Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Εμμανουήλ Ξάνθος, από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας


Ο Εμμανουήλ Ξάνθος γεννήθηκε το 1772 στην Πάτμο, όπου και σπούδασε στην Πατμιάδα Σχολή. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στην Τεργέστη και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Από το 1810 εργάστηκε στην Οδησσό ως υπάλληλος του εμπορικού οίκου Β. Ξένη. Λόγω της δουλειάς του ταξίδευε σ’ όλη την Ελλάδα, όπου είδε την άθλια κατάσταση του ελληνικού λαού κάτω από τον τουρκικό ζυγό και αποφάσισε να δουλέψει για την απελευθέρωση του Γένους. Για τον σκοπό αυτό ίδρυσαν το 1814 μαζί με τον Σκουφά και τον Τσακάλωφ την Φιλική Εταιρεία. Ήταν εύγλωττος, πειστικότατος και του ανέθεσαν τις πιο δύσκολες αποστολές. Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, στις παραδουνάβιες χώρες κατηχώντας πολλά σημαντικά πρόσωπα στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας. Το 1920 έφτασε μέχρι την Μόσχα, και παρουσιάστηκε στον Ιωάννη Καποδίστρια, τότε υφυπουργό των εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας, όπου σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής της Φιλικής Εταιρείας του ζήτησε να αναλάβει την ανώτατη αρχηγία της. Ύστερα από την άρνησή του και σύμφωνα με την υπόδειξή του ο Ξάνθος απευθύνθηκε στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που δέχθηκε να γίνει αρχηγός, κρατώντας τον κοντά του σαν σύμβουλο και βοηθό του. Με την έναρξη του αγώνα, προετοίμασε με τον Υψηλάντη την επανάσταση στις παραδουνάβιες χώρες και μετά την αποτυχία του κινήματος στην Βλαχία, τον Ιούνιο του 1923 κατέβηκε στην Πελοπόννησο και στάθηκε στο πλευρό του Δημήτριου Υψηλάντη, παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες. Οι αγώνες του δεν εκτιμήθηκαν, καθώς κατηγορήθηκε ότι είχε καταχραστεί χρήματα του Αγώνα και έτσι αποσύρθηκε στο Βουκουρέστι όπου ζούσε στην αφάνεια. Ξαναγύρισε το 1837 στην Αθήνα, απολογούμενος για την ασύστατη κατηγορία. Η ¨Ανώτατη Επιτροπή Αγώνα, δέχθηκε τις εξηγήσεις του και τον κατέταξε «εις την εξαίρετον και ανωτάτην πάσης τάξεως θέσιν» αναθέτοντας στο έθνος την αμοιβή του. Τέτοια αμοιβή όμως δεν του δόθηκε ποτέ και έζησε στην Αθήνα παραγκωνισμένος και φτωχός.
Πέθανε στις 29 Νοεμβρίου του 1851. Πηγή: www.new-page.gr

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Λορέντζος Μαβίλης


«Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δεν λάμπει.
Α! πως στο φως σου λαχταρούν οι θάλασσες και οι κάμποι…»

Ο Λορέντζος Μαβίλης γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1860 στην Ιθάκη, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του Παύλος, ως πρόεδρος των δικαστηρίων της Ιονίου Πολιτείας Η καταγωγή του ήταν από την Κέρκυρα, στην οποία πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και πήρε την πρώτη του μόρφωση.Φοίτησε μόνο για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε από το 1879 στην Γερμανία, όπου παρέμεινε 14 χρόνια, κάνοντας ευρύτερες εγκυκλοπαιδικές σπουδές. Το 1890 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Έργαγκεν της Βαυαρίας. Ήταν ακόμα ικανός συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων και πήρε μέρος σε πολλά τουρνουά σκακιού αποκτώντας διεθνή φήμη.


Πολύ νέος ασχολήθηκε με την ποίηση και καλλιέργησε το λυρικό σονέτο. Δημοτικιστής και οπαδός της Σολομωνικής σχολής δημοσιεύει τα πρώτα του σονέτα στο περιοδικό «Τέχνη». Η τεχνική του Μαβίλη είναι άμεμπτη, οι στίχοι του αρμονικοί και πλούσιοι σε εικόνες. Τα ποιήματά του διαπνέονται από κάποια μελαγχολία και απαισιοδοξία, είναι όμως γεμάτα φως και λαμπράδα, όταν εξυμνούν την Ελλάδα και τις φυσικές της καλλονές.Το έργο του μικρό ποσοτικά, αλλά αξιόλογο ποσοτικά αποτελείται από πρωτότυπα ποιήματα και αξιόλογες μεταφράσεις από την ξένη ποίηση και την λογοτεχνία. Εκδόθηκε με τον τίτλο «Άπαντα», μετά τον θάνατό του στην Αλεξάνδρεια, με την φροντίδα του φίλου του Κ. Θεοτόκη.
Από τα ποιήματά του πασίγνωστα είναι τα σονέτα «Λήθη», «Ελιά», «Πατρίδα», «Ευθανασία», «Μνήμη», «Καλλιπάτειρα» κά.


Η εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα συμπίπτει με τις ουσιώδεις κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην νεότερη Ελλάδα, που τον επηρεάζουν τόσο στο ποιητικό του έργο, αφιερώνοντας το στην εξύμνηση της Ελλάδας, που την συνδέει άρρηκτα με την έννοια της ελευθερίας, όσο και στην προσωπική του ζωή.Φύση ορμητική και ενθουσιώδης, παίρνει μέρος ως επικεφαλής ανταρτικού σώματος στον άτυχο πόλεμο του 1897 στην επαναστατημένη Κρήτη. Το 1910 εκλέγεται βουλευτής της Κέρκυρας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου . Ιστορική παραμένει η αγόρευσή του στην αναθεωρητική Βουλή, για την δημοτική γλώσσα, όπου πολλοί βουλευτές την αποκαλούν «χυδαία γλώσσα». Τότε είπε την περίφημη φράση: «Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει, μόνο χυδαίοι άνθρωποι…»


Αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη του για την πατρίδα, πολεμάει στα ηπειρωτικά βουνά ως εθελοντής λοχαγός στο σώμα των Γαριβαλδινών. Το 1912 σε ηλικία μόλις 52 ετών, στις 28 Νοεμβρίου πέφτει μαχόμενος στο Δρίσκο των Ιωαννίνων. ΠΗΓΗ: www.new-page.gr

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Τυροκαυτερή


Συνοδεύει ταιριαστά ψητά και μαγειρευτά φαγητά, αλλά και λόγω συστατικών αποτελεί φυσικό αντίδοτο στην γρίπη

500 γρ μαλακά τυριά (κατίκι Δομοκού, σφέλα, ανθότυρο), 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, 2 κόκκινες καυτερές πιπεριές, 3-4 σκελίδες σκόρδο με το φλούδι, ελαιόλαδο, μπαλσαμικό ξύδι

Ψήνετε τις πιπεριές και τα σκόρδα με το φλούδι. Βγάζετε τις φλούδες και τα σπόρια από τις πιπεριές. Πιέζετε τα σκόρδα χωρίς να τα καθαρίσετε για να βγάλουν το περιεχόμενό τους. Βάζετε τις πιπεριές τα σκόρδα, το ξύδι και το λάδι στο μούλτι και τα πολτοποιείτε. Προσθέτετε τα τυριά και ανακατεύετε με τις πιπεριές.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Καζαμπλάνκα


Εξήντα επτά χρόνια από την πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς, μέχρι σήμερα κινηματογραφικής ταινίας Η “Cazablanca” το film noir των τριών Όσκαρ -διασκευασμένου σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας για το 1944- ήταν βασισμένο στο θεατρικό έργο των Μάρεϋ Μπάρνετ και Τζόαν Άλισον “Every body comes to Rick’s”.


