Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Σαν Σήμερα:


2003: Πέθανε από καρδιακή ανακοπή, ο Ντίνος Δημόπουλος, σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου
Γεννήθηκε στο Πάλαιρο Ακαρνανίας το 1921. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Νομική Σχολή της Αθήνας και παράλληλα σε Δραματική Σχολή. Θα τον κερδίσει το θέατρο, όπου εργάζεται σαν ηθοποιός, στο Εθνικό, Κοτοπούλη, Κατερίνας, Μουσούρη κ ά.
Παίζει ακόμα στον κινηματογράφο σαν «ζεν πρεμιέ», αλλά ο Φιλοποίμην Φίνος τον προτρέπει να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία και έτσι από το 1953 αρχίζει και η σκηνοθετική του καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Μερικές από τις ταινίες του: «Χαρούμενο ξεκίνημα» (1954), «Στουρνάρα 288» (1959), «Μανταλένα» (1960), «Η Λίζα και η άλλη» (1961), «Λόλα» (1964), «Κοινωνία ώρα μηδέν» (1966), «Κονσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Η νεράιδα και το παλικάρι» (1969), »Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (1969), «Η κόρη του ήλιου» (1971), «Η Ελλάδα και η θάλασσα» (1976), «Τρελός και πάσης Ελλάδος» (1983), «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» (1993) κ ά.

1770: Ο Θεόδωρος Ορλώφ καταπλέει στην Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων.
Ο Θ. Ορλώφ φτάνει στο λιμάνι της Μάνης Οίτυλο με την μοίρα του ρωσικού στόλου που κυβερνούσε, παρακινώντας τους Έλληνες να επαναστατήσουν. Στην επανάσταση αυτή πήρε μέρος η Πελοπόννησος και μεγάλο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας. Πολλά ελληνικά πλοία σήκωσαν την ρωσική σημαία κι από τα Επτάνησα αποβιβάστηκαν εθελοντές στην Πελοπόννησο. Δυο στρατιωτικά σώματα, η Ανατολική λεγεώνα με διοικητή τον Αντώνιο Ψαρρό και η Δυτική με διοικητή τον ίδιο τον Ορλώφ, κατέλαβαν την Καλαμάτα, τον Μιστρά και την Κυπαρισσία.

1935: Ο Δρ Ουάλας Κράδερ χημικός στην αμερικάνικη χημική βιομηχανία Du Pont, εφευρίσκει το νάιλον

1940: Η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» σαρώνει τα βραβεία Όσκαρ
Θα προταθεί για 13 Όσκαρ και θα κερδίσει 8 και δυο τιμητικές διακρίσεις, (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α΄ και Β΄ Γυναικείου ρόλου κ ά)

1943: Δίνεται η πρώτη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο θέατρο Ολύμπια, υπό την διεύθυνση του Μανώλη Καλομοίρη

1945: Ολοκληρώνεται ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ, κατόπιν της συμφωνίας της Βάρκιζας

1986: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Σουηδός πολιτικός Ούλαφ Πάλμε
Γεννήθηκε το 1927 και υπήρξε ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος από το 1969- 1986, ενώ διετέλεσε πρωθυπουργός της Σουηδίας τα διαστήματα 1969-1976 και 1982-1986. Γυρίζοντας γύρω στα μεσάνυχτα με την σύζυγό του, χωρίς την συνοδεία φρουρών, από τον κινηματογράφο στο σπίτι του, θα πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης, σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης.

Ισχυρός σεισμός έπληξε την κεντρική Χιλή


Στις 3:34 του Σαββάτου (τοπική ώρα) ο Εγκέλαδος κτύπησε με πρωτοφανή ένταση, 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την Χιλή. Το επίκεντρό του με βάθος 35 χλμ, εντοπίστηκε στην πόλη Κονσεπιόν, που βρίσκεται 63 περίπου χλμ δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγκο. Έχουν ακολουθήσει πάρα πολύ μετασεισμοί με ισχυρότερο 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές ξεπέρασε τους 147, ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες. Η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέτ, ζήτησε ψυχραιμία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι νεκροί από την σεισμική δόνηση να αυξηθούν ακόμα. Οι υποδομές της χώρας έχουν καταρρεύσει, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές σε κτήρια, οδικό δίκτυο κλπ.

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι) που ενδέχεται να πλήξουν παράκτιες χώρες στον Ειρηνικό Ωκεανό και να φτάσουν μέχρι και την Ασία.

Ανησυχία υπάρχει για τους 1500 Έλληνες που ζουν στην Χιλή και έχει ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για την συλλογή πληροφοριών. Για περισσότερες πληροφορίες έχει δοθεί ο αριθμός 2103681912

«Τα θεμέλιά μου στα βουνά»


Απονομή χρυσού δίσκου στον Μίκη Θεοδωράκη και την Γλυκερία

Η δισκογραφική εταιρεία Legend την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 απένειμε στον Μίκη Θεοδωράκη και στην ερμηνεύτριά του Γλυκερία, χρυσό δίσκο για το άλμπουμ «Τα θεμέλιά μου στα βουνά». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οργανισμού Πέτρου Κυριακίδη, όπου η Γλυκερία, ο Πασχάλης Τερζής και ο Δημήτρης Μπάσης παρουσίασαν ζωντανά τραγούδια από το άλμπουμ, με την συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».

Χόρτα, άγρια χόρτα…


Με την γενική ονομασία χόρτα, στην διατροφή εννοούμε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και υπάρχουν πάνω από 150 ποικιλίες βρώσιμων χόρτων, με την Κρήτη να διαθέτει τις περισσότερες ποικιλίες αλλά και τρόπους μαγειρέματος.

Ραδίκια, πικρά ή γλυκά, ήρεμα ή άγρια, ήταν ευρύτατα γνωστά από την αρχαιότητα και μάλιστα αναφέρονται ως βότανα σε πάπυρο της 4ης χιλιετηρίδας.Και έτσι αντιμετωπίζονται ως σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας μας και όχι άδικα, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E, φολικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, ενώ είναι ότι καλύτερο για όσους κάνουν δίαιτα, καθώς έχουν ελάχιστες θερμίδες.

Αντίδια, ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα ραδίκια, έχουν όμως πιο ήπια γεύση και διακρίνονται σε δυο κατηγορίες, τα κατσαρά και τα πλατύφυλλα. Συνοδεύουν πολύ ωραία το κρέας, φρικασέ.

Τα μυρώνια με την χαρακτηριστική επίγευση του γλυκάνισου, που στην Ελλάδα το ονομάζεται και σκαντζίκι ή ανδρίσκος, στην Αμερική «γκουρμέ μαϊντανός» και στην Γαλλία carfeuil, γίνεται πολύ ωραία σαλάτα, ενώ ταιριάζει πολύ με κατσικάκι ή ψάρι και δένει γευστικά σε χορτόπιτες με τα άλλα άγρια χόρτα και το σπανάκι.

Άλλα χόρτα της εποχής είναι καυκαλίθρες, ζοχοί, τσουκνίδες, λάπαθα ή λάπατα, σταμναγκάθι, πικραλίδα, βρούβα, στύφνο, ασκόλυμπρο, σέσκουλο, αγριομάρουλο, βερβερίκια, παπαρούνες

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ατζέντα, Καιρός


Εκτός λειτουργίας θα παραμένει το τμήμα Ειρήνη-Κηφισιά του ΗΣΑΠ το Σαββατοκύριακο, λόγω των εργασιών ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής.Το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται με την λεωφορειακή γραμμή Χ5.

Υπενθυμίζεται ότι δεν λειτουργεί το τμήμα Καλλιθέα-Φάληρο και η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται με τη γραμμή Χ13

Ακόμα στους σταθμούς Άγιος Νικόλαος και Κάτω Πατήσια οι διερχόμενοι συρμοί προς Κηφισιά (άνοδος) δεν πραγματοποιούν στάση.

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και άνοδος της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί από 10-19 βαθμούς, ο καιρός το Σαββατοκύριακο στην Αττική

Οικονομία


Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών παρατείνεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων, από κινητές αξίες, από συμμετοχή σε Ε.Π.Ε. με έγκριση ισολογισμού μέσα στο 2009, καθώς και επαγγελματίες που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα με βιβλία Α΄ - Β΄ κατηγορίας ή χωρίς βιβλία, κύριοι ή κάτοχοι Ε.Ι.Χ. ή ημιφορτηγού Ι.Χ. κ.λπ., εφόσον δεν απαλλάσσονται για την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης ή τους βαρύνει το τεκμήριο αγοράς τους και όσοι δεν έχουν εισοδήματα που η προθεσμία λήγει την 1η Μαρτίου 2010.

Συγκεκριμένα η υποβολή των δηλώσεων παρατείνεται έως τις 12 Απριλίου και ολοκληρώνεται εντός 11 εργάσιμων ημερών ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φορολογούμενου.

Ακόμα για τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που η προθεσμία λήγει την 10η Μαρτίου 2010
Για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2010 των υπόχρεων των παραπάνω κατηγοριών, η προθεσμία ορίζεται στις αντίστοιχες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.Παράλληλα, με άλλη απόφαση του υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται έως τις 26 Μαρτίου η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) έτους 2009 νομικών προσώπων.

Ανακαλείται από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (EΠEΙΑ) η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας Commercial Value

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ, των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch

ΧΑΑ:
22/2 1957,39 μονάδες +1,54% Τζίρος 164.728.448 Ευρώ
23/2/ 1922,69 μονάδες -1,77% Τζίρος 15.8761.820 Ευρώ
24/2 1926,81 μονάδες +0,21% Τζίρος 157.998.005 Ευρώ
25/2 1872,53 μονάδες -2,82% Τζίρος 175.731.106 Ευρώ
26/2 1913,16 μονάδες +2,17% Τζίρος 179.500.225 Ευρώ

Επικαιρότητα


Συνομιλίες στην Αθήνα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είχε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μ Νίμιτς με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της ΝΔ και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών

Η ΚΟ της ΝΔ κατέθεσε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση της οικονομίας από το 1981 έως και το Φεβρουάριο του 2010

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφτεί το Βερολίνο στις 5 Μαρτίου και τον Λευκό Οίκο στις 9 Μαρτίου, μετά από πρόσκληση που δέχθηκε από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μπάρακ Ομπάμα αντίστοιχα.

Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Πέτρο Μαντούβαλο, από την κατηγορία που τον βάραινε ως προς την εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα

Αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη στο πολιτικό γραφείο της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Πέμης Ζούνη, που βρίσκεται στον 5ο όροφο της οδού Βουλής 16, στο κέντρο της Αθήνας

Κρούσματα της νέας γρίπης έχουν παρουσιαστεί από τις 22 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής

Η αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot ανακαλεί μοντέλα αυτοκινήτων για τεχνικό έλεγχο, καθώς διαπιστώθηκε βλάβη στο σύστημά τους

Ισχυρός σεισμός 7,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έπληξε τα νότια νησιά Οκινάουα της Ιαπωνίας, ενώ έχει εκδοθεί και προειδοποίηση για τσουνάμι

Σαν Σήμερα:


1849: Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθηνών –Πειραιώς

273: Γεννήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Γεννήθηκε στην Ναϊσσό της Μοισίας (σημερινή Νίσσα της Σερβίας) και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Χλωρού και της Ελένης (μετέπειτα Αγίας).

