Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

2005: Έκλεισε η Ελληνική Υπηρεσία του ΒBC


Με την χαρακτηριστική φράση «Εδώ Λονδίνο»η Ελληνική υπηρεσία του BBC άρχισε να εκπέμπει στα βραχέα, τον Σεπτέμβριο του ’39. Το 15λεπτο πρόγραμμά της αποτέλεσε επί 66 χρόνια για την Ελλάδα την ανεξάρτητη, έγκυρη και αντικειμενική φωνή ενημέρωσης σε καιρούς δύσκολους, όπως στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στην κατοχή, αλλά και στην χούντα. Έδωσε βήμα σε πολλές προσωπικότητες της ελληνικής ζωής, είτε πολιτικούς, είτε ανθρώπους των γραμμάτων ή των τεχνών να εκφράσουν τις απόψεις τους. Κων. Καραμανλής, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, Νίκος Καζαντζάκης, Ευάγ. Αβέρωφ, Γιάννης Τσαρούχης, Κάρολος Κουν, Μελίνα Μερκούρη, Μαρία Κάλλας, Δημήτρης Χορν, Μίκης Θεοδωράκης κ ά.
Από την δεκαετία του ’90 σταμάτησε να εκπέμπει στα βραχέα, περνώντας στα FM, ενώ αναμεδιδόταν από πολλούς ελληνικούς και κυπριακούς σταθμούς, τα τελευταία δε χρόνια μεταδιδόταν και από το Internet. H απόφαση για το κλείσιμο της υπηρεσίας, ελήφθη στα πλαίσια του προγράμματος εξοικονόμησης χρημάτων για την δημιουργία τηλεόρασης που θα εκπέμπει στα αραβικά, ήταν η ανακοίνωση του διευθυντή του BBC.

Το 2009 με φωτογραφίες


Επισκόπηση 2009

Βρισκόμαστε στο τέλος ενός χρόνου και στο κατώφλι ενός νέου. Ας θυμηθούμε μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα που μας σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε:

Ιανουάριος
- Ο Μπάρακ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ
- Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Καραμανλή
- Πέθανε η τραγουδίστρια Δανάη Στρατηγοπούλου το «αηδόνι του Αττίκ»
-Απαγωγή και απελευθέρωση μετά από 8 ημέρες του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Φεβρουάριος
- Ο Παναθηναϊκός κυπελλούχος Ελλάδος στο μπάσκετ
- Πέθανε σε ηλικία μόλις 58 ετών η τραγουδίστρια Μαρία Δημητριάδη

Μάρτιος
-Η Ολυμπιακή εξαγοράζεται από τον όμιλο MIG

Απρίλιος
-Συναντώνται στο Λονδίνο οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου G20
- Σεισμός στην πόλη Λ’Ακουϊλα της Ιταλίας με 293 νεκρούς
- Ο Βλάσης Μάρας παίρνει το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυμναστικής στο Μιλάνο
-Παγκόσμιος συναγερμός για την γρίπη των χοίρων Η1Ν1 ή Νέα Γρίπη
-Πέθανε η παλαίμαχη ηθοποιός Μπεάτα Ασημακοπούλου

Μάιος
-Παρουσιάζεται το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της Νέας Γρίπης στην Ελλάδα
-Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ
-Την τελευταία του πνοή αφήνει, μετά από ατύχημα που συνέβη κατά την βράβευσή του στο Ινστιτούτο Γκαίτε, ο μεγάλος μας καραγκιοζοπαίχτης Ευγένιος Σπαθάρης.

Ιούνιος
- Στις Ευρωεκλογές αναδεικνύεται πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ποσοστό της αποχής είναι το μεγαλύτερο που σημειώνεται σε εκλογές
- Πέθανε ο βασιλιάς της ποπ Μάϊκλ Τζάκσον
- Εγκαινιάζεται το νέο Μουσείο της Ακρόπολης
- Σε ηλικία 87 ετών έφυγε ο καλύτερος κακός του ελληνικού σινεμά, Σπύρος Καλογήρου

Ιούλιος
- Τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους
- Εξαρθρώνεται η σπείρα που απήγαγε τον εφοπλιστή Περ. Παναγόπουλο
- Υπογράφεται προκαταρκτική συμφωνία των προέδρων ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ

Αύγουστος
- Σημειώνεται ο πρώτος θάνατος από την Νέα Γρίπη, στην Ελλάδα
- Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στην βορειανατολική Αττική
- Στα 72 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή, ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Γαροφάλλου, που έπεσε θύμα τροχαίου

Σεπτέμβριος
- Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εξαγγέλλει πρόωρες εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου 2009
- Συλλαμβάνεται στην Ζυρίχη ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι
- Παρέχονται από το Υπουργείο Παιδείας φορητοί υπολογιστές, στους 120.000 μαθητές που φοιτούν στην Α΄ Γυμνασίου

Οκτώβριος
- Στις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 43,9%
- Πέθανε η σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ιστορικός και αγωνίστρια, Έλλη Παππά
-Την τελευταία της πνοή άφησε στα 77 της χρόνια η «μάγκισα της επιθεώρησης» Σπεράντζα Βρανά

Νοέμβριος
- Συλλαμβάνεται ο Αλκέτ Ριζάϊ, σύντροφος του Κώστα Παλαιοκώστα, που είχαν αποδράσει με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού
- Σε ηλικία 89 ετών πεθαίνει ο ηθοποιός, συγγραφέας και στιχουργός Νότης Περγιάλης
- Με λαμπρότητα γιορτάζεται η 20η επέτειος από την πτώση του τείχους του Βερολίνου
- Ξεκίνησε επίσημα ο εμβολιασμός στην χώρα μας για την Νέα Γρίπη
- Απεβίωσε η Αλίκη Καραμανλή, μητέρα του τέως πρωθυπουργού
- Ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται 7ος πρόεδρος της ΝΔ

Δεκέμβριος
- Κλέβεται από τον τάφο το λείψανο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, 1 ημέρα πριν το ετήσιο μνημόσυνό του
- Στην «κατάψυξη» Ευρώπη και Αμερική με πολλά προβλήματα σε αεροπορικές και οδικές συγκοινωνίες, ενώ πολλοί άνθρωποι χάνουν την ζωή τους.
- Στα δυο κόπηκε η Ελλάδα μετά τις πτώσεις βράχων στον οδικό κόμβο των Τεμπών
- Βουνά από σκουπίδια κατέκλυσαν την Αθήνα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα
- Πέθανε στα 75 του χρόνια, ο Χρήστος Λαμπράκης
- Έφυγε από την ζωή στα 71 του χρόνια ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Το καρφί» Νίκος Κακαουνάκης

Μαρία Χουλιαρά, Χάρης Κόντος

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

1963: Χαράσσεται η «πράσινη γραμμή» στην Λευκωσία


Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο, στρατηγός Γιάνγκ για να αποτρέψει την συνέχιση των ταραχών που είχαν ξεσπάσει ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα και με την σύμφωνη γνώμη Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Άγγλων, χαράσσει με πράσινη μπογιά μια γραμμή που θα χωρίσει την Λευκωσία στην μέση. Η επίσημη ονομασία της «πράσινης γραμμής» είναι παρεμβαλλόμενη γραμμή του ΟΗΕ στην Κύπρο, καθώς από την επόμενη χρονιά η φύλαξη της πράσινης γραμμής ανατέθηκε στους κιονόκρανους του ΟΗΕ. Μετά δε τα γεγονότα του ‘74, επεκτάθηκε σε μήκος 300 χλμ χωρίζοντας το νησί σε βόρειο και νότιο, σε ελεύθερο και κατεχόμενο. Το 2003 η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση επέτρεψε την διέλευσή της σε πέντε σημεία.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα


Η βασιλόπιτα, το ρόδι, το ποδαρικό, τα δώρα, ο τζόγος και άλλα λιγότερα γνωστά, αποτελούν την παράδοσή μας με τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα

Η Βασιλόπιτα και το φλουρί
Η βασιλόπιτα κόβεται την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση αμέσως μετά τον ερχομό του νέου χρόνου, από τον αρχηγό της οικογένειας. Πρώτα κόβει το κομμάτι του Χριστού και της Παναγιάς, κατόπιν του σπιτιού, το δικό του, της οικοδέσποινας και κατόπιν για όλους όσους παρευρίσκονται στην γιορτή, ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό συγγενείας. Σ’ αυτόν που θα πέσει το φλουρί, θεωρείται ο τυχερός του καινούριου χρόνου

Τα δώρα
Στην χώρα μας τα δώρα ανταλλάσσονται την Πρωτοχρονιά, σε αντίθεση με τους δυτικούς που τα φέρνει ο Santa Claus τα Χριστούγεννα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες τους στο τζάκι ή στα παράθυρα, περιμένοντας να περάσει ο Αη Βασίλης να τα γεμίσει δώρα. Τα παλαιότερα χρόνια τα δώρα τα έβαζαν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα αντάλλασαν ή τα άνοιγαν μόνο την Πρωτοχρονιά.

Το ρόδι
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν στο σπίτι από το φθινόπωρο, ένα ρόδι που το πετάνε και το σπάνε στο κατώφλι του σπιτιού, μόλις αλλάξει ο χρόνος Το ρόδι είναι το σύμβολο της αφθονίας , της γονιμότητας και της καλής τύχης και καθώς σπάει στα μικρά κόκκινα σπόρια, ελπίζουν τόσα να είναι και τα καλά που θα φέρει ο νέος χρόνος.

Το ποδαρικό
Μεγάλη σημασία δίνουν στο πρόσωπο που θα κάνει «ποδαρικό» και ανάλογα πως θα πάει η χρονιά, τον θεωρούν γουρλή ή γρουσούζη. Μπαίνουν στο σπίτι με το δεξί πόδι κάνοντας ποδαρικό, ώστε ο καινούριος χρόνος να τα φέρει δεξιά, καλότυχα Συνηθίζεται να κάνουν ποδαρικό τα μικρά παιδιά που φέρνουν μάλιστα και γλυκά στο σπίτι, για να είναι γλυκός ο χρόνος.

Η κρεμμύδα
Οι αρχαίοι Έλληνες την θεωρούσαν σύμβολο αναγέννησης και υγείας. Σήμερα σε πολλά μέρη της χώρας μας, τοποθετούν μια κρεμμύδα έξω από την πόρτα του σπιτιού για να φέρει τύχη και υγεία στην οικογένεια.

Ο τζόγος
Την πρωτοχρονιά συνηθίζουν να παίζουν χαρτιά ή τυχερά παιχνίδια στα σπίτια και στα καζίνο. Η μια εκδοχή ανάγει στην τράπουλα που προέρχεται από την ιταλική λέξη Trapola και σημαίνει δόλος, παγίδα. Γι αυτό παίζουν, προσπαθώντας να ξεπεράσουν την παγίδα, Κατά την άλλη εκδοχή θεωρητικά, η τύχη κάποιου στα χαρτιά απεικονίζει κατά κάποιο τρόπο την τύχη που θα έχει την νέα χρονιά.

Οι κολόνιες
Ένα έθιμο από τα Επτάνησα, που κάνει τα νησιά να ευωδιάζουν την παραμονή της πρωτοχρονιάς, καθώς οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνια και ραίνοντας ο ένας τον άλλον εύχονται «καλή αποκοπή», δηλαδή με το καλό να αλλάξει ο χρόνος.