Η δράση της ταινίας, βάσει του σεναρίου των αδελφών Julius και Philip Epstein και του Χάουαρντ Κοξ, μεταφέρεται από την Βιέννη στην κοσμοπολίτικη παραθαλάσσια πόλη του Μαρόκου, Καζαμπλάνκα.Το φιλμ έχει διάρκεια 102 λεπτά, είναι ασπρόμαυρο και γυρίστηκε στην αγγλική γλώσσα. Την σκηνοθεσία έκανε ο Μάικλ Κέρτιζ, την μουσική έγραψε ο Μαξ Στάϊνερ και το τραγούδι “As time goes by”ο Χέρμαν Χάπφελντ. Πρωταγωνιστούν Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ (Ρικ), Ίνγκριντ Μπέργκμαν (Ίλσα), Πόλ Χένριντ (Βίκτορ), Κλάουντ Ρέϊν, Πίτερ Λόρε, Κόρνταντ Βέϊτ κάΤα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου του 1942 και ολοκληρώθηκαν περίπου τρεις μήνες αργότερα. Τα περισσότερα πραγματοποιήθηκαν σε στούντιο και μόνο η σκηνή στο αεροδρόμιο ήταν σε φυσικό χώρο. Η πρεμιέρα έγινε στις 26 Νοεμβρίου του 1942, στο «Χόλυγουντ Θίατερ» της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου του 1943.


Η υπόθεση της ταινίας: Η Καζαμπλάνκα κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται υπό την επιρροή του Άξονα. Εκεί ο εξόριστος Αμερικανός Rick (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), που είναι ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου “Rick’s Café Americain”, ξανασυναντά την παλιά του αγάπη Ίλσα ( Ίγκριντ Μπέργκμαν), που όμως συνοδεύεται από τον σύζυγό της Βίκτωρα (Πόλ Χένριντ), καταζητούμενο των Ναζί, καθώς είναι ηγέτης της τσέχικης αντίστασης. Το ζευγάρι καταφεύγει στην βοήθεια του Ρικ, για να διαφύγει από την χώρα… η συνέχεια επί της οθόνης.


Παραλειπόμενα της ταινίας: Ο ρόλος του Ρικ είχε προταθεί πρώτα στον Ρόναλντ Ρέηγκαν (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ).. Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ στις σκηνές με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, είναι αναγκασμένος να παίζει πατώντας απάνω σε βάθρο, καθώς εκείνη του «ρίχνει» σε ύψος.Το γνωστό φιλί μεταξύ των πρωταγωνιστών πρώην εραστών κατατάσσεται στα 10 καλύτερα της μεγάλης οθόνης.Χαρακτηριστικές έχουν μείνει οι ατάκες: “Here’s looking at you, kid”, ‘Louis, I thing this is the beginning of a beautiful friendship”, “We ‘ll always have Paris”, “Play it Sam. Play it. As time goes by”, “Round up the usual suspects”.Εντυπωσιακή η τραγουδιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην «Μασσαλιώτιδα» και την «Φρουρά του Ρήνου» και κλασσικά ρομαντικό το τραγούδι “As time goes by”.

ΠΗΓΗ: www.new-page.gr

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Το Λάδι το καλό


Oι τύποι του ελαιόλαδου και τα χαρακτηριστηκά τους:

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Κορυφαία ποιότητα ελαιόλαδου, που αποτελεί και την βάση για την δημιουργία όλων των ανώτερων τύπων. Είναι χαμηλής οξύτητας (0,8-1.0%) και συλλέγετε από την ελιά μόνο με την χρήση φυσικών ή μηχανικών μεθόδων χωρίς καμία χημική επεξεργασία και σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 27 βαθμούς Κελσίου

Βιολογικό ελαιόλαδο
Προέρχεται από καλλιέργειες στις οποίες δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Αγουρέλαιο
Προέρχεται από άγουρες πράσινες ελιές, στην έναρξη του ελαιομαζώματος. Πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο με τις περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, χαμηλής οξύτητας (έως 0,5%). Έχει ελαφρώς πικρή γεύση και μικρή διάρκεια ζωής 8-9 μηνών.

Παρθένο ελαιόλαδο.
Καλής ποιότητας ελαιόλαδο με οξύτητα μέχρι 2% Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)
Ελαιόλαδα που φέρουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία παράγονται. Η παραγωγή, μεταποίηση και επεξεργασία πραγματοποιείται στην περιοχή πιστοποίησης.

Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 14 ελαιόλαδα ΠΟΠ και 11 ελαιόλαδα ΠΓΕ. Κατά νομό έχουμε:Ν. Αργολίδας 2 ΠΟΠ, Ν. Χανίων 2 ΠΟΠ, 1 ΠΓΕ, Ν. Ηλείας 1 ΠΓΕ, Ν. Ηρακλείου 4 ΠΟΠ, Ν. Λακωνίας 3 ΠΟΠ, 1 ΠΓΕ, Ν. Λασιθίου 1 ΠΟΠ, Ν. Λέσβου 1 ΠΓΕ, Ν. Μεσσηνίας 1 ΠΟΠ, Ν. Ρεθύμνου 1 ΠΟΠ

Ελαιόλαδο
Μίγμα παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιόλαδου, που έχει υποστεί θερμική και χημική επεξεργασία και η οξύτητα του μπορεί να φτάσει μέχρι το 1%

Πυρηνέλαιο
Παραλαμβάνεται από τον πυρήνα (κουκούτσι) της ελιάς, με οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 1% ΠΗΓΗ: www.new-page.gr

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Κρύο-κρύο καιρός για δυο... κουβεντούλες


Ο χειμώνας θα αρχίσει να μας δείχνει τα δόντια του, εν μέσω όμως οικονομικής κρίσης και με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, μερικές συμβουλές για να ζεστάνουμε οικονομικά το σπίτι μας για να μην τρίξουν και τα δικά μας δόντια και η τσέπη μας


Συντηρείτε τον καυστήρα και τον λέβητα δυο φορές τον χρόνο. Αν η απόδοσή τους δεν ξεπερνά το 70% πρέπει να αντικατασταθούν, αφού τα έξοδα αγοράς θα αποσβεστούν με την οικονομία που θα επιτευχθεί, από την μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου. Εξαερώνετε συχνά τα σώματα του καλοριφέρ, μην τα καλύπτετε με διάφορα αντικείμενα και μην στεγνώνετε ρούχα απάνω τους.


