Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

31/5/2010


Ανατολή ηλίου 5:05
Δύση ηλίου 19:41
Πανσέληνος: Σε 26 ημέρες

Γιορτάζουν: Μάγος Μάγια

Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Καιρός
Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις και κατά τόπους πιο πυκνές
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 3-5 μποφόρ και τοπικά πρόσκαιρα στα πελάγη 6. Θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 15-29 βαθμούς

Πρόγνωση για Τρίτη 1/6
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, άνεμοι νότιοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και θερμοκρασία σε μικρή πτώση

Η Ατζέντα της ημέρας


Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα 31/5, σ’ όλες τις κατηγορίες πλοίων, διαμαρτυρόμενη για την άρση του καμποτάζ.

Στις Πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τελειόφοιτοι γενικών λυκείων και ημερήσιων ΕΠΑΛ (ομάδα Β) εξετάζονται στα μαθήματα: -Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αλληλεγγύης και Πρόληψης Δήμου Αμαρουσίου και το Πολυιατρείο του Δήμου στα πλαίσιο της ημέρας κατά του Καπνίσματος πραγματοποιούν Δωρεάν έλεγχο λειτουργικών δοκιμασιών πνευμόνων (Σπυρομέτρηση-Οξυμετρία) από τις 09:00-17:00 στην πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού Αμαρουσίου

Πολιτιστική Ατζέντα


«Γιάννης Σπανός. Μουσική διαδρομή μιας ζωής»
Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό σήμερα 31/5, στο Καλλιμάρμαρο (Παναθηναϊκό Στάδιο). Συμμετέχουν: Μελίνα Ασλανίδου, Μιχάλης Βιολάρης, Ελένη Δήμου, Πέγκυ Ζήνα, Κώστας Καράλης, Κώστας Καραφώτης, Σταμάτης Κόκοτας, Κατερίνα Κούκα, Μανώλης Μητσιάς, Αντώνης Ρέμος, Κώστας Χατζής, Καίτη Χωματά. Τη συναυλία θα παρουσιάσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας που πραγματοποιείται στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, απόψε η συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Το Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου και η τάξη σύγχρονου τραγουδιού της καθηγήτριας Μαίρης Έσπερ διοργανώνει μια βραδιά γεμάτη γνωστά και αγαπημένα τραγούδια έντεχνου και λαϊκού ρεπερτορίου, σπουδαίων συνθετών (Μ. Χατζιδάκις, Μ. Λοΐζος, Σ. Κραουνάκης κ.α.) Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Μαΐου και ώρα 20:30 στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου (Δαμασκηνού 58 & Θηβών 113). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το λαϊκό τραγούδι του ’50-‘60


Ο βιρτουόζος του τρίχορδου και μοναδικά εκφραστικός Μανώλης Πάππος. Μαζί με τον επίσης πολύ δυνατό Κώστα Δουμουλιάκα απαρτίζουν ένα δίδυμο που εγγυάται αυθεντική πενιά και γνήσια ρεμπέτικη-λαϊκή διασκέδαση.
Τη συντροφιά συμπληρώνουν οι Ανατολή Μαργιόλα: τραγούδι, Αλέξης Πάππος: κοντραμπάσο, Τάσος Κάντας: ακορντεόν, Νίκος Γύρας: κιθάρα

Τις Τρίτες του Ιουνίου (1, 8, 15, 22 και 29 Ιουνίου 2010)
“Χίλιες και δυο νύχτες” Καραϊσκάκη 10 (στοά), από Ερμού 104 – Ψυρρή
Είσοδος € 10

Ημέρα κατά του καπνίσματος


Σήμερα η μέρα επιβάλλει να μείνετε «άκαπνοι» και για να μην έχετε στερητικά σύνδρομα προτείνω μια εναλλακτική λύση να «οσμιστείτε» τον καπνό μέσα από τους στίχους των τσιγαροτράγουδων.

Από μικροί στα βάσανα «Ένα πιτσιρίκι είναι ξαπλωμένο μεσ’ στα χορταράκια παραπονεμένο, θέλει να φουμάρει ένα τσιγαράκι μα δεν έχει φράγκο, είναι μπατιράκι»

Γυναικεία χειραφέτηση: «Εγώ είμαι η νέα γυναίκα…που θα καπνίζω..»

Υπομονή : «Τρεις μήνες το φθινόπωρο κι άντεξες ένα μόνο, προτού να φύγεις μου ‘δωσες τρία τσιγάρα χρόνο…»

Μαγικό: «Στο άδειο μου πακέτο απόψε μπήκες, δεν ξέρω τι ζητάς και αν το βρήκες, αχ να ‘σουνα τσιγάρο τελευταίο, γουλιά-γουλιά μαζί σου να τα λέω»

Ανάθεμα: «Τι μου την χάρισες αυτή την ταμπακέρα, για να μου γίνει το κάπνισμα βραχνάς…»

Πρωί- πρωί με την αυγούλα: «Χαράζει η μέρα κι η πόλη έχει ρεπό, στην γειτονιά μας καπνίζει ένα φουγάρο κι εγώ σε ζητάω σαν πρωινό τσιγάρο..»

Ω, ρε γλέντια: «Άναψε το τσιγάρο δωσ’ μου φωτιά, έχω μεγάλο ντέρτι μες την καρδιά…»

Απόφθεγμα: «Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια, έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια…»

Μοναχικό: «Τσιγάρο ατελείωτο βαρύ, η μοναξιά μου, μοιάζει γυναίκα κουρασμένη από τον δρόμο…»

Ικεσία: «Στο τσιγάρο που κρατώ, στον ένα μου Θεό, να μη δώσει να ξημερωθώ…»

Οδική βοήθεια: Ένα τσιγάρο δρόμο.. κάπου θα μας βγάλει…κι αν καεί, θα ανάψεις άλλο και μαζί μ’ αυτό θα συνεχίσει ο δρόμος..»

Τέλος χρόνου: «Η ζωή μου όλη είναι ένα τσιγάρο, που δεν το γουστάρω κι όμως το φουμάρω και όταν γίνει γόπα, κέρασμα στον Χάρο, όταν έρθει η ώρα και τον ετρατάρω»

Πρωινό ξύπνημα: « Όταν ξυπνήσω το πρωί τα βλέπω όλα μαύρα, θέλω μια μια κούπα με καφέ και τέσσερα τσιγάρα».

Απαγόρευση: « Όταν καπνίζει ο λουλάς, εσύ δεν πρέπει να μιλάς»
Πηγή: NEW-PAGE.GR

1977: Πέθανε ο Βασίλης Ρώτας, λογοτέχνης


Γεννήθηκε το 1889 στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και θέατρο στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, αλλά ακολούθησε στρατιωτική καριέρα. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1908 στον Νουμά και μετά την αποστράτευση του το 1927, ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου ποίηση, διήγημα, χρονογράφημα, θεατρικά, κριτική, δοκίμιο, μετάφραση.
Ίδρυσε το Λαϊκό Θέατρο (1930-1937), όπου παρουσιάστηκαν σημαντικές παραστάσεις. Συνεργάστηκε με το περιοδικό «Ελληνικά Γράμματα» του Κώστα Μπαστιά, με τις εφημερίδες «Καλλιτεχνικά Νέα», την «Βραδινή», την «Πρωϊα»,
την «Εστία» κ ά. Αξεπέραστες παραμένουν οι μεταφράσεις έργων του Σαίξπηρ, αλλά και κωμωδιών του Αριστοφάνη. Έργα του: «Ο καρδούλας», «Καραγκιόζικα», «Θέατρο», «Ανοιξιάτικο αγέρι», «Αυγούλα», «Παλιές ιστορίες» κ ά.

1905: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός Δηλιγιάννης, κατά την προσέλευσή του στην Βουλή, από τον μπράβο χαρτοπαιχτικών λεσχών Αν. Κωσταγεράκη, επειδή έχασε την δουλειά του, από την απόφαση του Πρωθυπουργού για το κλείσιμο των λεσχών.

1907: Το πρώτο ταξί κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης

1910: Η αδελφή του ιδρυτή του προσκοπισμού, Ανιές Πάουελ, ιδρύει αντίστοιχο γυναικείο, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών.

1930: Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια ο ηθοποιός Κλίντ Ίσγουντ.
Έγινε γνωστός από την ταινία του 1964 «Για μια χούφτα δολάρια»


1987: Βγαίνει στον αέρα ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, ο δημοτικός Αθήνα 9,84 με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Μιλτιάδη Έβερτ. Διευθυντής ήταν ο Γιάννης Τζανετάκος και πρόεδρος ο Νίκος Απέργης.

2000: Πέθανε ο πορτορικανός μουσικός, ο βασιλιάς του μάμπο Τίτο Πουέντε. Μεταξύ των συνθέσεών του το μοναδικό «Οye como va» που τραγούδησε ο Κάρλος Σαντάνα

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

30/5/2010


Ανατολή ηλίου 5:05
Δύση ηλίου 19:40
Πανσέληνος: Σε 27 ημέρες

+ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ(Α΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ)
Γιορτάζει: Εμέλλεια

Καιρός
Αρχικά αίθριος ενώ βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται να εκδηλωθούν στα βόρεια κυρίως βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες

Οι άνεμοι ασθενείς εντάσεως 3 μποφόρ θα πνέουν από βορειοδυτικές κατευθύνσεις
Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, θα κυμανθεί από 20-26 βαθμούς

Πρόγνωση για Δευτέρα 31/5
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα βροχών και καταιγίδων στα ορεινά, Άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και τοπικά πρόσκαιρα στα πελάγη 6 και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

1826: Πέθανε ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός


1826: Πέθανε ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός

Γεννήθηκε στην Δημητσάνα στις 25 Μαρτίου του 1771 και το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος. Ο πατέρας του Ιωάννης Κάτζιας και η μητέρα του Κανέλλα το γένος Σταμ. Κουκουζή τον ανέθρεψαν με επιμέλεια. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στην Δημητσάνα. Κατόπιν τον έστειλαν στο Άργος, όπου παρακολούθησε εγκύκλια μαθήματα και χειροτονήθηκε διάκονος με το όνομα Γερμανός. Το 1797 πήγε στην Σμύρνη και μετά στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμπλήρωσε τις σπουδές του, κοντά στον συμπολίτη του μητροπολίτη Γρηγόριο. Αρχιεπίσκοπος Παλαιών Πατρών από το 1806, το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία κι εξυπηρέτησε ιδιαίτερα τους σκοπούς της. Στις αρχές της επαναστάσεως βρισκόταν στην μονή της Αγίας Λαύρας. Στις 13 Μαρτίου 1821 ευλόγησε τους επαναστάτες και ύψωσε σαν εθνικό λάβαρο το παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης του ναού της Μονής. Στις 25 Μαρτίου ξαναγύρισε στην Αγία Λαύρα και ευλόγησε πάλι τους επαναστάτες που εξόρμησαν εναντίον των Τούρκων, που βρίσκονταν στα Καλάβρυτα. Η ημέρα αυτή από τότε θεωρείται επίσημη επέτειος της ενάρξεως του Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Το 1826 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός πέθανε και τάφηκε μεγαλοπρεπώς στο Ναύπλιο.