1843: Πέθανε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς. (Διαβάστε Αφιερώματα)

1849: Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθηνών –Πειραιώς
Το έργο πραγματοποιήθηκε από την Ανώνυμο Εταιρεία με την επωνυμία «Απ’ Αθηνών εις Πειραιά Σιδηροδρόμου» (ΣΑΠ ΑΕ) και όταν αργότερα ο σιδηρόδρομος ηλεκτροδοτήθηκε μετονομάστηκε σε «Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών- Πειραιώς» (ΗΣΑΠ.), ο γνωστός «Ηλεκτρικός». Τα εγκαίνια του ατμοκίνητου σιδηρόδρομου τελούνται μέσα σε ατμόσφαιρα γενικού ενθουσιασμού, καθώς ένα όνειρο χρόνων, η σύνδεση της Αθήνας με τον Πειραιά, πραγματοποιείται. Η ατμομηχανή είχε 6 βαγόνια, κάλυπτε διαδρομή 8,5 χιλιομέτρων από το Θησείο μέχρι τον Πειραιά και η διάρκειά της διαδρομής ήταν 19 λεπτά περίπου. Στο πρώτο δρομολόγιο επιβάτες ήταν η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλ. Ζαϊμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και λοιποί επίσημοι.

1892: Πέθανε ο Λουί Βουτόν, ιδρυτής της ομώνυμης γαλλικής εταιρείας ειδών ταξιδίου και αξεσουάρ πολυτελείας.

1959: Θεμελιώνεται το ξενοδοχείο Χίλτον, από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή

1969: Ξεκινά η πρώτη προβολή της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά.
Η ταινία ήταν βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού και αναφερόταν στην δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη και στην αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη. Η δράση της ταινίας, όπως και τα γυρίσματα έγιναν στην Αλγερία για ευνόητους πολιτικούς, καθώς στην Ελλάδα ήταν η δικτατορία.

Κωστής Παλαμάς


«Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανένα
Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα».

Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα τον Ιανουάριο του 1859, όπου ο πατέρας του Μιχάλης ήταν δικαστικός. Οι γονείς του κατάγονταν από το Μεσολόγγι.Επτά χρονών θα χάσει και τους δυο γονείς του. Από το 1864 ως το 1875 έζησε στο Μεσολόγγι στο σπίτι του θείου του Δημήτρη Παλαμά που τον είχε αναλάβει

Το 1876 γράφτηκε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γρήγορα όμως την εγκαταλείπει για να αφοσιωθεί στην ποίηση και την λογοτεχνία, που λάτρευε από μικρό παιδί γράφοντας στίχους. Από το 1879 αρχίζει να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του, «Ακρόπολη», «Ραμπαγιάς», «Εστία», δημοσιεύοντας λυρικά και σατιρικά ποιήματα, χρονογραφήματα, πολιτικά σχόλια, διηγήματα κ ά.Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Τα τραγούδια της πατρίδας μου» εκδίδονται το 1886, ακολουθούν «Ο ύμνος στην Αθηνά» το 1889 και «Τα μάτια της ψυχής μου» το 1892, τον επιβάλλουν ως τον νέο ποιητή της εποχής του και καθώς γράφει στην δημοτική εντάσσεται στους ποιητές της Νέας Σχολής, μαζί με τον Παράσχο, τον Βασιλειάδη, τον Σούτσο κ ά.

Το 1886 παντρεύεται την Μαρία Βάλβη με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τη Ναυσικά, τον Λέανδρο και τον Άλκη, που πέθανε στα πέντε του χρόνια, βυθίζοντας τον ποιητή σε βαθιά οδύνη. Αναζητά την λύτρωση και γράφει τότε το αριστουργηματικό ελεγείο «Ο τάφος».
«Άφτιαστο κι αστόλιστο,του Χάρου δε σε δίνω
Στάσου με τ’ ανθόνερο την όψη σου να πλύνω…»

Το 1879 διορίστηκε Γραμματέας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ αργότερα προήχθη σε Γενικό Γραμματέα, θέση που κράτησε μέχρι το 1928, οπότε αποχώρησε από την υπηρεσία με πολλές τιμητικές διακρίσεις. Το 1926 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Παλαμάς θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής των νεοελληνικών χρόνων, που γεμίζει με την φυσιογνωμία του όλη την εποχή του, ακόμα «Εθνικός ποιητής» μετά από τον Σολωμό. Η ποίησή του είναι πολύπλευρη, διακρίνεται για το μεγαλόσχημο της έμπνευσης, την μεγάλη ποικιλία των στιχουργικών μορφών, το πλήθος των θεμάτων της, την πυκνότητα του περιεχομένου της, αλλά και την λατρεία του για την Ελλάδα, είτε εκφράζεται για την φύση, την ιστορία, την τέχνη, το αρχαίο κάλλος, την φιλοσοφία ή την ζωή της.

Το ποιητικό έργου του ανέρχεται σε 21 τόμους: «Ίαμβοι και ανάπαιστοι» (1897), «Οι χαιρετισμοί της ηλιογέννητης» (1900), «Η ασάλευτη ζωή» (1904), «Ο δεκάλογος του γύφτου» (1907), «Η φλογέρα του βασιλιά» (1910), «Η πολιτεία κι η μοναξιά» (1912), «Βωμοί» (1915), «Τα δεκατετράστιχα» (1919), «Δειλοί και σκληροί» (1928), «Οι νύχτες του Δήμιου»(1935) κ ά. Ακόμα το θεατρικό έργο «Τρισεύγενη» (1903), τα διηγήματα «Ο θάνατος παλικαριού» (1901), «Διηγήματα» (1920) και τα κριτικά έργα «Γράμματα», «Τα πρώτα κριτικά», «Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου» και τις μονογραφίες για τον Γκαίτε, τον Σολωμό, τον Βαλαωρίτη, τον Κρυστάλλη κ ά.

Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε στα χρόνια της κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου του 1943. Η κηδεία του την επόμενη μέρα, θα αποτελέσει μεγαλειώδη πατριωτική εκδήλωση.Μπροστά στον έκπληκτο κατακτητή, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου συνοδεύουν τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο. Ο Άγγελος Σικελιανός χαιρετά τον ποιητή λέγοντας:
«Ηχήστε, οι σάλπιγκες…Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη την χώρα, πέρα ως πέρα…
Βογγήστε, τύμπανα πολέμου…
οι φοβερές σημαίες,ξεδιπλωθείτε στον αέρα!
Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!»

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ατζέντα, Οικονομία, ΧΑΑ, Αθλητικά, Καιρός


Γιορτάζουν: Ανατολή, Πορφύριος, Φωτεινή
Στις εκκλησίες μας απόψε οι Β΄ χαιρετισμοί

Συνεχίζεται η απογραφή των δικαιούχων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού
Σήμερα στην Αθήνα είναι το Π και στην περιφέρεια το Τ.

Οι οικονομικοί ελεγκτές της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή τους στην χώρα προέβλεψαν ύφεση για την Ελλάδα και ζήτησαν πρόσθετα και αυστηρότερα οικονομικά μέτρα.

Ο ΠΑΟ νίκησε την Ρόμα με 3-2 και προκρίθηκε στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ

ΧΑΑ: Κλείσιμο 25/2 1872,53 -2,82% Τζίρος 175.731.106 Ευρώ

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις που θα πυκνώσουν τις απογευματινές ώρες και θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 6-18 βαθμούς ο καιρός στην Αττική

Επικαιρότητα


Μετά την συμφωνία του Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, ανακοινώθηκαν τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για το σχολικό έτος 2010-2011 που διαμορφώνονται ως εξής: Αύξηση 2% για τις πρώτες μόνο σχολικές τάξεις (νηπιαγωγείο, Α΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου) και αύξηση 30% ανά μαθητή για τα μεταφορικά με σχολικά λεωφορεία. Δεν προβλέπεται καμία αύξηση για τις ενδιάμεσες τάξεις.

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας

Συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο

Με σκληρά λόγια καταφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ Πάγκαλος για τα υβριστικά δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο, ενώ επανέφερε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Εθνικό Σύστημα Πιστοποίησης Προσόντων προωθεί η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, προτείνοντας 8βαθμη κλίμακα

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, διπλωμάτης, ακαδημαϊκός και συγγραφέας

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπας και σήμερα θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας

Σε απεργιακό κλοιό με διαδηλώσεις και απεργίες, βρίσκονται κι άλλες χώρες της Ευρώπης

Τοπικά Νέα


Κρήτη
Οι γεωφυσικές έρευνες της βρετανικής αρχαιολογικής σχολής στον λόφο της Κεφάλας στην Κνωσσό, έφεραν στο φως αγροτική κατοικία, που χρονολογείται μεταξύ 7000 και 6400 π Χ.

Ρέθυμνο
Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαφάνιση της 20χρονης φοιτήτριας Αγγελικής Σταυρουλάκη, μετά και τις παραπλανητικές πληροφορίες ιερέα ότι βρισκόταν σε μοναστήρι

Κέρκυρα
67χρονος άνδρας στο Μαθράκι τραυματίστηκε θανάσιμα ψαρεύοντας παράνομα με δυναμίτιδα

Τροιζήνα
Μέσω της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης και σε συνεργασία με τον Δήμο Τροιζήνας, ξεκινά από την Τρίτη 2 Μαρτίου, πρόγραμμα συμβουλευτικής Γονέων στο Δημοτικό κατάστημα Γαλατά Τροιζήνας.

Ηλεία
Ο δρόμος που συνδέει την Ζαχάρω με την Αρτέμιδα, στο ύψος της Πλατειάνας, παραμένει κλειστός λόγω κατολισθήσεων

Τρίκαλα
Επικίνδυνες κατολισθήσεις βουλιάζουν το χωριό Ρομπωτό, λόγω των υπογείων υδάτων που «φούσκωσαν» από τις βροχοπτώσεις,

Κόρινθος
Από την Αστυνομική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο εισαγγελέα, υπάλληλος του ΙΚΑ που κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Σαν Σήμερα:


1802: Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.
Γεννήθηκε στο Μπεζανζόν, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως ανώτατος αξιωματικός του γαλλικού στρατού

1815: Ο Ναπολέων με 1200 οπαδούς του ξεκινά από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος, με προορισμό το Παρίσι, για να ξανααναλάβει την εξουσία

1936: Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες ο Φερδινάνδος Πόρσε, παρουσιάζει το λαϊκό αυτοκίνητο, γνωστότερο ως Volkswagen

1985: Πέθανε στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού

1987: Ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

2003: Πέθανε ο Δημήτρης Ποταμίτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας.
Γεννήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου τον Μάρτιο του 1945. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Το 1973 ιδρύει το Θέατρο Έρευνας, όπου εκτός από ηθοποιός, ήταν σκηνοθέτης, αλλά και συγγραφέας των έργων, ιδίως των παιδικών που παρουσίαζε.
Πρωταγωνίστησε σε έργα μεγάλων συγγραφέων Ελλήνων και ξένων, Σοφοκλής, Αριστοφάνης, Μολιέρος, Λόρκα, Μπρέκτ, Ντοστογιέφσκι κ ά, ενώ ήταν ο πρώτος που παρουσιάστηκε σε ρόλους ατόμων με ιδιαιτερότητες. Ο σημαντικότερος ρόλος του ως ηθοποιού, θεωρείται «Ο άνθρωπος-ελέφαντας». Ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στην παράσταση «Φάρμα των ζώων», σε επιθεωρήσεις στο Δελφινάριο και στο μιούζικαλ «Καμπαρέ», που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Ασχολήθηκε ακόμα με την συγγραφή ποιημάτων «Συμπόσιο», «Κυπριάδα», «Ένα δέντρο που νομίζει πως είναι πουλί», «Ο άλλος Δημήτριος» και θεατρικών έργων «Πως φαγώθηκε η Κοκκινοσκουφίτσα», που ανέβασε ο θίασος του Στέφανου Ληναίου και «Οι τελευταίες περιπέτειες του Αδάμ και της Εύας» που ανέβασε στο δικό του θέατρο το 1974, «Γλυκό του κουταλιού» κ ά.