Εκτός όμως από τα έθιμα υπάρχουν και οι προλήψεις για την πρωτοχρονιά, όπως όταν πλένονται την πρωτοχρονιά να αγγίζουν ένα σίδερο για να είναι «σιδερένιοι», άλλοι αποφεύγουν να πληρώνουν ή να βγάζουν αγαθά από το σπίτι τους, καθώς θεωρούν ότι θα δίνουν όλο το χρόνο.

Μάριος Πλωρίτης


Ο Μάριος Πλωρίτης γεννήθηκε το 1919 στον Πειραιά. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες, αλλά από νωρίς ασχολήθηκε με τα γράμματα και το θέατρο με αξιολογότατο μεταφραστικό, κριτικό, συγγραφικό και σκηνοθετικό έργο. Μετέφρασε πολλά έργα γνωστών συγγραφέων και ποιητών, Μπρέχτ, Ρίλκε, Πιραντέλλο, Σω, Ουάϊλντ, Ο’Νιλ, Μωμ κ ά. Συνεργάστηκε ακόμα με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Χαρακτηριστικά είναι τα άρθρα του, με πολιτικό ή κοινωνικό περιεχόμενο στο «Βήμα της Κυριακής». Σκηνοθέτησε θεατρικά έργα και διετέλεσε καθηγητής στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, του οποίου υπήρξε και ιδρυτικό μέλος, με τον Κάρολο Κουν. Σημαντικό και το συγγραφικό του έργο: «Πρόσωπα του νεότερου δράματος» (1965), «Τα προσωπεία» (1967), «Τα λοφία και οι παγίδες», «Μέγιστον μάθημα» ( 1975) κ ά. Πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου 2006

Η ιστορία της βασιλόπιτας


Με τον ερχομό του καινούριου χρόνου, είναι συνήθεια να κόβουμε την βασιλόπιτα με το φλουρί, που σε όποιον πέσει θα είναι και ο τυχερός της νέας χρονιάς.Το έθιμο αυτό για μας τους ορθόδοξους χριστιανούς κρατάει από μια θρησκευτική παράδοση, του 4ου αιώνα, την εποχή του Μεγάλου Βασιλείου.Όταν ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος Καισαρείας, η πόλη και οι κάτοικοί της κινδύνεψαν να λεηλατηθούν άγρια από τον Έπαρχο της Καππαδοκίας.Ο Μέγας Βασίλειος κάλεσε τους κατοίκους και του έφεραν πολλά χρυσαφικά ελπίζοντας πως μ’ αυτά θα καλόπιανε τον σκληρό έπαρχο.Μα ο έπαρχος, ποιος ξέρει γιατί ούτε τα χρυσαφικά πήρε, ούτε την πόλη και τους κατοίκους πείραξε. Τι να έκανε τότε τα χρυσαφικά ο Μ. Βασίλειος, που δεν ήξερε τους κατόχους τους, και πώς θα τα επέστρεφε;Πρόσταξε τότε να ζυμωθούν μικρές πίτες και μέσα σ’ αυτές έβαλαν τα πολύτιμα αντικείμενα και τις μοίρασε σε όλους. Έτσι ο καθένας δεν πήρε τα δικά του, αλλά ούτε και αδικήθηκε.

Βασιλόπιτα


Φτιάξτε την βασιλόπιτα και …την τύχη με τα χέρια σας

250 γρ βούτυρο, 250 γρ ζάχαρη, 4 αυγά, 80 γρ κονιάκ, ξύσμα πορτοκαλιού, 1 δόση βανίλια, ½ κ γ μαστίχα κοπανισμένη, 150 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, φλουρί (νόμισμα), ζάχαρη άχνη, χαρτόνι.

Χτυπάτε το βούτυρο για 6-7 λεπτά μόνο του να αφρατέψει. Προσθέτετε τμηματικά την ζάχαρη, ένα-ένα τ’ αυγά, το κονιάκ, το ξύσμα, την μαστίχα, την βανίλια και τέλος το αλεύρι.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψάκι και αδειάζετε το μίγμα. Τυλίγετε το φλουρί σε αλουμινόχαρτο και το βάζετε στην βασιλόπιτα.

Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα. Όταν κρυώσει την ξεφορμάρετε και την βάζετε σε πιατέλα.

Κόβετε τους αριθμούς του νέου έτους από το χαρτόνι, τους τοποθετείτε επάνω στην βασιλόπιτα. Πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη. Αφαιρείτε το χαρτόνι και αν θέλετε διακοσμείτε με χριστουγεννιάτικα σχέδια.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

1895: Οι αδελφοί Λυμιέρ, προβάλουν για πρώτη φορά κινηματογραφική ταινία


Η πρώτη κινηματογραφική ταινία γυρίστηκε τον Σεπτέμβρη του 1884 από τους αδελφούς Αύγουστο και Λουϊ Λυμιέρ, στο εργοστάσιό τους που έβγαζαν φωτογραφικές πλάκες και απασχολούσε τριακόσιους εργάτες. Οι Λυμιέρ βάζανε κρυφά την μηχανή τους και κινηματογραφούσαν τους εργάτες τους την ώρα που σχολούσαν. Την επεξεργάστηκαν στα στούντιο της εταιρείας ενθαρρύνσεως των επιστημών, τον Φεβρουάριο του 1895 και την πρόβαλλαν στις 28 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, στο πρώτο σινεμά στο Παρίσι, που μόλις είχαν ανοίξει οι Λυμιέρ. Η ταινία είχε τίτλο «Έξοδος των εργατών από τα εργοστάσια Λυμιέρ» και διάρκεια ένα λεπτό, το δε παρισινό κοινό παρακολούθησε κατάπληκτο την πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας.

Υπάρχει ο Αϊ-Βασίλης;


Τις ημέρες των εορτών είναι μια δύσκολη ερώτηση που πολλοί γονείς με μικρά ιδίως παιδιά καλούνται να απαντήσουν.

Ο Αϊ- Βασίλης για τα παιδιά, είναι ένα πρόσωπο τόσο μυθικό, όσο και μυστηριακό.
Μυθικό γιατί αντιπροσωπεύει το παραμύθι, την παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά, συνυφασμένη με τις πιο τρυφερές παιδικές αναμνήσεις.
Μέσα από τον Αϊ- Βασίλη προβάλει το πρότυπο της πατρικής ή (γονεϊκής αν θέλετε) αγάπης, φροντίδας, προσφοράς, καλοσύνης, αλλά και επιβεβαίωσης και ανταμοιβής
για τις προσπάθειες που κατέβαλε το παιδί όλο τον χρόνο.

Ακόμα μοιάζει τυλιγμένος στην αχλή του μυστηρίου, με τον τρόπο που κατασκευάζει (ή αγοράζει) τα παιχνίδια, πώς προλαβαίνει να τα μοιράσει όλα, πώς γνωρίζει την επιθυμία του κάθε παιδιού, από πού μπαίνει αν δεν υπάρχει τζάκι κλπ.
Με αφορμή ακριβώς αυτές τις ερωτήσεις, ζητάτε και τις απαντήσεις από το ίδιο το παιδί και ανάλογα συνεχίζετε στις δικές σας εξηγήσεις.

Συνήθως στην σχολική ηλικία, αρχίζει και η απομυθοποίηση του Αϊ- Βασίλη, είτε μέσα από τις συζητήσεις με τον δάσκαλο στην τάξη, είτε από μεγαλύτερα αδέλφια ή από άλλους συμμαθητές και φίλους που γνωρίζουν ήδη.

Πολλά παιδιά αρνούνται να δεχθούν την αλήθεια, καθώς μέσα τους αντιλαμβάνονται, πως με το «ξεθώριασμα» του μύθου, απομακρύνονται από την παιδικότητα και το όνειρο που εκπέμπει. Εξηγήστε τους με απλά λόγια, ότι ακόμα και αν ο Αϊ-Βασίλης δεν είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο, είναι ένα συμβολικό, που υπάρχει μέσα στον καθένα μας και εκφράζεται με την αγάπη, την προσφορά και την βοήθεια σ’ όσους την χρειάζονται.

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

537: Τελούνται τα θυρανοίξια της Αγίας Σοφίας


Η Αγία Σοφία χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, με αρχιτέκτονες τον Ανθέμιο από τις Τράλλεις της Λυδίας και τον Ισίδωρο από την Μίλητο. Στις 23 Φεβρουαρίου του 532 θεμελιώθηκε ο ναός, σε θέση λαμπρή, που δέσποζε στην Κωνσταντινούπολη. Δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την αγορά οικοπέδων, υλικών (μάρμαρα, χρυσός, άργυρος, ελεφαντόδοντο, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι) και ένα πλήθος μαστόρων και εργατών για την ανέγερσή της. Μέσα στην «Μεγάλη Εκκλησιά» όπως την είπε ο λαός, συγκεντρώθηκε ότι τελειότερο και πολυτιμότερο μπόρεσε να προσφέρει η βυζαντινή τέχνη και το απέραντο βασίλειο με τα πλούτη και τις δόξες του. Μετά από πέντε χρόνια και δέκα μήνες η οικοδομή και μεγάλο μέρος της εσωτερικής διακόσμησης του ναού είχαν αποπερατωθεί. Τα «θυρανοίξια» του ναού πραγματοποιήθηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537, από τον Πατριάρχη Μηνά και τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό με μεγάλη μεγαλοπρέπεια και πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων. Μαγεμένος ο Ιουστινιανός από την ομορφιά του ναού και περήφανος για το έργο του είπε, όπως αναφέρει η παράδοση: «Νενίκηκά σε Σολομών».

Βάσω Κατράκη, ζωγράφος και διακεκριμένη χαράκτρια


Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε στο Αιτωλικό Μεσολογγίου το 1914. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών, αποφοιτώντας το 1940, άρχισε να ασχολείται με την χαρακτική. Έκανε πετρογραφίες με υλικό τον ψαμμίτη και πηγή έμπνευσης πολλών έργων της από τον τόπο καταγωγής της. Πρώτη έκθεση το 1955, θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα ατομικές και ομαδικές, σε μουσεία, πινακοθήκες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το 1958 με το Α΄ βραβείο χαρακτικής στην Μεσογειακή Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, το 1966 Διεθνές βραβείο Λιθογραφίας Ταμάριντ στην Μπιενάλε Βενετίας, το 1976 Intergrafic στο Ανατολικό Βερολίνο κ ά. Το 1965 εξελέγη επίτιμο μέλος της L’ Academia Florentina della Arti del Disegno. Έργα της: «Μάσκα», «Οικογένεια ψαράδων», «Η Παναγία και το δελφίνι», «Μοναξιά», «Ειρηνικό» κ ά. Κληροδότησε όλα τα έργα της στο μουσείο που λειτουργεί στην γενέτειρά της και είναι αφιερωμένο στην ίδια. Πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου 1988.

Τα ποτά και τα ξενύχτια…


Η μέρα ανέτειλε προ πολλού. Το θέμα είναι σε πια κατάσταση μας βρίσκει. Εάν συνεχίσουν να ανοίγουν σαμπάνιες και να μας έρχεται το πώμα κατακούτελα, ησυχάστε ένας κακός εφιάλτης είναι, που θα περάσει αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας.

Πρώτον ξαναπέσετε για ύπνο, όσο αργότερα ξυπνήσετε, τόσο καλύτερα θα ξυπνήσετε. Όταν τέλος πάντων ξαναξυπνήσετε αποφύγετε τις απότομες κινήσεις και τον καφέ. Το ιδανικό πρωινό σ’ αυτή την περίπτωση είναι το νερό.