1431: Πεθαίνει στην πυρά η εθνική ηρωίδα της Γαλλίας Ζαν Ντ’ Αρκ, μετά την καταδίκη της από το εκκλησιαστικό δικαστήριο ως μάγισσα και αιρετική.

1828: Ο Τσάρος Νικόλαος Α΄ αποστέλλει στον Ιωάννη Καποδίστρια 500.000 ρούβλια, για την στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους

1889: Κατασκευάζεται ο πρώτος σύγχρονος στηθόδεσμος από την Γαλλίδα, Ερμίν Καντόλ

1917: Ο Αλέξανδρος Α΄ ανεβαίνει στο θρόνο της Ελλάδος, μετά την παραίτηση του πατέρα του Κωνσταντίνου Α΄.

1941: Οι φοιτητές Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, κατέβασαν την σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό των ναζί κατακτητών, από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

1979: Οι Τούρκοι αξιώνουν με ψήφισμα τους να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Πολιτιστική Ατζέντα


Το αρχαίο πλοίο Σάμαινα, εμβληματικό σκαρί της ναυτικής παράδοσης του Αιγαίου, βάζει πλώρη για την Αθήνα, όπου από την Κυριακή 30/5 θα προσορμιστεί στο Ιωνικό Κέντρο Σπουδών στην Πλάκα ( Λυσίου 11) και θα είναι επισκέψιμο στο κοινό για δύο περίπου μήνες -έως τις 18 Ιουλίου.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 30 Μαΐου 2010 στις 11.00 πμ
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Σάββατο & Κυριακή 11.00 – 17.00

Ο Δήμος Κηφισιάς και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου διοργανώνουν στις 30/5 τα «Κηφισοπαιχνιδίσματα», που περιλαμβάνουν σκάκι, καράτε, τραμπολίνο, παιχνιδότοπο, πίστα αναρρίχησης στέκι ζωγραφικής και face painting, στο Άλσος Κηφισιάς «Δημήτρης Ζωμόπουλος» από τις 11:00-13:00 με ελεύθερη είσοδο.

O Δήμος Περιστερίου και η Αδελφότητα Κρητών Περιστερίου θα τελέσουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου Έλληνα στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη, την Κυριακή 30 Μαΐου 2010 και ώρα 11:00 στη νέα πλατεία
επί της λεωφόρου Παν. Τσαλδάρη και οδού Αιμ. Βεάκη.

Ο Σύλλογος Μακισταίων Ολυμπίας «Η Μάκιστος» και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, διοργανώνουν την Κυριακή 30/5 στις 10:30 πμ στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) την παρουσίαση του αναμνηστικού φωτογραφικού λευκώματος «Μάκιστος – Λεύκωμα Μνήμης». Για το λεύκωμα θα μιλήσουν:
Χαράλαμπος Καφύρας, Νομάρχης Ηλείας
Ζώης Μπενάρδος, Πρόεδρος του Συλλόγου
Γιάννης Τζουανόπουλος, Ποιητής
Κείμενα θα διαβάσει ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος

Κοτόπουλο γλυκόξινο με μανιτάρια


6 μπουτάκια κοτόπουλου, 250 γρ μανιτάρια φρέσκα σε φετάκια, 2 κ σ ελαιόλαδο, 2 κ σ βούτυρο, ½ κούπα μηλόξυδο, 1 κ γ μέλι, 1 κλαράκι δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι

Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα μπουτάκια μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα γυρίζετε σ’ ένα ταψί.

Διαλύετε το μέλι στο μηλόξυδο και περιχύνετε τα κοτοπουλάκια. Αλατοπιπερώνετε βάζετε το δεντρολίβανο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να μείνουν με την σάλτσα τους.

Ζεσταίνετε το βούτυρο στο τηγάνι, προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίχνετε 2 κ σ νερό, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για λίγα λεπτά.

Σερβίρετε μαζί με τα κοτοπουλάκια.

Eurovision 2010


Πρώτη η Γερμανία, στην όγδοη θέση η Ελλάδα

Η εκπρόσωπος της Γερμανίας η νεαρή τραγουδίστρια Lena με το τραγούδι “Satellite” αναδείχτηκε νικήτρια στην 55η διοργάνωση της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στην Telenor Arena στο Όσλο της Νορβηγίας συγκεντρώνοντας 246 βαθμούς. Στην πρώτη πεντάδα ακολουθούν η Τουρκία (170), η Ρουμανία (162), η Δανία (149) και το Αζερμπαϊτζάν (145)

Η Ελλάδα με το τραγούδι των Γιώργο Αλκαίου & Friends «ΟΡΑ» πραγματοποίησε μια πολύ ωραία εμφάνιση, παίρνοντας 140 ψήφους και κερδίζοντας την 8η θέση.
Η Κύπρος με τους Τζον Λίλιγκριν & Islanders κατέκτησε την 21η θέση

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

29/5/2010


Ανατολή ηλίου 5:06
Δύση ηλίου 19:40
Πανσέληνος: Σε 28 ημέρες

Γιορτάζει: Θεοδοσία

Καιρός
Καλός καιρός με ηλιοφάνεια αλλά και κατά τόπους αραιή συννεφιά που κατά τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσει πρόσκαιρα. Άνεμοι μεταβλητοί εντάσεως 2-4 μποφόρ. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα για την εποχή, που θα κυμανθεί από 14-32 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 30/5
Αυξημένη συννεφιά και πτώση της θερμοκρασίας

ΧΑΑ: Κλείσιμο 28/5/2010 Γενικός Δείκτης 1570,22 μον -0,52%

Η Ατζέντα της ημέρας


Breakfast festival στις 29 & 30/5 στο Σύνταγμα
Το μοναδικό ενημερωτικό και ψυχαγωγικό διήμερο για τη σημασία του πρωινού γεύματος θα είναι κοντά σας για τρίτη συνεχή χρονιά. Περιλαμβάνει: συμβουλές και προτάσεις διατροφής και υγείας από επιστήμονες διαιτολόγους – Έκθεση προϊόντων διατροφής-Δραστηριότητες για παιδιά- Πολλές εκπλήξεις.

Κλειστό θα παραμείνει το Σαββατοκύριακο 29-30/5 το τμήμα του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου, από την Ομόνοια έως τα Άνω Πατήσια, λόγω εργασιών ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής. Το επιβατηγό κοινό μπορεί εξυπηρετείται από την γραμμή 2 του Μετρό και από την λεωφορειακή γραμμή Χ8.

Στις Πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τελειόφοιτοι Δ΄ Τάξης Εσπερινών λυκείων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδας Β) εξετάζονται σήμερα στα μαθήματα:
-Αρχές οικονομικής θεωρίας Μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων

Ο Δήμος Χαλανδρίου και ο Οργανισμός Νεολαίας & Άθλησης διοργανώνουν τους Διαδημοτικούς Μαθητικούς Αγώνες Στίβου που θα πραγματοποιηθούν σήμερα (8-12 πρωί και 5-9 βράδυ) στο Αθλητικό Κέντρο Ο.Ν.Α. "Νίκος Πέρκιζας" (Λ.Πεντέλης 150, Χαλάνδρι - έξοδος 12 Αττικής Οδού).

Ρόμι Σνάϊντερ


Στις 29 Μαΐου 1982 πέθανε η γνωστή Αυστριακή ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Βιέννη στις 23 Σεπτεμβρίου του1938 και καταγόταν από οικογένεια ηθοποιών. Στα δεκαπέντε της πρωτοεμφανίζεται στον κινηματογράφο στο πλευρό της μητέρας της. Δυο χρόνια αργότερα η καριέρα της απογειώνεται, όταν ενσαρκώνει σε μια τριλογία ταινιών την αυτοκράτειρα της Αυστρίας Πριγκίπισσα Σίσυ.

Ακολουθεί η ταινία Christine, όπου κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ερωτεύεται τον συμπρωταγωνιστή της Αλέν Ντελόν και φεύγει μαζί του στο Παρίσι. Θα ζήσουν πέντε χρόνια μαζί, χωρίς ποτέ να παντρευτούν. Εκείνη την εποχή συμμετέχει στις ταινίες του Βισκόντι «Βοccacio 70» και «Λυκόφως των θεών».

Ακολούθως πηγαίνει στο Χόλυγουντ όπου συμμετέχει στην «Δίκη» του Όρσον Ουέλες, στο «Χαρέμι για δυο» με συμπρωταγωνιστές τον Πίτερ Σέλερς, τον Πίτερ ο’ Τουλ και τον Γούντι Άλεν και στην ταινία του Ζιλ Ντασέν «Δέκα και μισή καλοκαίρι βράδι», με την Μελίνα Μερκούρη.