Αμαλία Φλέμινγκ


Η Αμαλία Κουτσούρη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Ιουνίου του 1912 και ήταν κόρη του γνωστού δερματολόγου της Πόλης Χαρίλαου Κουτσούρη. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και του Παρισιού.

Το 1945 με υποτροφία πηγαίνει στο Λονδίνο στο Whitght Fleming Institute, όπου εργάστηκε με τον νομπελίστα μικροβιολόγο Αλέξανδρο Φλέμινγκ. Η γνωριμία τους θα καταλήξει σε γάμο μερικά χρόνια αργότερα και η Αμαλία Κουτσούρη θα μετονομαστεί σε Φλέμινγκ, ενώ θα πάρει και τον τίτλο της λαίδης.

Το 1949 επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει την διεύθυνση του Ευαγγελισμού.Κατά την διάρκεια της δικτατορίας αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση. Το ’71 συλλαμβάνεται και μετά από σκληρή ανάκριση 25 ημερών, δικάζεται και καταδικάζεται σε φυλάκιση. Η απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αθηνών θα αλλάξει σε απέλαση και στέρηση της ιθαγένειας της, από τον φόβο αντίκτυπων.

Θα παραμείνει στο Λονδίνο μέχρι το ’74, μόνη της πλέον γιατί ο Φλέμινγκ έχει πεθάνει. Με την μεταπολίτευση επιστρέφει στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται πολιτικά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το ’77 εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας. Επανεκλέγεται στην Α΄ Αθηνών το ’81 και το ’85.

Τα τελευταία χρόνια κάνει σκοπό της ζωής της, την δημιουργία Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας, που δυστυχώς θα πραγματοποιηθεί μετά τον θάνατό, που θα επέλθει στις 26 Φεβρουαρίου του 1986, στα 74 της χρόνια.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Επικαιρότητα

Με μαζική συμμετοχή οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που κορυφώθηκαν με πορείες, ενώ σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια

Η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» ανέλαβε με προκήρυξη της την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο πολιτικό γραφείο του Μ. Χρυσοχοϊδη

Διαχώρισε την θέση της η κυβέρνηση με τις απόψεις του υφυπουργού Παιδείας Ι. Πανάρετου που πρότεινε στην ιστοσελίδα του, την εισαγωγή σε ΑΕΙ μέσω κολεγίων

Την σύσταση Ελληνικού Ταμείου Ανάπτυξης, για την αξιοποίηση επενδυτικών δυνατοτήτων, πρότεινε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ Λούκα Κατσέλη

Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία για τις 9 Ιουνίου, προκήρυξε η Βασίλισσα Βεατρίκη μετά την κατάρρευση του συνασπισμού των κομμάτων που κυβερνούσε την χώρα

Ο Δαλάϊ Λάμα απόκτησε λογαριασμό στο Twitter και την πρώτη μέρα λειτουργίας του δέχθηκε περισσότερες από 66.000 επισκέψεις

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P προειδοποίησε την Ελλάδα με νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας

ΧΑΑ: Κλείσιμο 24/2 1926,81 +0,21% Τζίρος 157.998.005 Ευρώ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που κατά τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν, με ενδεχόμενο να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις. Θερμοκρασία από 9-18 βαθμούς Κελσίου, ο καιρός στην Αττική

Μοσχάρι με λαχανικά σούπα


Μπορείτε να αξιοποιήσετε τα λαχανικά που έχουν περισσέψει στο ψυγείο, όσο περισσότερα τόσο πιο εύγεστη και θρεπτική η σούπα

1 κιλό μοσχάρι, 1 κρεμμύδι σε φετάκια, 2 πατάτες σε κομμάτια, 1 κ σ πελτέ, 2 καρώτα σε ροδέλες, 1 πράσο σε ροδέλες, 1 κλωναράκι σέλινο, αλάτι, πιπέρι

Σιγοβράζετε το κρέας μέχρι να μαλακώσει, ενώ ξαφρίζετε κατά διαστήματα.
Το στραγγίζετε από το ζωμό και το κόβετε σε κομμάτια. Αφήνετε το ζωμό να κρυώσει και αφαιρείται από την επιφάνεια το λίπος (προαιρετικά).
Προσθέτετε στον ζωμό τα λαχανικά, τον πελτέ και αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Λιώνετε τα λαχανικά στο μούλτι. Βάζετε το κρέας πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτετε τον ζωμό με τα λαχανικά, αλατοπιπερώνετε και τ’ αφήνετε να πάρουν μια βράση.

Σαν Σήμερα


2002: Πέθανε ο Κώστας Μάνεσης, στιχουργός, δημοσιογράφος, εκδότης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917. Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1930 και συνέχισε αδιάκοπα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Πολυγραφότατος σαν τραγουδοποιός, έγραψε στίχους για λαϊκά, ρεμπέτικα, αλλά και ελαφρά τραγούδια. Συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες και τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων: Βασ Τσιτσάνης, Γ. Παπαϊωάννου, Κ. Καπλάνης, Γ. Λαύκας, Απ. Χατζηχρήστος, Μ. Χιώτης, Απ. Καλδάρας, Γ. Βέλλας, Μ. Σουγιούλ, Γ. Μουζάκη, Ν. Γούναρης, Στρ. Παγιουμτζής, Στ. Περπινιάδης, Ν. Γούναρης, Δ. Στρατηγοπούλου κ ά.
Μερικά από τα τραγούδια του: «Μοδιστρούλα» (1937), «Μάνα μου γιατί με γέννησες», «Πέντε Έλληνες στον Άδη» (1947), Άλλα μου λεν τα μάτια σου», «Αραμπάς περνά» (1948), «Ας μην ξημέρωνε ποτέ» (1949), «Ήρθες σαν όνειρο» κ ά.

1984: Πέθανε ο Κούλης Στολίγκας, ηθοποιός
Γεννήθηκε το 1909 στην Δράμα. Συμμετείχε στις ταινίες: «Μια ζωή την έχουμε» (1958), «Έξω οι κλέφτες» (1961), «Η νύφη το ‘σκασε» (1962), «Ο εμίρης κι ο κακομοίρης» (1964), «Ο Μελάτης στην Άμεσο Δράση» (1966), «Ο φαλακρός καμικάζι» (1979) κ ά.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Επικαιρότητα


24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ
Στην απεργία συμμετέχουν, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στις Τράπεζες, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις εφορίες, στα τελωνεία, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, δημοσιογράφοι, αρχαιολόγοι κ ά

Δεν θα λειτουργήσει το ΜΕΤΡΟ, ο Προαστιακός, το Τραμ και τα Τρόλεϊ. Τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ (Μπλε) δεν θα κινηθούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7:30 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως την λήξη της βάρδιας.

Στον ΗΣΑΠ θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα έως την λήξη της βάρδιας.

Στον ΟΣΕ, τα τρένα θα μείνουν ακινητοποιημένα και θα εκτελεστούν μόνο τα δρομολόγια των «κοινωνικών αναγκών»

Στην απεργία συμμετέχουν οι Έλληνες ναυτικοί (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ναυτικών), που σημαίνει ότι τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια, ενώ θα νεκρώσουν και τα εμπορικά λιμάνια, καθώς απεργούν και οι λιμενεργάτες.

Λόγω της συμμετοχής στην απεργία και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, δεν θα πραγματοποιηθεί καμιά πτήση, από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 12 το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Παρέμβαση προς τον γερμανό πρέσβη έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος για τα συκοφαντικά δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο.

Καταργούνται οι δωρεάν αεροπορικές μετακινήσεις για το στρατιωτικό προσωπικό, που θα γίνονται αποκλειστικά με λεωφορεία, τρένα και πλοία και μάλιστα μειωμένες.

15χρονη μαθήτρια, κόρη γνωστού ηθοποιού, ξυλοκοπήθηκε από 6 συμμαθήτριές της, στην Νέα Σμύρνη

Οικονομία
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ, των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch

XAA: Κλείσιμο 23/2/2010 1922,69 -1,77% τζίρος 15.8761.820 Ευρώ

Καιρός: Αίθριος με αραιή συννεφιά και θερμοκρασίες από 8-19 βαθμούς

Σαν Σήμερα


1981: Ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 R
Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 R με επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους στον Κορινθιακό Κόλπο, συντάραξε την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέτα, τα Μέγαρα αλλά και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Ακολούθησαν πλήθος μετασεισμών, που ανάγκασαν τον κόσμο να παραμένει σε πάρκα και πλατείες, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε. Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν σε κτήρια και ο τραγικός απολογισμός, 14 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους, οι περισσότεροι από κατάρρευση ξενοδοχείου στην Περαχώρα, ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες

1983: Το Ο/Γ Χρυσή Αυγή βυθίζεται στο Κάβο Ντόρο
Το οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή» είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Ραφήνας για τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο. Το πλήρωμά του ήταν 23 άτομα, ενώ μετέφερε 9 βυτιοφόρα, 4 φορτηγά και 14 οδηγούς αυτοκινήτων. Γύρω στις 6: 30 το απόγευμα και ενώ βρισκόταν 4 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Μαντήλι στο Κάβο Ντόρο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Ο τραγικός απολογισμός 28 άτομα χάνουν την ζωή τους.

Τοπικά νέα:

Ζαχάρω
Τέσσερεις παραθεριστικές κατοικίες στην παραλία της πόλης καταστράφηκαν ολοσχερώς, από πυρκαγιά

Πάτρα
Άγνωστοι έκλεψαν από το εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών 10 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που είχαν καταχωρημένα σημαντικά επιστημονικά στοιχεία.

Θήβα
Διπλό έγκλημα στο Πλατανάκι Βοιωτίας, με θύματα μια 80χρονη γυναίκα και την 52χρονη γεωργιανή οικιακή βοηθό της.

Τρίκαλα
Οι συνεχιζόμενες κατολισθήσεις στον οικισμό Ροπωτό Πύλης, δημιουργούν ανησυχία στους κατοίκους και σκέψεις στον Δήμο για απομάκρυνσή τους, από την περιοχή.

Κάρπαθος
Κάτοικος στα Πηγάδια Καρπάθου ο νέος υπερτυχερός του Τζόκερ που κέρδισε πάνω από 5 εκατ. Ευρώ

Θεσσαλονίκη
Φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία σε ΙΧ αυτοκίνητο που καταστράφηκε ολοσχερώς. στο Ρετζίκι Θεσσαλονίκης

Φιλιατρά
Άγνωστοι εισέβαλαν στον ισόγειο χώρο του Λυκείου Φιλιατρών και πέταξαν 2 βόμβες μολότοφ, από τις οποίες εξερράγη η μια καταστρέφοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Ελευσίνα
Ένοπλη ληστεία στην οδό Γέλας με λεία 200.000 ευρώ. Η αστυνομία μετά από καταδίωξη κατάφερε να συλλάβει τους δυο δράστες.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Επικαιρότητα


Ανακοινώθηκε συμφωνία συγχώνευσης των αεροπορικών εταιρειών Aegean και Olympic Air σε μια, με το όνομα και το σήμα της Olympic Air. Η νέα εταιρεία θα λειτουργήσει μετά τις 9 Σεπτεμβρίου, που λήγει και η αποκρατικοποίηση της Olympic Air.