Αν έχετε θέρμανση με φυσικό αέριο, φροντίστε η συντήρηση και η ρύθμιση του καυστήρα και του λέβητα να γίνεται από έμπειρο αδειούχο τεχνικό. Αερίζεται επαρκώς και καθημερινώς το σπίτι σας.Ρυθμίζεται χαμηλότερα τον θερμοστάτη, όταν λείπετε από το σπίτι και δεν κλείνεται τελείως την θέρμανση, (εκτός αν πρόκειται να απουσιάσετε πολλές ημέρες), καθώς η κατανάλωση του καυσίμου είναι μεγαλύτερη όταν πρόκειται να ξαναζεσταθεί ένας κρύος χώρος.


Αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα ή κλιματιστικά, φροντίστε να ενημερωθείτε για την ενεργειακή κατανάλωση τους και εφαρμόστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή τους. Με τακτική συντήρηση, θα λειτουργούν καλύτερα και θα καταναλώνουν λιγότερο. Ανάβετε την ηλεκτρική συσκευή μόνο όταν είστε στο δωμάτιο, με πόρτες και παράθυρα κλειστά.


Η θερμομόνωση είναι το πρώτο και το κύριο μέλημά μας για το σπίτι, αν όμως δεν υπάρχει προσπαθούμε να την δημιουργήσουμε, φροντίζοντας να μονώσουμε με την ειδική αυτοκόλλητη ταινία αφρολέξ τα κουφώματα, πόρτες και παράθυρα, για να μην έχουμε απώλειες θερμότητας, αλλά και να μην μπαίνει ο κρύος αέρας απ’ έξω.Κλείνουμε καλά τα παντζούρια και τις κουρτίνες τα χειμωνιάτικα βράδια αλλά και τις εσωτερικές πόρτες για να ζεσταίνεται καλύτερα κάθε ένα δωμάτιο.


Η τοποθέτηση χαλιών ή μοκετών στο δάπεδο θα δημιουργήσει μια πρόσθετη θερμομόνωση.Είναι προτιμότερο να φορέσετε ένα πιο ζεστό ρούχο και να ρυθμίσετε λίγο χαμηλότερα την θερμοκρασία καθώς χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη κατά ένα βαθμό, μειώνετε έως και 10% τον λογαριασμό σας. Πηγή: www.new-page.gr

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

1996: Η Ειρήνη Σκλήβα στέφεται Μις Υφήλιος


Η δεκαοκτάχρονη Ειρήνη Σκλήβα, με τον τίτλο της Μις Ελλάς τον Ελληνικών καλλιστείων, πηγαίνει στο μακρινό Μπαγκαλόρ της Ινδίας για τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος. Ανάμεσα σε 87 καλλονές από όλη την υφήλιο η μελαχρινή ομορφιά της εντυπωσιάζει τους κριτές που την αναδεικνύουν ως την ωραιότερη γυναίκα για το 1996, απονέμοντάς της, τον κορυφαίο τίτλο της Μις Υφηλίου. Είναι η δεύτερη φορά που μια Ελληνίδα αναδεικνύεται η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Το 1964 τον επίζηλο τίτλο είχε κατακτήσει η Κορίνα Τσοπέη.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

1963: Δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας, ο Τζον Κένεντι


Ο John Fitzgerald Kennenty υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίες των μεταπολεμικών χρόνων. Γεννήθηκε στην Μασαχουσέτη στις 29 Μαΐου του 1917. Σε ηλικία 29 ετών άρχισε την πολιτική του σταδιοδρομία με την εκλογή του ως βουλευτή. Ακολούθως το 1952 γίνεται γερουσιαστής και οκτώ χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του ’61, ορκίζεται 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, κερδίζοντας τις προεδρικές εκλογές με το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 συνοδευόμενος από την σύζυγό του Τζάκι, στις 12:30 τοπική ώρα Αμερικής και ενώ κατευθύνεται με μια ανοικτή λιμουζίνα από το αεροδρόμιο του Love Field στην εμπορική αγορά του Ντάλας, όπου πρόκειται να εκφωνήσει μια ομιλία για την εθνική ασφάλεια, δέχεται δολοφονική επίθεση και πέφτει στην αγκαλιά της γυναίκας του χτυπημένος θανάσιμα. Το Προεδρικό αυτοκίνητο αναπτύσσοντας ταχύτητα τον μεταφέρει στο γειτονικό νοσοκομείο Parkland Μemorial του Ντάλας όπου οι γιατροί παρά τις απελπισμένες προσπάθειες ανάνηψής του, αναγγέλλουν και επίσημα τον θάνατό του στις 13: 00.

1916: Βυθίζεται ο «Βρετανικός»


Το πλωτό νοσοκομείο «Βρετανικός», αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», βυθίζεται ανάμεσα στο ακρωτήριο του Σουνίου και του νησιού Κέα. Κατασκευάστηκε και αυτό σε ναυπηγείο του Μπέλφαστ το 1914-15 για την ίδια εταιρεία με τον «Τιτανικό» την White Star Lines με αρχικό όνομα «Γιγαντικός», αλλά μετά την τραγωδία του πρώτου, του δόθηκε το όνομα «Βρετανικός». Επρόκειτο να νηολογηθεί στην γραμμή Νέα Υόρκη- Σαουθάμπτον, αλλά επιτάχθηκε από το βρετανικό ναυτικό για να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, ως πλωτό νοσοκομείο για την μεταφορά ασθενών από την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου και της Μέσης Ανατολής στην Βρετανία. Στο μοιραίο ταξίδι του, έκτο κατά σειρά, είχε προορισμό την Λήμνο. Στις 21 Νοεμβρίου βρισκόταν στην περιοχή ανάμεσα στο ακρωτήριο Σούνιο και την νήσο Κέα, όταν ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη. Το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά και βυθίζεται. Τριάντα άνθρωποι χάθηκαν στα παγωμένα νερά. Το 1975 η ομάδα του Ζακ Υβ Κουστό, από την εξερεύνηση στο ναυάγιο του πλοίου, πιθανολόγησε ότι επλήγη από γερμανική νάρκη.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Λαδοκουλουράκια


Εποχή συλλογής του ελαιοκάρπου για την παραγωγή του λαδιού. Φτιάξτε τα κουλουράκια με το φρέσκο λάδι και το άρωμά τους και η γεύση τους θα σας ταξιδέψουν σε αλλοτινές εποχές.