Στα 28 της χρόνια, το 1966 παντρεύεται τον Γερμανό σκηνοθέτη Χάρι Μάγερ και αποκτά το γιο της Νταβίντ. Ξαναπαντρεύεται για δεύτερη φορά τον γραμματέα της και αποκτά μια κόρη την Σάρα. Ακολουθούν οι ταινίες, «Η πισίνα» με τον Αλέν Ντελόν, «Σεζάρ και Ροζαλί» με τον Σάμι Φρέϊ, «Σημασία έχει ν’ αγαπάς»

Το 1981 είναι η χρονιά που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Χωρίζει επεισοδιακά με τον δεύτερο σύζυγό της, εγχειρίζεται για να της αφαιρεθεί ένας όγκος από τα νεφρά και το χειρότερο ο γιος της Νταβίντ, χάνει την ζωή του, καθώς καρφώνεται στα κάγκελα του σπιτιού. Μην μπορώντας να ξεπεράσει τον άδικο χαμό του γιου της οδηγήθηκε στην κατάθλιψη και τον αλκοολισμό.

Στα 43 της χρόνια αφήνει την τελευταία της πνοή, από ανεπάρκεια καρδιάς. Ο Αλέν Ντελόν, που παραμένει φίλος της μέχρι το τέλος, φροντίζει να ταφεί στον ίδιο τάφο με τον γιο της.

Εάλω η πόλις


Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 557 χρόνια από την αποφράδα εκείνη Τρίτη 29 Μαΐου του 1453, που ακούστηκε η κραυγή «Εάλω η πόλις» και η Βασιλεύουσα πέρασε στα χέρια των Οθωμανών.

Η χιλιόχρονη ιστορία του Βυζαντίου φτάνει στο τέλος της, καθώς το κράτος αρχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα. Η κατάργηση του νόμου του «αλληλέγγυου» αποξενώνει την πρωτεύουσα από τις αγροτικές επαρχίες της.

Η παραχώρηση εμπορικών προνομίων στους Βενετούς, καθιστά το Βυζάντιο εξαρτώμενο από την ναυτική τους δύναμη και δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα οικονομικά του κράτους.

Οι Σελτζούκοι Τούρκοι, και οι Νορμανδοί αποσπούν εδάφη από την βασιλεύουσα. Η άλωση της πόλης από τους Σταυροφόρους θα την λαβώσει με τον κατακερματισμό της στα τέσσερα μικρά ελληνικά κράτη.

Η ανάκτηση της Πόλης από τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο δεν έλυσε τα προβλήματά της, καθώς τα οικονομικά της ήταν σε άσχημη κατάσταση και ενώ βάλλεται από τους παλιούς εχθρούς, εμφανίζονται και νέοι από τα ανατολικά, οι Οθωμανοί, που θέλουν να την κατακτήσουν καθώς επεκτείνονται στην Μικρά Ασία και την Βαλκανική. Η αρχή του τέλους πλησιάζει.

Ημερολογιακό χρονικό της πολιορκίας και της άλωσης της Κωνσταντινούπολης

1448
31 Οκτωβρίου: Πεθαίνει ο Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος

1449
6 Ιανουαρίου: Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος στέφεται αυτοκράτορας στην Μητρόπολη του Μυστρά.
12 Μαρτίου: Ο Κωνσταντίνος φτάνει στην Πόλη και αναλαμβάνει τα αυτοκρατορικά του καθήκοντα.

1451
10 Φεβρουαρίου: Ο Μωάμεθ Β΄ γίνεται σουλτάνος, μετά το θάνατο του Μουράτ Β΄.

1452
26 Μαρτίου: Με εντολή του Μωάμεθ αρχίζει στην δυτική όχθη του Βόσπορου η κατασκευή του φρουρίου Ρούμελη-Χισάρ, που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.
13 Σεπτεμβρίου: Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος κάνει έκκληση στην Δύση για βοήθεια

1453
26 Ιανουαρίου: Ο Βενετός Ιουστινιάνης έρχεται με δύναμη 400 ανδρών και ορίζεται από τον Κωνσταντίνο γενικός αρχιστράτηγος όλων των δυνάμεων της Πόλης
2 Απριλίου: Στήνεται από τους Οθωμανούς μπροστά στα τείχη της Πόλης το μεγάλο κανόνι. Την ίδια μέρα αποκλείεται με αλυσίδα ο Κεράτιος Κόλπος από τους Βυζαντινούς.
5 Απριλίου: Επίσημη έναρξη της πολιορκίας, καθώς φτάνει ο Μωάμεθ και στήνει την σκηνή του απέναντι από την Πύλη του Ρωμανού.
6 Απριλίου: Όλα τα τούρκικα στρατεύματα συγκεντρώνονται μπροστά από τα τείχη της πόλης.
15 Απριλίου: Μάταιη η προσπάθεια του τουρκικού στόλου να σπάσει την αλυσίδα του Κεράτιου
16-17 Απριλίου: Συνεχείς βομβαρδισμοί της Πόλης
22 Απριλίου: Ο Μωάμεθ μεταφέρει από το Διπλοκιόνιο στον Κεράτιο, μέσω ξηράς, 50 ή 70 πλοία, αιφνιδιάζοντας τους Έλληνες Ο Κωνσταντίνος προτείνει ειρήνη με αντάλλαγμα άφθονο χρυσάφι, αλλά ο Μωάμεθ αρνείται.
2 Μαΐου: Εσωτερικό ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ Βυζαντινών και Βενετών.
6, 11 Μαΐου: Συνεχίζεται ο αδιάκοπος βομβαρδισμός της Πόλης, κατά την διάρκεια των οποίων σκοτώνονται πολλοί κάτοικοι
22, 25 Μαΐου: Οι Οθωμανοί αποτυγχάνουν να διεισδύσουν μέσω υπονόμων που κατασκευάζουν, καθώς ανακαλύπτονται
28 Μαΐου: Γίνεται μεγάλη λιτανεία στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κωνσταντίνος μεταλαμβάνει των Αχράντων Μυστηρίων και απευθύνει το τελευταίο διάγγελμα του προς τους στρατιώτες. Την ίδια ώρα και ο Μωάμεθ απευθύνει διάγγελμα στους στρατιώτες του, υποσχόμενος την λεηλασία της Πόλης για τρεις ημέρες.
29 Μαΐου: Η γενική έφοδος αρχίζει από τις 6 το πρωί και γίνεται σε τρία κύματα, από τους βασιβουζούκους, τους ανατολίτες και τους γενίτσαρους κατά σειρά.
Κανένα αποτέλεσμα παρά τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό. Η Κερκόπορτα ανακαλύπτεται ανοικτή και διεισδύουν πενήντα Οθωμανοί, που ανυψώνουν την
σημαία τους στα τείχη της Πόλης. Ο Ιουστινιάνης τραυματίζεται βαριά και αναχωρεί για τα πλοία του. Σκοτώνεται ο αυτοκράτορας. Γύρω στο μεσημέρι η πόλις εάλω.
Πηγή: NEW-PAGE.GR

1453: Πέθανε ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος


Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης όπως ήταν το όνομά του γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1404 και ήταν γιος του αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου. Το 1443 έγινε δεσπότης του Μυστρά και μετά τον θάνατο του αδελφού του Ιωάννη Η΄ στέφθηκε αυτοκράτορας του Βυζαντίου στον Μυστρά στις 6 Ιανουαρίου 1449 και αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, όπου προσπάθησε να αναδιοργανώσει το κράτος για να αμυνθεί έναντι του Οθωμανικού κινδύνου. Στις 29 Μαΐου του 1453, ο Κωνσταντίνος προαισθανόμενος το τέλος, πηγαίνει στην Αγία Σοφία μεταλαμβάνει, αποχαιρετά τους δικούς του και ανεβαίνει στο φρούριο όπου μαχόμενος ως απλός στρατιώτης πέφτει νεκρός. Οι δούλοι πια Έλληνες δεν θέλησαν να πιστέψουν το αναπάντεχο. Τον φαντάζονταν όχι νεκρό, αλλά μαρμαρωμένο, έτοιμο να ξυπνήσει και να κυνηγήσει πάλι τους Τούρκους ως την Κόκκινη Μηλιά.

1886: Διαφημίζεται για πρώτη φορά η Coca cola, από τον παρασκευαστή της φαρμακοποιό Τζον Πέμπερτον.
Η διαφήμιση εμφανίστηκε στην εφημερίδα «Atlanta Journal» και έλεγε:
«Πίνετε Coca-Cola! Απολαυστική! Δροσιστική! Υπέροχη! Δυναμωτική!
Το νέο αναψυκτικό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, περιέχει τις ιδιότητες του εκπληκτικού φυτού της κόκας και του περίφημου καρπού της κόλας».

1901: Ο Τ.Α.Έντισον εφευρίσκει την αλκαλική μπαταρία

1924: Γίνεται η ιδρυτική συνέλευση της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινούπολης (ΑΕΚ)

1945: Επιστρέφει στην Ελλάδα, από το στρατόπεδο συγκεντρώσεως Νταχάου, ο κομμουνιστής ηγέτης, Νίκος Ζαχαριάδης και αναλαμβάνει εκ νέου την ηγεσία του ΚΚΕ

1953: Ο Χίλλαρυ και ο Τένσινγκ κατακτούν την κορυφή του Έβερεστ
Τα Ιμαλάϊα με κορυφή το Έβερεστ, από το όνομα του πρώτου μηχανικού και γεωγράφου που το μέτρησε, έχει ύψος 8.848 μ. Οι συστηματικές εξερευνήσεις του αρχίζουν το 1920. Πολλές προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής αποβήκαν άκαρπες, χωρίς να λείπουν ακόμα και τα θύματα. Ο Νεοζηλανδός Χίλλαρυ και ο Νεπαλός οδηγός του Τένσινγκ χρειάστηκαν 5 τόνους υλικό και την συνεργασία 350 ανθρώπων για να μπορέσουν να την κατακτήσουν στις 29 Μαΐου του 1953.