Κατατέθηκε στην Βουλή από 60 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος το αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων την περίοδο 2004-2009. Η αντιπολίτευση ζητά διερεύνηση του ελέγχου από το 1981.

Η υπουργός Υγείας Μαρίζα Ξενογιαννακοπούλου μετά την συνάντησή της με την Συντονιστική Αντικαπνιστική Επιτροπή, προχωρά σε αλλαγές στο νόμο για το κάπνισμα.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια, είχε ο Αντώνης Σαμαράς. Μετά την έξοδό του από το προεδρικό Μέγαρο τόνισε ότι «το κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και απαιτείται ομοψυχία και συστράτευση δυνάμεων για την λύση του».

Μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν από τα ξημερώματα, κατάληψη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης παρουσίασε θέσεις του νέου νομοσχεδίου για την διαφάνεια στον δημόσιο τομέα.

«Ξεπαγώνει» η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών σε εντός σχεδίου περιοχές της βορειανατολικής Αττικής, που είχαν καεί το περασμένο καλοκαίρι. Εξακολουθεί να απαγορεύεται η έκδοση νέων αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Βλάβη σε συρμό του Eurostat που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Λονδίνο, το ακινητοποίησε στο Άσφορντ στην νότια Βρετανία. Οι 759 επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν με άλλο τραίνο στο Λονδίνο.

Ανεστάλη η απεργία των πιλότων της Lufthansa

Η αυτοκινητοβιομηχανία FIAT αναστέλλει για δυο εβδομάδες την παραγωγή της

1973: Πέθανε η Κατίνα Παξινού


Η Κατίνα Παξινού- Κωνσταντοπούλου, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1900 στον Πειραιά. Θα παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής και τραγουδιού στα Ωδεία της Γενεύης, της Βιέννης και του Βερολίνου.
Ερχόμενη στην Ελλάδα, πρωτοεμφανίζεται το 1920, στον ρόλο της Βεατρίκης, στην ομώνυμη όπερα του Μητρόπουλου στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
Η πρώτη της εμφάνιση στην πρόζα είναι με τον θίασο της Κοτοπούλη, το 1929 στην «Γυμνή γυναίκα» του Μπρατάϊγ. Από το 1931-40 συνεργάζεται με τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Αλέξη Μινωτή, με παραστάσεις όπως «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγ. Ο Νήλ», «Ο πατέρας» του Στρίντμπεργκ, «Ο θείος Βάνιας» του Τσέχωφ κ ά.
Ακολουθεί η συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, μέχρι τον πόλεμο, οπότε και εγκαθίσταται στις ΗΠΑ. Εκεί στην ταινία «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα» θα υποδυθεί την Ισπανίδα πατριώτισσα Πιλάρ, όπου και παίρνει το ’44 το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου. Για την ταινία «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» τιμάται με το βραβείο Κοκτώ. Επιστρέφει στην Ελλάδα το ’52 και εντάσσεται στην δύναμη του Εθνικού, όπου συμμετέχει σε παραστάσεις αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο την Επίδαυρο, αλλά και το εξωτερικό. «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, «Εκάβη, «Μήδεια», «Φοίνισες», «Βάκχες» του Ευριπίδη κά. Με τον δικό της θίασο και του Αλέξη Μινωτή, πού ήταν σύζυγός της, την δεκαετία του ’60 παρουσιάζουν «Ο ματωμένος γάμος» του Λόρκα, «Η Ήρα και το παγώνι» του Ο’ Κέισι, «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Ντύρεμαντ, «Το σπίτι της Μπερνάλντα Άλμπα» του Λόρκα, «Η τρελή του Σαγιώ» του Ζιροντού, με τελευταία παράσταση την περίοδο 1971-72 «Μάνα κουράγιο» του Μπρεχτ. Το 1960 θα συμμετάσχει στην ταινία του Βισκόντι «Ο Ρόκκο και τ’ αδέλφια του», «Ο κύριος Αρκάντιν» του Όρσον Ουέλς και το ‘69 «Το νησί της Αφροδίτης». Έκανε ακόμα μεταφράσεις θεατρικών έργων του Ο’ Νηλ, ενώ έγραψε την μουσική για την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή.

Μαρίκα Νίνου


Η καταγωγή της ήταν αρμενική και το πραγματικό της όνομα Ευαγγελία Αταμιάν. Γεννήθηκε το 1922 πάνω στο πλοίο «Ευαγγελίστρια» που έφερνε την μητέρα της, τις δυο αδελφές και τον αδελφό της από την Σμύρνη στον Πειραιά. Την βάπτισε μάλιστα ο καπετάνιος δίνοντάς της το όνομα του πλοίου.Η οικογένεια θα εγκατασταθεί στην Κοκκινιά. Η Ευαγγελία στα επτά της χρόνια θα πάει στο αρμένικο σχολείο Ασκαήν. Από μικρή θα δείξει τα φωνητικά της προσόντα, συμμετέχοντας στην χορωδία και στις παραστάσεις του σχολείου, αλλά και ψέλνοντας στην αρμένικη εκκλησία του Αγίου Ιάκωβου.

Το 1939 θα παντρευτεί τον συμπατριώτη της Χάϊκ Μεστροπιάν, με τον οποίο θα αποκτήσει ένα γιο. Θα χωρίσουν το 1946. Ήδη όμως από 1944 έχει γνωρίσει τον ακροβάτη και θιασάρχη Νίκο (Νίνο) Νικολαϊδη, με τον οποίο θα αποτελέσουν ακροβατικό ζευγάρι με το όνομα Ντούο Νίνο. Με τον γάμο της με τον Νίνο θα αλλάξει και το όνομά της σε Μαρίκα Νίνου.

Η γνωριμία της με ανθρώπους του ρεμπέτικου, θα ανοίξουν και τον δρόμο της στο τραγούδι. Το 1948 θα γράψει σε δίσκο για την Columbia, δυο τραγούδια του Μανώλη Χιώτη, «Ώρες σε κρυφοκοιτάζω» και «Θα στο πω το μυστικό μου». Θα συνεργαστεί ακόμα με τον Μιχάλη Γενίτσαρη, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Στέλιο Κερομύτη, τον Γιώργο Μητσάκη και φυσικά τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Το 1954 ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο της μήτρας. Πηγαίνει στην Αμερική για εμφανίσεις με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Κώστα Καπλάνη, καθώς έχει οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και για να μπορέσει να δοκιμάσει νέες θεραπείες για την αρρώστια της. Επιστρέφει το 1956 με σοβαρά κλονισμένη την υγεία της.Η Μαρίκα Νίνου θα φύγει στα 35 της μόλις χρόνια, στις 23 Φεβρουαρίου του 1957.

Ενδεικτική Δισκογραφία:
«Άνθρωποι-άνθρωποι» (Γ. Παπαϊωάνου) Μ. Νίνου- Σ. Περπινιάδης (1948)
«Κούκλα μου εσύ» (Κ. Σωτηριάδη-Δ.Χατζηθεολόγου) Μ. Νίνου (1949)
«Έχασα τα ωραία σου μάτια» (Μ. Χιώτη) Μ. Νίνου-Μ. Χιώτης (1950)
«Τι σου φταίω» (Γ Μητσάκης) Μ. Νίνου (1950)«Η Σεράχ» (Β. Τσιτσάνη) Μ. Νίνου (1951)
«Τα διαλεκτά παιδιά» (Β. Τσιτσάνη) Μ. Νίνου-Σ. Τζουανάκος- Σ. Ευσταθίου(1951)
«Καβουράκια» (Β. Τσιτσάνης) Μ. Νίνου-Β Τσιτσάνης-Χ Μαυρίδης (1953)
«Απόψε κάνεις μπαμ» Β Τσιτσάνη) Μ Νίνου-Β. Τσιτσάνης (1953)
«Βουνό» (Λ.Νταράλα-Β. Πρέκα) Μ. Νίνου (1954)
«Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» (Β Τσιτσάνη) Μ. Νίνου-Β Τσιτσάνης (1954)
«Ζαϊρα» (Β Τσιτσάνη) Μ Νίνου-Ι Σαλασίδης (1954)
«Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι» (Β Τσιτσάνη-Μ Χατζιδάκι)Μ Νίνου (1956) Β΄ εκτέλεση από την ταινία «Στέλλα»
«Θάλασσα πικροθάλασσα» (Δ Ευσταθίου-Γ Τσάκαλου) Μ Νίνου (1955)
«Κάθε βράδυ πάντα λυπημένη» (Β Τσιτσάνη) Μ Νίνου-Β Τσιτσάνης (1956)
«Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις» (Στ Χρυσίνη-Χρ ΚολοκοτρώνηΜ. Νίνου- Χ Μακρής (1956) «Παραπονιάρικο» (Γ Κλουβάτου) Μ Νίνου (1956)
ΠΗΓΗ: NEW-PAGE.GR

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Επικαιρότητα


Αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν μετά από μαραθώνια σύσκεψη οι τελωνιακοί υπάλληλοι

Λήγουν σήμερα οι αιτήσεις για την συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Το μικτό κλιμάκιο των ελεγκτών της ΕΕ, του ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Αθήνα

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 30 συλληφθέντες στον προαύλιο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, μετά την προσαγωγή τους στην ΓΑΔΑ και την εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Ένας 87χρονος άνδρας κατέληξε μετά την θρασύτατη ληστεία που σημειώθηκε στο σπίτι του στην Βέροια. Διεξάγεται νεκροψία για τα αίτια του θανάτου του.

Τέσσερεις παραθεριστικές κατοικίες στην παραλία της Ζαχάρως καταστράφηκαν ολοσχερώς, από πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα τα ξημερώματα

Σαράντα δυο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την θεομηνία που σάρωσε το πορτογαλικό νησί Μαδέρα

Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της 4ήμερης απεργίας των πιλότων στην Lufthansa, που ξεκινά σήμερα

Αίθριος καιρός με αραιή συννεφιά και θερμοκρασίες σε κανονικά επίπεδα για την εποχή (6-15 βαθμοί), ο καιρός στην Αττική

1630: Οι Βρετανοί άποικοι γνωρίζουν το ποπ-κόρν


Το δημοφιλές σνακ από τους καβουρδισμένους σπόρους του καλαμποκιού, που όπως δηλώνει και το όνομά του, όταν σκάει πάνω σε φωτιά κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο pop (σκάω) έχει μια πολύ μακριά ιστορία. Σε αρχαιολογική ανασκαφή στο Ν. Μεξικό έχουν βρεθεί υπολείμματα ποπ-κορν που χρονολογούνται πάνω από 5000 χρόνια. Η παράδοση αναφέρει ότι οι άνθρωποι των σπηλαίων κρατούσαν πάνω από την φωτιά κόκκους καλαμποκιού περασμένα σε κλαράκια. Το 1630 ένας ινδιάνος ο Κουαντακένα θα δείξει τον τρόπο της παρασκευής του ποπ-κορν σε Βρετανούς αποίκους στο Πλύμουθ. Θα το τρώνε για πρωινό και μάλιστα θα προσθέτουν και ζάχαρη. Πολύ αργότερα, κατά τον 19ο αιώνα, οι πλανόδιοι πωλητές θα το πουλάνε σε πανηγύρια, πάρκα και τελικά στους κινηματογράφους, αλλάζοντας όμως την ζάχαρη με αλάτι. Σε σύγκριση με άλλα σνακ (γαριδάκια, πατατάκια) είναι πιο υγιεινό αρκεί να μην έχει μεγάλη ποσότητα αλατιού και λιπαρής ουσίας.