3 κούπες αλεύρι, 1 κ σ μπέικιν πάουντερ, 2 κούπες ελαιόλαδο, ½ κούπα ζάχαρη, ½ κούπα γάλα, 1 κ σ κανέλα, ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι

Σε μια λεκάνη κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με την ζάχαρη, μέχρι ν’ αφρατέψει. Ρίχνετε το γάλα, την κανέλα, το ξύσμα και σιγά-σιγά ενώ χτυπάτε προσθέτετε το αλεύρι σε δόσεις μέχρι να γίνει μια ζύμη σφικτή και λεία. Πλάθετε στρογγυλά κουλουράκια και ψήνετε
σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

1828: Πέθανε ο αυστριακός συνθέτης Φραντς Πήτερ Σούμπερτ


Γεννήθηκε στην Γενεύη στις 31 Ιανουαρίου 1797 και από πολύ μικρός έδειξε τα μεγάλα μουσικά του προσόντα. Στην αρχή έπαιρνε μέρος σε παιδικές χορωδίες και κατόπιν έμαθε να παίζει βιολί και πιάνο και μόλις σε ηλικία 13 ετών αρχίσει να συνθέτει.Αργότερα εργάστηκε σαν δημοδιδάσκαλος, αλλά η σύνθεση τον τραβούσε πάντα, σε σημείο μάλιστα ακόμα και την ώρα της διδασκαλίας να ξεχνιέται και να συνθέτει. Ο Σούμπερτ έγραψε 18 μελοδράματα, 20 κουαρτέτα, 10 συμφωνίες, 24 σονάτες, και πολλά τραγούδια (lieder) που χρησιμοποιούν λαϊκά μουσικά μοτίβα.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, διαπίστωσε ότι πάσχει από αφροδίσιο νόσημα, σίφιλη, που τότε ήταν ανίατη και θανατηφόρα και η οποία αρχίζει να του δυσκολεύει την ζωή και το συνθετικό του έργο, καθώς του δημιούργησε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Αναγκάζεται για οικονομικούς λόγους, να ξαναδουλέψει ως δάσκαλος.
Η κλονισμένη υγεία του επιδεινώνεται από τον τυφοειδή πυρετό, που τελικά τον οδήγησε στον θάνατο, σε ηλικία μόλις 31 ετών, στις 19 Νοεμβρίου του 1828.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

1307: Γουλιέλμος Τέλλος


Όταν ο βάϋλος του Αυστριακού αυτοκράτορα Αλβέρτου του Α΄ ο Γκέσλερ, έστησε το καπέλο του πάνω σ’ ένα πάσσαλο στην πλατεία του Άλντροφ, για να υποκλίνονται μπροστά σ’ αυτό οι κάτοικοι, ο Ελβετός θρυλικός ήρωας Γουλιέλμος Τέλλος, μη ανεχόμενος την ταπείνωση, αρνήθηκε να υποκλιθεί. Μόλις το έμαθε αυτό ο Γκέσλερ, τον συνέλαβε και τον υποχρέωσε να ρίξει με το τόξο του ένα μήλο, που είχε τοποθετήσει πάνω στο κεφάλι του γιου του. Ο Τέλλος που ήταν άριστος σκοπευτής, δέχθηκε αναγκαστικά την σκληρή αυτή δοκιμασία και ενώπιον του λαού που τον παρακολουθούσε με αγωνία, σαΐτεψε το μήλο και το έριξε χωρίς να σκοτώσει το παιδί του.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Η «φωνή» του Πολυτεχνείου μέσα από το τραγούδι και την ποίηση


«Αυτή την στιγμή, Έλληνες,
αυτή την στιγμή,
στην πόρτα μας σταμάτησε ένα τανκ!
Ο λοχαγός σήκωσε το χέρι και μας χαιρέτησε!
Αυτή τη στιγμή, αδελφώνονται στους δρόμους
πολίτες και φαντάροι. Δεν θα μας χτυπήσουν!
…ένα άλλο χέρι σηκώθηκε και διέταξε ΠΥΡ...»

Τι να ξεχάσω και πώς
ο τάφος τους είναι νωπός
με το δικό μου τρέχουνε σώμα
με το δικό μου ουρλιάζουνε στόμα…
Ουρλιάζαν τα ασθενοφόρα
έπεσε φονικό στην χώρα
αίμα το αίμα τους γυρεύει τώρα…
Μανώλης Ρασούλης

«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο»
Αυτή η φωνή που τρέμει στον αέρα,
δεν σου ‘στειλε ένα μήνυμα μητέρα,
αυτή η φωνή δεν ήτανε του γιου σου,
ήτανε φωνές χιλιάδες του λαού σου.
«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο»
Μιλάει ένα κορίτσι κι ένα αγόρι,
εκπέμπουνε τραγούδι μοιρολόι,
χίλιες πενήντα αντένες η λαχτάρα,
σε στόματα μανάδων η κατάρα.
Και τα κορίτσια και τα’ αγόρια που μιλούσαν,
τρεις μέρες και τρεις νύχτες δεν μετρούσαν,
δοκίμαζαν τις λέξεις με αγωνία,
κι αλλάζανε ρυθμό στην ιστορία.

«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο»
Γραμμένα μένουν τα ονόματα στο αρχείο,
δεν αναφέρονται οι νεκροί που είναι στο ψυγείο,
λένε πως είναι τέσσερις κι είναι εκατό οι μανάδες.
Πρώτα σκοτώθηκε η φωνή και σώπασαν χιλιάδες.
Κωστούλα Μητροπούλου

1968: Η απόφαση της δίκης του Αλέκου Παναγούλη


Ο Αλέξανδρος Παναγούλης μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου κοντά στην Βάρκιζα, στις 13 Αυγούστου του ’68, συλλαμβάνεται. Η δίκη του αρχίζει στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών στις 3 Νοεμβρίου του ’68. Πρόεδρος του Στρατοδικείου είναι ο Βουγάς Παναγιώτης, μέλη ο Τζανετάτος Γεράσιμος, ο Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, ο Πηλιχός Μιχαήλ και ο Βακαλόπουλος Ιωάννης, Βασιλικός επίτροπος ο Λιάπης Ιωάννης και Γραμματέας ο Μασούρος Σωτήριος. Δικηγόρος του Παναγούλη είναι ο Λέανδρος Καραμφυλίδης. Στις 17 Νοεμβρίου βγαίνει η απόφαση του Στρατοδικείου με την οποία καταδικάζεται δις σε θάνατο και μεταφέρεται στην Αίγινα για να εκτελεστεί. Μετά την άσκηση πιέσεων από την διεθνή κοινότητα, βαρύνουσα σημασία έφερε και η υπογραφή του Πάπα, η εκτέλεση ματαιώνεται και ο Αλέξανδρος Παναγούλης, στις 25 Νοεμβρίου μεταφέρεται στις Στρατιωτικές Φυλακές στο Μπογιάτι.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Ημέρα κατά του διαβήτη


Υπάρχουν 2 τύποι του διαβήτη: Ο τύπος 1, σε ποσοστό 5-10%, αφορά κυρίως νέους και απαιτεί ινσουλίνη δια βίου και ο τύπος 2 σε ποσοστό 90-95%, αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που στην πλειονότητά τους ρυθμίζουν τον διαβήτη, με δίαιτα, άσκηση, αντιδιαβητικά χάπια και ένα πολύ μικρό ποσοστό με ινσουλίνη.

