδης φίλος του κλασσικού αθλητισμού και υπήρξε θερμός υποστηρικτής της ιδέας για την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων. Έτσι ιδρύει στις 23 Ιουνίου του 1894 στο Παρίσι, την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας υπήρξε και πρώτος πρόεδρος, με γενικό γραμματέα τον ποιητή και πεζογράφο Δημήτρη Βικέλα.

1908: Γεννήθηκε ο Μιχάλης Καραγάτσης.
Φιλολογικό ψευδώνυμο του λογοτέχνη Δημήτρη Ροδόπουλου, που γεννήθηκε στην Αθήνα.

1989: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους ο Μπάτμαν
Ο άνθρωπος-νυχτερίδα είχε πρωτοεμφανιστεί σαν κόμικ την 1 Μαΐου του 1939 στο περιοδικό Detective comic. Ήταν έμπνευση του σκιτσογράφου Μπομπ Κέιν και τους διαλόγους έγραφε ο συγγραφέας Μπιλ Φίνγκερ.

1996: Πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, πολιτικός και πρωθυπουργός
Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στην Χίο, όπου ήταν Νομάρχης ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου, μετέπειτα πρωθυπουργός. Μητέρα του ήταν η Σοφία Μινέϊκο. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, αλλά μετά την σύλληψή του το 1941 από το καθεστώς Μεταξά, συνέχισε στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Διετέλεσε καθηγητής της Οικονομίας σε πολλά ξένα πανεπιστήμια (Χάρβαρντ, Μινεσότα, Στοκχόλμη, Υόρκ κ ά)
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ίδρυσε το ΠΑΚ και αργότερα το ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας, τα διαστήματα 1981-89 και 1993-96. Τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε καρδιολογικά προβλήματα και πέθανε από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο. Κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.

2005: Πέθανε ο Μανώλης Αναγνωστάκης
Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Συμβαίνει σήμερα


Ανεστάλη η αποχή των βαθμολογητών καθηγητών των πανελληνίων
Μετά από πολύωρη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η αναστολή της αποχής των καθηγητών-βαθμολογητών στις πανελλήνιες, ενώ εδόθη η διαβεβαίωση ότι εντός των επόμενων 10 ημερών θα ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση των γραπτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, η δικηγόροι θα απέχουν των καθηκόντων τους από 23/6-7/7
Το ΠΑΜΕ καλεί σε γενική απεργία τους εργαζόμενους, στις 23/6 αντιδρώντας «στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και γενικότερα στην πολιτική του μετώπου κυβέρνησης - εργοδοτών - τρόικας». Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 πμ στην Ομόνοια.

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε συλλαλητήριο στις 19:00 μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, διαμαρτυρόμενη για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό.

Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την προκήρυξη 24ωρης απεργίας, από την Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, την Πανελλήνια Ένωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής και την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ

Απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, πραγματοποιούν στις 23/6 τα σωματεία που αντιδρούν στην άρση του καμποτάζ, στο νέο Ασφαλιστικό και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Κινητοποίηση με αποκλεισμό των διοδίων Σχηματαρίου πραγματοποιούν στις 23/6 στις 10:00 το πρωί φορείς από όλη την Εύβοια.

Στον δακτύλιο της Αθήνας σήμερα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Πολιτιστική Ατζέντα


Το Φεστιβάλ Ικαρίας συνεχίζοντας την πολιτιστική του δραστηριότητα, παρουσιάζει τη νέα του έκδοση "Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ικαρία - Εβδομήντα χρόνια ανασκαφικής έρευνας και μελλοντικές προοπτικές", την Τετάρτη 23/06 και ώρα 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, (Ακαδημίας 50) Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης". Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Ομότιμος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος Ντούμας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πέτρας στις 23/6 οι Ρέππας-Παπαθανασίου παρουσιάζουν στις 23 Ιουνίου την παράσταση «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελάριου με πρωταγωνιστές τους Γ.Τσιμιτσέλη και Βασιλική Ανδρίτσου

«Οι Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών προβάλλουν απόψε στο Πειραιώς 260 (Κήπος) τις ταινίες:
Στις 21:30 «Ξένες σε ξένη χώρα» ντοκιμαντέρ (95΄) σε σκηνοθεσία Δ. Παναγιωτάτου
Στις 23:20 «Bank bang» μυθοπλασία (93΄) σε σκηνοθεσία Α. Παπαδημητρόπουλου.