Πιείτε όσο νερό γίνεται περισσότερο που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την αφυδάτωση. Συνεχίστε με ένα τσάι, χαμομήλι ή τίλιο με μέλι και λίγο αργότερα φρούτα ή χυμούς φρούτων. Η μπανάνα είναι το κατάλληλο φρούτο γι αυτή την στιγμή, καθώς θα ρυθμίσει γρήγορα την γλυκόζη στο αίμα. Όσο για χυμό, προτιμήστε μήλου και όχι πορτοκαλιού, που μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το στομάχι σας, λόγω της βιταμίνης C.

Φρυγανισμένο ψωμί ή φρυγανιά με μέλι, χωρίς βούτυρο ή μαρμελάδα, προσθέστε μια ντοματούλα, που περιέχει κάλιο και θα βοηθήσει στην επαναφορά της ισορροπίας των υγρών στο στομάχι.

Τι να αποφύγετε:
Το ποτό τουλάχιστον για τα 2 επόμενα εικοσιτετράωρα.

Τον καφέ, γιατί είναι διουρητικός και θα σας αφυδατώσει ακόμα περισσότερο

Το κρύο μπάνιο που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σοκ. Βάλτε μόνο μια κομπρέσα με κρύο νερό στο κεφάλι.

Την γυμναστική, γιατί καθώς θα ιδρώσετε θα αφυδατωθείτε κι άλλο και υπάρχει κίνδυνος ακόμα και καρδιακής προσβολής.

Τα τηγανητά (αυγά ή μπέικον), βαριά φαγητά με σάλτσες και καρυκεύματα. Αν πεινάτε προτιμήστε μια ελαφριά σουπίτσα λαχανικών ή ζυμαρικών (αστράκι, πεπονάκι κλπ)

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

2004: Σεισμός και τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό


Ο ισχυρός σεισμός που πλήττει τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, προκαλεί τσουνάμι, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές.
Ο σεισμός εκδηλώθηκε το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου του 2004, στις 00: 58 (7:58 τοπική ώρα), με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή, στα βόρεια του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας. Το μέγεθός του ήταν 9,0 R, ακολούθησε πλήθος μετασεισμών με μέγεθος έως 7,7 R. Έγινε αισθητός στην Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Μπούρμα, Μαλαισία, Νότια Ινδία και Σρι Λάνκα. Το σεισμό ακολούθησε τσουνάμι, από το οποίο επλήγησαν οι ακτές του Ινδικού Ωκεανού μέχρι τα παράλια της Δυτικής Αφρικής. Ο τραγικός απολογισμός ήταν πάνω από 200.000 νεκροί και αγνοούμενοι, 1 εκατομμύριο άστεγοι και εκτεταμένες καταστροφές σε κτήρια.

Ερρίκος Σλήμαν


Ο Heinrich Schliemann γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου το 1822 στο Μεκλεμβούργο. Στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του ασχολήθηκε με το εμπόριο, ταξίδεψε, έμαθε ξένες γλώσσες κι έκανε μεγάλη περιουσία. Σπούδασε αρχαιολογία και στα 41 του χρόνια ασχολήθηκε με τα αρχαία ελληνικά. Μελέτησε ιδιαίτερα τον Όμηρο, που του κέντρισε την φαντασία, εμπνέοντας τον να ανασκάψει τους τόπους που ο μεγάλος ποιητής περιγράφει στα έπη του.

Άρχισε το 1868 και με δικά του έξοδα κάνει ανασκαφές στην Ιθάκη, την πατρίδα του πολυμήχανου Οδυσσέα. Δυο χρόνια αργότερα συνοδευμένος και από την Ελληνίδα σύζυγό του, Σοφία Καστριώτη (Εγκαστρωμένου), πήγε στην Μικρά Ασία και άρχισε ανασκαφές στον λόφο του Ισαρλίκ (θέση της Τροίας) σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αρχαιολόγους και δικαιώνεται ανακαλύπτοντας αξιόλογα ευρήματα.

Από το 1874 έως το 1876 πραγματοποιεί ανασκαφές στην Ακρόπολη των Αρχαίων Μυκηνών, που τα πλούσια ευρήματά της στολίζουν την «Μυκηναία» αίθουσα του Εθνικού μας Μουσείου, δικαιώνοντας την ομηρική φράση «πολύχρυσες Μυκήνες».Συνεχίζει τις ανασκαφές του (1881, 1882 και 1886) στον Ορχομενό της Βοιωτίας, όπου φέρνει στο φως, τον «Θησαυρό του Μινύα» και στην Τίρυνθα (1884-85), πανάρχαια ανάκτορα των βασιλέων, με μεγάλη αρχαιολογική αξία. Ακόμα έγραψε πολλά αρχαιολογικά συγγράμματα, «Ιθάκη», «Τρωικές αρχαιότητες», «Πελοπόννησος και Τροία», «Μυκήνες», «Τίρυνς», καθώς και την αυτοβιογραφία του, που συμπλήρωσε η σύζυγός του.

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του, επιβεβαίωσαν το ιστορικό υπόβαθρο των ομηρικών επών και έγιναν αφορμή να του αποδοθούν πολλές τιμές από διάφορα πανεπιστήμια, ιδίως γερμανικά. Αγαπούσε τόσο την Ελλάδα, ώστε έκτισε δυο κατοικίες στην Αθήνα, το Ιλίου Μέλαθρον και το κτήριο που στεγάζεται σήμερα το Νομισματικό Μουσείο.Ο μεγάλος Γερμανός αρχαιολόγος και ελληνολάτρης πέθανε στην Νεάπολη της Ιταλίας, στις 26 Δεκεμβρίου του 1890.

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ...


Χριστούγεννα, πρωτούγεννα πρώτη γιορτή του χρόνου
εβγάτε, δείτε, μάθετε που ο Χριστός γεννάται...

Χριστούγεννα σήμερα και με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζετε σε ολόκληρο τον κόσμο η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, η Γέννηση του Θεανθρώπου.

Απολυτίκιο Χριστουγέννων:
Η γέννησή σου Χριστέ ο Θεός ημών
ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως
εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες
υπό αστέρος εδιδάσκοντο
Σε προσκυνείν τον ήλιον της δικαιοσύνης
και Σε γινώσκειν εξ ύψους ανατολήν
Κύριε δόξα Σοι

Η Παρθένος σήμερον
τον Υπερούσιον τίκτει
και η Γη το σπήλαιον
τω απροσίτω προσάγει
Άγγελοι μετά ποιμένων δοξολογούσι
Μάγοι δε μετά αστέρος οδοιπορούσι
Δι’ ημάς γαρ εγεννήθη παιδίον νέον
ο προ αιώνων Θεός.

Σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας
Χρόνια Πολλά, με Ειρήνη, Αγάπη, Υγεία και Ευτυχία!!!

376: Καθιερώνεται στο ανατολικό τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ο εορτασμός των Χριστουγέννων


Αρχικά τα Χριστούγεννα ήταν μια κινητή γιορτή που γιορταζόταν σε πολλές διαφορετικές στιγμές κατά την διάρκεια του χρόνου. Για πρώτη φορά καθιερώθηκε η εορτή των Χριστουγέννων από την εκκλησία της Ρώμης στην εποχή του πάπα Ιουλίου Α΄ που επέλεξε στα μέσα του 4ου αιώνα την 25η Δεκεμβρίου, ως γενέθλια ημέρα του Χριστού καθώς συνέπιπτε με τα ειδωλολατρικά τελετουργικά για την επιστροφή του ήλιου ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Η πρόθεσή του ήταν να αντικατασταθεί ο ειδωλολατρικός εορτασμός με τον χριστιανικό. Όταν έγινε η αλλαγή από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, το 1752 και αφαιρέθηκαν 11 ημέρες από το έτος - τα Χριστούγεννα έπεφταν στις 7 Ιανουαρίου- ημέρα όπου γιορτάζονται μέχρι και σήμερα από τους παλαιοημερολογίτες.

Τσάρλι Τσάπλιν


Ο Τσάρλι Τσάπλιν γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 16 Απριλίου του 1889, δοκιμάζοντας πολλές στερήσεις κατά την παιδική του ηλικία. Μικρός ακόμα, περίπου 10 χρονών, άρχισε να παίζει σε ένα θίασο ποικιλιών, καθώς οι γονείς του ήταν περιπλανώμενοι ηθοποιοί.

Από το 1912 όταν πήγε στις ΗΠΑ έπαιξε στον κινηματογράφο κωμικούς ρόλους και προπαντός έναν τύπο που δημιούργησε ο ίδιος, το «Σαρλώ». Έγραφε μόνος του τα σενάρια, πρωταγωνιστούσε, σκηνοθετούσε, έκανε την παραγωγή, αλλά και συνέθετε την μουσική στις ταινίες του «Σαρλώ» στην αρχή για τον βωβό κινηματογράφο και αργότερα για τον ομιλούντα.

Ταινίες του: «Το Παιδάκι» (Χαμίνι) (1921), «Ο προσκυνητής» (1922), «Μια γυναίκα από το Παρίσι» (1923), «Οι χρυσοθήρες» (1925), «Το τσίρκο» (1929), «Τα φώτα της πόλης» (1931), «Μοντέρνοι καιροί» (1936), «Ο δικτάτορας» (1940), όπου παριστάνει τον Χίτλερ, «Ο κύριος Βερντού» (1947), «Τα φώτα της ράμπας» (1952), «Ένας βασιλιάς στην Νέα Υόρκη» (1957).

Οι ρόλοι ήταν πάντοτε προσεκτικά διαλεγμένοι και το περιεχόμενο των ταινιών του, καθρέφτιζε την κοινωνική πραγματικότητα. Ο ίδιος δεν θεωρείτο μόνο ως ένας αριστοτέχνης ηθοποιός, που παίζει με δύναμη και χιούμορ, αλλά και ένας έξοχος πνευματικός άνθρωπος, θερμός θιασώτης της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Από το 1952, μεσούντος του ψυχρού πολέμου και της μαύρης λίστας, οικιοθελώς θα εγκατασταθεί στην Ευρώπη και δη στο Βεβέ της Ελβετίας, όπου θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 25 Δεκεμβρίου του 1977. Θα ξαναγυρίσει στην Αμερική το 1972, για να παραλάβει το τιμητικό Όσκαρ που του απενεμήθη.

Θα παντρευτεί 4 φορές, και θα αποκτήσει συνολικά 11 παιδιά, με γνωστότερη την κόρη του επίσης ηθοποιό Τσερλαντίν Τσάπλιν. Η τελευταία σύζυγός του Ούνα, με την οποία έζησε τριάντα πέντε χρόνια, ήταν κόρη του συγγραφέα Ευγένιου Ο’ Νιλ.Στις 25 Δεκεμβρίου του 1977 ο «Σαρλώ» σε ηλικία 88 ετών, αφήνει την τελευταία του πνοή.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Να τα πούμε;


Τα κάλαντα αποτελούν για όλους μας ίσως την πιο γλυκιά ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων, όταν με το τριγωνάκι ξεχυνόμαστε στις γειτονιές για να τα «πούμε» την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.
Η προέλευση της λέξης κάλαντα τυγχάνει πολλών ερμηνειών. Κατ’ άλλους προέρχεται από την ρωμαϊκή λέξη calendae που σημαίνει καινούριος μήνας, κατ’ άλλους από το ελληνικό ρήμα καλώ, λόγω της ανάγκης υπενθύμισης των γιορτών κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, με τα κάλαντα να αποτελούν το "κάλεσμα"

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα
Καλήν ημέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας,
Χριστού την θείαν Γέννησην, να πω στ’ αρχοντικό σας.
Χριστός γεννάτε σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει.
Οι ουρανοί αγάλλονται χαίρει η κτήσις όλη.
Εν τω σπηλαίω τίκτεται, εν φάτνη των αλόγων
Ο Βασιλεύς των Ουρανών και Ποιητής των όλων.
Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι το «Δόξα εν Υψίστοις».
Και τούτο άξιον εστί η των ποιμένων πίστις.