1512: Πέθανε ο Αμέρικο Βεσπούτσι, γενοβέζος έμπορος και θαλασσοπόρος


Γεννήθηκε στην Φλωρεντία στις 9 Μαρτίου του 1454. Έκανε 4 ταξίδια στην νέα ήπειρο και εξερεύνησε τα παράλια της Βραζιλίας. Έγινε γνωστός από τις επιστολές του σε διάφορα επίσημα πρόσωπα της εποχής του, με τις περιγραφές των ταξιδιών του. Μετά από εισήγηση του Γερμανού γεωγράφου Βαλνττζεεμύλερ το 1507, δόθηκε το όνομά του στην νέα ήπειρο, καθώς θεωρείτο ότι εκείνος την ανακάλυψε. Μετά από καιρό διαδόθηκε το σωστό, ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος, του οποίου το όνομα δόθηκε σε μια μόνο χώρα της Ν. Αμερικής την Κολομβία, είχε ανακαλύψει την Αμερική. Πέθανε στην Σεβίλλη της Ισπανίας στις 22 Φεβρουαρίου του 1512

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Επικαιρότητα


Για 3η ημέρα το νέφος με την αφρικανική σκόνη στον ουρανό της χώρας

Η σκόνη από την βόρεια Αφρική που καλύπτει τον ουρανό του Λεκανοπεδίου, εκτός της έντονης δυσφορίας, μπορεί να προκαλέσει σε άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα επιπλέον επιβάρυνση της υγείας τους, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προτείνει στα άτομα αυτά να παραμένουν σε κλειστούς καλά αεριζόμενους χώρους, να αποφεύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους αν παρουσιάσουν δύσπνοια ή άλλο πρόβλημα. Το φαινόμενο θα παραμείνει μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Παράνομη κρίθηκε χθες Σάββατο, από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, η απεργία των τελωνειακών, μετά από τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρίσταται στις τριήμερες εκδηλώσεις για την 97η επέτειο από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το δημόσιο χρέος της χώρας το 2009 ανήλθε στα 36,5 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14% και διαμορφώνοντας το ΑΕΠ στα 124,3%.

Με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί από 5-16 βαθμούς, ηλιοφάνεια και αραιές βροχοπτώσεις, ο καιρός στην Αττική

1991: Πέθανε η Μαργκότ Φοντέϊν, Αγγλίδα μπαλαρίνα


Η Πέγκυ Χούκαμ όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αγγλία στις 18 Μαΐου του 1919. Μέχρι τα 14 της χρόνια έζησε στην Κίνα. Κάνει το ντεμπούτο της στον «Καρυοθραύστη» το 1934 και μέχρι το 1961, αναδεικνύεται σε μια από τις πλέον γνωστές μπαλαρίνες στον κόσμο, κάνοντας μια λαμπρή καριέρα. Για μεγάλο διάστημα είναι μούσα του χορογράφου Φρέντερικ Άστον. Το 1961 και ενώ βρίσκεται σε ηλικία 42 χρόνων και θα μπορούσε να τερματίσει την καριέρα της, γνωρίζεται με τον 23χρονο τότε χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ξεκινάει μια δεύτερη καριέρα σαν παρτενέρ του μέχρι τα 58 της χρόνια. Μαζί χόρεψαν σε πολλές παραστάσεις «Ζιζέλ», «Λίμνη των κύκνων» κ ά, κερδίζοντας την αναγνώριση και χαρίζοντας στον κόσμο μοναδικές στιγμές χορευτικής μαγείας. Θα αποσυρθεί στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, αλλά μέχρι το θάνατό της θα παραμείνει ενεργό μέλος της χορευτικής κοινότητας.

«Τα πήραμε τα Γιάννινα…»


Στις 21 Φεβρουαρίου του 1913 ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στα Ιωάννινα

Με το Βαλκανοτουρκικό πόλεμο του 1912, οι ελληνικές δυνάμεις με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Κ. Σαπουντζάκη μπαίνουν στο έδαφος της Ηπείρου και καταλαμβάνουν την Φιλιππιάδα, την Πρέβεζα, τα Πέντε Πηγάδια.

Άλλο ένα σώμα στρατού καταλαμβάνει το Μέτσοβο. Οι Τούρκοι με ενισχύσεις που έρχονται από το Μοναστήρι, πυρπολούν το Κεράσοβο και λεηλατούν το Ζαγόρι. Μετά όμως από πολύνεκρη μάχη, όπου ο ελληνικός στρατός πολεμάει με ηρωισμό και αυτοθυσία, πέφτει το Μπιζάνι, ανοίγοντας τον δρόμο για τα Γιάννενα.

Μετά από πολιορκία ενός μηνός, ο Εσσάτ Πασάς διοικητής των Ιωαννίνων στέλνει τον Βεχήμ Μπέη που υπογράφει το πρωτόκολλο παράδοσης με τους Έλληνες λοχαγούς Ιωάννη Μεταξά και Ξενοφώντα Στρατηγό. Έτσι τα Ιωάννινα μετά από 484 χρόνια σκλαβιά, επανέρχονται στην Ελλάδα.

Η λαϊκή μούσα τραγούδησε για το γεγονός:
«Τα πήραμε τα Γιάννινα, μάτια πολλά το λένε,
μάτια πολλά το λένε όπου γεννούν και κλαίνε.
Το λεν΄ τα πουλιά των Γρεβενών κι αηδόνια του Μετσόβου,
όπου τα σκίαζεν η παγωνιά κι ανατριχίλα φόβου.
Το λεν΄ οι χτύποι και οι βροντές, το λένε και οι καμπάνες,
το λένε κι οι χαρούμενες κι οι μαυροφόρες μάνες.
Το λένε κι οι Γιαννιώτισσες που ζούσαν χρόνια βόγγου,
το λένε και οι Σουλιώτισσες κι οι βράχοι του Ζαλόγγου».

Συμβουλές για την υγεία των δοντιών και των ούλων


Με αφορμή το γεγονός ότι σαν σήμερα το 1937 γίνεται το πρώτο σφράγισμα δοντιών με πορσελάνη, σας δίνουμε μερικές συμβουλές, για να μην χρειαστεί να κάνετε ποτέ σφράγισμα.

Οι ασθένειες που απειλούν την στοματική μας υγεία:
Η τερηδόνα, είναι η μικροβιακή μόλυνση που προσβάλει την αδαμαντίνη των δοντιών και η οποία τα φθείρει και τα καταστρέφει.
Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή του βλεννογόνου των ούλων, από την πλάκα που σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια, τα ούλα και το οστό. Εκδηλώνεται με αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή γενικά το πλύσιμο των δοντιών, με ερυθρότητα και διόγκωση των ούλων, αλλά και κακοσμία του στόματος.
Η περιοδοντίτιδα είναι το εξελικτικό στάδιο της ουλίτιδας, που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών .

Τα βήματα για υγιή δόντια και ούλα
Βουρτσίζετε τα δόντια σας και τα ούλα σας 2 φορές την ημέρα. Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να τοποθετείται στο σημείο της ένωσης των ούλων με τα δόντια, ούτως ώστε κατά το βούρτσισμα να γίνεται μάλαξη και καθαρισμός και των ούλων. Η διαδικασία του βουρτσίσματος πρέπει να γίνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των δοντιών. Ακόμα πρέπει να βουρτσίζουμε και την επιφάνεια της γλώσσας, με την ειδική επιφάνεια της οδοντόβουρτσας, καθώς και εκεί μαζεύονται μικρόβια.

Η οδοντόβουρτσα
Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι σχετικά μαλακές στα ούλα σας. Μην κάνετε το λάθος νομίζοντας ότι οι σκληρές οδοντόβουρτσες καθαρίζουν καλύτερα.Προτιμήστε οδοντόβουρτσες με ανατομική λαβή που μπορεί να διευκολύνουν το βούρτσισμα. Δοκιμάστε ακόμα και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, έχουν καλύτερη απόδοση και είναι πιο άνετες. Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες.

Η οδοντόκρεμα
Αναζητείστε την αντίστοιχη οδοντόκρεμα ανάλογα με το τι χρειάζονται τα δόντια σας, πχ ευαίσθητα ούλα, πιο λευκά δόντια, καθαρή αναπνοή κλπ.Το οδοντικό νήμαΕίναι απαραίτητο για τον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια. Κόβετε 40-50 εκατοστά νήματος τυλίγετε τις άκρες στις ειδικές λαβές συγκράτησής του ή στα δάχτυλά σας και περνάτε μαλακά ανάμεσα στα δόντια.

Το στοματικό διάλυμα
Μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το οδοντικό νήμα χρησιμοποιήστε σε καθημερινή βάση το στοματικό διάλυμα, για ολοκληρωμένη καθαριότητα του στόματος. Επίσκεψη στον οδοντίατροΑπαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο δυο φορές τον χρόνο για προληπτική εξέταση. Εξυπακούεται ότι εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο ενδιάμεσο (πόνος, πρήξιμο κλπ), η επίσκεψη είναι επιβεβλημένη

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Τα νέα της ημέρας


Ουρές σχηματίζονται στα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν πλέον βενζίνη, λόγω της απεργίας των τελωνειακών. Το Υπουργείο Οικονομικών μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε ο υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου με τους τελωνειακούς, κατέθεσε εναντίον τους ασφαλιστικά μέτρα που θα εκδικαστούν σήμερα το πρωί.

Κλειστό θα παραμείνει το Σαββατοκύριακο το τμήμα του ΗΣΑΠ από Αττική έως Νέα Ιωνία, λόγω ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής. Το κοινό για την εξυπηρέτησή του μπορεί να χρησιμοποιεί την γραμμή Χ10.

Μεγάλη ληστεία στο καζίνο του Πόρτο Καράς στην Χαλκιδική με λεία 595.000 ευρώ

Ο Κώστας Τασούλας βουλευτής Ιωαννίνων εκλέχθηκε νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με 82 ψήφους υπέρ, 5 λευκά και 2 άκυρα.

Συγκεντρώσεις εν όψει της απεργίας στις 24 Φεβρουαρίου, πραγματοποιεί σήμερα το ΠΑΜΕ σε πολλά σημεία της Αθήνας

Απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι τις 30 Ιουνίου, από τραπεζικά και πιστωτικά ιδρύματα για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ, αποφάσισε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

ΧΑΑ: Κλείσιμο 19/2 1972,62 +2,42

Καιρός: Αίθριος καιρός με κατά τόπους συννεφιά, νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες που θα κυμανθούν από 9-21 βαθμούς, ο καιρός στην Αττική

1960: Πέθανε στην Αθήνα, ο ηθοποιός Βασίλης Λογοθετίδης


Γεννήθηκε το 1897 στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο.
Το 1918 εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου αρχίζει η συνεργασία του με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη που θα διαρκέσει μέχρι το 1946, με μικρά διαστήματα συνεργασίας με τον θίασο του Κώστα Μουσούρη και της Κατερίνας.
Το 1947 συγκρότησε δικό του θίασο με επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, ενώ πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. «Ο κακός δρόμος» (1933) «Μαντάμ Σουσού» (1948), «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (1948), «Ένα βότσαλο στην λίμνη» ( 1952), «Σάντα τσικίτα» (1953), «Δεσποινίς, ετών 39» (1954), «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά» (1955), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Ο ζηλιαρόγατος» (1956), «Δελησταύρου και υιός» (1957, «Ένας ήρωας με παντούφλες» (1958) κ ά.