Στο Φεστιβάλ Βύρωνα απόψε συναυλία Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Κότσιρα, Αφροδίτης Μάνου και Κίτρινα Ποδήλατα

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στις 23/6 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Ορχήστρα Νέων της Βενεζουέλας «Σιμόν Μπολιβάρ»-Γουστάβο Ντουντάμελ σε έργα Μπετόβεν, Στραβίνσκι

Εκδηλώσεις


«Μαθητικές Δημιουργίες 2010» στο Δήμο Περιστερίου με Ελεύθερη Είσοδο στις 23/6:
Στο Άλσος Περιστερίου στις 20:00 το 13ο Γυμνάσιο σε Rock συχνότητες
Στο Θέατρο Φοίνικα στις 20:30 το 4ο ΓΕΛ Περιστερίου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «Κηφισοφών» του Δημήτρη Ψαθά.
Στο Θέατρο Πολιτών στις 20:30 το 18ο Γυμνάσιο Περιστερίου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «Δεν πληρώνω-δεν πληρώνω»του Ντάριο Φο.

Από την Κοινωφελή Πολιτιστική Επιχείρηση Δήμου Αγίας Παρασκευής στις 23/6 στο Δημ. Κινηματογράφο Σινέ Σχολείο (Νεαπόλεως 5-7 Αγία Παρασκευή) προβάλλεται στις 21:10 η ταινία ΒΡΕΧΕΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ (Μεταγλωττισμένο)
Εισ.: € 6,00

Από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο «Κάτω Βούλας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας θα γίνουν «Οι φωτιές του Αη-Γιάννη» με μουσική και χορό.

Από τον Δήμο Βουλιαγμένης στις 23/6 βραδιά LATIN, με ρούμπα, salsa, τσα-τσα, κούμπα και τάνγκο, με ελεύθερη είσοδο στην Λίμνη Βουλιαγμένης στις 9:30 μμ.

Στο πλαίσιο του Go…Festival Νεολαίας 2010 στον Γέρακα στο Πολιτιστικό Κέντρο:
19:00 –Εγκαίνια της έκθεσης Ενηλίκων (έως 30/6)
21:00 – Θεατρικό «Εννέα Λαϊκά» ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Ευρωπαϊκοί, Latin και Ελληνικοί χοροί του Πνευματικού Κέντρου του Νέου Ψυχικού στην Πλατεία Ελευθερίας στις 21:00.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

22/6/2010


Ανατολή ηλίου 6:03
Δύση ηλίου 19:51
Πανσέληνος: Σε 5 ημέρες

Γιορτάζουν: Ευσέβιος, Ευσεβία

Καιρός, ΧΑΑ
Γενικά αίθριος με πρόσκαιρη συννεφιά
Άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί ασθενείς εντάσεως 3 μποφόρ. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα που θα κυμανθεί από 18-29 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 23/6
Άστατος με πιθανότητα βροχής, ασθενείς ανέμους και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

ΧΑΑ: Κλείσιμο 21/6/2010 Γενικός Δείκτης 1595,21 μον +3,38
Τζίρος 83,18 εκατ ευρώ

1913: Η μάχη του Κιλκίς


Το Κιλκίς είναι πόλη της κεντρικής Μακεδονίας στα ΒΔ της Θεσσαλονίκης. Τον Οκτώβριο του 1912 μόλις οι Βούλγαροι κατέλαβαν το Κιλκίς από τους Τούρκους, άρχισαν να το οχυρώνουν, με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, παραβαίνοντας την συμφωνία, ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει στους Έλληνες που την είχαν απελευθερώσει από τους Τούρκους. Γι αυτό έστειλαν τμήμα στρατού στην Θεσσαλονίκη, τάχα για να ξεκουραστεί και οχύρωσαν τα υψώματα του Κιλκίς, τόσο καλά με χαρακώματα και συρματοπλέγματα και τα ενίσχυσαν με τόσο στρατό, ώστε σε μια νύχτα να επιτεθούν και να την καταλάβουν.
Τα σχέδιά τους όμως και τους δόλιους σκοπούς τους ανέτρεψε ο ελληνικός στρατός, που με επικεφαλής τον αρχιστράτηγο τότε διάδοχο του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνο, αφού αιχμαλώτισε το βουλγαρικό στρατό της Θεσσαλονίκης, επιτέθηκε εναντίον των οχυρωμένων υψωμάτων του Κιλκίς. Σε διάστημα τριών ημερών, ύστερα από μάχες αλλεπάλληλες και φονικές, ο ελληνικός στρατός με την λόγχη εκτόπισε τους βούλγαρους από τα χαρακώματα, ελευθερώνοντας το Κιλκίς.