1818: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά η «Άγια Νύχτα»


H «Άγια νύχτα» “Silent night” το γνωστότερο ίσως χριστουγεννιάτικο τραγούδι, γράφτηκε το 1816 από τον Αυστριακό παπά Γιόζεφ Μορ (Jozef Mohr). Μετά από δυο χρόνια ο Μορ ζήτησε από τον δάσκαλο και οργανίστα Φραντς Γκρούμπερ να το μελοποιήσει. Την επόμενη μέρα οι δυο τους, για πρώτη φορά θα το τραγουδήσουν με συνοδεία κιθάρας, μπροστά σε κοινό στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Όμπερντορφ, του Σάλτσμπουργκ.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

1943: Πέθανε στην Αθήνα ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και πολιτικός Δημήτρης Γληνός


Ο Δημήτρης Γληνός γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1882. Αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας το 1905 και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και της Ιένα. Εργάστηκε σαν εκπαιδευτικός σε σχολεία της Μικράς Ασίας, στο Αρσάκειο Λύκειο Αθηνών, ακόμα διετέλεσε σύμβουλος και αργότερα Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας.Από το 1911 ήταν ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του Εκπαιδευτικού Ομίλου, σε αντίθεση με τον Αλέξανδρο Δελμούζο που εκπροσωπούσε την συντηρητική μερίδα. Υπήρξε από τους θεμελιωτές του εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αγωνίστηκε για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας και την αλλαγή των εκπαιδευτικών συστημάτων.
Από το 1930 άρχισε να ασχολείται με την πολιτική και το 1936 εκλέχτηκε βουλευτής του Παλλαϊκού Μετώπου. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά συλλαμβάνεται και εξορίζεται στον Άη-Στράτη και την Ανάφη. Ανάμεσα στα πολυάριθμα έργα του εξέχουσα θέση κατέχουν: «Δημιουργικός ιστορισμός», «Ένας άταφος νεκρός», «Τριλογία του πολέμου», μεταφράσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ξένων ποιητών, Μπωντλαίρ κ ά

Γαλοπούλα


Αγοράζοντας γαλοπούλα έχουμε 2 επιλογές, φρέσκια ή κατεψυγμένη.

Οικονομικότερη βέβαια είναι η κατεψυγμένη, η φρέσκια μπορεί να έχει άλλη τιμή, έχει όμως κι άλλη χάρη. Διαλέξτε μια φρέσκια γαλοπούλα που να μην έχει μελανιές, χτυπήματα, σπασμένα κόκαλα ή κοψίματα. Τέλος η φρέσκια γαλοπούλα χρειάζεται καψάλισμα. Κάντε το με σπιτικό φλόγιστρο ή με αναπτήρα. Διατηρείστε την στο ψυγείο και ψήστε την το πολύ, μέσα σε 48 ώρες.

Αν προτιμήσετε κατεψυγμένη, πριν μαγειρευτεί πρέπει να ξεπαγώσει εντελώς.Αφήστε την να ξεπαγώσει στο ψυγείο, μέσα στην συσκευασία της, για 2-4 ημέρες ανάλογα με το μέγεθός της. Για να ελέγξετε αν ξεπάγωσε τελείως, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κρυστάλλους από πάγο στο εσωτερικό της κοιλιάς και ότι τα πόδια της, όταν τα κουνάτε κουνιούνται ελεύθερα. Μαγειρέψτε την όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η γαλοπούλα, όταν ψηθεί χάνει βάρος, για αυτό υπολογίστε την βαρύτερη κατά την αγορά της. Υπολογίστε ½ κιλό ανά άτομο. Ακόμα γεμίστε την γαλοπούλα, τελευταία στιγμή λίγο πριν την βάλετε στο φούρνο

Ο γενικός κανόνας στο ψήσιμο μεγάλων πουλερικών, είναι να ψήνονται τόσες ώρες όσες και το βάρος τους. Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε καλά, χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο, που θα το «καρφώσετε» σε συμπαγές κομμάτι κρέατος, όπως στο στήθος. Η θερμοκρασία στο θερμόμετρο πρέπει να φτάσει τους 75 βαθμούς Κελσίου.

Υπάρχουν γαλοπούλες που πωλούνται μαζί με θερμόμετρο, σ’ αυτή την περίπτωση, όταν η γαλοπούλα είναι έτοιμη ψημένη το θερμόμετρο θα πεταχτεί έξω. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, τρυπάμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι το μπούτι της γαλοπούλας και αν το υγρό που τρέχει είναι διάφανο είναι έτοιμη ψημένη.

Γαλοπούλα γεμιστή


Την πρώτη θέση στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων την κατέχει η γαλοπούλα

1 γαλοπούλα 3 περίπου κιλά, 250 gr κιμά, λίγα συκωτάκια πουλιών, ½ κούπα ρύζι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ κούπα λάδι, 10 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, ¼ κούπας κουκουνάρια, ¼ κούπας ξανθές σταφίδες, ¼ κούπας καρύδι, ½ κούπα κονιάκ, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, κανέλα, μπαχάρι, 2 κουταλιές βούτυρο, χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι, τον κιμά και τα συκωτάκια, σβήνετε με το κονιάκ. Προσθέτετε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τα κάστανα, τις σταφίδες, τα καρύδια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνετε.Γεμίζετε με το μείγμα αυτό την γαλοπούλα. Ράβετε το άνοιγμα και δένετε τα μπούτια και τις φτερούγες με το σώμα. Αλατοπιπερώνετε και αλείφετε με το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού.

Βάζετε την γαλοπούλα σε βαθύ ταψί και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Την ψήνετε σε ζεστό φούρνο, στους 1800 C για 2 ½ - 3 ώρες.Περιχύνετε πολλές φορές με τους χυμούς της. Μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε να ξεροψηθεί. Τοποθετείτε σε πιατέλα.

Στο ζουμί που έμεινε στο ταψί, ψήνετε πατάτες ή κυδώνια και σερβίρετε μαζί με την γαλοπούλα Ακόμα σερβίρετε κάστανα βρασμένα ελαφρά και μήλα γκλασαρισμένα.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

1882: Για πρώτη φορά στολίζεται χριστουγεννιάτικο δέντρο, με ηλεκτρικά λαμπιόνια


Στην εποχή μας το έλατο, αληθινό ή ψεύτικο, αποτελεί το σύμβολο της χριστουγεννιάτικης γιορτής. Η παράδοση θέλει τον Άγιο Βονιφάτιο να εντάσσει κατά τον 8ο αιώνα το έλατο στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, αντιδιαστέλλοντας με τις ειδωλολατρικές λατρείες, που χρησιμοποιούσαν το γκι. Κατά τον 16ο αιώνα
ο Μαρτίνος Λούθηρος, λέγεται ότι ήταν εκείνος που πρωτοέβαλε αναμμένα κεριά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το έθιμο εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο και οι πυρκαγιές επίσης. Το 1882 ο Edward Johnson, ένας συνάδελφος του Τομά Έντισον, θα αντικαταστήσει τα αναμμένα κεράκια, με ηλεκτρικά λαμπιόνια.
Στην χώρα μας το καραβάκι ήταν το χριστουγεννιάτικο έθιμο που επικρατούσε. Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου το εισήγαγαν οι Βαυαροί. Για πρώτη φορά στολίστηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα, το 1833 στα ανάκτορα του Όθωνα. Μετά όμως τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, επικράτησε σ’ όλη την χώρα..
Το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του σπιτιού, συμβολίζει την ευτυχία που φέρνει στον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού και η προσφορά των Θείων Δώρων

Χριστουγεννιάτικα έθιμα


Η παράδοσή μας είναι γεμάτη από χριστουγεννιάτικα έθιμα, που ομορφαίνουν την πιο χαρούμενη γιορτή του έτους.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Η αναζήτηση στο στόλισμα του δέντρου, μας πηγαίνει πολύ μακριά, ανάγοντας σε ειδωλολατρικά έθιμα. Τότε οι άνθρωποι μετέφεραν δέντρα μέσα στα σπίτια και τα στόλιζαν με φρούτα και καρπούς, για να εξασφαλίσουν την καλή σοδειά στο νέο χρόνο. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι και οι βόρειοι ευρωπαίοι, Βίκινγκς είχαν κοινά παγανιστικά έθιμα με τα δέντρα. Κατά τον 8ο αιώνα ο Άγιος Βονιφάτιος λέγεται ότι ενέταξε το δέντρο στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, αντικαθιστώντας το ειδωλολατρικό γκι με το έλατο. Η σύγχρονη παράδοση για το στόλισμα ξεκίνησε τον 15ο αιώνα από τους Γερμανούς, ενώ ο Μαρτίνος Λούθηρος τον 16ο αιώνα στολίζει για πρώτη φορά δέντρο με αναμμένα λαμπιόνια.

Το Χριστόψωμο
Η ζύμη και τα γλυκίσματα είναι συνυφασμένα με την παράδοση των Χριστουγέννων. Την παραμονή των Χριστουγέννων, ζυμώνουν με ευλάβεια και με τελετουργία που προσομοιάζει με τον μυστικισμό της διαδικασίας της θείας κοινωνίας το χριστόψωμο, που αποτελεί και το βασικό ψωμί των Χριστουγέννων. Ψωμί ευλογημένο, το χριστόψωμο, με το σταυρό στην επιφάνειά του, είναι ένα έθιμο καθαρά χριστιανικό, που συμβολίζει την εκκλησία και την ένωσή της με το Χριστό, όπως ενώνονται οι κόκκοι του σιταριού στο χριστόψωμο. Κατά τόπους έχει και διαφορετικό όνομα, όπως «Σταυροί», «Ψωμό του Χριστού», «Βλάχες» κ ά.

Η γαλοπούλα
Είναι ένα ξενόφερτο έθιμο, που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει παραδοσιακό. Στην Ευρώπη υπήρχε η συνήθεια να μαγειρεύουν στο γιορτινό γεύμα μεγάλα πουλιά, φασιανούς, χήνες και άλλα. Η γαλοπούλα έφτασε στην Ευρώπη από το Μεξικό γύρω στα 1824 και από τότε άρχισαν να την προτιμούν. Οι Έλληνες είχαμε σαν κύριο πιάτο των Χριστουγέννων την κοτόσουπα ή το χοιρινό, που αυτή την εποχή αφθονούσε.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες
Οι ξυλογλύπτες τον Μεσαίωνα κατασκεύαζαν αντικείμενα με θρησκευτικά θέματα, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν πρόδρομοι των χριστουγεννιάτικων καρτών.Με την σημερινή τους μορφή, πιστεύεται ότι ξεκίνησαν το 1843 στην Αγγλία, όταν σε μια κάρτα αποτυπώθηκε ένα οικογενειακό πάρτι σε εξέλιξη, που ανέγραφε τις ευχές: «Χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχές το νέον έτος».

Χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλη την Ελλάδα


Εκτός όμως από τα κοινά, υπάρχουν και τα ιδιαίτερα έθιμα του κάθε τόπου της πατρίδας μας, που αντέχουν στον χρόνο και κρατάνε ζωντανή την παράδοση
«Το τάϊσμα της βρύσης» που εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας. Θυμίζει κάτι από τις σπονδές που προσφέρανε οι αρχαίοι Έλληνες, καθώς κοπέλες πηγαίνουν το βράδυ της παραμονής και αφήνουν σε πηγές και βρύσες κεράσματα τυρί, στάρι, κλαδιά ελιάς και γεμίζουν την στάμνα τους με το «αμίλητο νερό», αφού σ’ όλη την διαδρομή μέχρι το σπίτι τους δεν μιλούν καθόλου.
Ένα άλλο έθιμο που τηρείται στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως στην Μακεδονία είναι το χριστόξυλο. Διαλέγουν ένα χοντρό ξύλο από ελιά ή πεύκο και αφού καθαρίσουν το τζάκι από παλιές στάχτες, το ανάβουν για όλο το δεκαήμερο των Χριστουγέννων. Συμβολίζει την ζεστασιά στην φάτνη του Χριστού.
Παρόμοια έθιμα είναι «το πάντρεμα της φωτιάς», όπου ανάβουν (παντρεύουν) στο τζάκι ένα ξύλο από αρσενικό δέντρο και ένα από θηλυκό, και «Κλωνάρια στο τζάκι» που το συναντάμε στην Θεσσαλία, όπου βάζουν γύρω στο τζάκι τα μεν αγόρια κλωνάρια αγριοκερασιάς, τα δε κορίτσια κλαδιά κέδρου, που συμβολίζουν τις ευχές τους. Όποια καούν πιο γρήγορα σημαίνει ότι πιο γρήγορα θα πραγματοποιηθούν και οι ευχές του παιδιού που το έβαλε.
Τα ρογκατσάρια ή μωμόγεροι, τα συναντάμε σε πολλές περιοχές τις Μακεδονίας και της Θράκης, κατά τα οποία οι άνδρες φοράνε προβιές ζώων και κρατάνε σπαθιά. Πηγαίνουν από το ένα σπίτι στο άλλο τραγουδώντας και παίρνοντας φιλέματα. Αν συναντηθούν μεταξύ τους διαφορετικές ομάδες, στήνουν εικονική μάχη και η ομάδα που θα χάσει, δίνει υποταγή στους κερδισμένους.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Δίπλες


2 κούπες αλεύρι σκληρό, 2 κούπες αλεύρι μαλακό, 5 αυγά, ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα πορτοκαλιού, ½ κ γ κοφτό αλάτι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, καρύδια τριμμένα, κανέλα.

Χτυπάτε τα αυγά με το αλάτι στο μίξερ για 5-6΄. Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο λίγο-λίγο στο μίξερ, χτυπάτε να δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη. Την ζυμώνετε σε μπάλα και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 1-1,30 ώρα, σε μια λεκάνη σκεπασμένη με βρεγμένη πετσέτα.

Ανοίγετε την ζύμη σε φύλλο λεπτό και το κόβετε με οδοντωτό ρολό σε λωρίδες.Τοποθετείτε την άκρη της λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού. Βυθίζετε την δίπλα σε καυτό λάδι, ενώ στριφογυρίζετε το πιρούνι να διπλωθεί η δίπλα γύρω του. Τηγανίζετε την κάθε δίπλα μέχρι να πάρει χρώμα και την βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί.

Για το σιρόπιασμα: Βράζετε για 5 λεπτά, 2 κούπες ζάχαρη, 1 κούπα μέλι και 1 κούπα νερό. Βγάζετε τον αφρό και βουτάτε μέσα τις δίπλες. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετείτε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με τα καρύδια και την κανέλλα.

1952: Για πρώτη φορά γυναίκα υποψήφια σε ελληνικές εκλογές


Μετά από διεθνή πίεση, κατοχυρώνεται με νόμο και στην Ελλάδα το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των γυναικών στις δημοτικές αλλά και στις βουλευτικές εκλογές. Η Ελένη Σκούρα στις 21 Δεκεμβρίου του 1952, ορίζεται υποψήφια στην Θεσσαλονίκη, με το κόμμα του Αλέξανδρου Παπάγου «Ελληνικός Συναγερμός», για τις επαναληπτικές εκλογές του Ιανουαρίου του ‘53. Αν και αποκλείονται πολλές γυναίκες από τις εκλογές εκείνες, καθώς δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι, καταφέρνει να εκλεγεί και να γίνει η πρώτη γυναίκα βουλευτής. Ο τύπος της εποχής γράφει για την εκλογή της: «Οπωσδήποτε η χθεσινή εκλογή απέδειξεν ότι η μεγαλυτέρα μερίς των ανδρών πνέχθη τον αιφνιδιασμό αυτόν».

Γιάννης Μόραλης


Στα 93 του χρόνια «έφυγε» από την ζωή στις 20 Δεκεμβρίου 2009

Γεννήθηκε το 1916 στην Άρτα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και χαρακτική και συνέχισε με υποτροφία αρχικά στην Ρώμη και αργότερα στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα νωπογραφίας στην Ecole Nationale des Beaux. Το 1947 εκλέχθηκε καθηγητής στην προπαρασκευαστική τάξη της ΑΣΚΤ, από όπου αποχώρησε το 1983

Φιλοτέχνησε εξώφυλλα δίσκων μουσικής, γλυπτά, τοιχογραφίες, ενώ εξέχουσα θέση
στο έργο του κατέχουν ο διάκοσμος στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας και οι συνθέσεις στον σταθμό Πανεπιστήμιο του σιδηρόδρομου Αθηνών.

Τιμήθηκε το 1940 με το βραβείο ζωγραφικής, το 1965 με τον Ταξιάρχη του Φοίνικα, το 1973 με το Χρυσό μετάλλιο στην Διεθνή Έκθεση του Μονάχου, το 1979 με το Αριστείο των Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών, το 1999 με το μετάλλιο του Ταξιάρχη της Τιμής, ενώ η Εθνική Πινακοθήκη του έκανε μεγάλη αναδρομική έκθεση. Έργα του βρίσκονται σε συλλογές ελλήνων και ξένων συλλεκτών.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

1806: Πέθανε ο εθνικός μας ευεργέτης Ζώης Καπλάνης


Ο Ζώης Καπλάνης γεννήθηκε στο Γραμμένο Ιωαννίνων το 1736. Κατέβηκε στα Γιάννενα σε συγγενείς του όταν έμεινε ορφανός και από κει μετανάστευσε το 1754 στην Ρουμανία, στο Βουκουρέστι. Ασχολήθηκε με το εμπόριο, συνεργαζόμενος με έναν άλλο έμπορο τον Χατζηνίκο. Από το 1774 θα εγκατασταθεί στην Μόσχα όπου δουλεύοντας ακούραστα, θα δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία, που θα την διαθέσει για κοινωφελείς σκοπούς. Ίδρυσε στα Γιάννενα, ανώτατη σχολή, με αξιόλογη βιβλιοθήκη και εποπτικά όργανα, ακόμα ενίσχυσε οικονομικά τις σχολές Αγίου Όρους και Πάτμου, ίδρυσε εκκλησίες και σχολεία στα Γιάννενα, διέθεσε χρήματα για φτωχούς, φυλακισμένους κ ά.

Δημήτρης Ροντήρης


O Δημήτρης Ροντήρης γεννήθηκε το 1899 στον Πειραιά. Η καταγωγή του ήταν από την Ναύπακτο. Εγκαταλείποντας στο 2ο έτος την Σχολή Ευελπίδων, εγγράφεται στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα το ’19 από το θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη σαν ηθοποιός, φεύγει για την Αυστρία, όπου παρακολουθεί μαθήματα θεάτρου, ιστορία της τέχνης και αρχαία ελληνική φιλολογία. Εν συνεχεία θα μαθητεύσει κάποιο διάστημα δίπλα στον Γερμανό σκηνοθέτη Ράϊνχαρτ.

Θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 1933 και θα αναλάβει σκηνοθέτης, πρώτα στο Βασιλικό Θέατρο και αργότερα στο Εθνικό Θέατρο στην αρχή σαν βοηθός σκηνοθέτης και μετά τον θάνατο του Φώτου Πολίτη το 1934 σαν σκηνοθέτης.Το πρώτο έργο που θα σκηνοθετήσει ήταν «Οι φοιτητές» του Ξενόπουλου. Το ’42 με την γερμανική κατοχή παραιτείται. Θα συνεχίσει μετά την απελευθέρωση στο Εθνικό Θέατρο, σαν σκηνοθέτης και τα διαστήματα 1946-50 και 1953-55 σαν διευθυντής, σκηνοθετώντας παραστάσεις που συμμετέχουν κορυφαίοι ηθοποιοί, Μανωλίδου, Αρώνη, Χορν κ ά.

Το 1950 ιδρύει την «Ελληνική Σκηνή» και το 1957 το «Πειραϊκό Θέατρο», με το οποίο θα περιοδεύσει, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σκηνοθετώντας έργα κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, «Άμλετ», «Δωδέκατη νύχτα», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», αλλά και σειρά παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος «Πέρσες», «Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Χοηφόρες», «Ευμενίδες».

«Προσπαθούμε να είμαστε πολύ απλοί στη δουλειά μας, γιατί απλοί ήταν οι αρχαίοι. Επιδιώκουμε να εκφράσουμε την ουσία του αρχαίου δράματος με μια φόρμα απλή, που να ανταποκρίνεται στο πνεύμα της ελληνικής τραγωδίας», ήταν το προσωπικό του στίγμα στην αναβίωση του αρχαίου δράματος στην σύγχρονη εποχή.

Το 1936 για πρώτη φορά στο Ηρώδειο ανεβάζει την «Ηλέκτρα», αλλά και στις 11 Σεπτεμβρίου του 1938 για πρώτη φορά μετά την αρχαιότητα παρουσιάζει, αρχαία τραγωδία στην Επίδαυρο, ανεβάζοντας την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή Άξια μνείας είναι ακόμα η παράσταση της τριλογίας του Αισχύλου "Ορέστεια" στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 1949, που θα τύχει διθυραμβικών κριτικών.Από το 1954 καθιερώνει το Φεστιβάλ της Επιδαύρου, με πρώτη παράσταση τον «Ιππόλυτο» με την θρυλική διανομή, Αλέκος Αλεξανδράκης κ ά.

Διετέλεσε ακόμα Διευθυντής Ραδιοφωνίας τον Δεκέμβριο του ’44 και από το διάστημα 1935-64 καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών. Από την δεκαετία του ’70 θα εγκαταλείψει την σκηνοθεσία και θα απομονωθεί. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 20 Δεκεμβρίου του 1981

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

1797: Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο Ρήγας Φεραίος


O Ρήγας Φεραίος, ήθελε να γυρίσει στο τέλος του 1797 στην Ελλάδα, περνώντας πρώτα από την Τεργέστη, για να βοηθήσει στην απελευθέρωση της Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών. Γι αυτό πριν ξεκινήσει έστειλε στον έμπιστό του φίλο Αντώνη Κορωνιό, τα κιβώτια με τις επαναστατικές του προκηρύξεις και άλλα έγγραφά του. Ο φίλος του όμως έλειπε από την Τεργέστη και τα κιβώτια παρέλαβε ο Δημήτρης Οικονόμου, μεγαλέμπορος από την Κοζάνη. Αυτός είτε επειδή φοβήθηκε, είτε επειδή ήταν προδότης, ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές της Τεργέστης. Και έτσι όταν ο Ρήγας με τον συνεργάτη του Χριστόφορο Περαιβό, έφτασε στην Τεργέστη στις 19 Δεκεμβρίου του 1797, οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στην φυλακή. Από το γαλλικό προξενείο της Τεργέστης μάταια προσπαθούν να τον απελευθερώσουν. Καταφέρνουν μόνο να απελευθερώσουν τον Περαιβό που ήταν Γάλλος υπήκοος.