Δυστυχώς σήμερα παρατηρείται ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών ή νέων ατόμων να εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2 (των ενηλίκων), ανύπαρκτου πριν από μερικά χρόνια σ’ αυτές τις ηλικίες. Κυριότερες αιτίες μάλλον του φαινομένου, η κακή διατροφή και το αυξανόμενο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών.


Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται περισσότερο για την εμφάνιση διαβήτη είναι:
Η γενετική προδιάθεση, το αυξημένο σωματικό βάρος, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν συσσωρευμένο λίπος κυρίως στην κοιλιά είναι περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση διαβήτη, οι διατροφικές συνήθειες, η υπέρταση και η λήψη υπερτασικών φαρμάκων, η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης, ιστορικό διαβήτη κύησης σε γυναίκες, διαταραχές των λιπιδίων (δυσλιπιδαιμία), το περιβάλλον και οι λοιμώξεις από ιούς και τέλος διάφορα άλλα ανοσολογικά αίτια.


Συμπτώματα:
Στα παιδιά ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 10-12 ετών, ενώ είναι σπάνια η εμφάνισή του από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.Τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να βάλουν σε υποψία τους γονείς, είναι όταν το παιδί έχει πολλά ούρα, έντονη δίψα, μεγάλη όρεξη, κουράζεται εύκολα και χάνει γρήγορα βάρος. Σε ένα ποσοστό παιδιών, τα συμπτώματα αυτά απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η διαβητική κετοξέωση, μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη που χρίζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.


Αντίστοιχα τα πιο συχνά συμπτώματα του αρρύθμιστου διαβήτη στους ενήλικες είναι η πολυουρία και η πολυδιψία, η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η εύκολη και διαρκής κόπωση και τέλος οι διαταραχές της όρασης.


Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που μπορεί να προβλεπτεί και να αποτραπεί, με υιοθέτηση σωστής διατροφής, (περιορισμός των υδατανθράκων, της ζάχαρης, των γλυκών και του κόκκινου κρέατος), με απώλεια των περιττών κιλών (δεδομένου ότι και η μικρή απώλεια βάρους έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη) και τέλος η σωματική άσκηση, το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι, έχουν ευεργετική επίδραση στην αντιμετώπιση αλλά και στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.
Πηγή: www.new-page.gr

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Δημήτρης Ψαθάς


Γεννήθηκε το 1907 στην Τραπεζούντα και μετά την Μικρασιατική καταστροφή εγκαθίσταται στην Αθήνα όπου ολοκληρώνει τις σπουδές του. Η δημοσιογραφική του καριέρα αρχίζει 2 χρόνια αργότερα στο δικαστικό ρεπορτάζ, για την εφημερίδα «Ελεύθερο Βήμα» μετέπειτα «Βήμα». Συνεχίζει στην εφημερίδα «Τα Νέα», όπου το χρονογράφημά του «Εύθυμα και σοβαρά», στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας δημιουργεί σχολή για σαράντα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφούσε στην «Ελευθεροτυπία».


Παράλληλα με την δημοσιογραφία ασχολείται και με την συγγραφή βιβλίων, ορισμένα μάλιστα ευθυμογραφήματα είναι απόρροια του δικαστικού ρεπορτάζ, όπως το 1937 «Η Θέμις έχει κέφια», το 1938 «Η Θέμις έχει νεύρα», ακολουθεί το 1940 «Η μαντάμ Σουσού» το γνωστότερο βιβλίο του, που δημιουργεί ακόμα και γλωσσοπλασία, σουσού-σουσουδισμός,.


Γράφει επίσης ιστορικά χρονικά «Χειμώνας του 41» (1945), «Αντίσταση» «Το χιούμορ μιας εποχής» (1946), «Γη του Πόντου» (1966), εντυπώσεις από τα ταξίδια του δοσμένες με χιουμοριστικό τρόπο «Κάτω από τους ουρανοξύστες» (1950), «Στην χώρα των μυλόρδων» (1951), «Παρίσι, Σταμπούλ και άλλα εύθυμα ταξίδια» (1951), «Μείϊντ ιν Αμέρικα» (1973), «Σε ήχο πλάγιο» κ ά. Τα θεατρικά του έργα, κωμωδίες ως επί το πλείστον, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, πολλά δε από αυτά μεταφέρθηκαν στην μεγάλη και την μικρή οθόνη. «Το στραβόξυλο» (1940), «Ο εαυτούλης μου» (1941), «Οι ελαφρόμυαλοι» και «Μαντάμ Σουσού (1942), «Φον Δημητράκης» (1947), «Ζητείται ψεύτης» (1953), «Ένας βλάκας και μισός» (1956), «Η χαρτοπαίχτρα» (1963), «Ξύπνα Βασίλη» (1965), «Αχόρταγος», «Μικροί Φαρισαίοι» κ ά.


Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 72 του χρόνια, στις 13 Νοεμβρίου του 1979, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στο ευθυμογράφημα και στο παραδοσιακό χρονογράφημα. Πηγή: www.new-page.gr

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ρολάκια γεμιστά με τυρί



½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 2 φέτες ψωμί χωρίς κόρα μουσκεμένες και στυμμένες, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 αυγό, γραβιέρα κομμένη σε μπαστουνάκια, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Σε μια λεκάνη βάζετε τον κιμά, προσθέτετε το ψωμί, το κρεμμύδι, το αυγό, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνετε όλα μαζί τα υλικά και πλάθετε σε μικρά ρολάκια., τοποθετώντας στην μέση τους από ένα μπαστουνάκι γραβιέρα. Τα βάζετε σε ταψάκι και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Γιάννης Ρίτσος


Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στην Μονεμβασιά, την Πρωτομαγιά του 1909. Στα 17 του χρόνια θα χτυπηθεί από την φυματίωση και θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Ως μαθητής θα δημοσιεύσει ποιήματα στην «Διάπλαση των παίδων» του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Την ουσιαστική είσοδό του στα ελληνικά γράμματα θα την κάνει το 1927 -28 με δημοσιεύσεις ποιημάτων και λυρικών πεζογραφημάτων στο Φιλολογικό Παράρτημα της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας. Από το ’31 εργάζεται ως ηθοποιός και χορευτής, ενώ δυο χρόνια αργότερα εντάσσεται στο αριστερό κίνημα. Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Τρακτέρ» εκδίδεται το 1934, ταυτόχρονα με τις δημοσιεύσεις του στον «Ριζοσπάστη». Ακολουθούν το ’35 «Οι Πυραμίδες» και το ’36 συγκλονισμένος από τα αιματηρά γεγονότα του Μαΐου στην Θεσσαλονίκη, πλάθει τον «Επιτάφιο». Ο Κωστής Παλαμάς αναγνωρίζοντας το μέγεθος της ποιητικής του δημιουργίας, θα του γράψει: «Παραμερίζουμε, ποιητή για να περάσεις». Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου θα κατάσχει τα βιβλία του «Επιτάφιου» που θα εκδοθούν και θα τα κάψει με άλλα βιβλία «αντεθνικών» συγγραφέων. Μετέχει στην Εθνική Αντίσταση και από το ’48 θα εξοριστεί διαδοχικά στην Λήμνο, στην Μακρόνησο και τέλος στον Αι-Στράτη. Θα απελευθερωθεί το 1952, μετέχοντας όμως πάντα ενεργά στο πολιτικό κίνημα της αριστεράς, ενταγμένος στην ΕΔΑ. Το ’54 παντρεύεται την παιδίατρο Γαριφαλιά Γεωργιάδη και ένα χρόνο αργότερα θα αποκτήσει την μοναχοκόρη του Ελευθερία. Η δικτατορία των συνταγματαρχών, θα τον εξορίσει στην Γυάρο, στην Λέρο και στην Σάμο, προκαλώντας πλήθος διαμαρτυριών από καλλιτέχνες και διανοούμενους σ’ όλο τον κόσμο. Τιμήθηκε το ’56 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την «Σονάτα του Σεληνόφωτος», το ’77 με το βραβείο Ειρήνης Λένιν, ενώ προτάθηκε το ’68 για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε στις 11 Νοεμβρίου του 1990.
Πηγή: www.new-page.gr

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Έφυγε για την «βόλτα στο φεγγάρι» ο Νότης Περγιάλης


Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο γνωστός ηθοποιός, συγγραφέας και στιχουργός Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1920 στα Ανώγεια Σπάρτης. Σπούδασε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Ρώτα. Συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, ενώ έγραψε και ο ίδιος θεατρικά έργα, «Το κορίτσι με το κορδελάκι», «Μάσκες για αγγέλους», «Τρελό φεγγάρι», «Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή», «Μαγική πόλη» σε συνεργασία με τον Ιάκωβο Καμπανέλη κ ά Ως ηθοποιός έπαιξε σε πολλές ταινίες «Το κορίτσι με τα μαύρα», «Το ταξίδι», «Τα κόκκινα φανάρια», «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά», «Η κόρη του ήλιου», «»Το ποτάμι», ενώ διασκεύασε για την τηλεόραση το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», όπου και κρατούσε τον ρόλο του αφηγητή. Έγραψε ακόμα στίχους που μελοποιήθηκαν από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γ. Μαρκόπουλο κ ά «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», Το μπλόκο της Καισαριανής», «Σπίτια γκρεμισμένα». Τέλος έγραψε και λογοτεχνικά βιβλία «Όταν σηκώθηκαν τα δέντρα», «Το κόκκινο πουλί» κ ά.

1990: Πέθανε ο Αλέξης Μινωτής, ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου


Ο Αλέξης Μινωτάκης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης στις 8 Αυγούστου του 1898. Θα συμμετάσχει σε σημαντικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, άλλοτε σκηνοθετώντας μεγάλους καλλιτέχνες, όπως η Μαρία Κάλλας, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η σύζυγός του Κατίνα Παξινού και άλλοτε παίζοντας. «Οιδίπους επί Κολωνό», «Οιδίπους τύραννος», «Εκάβη», «Αντιγόνη», «Μήδεια», «Ηλέκτρα», την όπερα του Κερουμπίνι «Μήδεια», μερικές από τις παραστάσεις του. Σημαντική ήταν όμως και η κινηματογραφική του πορεία καθώς συμμετείχε σε αξιόλογες ξένες ιδίως ταινίες: «Notorius» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Chase» με την Μισέλ Μοργκάν, «Γη των φαραώ» με την Τζόαν Κόλινς, «Το παιδί και το δελφίνι» με την Σοφία Λόρεν κ ά

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

1866: Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου


Η μονή Αρκαδίου ήταν το κέντρο των οπλαρχηγών κατά την επανάσταση στην Κρήτη. Στις 6 Νοεμβρίου 1866, το πολιόρκησε στενά ο Μουσταφά Πασάς με 22.000 άνδρες κι ορεινό πυροβολικό. Οι υπερασπιστές του μοναστηριού ήταν μόνο 300 πολεμιστές και 643 γυναικόπαιδα. Βοήθεια απέξω δεν μπορούσε να τους δοθεί, γιατί εμπόδιζε η ραγδαία βροχή και η χιονοθύελλα. Η λυσσασμένη μάχη κράτησε 3 ολόκληρες μέρες. Στις προτάσεις του Μουσταφά πασά στους πολιορκημένους, να φύγουν χωρίς να τους πειράξει, εκείνοι μολονότι δεν είχαν την παραμικρή ελπίδα σωτηρίας, απέρριψαν τις προτάσεις του, λέγοντας πως έχουν ορκιστεί να αγωνιστούν μέχρι το τέλος για την απελευθέρωση της Κρήτης και την ένωσή της με την Ελλάδα. Στις 7 Νοεμβρίου, όταν πια δεν υπήρχε ελπίδα σωτηρίας, ο ηγούμενος της Μονής Γαβριήλ, κοινώνησε όλους τους πολιορκημένους, μέσα σε μια ατμόσφαιρα κατανυχτική και συγκινητική. Στις 8 Νοεμβρίου ημέρα της γιορτής των Ταξιαρχών ένα μεγάλο πυροβόλο των Τούρκων δημιουργεί ένα τεράστιο ρήγμα στο τείχος, από όπου εισβάλουν μέσα. Η πάλη τότε αρχίζει σώμα με σώμα. Επάνω στο κορύφωμα της μάχης ο αγωνιστής Κώστας Γιαμπουδάκης αδειάζει την πιστόλα του στην μπαρουταποθήκη. Όλοι τινάχθηκαν στον αέρα. Σκοτώθηκαν 829 Έλληνες και αιχμαλωτίστηκαν 114. Από τους Τούρκους σκοτώθηκαν 3.000. Το δράμα του Αρκαδίου συγκίνησε ολόκληρο τον πολιτισμένο τότε κόσμο και ενέπνευσε ποιητές, συγγραφείς και μουσουργούς.

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Αλέκος Αλεξανδράκης


Ο Αλέκος Αλεξανδράκης γεννήθηκε στις Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου του 1928.Θέλοντας να γίνει αξιωματικός του ναυτικού, εγγράφετε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την οποία λίγο καιρό αργότερα εγκαταλείπει, όταν περνάει πρώτος στις εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του Εθνικού (Βασιλικού τότε). Με την αποφοίτησή του συμμετέχει στον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη. Το 1954 εντυπωσιάζει παίζοντας τον «Ιππόλυτο» στην Επίδαυρο.