168 π Χ: Η μάχη της Πύδνας

431: Η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος στην Έφεσο
Έγινε επί αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μικρού και καταδίκασε την διδασκαλία του Νεστόριου, που υποστήριζε ότι η Παρθένος Μαρία γέννησε τον Χριστό ως απλό άνθρωπο και ύστερα από την γέννηση ενώθηκε με τον Χριστό, ο Υιός του Θεού. Γι αυτό ονόμαζε την Παρθένο Χριστοτόκο κι όχι Θεοτόκο. Η Σύνοδος αυτή διακήρυξε, ότι η Παρθένος Μαρία γέννησε τον Χριστό Θεό κι ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος και πως οι δυο αυτές φύσεις στο Χριστό είναι ενωμένες αδιαίρετα και αρμονικά.

1633: Ο Γαλιλαίος αποκηρύσσει την θεωρία του ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης
Ο Γαλιλαίος οδηγήθηκε στην Ιερά Εξέταση με την κατηγορία ότι ήταν αιρετικός γιατί τάχα η διδασκαλία του για την κίνηση της γης ήταν αντίθετη προς την Αγία Γραφή. Τότε για να αποφύγει τον θάνατο στην πυρά, αναγκάστηκε να αναιρέσει και να απαρνηθεί την διδασκαλία του. Λέγεται μάλιστα πως μόλις απόφυγε τον θάνατο, καθώς καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση, γύρισε το κεφάλι του από την άλλη πλευρά και ψιθύρισε «κι όμως η γη κινείται».

1675: Εγκαινιάζεται από τον βασιλιά της Αγγλίας, Κάρολο Β΄ το Αστεροσκοπείο του Γκρίνουϊτς

1837: Γεννήθηκε ο Ερνέστος Τσίλερ, Γερμανός αρχιτέκτονας

1941: Ξεκινάει η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα
«Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» ονομάστηκε η εισβολή του Γερμανικού στρατού στην Σοβιετική ένωση.

1949: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ

1985: Καθιέρωση του ετήσιου θεσμού πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού τότε, Μελίνας Μερκούρη. Η Αθήνα γίνεται η πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

1987: Πέθανε ο Φρεντ Αστέρ, Αμερικανός χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός

Πολιτιστική Ατζέντα


Έκθεση ζωγραφικής & φωτογραφίας της «Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Υγειονομικών»

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει από τις 22-30/6 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Ακαδημίας 50, στάση Μετρό Πανεπιστήμιο) στην αίθουσα «Γύζης», μικτή έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με τις εικαστικές δημιουργίες των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Υγειονομικών.
Εγκαίνια την Τρίτη 22/6 στις 19:30 και ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Σάββατο 10:00-20:00 και Κυριακή 10:00-14:00.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260 (Δ) στις 22/6 προβάλλονται οι ταινίες «Απογραφή» Μικρού μήκους 15΄σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Καλαμπάκα στις 23:30 και «Guilt» μυθοπλασία 93΄ σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαζωμένου στις 23:20.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, στάση Μετρό Πανεπιστήμιο) έκθεση με τρισδιάστατες φωτογραφίες των αγαλμάτων της Ακρόπολης της Κίκας Παρδάκη.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Νέου Ψυχικού την Τρίτη 22/6 στις 21:00 στην πλατεία Ελευθερίας, με ελεύθερη είσοδο η θεατρική παράσταση «Δεν είμαι εγώ η λογική» από την Θεατρική Ομάδα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου, σε σκηνοθεσία Νατάσσας Ξύδη.