Αλόϊς Αλτσχάϊμερ


O Alois Alzheimer γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1864 στο Markbreit της Βαυαρίας. Θα σπουδάσει ιατρική στο Βερολίνο και όταν παίρνει το πτυχίο του το 1887, άρχισε να εργάζεται στο Κρατικό άσυλο της Φρανκφούρτης, όπου θα εκπαιδευτεί στην ψυχιατρική και την νευροπαθολογία.

Μαζί με τον συνάδελφό του Frank Nills, ξεκίνησε την έρευνά του σχετικά με τον φλοιό του ανθρώπινου εγκεφάλου και την παθολογία του νευρικού συστήματος. Από το 1895 που θα διοριστεί διευθυντής του ασύλου, θα επεκτείνει τις έρευνες του στην μανιακή κατάθλιψη και την σχιζοφρένεια.

Σε αναζήτηση μιας θέσης όπου θα μπορούσαν να συνδυάσουν την έρευνα και την κλινική πρακτική, ο Alzheimer έγινε βοηθός του Emil Kraepelin στην Ιατρική Σχολή του Μονάχου το 1903. Εκεί δημιούργησε ένα νέο εργαστήριο για την έρευνα του εγκεφάλου.

Αφού δημοσίευσε πολλά έγγραφα σχετικά με τους όρους και τις ασθένειες του εγκεφάλου, το 1906 έδωσε μια διάλεξη που τον έκανε διάσημο. Είχε εντοπίσει μια ασυνήθιστη νόσο του εγκεφαλικού φλοιού, σε μια πενηντάχρονη γυναίκα την Auguste D, που της προκάλεσε απώλεια μνήμης, αποπροσανατολισμό, παραισθήσεις και τελικά το θάνατό, σε ηλικία μόλις 55 ετών. Η μετά θάνατον εξέταση έδειξε διάφορες ανωμαλίες του εγκεφάλου. Η νόσος που εντόπισε πήρε το όνομά του. (Διαβάστε περισσότερα για την νόσο Alzheimer στην ενότητα Υγεία).

Το 1913, καθ’ οδόν προς τις Bresslau για να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Wilhelm, παθαίνει ένα σοβαρό κρυολόγημα που καταλήγει σε ενδοκαρδίτιδα, από την οποία ποτέ δεν ανέκαμψε πλήρως. Πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στις 19 Δεκεμβρίου το 1915 σε ηλικία μόλις 51 ετών.

Και τώρα τι θα πιούμε;


Κρασί και σαμπάνια, οι γιορτινοί συνδυασμοί

Τα λευκά κρασιά είναι παντός καιρού συνοδεύουν ωραία τον σολομό, το χαβιάρι, τα θαλασσινά στην αρχή του γεύματος, αλλά και τα αλμυρά τυριά, όπως η κοπανιστή, ή φέτα ή τυριά με γεύση μούχλας ή μπαχαρικών, όπως το ροκφόρ, η γκοργκοτζόλα, αλλά και σαλάτες και αυγά.

Τα οστρακόδερμα, γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, τα πικάντικα τυριά, παρμεζάνα, San Michali, δένουν αρμονικά με ροζέ κρασιά.

Με το αρνάκι, το κατσικάκι, τα πουλερικά ιδίως τα γλασαρισμένα με χυμούς φρούτων, οι πίτες, οι τάρτες, τα κίτρινα ώριμα τυριά, οι καρυδόπιτες ή αμυγδαλόπιτες συνδυάζονται ωραία από ένα ερυθρό ξηρό κρασί.

Συνοδέψτε τέλος τα κόκκινα κρέατα ψητά ή μαγειρευτά με δυνατό κόκκινο κρασί στους 16-18 βαθμούς Κελσίου, σερβιρισμένο σε ένα κρυστάλλινο κολονάτο ποτήρι, κλειστό προς τα επάνω, που θα συγκεντρώσει και θα προβάλλει εύκολα, τα ιδιαίτερα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του.

Όμως η γιορτινή ατμόσφαιρα θέλει και σαμπάνια.Πολλοί sommelier προτείνουν την σαμπάνια, για όλο το γιορτινό γεύμα, επιλέγοντας ανάμεσα στους τρεις τύπους της. Brut (ξηρή), Demi-sec (ημίξηρη), Doux (γλυκή) λευκή ή ροζέ.

Με την παραδοσιακή γαλοπούλα, προτιμήστε μια Brut σαμπάνια, διατηρημένη στο ψυγείο στους 6-8 C. Κλείστε το δείπνο σας, με μια ημίξηρη σαμπάνια, ιδανική συνοδεία των επιδορπίων και ιδίως της φράουλας. Και μια υπενθύμιση πιείτε την όσο είναι ακόμα φρέσκια και δροσερή.

Όσο για το άνοιγμά της, εάν θέλετε να απολαύσετε την γεύση και τα αρωματικά της, φροντίστε να μην χαθεί ο πολύτιμος αφρός της. Αν όμως απλώς θέλετε να δημιουργήσετε ένα γιορταστικό θέαμα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις αφρισμένες φυσαλίδες της σαμπάνιας. Χρόνια σας πολλά!

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Ημέρα Μετανάστη


Ως μετανάστευση ορίζεται η ατομική ή ομαδική μετάβαση και εγκατάσταση από μια χώρα σε άλλη. Ο βασικότερος λόγος είναι οικονομικός, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλοι λόγοι, όπως πολιτικοί, θρησκευτικοί, πολεμικοί, αποικιστικοί, κλιματολογικοί.

Η Ελλάδα από τα αρχαία ακόμη χρόνια, βίωσε πλήθος μεταναστεύσεων, κατ’ αρχάς με χαρακτήρα αποικιστικό, όπως έγινε με την Κάτω Ιταλία, τα παράλια της Μικράς Ασίας κ ά. Ακόμα και η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πήρε την μορφή επίσης αποικιστικής κίνησης.Αντίθετα το ρωμαϊκό και το βυζαντινό κράτος, έγιναν στόχος της Μεταναστεύσεως των Εθνών, κατά την οποία φτωχοί λαοί που κατοικούσαν στις όχθες του Δούναβη και του Ρήνου, αλλά και βορειότερα αναζητούσαν καλύτερη τύχη, σε περιοχές με οικονομική και πνευματική ακμή, όπως η Ιταλική και η Ελληνική χερσόνησος και η Μικρά Ασία.

Στην νεότερη Ελλάδα, οι σκλαβωμένοι Έλληνες, άφηναν τον τόπο τους για να ζήσουν στην Αυστρία, στην Ρουμανία, στην Αίγυπτο και άλλες κοντινές και μακρινές χώρες. Αυτό συνεχίστηκε και ύστερα από την επανάσταση του ‘21, προς την Αίγυπτο, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Αμερική.Το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα από την χώρα μας σημειώθηκε τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αμερική, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Δυτική Γερμανία

Την τελευταία δεκαετία, η χώρα μας έγινε ο μεγαλύτερος ίσως ευρωπαϊκός μεταναστευτικός αποδέκτης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα ανέρχεται από 1 έως 1,8 εκατομμύριο. Το μεγαλύτερο ποσοστό 63% προέρχονται από την γειτονική Αλβανία, ενώ σε μικρότερα ποσοστά εμφανίζονται οι μετανάστες από την Βουλγαρία, Ουκρανία, Ρουμανία, Γεωργία, Πακιστάν, Ρωσία και Αίγυπτο.
Πηγή: www.new-page.gr

1803: Ο χορός του Ζαλόγγου


Ο Ζάλογγος το ξακουστό βουνό της Ηπείρου, συνέχεια των βουνών του Σουλίου στα βόρεια της Πρέβεζας, συνδέθηκε άρρηκτα με την νεότερη ελληνική ιστορία ως το αιώνιο σύμβολο της περηφάνιας, της τιμής και της αυτοθυσίας.Στις 12 Δεκεμβρίου του 1803, οι Σουλιώτες αναγκάσθηκαν να συνθηκολογήσουν με τον Αλή Πασά και να εγκαταλείψουν το Σούλι. Από δυσπιστία προς τον Αλή Πασά, διαμοιράστηκαν σε τρία τμήματα και πορεύθηκαν από διαφορετικές κατευθύνσεις.Ένα από τα τμήματα, που αποτελούνταν από 800 άνδρες, γυναικόπαιδα και με αρχηγό τον Κουτσονίκα, τράβηξε προς τον Ζάλογγο. Εκεί όμως τους πρόλαβαν οι Τούρκοι, που έστειλε ο Αλή καταπατώντας την συμφωνία. Επί πολλές ημέρες εκείνοι πολέμησαν ηρωικά, ώσπου εξαντλήθηκαν οι τροφές και τα πολεμοφόδια.Όσοι άνδρες απέμειναν, επιχείρησαν έξοδο και πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν ή πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι γυναίκες για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών ανέβηκαν στο ψηλότερο σημείο του Ζαλόγγου, που βρίσκεται ένας μεγάλος κοκκινωπός βράχος, το Στεφάνι και εκεί αφού πέταξαν πρώτα τα παιδιά τους στον γκρεμό, πιάστηκαν στον χορό τραγουδώντας και μια-μια έπεφταν από τον βράχο:Έχε γεια καημένε κόσμε,έχε γεια, γλυκιά ζωή…

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

1622: Εκοιμήθη ο Άγιος Διονύσιος, πολιούχος της Ζακύνθου


Γεννήθηκε στον Αιγιαλό Ζακύνθου το 1547. Καταγόταν από οικογένεια ευγενών και το κοσμικό του όνομα ήταν Δραγανίκος. Σπούδασε θεολογία, έγινε μοναχός και κατόπιν ιερέας, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Στροφάδων . Με παρακίνηση του μητροπολίτη Αθηνών χειροτονήθηκε επίσκοπος της Αίγινας με το όνομα Διονύσιος.
Ύστερα από 2 χρόνια γύρισε στην Ζάκυνθο, γιατί ήθελε να προσφέρει τις ποιμαντορικές του υπηρεσίες στους συμπατριώτες του. Στην αρχή ήταν χωροεπίσκοπος Ζακύνθου και ύστερα εφημέριος του ναού του Αγίου Νικολάου στον Μώλο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποσυρθεί στο μοναστήρι της Αναφωνήτριας. Εκεί τον επισκεπτόταν όλος ο κόσμος για να τον συμβουλευτεί.
Εκοιμήθη στις 17 Δεκεμβρίου του 1622, σε ηλικία 75 ετών και ενταφιάστηκε στον Ναό Αγίου Γεωργίου Στροφάδων όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία.
Κατά την ανακομιδή των λειψάνων είδαν ότι διατηρήθηκε ακέραιο χωρίς να λιώσει. Σήμερα το ιερό λείψανο είναι φυλαγμένο σε πολυτελή λάρνακα στον ναό του Αγίου Διονυσίου. Αναγνωρίστηκε άγιος από το Πατριαρχείο το 1703 και η μνήμη του τιμάται στις 17 Δεκεμβρίου.