Στα 28 του μόλις χρόνια σχηματίζει δικό του θίασο, όπου αρχίζει και ερμηνεύει τους σημαντικότερους ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου, ανεβάζοντας παραστάσεις ποιοτικές, προσεγμένες και με εξαίρετους συνεργάτες, Βέρα Ζαβιτσάνου, Αντιγόνη Βαλάκου, Άννα Συνοδινού, Μάνο Κατράκη, Δημήτρη Χόρν, Νόνικα Γαληνέα, Βέρα Κρούσκα, Κώστα Αρζόγλου, Νόρα Βαλσάμη, Πέμη Ζούνη, Νίκο Κούρκουλο», Γ. Φέρτη, Μιμή Ντενίση κά. Θεατρικές παραστάσεις που άφησαν εποχή: «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Παράξενο ιντερμέτζο», «Ταξίδι της μέρας μέσα στην νύχτα», «Η γυναίκα με τα μαύρα, «Τέσσερα δωμάτια με κήπο», «Υπόθεση Ντρέιφους», «Ο γλάρος», «Έγκλημα και τιμωρία», «Τα μεγάλα χρόνια», «Θείος Βάνιας», «Γυρισμός», «Σλούθ».

Στην μεγάλη οθόνη πρωτοεμφανίστηκε ως κομπάρσος στην ταινία «Χειροκροτήματα» και από το 1949 με την ταινία «Δυο κόσμοι» του Γρηγ. Γρηγορίου, θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του εγχώριου star system, πρωταγωνιστώντας σε περισσότερες από 100 ταινίες: «Αγνή του λιμανιού» (1952), «Ο βαπτιστικός» (1952) διασκευή της ομώνυμης οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Οι ουρανοί είναι δικοί μας» (1953), «Η άγνωστος» (1954), «Στέλλα» (1955) με την Μελίνα Μερκούρη, «Το νησί των γενναίων» και «Αγοροκόριτσο» (1959), «Ραντεβού στην Κέρκυρα» και «Θρίαμβος» (1960), «Συνοικία το όνειρο» η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1961, «Ίλιγγος» (1963), «Δεσποινίς διευθυντής» και «Δόλωμα» (1964), «Μια τρελή οικογένεια» και «Εχθροί», (1965), «Δάκρυα για την Ηλέκτρα» (1966), «Η κόμισα της Κέρκυρας» (1972), «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», «Τα παιδιά της χελιδόνας» κ ά.

Αλλά και στην τηλεόραση η παρουσία του ήταν σημαντική σε σειρές όπως «Γιούγκερμαν» στην ΥΕΝΕΔ (1978), «Παράξενος ταξιδιώτης» στην ΕΡΤ (1979), «Μυστικούς αρραβώνες» στην ΥΕΝΕΔ (1979), «Μια μέρα την νύχτα», «Αίθουσα του θρόνου» (1998), «Να με προσέχεις» (2000) στο MEGA.

Την τελευταία πενταετία ζούσε ασκητικά στην Εκάλη, με την οικογένεια του γιου του, αρνούμενος κάθε επαγγελματική πρόταση, χτυπημένος από την επάρατο νόσο. Από τις 8 Οκτωβρίου του 2005 νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και τελικά ταξίδευσε για την «συνοικία το όνειρο» στις 17:15 το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου του 2005.
Πηγή: www.new-page.gr

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Μαντάμ Κιουρί


Η Μαρία Σκλοντόφσκα, γνωστότερη ως μαντάμ Κιουρί, γεννήθηκε στην Βαρσοβία στις 7 Νοεμβρίου του 1867 Ήταν το πέμπτο παιδί μιας ευκατάστατης οικογένειας. Μετά την αποφοίτησή της από το Γυμνάσιο και καθώς δεν επιτρεπόταν η φοίτηση γυναικών στα πολωνικά πανεπιστήμια, το 1891 σε ηλικία 24 ετών, έρχεται στο Παρίσι, όπου παρακολουθεί μαθήματα θετικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Εκεί γνωρίζει και τον σύζυγό της Πέτρο Κιουρί. Μαζί ασχολήθηκαν με την ραδιενέργεια, απομόνωσαν το στοιχείο ράδιο, ανακάλυψαν το πολώνιο και μια ολόκληρη σειρά ραδιενεργώνστοιχείων, κατατάσσοντάς τα σε οικογένειες. Το 1903 τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Μετά τον πρόωρο θάνατό του σε τροχαίο ατύχημα, η Μαρία συνέχισε μόνη τις έρευνές της και το 1921 πήρε το βραβείο Νόμπελ Χημείας. Πέθανε στις 4 Ιουλίου 1934.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

1903: «Ορεστιακά»


Ξεσπούν ταραχές στην Αθήνα, από τις 6-9 Νοεμβρίου, γνωστές ως «Ορεστιακά» με αφορμή το γλωσσικό ζήτημα. Στο Βασιλικό (Εθνικό) Θέατρο παίζεται η «Ορέστεια» του Αισχύλου σε δημοτική γλώσσα, κατά μετάφραση του καθηγητή Γιώργου Σωτηριάδη. Οι υπέρμαχοι της καθαρεύουσας με αρχηγό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Γ. Μυστριώτη, ξεσηκώνονται απαιτώντας να ματαιωθεί η παράσταση. Η κυβέρνηση δεν ενδίδει στην αξίωσή τους και έτσι το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου που θα παιζόταν το έργο, οργανώνουν συλλαλητήριο. Η κυβέρνηση δίνει εντολή στον στρατό να διαλύσει τους διαδηλωτές και στην συμπλοκή που ακολουθεί, σκοτώνονται τρία άτομα και τραυματίζονται επτά.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

1912: Το Άγιο Όρος εντάσσεται με πράξη στο ελληνικό κράτος.


Το θωρηκτό «Αβέρωφ», το αντιτορπιλικό «Θύελλα» και τα ανιχνευτικά «Ιέραξ» και «Πάνθηρ», υπό τον αρχηγό του στόλου του Αιγαίου Παύλο Κουντουριώτη, καταπλέουν στον όρμο της Δάφνης του Αγίου Όρους. Αποβιβάζεται άγημα 300 ανδρών, που επικυρώνει την αποβατική ενέργεια και ανυψώνει την ελληνική σημαία.
Στις 3 Νοεμβρίου συνέρχονται σε συνεδρίαση οι αντιπρόσωποι όλων των Μονών, πλην της Ρωσικής και υπογράφουν την κατάλυση των τουρκικών αρχών, επί του Αγίου Όρους και την ένταξή του στο ελληνικό κράτος. Στις 5 Νοεμβρίου υπογράφεται η επίσημη πράξη ένταξης

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

1507: Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι αρχίζει να ζωγραφίζει την Μόνα Λίζα.