1970: Πέθανε ο ηθοποιός Χριστόφορος Νέζερ


Γεννήθηκε το 1889 στην Αθήνα. Προερχόταν από οικογένεια ηθοποιών και ήταν αυτοδίδακτος. Διέπρεψε τόσο σε κωμικούς όσο και σε δραματικούς ρόλους, συνεργαζόμενος με τους θιάσους της Κυβέλης, του Αιμίλιου Βεάκη και άλλων.
Θεωρείται από τους αριστοτέχνες στο θέατρο πρόζας και διακρίθηκε σε ρόλους αριστοφανικών κωμωδιών. Συμμετείχε ακόμα σε πολλές ταινίες: «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (1956), «Ο λουστράκος» (1962), «Γάμος αλά ελληνικά» (1964) κ ά.

Το σουσάμι και τα προϊόντα του


Ο σησαμόσπορος αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή του σουσαμιού, του ταχινιού, του χαλβά, του σησαμελαίου και τέλος του παστελιού.

Το σουσάμι είναι μια τροφή μοναδική και η κατανάλωσή του χρονολογείται από την αρχαιότητα. Οι Έλληνες και οι υπόλοιποι μεσογειακοί λαοί χρησιμοποιούσαν, τόσο τους σπόρους ολόκληρους ή αλεσμένους, καθώς και το έλαιό του, ως τροφή, αλλά και για την παραγωγή φαρμάκων.

Αποτελεί ένα φυτικής προέλευσης τρόφιμο με μεγάλη βιολογική αξία, καθώς περιέχει φυτικές πρωτεΐνες, αμινοξέα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, ασβέστιο, φώσφορο κ.ά.Σε μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, το σουσάμι και τα προϊόντα του, ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθούν, στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκληρώσεως, της χοληστερίνης και της υπέρτασης.

Χαλβάς, ο σαρακοστιανός
Τα παλαιότερα χρόνια ο χαλβάς αποτελούσε ένα γλύκισμα όχι μόνο σαρακοστιανό, καθώς υπήρχε όλο τον χρόνο στα μπακάλικα και ακριβώς έτσι ήταν και η ονομασία του, «χαλβάς του μπακάλη» για να διαχωρίζεται από τον σιμιγδαλένιο που έφτιαχναν στο σπίτι. Τα τελευταία χρόνια που ξαναανακαλύψαμε την υγιεινή μεσογειακή διατροφή, άρχισε πάλι να αποτελεί σαρακοστιανό και όχι μόνο έδεσμα, εμπλουτισμένος μάλιστα εκτός της κλασσικής έκδοσης της βανίλιας, με ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, μέλι και άλλα. Συνδυάζεται πολύ ωραία αποτελώντας ένα γευστικότατο επιδόρπιο, με γλυκό κουταλιού, παγωτό, φρούτα, γιαούρτι κ ά


Ταχίνι
Το ταχίνι είναι ο πολτός του αλεσμένου σουσαμιού και το βρίσκουμε σε βαζάκια. Υπάρχουν δυο κατηγορίες ταχινιού, που προσδιορίζονται από την προέλευση των σπόρων του σουσαμιού, αν είναι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο (ολικής άλεσης)Το ταχίνι είναι μια ελαιώδης και με παχιά σύσταση ουσία, που στις περισσότερες περιπτώσεις μαγειρέματος χρειάζεται να αραιωθεί, καθώς αυτούσιο συνήθως κόβει.Στην αραβική και στην κυπριακή κουζίνα υπάρχουν αντιπροσωπευτικές συνταγές με ταχίνι, όπως το χούμους μπιτανίν (ρεβιθοσαλάτα), μπαμπαγκανούζ (μελιτζανισαλάτα)Το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άρτυμα αντί του ελαιόλαδου, ακόμα σε σούπες, σαν ντέσινγκ σε σαλάτες, ή σαν σάλτσα σε ψάρι, κοτόπουλο ή λαχανικά, για γλυκά, ιδιαίτερα αν το συνδυάσετε με μέλι, ξηρούς καρπούς ή φρούτα. Όμως και σκέτο αλειμμένο στο ψωμί με μέλι και κανέλα, αποτελεί ένα γρήγορο σνακ.

Παστέλι
Το παστέλι είναι ένα ελληνικό γλύκισμα, με βάση το σουσάμι και το μέλι.Η ρίζες του γλυκίσματος χάνονται στην αρχαιότητα, Αναφορά του υπάρχει στον Όμηρο αλλά και στον Αριστοφάνη, με την ονομασία σησαμούς. Καθώς όμως τα συστατικά του, μέλι και σουσάμι αποτελούσαν αγαπημένα εδέσματα στην διατροφή τους, πιθανόν να το είχαν επινοήσει. Άγνωστο παραμένει όμως το πότε άλλαξε η ονομασία του. Μια πιθανή εκδοχή να προέρχεται από το ρήμα πάσσω ή πάττω, που σημαίνει πασπαλίζω, περιχύνω και συνάδει με την διαδικασία παρασκευής του. Η εκδοχή ισχυροποιείται αν εξετάσουμε λέξεις από το ρήμα, όπως παστέον γλύκισμα που σημαίνει μεγάλο κομμάτι, παστέον- παστέλλον- παστέλι.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ειδήσεις εν συντομία


Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα, λόγω απεργίας των αυτοκινητιστών ταξί

23 μέτρα – «ανάσα» για την οικονομία κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς

Αίσιο τέλος στο θρίλερ της αρπαγής του βρέφους από το μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου». Συνελήφθη η απαγωγέας και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Στέγνωσε από καύσιμα η αγορά, ενώ σχηματίστηκαν ουρές στα βενζινάδικα, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των τελωνιακών

Από βολές αστυνομικών ο θανάσιμος τραυματισμός του25χρονου στον Βύρωνα, σύμφωνα με την βαλλιστική έρευνα

Πέθανε στα 80 του χρόνια, ο σχεδιαστής μόδας Νίκος, συνιδρυτής του οίκου μόδας «Νίκος-Τάκης»

Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε την νύχτα, στην Νέα Χαλκηδόνα εναντίον διανομέα φαγητού, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

ΧΑΑ: Κλείσιμο 18/2 1882,10 +1,27

Καιρός: Γενικά αίθριος ο καιρός στην Αττική με υγρασία, νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες που θα κυμανθούν από 10-20 βαθμούς

1962: Πέθανε ο Γεώργιος Παπανικολάου, γιατρός και εφευρέτης του φερώνυμου τεστ


Γεννήθηκε στην Κύμη της Εύβοιας το 1883. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και ασκούσε το επάγγελμά του για πολλά χρόνια στην Κύμη, ενώ διετέλεσε δήμαρχος της Κύμης και βουλευτής Ευβοίας και Καρυστίας. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Κύμη, όπου και τελείωσε το δημοτικό. Συνέχισε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αθήνα. Γράφεται στην Ιατρική Σχολή όπου αποφοίτησε με άριστα το 1904.
Το 1907 συνεχίζει ανώτερες σπουδές στην Γερμανία , στην Ιένα, στο Freiberg και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, όπου αρχίζει τις αντικαρκινικές έρευνες. Το 1912 θα παντρευτεί την Ανδρομάχη Μαυρογένη και μετά το τέλος του βαλκανικού πολέμου που συμμετέχει, μεταναστεύουν στις ΗΠΑ. Το διάστημα 1914-61 εργάζεται ως ερευνητής και αργότερα ως καθηγητής της ανατομίας και της ιστολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ. Από το 1928 επινόησε μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας που φέρει το όνομά του κι έγινε γνωστή σ’ όλο τον κόσμο ως δοκιμασία κατά Παπ (Test Pap). Το 1958 εξελέγη επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1961 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Έφυγε στα 78 του χρόνια στο Μαϊάμι, όπου είχε εγκατασταθεί αναλαμβάνοντας την διεύθυνση και οργάνωση του εκεί καρκινολογικού ινστιτούτου.

Αγία Φιλοθέη


Σήμερα 19 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης, που το όνομά της φέρει το γνωστό προάστιο των Αθηνών η Φιλοθέη.

Η Φιλοθέη ή Παρασκευή Μπενιζέλου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1522. Το πατρικό της σπίτι, βρισκόταν, εκεί που είναι σήμερα το μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, γι αυτό άλλωστε η οδός ονομάζεται και Αγίας Φιλοθέης. Όταν έγινε 14 χρονών την πάντρεψαν μ’ έναν πλούσιο, αλλά βάναυσο άνθρωπο. Ύστερα από τρία χρόνια γάμου πεθαίνει ο σύζυγός της και γίνεται μοναχή με το όνομα Φιλοθέη.

Διαθέτει την περιουσία της στην ίδρυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων με την επωνυμία «Παρθενώνας» στα Πατήσια, στο Ψυχικό και την Καλογρέζα. Στην περιοχή του Ψυχικού, άνοιξε ένα πηγάδι, για να ξεκουράζονται οι κατάκοποι αγρότες που δούλευαν κάτω από τον ζεστό ήλιο. Λέγεται ότι από το ψυχικό αυτό της μοναχής Φιλοθέης, πήρε το όνομά της η περιοχή. Αλλά και η περιοχή της Καλογρέζας, οφείλει το όνομά της, στην μονή που είχε ιδρύσει η Φιλοθέη, την μονή της καλογραίας, όπως την αποκαλούσαν οι Αθηναίοι, ενώ σύμφωνα με άλλη ετυμολογία «καλογρέζα» στα αρβανίτικα σημαίνει μοναχή.

Οι δραστηριότητες αυτές, προκάλεσαν την οργή των Τούρκων, που την νύχτα της 3ης Οκτωβρίου του 1588 κατά την διάρκεια μιας ολονυκτίας, θα την συλλάβουν, θα την δέσουν –στην κολώνα που σώζεται μέχρι και σήμερα στα δεξιά του ναού –και θα την βασανίσουν. Θα υποκύψει στα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου του 1589. Στο μέρος όπου παρέδωσε το πνεύμα της υψώνεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Φιλοθέης

Καλαμαράκια με ρύζι


500 gr καλαμαράκια κατεψυγμένα ή φρέσκα, 2 κούπες ρύζι, 1 κούπα λάδι, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη, 1 κρεμμύδι και 1 πράσο ψιλοκομμένα, 1 σφηνάκι ούζο, 1 φύλλο δάφνης, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, αλάτι και πιπέρι.

Καθαρίζετε τα καλαμαράκια, τα πλένετε και τα κόβετε σε κομματάκια.

Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και το πράσο, προσθέτετε τα καλαμαράκια και αφήνετε να τσιγαριστούν λίγο, σβήνετε με το ούζο.

Προσθέτετε την ντομάτα, το σκόρδο, λίγο ζεστό νερό, και αφήνετε να βράσουν για 20 –25 λεπτά.

Ρίχνετε το ρύζι, την δάφνη, 2 κούπες νερό, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε και σιγοβράζετε ώσπου να μαλακώσει το ρύζι.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Κυριότερα νέα


Αίσια έκβαση είχε το θρίλερ της εξαφάνισης βρέφους από το μαυευτήριο "Έλενα".