Κουραμπιέδες αμυγδάλου


Χριστουγεννιάτικες νοστιμιές από …ζάχαρη

½ κιλό βούτυρο γάλακτος παγωμένο, 300 γρ αμύγδαλα κομμένα με το φλούδι τους, 250 γρ ζάχαρη άχνη, 2 κρόκους, ½ ποτηράκι κρασιού ούζο, 1 κιλό αλεύρι, λίγο ανθόνερο, ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.

Χτυπάτε το βούτυρο αρκετά λεπτά για να γίνει σαν κρέμα. Ενώ χτυπάτε συνέχεια προσθέτετε τους κρόκους, την ζάχαρη, το ούζο και τα αμύγδαλα. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το προσθέτετε σιγά –σιγά, μέχρι το μίγμα να πλάθετε χωρίς να ανοίγει.
Αφήνετε για λίγο να σταθεί η ζύμη.

Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 10 περίπου λεπτά. Τους ραντίζετε με ανθόνερο όσο είναι ακόμα ζεστοί.
Βάζετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Κώστας Βάρναλης, λογοτέχνης


Ο Κώστας Γιαννακός όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στα 1884 στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας, αλλά ξενιτεύτηκε από κει πολύ νέος. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Φιλιππούπολη και κατέβηκε το 1902 στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε οριστικά. Τελείωσε με άριστα την Φιλοσοφική Σχολή και για το διάστημα 1908-1915 διορίστηκε καθηγητής σε διάφορα σχολεία, ενώ πήρε και 2 φορές υποτροφία για την Γαλλία, όπου παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας, φιλολογίας και κοινωνιολογίας. Στα 1905 στα 21 του μόλις χρόνια, τυπώνει την πρώτη του ποιητική συλλογή «Κηρήθρες». Απομακρυνόμενος από την εκπαιδευτική του ιδιότητα, αφιερώθηκε στην μελέτη της αρχαίας ελληνική σκέψης και στις νέες ιδέες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και δημιουργώντας μια δική του προσωπική σχολή στα περισσότερα είδη του γραπτού λόγου ( ποίηση, χρονογράφημα, κριτική κλπ). Το έργο του διέπεται από ανθρωπιά, λυρισμό αλλά και σαρκασμό. Ξεχωρίζουν Ποιητικά: «Το φως που καίει» (1922), «Σκλάβοι πολιορκημένοι» (1927), «Οι μοιραίοι», «Η μάνα του Χριστού», «οι πόνοι της Παναγιάς», πεζογραφήματα: «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» (1936), «Το ημερολόγιο της Πηνελόπης» (1946), «Δικτάτορες» (1956), Μελέτες: «Αισθητικά» 2 τόμοι (1957), «Ο Σολωμός χωρίς μεταφυσική» (1925), «Ζωντανοί άνθρωποι» (1938) κ ά. Το 1959 τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν.
Πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου 1974.

Αγοράζοντας παιδικά δώρα


Πως να διαλέξουμε το σωστό δώρο για τα παιδιά

Στα παιδικά δώρα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν την ηλικία, τις ιδιαίτερες δεξιότητες, τις πραγματικές ανάγκες και τέλος τις προτιμήσεις του παιδιού, (που δεν θα καθορίζονται από την μόδα και τις διαφημίσεις).

Προτιμήστε παιχνίδια από καταστήματα με επώνυμες φίρμες και όχι από πλανόδιους, γιατί μπορεί να αποδειχθούν «μαϊμούδες» ή αμφιβόλου ποιότητας.

Προτιμήστε δώρα από ανακυκλωμένα υλικά. Αν είναι ηλεκτρικά (ραδιόφωνο, γουόκμαν, αυτοκίνητα )προτιμήστε αυτά με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Αναζητήστε στην συσκευασία, το σήμα CE, που εγγυάται για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην ποιότητα των υλικών τους, στην κατασκευή τους και στην χρήση τους. Ακόμα πρέπει να αναγράφουν στην ελληνική γλώσσα, κατασκευαστικές λεπτομέρειες, αλλά και τις οδηγίες και τις προφυλάξεις κατά την χρήση τους.

Αποφύγετε να αγοράσετε παιχνίδια, με αιχμηρά σημεία, με ελατήρια που εκτοξεύονται, με μακριούς ιμάντες, με μικρά κομμάτια που εύκολα αποσπώνται, μικρές μπάλες ή βόλους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού ή κατάποσης.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν αγοράσετε παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς μπορεί να υπάρξει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αν υπάρχουν κατασκευαστικά λάθη ή δεν χρησιμοποιηθούν σωστά από τα παιδιά.

Αν χαρίσετε πάνινα ή λούτρινα παιχνίδια, βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνουν χνούδια, που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες.

Εάν αγοράσετε ποδήλατο προμηθευτείτε μαζί το προστατευτικό κράνος, τις βοηθητικές ρόδες, (εάν δεν ξέρει το παιδί ποδήλατο), ένα βιβλίο με τα βασικά σήματα της τροχαίας και κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και τέλος ενημερώστε το παιδί για τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχει κατά την χρήση του ποδηλάτου.

Ελέγξτε την ποιότητα ιδίως σε είδη ένδυσης ή υπόδησης. Αποφύγετε να επιλέξετε μπουφάν, ζακέτες ή μπλούζες που έχουν κορδόνια ή κορδέλες γύρω από τον λαιμό, καθώς γίνονται πολλές φορές αιτίες τραυματισμών και πνιγμών για τα παιδιά.

Οι πολύ χαμηλές τιμές, ή οι υπερβολικές προσφορές, ενδέχεται να κρύβουν ελαττωματικά ή χαμηλής ποιότητας προϊόντα

Χαρίστε μαζί με τα παιχνίδια και βιβλία ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Τέλος, μην δώσετε τα δώρα απευθείας στα παιδιά, αλλά κρύψτε τα σε διάφορα μέρη του σπιτιού και παίξτε μαζί τους το παιχνίδι της αναζήτησης του «χαμένου δώρου».

Άλλωστε οι γιορτινές αυτές ημέρες είναι αφιερωμένες στα παιδιά και στα παιχνίδια.
Είθε να γίνουμε και εμείς για λίγο παιδιά και να παίξουμε. Καλές γιορτές.
Πηγή: www.new-page.gr

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

1932: Κάνει πρεμιέρα η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος»


Η επική ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα “Gone with the wind’ της Μάργκαρετ Μίτσελ, που εκδόθηκε το 1936 και είχε κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ. Προτάθηκε για 13 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε 8, διατηρώντας το ρεκόρ της ταινίας με τόσα Όσκαρ για 20 χρόνια. Κέρδισε ακόμα 2 τιμητικές διακρίσεις. Η διάρκειά της είναι 4 ώρες και την σκηνοθεσία έκανε ο Βίκτωρ Φλέμινγκ. Πρωταγωνιστούν: Βίβιαν Λι, Γκάρκ Γκέϊμπλ, Λέσλι Χάουαρντ και Ολίβια Ντε Χάβιλλαντ. Το στόρι της ταινίας αναφέρεται στον παθιασμένο έρωτα της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, μιας όμορφης, δυναμικής, αλλά ματαιόδοξης γυναίκας και του συζύγου της Ρετ Μπάτλερ, στα χρόνια του Αμερικάνικου Εμφύλιου.
Χαρακτηριστικές ατάκες της ταινίας που έγραψαν στην ιστορία του κινηματογράφου:
«Αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα», η αποστομωτική απάντηση του Ρετ, όταν η Σκάρλετ του ομολογεί τον ερωτά της για κείνον.
“After all…tomorrow is another day” «Στο κάτω-κάτω αύριο είναι μια άλλη μέρα»
Η αισιοδοξία της Σκάρλετ Ο Χάρα, σε όλο της το μεγαλείο.

Χοιρινό πρασοσέλινο αυγολέμονο


Το τραπέζι της παράδοσης για τις γιορτινές μέρες επιτάσσει χοιρινό. Τα παλαιότερα τουλάχιστον χρόνια, έτρεφαν όλο το χρόνο ένα-δυο γουρουνάκια, που από τις αρχές Δεκεμβρίου και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου τα έσφαζαν για να έχουν κρέας τις γιορτές αλλά και όλο το χρόνο (παστό, τσιγαρίδες κ ά). Αμέτρητα πιάτα υπάρχουν στην ελληνική κουζίνα με το φρέσκο χοιρινό κρέας, ένα όμως παραμένει πραγματικά παραδοσιακά χειμωνιάτικο, για αυτές τις γιορτινές μέρες, το πρασοσέλινο.


1 κιλό χοιρινό κρέας (σπάλα, λαιμός) κομμένο σε μερίδες, ½ κιλό σέλινο, ½ κιλό πράσα κομμένα σε ροδέλες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ κούπα λάδι, 1 κ σ αλεύρι, 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο, 2 αυγά, χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και λευκό πιπέρι.


Τσιγαρίζετε στο λάδι το κρεμμύδι και τα πράσα. Προσθέτετε το κρέας και το αλεύρι. Αφήνετε να τσιγαριστούν για λίγο και ρίχνετε ζεστό νερό, όσο να σκεπαστούν. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ρίχνετε το σέλινο κομμένο, το μάραθο και αλατοπιπερώνετε. Όταν βράσουν κρέας και σέλινο, χτυπάτε τ’ αυγά σ’ ένα βαθύ πιάτο και προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνετε το αυγολέμονο ανακατεύοντας ελαφρά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

1911: Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Νότιο Πόλο


Ο Roald Amundsen ετοίμασε το ταξίδι του με μεγάλη μυστικότητα και αναχώρησε το 1910 με το πλοίο του «Φραμ».Και ενώ όλοι, ακόμα και οι σύντροφοί του νόμιζαν πως ξεκινάει για τον Βόρειο Πόλο, αυτός έπλευσε προς νότια. Δυο χρόνια κράτησε το ταξίδι και στις 14 Δεκεμβρίου του 1911, έφτασε πρώτος στο Νότιο Πόλο, ύστερα από μύριους κινδύνους και περιπέτειες. Με έλκηθρα προχώρησε ο Αμούνδσεν στο εσωτερικό του και έμπηξε το κοντάρι της νορβηγικής σημαίας στο νοτιότερο ακρωτήριο της γης.

Στα χρώματα των γιορτών


Χριστουγεννιάτικα τρυκ για γιορτινή διάθεση με οικονομία

Προτιμήστε αντί για ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο ένα αληθινό που μετά τις γιορτές θα μπορέσετε να μεταφυτέψετε στον κήπο ή ένα φυτεμένο σε γλάστρα.

Αντικαταστήστε τα λαμπάκια που στολίζουν τα δέντρα και τα μπαλκόνια με αντίστοιχα οικονομικά και εξοικονόμησης ενέργειας ή με φωσφορίζοντα λαμπάκια.

Διακοσμήστε το σπίτι με τις παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες ή κάνετε χριστουγεννιάτικες κατασκευές και ζωγραφιές σε ανακυκλωμένο χαρτί.

Διακοσμήστε παλιές κάλτσες με κορδέλες, χρωματιστά κουμπιά, κουδουνάκια, κλαδάκια από έλατο ή γκι και κρεμάστε τις στο τζάκι ή αλλού.

Φτιάξτε με ζύμη για κουλουράκια, αστεράκια, καμπανούλες, μπάλες κ ά και διακοσμήστε τα με κρυσταλλική ζάχαρη ή με χρωματιστές τρουφίτσες.