1954: Ιδρύεται η «Λέσχη Μπίλντεμπεργκ», που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο ξενοδοχείο της Ολλανδικής πόλης Ούστεμπερκ, όπου πρωτοσυνεδρίασε

Πολιτιστική Ατζέντα


«Τα προηγηθέντα της Αποφράδος Ημέρας»

Ο Δήμος Αμαρουσίου & το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου σε συνεργασία με το Σωματείο του Ελληνικού Συνδέσμου «Ο Παρθενών» διοργανώνουν Επετειακή Εκδήλωση Μνήμης της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως με τίτλο «Τα προηγηθέντα της Αποφράδος Ημέρας», το Σάββατο 29/5 στις 19:00 μμ στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού (Βασιλ. Σοφίας 85)
Την διάλεξη θα παρουσιάσει ο Ιστορικός Ερευνητής και μέλος του Συνδέσμου κ Χρήστος Σουμσάρης, Ναυπηγός-Μηχανολόγος-Μηχανικός. Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων από τον ηθοποιό κ. Γιώργο Μπασιάκο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Σάββατο 29/5 στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Χριστίνας Παπαδάκη «Αστέρω, το Κορίτσι της Βροχής» κι ο Θρύλος της μικρής Λενιώς, στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος», του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου

10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (προαύλειος χώρος, Πειραιώς 100 Γκάζι). Η είσοδος είναι ελεύθερη
21.00-22.00: Bardolino (Czech Republic)
22.00- 23.00: Jeroen van Vlient Trio (The Netherlands)
23.00- 00.00: Jacinta (Portugal)

Στο Terra Uide της Μαλακάσας εμφανίζεται ο Μπομπ Ντίλαν

Θεοδωράκεια 2010


Συναυλία-αφιέρωμα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη στην Δημητσάνα Αρκαδίας

Η Ορχήστρα «Μουσικές διαδρομές» παρουσιάζει συναυλία- αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη αύριο Σάββατο στις 8:30 μμ στο Θέατρο της Δημητσάνας Αρκαδίας «Μίκης Θεοδωράκης»

Χορωδιακό Φεστιβάλ 2010 Δήμου Νέας Μάκρης


Ο Δήμος Νέας Μάκρης και η Φιλαρμονική του Δήμου πραγματοποιούν στις 29/5 ώρα 8:30 μμ στο Σινέ «Αλίκη» στο Πολιτιστικό & Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης την 13η Συνάντηση Χορωδιών 2010. Η είσοδος είναι ελεύθερη

Στην εκδήλωση παίρνουν μέρος οι χορωδίες:
Χορωδία Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δήμου Νέας Μάκρης
Χορωδία Δήμου Αγίας Παρασκευής
Χορωδία Δήμου Μαρκοπούλου
Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Άνδρου

Πληροφορίες:
Δήμος Νέας Μάκρης , Λ. Μαραθώνος 104 τηλ 22943 20500-501
Πολιτιστικό & Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης
Λ. Μαραθώνος 196 Τηλ. 22940 68900

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

28/5/2010


Ανατολή ηλίου 5:06
Δύση ηλίου 19:39
Πανσέληνος: Σήμερα

Καιρός, ΧΑΑ
Σχεδόν αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις
Άνεμοι νότιοι εντάσεως 3 μποφόρ και τοπικά 4
Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα για την εποχή που θα κυμανθεί από 19-33 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για το Σάββατο 29/5
Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

ΧΑΑ: Κλείσιμο 27.5 Γενικός Δείκτης 1.578,42 μον -0,46%

Παιδί


Στις Πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τελειόφοιτοι γενικών λυκείων και ημερήσιων ΕΠΑΛ (ομάδα Β) εξετάζονται στα μαθήματα:
-Λατινικά
-Χημεία
-Ηλεκτρολογία
-Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον
Θεωρητικής Κατεύθυνσης
Θετικής Κατεύθυνσης
Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας & Παραγωγής)
Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

Έκθεση και βράβευση των έργων του «13ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Κατασκευής Τεχνητής Φωλιάς για Πουλιά». Ο Μαθητικός Διαγωνισμός διοργανώνεται από το 2ο ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου. Πάρκο «Α. Τρίτσης», αίθουσα «Παλαιό Οινοποιείο», στις 18:00 – 21:00

Πολιτιστικά


Προκρίθηκε χθες και η Κύπρος στον τελικό της Eurovision, που θα γίνει το Σάββατο στο Όσλο της Νορβηγίας. Την Κύπρο εκπροσώπησαν Ο Ουαλός Τζον Λίλιγκριν και οι Islanders

Η Τζαμαϊκανή τραγουδίστρια Γκρέις Τζόουνς που επρόκειτο να εμφανιστεί στις 15 Ιουνίου στο θέατρο του Λυκαβηττού, δεν θα πραγματοποιήσει την συναυλία της λόγω της χαμηλής προπώλησης εισιτηρίων. Όσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια μπορούν να εισπράξουν το αντίτιμο από τη Δευτέρα 31 Μαΐου από τον τόπο αγοράς τους (Metropolis, Tickethouse, Public).

Το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Β. Μπότση» απένειμε τα βραβεία στους δημοσιογράφους που παρουσίασαν την προηγούμενη χρονιά σημαντικές επιτυχίες στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Τιμήθηκαν μεταξύ άλλων οι Ιάσονας Αθανασιάδης, Νίκος Ασλανίδης, Τάσος Τέλογλου, Ανδρέας Χριστοδουλίδης και Αγγελική Γυπάκη

10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων 21.00-22.00: Jorge Pardo (Spain)
22.00- 23.00: Filip Wojciechowski Jazz Trio (Poland)
23.00- 00.00: Heavy Metal Brass Band (Greece)

Ο Bob Dylan συνεχίζοντας το Never Ending Tour ανά τον κόσμο έρχεται στην Αθήνα και εμφανίζεται το Σάββατο 29/5 στο Terra Vide Park στην Μαλακάσα

33ο Φεστιβάλ Παιδιού του Δήμου Πεύκης


Αφιερωμένο στη πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα είναι το 33ο Φεστιβάλ Παιδιού το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Άλσος Βαρβαρέσου το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Μαΐου

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Μαΐου στις 18:00. Ξυλοπόδαροι και κλόουν θα υποδέχονται τους μικρούς μας φίλους στο 'Aλσος Βαρβαρέσου. Στις δραστηριότητες της πρώτης ημέρας υπάρχει το μουσικοθεατρικό, τουρνουά σκάκι και πινγκ-πονγκ, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, παράσταση θεάτρου σκιών, ενώ θα υπάρχει DJ που θα ψυχαγωγεί τα παιδιά. Το πρόγραμμα θα κλείσει με συναυλία νεανικών γκρουπ των γυμνασίων της πόλης

Την Κυριακή 30 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί θεατρικό παιχνίδι, προβολή ταινίας, διάφορα μουσικά δρώμενα, εργαστήρι ζωγραφικής, παραδοσιακοί χοροί, προβολή ταινιών, Tae Kwon Do και Kung Fu, παράσταση με μαριονέτες και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Ευριπίδεια 2010


Ο Δήμος Χαλανδρίου στο πλαίσιο των αθλητικών του δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας & Άθλησης του Δήμου και την έγκριση του Σ.Ε.Γ.Α.Σ, διοργανώνει για 5η συνεχόμενη χρονιά τους Διαδημοτικούς Μαθητικούς Αγώνες Στίβου «Ευριπίδεια 2010».

Οι μαθητικοί αγώνες έχουν γίνει πλέον θεσμός με τη συμμετοχή παιδιών Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού από το Χαλάνδρι και όμορους δήμους με σκοπό να διασκεδάσουν και να χαρούν τον αθλητισμό μέσα από την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Αθλητικό Κέντρο Ο.Ν.Α. «Νίκος Πέρκιζας» (Λεωφ. Πεντέλης 150, Χαλάνδρι) το Σάββατο 29 Μαΐου 2010, 8-12 π.μ. προκριματικοί & 5-9 μ.μ. τελικοί, με τη συμμετοχή των Δήμων: Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Μελισσίων, Νέας Πεντέλης, Νέου Ψυχικού, Παπάγου, Πεντέλης, Φιλοθέης, Χολαργού και Ψυχικού.

«ΑΝΑτρέχω στην Αρκαδία»


1ος Ετήσιος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου (επί ασφάλτου) Ζάτουνα-Δημητσάνα-Βαλτεσινίκο

Οι Δήμοι Δημητσάνας, Βυτίνας και Κλείτορος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αθηνών (ΣΔΥΑ) και το Μουσείο Ζάτουνας «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» οργανώνουν τον 1ο Ετήσιο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου (επί ασφάλτου), προς τιμήν του μεγάλου μας συνθέτη και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη με τον τίτλο «ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ 2010»

Την Κυριακή 30-05-10 το πρωί από τις 08.30 μέχρι τις 10.00, στο σημείο εκκίνησης στη Ζάτουνα θα δοθούν οι αριθμοί σε όλους τους συμμετέχοντες Δρομείς στον ανωτέρω αγώνα.
Η ώρα εκκίνησης είναι 10.30 πμ. Στην διαδρομή θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας των αθλητών-δρομέων νερού και ισοτονικών ποτών.

1952: Κατοχυρώνεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις Ελληνίδες


Μετά από διεθνή πίεση, ψηφίζεται στην Ελληνική Βουλή ο νόμος 2159/1952, που κατοχυρώνει το πολιτικό δικαίωμα στις γυναίκες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές. Στις εκλογές του Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, δεν συμμετάσχουν καθώς δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Η εφαρμογή του νόμου ξεκίνησε το 1953 σε επαναληπτική εκλογή στην Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχαν 2 γυναίκες υποψήφιες. Η Ελένη Σκούρα που εξελέγη με τον «Ελληνικό Συναγερμό» και η Βιργινία Ζάννα υποψήφια στο Κόμμα των Φιλελευθέρων.

585 π. Χ: Ο Θαλής ο Μιλήσιος, προβλέπει και καταγράφει την έκλειψη ηλίου
Την ημέρα εκείνη γινόταν μάχη μεταξύ Λυδών και Μήδων και καθώς είδαν τον ουρανό να σκοτεινιάζει χωρίς σύννεφα, τρομοκρατημένοι σταμάτησαν τον πόλεμο.
Ο Θαλής ο Μιλήσιος προσωκρατικός φιλόσοφος, ένας εκ των επτά σοφών, χωρίς αστρονομικά όργανα έδωσε την εξήγηση, ότι αιτία της είναι η θέση της σελήνης. Έτσι για πρώτη φορά στον κόσμο, προβλέπει και καταγράφει την ηλιακή έκλειψη.

1871: H Κομμούνα των Παρισίων, που αποτελείται από 92 εκλεγμένα μέλη και έχει αναλάβει τις εξουσίες της Εθνοφρουράς για διάστημα 72 ημερών, συντρίβεται και καταπνίγεται στο αίμα από την κυβέρνηση του Λουί Τιέρ (εξελ. Θιέρσος).