Σύμφωνα με καταγγελία μητέρας που γέννησε χθες στο μαιευτήριο, εξαφανίστηκε το νεογέννητο κοριτσάκι της. Το καλαθάκι με το μωρό βρισκόταν δίπλα της και σύμφωνα με τις περιγραφές της, γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα άκουσε θόρυβο στο δωμάτιο και όταν αναζήτησε το μωράκι, αυτό δεν ήταν δίπλα της. Ειδοποιήθηκε αμέσως η αστυνομία που διεξάγοντας έρευνες κατάφερε να εντοπίσει το μωράκι στο Αιγάλεω. Μια 45χρονη ελληνίδα ειδοποίησε να την παραλάβει ασθενοφόρο για το μαευτήριο "Αλεξάνδρα", καθώς ισχυρίστηκε ότι είχε γεννήσει στο σπίτι της. Η αστυνομία την υποψιάστηκε και διενεργώντας έρευνα ανακαλύψε ότι επρόκειτο για το βρέφος που είχε απαχθεί από το μαιευτήριο "Έλενα".


Το συναινετικό κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΝΔ φαίνεται να ανατράπηκε, μετά την συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς. Κύριο αίτιο αποτέλεσε η πρόθεση σύστασης εξεταστικής επιτροπής από την κυβέρνηση για την κρίση στην οικονομία, με τον κ Σαμαρά να ζητάει όμως την εξέταση της οικονομικής κατάστασης από το 1981.

Σύμφωνα με την βαλιστική έρευνα ο θανάσιμος τραυτισμός του 25χρονου στον Βύρωνα προερχόταν από τις βολές αστυνομικού.


Σε κρίσιμη κατάσταση οι περιοχές του Έβρου από την υπερχείλιση του ποταμού, καθώς πολλά χωριά όπως τα Λάβαρα, η Μάνδρα, το Αμόριο, η Κορνοφωλιά, το Πύθιο κ ά να έχουν πλημμυρίσει. Σε κατάσταση έκτακτης βρίσκεται και η περιοχή της Καστοριάς μετά την υπερχείλιση της λίμνης.

Ξεκίνησε εκ νέου η δίκη στην Άμφισσα των 2 ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τον θάνατο του Α. Γρηγορόπουλου, με την κλήρωση των ενόρκων και την κατάθεση του ιατροδικαστή κ Χρήστου Λευκίμη, που διενήργησε την νεκροψία.

Από το υπουργείο Υποδομών ανακοινώθηκαν οι νέοι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΟΕΚ και «Θέμις Κατασκευαστική».

Απόφαση σταθμό που ανοίγει τον δρόμο δικαίωσης σε χιλιάδες συμβασιούχους, εξέδωσε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων και εγκρίνοντας την πληρωμή συμβασιούχων του Δήμου Κρωπίας.

Λήγει στις 22 Φεβρουαρίου η κατάθεση των αιτήσεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Χωρίς τρόλεϊ σήμερα η Αθήνα από τις 11 το πρωί έως τις 4 μετά το μεσημέρι, λόγω της στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ.

ΧΑΑ: 17/2 Γενικός Δείκτης 1858,49 -0,45%

Καιρός: Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, που θα κυμανθούν από 11-20 βαθμούς, ο καιρός στην Αττική

1564: Πέθανε ο Μιχαήλ Άγγελος, Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης.


Ο Michelangelo Buonarotti γεννήθηκε στο Καπρέζε της Φλωρεντίας το 1475. Από μικρός έδειχνε μεγάλη κλίση στο σχέδιο και έτσι από την ηλικία των 13 ετών αρχίζει να σπουδάζει ζωγραφική στο εργαστήριο των δασκάλων Δομίνικου και Δαβίδ Γκιρλαντάγιο και γλυπτική στο εργαστήριο του γλύπτη Μπερντόλντο. Μεγαλώνοντας στο περιβάλλον των Μεδίκων, γνώρισε και αγάπησε την αρχαία κλασσική τέχνη, από την οποία αντλούσε και πολλά θέματά του. Άλλη πηγή έμπνευσής του αποτέλεσε η Παλιά και η Καινή Διαθήκη. Από τα πρώτα του έργα ξεχωρίζουν τα γλυπτά και τα ανάγλυφα: «Η μάχη των Κενταύρων και των Λαπιθών», «Ο Σάτυρος που γελά», «Ο Απόλλωνας και ο Μαρσύας», «Ο Δαβίδ», «Η Παναγία της Σκάλας», «Ο Μωυσής», «Ο Άγγελος φωτοδότης», ο πίνακας «Η Αγία Οικογένεια» κ ά. Από το 1505 ως το 1512 άρχισε να διακοσμεί το Σίξτειο παρεκκλήσιο, την περίφημη Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού. Από τον χρωστήρα του βγήκαν καταπληκτικές τοιχογραφίες όπως «Ο Θεός δημιουργεί τον κόσμο», «Το προπατορικό αμάρτημα», άλλες σκηνές από την δημιουργία του κόσμου, προσωπογραφίες των Προφητών «Ησαϊας», «Δανιήλ», «Ζαχαρίας», «Ιεζεκιήλ» κ ά, Σίβυλλες, «Λυβική», Περσική», «Κυμαία», «Δελφική», «Ερυθραία» κι άλλες, όλα με μορφές γιγαντιαίες, υπεράνθρωπες, με καταπληκτική εκφραστικότητα και πρωτόφαντο μεγαλείο. Από την δουλειά αυτή, που απαιτούσε πνευματική, ψυχική και σωματική υπερένταση, ο Μιχαήλ Άγγελος ως καλλιτέχνης βγήκε θριαμβευτής, αλλά ως άνθρωπος εξαντλήθηκε σωματικά και βλάφθηκε η όρασή του. Παρόλα αυτά εξακολούθησε να εργάζεται εντατικά. Διακόσμησε τον τάφο του δασκάλου του Λαυρέντιου, με 4 υπέροχα γλυπτά, το 1535 ζωγράφισε στη Σιξτίνα την «Δευτέρα Παρουσία», το «Όραμα του Παύλου», την «Σταύρωση του Πέτρου» στο παρεκκλήσι Παυλίνα και τέλος διακόσμησε τον ναό του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη, την μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία. Πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Δέσπω Διαμαντίδου


Η Δέσπω Διαμαντίδου γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13 Ιουλίου του 1916. Η καταγωγή της ήταν από την Ρωσία. Δεν φοίτησε ποτέ σε ελληνικό σχολείο, αλλά παρακολούθησε μαθήματα στην Γερμανική Σχολή Αθηνών.

Σπούδασε ηθοποιός στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πρωτοεμφανίστηκε το 1942 στο θέατρο στον ρόλο της Λαίδης Καρολίνας στο έργο «Δεν φταίει το αστέρι μου», υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Κάρολου Κουν. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους θιάσους Μουσούρη, Κατερίνας, Αρώνη, Χορν.

Τα διαστήματα 1946-50 και 1954-63 εντάχθηκε στην δύναμη του Εθνικού Θεάτρου όπου συμμετείχε άλλοτε ως κορυφαία του χορού, όπως το 1949 στην παράσταση στο Ηρώδειο της «Ορέστειας» του Αισχύλου και άλλοτε ως ηθοποιός, σε παραστάσεις, όπως «Εκάβη» του Ευριπίδη, «Γλάρος» του Τσέχωφ, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη κ ά.

Το 1947 ξεκινάει και την κινηματογραφική της καριέρα, με την ταινία «Τα παιδιά της Αθήνας». Θα συμμετάσχει σε περισσότερες από 40 ταινίες ελληνικής και ξένης παραγωγής. «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (1954), «Μανταλένα» (1960), «Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα», «Ποτέ την Κυριακή» (1960) του Ζυλ Ντασέν με την Μελίνα Μερκούρη, «Η Αλίκη στο ναυτικό» (1961), «Ο λουστράκος» (1962), «Τα κόκκινα φανάρια» (1963), «Γάμος αλα ελληνικά» (1964), «Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη» (1965), «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» (1965), «Στεφανία» (1966), «Ντάμα σπαθί» (1966), «Κραυγή γυναικών» (1978), «Υπόθεση Πολκ» (1978), «Ακροπόλ» (1989), «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου» (2002) κ ά.

Στο διάστημα της δικτατορίας θα φύγει για την Αμερική, όπου θα συμμετάσχει σε παραστάσεις του Μπρόντγουέϊ «Ίλια Ντάρλινγκ» με την Μελίνα Μερκούρη, «Καμπαρέ», ενώ το ίδιο διάστημα θα συμμετάσχει στην ταινία του Γούντι Άλεν «Ο ειρηνοποιός». Το 1991 θα τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Ο Τζώνυ Κελν, κυρία μου». Από τον γάμο της με το ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη είχε αποκτήσει ένα γιο.
Πέθανε στα 88 της χρόνια στις 18 Φεβρουαρίου του 2004.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

1673: Πέθανε ο Μολιέρος, Γάλλος ποιητής, ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας


Ο Ιωάννης –Βαπτιστής Ποκελέν, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1622. Σπούδασε στο ονομαστό τότε Κολέγιο Κλερμόν, καθώς ο πατέρας του τον προόριζε για αρχιθαλαμηπόλο του βασιλιά. Μετά το τέλος των σπουδών του, έφυγε από το σπίτι, συγκρότησε δικό του θίασο και άρχισε να παίζει διάφορα θεατρικά έργα. Τότε πήρε και το ψευδώνυμο Μολιέρος, για να μην προσβάλει το όνομα της οικογένειας του, καθώς τότε το επάγγελμα του ηθοποιού θεωρείτο ατιμωτικό. Το 1655 έπαιξε την πρώτη του κωμωδία τον «Απερίσκεπτο» που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Από το 1658 έως το 1673 έγραψε, δίδαξε και έπαιξε ο ίδιος τους κυριότερους ρόλους της συγγραφικής του δημιουργίας. «Ο Ταρτούφος», «Ο Φιλάργυρος», «Ο Μισάνθρωπος», « Ο Αρχοντοχωριάτης», «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» κ ά. Η υπερκόπωση υπέσκαψε την υγεία του και στις 17 Φεβρουαρίου του 1673, και ενώ παρουσίαζε το έργο του «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» τον έπιασε ακατάσχετη αιμόπτυση που τον οδήγησε σε λίγες ώρες στον θάνατο.

Φυματίωση


Στις 17 Φεβρουαρίου του 1901, ανακοινώνεται ότι κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους (1900), 600 άτομα πέθαναν στην Αθήνα από φυματίωση.

Η φυματίωση (φθίση, χτικιό) είναι λοιμώδης νόσος, που προκαλείται από έναν μικροοργανισμό, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Πρόκειται για ένα μικρόβιο με ζωτικότητα και αντοχή πολύ μεγάλη, που συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες, αν και είναι δυνατόν να προσβληθούν και άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

Ήταν γνωστή από την αρχαία εποχή, από την 3η κιόλας χιλιετία π Χ αποδεικνύεται η ύπαρξή της σε ευρήματα σε αιγυπτιακές μούμιες. Αλλά και αργότερα ο Ιπποκράτης, τον 5ο αιώνα π Χ την αναφέρει περιγράφοντάς την ως «φθίση». Ακριβείς περιγραφές της στην ιατρική βιβλιογραφία εμφανίζονται τον 17ο αιώνα, ενώ κατά τον 18ο αιώνα, οι αναφορές κάνουν λόγο για πιθανή μετάδοση μέσω μικροοργανισμού. Το 1882 ο Robert Koch ανακαλύπτει το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, αλλά μόλις το 1944 αρχίζει η θεραπεία των φθισικών με το αντιβιοτικό στρεπτομυκίνη. Μέχρι τότε για τον έλεγχο της φυματίωσης είχαν δημιουργηθεί ειδικά ιδρύματα (σανατόρια), όπου ζούσαν μόνιμα και νοσηλεύονταν οι ασθενείς.