Ζωγραφίστε και κόψτε χαρτόνια με γιορτινά θέματα, κρεμάστε τα από σκοινάκι σαν μια μεγάλη γιρλάντα, διακοσμώντας έτσι τα φωτιστικά του σπιτιού

Τυπώστε τις χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές των παιδιών και στείλτε τις στους φίλους σας και τους συγγενείς, σαν ευχετήριες κάρτες.

Κόψτε μικρά ασημένια χαρτόνια (αυτά που μας μένουν από συσκευασίες και περιτυλίγματα) σε διάφορα σχήματα και κρεμάστε τα στο δέντρο.

Γεμίστε γυάλινα βαζάκια και μπουκάλια με χρωματιστή κρυσταλλική άμμο.

Κόψτε και φτιάξτε φιογκάκια από παλιές χρυσές, ασημένιες ή καρό κορδέλες και διακοσμήστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή τα δώρα.

Όταν τελειώσουν οι γιορτές μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σ’ ένα κουτί, για να τα ξανά χρησιμοποιήσετε και άλλες χρονιές.
Πηγή: www.new-page.gr

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Μέντης (Χρύσανθος) Μποστατζόγλου, γνωστός ως Μπόστ


Γεννήθηκε το 1918 στην Κωνσταντινούπολη. Πολύπλευρος καλλιτέχνης που ανέπτυξε μια ιδιαίτερη προσωπική τεχνοτροπία, τόσο στα εικαστικά, όσο και στην σατυρική λογοτεχνία. Υπήρξε γελοιογράφος, στιχουργός, θεατρικός συγγραφέας, με τρόπο έκφρασης την σάτιρα, ειδομένη μέσα από μια δική του οπτική και λεκτική πλευρά, ανορθόγραφα και «καθαρευουσιάνικα». Γνωστοί ήρωές του η Μαμά-Ελλάς και τα παιδιά της Πειναλέων και Ανεργίτσα. Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, «Καθημερινή», Αυγή», «Ταχυδρόμος», «Ομάδα», «Ελευθεροτυπία», «Θεατής», «Men’s Look».Έγραψε ακόμα στίχους που έγιναν τραγούδια από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γιάννη Μαρκόπουλο, με γνωστότερα «Η νήσος των Αζορών», «Ρομβία», «Νεκροθάφτες». Πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου του 1996.

1943: Οι Γερμανοί πυρπολούν τα Καλάβρυτα και εκτελούν όλους τους άνδρες


Στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο κατά την γερμανική κατοχή τα Καλάβρυτα δοκίμασαν μαρτυρικές στιγμές. Επειδή στην περιοχή αυτή οι αντάρτες εκτέλεσαν Γερμανούς, οι γερμανικές αρχές για αντίποινα, δεν δίστασαν δείχνοντας ανανδρία και εγκληματικότητα, να σκοτώσουν όλους τους άνδρες της περιοχής πάνω από 14 ετών και να βάλουν φωτιά στην κωμόπολη. Το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου, οι Γερμανοί χτυπώντας τις καμπάνες στην κεντρική εκκλησία, διέταξαν να μαζευτούν όλοι οι κάτοικοι στο Δημοτικό σχολείο έχοντας από μια κουβέρτα μαζί τους. Τα γυναικόπαιδα τα έκλεισαν στο σχολείο και τους άνδρες από 14 χρονών και πάνω τους οδήγησαν στην κοντινή ράχη του Καππή, όπου και τους εκτέλεσαν. Μετά έβαλαν φωτιά στην πόλη. Οι γυναίκες κατάφεραν να ξεφύγουν από το φλεγόμενο σχολείο και τρέχοντας στον λόφο αντίκρισαν τους γιούς, τους άνδρες και του πατεράδες τους σκοτωμένους. 1101 άνδρες έχασαν την ζωή τους. Στον τόπο της εκτέλεσης έχουν ανεγερθεί τα μνημεία, ο Λευκός Σταυρός και η Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα, για να τιμάται η μνήμη τους και να μας θυμίζουν για πάντα την θυσία τους.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

1916: Ανάθεμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πεδίο του Άρεως


Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο ο Ελευθέριος Βενιζέλος θεωρώντας ότι έπρεπε να μπει η Ελλάδα στον πόλεμο με τις δυνάμεις της Αντάντ ήρθε σε διάσταση με τον βασιλιά Κωνσταντίνο που πρέσβευε την ουδετερότητα της Ελλάδας. Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και σχημάτισε επαναστατική κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη.
Μέσα στο κλίμα αυτό οι αντιβενιζελικοί διοργανώνουν μεγάλη πορεία. Κατευθύνονται στο Πεδίο του Άρεως και εκεί που είναι σήμερα το άγαλμα της Αθηνάς, ρίχνοντας πέτρες έλεγαν την κατάρα: « Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλεία και την πατρίδα, ανάθεμα έστω».

«Πράσινες» χριστουγεννιάτικες αγορές


Οι γιορτές είναι η καλύτερη ευκαιρία να δείξουμε την αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας στους δικούς μας ανθρώπους, χαρίζοντάς τους δώρα. Οι περισσότεροι όμως παρασυρόμαστε από τις σειρήνες των διαφημίσεων, τον εορταστικό διάκοσμο, τον ενθουσιασμό και την χαρά των γιορτινών ημερών, σε σπατάλη χρημάτων, χαρτιού και ενέργειας, αλλά και στην αγορά άχρηστων ή ελαττωματικών προϊόντων, ή ακόμα και επικίνδυνων για την υγεία και την ασφάλειά μας. Οι περισσότερες καταναλωτικές και οικολογικές οργανώσεις, μας βοηθούν με μια σειρά προτάσεων να είμαστε λιγότερο σπάταλοι από κάθε έννοια.

Οργανώστε τις αγορές σας, για να μην χρειάζεται να κάνετε πολλές διαδρομές, ιδίως με το αυτοκίνητο, που θα σας στοιχίσουν σε χρόνο με το μποτιλιάρισμα και την κίνηση, αλλά και σε χρήμα με την βενζίνη και το παρκάρισμα.

Προτιμήστε τα καταστήματα της περιοχής ή της γειτονιάς σας, όπου μπορείτε να πάτε με τα παιδιά περπατώντας, σαν μια μεγάλη βόλτα, ακόμα και αν δεν αγοράσετε τίποτα, θα αποζημιωθείτε κοιτώντας τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο.

Όταν βγείτε στην αγορά για τα ψώνια σας, πάρετε μαζί σας μια πάνινη τσάντα όπου θα βάλετε αυτά που θα αγοράσετε, αποφεύγοντας έτσι να χρησιμοποιήσετε πλαστικές ή χάρτινες τσάντες. Κάντε το συνείδηση και στα παιδιά, ράβοντας τους εσείς ή ίδιες πάνινες τσάντες σε χαρούμενα χρώματα και σχέδια.

Προτιμήστε δώρα από ανακυκλωμένα υλικά. Αν είναι ηλεκτρικά (ραδιόφωνο, γουόκμαν, αυτοκίνητα ) προτιμήστε αυτά με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Τυλίξτε τα δώρα σας σε ανακυκλωμένο χαρτί, ή τις συσκευασίες σκέτες χωρίς περιτύλιγμα διακοσμημένες με κορδέλες ή φιογκάκια (που φτιάξατε μόνοι σας).

Πρωτοτυπήστε χρησιμοποιώντας για περιτύλιγμα χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές των παιδιών ή απλά βάλτε τα να ζωγραφίσουν επάνω στις συσκευασίες.
Πηγή: www.new-page.gr

Νίκος Σταυρίδης, ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου


Γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου το 1910. Από το 1929 ασχολήθηκε με το θέατρο, αρχικά με την οπερέτα και αργότερα με την επιθεώρηση, συνεργαζόμενους με μεγάλους ηθοποιούς, όπως οι αδελφές Καλουτά, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Διον. Παπαγιαννόπουλος και συμμετέχοντας σε παραστάσεις που γνώρισαν επιτυχία, «Δέκα μέρες στο Παρίσι», «Ο Ηλίας του 16ου», Εκατό χιλιάδες δολάρια» κ ά. Έγινε ευρύτερα γνωστός από τον κινηματογράφο όπου συμμετείχε σε περισσότερες από 100 ταινίες, αρχής γενομένης, το 1950 με την ταινία, «Έλα στο θείο».
Μερικές από τις ταινίες που συμμετείχε: «Η ωραία των Αθηνών» (1953), «Δουλειές με φούντες» (1958), «Φτωχαδάκια και λεφτάδες» (1960), «Τα κίτρινά γάντια» (1961)
«Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος» (1962), «Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης» (1962) «Τρίτη και 13» (1963), «Ζητείται τίμιος» (1963), «Ο λαγοπόδαρος» (1964), «Μπετόβεν και Μπουζούκι» (1965), «Οι τέσσερεις άσσοι» (1970), «Αριστοτέλης ο επιπόλαιος» (1970), «Ο άνθρωπος ρολόι» (1972).Υπήρξε φανατικός ολυμπιακός, ενώ χαρακτηριστική έμεινε η ατάκα του για κάποιον παίχτη «Υβ-Υβ». Πέθανε στην γενέτειρά του στις 12 Δεκεμβρίου του 1987 και κηδεύτηκε στην Κηφισιά.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού


Η 11η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Μια ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά κανονικά θα έπρεπε να είναι μια ημέρα χαράς και γιορτής κι όμως μόνο χαρούμενη και γιορταστική δεν μπορεί να είναι, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βάσει των εκθέσεών τους, δίνουν εικόνα απόγνωσης, αφού τα δικαιώματα των παιδιών σ’ όλο τον κόσμο, καταπατώνται ή υπονομεύονται.

Δεκάδες εκατομμύρια παιδιά ανά τον πλανήτη, ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες, στερούνται το φαγητό, δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση, πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Ακόμα εκατομμύρια παιδιά στερούνται πληροφόρησης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, internet), επίσης δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ιδίως κορίτσια, δεν έχουν ευκαιρίες παιδείας και μάθησης.

Σχεδόν 250.000.000 παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών, εργάζονται κάτω από σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς να παραβλέπεται το γεγονός ότι εκατομμύρια παιδιά, οδηγούνται στην πορνεία και στην σεξουαλική κακοποίηση.

Στην υποσαχάρια Αφρική το AIDS έχει οδηγήσει σε αυξανόμενα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας, δραματική μείωση στο προσδόκιμο ζωής και εκατομμύρια ορφανά. Τέλος εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν σε οικογένειες και κοινότητες που έχουν καταστραφεί από ένοπλες συρράξεις.

Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα των ένοπλων συρράξεων, ακόμα και αν δεν σκοτωθούν ή τραυματιστούν μπορεί να μείνουν ορφανά ή να έχουν ψυχολογικά προβλήματα από την έκθεση στην βία.

Η σημερινή μέρα δεν είναι ημέρα εορτασμού, είναι ημέρα ευθύνης και περισυλλογής από όλους μας. Πηγή: www.new-page.gr

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

1963: Απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη


Στις 24 Οκτωβρίου του 1963 η Σουηδική Ακαδημία ανήγγειλε την απονομή του βραβείου Νόμπελ για πρώτη φορά σ’ ένα Έλληνα, τον Γιώργο Σεφέρη.
Κατά την παραλαβή του βραβείου, στις 10 Δεκεμβρίου του 1963, μεταξύ άλλων ο ποιητής είπε: «… Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που μας χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα…»