1908: Γεννήθηκε ο Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ίαν Φλέμινγκ, που έγραψε σειρά κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον Τζέϊμς Μπόντ

1961: Ιδρύεται ο Οργανισμός Διεθνής Αμνηστία, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1979: Υπογράφεται στο Ζάππειο, η συμφωνία ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), η οποία θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 1981.Η συμφωνία από ελληνικής πλευράς υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Ράλλη, παρουσία όλων των ευρωπαίων ηγετών χωρών-μελών και του προέδρου της Ευρ. Ένωσης.

1968: Γεννήθηκε η Αυστραλή τραγουδίστρια Κάϊλι Μινόγκ. Μερικά από τα τραγούδια της: « Locomotion», « I should be so lucky», «I believe in you»

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

27/5/2010


Ανατολή ηλίου 5:07
Δύση ηλίου 19:38
Πανσέληνος: Σε 1 ημέρα

Καιρός
Γενικά αίθριος καιρός και μόνο μετά το μεσημέρι και το απόγευμα ενδέχεται να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις
Άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί ασθενείς εντάσεως 3 μποφόρ
Θερμοκρασία σε άνοδο που θα κυμανθεί από 16-29 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 28/5
Αίθριος καιρός, με ασθενείς νότιους ανέμους και περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας

ΧΑΑ: Κλείσιμο 27/5 Γενικός Δείκτης 1.585,75 μον +2,98%

H Ατζέντα της ημέρας


Στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:00 πμ και από τις 22:00 μμ έως την λήξη της βάρδιας, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία, που διαμαρτύρονται για την καταβολή δεδουλευμένων, την άμεση πρόσληψη ελλείποντος προσωπικού από την εταιρεία και την διατήρηση της επιχορήγησης στις αστικές συγκοινωνίες.

Στις Πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τελειόφοιτοι Δ΄ Τάξης Εσπερινών λυκείων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδας Β) εξετάζονται σήμερα στα μαθήματα:
-Αρχαία ελληνικά θεωρητικής κατ/νσης
-Φυσική θετικής & τεχνολογικής κατ/νσης (και των δυο κύκλων)

Πολιτιστική Ατζέντα


Οικολογικέψου!
Έκθεση Ecolife από τις 27-30/5 στο «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Στάση Μετρό Κεραμεικός)
Βιολογικά προϊόντα διατροφής, Οικολογικά ρούχα & καλλυντικά, Ανανεώσιμη & φθηνότερη ενέργεια, Πράσινο σπίτι, Ανακύκλωση και υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος

Με τον γενικό τίτλο «Από το Βυζάντιο στη Νεώτερη Εποχή» πραγματοποιείται έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με μεταβυζαντινές συλλογές περίπου 1000 αντικειμένων του μουσείου, μερικά από τα οποία εκτίθενται πρώτη φορά, που καλύπτουν χρονικά την περίοδο από το 1453 έως τον 20ό αιώνα.

10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
21.00-22.00: Finucci Bros Fusion Quarter (Hungary)
22.00- 23.00: Veronica Mortensen (Denmark)
23.00- 00.00: Samuel Hallkvist Center (Sweden)

Νέο Ολυμπιακό Μέλλον


Στην τρίμηνη αναπτυξιακή και πολιτιστική εφημερίδα της ομοσπονδίας τοπικών συλλόγων επαρχίας Ολυμπίας «Η Ολυμπιακή πρόοδος» διαβάσαμε:
- Επιτέλους λύθηκε το θέμα του Επικούριου
- Ο χορός της ομοσπονδίας
- Η ανοχή της ενοχής και ο χορός της συνενοχής καλά κρατεί
- Ο εθελοντισμός στην επαρχία Ολυμπίας
- Προγραμματικές συμβάσεις για την ανάδειξη, προστασία & αξιολόγηση της παρόχθιας περιοχής ποταμού της Νέδας
- Οδοιπορικό το 1952 στον Επικούριο
- Σχέδιο Καλλικράτης: Μια πρώτη παρουσίαση
- Σκέψεις για τον «Καλλικράτη» «Πέλοψ ο Ταντάλειος ες Πίσαν μολών…»
- Τα νέα των συλλόγων της περιοχής

Πρωτομαγιά στους Ταξιάρχες (Μοφκίτσα)


Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών διοργάνωσε τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στο χωριό.

Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς η βρύση του χωριού, κάτω από τα πλατάνια, όπου ήταν το σημείο συνάντησης κατακλύστηκε από συγχωριανούς και φίλους, που έφαγαν, ήπιαν και διασκέδασαν όλοι μαζί όπως παλιά.

Γλέντι, χορός, άφθονο ντόπιο κρασί, ψητά αρνιά, τυρί από το χωριό, ζυμωτό ψωμί, γαλατόπιτα και άλλα εδέσματα, όλα προσφορά του συλλόγου και το αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς των μελών του.

1703: H Αγία Πετρούπολη ορίζεται νέα πρωτεύουσα της Ρωσίας από τον Μέγα Πέτρο


Κτίστηκε στις όχθες του ποταμού Νέδα, στο σημείο που εκβάλλει στην Βαλτική Θάλασσα ονομάστηκε δε από το όνομά του Πέτερμπουργκ και αποτελούσε την πρωτεύουσα των Τσάρων. Θεωρείται μια από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου. Στην εκβολή του Νέδα δημιουργούνται πολλοί βραχίονες, που περνούν μέσα από την πόλη, ενώνονται με διώρυγες και σχηματίζουν νησίδες. Τα διάφορα τμήματα της πόλης συνδέονται με 197 γραφικότατες γέφυρες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι «λευκές νύχτες» του Ιουνίου. Λόγω της θέσεώς της, πολύ κοντά στον Αρκτικό κύκλο, δημιουργείται ένα φαινόμενο τις νύχτες εκείνες, κατά το οποίο φαίνεται σαν να μην σκοτεινιάζει. Η ονομασία της πόλης ακολούθησε και την πολιτική κατάσταση της χώρας. Το 1914 κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, μετονομάστηκε από Πέτερμπουργκ σε Πέτρογκραντ, καθώς θύμισε Γερμανία, με την οποία η Ρωσία εκείνη την εποχή ήταν αντίπαλες.. Το 1924 μετά τον θάνατο του Λένιν ονομάστηκε Λένιγκραντ και ξαναπήρε την πρώτη της ονομασία τον Ιούνιο του 1991.

1564: Πέθανε ο Ιωάννης Καλβίνος, Γάλλος θεολόγος, εκκλησιαστικός μεταρρυθμιστής και διαμορφωτής του δόγματος του προτεσταντισμού
Γεννήθηκε το 1509στην Ναβιγιόν της Γαλλίας. Σπούδασε θεολογία, φιλολογία και νομικά. Επηρεάστηκε από την διδασκαλία του Λούθηρου και ασπάστηκε τον προτεσταντισμό. Από τα συγγράμματα του, το πιο αντιπροσωπευτικό είναι «Η διδασκαλία της χριστιανικής θρησκείας». Θεωρείται μαζί με τον Λούθηρο και τον Σβίγγλιο, ένας από τους 3 θρησκευτικούς μεταρρυθμιστές της Δύσης. Η θεωρία του ονομάστηκε καλβινισμός και σύμφωνα με την οποία απορρίπτεται η Ιερά Παράδοση και μοναδικές πηγές της χριστιανικής θρησκείας είναι η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη, ενώ δέχεται μόνο 2 μυστήρια την βάπτιση και την Θεία Ευχαριστία.

1883: Ο τσάρος Αλέξανδρος ο 3ος στέφεται αυτοκράτορας πασών των Ρωσιών.

1919: Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση με υδροπλάνο, πάνω από τον Ατλαντικό.

1922: Γεννήθηκε ο ηθοποιός Κρίστοφερ Λι, ίσως ο καλύτερος «Δράκουλας» του κινηματογράφου

1941: Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, το γερμανικό θωρηκτό «Βίσμαρκ» βυθίζεται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό

1949: Οι Ρώσοι σταματούν τη διαδρομή του τρένου από το ανατολικό στο δυτικό Βερολίνο

1956: Καθιερώνεται ενιαία τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα μετά την εξαγορά όλων των ιδιωτικών επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

1963: Καταλήγει ο Γρηγόρης Λαμπράκης, που είχε τραυματιστεί θανάσιμα μια εβδομάδα νωρίτερα από παρακρατικούς στην Θεσσαλονίκη.

1973: Το Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ, με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Νικ, Παππά, ενώ συμμετέχει σε άσκηση του ΝΑΤΟ, καταπλέει στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, όπου μέλη του πληρώματος ζητούν πολιτικό άσυλο

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

26/5/2010

Ανατολή ηλίου 5:07
Δύση ηλίου 19:37
Πανσέληνος: Σε 2 ημέρες

Γιορτάζει: Συνέσιος

Καιρός, ΧΑΑ


Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις που ενδέχεται να αναπτυχθούν ιδίως μετά τις μεσημεριανές ώρες
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς 2-3 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη βορειοδυτικοί 4 Θερμοκρασία: Σε μικρή άνοδο που θα κυμανθεί από 14-25 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 27/5
Αίθριος, με σταδιακή βελτίωση, ανέμους μεταβλητούς 3 με 4 μποφόρ και θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο

ΧΑΑ: Κλείσιμο 25/5/2010 Γενικός Δείκτης 1.539,90 μον -3,46%

Ατζέντα


Στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας κατά του Καπνίσματος η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμαρουσίου και το Πολυιατρείο του δήμου διοργανώνουν Ημερίδα σήμερα στις 19:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τίτλο «Ζωή χωρίς κάπνισμα».

Αναβλήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέων Πρυτανικών Αρχών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ κανονικά διεξάξονται στα άλλα Πανεπιστήμια.
Στις σημερινές Πρυτανικές εκλογές όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας (φοιτητές, καθηγητές, ειδικό διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό) ψηφίζουν για πρώτη φορά με καθολική ψηφοφορία

Στις Πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τελειόφοιτοι γενικών λυκείων και ημερήσιων ΕΠΑΛ (ομάδα Β) εξετάζονται στα μαθήματα:
-Αρχαία Ελληνικά
-Φυσική
Θεωρητικής Κατεύθυνσης
Θετικής Κατεύθυνσης
Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δυο κύκλων)

Πολιτιστική Ατζέντα


10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (προαύλειος χώρος, Πειραιώς 100 Γκάζι). Η είσοδος είναι ελεύθερη
21.00-22.00: UMA (Estonia)
22.00- 23.00: HDV Trio (Austria)
23.00- 00.00: Fabien Degryse Trio (Belgium)

Στον τελικό της Eurovision θα συμμετάσχει η Ελλάδα, τραγουδώντας ΟΡΑ μετά την πρόκριση του Γιώργου Αλκαίου & Friends, στον πρώτο ημιτελικό χθες βράδυ στο Telenor Arena του Όσλο. Τις υπόλοιπες εννέα θέσεις κατέκτησαν οι Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Πορτογαλία, Ρωσία, Λευκορωσία, Σερβία, Βέλγιο, Αλβανία και Ισλανδία.

Κυβέλη Ανδριανού


Στις 26 Μαΐου 1978 πέθανε η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου μας, που έμεινε γνωστή με το μικρό της όνομα

Καρπός παράνομου έρωτα, γεννήθηκε το 1887 πιθανόν στην Αθήνα, με καταγωγή από την Σμύρνη. Υιοθετήθηκε στα 2,5 της χρόνια από τον Αναστάση και την Μαρία Αδριανού, ενώ οικονομικά συνέβαλε οικογένεια γνωστού δικηγόρου. Παρακολούθησε εγκύκλια μαθήματα στο παρθεναγωγείο Χιλ και μαθήματα απαγγελίας. Από τα δώδεκά της χρόνια έδειξε το ταλέντο της.

Το 1901 υπό την καθοδήγηση του Κ. Χριστομάνου πρωτοεμφανίζεται στην Νέα Σκηνή, στον ρόλο της Ιουλιέτας στην τραγωδία του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Μέχρι το 1906 γίνεται η μόνιμη πρωταγωνίστρια της Νέας Σκηνής, «Άλκηστη», «Αντιγόνη» κ ά

Αργότερα έκανε δικό της θίασο, που με διακοπή ενός μικρού διαστήματος όταν έφυγε με τον σύζυγό της Γεώργιο Παπανδρέου στην Μέση Ανατολή, διακρίθηκε σε πολλά νεοκλασικά έργα, «Νόρα», Ανιούσκα στο «Κράτος του Ζόφου», «Λοκαντιέρα», «Ο ματωμένος γάμος», «Το μυστικό της κοντέσας Βαλαίρενας», «Το νησί της Αφροδίτης» κ ά.

Συνεργάστηκε με τον Γρ. Ξενόπουλο, που της διασκεύασε σε θεατρικά έργα διηγήματά του ή της έγραψε άλλα, «Κόκκινος βράχος», «Ραχήλ», «Πειρασμός», «Ψυχοσάββατο», «Χερουβείμ». Ακόμα συνεργάστηκε με τον Σπύρο Μελά «Κόκκινο πουκάμισο», «Χαλασμένο σπίτι», «Το άσπρο και τον μαύρο» κ ά.

Μαζί με την Μαρίκα Κοτοπούλη κράτησαν τα σκήπτρα της ελληνικής σκηνής και η συνεργασία τους έδωσε παραστάσεις όπως, «Ο γυρισμός», «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν», «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» κ ά. Συμμετείχε σε 2 κινηματογραφικές ταινίες «Ο κακός ο δρόμος» και «Η άγνωστος».

Απέκτησε 4 παιδιά από τους 3 γάμους της με τον Μήτσο Μυράτ, τον Κ. Θεοδωρίδη και τον Γ. Παπανδρέου. Πέθανε στις 26 Μαΐου 1978.

1770: Λήγει άδοξα η επαναστατική προσπάθεια των Ορλώφ και των Ελλήνων της Πελοποννήσου κατά των Οθωμανών


Οι Αλέξιος και Θεόδωρος Ορλώφ κατά την διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου, στάλθηκαν ως αρχηγοί στόλων στο Αιγαίο εναντίον των Τούρκων.
Ο Θεόδωρος Ορλώφ κατέλαβε το Οίτυλο και παρακίνησε τους Έλληνες να επαναστατήσουν. Πολλά πλοία σήκωσαν ρωσική σημαία κι από τα Επτάνησα ήρθαν εθελοντές στην Πελοπόννησο. Σχηματίστηκαν τότε δυο μικρά στρατιωτικά σώματα. Η ανατολική λεγεώνα με κυβερνήτη τον Αντώνιο Ψαρρό και η δυτική με διοικητή τον ίδιο τον Ορλώφ. Η πρώτη αφού κατάλαβε τον Μυστρά αύξησε τις δυνάμεις της σε πολλές χιλιάδες άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Μανιάτες. Οι Ορφώφ μαζί με λίγους Ρώσους κατέλαβαν την Καλαμάτα, την Πύλο και πολιόρκησαν την Μεθώνη. Οι Έλληνες πολιόρκησαν την Τρίπολη μα απέτυχαν.
Οι Τούρκοι για εκδίκηση έσφαξαν 3000 κατοίκους της πόλης και έκαναν πολλές λεηλασίες. Οι Ορλώφ έφυγαν καταδιώκοντας τον τουρκικό στόλο και τον κατέστρεψαν στο στενό του Τσεσμέ. Εν τω μεταξύ τελείωσε ο ρωσοτουρκικός πόλεμος και οι αδελφοί Ορλώφ επέστρεψαν στην χώρα τους , αφήνοντας στο έλεος των Τουρκαλβανών την Πελοπόννησο

1637: Πραγματοποιείται η πρώτη μάχη ανάμεσα σε ευρωπαίους εποίκους και ερυθρόδερμους στην Αμερική

1896: Εγκαινιάζεται στην Wall Street ο δείκτης Dow Jones
Περιλαμβάνει 12 μετοχές βιομηχανιών και το πρώτο κλείσιμο ήταν στις 40,94 μονάδες

1878: Γεννήθηκε η Ισιδώρα Ντάνκαν
Υπήρξε πρωτοπόρος του σύγχρονου χορού και οργάνωσε και διεύθυνε σχολές χορού στην Γερμανία, στις ΗΠΑ και στην Ρωσία

1897: Ξεκινάει στα βιβλιοπωλεία του Λονδίνου, η κυκλοφορία του μυθιστορήματος «Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ

1928: Προβάλλεται η πρώτη κινηματογραφική ταινία στην Αθήνα

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

25/5/2010

Ανατολή ηλίου 5:08
Δύση ηλίου 19:37
Πανσέληνος: Σε 3 ημέρες

+Γ΄ Εύρεση Τιμ. Κεφαλής Προδρόμου

Καιρός


Νεφώσεις παροδικά αυξημένες από τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βόρεια Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικών διευθύνσεων μέχρι 5. Θερμοκρασία: Σε μικρή περαιτέρω άνοδο που θα κυμανθεί από 15-26 βαθμούς Κ

Πρόγνωση για Τετάρτη 26/5
Στα νότια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις οι οποίες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές η καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια
Πηγή: ΕΜΥ

Ατζέντα


Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες στην ΔΕΗ
Από τα ξημερώματα σήμερα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες μετά από απόφαση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ως διαμαρτυρία στις αλλαγές του ασφαλιστικού

Πενθήμερη απεργία εξήγγειλε η ένωση πληρωμάτων καμπίνας της British Airways

Στις Πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τελειόφοιτοι Δ΄ Τάξης Εσπερινών λυκείων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδας Β) εξετάζονται σήμερα στα μαθήματα:-Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής κατ/νσης-Μαθηματικά Θετικής κατ/νσης, Τεχνολογικής κατ/νσης (και των δυο κύκλων)

Πολιτιστική Ατζέντα


Ο πρώτος ημιτελικός απόψε της Eurovision 2010 στο Όσλο. O Γιώργος Αλκαίος και οι φίλοι του εκπροσωπώντας την Ελλάδα, εμφανίζονται 13οι και όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε να περάσει στον τελικό.

10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (προαύλειος χώρος, Πειραιώς 100 Γκάζι). Η είσοδος είναι ελεύθερη
21.00-23.00: Big Band Δήμου Αθηναίων και Νατάσσα Μποφίλιου
23.00- 00.00: LARGO (Luxemburg)

Ο Δήμος Αμαρουσίου διοργανώνει στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αμαρουσίου (Βασιλ. Σοφίας 9 & Δημ. Μάσχα) από σήμερα 25-28/5 έκθεση των τμημάτων αγιογραφίας-ψηφιδωτού-κορνίζας-συντήρησης έργων τέχνης & αντικειμένων-παραδοσιακού κεντήματος. Τα εγκαίνια τελούνται απόψε στις 20:30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με ώρες λειτουργίας 10:00-13:00 & 17:00-20:00

Από τις 22-31/5 η έκθεση «Παραλλαγές ενός προσώπου» της Αλίς Τουρνικιώτη στo «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στην Αίθουσα «Κ. Καβάφης» (Πειραιώς 100) με είσοδο ελεύθερη και ώρες λειτουργίας 18:30-23:00

1977: Πρεμιέρα για τον «Πόλεμο των Άστρων»


Στην διαστημική ταινία του Τζόρτζ Λούκας πρωταγωνιστούν σερ Άλεκ Γκίνες, Μαρκ Χάμιλ, Χάρισον Φορντ και Πίτερ Κάσινγκ. Η ταινία διαδραματίζεται στο μέλλον και αφηγείται την προσπάθεια ενός αγροτόπαιδου του Λουκ Στάϊγουόκερ και των φίλων του να απελευθερώσουν την πριγκίπισσα Λεία από τα χέρια του κακού Νταρθ Βάντερ Θα την ακολουθήσουν 2 ακόμα τριλογίες με γνωστότερες τις «Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται» το 1980 και «Η επιστροφή των Τζεντάι» το 1983. Η ταινία θα δημιουργήσει μόδα με τις διαπλανητικές πτήσεις, το σύμπαν και τους πολέμους στα άστρα, με αναπαραγωγή από ταινίες, βιβλία, παιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές κ ά.