Με την εισαγωγή των αντιβιοτικών και την διάδοση του αντιφυματικού εμβολίου (BCG), η φυματίωση, σταμάτησε να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 καταγράφηκε σημαντική έξαρση της νόσου και βάσει των εκτιμήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα, πεθαίνουν από φυματίωση 2-3 εκατομμύρια άτομα ετησίως σ’ όλο τον πλανήτη.

Ο ξεχασμένος εφιάλτης επανήλθε δριμύτερος με πιθανότερες αιτίες, την πολύ-ανθεκτικότητα του μυκοβακτηριδίου στα αντιβιοτικά, την μεγάλη μετανάστευση ατόμων από αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλό ποσοστό φυματίωσης, τους ανεπαρκείς εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εξάπλωση του AIDS, καθώς τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε λοιμώξεις όπως η φυματίωση.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

1985: Πέθανε ο Γιώργος Ιωάννου, λογοτέχνης


Γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1927 στην Θεσσαλονίκη. Καταγόταν από οικογένεια προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Από το 1960 δίδαξε σε πολλά ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, Κυνουρία, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Αθήνα, ενώ διετέλεσε για δυο χρόνια διευθυντής του Ελληνικού Γυμνασίου στην Βεγγάζη της Λιβύης. Από το 1971 είχε αποσπαστεί στο Υπουργείο Παιδείας. Πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα το 1954 με την ποιητική συλλογή «Ηλιοτρόπια» και εννέα χρόνια αργότερα με «Τα χίλια δέντρα». Αργότερα θα στραφεί στην πεζογραφία με πηγή έμπνευσης την γενέτειρα του, ενώ έγραψε ακόμα χρονογραφήματα, δοκίμια, θεατρικά, μελέτες, παιδικά, έκανε μεταφράσεις αρχαίων κειμένων, ενώ ασχολήθηκε και με την καταγραφή παραμυθιών, δημοτικών τραγουδιών και καραγκιόζη. Από το 1978 εξέδιδε το λογοτεχνικό περιοδικό «Το Φυλλάδιο», ενώ συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Διαγώνιος» στην Θεσσαλονίκη και «Ταχυδρόμος» στην Αθήνα. Το 1979 τιμήθηκε με το πρώτο Κρατικό Βραβείο Διηγήματος με το έργο του «Το δικό μας αίμα». Άλλα έργα του: «Τα δημοτικά μας τραγούδια» (1966), «Παραλλαγές» (1970), «Η σαρκοφάγος» (1971), «Η μόνη κληρονομιά» (1974), «Ομόνοια» (1980), «Το αυγό της κότας», Πολλαπλά κατάγματα» (1981), «Ευέλικτη χώρα» (1982), «Ο της φύσεως έρως» κ ά
Πέθανε στα 58 του χρόνια, από επιπλοκές σε μια εγχείρηση προστάτη

Η κυρά-Σαρακοστή και τα καλά της


Η Σαρακοστή κουβαλάει ήθη και έθιμα που έχουν την ρίζα τους στην ελληνορθόθοξη παράδοση, ρυθμίζοντας έτσι σοφά, γενιές τώρα, τις διατροφικές μας συνήθειες, με την νηστεία. Εδώ κάνουμε ένα λάθος, νομίζοντας ότι η νηστεία είναι δίαιτα αδυνατίσματος, καθώς απέχουμε από ορισμένες τροφές. Όμως η νηστεία σκοπό έχει την σωματική και πνευματική δοκιμασία του ατόμου, λειτουργώντας ως ένα μέσο «κάθαρσης» του σώματος και της ψυχής.

Είναι όμως επαρκής, σε θρεπτικά συστατικά, η νηστεία, με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας ενός σημερινού ανθρώπου και πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στον σύγχρονο τρόπο ζωή;

Η Σαρακοστή συνιστά αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Σαν αποτέλεσμα της αποφυγής αυτών των τροφών είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων , λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών και θαλασσινών. Προσθέτοντας και το ψάρι την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαίων, αυτές οι διαιτητικές συνήθειες, προσομοιάζουν τουλάχιστον, εν μέρει με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, που αποτελεί σήμερα, σημείο αναφοράς για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών κλπ που παρατηρείται κατά την διάρκεια της νηστείας, έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών, προσεγγίζοντας σημαντικά τον ημερήσιο στόχο που θέτουν οι διαιτολόγοι, των 30 gr.Το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν καταναλώνουμε καθημερινά δημητριακά που περιέχουν το πίτουρό τους, όπως ψωμί ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι κλπ.

Και τέλος τα θαλασσινά, που συνηθίζονται στην νηστεία, εμπεριέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, που έχουν έντονη αγγειοπροστατευτική δράση. Όσο για την πλούσια χοληστερίνη τους, που είχαν κατηγορηθεί παλαιότερα ότι εμπεριέχουν, σε νεότερες μελέτες αποδείχθηκε, ότι δεν επηρεάζει αρνητικά σε σημαντικό βαθμό τα λιπίδια του αίματος, εφ’ όσον καταναλώνονται με μέτρο. Εκείνο που πρέπει να μας προβληματίζει, είναι η υγιεινή των θαλασσινών, ο τόπος αλίευσή τους, καθώς και η σωστή συντήρησής τους.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Καθαρά Δευτέρα


Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και την αρχή της Σαρακοστής. Την ονομασία της την οφείλει στην προετοιμασία που ξεκινούν οι χριστιανοί με την σαρακοστή, ώστε να «καθαριστούν» σωματικά με την νηστεία και ψυχικά με την προσευχή, για την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα.

Ακόμα ονομάζεται και Κούλουμα, κατά μια εκδοχή προέρχεται από την λατινική λέξη culumus που σημαίνει σωρός, αφθονία, αλλά και επίλογος, τέλος. Κατά μια άλλη εκδοχή, προέρχεται από την λατινική λέξη Κόλουμνα= Κολώνα, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαρής Δευτέρας, στην Αθήνα έγινε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός. Στα Βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν Απόθεση-Απόδοση.

Χαρακτηριστικά της Καθαράς Δευτέρας.
Η Καθαρά Δευτέρα συνήθως γιορτάζεται στην εξοχή, όταν το επιτρέπει και ο καιρός, με γλέντι, χορό, τραγούδι (υπάρχουν και χαρακτηριστικά τραγούδια, σκωπτικά ως επί το πλείστον), με εδέσματα νηστίσιμα και το χαρακτηριστικό άζυμο ψωμί, την λαγάνα. Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας, δεν βάζουν κατσαρόλα στην φωτιά και τρώνε διάφορα λαχανικά (μαρούλι, κρεμμύδια, σκόρδα, ελιές), ταραμά και χαλβά.

Ακόμα σε άλλα μέρη, όπως στην Ήπειρο, καθαρίζουν τα κατσαρολικά και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια, ενώ σε άλλα, βάφουν μαύρα τα πρόσωπά τους.Στην Αθήνα, τα Κούλουμα τα γιόρταζαν στις πλαγιές του Λόφου του Φιλοπάππου, όπου τρωγόπιναν και χόρευαν υπό τους ήχους είτε πλανόδιων μουσικών, είτε της λατέρνας, δημοτικούς ή λαϊκούς χορούς. Το σούρουπο οι Ρουμελιώτες γαλατάδες της Αθήνας, έστηναν χορό κυρίως τσάμικο στις Στήλες του Ολυμπίου Διός παρουσία των βασιλέων και πλήθος κόσμου.

Χαρταετός
Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας, είναι το πέταγμα του χαρταετού που πιθανόν συμβολίζει το «πέταγμα» κάθε έννοιας του χειμώνα, μια και μπαίνει η άνοιξη και όλα είναι χαρούμενα, τουλάχιστον στην φύση.Το πέταγμα του χαρταετού την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας πρέπει να είναι έθιμο μεταγενέστερο. Ο χαρταετός είναι κατασκεύασμα των λαών της Ανατολής και ιδίως της Κίνας και θα έρθει στην Ευρώπη μέσω των Αράβων γύρω στα 1400 μ. Χ., ενώ κατ’ άλλους πολύ αργότερα και ήταν κατασκεύασμα από ύφασμα και όχι από χαρτί.Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι και στην Αρχαία Ελλάδα, ένας μαθητής του Πυθαγόρα, ο Αρχύτας, είχε ασχοληθεί με τις πτήσεις και χρησιμοποιούσε στις μελέτες του χαρταετό. Ακόμα σε ένα αγγείο της κλασσικής εποχής υπάρχει μια παράσταση, όπου μια κόρη κρατά μια σαΐτα κι είναι έτοιμη να την πετάξει.

Μαυρομάτικα και σάλτσα με ταχίνι


Μια εύκολη, γρήγορη και γευστική, παραδοσιακή σαρακοστιανή συνταγή

500 gr φασόλια μαυρομάτικα, ½ κούπα ταχίνι, ½ κούπα ελαιόλαδο (προαιρετικά), ½ κούπα χυμό λεμονιού, 3 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μερικές ελιές για γαρνίρισμα.

Βράζετε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε κρατώντας ½ κούπα από το ζουμί τους.

Χτυπάτε στο γουδί το σκόρδο με το αλάτι να γίνουν πολτός.

Σ’ ένα γυάλινο μπολ ρίχνετε το ταχίνι, προσθέτετε τον πολτό του σκόρδου. Ανακατεύετε με σύρμα και ρίχνετε εναλλάξ λίγο- λίγο το ζουμί των φασολιών, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να γίνει το μίγμα μια λεία κρέμα.

Σερβίρετε τα φασόλια με την σάλτσα ταχινιού και γαρνίρετε με τις ελιές, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό.

399 π Χ: Ο φιλόσοφος Σωκράτης καταδικάζεται να πιει το κώνειο


Ο Σωκράτης με την διδασκαλία του είχε κάνει πολλούς εχθρούς. Καταπολεμούσε τις θεωρίες των σοφιστών, που τις πίστευε ολέθριες, ξεσκέπασε τους δοκησίσοφους και τους φαντασμένους. Έτσι τρεις Αθηναίοι, ο πολιτικός Άγυτος, ο ποιητής Μέλητος και ο ρήτορας Λύκων τον κατηγόρησαν για ασέβεια και διαφθορά των νέων, με αυτά τα λόγια: «Αδικείς Σωκράτης, ούς μεν η πόλις νομίζει θεούς ου νομίζων, έτερα δε καινά δαιμόνια εισηγούμενος. Αδικεί δε και τους νέους διαφθείρων. Τίμημα θάνατος». Δηλ:
«Αδικεί ο Σωκράτης, γιατί δεν πιστεύει τους θεούς που πιστεύει η πόλη, παρά εισάγει καινούργιους. Αδικεί δε, γιατί διαφθείρει και τους νέους. Η ποινή είναι θάνατος».
Η απολογία του στάθηκε περήφανη και αξιοπρεπής, αντάξια ενός φιλοσόφου, χωρίς να ζητήσει χάρη. Έτσι καταδικάστηκε με μικρή πλειοψηφία να πιει το «κώνειο».
Επειδή μεσολάβησε μια θρησκευτική γιορτή, ο Σωκράτης παρέμεινε επί 30 ημέρες στο δεσμωτήριο, που είχε μεταβάλει σε φιλοσοφική σχολή, καθώς δίδασκε όσους ερχόντουσαν να τον επισκεφτούν. Τις λεπτομέρειες αυτές τις έγραψε ο Πλάτωνας στην «Απολογία», στον «Κρίτωνα», στον «Φαίδωνα», αλλά και ο Ξενοφώντας στα «Απομνημονεύματα».