Ατζέντα


Στάσεις εργασίας στα τραίνα και τον προαστιακό από 22-24/6
Καθυστερήσεις, αναμονές, ή ακόμη και ακυρώσεις δρομολογίων στα τραίνα και τον προαστιακό από αύριο Τρίτη 22/6 έως και την Πέμπτη 24/6, από τις 7 έως τις 9 το πρωί, από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα και από τις 10 έως τα μεσάνυχτα, λόγω των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ.

Την Τρίτη 22/6 αναμένεται η απόφαση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ αν θα συνεχίσουν ή όχι την αποχή από τη διόρθωση των γραπτών των πανελληνίων εξετάσεων.

Στάση εργασίας από τις 08:00 πμ έως τις 12:00 το μεσημέρι έχει κηρύξει για την Τρίτη 22/6 η ΕΣΗΕΑ για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην ΕΡΤ

Η εθνική μας ομάδα αντιμετωπίζει την Τρίτη στις 21:30 ώρα Ελλάδας την Αργεντινή, στο στάδιο "Πίτερ Μοκάμπα" του Πολοκουάνε, ολοκληρώνοντας έτσι τις υποχρεώσεις της στον Β΄ όμιλο της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής

Στον δακτύλιο της Αθήνας στις 22/6 κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

21/6/2010


Ανατολή ηλίου 5:03
Δύση ηλίου 19:58
Πανσέληνος: Σε 5 ημέρες

Θερινό ηλιοστάσιο (αρχή του καλοκαιριού)
Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου

Ημέρα Υδρογραφίας
Ημέρα Μουσικής
(Διαβάστε κατηγορία Πολιτιστικά)

Καιρός, Ατζέντα
Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις
Άνεμοι ασθενείς από νοτιοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 4 μποφόρ
Θερμοκρασία σε πτώση που θα κυμανθεί από 20-33 βαθμούς Κελσίου

Ανεστάλη η 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι στο Μετρό

Στον δακτύλιο της Αθήνας κυκλοφορούν σήμερα τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερα

Ημέρα Μουσικής


Η μουσική είναι μια από τις καλές τέχνες, η τέχνη που συνδυάζει τους ήχους, σύμφωνα με ορισμένους φυσικούς κι αισθητικούς νόμους, δημιουργώντας στον άνθρωπο ευχάριστα συναισθήματα.

Με την ευχαρίστηση και την γοητεία που σκορπά στην ανθρώπινη ψυχή, με τα ωραία και υψηλά αισθήματα που γεννάει, με τον ενθουσιασμό και την χαρά που δημιουργεί η μουσική θεωρείται μια από τις πιο αγαπημένες τέχνες του ανθρώπου. Στην χαρά και στην λύπη του, όταν ξεκουράζεται και όταν εργάζεται και σε άλλες στιγμές, θυμάται την μουσική. Συχνά νιώθει να παίρνει δύναμη, καθώς ψιθυρίζει μια μικρή μελωδία.

Μα δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που αγαπούν την μουσική, ακόμα και τα ζώα, προπάντων τα ωδικά πτηνά, εκδηλώνουν με μελωδικές φωνές, την χαρά τους την λύπη τους ή άλλα τους αισθήματα. Αριστοτέχνης της μουσικής το καλλικέλαδο αηδόνι σκορπά τις αμίμητες μελωδίες του, την άνοιξη μέσα στις ρεματιές, ενώ το συνοδεύει η μουσική της φύσης, το γλυκό θρόισμα των φύλλων και το κελάρυσμα των νερών.

Η φύση το δίχως άλλο στάθηκε ο πρώτος δάσκαλος της μουσικής στον άνθρωπο. Κι ίσως το φύσημα του ανέμου ανάμεσα σ’ ένα καλαμιώνα παρακίνησε τον άνθρωπο να φτιάξει την πρώτη φλογέρα.

Διάφορα μουσικά όργανα (φλογέρες, τύμπανα κλπ) που βρέθηκαν σε πανάρχαιους τάφους, μαρτυρούν την αγάπη των πρωτόγονων ανθρώπων στην μουσική που την θεωρούσαν τέχνη θεϊκή ή δώρο των θεών.