1686: Γεννήθηκε ο Ντανιέλ Γκαμπιέλ Φαρενάϊτ, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας θερμοκρασίας

1819: Γεννήθηκε η πριγκίπισσα Αλεξανδρίνα Βικτώρια. Ως βασίλισσα Βικτώρια σημάδεψε την Μ. Βρετανία και η εποχή της ονομάστηκε βικτωριανή

1832: Υπογράφεται στο Λονδίνο, από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) η συνθήκη με την οποία η Ελλάδα ανακηρύσσεται βασίλειο.
Μετά την άρνηση του Λεοπόλδου της Σαξονίας, να γίνει βασιλεύς των Ελλήνων, ο θρόνος προσφέρεται στον Βαυαρό πρίγκιπα Όθωνα του οίκου των Wittesbach, o οποίος θα βασιλεύσει στην Ελλάδα μέχρι το 1862.

1911: Ο Εμιλιάνο Ζαπάτα ηγούμενος των επαναστατημένων μεξικανών αγροτών, με το σύνθημα «Γη και Ελευθερία», ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα κατά της δικτατορίας του Πορφύριο Ντίας.

1932: Ο Γκούφυ κάνει το ντεμπούτο του σαν φιγούρα των κινουμένων σχεδίων.
Γεννήθηκε στα στούντιο της Ντίσνεϊ, από την πένα του καρτουνίστα Αρτ Μπάρμπιτ. Το όνομά του είναι Ντίπι Ντογκ και έχει ρόλο κομπάρσου. Ο αδέξιος όμως και γκαφατζής ανθρωπόμορφος σκύλος με τα μεγάλα δόντια και το χαρακτηριστικό γέλιο, εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή και μέλος της παρέας του Μίκυ Μάους και δυο χρόνια αργότερα θα μετονομαστεί σε Γκούφυ. Πρωτοεμφανίζεται στην μεγάλη οθόνη στην ταινία «Michey’s Revue»

1942: Ο Άρης Βελουχιώτης συγκροτεί στην Σπερχειάδα, την πρώτη ένοπλη ομάδα του ΕΑΜ, αποτελούμενη από 14 άτομα

1993: Πέθανε ο Μέμος (Αγαμέμνων) Μακρής, μεγάλος Έλληνας γλύπτης του 20ου αιώνα


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Συμμετείχε ενεργά στην εθνική αντίσταση και μετά την απελευθέρωση συνέχισε τις σπουδές του στην Γαλλία, από όπου και απελάθηκε λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων. Από τότε έζησε και εργάστηκε στην Ουγγαρία. Σημαντικά έργα του, το γλυπτό με την μορφή ενός κεφαλιού εφήβου που δεσπόζει στην είσοδο του Πολυτεχνείου και είναι αφιερωμένο στην εξέγερση και την θυσία των φοιτητών το Νοέμβριο του ‘73, το εμβληματικό άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην είσοδο του Προεδρικού μεγάρου στην Κύπρο, το γλυπτό που αφιερώνεται στα θύματα του ναζιστικού στρατοπέδου Μαουχάουζεν, στην Αυστρία, το μνημείο στους Ούγγρους εθελοντές του ισπανικού εμφυλίου πολέμου στην Βουδαπέστη κ ά.

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

24/5/2010

Ανατολή ηλίου 5:08
Δύση ηλίου 19:36
Πανσέληνος: Σε 4 ημέρες

+ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Γιορτάζει: Συμεών, Μαρκιανός, Μαρκιανή

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

Καιρός


Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές, μετά τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: από 14 έως 23 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 25/5
Στα νότια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις οι οποίες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές η καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικών διευθύνσεων μέχρι 5.
Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω άνοδο.
Πηγή: ΕΜΥ

Ατζέντα


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, τα δρομολόγια των μπλε λεωφορείων (ΕΘΕΛ) και των τρόλεϊ θα είναι τροποποιημένα και θα βασίζονται σε πρόγραμμα δρομολογίων Σαββάτου.

Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) θα εκτελεί δρομολόγια ανά 10 λεπτά.

10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (προαύλειος χώρος, Πειραιώς 100 Γκάζι). Η είσοδος είναι ελεύθερη
21.00-22.00: Sinus Band
22.00- 23.00: Γιώργος Ψυχογιός
23.00- 00.00: Outward Bound & Κώστας Θεοδώρου

Ευρωπαϊκή Ημέρα των Πάρκων


Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στα Πάρκα. Υπάρχουν τέτοιοι χώροι στην πόλη μας; Μην βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά, γιατί πραγματικά υπάρχουν. Ας τους ανακαλύψουμε και ας τους επισκεφτούμε για μια βόλτα με τα παιδιά μας

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΖΑΠΠΕΙΟ
Εκτείνεται σε μια έκταση 160 στρεμμάτων και από το 1839 που τον δημιούργησε η Βασίλισσα Αμαλία, αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στην Αθήνα, με τα αιωνόβια πανύψηλα δέντρα του, τα πουλιά, την λιμνούλα με τις πάπιες, τα παρτέρια με τα λουλούδια, το καφενεδάκι του, αλλά και τα αρχαία αγάλματα στον χώρο του Ζαππείου. Μοναδικό μειονέκτημα του, τα πολλά αυτοκίνητα που παρκάρουν στους περιμετρικούς δρόμους, μεταξύ Εθνικού Κήπου και Ζαππείου.

ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Βρίσκεται μεταξύ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της οδού Ευελπίδων, σε μια έκταση 280 στρεμμάτων. Σχεδιάστηκε το 1934 βάσει γαλλικών κηποτεχνικών προτύπων, με πολλά ασφαλτοστρωμένα δρομάκια, παγκάκια και σκιερά δέντρα κατά μήκος τους. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ακόμα εκκλησίες, αναψυκτήρια και θερινό θέατρο.

ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
Ο λόφος Φιλοπάππου με την προνομιακή θέα προς την Ακρόπολη, προσφέρεται για ευχάριστες βόλτες στα λιθόστρωτα δρομάκια του που από την δεκαετία του ’50 κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης, ενώνοντας το χώρο με τα Προπύλαια. Μπορείτε να επισκεφτείτε το γραφικό εκκλησάκι του Αι-Δημήτρη του Λουμπαρδιάρη, το θέατρο παραδοσιακών χορών της Δώρας Στράτου, όπου διοργανώνονται παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής και χορών, ακόμα το αναψυκτήριο, ενώ υπάρχουν και πολλά στέκια για φαγητό.

ΛΟΦΟΣ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ
Ανεβείτε στον Λυκαβηττό με το τελεφερίκ, με το αυτοκίνητο ή αν θέλετε να συνδυάσετε και άσκηση με τα σκαλιά. Η θέα της Αθήνας από κει πάνω θα σας αποζημιώσει, καθώς είναι μοναδική, ιδίως το ηλιοβασίλεμα. Στην κορυφή υπάρχει το εκκλησάκι του Αι- Γιώργη, ενώ στην πίσω πλευρά του λόφου είναι το θέατρο. Κατεβαίνοντας από τον Λυκαβηττό και περνώντας από την πλατεία της Δεξαμενής, όπου και το Αδριάνειο Υδραγωγείο, θα βρεθείτε στο πολύβουο κέντρο του Κολωνακίου.

ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ
Εκτός ιστού πόλεως, γιατί βρίσκεται στις παρυφές του Γαλατσίου, συνδυάζει ιδανικά τον περίπατο και την άθληση, καθότι υπάρχουν ειδικά δρομάκια για τρέξιμο, αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα τένις, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, αλλά και κολυμβητήριο. Στον τεράστιο χώρο του Άλσους, γύρω στα 1500 στρέμματα, υπάρχουν θέατρο, όπου διοργανώνονται παραστάσεις και συναυλίες, θερινό σινεμά, καφετέριες και χώρος για δωρεάν πάρκινγκ.

ΔΑΣΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στις παρυφές του Υμηττού με 4.460 στρέμματα. Ενδείκνυται για πεζοπορία, ποδηλασία, και ήπιας μορφής άσκηση, αλλά και για ξεκούραση και χαλάρωση, με πανοραμική θέα προς την Αθήνα, καθώς η κορυφή του βρίσκεται στα 1.026 μ. Μπορείτε να επισκεφτείτε τις Μονές Καισαριανής και Αγίου Ιωάννη Θεολόγου ή να ξεναγηθείτε στον Βοτανικό Κήπο της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών.

ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ
Βρίσκεται στα όρια τριών δήμων, της Αθήνας, του Γαλατσίου και της Φιλοθέης. Έχει έκταση 350 στρέμματα που προέρχεται από αναδάσωση μεγάλου τμήματος του ορεινού όγκου των Τουρκοβουνίων και χαρακτηρίζεται βιότοπος. Στον χώρο του άλσους υπάρχει ένα σπήλαιο που μπορείτε να επισκεφτείτε, υπαίθριο θέατρο, θερινό σινεμά, αναψυκτήρια, αλλά και χώροι άθλησης, με υπαίθρια γήπεδα βόλεϊ, τένις και μπάσκετ, ενώ διαθέτει μεγάλο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΠΑΓΟΥ
Έχει αναπλαστεί πρόσφατα, με χώρους για όλες τις ηλικίες, αλλά και με κάτι ιδιαίτερο που σπάνια συναντάμε σε άλλα πάρκα. Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος Αναψυχής Σκύλων, με όργανα αναψυχής των συμπαθητικών τετράποδων (τραμπάλες, πυραμίδα, κύλινδρος, τούνελ κ ά.). Ακόμα στον χώρο υπάρχουν παγκάκια για τους ιδιοκτήτες των ζώων, τρεις ειδικοί χώροι σε διάφορα σημεία διαστάσεων 2Χ2 μ. για την ανακούφιση των σκύλων και σε ταμπλό, σκουπάκια, φαρασάκια και σακούλες για την περισυλλογή των περιττωμάτων.

ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Βρίσκεται στα Σπάτα, στην θέση Γιαλού. Ιδανικό για κυριακάτικη οικογενειακή βόλτα. Στο Πάρκο υπάρχουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, πολλά είδη πουλιών, θηλαστικών, αλλά και ερπετών. Υπάρχουν ακόμα παιδική χαρά, κατάστημα με σουβενίρ, καφετέρια, αλλά και υπαίθριοι χώροι για ξεκούραση.

ΑΛΣΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ
Βρίσκεται στο Μαρούσι και είναι προσβάσιμο από την Λεωφόρο Κηφισίας. Μπορείτε να κάνετε περίπατο, ποδηλασία, ή τζόκινγκ στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, μέσα στο δασύλλιο με τα πανύψηλα δέντρα ή να ξεκουραστείτε και να κάνετε πικ-νικ, στα ξύλινα τραπέζια που υπάρχουν γι’ αυτό τον σκοπό. Στο Άλσος υπάρχει γεωργική σχολή, ανθοκομίας, δεντροκομίας και μελισσοκομίας.

Κοπέρνικος


Στις 24 Μαΐου 1543 πέθανε ο Πολωνός αστρονόμος, μαθηματικός και εισηγητής του ηλιοκεντρικού συστήματος,

Γεννήθηκε το 1473 στην πόλη Τορν. Σε μικρή ηλικία τον υιοθέτησε ο θείος του, επίσκοπος Βαρμίας, που του παρείχε σημαντικότατη μόρφωση. Σπούδασε νομικά, ιατρική, φιλοσοφία, μαθηματικά, αστρονομία, λατινικά και αρχαία ελληνικά και έτσι είχε την ευκαιρία να μελετήσει συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων που πραγματεύονταν αστρονομικά θέματα και προπάντων τον Αρίσταρχο τον Σάμιο.

Διετέλεσε καθηγητής των μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, εξάσκησε την ιατρική από ανθρωπισμό στην Πολωνία, ενώ παράλληλα συνέχιζε τις αστρονομικές του παρατηρήσεις. Μετά από συστηματικές μελέτες που ξεκίνησε το 1507, ανακοίνωσε το 1530 τις αρχές του σε μια σύντομη μελέτη (ηλιοκεντρική θεωρία), όπου υποστήριζε ότι η Γη και οι πλανήτες κινούνται γύρω από τον ήλιο.

Λίγο πριν τον θάνατό του δημοσίευσε το σπουδαίο έργο του «Για την κίνηση των ουράνιων σωμάτων», όπου διατυπώνει το αστρικό σύστημα, όπως ισχύει και σήμερα.
Ο Κοπέρνικος όμως έπεσε και σε σφάλματα. Νόμιζε πως τ’ αστέρια λάμπουν από αντανάκλαση του ηλιακού φωτός, αγνοούσε την ατμοσφαιρική διάθλαση, ενώ τέλος ισχυριζόταν πως η γη διέγραφε και κάποια τρίτη κίνηση.

2001: Πέθανε η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας


Γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα και ήταν εγγονή του εκδότη Γιώργου Φέξη. Σπούδασε ζωγραφική και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Παντρεύτηκε τον συγγραφέα Γ. Καραπάνο, το όνομα του οποίου κράτησε στην συγγραφική της δράση. Από το γάμο της απέκτησε μια κόρη, την συγγραφέα επίσης Μαργαρίτα Καραπάνου Μετά το διαζύγιό της, έζησε για πολλά χρόνια στο Παρίσι, όπου ήρθε σε επαφή με τα πρωτοποριακά ρεύματα της εποχής και γνωρίστηκε με ανθρώπους του πνεύματος, όπως ο Καστοριάδης, ο Ελύτης, ο Αξελός. Πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα το 1945 εκδίδοντας το μυθιστόρημα «Τα δένδρα». Καθιερώνεται την επόμενη χρονιά με το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά της «Τα ψάθινα καπέλα», που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Άλλα έργα της: «Ο άλλος Αλέξανδρος», «Μυστικές πηγές», «Το μυστήριο». Ασχολήθηκε ακόμα με την συγγραφή θεατρικών έργων στα γαλλικά και στα ελληνικά, «Οι Δαναΐδες», «Η γυναίκα του Κάνδαυλη», «Το μυστικό κρεβάτι», «Επτά οράματα της Σαλώμης», την συγγραφή σεναρίων για ταινίες «Μαγική πόλη» του Νίκου Κούνδουρου (1955) και «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασσέν (1962) και την λογοτεχνική μετάφραση.

1453: Σημειώνεται τρίωρη ολική έκλειψη της σελήνης στην Κωνσταντινούπολη, που από τους πολιορκημένους κατοίκους της, σχετίζεται με προφητείες για την Άλωσή της.

1626: Ο Ολλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ, αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί Μανχάταν, με αντίτιμο 24 δολάρια, σε μπρελόκ και φανταχτερά μπιχλιμπίδια

1881: Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Αγγλίας και Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η Θεσσαλία και η Άρτα προσαρτώνται στην Ελλάδα.

1883: Εγκαινιάζεται η Γέφυρα του Μπρούκλιν, μήκους 600 μέτρων, η οποία ενώνει το νησί Μανχάταν με το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Στην εποχή της ήταν η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου.

1915: Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει την νέα του εφεύρεση, μια συσκευή που καταγράφει τις τηλεφωνικές συνομιλίες.

1931: Γίνονται τα εγκαίνια του νέου Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, στο Μέγαρο της Δουκίσης Πλακεντίας, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

1941: Γεννήθηκε ο Μπομπ Ντίλαν καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Άλαν Ζίμερμαν, Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης (One more cup of coffee , Hurricane , Joey ).

1956: Διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός της Eurovision στο Λουγκάνο της Ελβετίας με νικήτρια την Ελβετίδα Λις Άσια, που τραγούδησε το «Refrain».

1976: Πέθανε ο κορυφαίος Αμερικανός συνθέτης της τζαζ και πιανίστας, Ντιούκ Έλινγκτον. Συνθέσεις του: «Mood indigo», «Caravan», «Take the Α train».

1976: Η Γαλλία και η Αγγλία εγκαινιάζουν τις υπερατλαντικές πτήσεις με προορισμό την Νέα Υόρκη, με αεροπλάνο τύπου Concorde

1969: Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη μονάδα του υδροηλεκτρικού έργου Καστρακίου, ισχύος 80.000 κιλοβάτ.

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

23/5/2010

Ανατολή ηλίου 5:09
Δύση ηλίου 19:35
Πανσέληνος: Σε 5 ημέρες

+ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

Καιρός


Άστατος με πρόσκαιρη συννεφιά και πιθανότητα σποραδικών βροχών και καταιγίδων
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί εντάσεως 4-5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Σε άνοδο που θα κυμανθεί από 14-25 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με μεμονωμένες καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια και πιθανώς στα υπόλοιπα ορεινά. άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια 5 μποφόρ. θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω άνοδο
Πηγή: ΕΜΥ

Ατζέντα


Ο Δήμος Αμαρουσίου και το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου διοργανώνουν σήμερα 23/5 στις 7:00 μμ στο 3ο Λύκειο Αμαρουσίου (Κυρίλλου & Πέλικα) την θεατρική παράσταση «Διονύσιος Σολωμός- Ρηγγίνα Λέζα» του Γρ. Ξενόπουλου, από τον θίασο «Θεατρικό ξεκίνημα» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αθλητικού Κέντρου του δήμου (Ρήγα Φεραίου & Μπουμπολίνας) τα «Πούλια» Όρνιθες του Αριστοφάνη. Το έργο είναι διασκευασμένο για παιδιά από τον Δημήτρη Ποταμίτη και η είσοδος είναι ελεύθερη.

10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (προαύλειος χώρος, Πειραιώς 100 Γκάζι), απόψε 23/5 με είσοδο ελεύθερη
21.00-22.00: Νίκος Αναδολής Trio
22.00- 23.00: Rosewood
23.00- 00.00: Nefeli Walking Undercover

«Τύμβια 2010»


O Αθλητικός Σύλλογος Τελμησσός ΑΠΣ Νέας Μάκρης, ο Σύλλογος Φειδιππίδης Μαραθώνα, σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνα συνδιοργανώνουν σήμερα τον 1ο Αγώνα δρόμου «Τύμβια 2010» στις 10:30 πμ

Ο αγώνας εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων εορτασμών για τα 2.500 χρόνια από την Ιστορική μάχη του 490 π Χ. και έχει μήκος 13.500 μέτρα. Αφετηρία και σημείο εκκίνησης θα είναι το άγαλμα του πεσόντος αρχαίου Οπλίτη εντός του Ιστορικού Τύμβου του Μαραθώνα

Η μοναδικότητα της διαδρομής έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά παγκοσμίως, οι αθλητές-δρομείς θα διασχίσουν τον κάμπο του Μαραθώνα περνώντας από σημεία ιστορικής σημασίας της διεξαχθείσας μάχης.

Κατά την διάρκεια του αγώνα και ανά 3 χλμ θα προσφέρονται στους αθλητές νερά και ισοτονικά ποτά

Οι 3 πρώτοι άντρες και γυναίκες θα λάβουν κύπελλα, μετάλλια, διπλώματα, συλλεκτικής αξίας, με απεικόνιση του Τύμβου αλλά και του Τροπαίου των Αθηναίων.

Σε όλους τους τερματίσαντες θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο συλλεκτικού-επετειακού χαρακτήρα, μοναδικό δίπλωμα, μπλουζάκι, καπελάκι, τσάντα

Παράλληλα θα διεξαχθεί αγώνας μήκους 2 χλμ. για παιδιά Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου. Οι 3 πρώτοι/ες θα βραβευτούν με κύπελλα-μετάλλια

Πρόγραμμα αγώνων
Χαιρετισμός Δημάρχου ΜαραθώναΕκκίνηση
- Παιδιά: 10:1510:30 Αγώνας δρόμου 1.200 μ.
- Αρχαιολογικός χώρος Τύμβου περιμετρικά.
Τερματισμός: Τύμβος Μαραθώνος

Εκκίνηση– Ενήλικες: 10:45 Αγώνας δρόμου 13.500 μ.
Αρχαιολογικός χώρος Τύμβου- Τρόπαιο
Τερματισμός – Τελετουργικό: 13 :00 Τύμβος Μαραθώνος
Απονομές επάθλων: 13:30 Τύμβος Μαραθώνος