Ο Φλωρεντινός Φραγκίσκος Τζανόβι Ντε Τζιακόντο, μισθώνει τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι να ζωγραφίσει την σύζυγό του Mona Liza Geraldini. Η περίφημη προσωπογραφία της Μόνα Λίζα είναι ευρύτερα γνωστή ως Τζιοκόντα. Για να την φιλοτεχνήσει θα χρειαστεί τέσσερα χρόνια. Το αποτέλεσμα όμως, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ αποτελεί μέχρι και σήμερα θέμα, σε εικαστικούς και μη το αινιγματικό της χαμόγελο. Ο καλλιτέχνης μέσα από την αιθέρια έκφραση, την σχεδόν άϋλη και την άπιαστη ποιοτική γοητεία στην μορφή της Τζιοκόντα εκφράζει μια μυστική αίσθηση ως προς την απεικόνιση των πραγμάτων

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Ανδρέας Κάλβος


Ο Ανδρέας Κάλβος γεννήθηκε το 1792 στην Ζάκυνθο, γόνος εύπορης οικογένειας. Σπούδασε στο Λιβόρνο της Ιταλίας. Το 1812 μετά τον θάνατο του πατέρα του και ενώ βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συναντάει στην Φλωρεντία, τον επίσης ζακυνθινό ποιητή Ούγο Φώσκολο, που τον βοηθάει να συνεχίσει τις σπουδές του. Όταν οι δυο φίλοι θα χωρίσουν, για να ζήσει κάνει ιδιωτικές παραδόσεις, μεταφράσεις εκκλησιαστικών συγγραμμάτων, ακόμα και τον δημοσιογράφο.

Με την επανάσταση του ’21, έρχεται στο Ναύπλιο για να προσφέρει –όπως έγραψε ο ίδιος- ακόμα μια καρδιά ενάντια στα όπλα των Οθωμανών. Η προσφορά του δεν θα εκτιμηθεί. Φεύγει πικραμένος για την Κέρκυρα, όπου σε αναζήτηση εργασίας διορίζεται γυμνασιάρχης σε Κερκυραϊκό Γυμνάσιο και αργότερα καθηγητής της φιλοσοφίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ο Ανδρέας Λασκαράτος και ο Γεράσιμος Μαρκοράς ευτύχησαν να είναι μαθητές του.

Στα 1852 αναγκάζεται για στερνή φορά να ξενιτευτεί κι έτσι στα 77 του χρόνια πεθαίνει στο Λονδίνο στις 3 Νοεμβρίου του 1869, παρότι σε μια από τις αριστουργηματικές του «Ωδές» του (Ο Φιλόπατρις) είχε από καρδιάς ευχηθεί: «Ας μην μου δώσει η μοίρα μου/ εις ξένην γην τον τάφο/ είναι γλυκός ο θάνατος/ μόνον όταν κοιμώμεθα / εις την πατρίδα».
Πηγή: www.new-page.gr

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Το καλάθι του Νοεμβρίου


Το Νοέμβριο είναι στον καιρό τους, τα αχλάδια, τα κυδώνια, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια), τα μήλα, οι μπανάνες και τα ρόδια.
Από λαχανικά βρίσκουμε κουνουπίδι, μπρόκολο, κολοκύθες, λάχανο, πράσα, σέλινο, άνηθο, σπανάκι, καρώτα, ραδίκια, ρόκα, παντζάρια, μαρούλι, σαλάτες, κρεμμυδάκια φρέσκα. Ακόμα καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, φουντούκια, σταφίδες, ξερά σύκα

Αυτή την εποχή αρχίζει η συλλογή του ελαιόκαρπου για την παραγωγή της βρώσιμης ελιάς και του ελαιόλαδου. Μπορείτε να μαζέψετε ελιές, πράσινες για τσακιστές και μαύρες, να τις βάλετε σε βαζάκια για όλο τον χρόνο. Το λάδι της πρώτης σοδιάς, το αγουρέλαιο, αρχίζει να διατίθεται στην αγορά, από τα μέσα Νοεμβρίου, είναι πρασινωπό και η γεύση του είναι πλούσια, φρουτώδης και πιο πικάντικη έως ελάχιστα πικρή.

Ξεκινάει η διάθεση των ώριμων κίτρινων τυριών, γραβιέρες, κεφαλοτύρι, το Σαν Μιχάλης, κασέρι, κοπανιστή, λαδοτύρι, μανούρα, μετσοβόνε, μυζήθρα ξηρή, ξινομυζύθρα, κρασοτύρι, κατσικίσιο και πρόβειο γιαούρτι Από κρέατα βρίσκουμε λουκάνικα, χοιρινό, πατσά και ποδαράκια, πηχτή, κυνήγι και θηράματα, καθώς έχει αρχίσει το κυνήγι, αλλά και σαλιγκάρια
Τέλος τα ψάρια βρίσκονται στην καλύτερή τους εποχή, καθώς οι τράτες σαλπάρουν και απλώνουν τα δίκτυα τους, Έχουμε σε αφθονία βραστόψαρα –χάνοι, γύλοι, πέρκες, σκορπίνες, δράκαινες, χελιδονόψαρα, πεσκανδρίτσες, καπόνια, χριστόψαρα- μπακαλιαράκια, γλώσσα, γαύρο, μαριδάκι, σαρδέλες, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σαφρίδια, συναγρίδες, φαγκρί, καλαμάρια, θράψαλα, χταπόδια και γαρίδες.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Η ταυτότητα του μήνα


Ο Νοέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου και ο ενδέκατος μήνας του χρόνου. Κατά το ρωμαϊκό ημερολόγιο, που άρχιζε από τον Μάρτιο ήταν ένατος και απ’ αυτό πήρε και το όνομά του, novem=ένατος. Έχει τριάντα μέρες που είναι οι μικρότερες του χρόνου και γι αυτό τον ονόμαζαν παλαιότερα «χαμένο μήνα», αλλά και Σποριά, γιατί είναι ο κυριότερος μήνας για την σπορά των σιτηρών, Παχνιστή γιατί βάζουν τα ζώα στο παχνιά, ακόμα Βροχάρη, Κρασομήνα και από τις γιορτές του Αι-Στράτηγο ή Αι Ταξιάρχη, Αι Φίλιππο ή Φιλιππιώτη, Άγι Ανδρέα ή Άγι Ανδριά
Ο Νοέμβριος αντιστοιχεί στον μήνα Πυανεψώνα του Αττικού ημερολογίου.

Παροιμίες για τον Νοέμβριο
Νοέμβρης όργωμα κι ελιές, δεν λείπουν οι δουλειές
Ο Νοέμβρης έκλεισε, το ζευγάρια είναι στον σταύλο, κι ούτε δουλειές στον κάμπο
Στις τριάντα του Αι Ανδριός, αγριεύει ο καιρός
Τον Οκτώβρη τα κουδούνια, τον Νοέμβρη τα παραμύθια
Όποιος σπείρει τον Νοέμβρη, ούτε σπόρο δεν θα πάρει
Όταν έρθει ο Νοέμβρης σιγομπαίνει κι ο χειμώνας
Τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη φύτευε καταβολάδες